2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 6.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 6.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā novembrī ražotājcenām straujāks kāpums nekā ES un eirozonā vidēji; Braukšanas atvieglojumu saņemšanai politiski represētās personas aicina noformēt eID karti; un Sniega sega mazinājusi lauksaimnieku bažas par kailsalu.

Latvijā rūpniecības ražotājcenas pērn novembrī salīdzinājumā ar 2021.gada vienpadsmito mēnesi palielinājušās par 51,2%, kas ir straujāks kāpums nekā Eiropas Savienībā un eirozonā vidēji, liecina ES statistikas pārvaldes "Eurostat" ceturtdien publicētie dati. Vēl straujāks kāpums starp visām ES dalībvalstīm reģistrēts vien Ungārijā (+63,5%). Lietuvā ražotājcenas palielinājušās par 37,6%, bet Igaunijā – par 31,5%. Kāpums novembrī fiksēts visās ES dalībvalstīs, izņemot Īrijā, kur ražotājcenas sarukušas par 13%.
Valdība cer līdz 9. februārim nodot Saeimai 2023. gada valsts budžeta plānu. Šajā gadā jaunajām prioritātēm varēs izmantot papildu 215 miljonus eiro, taču ar to visas sadarbības partneru vajadzības, kuru ir daudz, apmierināt nevarēs.  Ministriju, darba devēju un arodbiedrību pārstāvji Nacionālās trīspusējās padomes sēdē vakar apsprieda nākamo trīs gadu valsts budžeta iespējas dažādās nozarēs. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība vēlas celt ar nodokļiem neapliekamo minimumu, kā arī uzstāj uz minimālās mēneša darba algas turpmāku paaugstināšanu. Savukārt Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera varētu rosināt darbaspēka nodokļa samazināšanu, jo kaimiņvalstīm šīs izmaksas ir mazākas. Savukārt Iekšlietu darbinieku arodbiedrības vadītājs Armands Augustāns padomes sēdē uzsvēra, ka par 10% vajadzētu palielināt darbinieku atalgojumu, kā arī vēlētos, lai 2,5% no iekšzemes kopprodukta tiktu novirzīti iekšējai drošībai.

Savukārt valdības rīcības plānu varētu apstiprināt aprīlī. Rīcības plāna izstrāde patlaban ir sākusies. Plāna pamatā ir valdības deklarācija un tās izvērsums konkrētos darbos. Pēc ministriju iesniegto pasākumu apkopošanas, februāra sākumā varētu būt gatavs valdības rīcības plāna melnraksts, pēc tam sāksies Ministru prezidenta un ministru diskusijas par konkrētiem veicamiem darbiem. Savukārt marta pirmajā pusē paredzētas konsultācijas ar sociālajiem partneriem, bet marta beigās vai aprīļa sākumā valdības rīcības plānu varētu iesniegt Ministru kabinetā.

Lai iedzīvotājiem uzlabotu medicīniskās palīdzības un ārstu konsultāciju pieejamību vīrusu saslimšanu izplatības periodā, līdz janvāra beigām pagarināts dežūrārstu darba laiks un daudzas ģimenes ārstu prakses saviem pacientiem konsultācijas sniedz ārpus ierastā darba laika un brīvdienās. Kā uzskata veselības dienests, panāktās izmaiņas uzlabojot medicīniskās palīdzības pieejamību un esot arī atbalsts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem, kuri šobrīd strādā ārkārtas situācijas apstākļos un saņem lielu zvanu skaitu, kas saistīti ar vienkāršām saslimšanām, nevis dzīvības apdraudējumu. Savukārt medicīniskus padomus vienkāršas saslimšanas vai hroniskas slimības paasinājuma gadījumā iedzīvotāji var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, darbdienās darba laikā, brīvdienās visu diennakti.

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks paziņojis par plāniem mainīt karadienesta kārtību, līdz sešiem mēnešiem saīsinot obligātā dienesta ilgumu un palielinot jauniesaukto skaitu līdz 5 tūkstoši gadā. Pašlaik obligātā dienesta ilgums Lietuvā ir deviņi mēneši un gadā tiek iesaukti ap 3 tūkstoši 800 jauniešu. Ar reformu iecerēts palielināt jauniesaukto skaitu. Puse no jauniesauktajiem pēc sešu mēnešu karadienesta kļūtu par rezervistiem, bet otra puse brīvprātīgi dienestu turpinātu vēl trīs mēnešus, iecerēto reformu izklāstīja ministrs.

Turpinām ziņas

Šī gada vasaras tiks mainīta kārtība, kādā notika norēķināšanās par braukšanu reģionālajos maršrutos politiski represētām personām un citām sociālām grupām, kurām pienākas atvieglojumi. No 2023. gada vasaras būs nepieciešama eID karte, politiski represētās personas apliecība vairs nebūs jāuzrāda. Ir apzināts, ka 60% cilvēku, kuriem pienākas atvieglojumi sabiedriskajā transportā, nemaz nav eID kartes un 17% ir vecā tipa eID kartes, kas nozīmē to,  ka šie cilvēki vairs nevarēs iegūt braukšanas maksas atvieglojumus. Politiski represētās personas aicinātas neatstāt uz pēdējo brīdi un savlaicīgi doties uz tuvāko pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, lai aktivizētu savas ID kartes funcionalitāti vai saņemtu jaunu.

Izsludināta pieteikšanās ikgadējai akcijai “Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens”. Nominācijā “Gada vārds” valodnieki gaida spilgtākos un trāpīgākos pēc latviešu valodas likumībām veidotos vārdus, kas pagājušajā gadā izskanējuši pirmo reizi, piemēram, okupeklis un tamlīdzīgus. “Gada nevārds” savukārt ir spilgtākais no nejēdzīgi darinātiem vai nevajadzīgi aizgūtiem vārdiem, kas attiecīgajā gadā parādījušies vai manāmi izplatījušies, vai arī jau pazīstamiem vārdiem, kas plaši lietoti neiederīgā vai nevajadzīgi sagrozītā nozīmē, piemēram, pēc citu valodu parauga. “Gada spārnotais teiciens” ir spilgtākais vai dīvainākais no teicieniem, kas pagājušajā gadā lietoti īpaši bieži vai tikuši sabiedrībā sevišķi pamanīti. Pieteikumi tiek gaidīti līdz 20.janvārim.

Un vēl

Sniega sega mazinājusi lauksaimnieku bažas par kailsalu. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis skaidro, ka ūdens līmenim upēs palielinoties un krastiem applūstot, lauksaimnieki uztraucās nevis par ūdens daudzumu uz laukiem, bet gan iespēju, ka ūdens uz laukiem varētu sasalt. Viņš stāstīja, ka tā kā ziemāji tagad ir "ziemas miegā", atrašanās trīs dienas zem ūdens, kas pēc tam aiztek, laukiem postījumus nenodara. Savukārt kailsals janvārī nekad nav laba parādība. Viņš norādīja, ka, lai izvairītos no kailsala postījumiem pie -15, -20 grādiem sniega segai vēlams būt vismaz trīs centimetri. Patlaban izskatoties, ka sniegs ir pietiekams un mīnusus sola dažas dienas, tāpēc lauksaimnieku bažas, ka s’jumi varētu izsalt, ir mazinājušās. 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir jaunākie partiju reitingi? Gatavo stingrākas prasības ziemas riepu lietošanā; un Policija atkal brīdina un aicina uzmanīties no krāpniekiem.

Trīs mēnešus pēc Saeimas vēlēšanām partiju reitingi liecina, ka sācis sarukt vēlēšanu uzvarētājas partiju apvienības "Jaunā Vienotība" reitings. Savukārt tas pieaudzis opozīcijā esošajām partijām - "Stabilitātei!" un Zaļo un zemnieku savienībai.  Ja rīt notiktu Saeimas vēlēšanas, visvairāk balsu saskaņā ar SKDS aptaujas datiem tiktu atdotas par partiju "Jaunā Vienotība" - 12%, kas ir par 3,3 procentpunktiem mazāk nekā novembrī. Otrajā vietā ierindotos Zaļo un zemnieku savienība, kuras reitings pieaudzis par 1,9 procentpunktiem un sasniedzis 11,4%. Ar 7,6% trešajā vietā ierindojas partija "Progresīvie". Par Nacionālo apvienību balsotu 7,2%, bet par "Apvienoto sarakstu" - 6,6%. Kā beidzamie 5% barjeru pārvarētu partija "Stabilitātei!", kuras reitings pieaudzis par 1,4 procentpunktiem, sasniedzot 5,8%. Pārējie politiskie spēki Saeimā netiktu ievēlēti.

Šonedēļ Valsts drošības dienests aizturējis Latvijas pilsoni saistībā ar aizdomām par saimnieciskā resursa nodrošināšanu Eiropas Savienības sankcijām pakļautam Kremļa propagandas resursam. Saskaņā ar Latvijas televīzijas rīcībā esošo neoficiālo informāciju aizturētais ir Krievijas propagandas resursa "Rossiya Segodnya" darbinieks Marats Kasems, kurš pēdējos gadus bijis Krievijas propagandas medija "Sputnik Lietuva" galvenais redaktors. Aizturētā Latvijas pilsoņa aktivitātēm drošības dienests sekojis līdzi jau ilgstoši. Persona strādā vienā no Kremļa kontrolē esošās aģentūras "Rossiya Segodnya" informācijas resursiem, kas izplata Kremļa interesēm atbilstošus vēstījumus, tajā skaitā regulāri diskreditējot Latviju un tās sabiedrotās valstis. Personai  ir piemērots aizdomās turētā statuss un kā drošības līdzeklis noteikts apcietinājums. Izmeklēšana šajā kriminālprocesā turpinās.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzdeva pareizticīgo Ziemassvētku svinēšanas laikā ieviest pamieru visa Ukrainas frontes līnijā, informē "Meduza". Saskaņā ar ziņojumu pamiers būs spēkā no 6. janvāra pulksten 12 dienā līdz 7. janvāra pulksten 12 naktī. Putins šādu rīkojumu devis aizsardzības ministram Sergejam Šoigu saistībā ar patriarha Kirila aicinājumu. Ukrainas prezidenta Vladimira Zelenska birojā Krievijas pareizticīgās baznīcas galvas priekšlikums tika nodēvēts par "cinisku slazdu un propagandas elementu". 

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks noraidījis Krievijas prezidents Vladimira Putina aicinājumu Kijivai sekot Krievijas piemēram un izsludināt pamieru frontē Ukrainā pareizticīgo Ziemassvētku laikā. Pirmkārt. Ukraina neuzbrūk svešai teritorijai un nenogalina civiliedzīvotājus, kā to dara Krievijas Federācija, bet savā teritorijā iznīcina tikai okupācijas armiju. Otrkārt. Krievijas Federācijai ir jāpamet okupētās teritorijas - tikai tad tai būs "pagaidu pamiers" un jābeidz liekuļot. Komentārā presei Podoļaks nosauca Putina soli par propagandas žestu un viltību, jo Krievija visādi cenšas vismaz uz laiku samazināt kauju intensitāti un uzbrukumu intensitāti saviem loģistikas centriem, lai iegūtu laiku papildu mobilizācijas veikšanai. Turklāt šādā veidā Kremlis arī cenšas eiropiešiem parādīt, ka vēlas mieru, un likt viņiem izdarīt spiedienu uz ukraiņiem.

Turpinām ziņas

Iespējams, jau nākamziem daudziem būs jāiegādājas jaunas ziemas riepas. Ceļu satiksmes drošības direkcija sākusi diskusiju par jaunām, stingrākām prasības ziemas riepu lietošanā. Šobrīd Latvijā ekonomiskākai un vienkāršākai dzīvei daļa autovadītāju Latvijā izvēlējušies aprīkot savus automobiļus ar riepām, kas marķētas ar apzīmējumu "M+S" jeb tā dēvētajām vissezonas riepām. Un tieši šo riepu lietotājus varētu skart iecerētās izmaiņas. CSDD eksperti norāda, ja ir tikai M+S apzīmējums, kā tas bija pierasts līdz šim brīdim, tās turpmāk varētu netikt  uzskatītas par ziemas riepām. Iecerēts likumā noteikt, ka par ziemas riepām uzskatāmas tikai tās, kas marķētas ar kalna un sniegpārsliņas ikonu. CSDD izskata iespēju mainīt arī laika periodu, kad auto jābūt aprīkotam ar ziemas riepām. Šobrīd tas ir no 1. decembra līdz 1. martam, bet, iespējams, turpmāk tas varētu mainīties atbilstīgi laikapstākļiem. 

Latvijas veselības nozares nozīmīgākais pasākums “Gada balva medicīnā 2022” pavasarī notiks jau 13. reizi un tā svinīgā ceremonija notiks 1.aprīlī. Latvijas Ārstu biedrība aicina sabiedrību godināt veselības nozares profesionāļus un ikvienu piedalīties balsojumā par Latvijas labākajiem mediķiem. Lai iespējami daudz Latvijas iedzīvotāju varētu paust savu viedokli, balsot var jau no šīs nedēļas līdz 24. februārim portālā www.arstubiedriba.lv/gadabalvamedicina . “Gada balva medicīnā 2022” tiks pasniegta 15 nominācijās, bet ikvienam sabiedrības pārstāvim ir iespēja balsot par savu kandidātu desmit nominācijās. Balsot par saviem mediķiem aicināti arī Jēkabpils novada iedzīvotāji. 

Un vēl

Valsts policija brīdina par interneta vidē izplatītām dažādām viltus loterijām. Nupat, noticot ziņām par laimestu, apkrāpts kāds vīrietis Ogres pusē, proti, noziedznieki uz viņa vārda paņēmuši kredītu. 

4. janvārī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Ogres iecirknī vērsies kāds iedzīvotājs, kurš bija iekritis krāpnieku slazdos, noticot viltus loterijai. Proti, cietušais sociālajā tīklā  Facebook" bija pamanījis it kā Swedbank loteriju – virtuālu laimes ratu. To "iegriežot", izrādījies, ka viņš laimējis 1000 eiro. Turpat prasīts arī norādīt viņa bankas kontu, uz kuru it kā pārskaitīt laimestu. Pēc mirkļa viņam piezvanījusi kāda persona, kas uzdevusies par "Swedbank" darbinieku. Zvanītājs apgalvojis, ka notikusi krāpšana un, lai to novērstu, jānosauc savs Smart-ID kods. Vīrietis rīkojies pēc šī krāpnieka instrukcijām, kā rezultātā viņa kontā tik tiešām ieskaitīti 1000 eiro, taču jau mirkli vēlāk šī nauda pārskaitīta uz citu bankas kontu. Valsts policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka minētie 1000 eiro, kas sākotnēji tika ieskaitīti vīrieša bankas kontā, ir ātrais kredīts, ko krāpnieki paņēmuši uz viņa vārda, izvilinot datus. 

Policijas rīcībā ir arī informācija, ka viltus loterijas tiek rīkotas, arī izmantojot zīmolu Circle K. Valsts policija aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un nevienam ne telefoniski, ne rakstiski neatklāt piekļuves datus saviem bankas kontiem.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties:Pieejams finansējums daudzdzīvokļu māju remontam; Zināms ekspertīzes atzinums vīrietim, kurš Jaungada naktī demolēja skatuvi Jēkabpilī Vecpilsētas laukumā ; un Nākamās nedēļas sākumā sinoptiķi prognozē spēcīgu atkalu.

Attīstības finanšu institūcija “Altum” informē, ka daudzdzīvokļu māju remontam un renovācijai ir pieejams finansējums divās programmās. Iedzīvotāji var saņemt aizdevumu daudzdzīvokļu māju remontiem un apkārtējās teritorijas labiekārtošanas darbiem. Tāpat ir sākusies pieteikumu pieņemšana jaunajā Eiropas Savienības Atveseļošanās un noturības mehānisma programmā daudzdzīvokļu māju energoefektivitātei, kas dod iespēju ēku atjaunot kompleksi. Aizdevuma daudzdzīvokļu māju remontiem un apkārtējās teritorijas labiekārtošanas darbiem apjoms ir no 10 līdz 400 tūkstošiem eiro, bet termiņš – līdz 20 gadiem. Savukārt Eiropas Savienības Atveseļošanās un noturības mehānisma programma segs līdz pat 49% no kopējām energoefektivitātes projekta izmaksām bez pievienotās vērtības nodokļa. Atbalsts jeb kapitāla atlaide tiks izmaksāta pēc tam, kad būs pabeigta energoefektivitātes paaugstināšanas projekta realizācija daudzdzīvokļu mājā.

Lēmums par no amata atstādināto Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi tiks pieņemts piektdien, 13.janvārī. Finanšu ministrs Arvils Ašeradens skaidro, ka pēc Jaunzemes atstādināšanas no amata sāktās disciplinārlietas pabeigšanas termiņš ir pagarināts līdz 15.janvārim, attiecīgi lēmums būs jāpieņem 13.janvārī. Ašeradens sacīja, ka piektdien tikšanās laikā ar Jaunzemi pārrunāti abu pušu redzējumi par VID darbību, noskaidrots abu pušu viedoklis, un tā bijusi “ļoti laba, konstruktīva saruna”. Vienlaikus Ašeradens sacīja, ka ir palikusi vēl virkne jautājumu, par kuriem ministrs ir lūdzis sagatavot izmeklēšanas iestāžu atzinumus. Jautāts, kāds ir viņa personiskais viedoklis par Jaunzemes iespējām turpināt darbu VID ģenerāldirektores amatā, Ašeradens sacīja, ka tas būs atkarīgs no saņemtajiem izmeklēšanas iestāžu atzinumiem, tāpēc patlaban neprognozēja, kāds būs pēc nedēļas gaidāmais lēmums. 

ASV prezidents Džo Baidens un Vācijas kanclers Olafs Šolcs vienojušies nosūtīt Ukrainai kaujas bruņumašīnas, paziņoja Baltais nams. ASV plāno piegādāt Ukrainai kājnieku kaujas mašīnas "Bradley", bet Vācija - kājnieku kaujas mašīnas "Marder". Abas valstis plāno apmācīt Ukrainas spēkus ar attiecīgajām sistēmām.
Krievijas diktators Vladimirs Putins, izsludinot uguns pārtraukšanu pareizticīgo Ziemassvētku laikā, vēlas iedragāt Ukrainas reputāciju un pārņemt iniciatīvu kaujas laukā, uzskata ASV Kara studiju institūta eksperti. Pēc kara institūta ekspertu domām, tā, visticamāk, ir informācijas operācija, kuras mērķis ir kaitēt Ukrainas reputācijai. Vienlaikus Putins, domājams, šādi cenšas nodrošināt 36 stundu pauzi Krievijas karaspēkam, lai ļautu tam atpūsties, atgūt spēkus un pārorientēties un atsākt uzbrukuma operācijas kritiskajos frontes sektoros. ASV Kara studiju institūta ekspertu ziņojumā teikts, ka šāda pauze nestu nesamērīgu labumu Krievijas karaspēkam.

Ukraina ir ieņēmusi 15.vietu pasaules stiprāko armiju sarakstā, kurā pirms gada tā atradās 22.vietā. Pasaules stiprāko armiju reitingu reizi gadā sastāda starptautiska kompānija "Global Firepower", piešķirot valstīm spēka indeksu uz vairāk nekā 60 faktoru pamata. Šogad šajā sarakstā ir 145 valstu armijas. Saraksta augšgalā ir ASV, bet pēdējā vietā Butāna.  Krievija ir saraksta otrajā vietā, Lietuva - 93.vietā,  Latvija - 95. , bet Igaunija - 104. vietā.

Turpinām ziņas

Vīrietim, kurš Jaungada naktī Jēkabpilī demolēja skatuvi, tika veikta ekspertīze uz narkotisko vielu klātbūtni asinīs un ir saņemti rezultāti.  Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecakā speciāliste Gita Gžibovska Radio1 informēja, ka ir saņemts ekspertīzes atzinums, un nav konstatēta narkotisko vielu klātbūtne vīrieša organismā. Jau ziņots, ka uzreiz pēc incidenta tika noteikts, ka viņš nav arī alkohola reibumā. Uz jautājumu, kādi bija vīrieša motīvi skaidrā prātā demolēt skatuves iekārtas, Gita Gžibovska sacīja, ka vainīgā persona neatklājot savas rīcības motīvus. Patlaban vīrietis ir atbrīvots un viņam ir piemērots drošības līdzeklis - paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu. Kriminālprocesā turpinās izmeklēšana.

SIA "Tukuma auto" šodien autobusu vadītāju trūkuma dēļ atcēlis deviņus reģionālo maršrutu reisus Preiļu apkārtnē, liecina informācija Autotransporta direkcijas mājaslapā. Visi tie ir vietējās nozīmes reisi. Konkrēti par katru atcelto reisu informācija piejama arī portālā Radio1.lv.

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par pirotehnikas tirdzniecības un lietošanas aizliegumu privātpersonām Latvijā. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Kārlis Zeiļa. Viņš rosina pilnībā izslēgt neprofesionālu pirotehnikas izmantošanu visās iespējamās vietās, tā samazinot traumas un ugunsnelaimju cēloņus. Idejas autora ieskatā nepieciešams izstrādāt vai grozīt attiecīgos likumus, kā arī uzdot pašvaldību policijai nodrošināt to izpildi. Tādējādi, viņaprāt, samazināsies smagu traumu un ugunsgrēku nodarītais posts, kas sevišķi plašos sabiedriskajos svētkos praktiski vienmēr ir klātesošs haotiskas neprofesionālās uguņošanas apstākļos. Samazināsies arī mājdzīvnieku stress un to noklīšanas gadījumu skaits.

Un vēl

Nākamās nedēļas sākumā Latvijā gaidāmi nokrišņi - iespējams ne tikai sniegs, bet arī sasalstošs lietus, prognozē sinoptiķi. Atkalas risks parādīsies jau svētdien, tas pieaugs vakarā Kurzemē. Nākamās nedēļas sākumā nokrišņi gaidāmi visā Latvijā. Šīs nedēļas nogalē, pūšot mērenam dienvidaustrumu vējam, saglabāsies sals, valsts austrumos temperatūra var noslīdēt līdz -20 grādiem, bet svētdien Kurzemē gaiss iesils līdz -2..+2 grādiem. Nākamnedēļ visā Latvijā iespējams atkusnis; prognozes vēl ir svārstīgas. Palaikam pūtīs spēcīgs vējš no dienvidu puses, līs un snigs.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs prognozē, ka pašreizējais sals izraisīs intensīvu vižņu veidošanos upēs un vietām, palielinoties esošajiem ledus sablīvējumiem un veidojoties jauniem, var applūst plašākas teritorijas. Sarežģītākā situācija gaidāma Daugavā pie Līksnas un Jēkabpils - Pļaviņu posmā, kā arī Lielajā Juglā, Lielupes baseinā un tajos upju posmos valsts austrumu daļā, kur sasalst esošie ledus sablīvējumi.

Atstājiet komentāru