2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 22.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 22.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimas Nacionālās drošības komisiju vadīs Jānis Dombrava; Jēkabpils reģionālajā slimnīcā plīsis ūdensvads; apturēta akūto pacientu stacionēšana; un Kāds laiks gaidāms Ziemassvētkos un gadu mijā?

Saeimas Nacionālās drošības komisiju turpmāk vadīs Jānis Dombrava, tā vakar lēma komisijas deputāti. Komisijas vadība pārvēlēta, jo līdzšinējā Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece nolikusi deputātes mandātu, kamēr Krišjāņa Kariņa vadītajā valdībā pilda aizsardzības ministres amata pienākumus. Nacionālās drošības komisija izskata jautājumus, kas skar Latvijas drošību un aizsardzību, kā arī ar šo sfēru saistītās ekonomiskās, politiskās, sociālās, militārās, zinātniskās, tehniskās un citas intereses. 

Rīgas pilsētas tiesa attaisnojusi par aizliegtas videonovērošanas ierīces glabāšanu apsūdzēto Eiropas Parlamenta deputātu, bijušo Rīgas mēru Nilu Ušakovu. Prokuratūrai vēl būs iespēja par spriedumu iesniegt protestu. Tādā gadījumā lieta būs jāskata Rīgas apgabaltiesai.vProkurors Juris Ločmelis žurnālistiem pēc sprieduma pasludināšanas sacīja, ka pašlaik nevar komentēt, vai spriedums tiks pārsūdzēts. Par pārsūdzēšanu Ločmelis lems pēc iepazīšanās ar spriedumu. Savukārt Ušakovs pēc sprieduma pasludināšanas žurnālistiem uzsvēra, ka neko citu no sprieduma arī nebija sagaidījis, jo Latvija ir tiesiska valsts un šāda veida "politiski pasūtītās lietas" nevar beigties ar notiesājošu spriedumu.

Klimata aktīvisti nozāģējuši Berlīnē pie Brandenburgas vārtiem uzstādītās Ziemassvētku egles galotni. Organizācija "Last Generation" paziņoja, ka divi tās biedri ar hidraulisko pacēlāju nokļuvuši līdz egles galotnei, nozāģējuši divus metrus lielu posmu un izkāruši plakātu "Tā ir tikai Ziemassvētku egles galotne." Vācijas policija apstiprināja, ka šāds incidents noticis. Kā paziņojumā norādīja organizācija, ar šo akciju tā vēlējusies uzsvērt, ka Vācija līdz šim redzējusi tikai globālās klimata katastrofas virsotni. Aktīvisti mudināja Vācijas kancleru Olafu Šolcu darīt vairāk, lai cīnītos ar globālo sasilšanu.

Baltkrievijas varasiestādes uz laiku ierobežo ieceļošanu un uzturēšanos trīs Gomeļas apgabala rajonos, kas robežojas ar Ukrainu, teikts Baltkrievijas nacionālajā tiesiskās informācijas portālā publicētajā rīkojumā. Pagaidu ierobežojumi neattiecas uz cilvēkiem, kam uz pierobežas joslu dodas darba pienākumu veikšanai, uz savu vai tuvinieku dzīvesvietu, ka arī izņēmuma gadījumos ar Valsts robežas komitejas priekšsēdētāja vai viņa pilnvaroto personu atļauju. Diena, kad rīkojums stājas spēkā, ir 22.decembris. Kad ierobežojumi tiks atcelti, netiek minēts.

Turpinām ziņas

Otrdienas vakarā Jēkabpils reģionālās slimnīcas piecstāvu stacionāra ēkas bēniņos plīsa ūdensvada savienojums, appludinot telpas visos ēkas stāvos. Kopš negadījuma ir apturēta akūto pacientu stacionēšana Jēkabpils reģionālajā slimnīcā, ievērojot drošības prasības - pacienti no palātām, kuras skārušas notikušā sekas, ir pārvietoti uz citām palātām. Lielākie bojājumi ir konstatēti kreisajā ēkas spārnā. Medicīnas iekārtu bojājumi nav konstatēti, no ūdens cietušas tikai telpas. Šobrīd notiek aktīvs darbs, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu stacionāra pilnvērtīgu darbību. 

Otrdien un trešdien Latvijā sākās atkusnis un jau vairākas dienas iepriekš tika brīdināts, ka atkalas dēļ spēkā būs oranžais brīdinājums. Tomēr ne visur pašvaldību atbildīgie dienesti spēj nodrošināt, lai pārvietošanās pa ielām un ietvēm būtu droša. Tiek ziņots, ka šajās dienās traumpunktos vēršas daudz cilvēku, kas guvuši traumas uz slidenajām ielām un ietvēm. Cietuši arī jēkabpilieši. SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Vindule informē, ka pirmajā atkušņa dienā, 20.decembrī  saistībā ar gūtajām traumām stiprā apledojuma dēļ Jēkabpils reģionālās slimnīcas uzņemšanas nodaļā neviens nebija vērsies pēc palīdzības. Vakar līdz pusdienlaikam Jēkabpils slimnīcā mediķu palīdzību bija lūguši jau pieci cilvēki, kas guvuši traumas pilsētas slidenajās ielās un ietvēs, tajā skaitā arī bērni. Cietušajiem divos gadījumos konstatēti lūzumi, trīs gadījumos - sasitumi. 

Un vēl

Ziemassvētkos un gadumijā laikapstākļus Latvijā noteiks cikloni, kas brīžiem atnesīs lietu un sniegu, prognozē sinoptiķi. Atbilstoši pašreizējai "Global Forecast System" prognozei pirms Ziemassvētkiem palaikam līs, vietām gaidāms arī slapjš sniegs, gaisa temperatūra pārsvarā saglabāsies virs nulles, savukārt 24.decembrī tiek prognozēts lielākoties sauss un saulains laiks, neliels sals.
Svētku turpinājumā, sākot no valsts rietumiem, prognozēti nokrišņi un gaisa temperatūras pakāpeniska paaugstināšanās līdz +1..+6 grādiem, tomēr šīs prognozes ticamība ir zema, jo patlaban nav iespējams precīzi paredzēt, kā virzīsies cikloni.

Runājot par laiku Ziemassvētku un Jaunā gada periodā, hidrologi norāda, ka laikā starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu, iespējams, lielākajā daļā Latvijas ūdens līmenis upēs paaugstināsies līdz pat 1,5 vai 2 metriem. Veidosies ledus sastrēgumi, un pali var radīt bīstamas situācijas.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien sāks garantētas atlīdzību izmaksas "Baltic International Bank" noguldītājiem; Pagājušajā nedēļā divkāršojusies saslimstība ar gripu; un Sākusies pretendentu pieteikšana Latgaliešu kultūras gada balvai "Boņuks 2022"

Šodien sāks garantētas atlīdzību izmaksas "Baltic International Bank" noguldītājiem, informē Finanšu un kapitāla tirgus komisija. Saskaņā ar Noguldījumu garantiju likumu garantētajai atlīdzībai ir jābūt pieejamai bankas noguldītājiem ne vēlāk kā septiņu darbdienu laikā pēc dienas, kad konstatēta noguldījumu nepieejamība. Garantēto atlīdzību izmaksai "Baltic International Bank" noguldītājiem ir nepieciešami 43,7 miljoni eiro. Garantētās atlīdzības izmaksas pilnībā veiks no Latvijas Noguldījumu garantiju fonda un šim mērķim nebūs nepieciešami līdzekļi no valsts budžeta.

Eiropas Parlamenta Sociāldemokrātu grupa aizdomās par nopietniem pārkāpumiem ir atstādinājusi Latvijas izcelsmes politisko padomnieku Eldaru Mamedovu, atsaucoties uz Francijas laikrakstu "Le Point".  Sociāldemokrātu grupa Eiropas Parlamentā oficiālajā paziņojumā norāda, ka pilnībā atbalsta sava padomnieka atstādināšanu un Beļģijas policijas veikto izmeklēšanu. Mamedovs savulaik strādājis Latvijas Ārlietu ministrijā, darbojies Latvijas vēstniecībās ASV un Spānijā. 2000. gados viņš bijis saistīts ar partijas "Saskaņa" līdera Jāņa Urbanoviča biedrību "Baltijas forums". 2014. gadā viņš no partijas "Saskaņa" saraksta kandidējis Eiropas Parlamenta vēlēšanās, bet netika ievēlēts. Viņa vārds savulaik izskanēja, kad Valsts kontrole pārmeta, ka valsts pārmaksājusi, nomājot ātrās palīdzības automašīnas no Mamedova uzņēmuma "Rīgas Sanitārā transporta autobāze". 

Savā pirmajā Ziemassvētku uzrunā, jaunais Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons  brīdinājis tautu, ka valsts nonākusi ļoti nopietnā situācijā, it īpaši  izceļot draudus sabiedrības drošībai. Kristersons, kurš premjerministra amatā stājās oktobra vidū, norādīja, ka Zviedrijas drošību apdraud trīs krīzes: noziedzīgo grupējumu vardarbības pieaugums, Krievijas karš Ukrainā un enerģētikas krīze Eiropā.

Trešdien dzelzceļa darbinieku streiks Francijā, izjaucis plānus aptuveni 200 tūkstošiem cilvēku. Rezultātā, cilvēkiem nākas meklēt alternatīvas vilcienam, lai nokļūtu galamērķī.  Francijas valsts dzelzceļa operators atcēlis trešdaļu no Ziemassvētku brīvdienās paredzētajiem reisiem. Francijā Ziemassvētkos tradicionāli miljoniem cilvēku dodas ceļā, lai pavadītu svētkus kopā ar tuvākiem un tālākiem radiniekiem.  Dzelzceļa operators sola pārrezervēt biļetes bez maksas, tai skaitā uz dārgākām sēdvietām, taču lielākā daļa vilcienu jau trešdien bija pilnībā rezervēti. Operators arī sola atmaksāt biļetes cenu divkāršā apjomā cilvēkiem, kuri nevar pārrezervēt savas biļetes, taču cilvēki, kas gaidīja rindās dzelzceļa stacijās, medijiem norāda, kas tas nav liels mierinājums par izbojātajām brīvdienām.

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā Latvijā ārstniecības iestādēs nogādāti 93 cilvēki, kuriem konstatēta gripa, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Gripas intensitāte pagājušajā nedēļā palielinājusies līdz 225,3 gadījumiem uz 100 tūkstoši iedzīvotāju, kamēr nedēļu iepriekš tā bija 106,7 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. Pagājušajā nedēļā saņemta informācija no 42 ģimenes ārstu praksēm, kurās no kopējā tajās vērsušos pacientu skaita 31% bija pacienti ar elpceļu infekcijām, kamēr nedēļu iepriekš tādu bija 33%. Ģimenes ārstu prakses ziņoja par 170 klīniski apstiprinātiem gripas gadījumiem, no kuriem 123 bija Rīgā, 25 - Daugavpilī, 11 - Jelgavā, pieci - Jūrmalā, četri - Jēkabpilī un divi - Valmierā. No monitoringā iesaistītām stacionārām ārstniecības iestādēm kopumā ziņots par 93 hospitalizētiem pacientiem ar gripu, no kuriem 68 bija Rīgā, 19 Valmierā, trīs Daugavpilī, divi Ventspilī un viens Jēkabpilī. Tāpat ziņots par desmit stacionētiem pacientiem ar gripas izraisītu pneimoniju Rīgā.

No nākamā gada aprīļa depozīta iepakojuma sistēmas pārvaldnieks – uzņēmums SIA "Depozīta iepakojuma operators" plāno celt depozīta sistēmas dalības maksu dzērienu ražotājiem un importētājiem. Tas nozīmē, ka pieaugušās izmaksas dzērienu ražotāji varētu pārcelt uz patērētāja pleciem. Sistēmas pirmajā gadā šis bija svarīgs ienākumu avots sistēmas uzturēšanai līdzās dzērienu ražotāju maksai par dalību sistēmā un ieņēmumiem no materiāla pārdošanas. Taču nākamgad  nodotā iepakojuma apjoms varētu sasniegt pat 88%, un tas nozīmē mazāk naudas sistēmas uzturēšanai. Attiecīgi šī izmaksu daļa ir jākompensē ar ražotāja, importētāja jeb iepakotāja dalības maksām. PET pudelēm maksas kāpums nesasniegs vienu centu. Nedaudz lielāks kāpums būs par katru krāsaino PET pudeli no mazāk kā viena centa līdz gandrīz 3 centiem par vienību. Stikla pudelēm no 1 līdz 4 centiem par pudeli. Savukārt universāla dizaina stikla pudelēm no 2 līdz 8 centiem par vienību.

Un vēl

Līdz 11.janvārim iespējams pieteikt pretendentus Latgaliešu kultūras gada balvai "Boņuks 2022". Māla statuetes par paveikto šogad saņems latgaliskās kultūras aktivitātes, notikumi, procesi un personības. "Boņuks" ir balva, kas īpaši izceļ un godina sasniegumus un padarīto latgaliskās kultūras dzīvē. Balvas pasniegšanas ceremonija notiks 4.martā klātienē Latgales vēstniecībā "Gors". Latgaliešu kultūras gada balva tiek rīkota ar nolūku apkopot labākos aizvadītā gada veikumus un pasākumus, godināt aktīvākos Latgales kultūras pārstāvjus, popularizētājus, veicinot turpmāku jaunrades un kultūras daudzveidības attīstību. Pretendentus balvai arī šoreiz var iesniegt kategorijās "Valoda. Literatūra. Publicistika", "Aktivitātes. Notikumi. Personības" un "Audio. Video". 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-16.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima konceptuāli atbalsta piecu reģionālo atkritumu apsaimniekošanas centru izveidi; No jaunā gada CSDD izsniegs jauna parauga dokumentus; un Policija aicina svētku laikā rūpēties par mājokļa drošību.

Saeima konceptuāli atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz noteikt piecu reģionālo atkritumu apsaimniekošanas centru izveidošanas kārtību un funkcijas. Pašreiz Latvijas teritorija ir sadalīta desmit atkritumu apsaimniekošanas reģionos. Ar grozījumiem plānots īstenot institucionālu reformu, pārejot uz pieciem atkritumu apsaimniekošanas reģioniem, un mainīt atkritumu apsaimniekošanas pārraudzības sistēmu, katrā reģionā izveidojot vienu vai vairākus reģionālos atkritumu apsaimniekošanas centrus. Ar grozījumiem iecerēts atcelt arī licences metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšanai un atvieglot prasības mazumtirgotājiem, kas savā komercdarbības veikšanas vietā rada vismaz 20 tonnas izlietotā iepakojuma mēnesī. Lai izveidotu atkritumu apsaimniekošanas centrus, likuma grozījumi Saeimā jāskata vēl divos lasījumos.

Pagājušajā naktī nezināmi ļaundari uzķēpājuši Krievijas agresiju simbolizējošo "Z" burtu uz "Tvitera konvoja" aizsācēja Reiņa Pozņaka automašīnas, kas atradās Pārdaugavā, tviterī pavēstījis Pozņaks. Valsts policija saņēma izsaukumu un devās uz notikuma vietu, lai pārbaudītu saņemto informāciju. Pozņaks norāda, ka konkrētā mašīna kalpo kā darba auto "tvitera konvoja" organizēšanā. Jau ziņots, ka  "Tvitera konvojs" ir Pozņaka organizēta akcija, kurā Latvijas iedzīvotāji ziedo savas automašīnas, kuras tiek nogādātas Ukrainā, lai palīdzētu cīņā ar Krievijas iebrucējiem.

Ņemot vērā aktuālos drošības riskus reģionā, kas ir saistīti ar Krievijas sākto karu Ukrainā, kā arī Krievijas agresīvo retoriku attiecībā uz Latviju, Valsts drošības dienests aicina Latvijas iedzīvotājus gaidāmo svētku brīvdienu laikā nedoties ceļojumos uz Krieviju un Baltkrieviju. Drošības dienests atgādina, ka šo valstu specdienestu pārstāvji visbiežāk uzrunā un mēģina savervēt Latvijas valstspiederīgos tieši savas valsts teritorijā. Pirmā saskarsme visbiežāk notiek uz robežas, specdienestu pārstāvjiem uzdodoties par robežsargiem, taču tie var izmantot arī citus piesegus - kā spēka struktūru, tā jebkuras citas valsts vai pašvaldību iestādes.
Tādēļ drošības dienests Latvijas iedzīvotājiem rekomendē būt piesardzīgiem, nonākot saskarē ar jebkurām Krievijas un Baltkrievijas valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī personām, kas strādā valsts uzņēmumos un augstākās izglītības iestādēs, pētnieciskajos institūtos un augsto tehnoloģiju sektorā. 

ASV prezidents Džo Baidens vakar sarunās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski solīja, ka ASV atbalstīs Ukrainu, "cik ilgi vajadzēs". Baidens arī lika saprast, ka ir robežas attiecībā uz to, kāda tipa atbalsts var tikt sniegts Kijivai, neriskējot izraisīt šķelšanos starp tās sabiedrotajiem. Savukārt Zelenskis, kurš pārsvarā runāja ar tulka starpniecību, lika saprast, ka viņu nevarēs piespiest pieņemt risinājumu, kas atstāj Krievijai daļu Ukrainas teritorijas. Ukrainas prezidents arī pateicās Vašingtonai, ka tā piekritusi nodot Ukrainai zenītraķešu kompleksu "Patriot", lai palīdzētu atvairīt pastāvīgos krievu raķešu uzbrukumus. 

Turpinām ziņas

 Pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 338 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par vienu mirušo. Divu nedēļu jeb 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir samazinājies no 268,9 līdz 262,4. Savukārt septiņu dienu kumulatīvais rādītājs samazinājies no 125,9 līdz 120,8 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju.
Aizvadītajā diennaktī saņemta informācija par vienu mirušo, kurš bija 20 līdz 26 gadu vecumā. Līdz šim bijuši 14 mirušie ar diagnosticētu Covid-19 šajā vecuma grupā.

Jēkabpils novadā jau vairāk kā bnedēļu ir augstākā saslimstība ar Covid-19 Latvijā. Šeit pēdējo divu nedēļu laikā reģistrēti 178 saslimušie, savukārt šīs nedēļas laikā no pirmdienas līdz ceturtdienai reģistrēti 50 saslimšanas gadījumi ar Covid-19. Jēkabpils novadā ir  445,2 saslimušie uz 100 tūkstoši iedzīvotāju, kas ir gandrīz divreiz vairāk kā vidēji valstī.

No nākamā gada 2.janvāra VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" sāks izsniegt jauna parauga vadītāja dokumentus, tai skaitā vadītāja apliecības, ar moderniem pretviltošanas elementiem, kas iestrādāti ar šā brīža jaunākajām tehnoloģijām. Jaunā parauga vadītāja dokumentos būs krāsaina, ar lāzergravēšanas tehnoloģiju iestrādāta fotogrāfija. Atbilstoši jaunāko tehnoloģiju sniegtajām iespējām tiks modernizēti arī citi drošības elementi - taktili, ar tausti jūtami detalizēti gravējumi, kā arī ultravioletajā gaismā redzamie attēli. Norādītie drošības elementi tiks iestrādāti visu veidu vadītāju dokumentos, ne tikai vadītāja apliecībā. Pāreja uz jaunā tipa vadītāja dokumentu izsniegšanu notiks pakāpeniski. Jēkabpils CSDD klientu apkalpošanas centrā jaunā tipa vadītāju dokumentu izsniegšana sāksies no 5.janvāra.  

Un vēl

Jau šīs nedēļas nogalē tiks svinēti vieni no skaistākajiem gada svētkiem – Ziemassvētki. Lai pēc tiem nebūtu jāpārdzīvo nepatīkamas emocijas, Valsts policija aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem un parūpēties par sava mājokļa drošību. Policijā skaidroja, ka dažu ieteikumu ņemšana vērā un to īstenošana var pasargāt īpašumu no nevēlamu viesu klātbūtnes. Policija norāda, ka dodoties ārpus mājas jāpārliecinās, ka ir aizvērti visi logi un aizslēgtas durvis; cieši jāaizvelk aizkari, vērtīgas mantas jāglabā drošā vietā, jāierīko videonovērošana un signalizācija, kā arī jālūdz kaimiņiem pieskatīt māju.

Atstājiet komentāru