2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 16.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 16.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Depozīta sistēmā nodoti vairāk nekā 211 miljoni iepakojuma vienību; Brīdina, ziedojot, neiekrist krāpnieku lamatās; un Jēkabpils pašvaldības policija aicina novākt no māju jumtiem lāstekas.

14. Saeima turpinās izstrādāt iepriekšējā sasaukumā neizskatīto Valsts aizsardzības dienesta likumu un ar to saistītos likumprojektus, ceturtdien lēma parlamenta vairākums. Likumos paredzēts iestrādāt papildu principus jauniešu izraudzīšanai aizsardzības dienestā, paredzot pirmo iesaukumu jau nākamā gada vasarā. "Par" balsoja 75 deputāti, bet "pret" bija 17.

Kopš 1.februāra depozīta sistēmā nodoti vairāk nekā 211 miljoni iepakojuma vienību, kas ir aptuveni 112 iepakojumi uz katru Latvijas iedzīvotāju, informē SIA "Depozīta Iepakojuma Operators" pārstāvji. Tirgū deviņu mēnešu laikā laisti 336 miljoni depozīta iepakojumu. Uzņēmumā informē, ka pirmo deviņu mēnešu laikā 47% tirgū laisto iepakojumu veido PET pudeles, 27% - skārdenes, 19% - atkārtoti uzpildāmās stikla pudeles, bet 7% - vienreiz lietojamās stikla pudeles. Vienlaikus novērots, ka lielākais nodoto iepakojumu apjoms reģistrēts Rīgā un Pierīgā, kur iedzīvotāji nodevuši 48% no visiem depozīta sistēmā nodotajiem iepakojumiem, bet zemākais nodoto iepakojumu skaits ir Latgalē, kur nodoti 10% iepakojumu un Zemgalē - 12%. Savukārt Vidzemē un Kurzemē dzīvojošie sistēmā atgriezuši 15% no visiem depozīta iepakojumiem.

Baltijas valstis un Polija vakar bloķēja jauno Eiropas Savienības sankciju paketi Krievijai, jo Rietumeiropas valstis piedāvāja izņēmumu labības un mēslojuma eksportam, paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis. Kā viņš pamatoja, izņēmumu iekļaušana var veicināt sankciju apiešanu. Landsberģis pieļāva, ka ES devītās sankciju paketes izskatīšana turpināsies ES dalībvalstu vadītāju līmenī.

Eiropas centrālā banka nolēmusi paaugstināt trīs galvenās procentu likmes par 50 bāzes punktiem un, pamatojoties uz būtisko inflācijas perspektīvas kāpumu, sagaida, ka likmju paaugstināšana turpināsies. Tādējādi galveno refinansēšanas operāciju procentu likme, kā arī aizdevumu iespējas uz nakti procentu likme un noguldījumu iespējas uz nakti procentu likme tiks paaugstināta, sākot ar 21. decembri. Jāatgādina, ka bankas pārziņā esošo procentu likmju gaidāmā kāpuma ietekmē aug arī Euribor likmes, kas, savukārt, ir daļa no kopējās procentu likmes aizdevumiem, ko iedzīvotājiem un uzņēmumiem izsniedz kredītiestādes.

Ukrainas izmeklētāji Hersonas apgabalā, kas atbrīvots no Krievijas okupantiem, ir atklājuši kameru, kurā notikusi slikta izturēšanās pret bērniem, paziņojis Ukrainas augsta ranga cilvēktiesību aizstāvis, kura teikto citē aģentūra "Reuters". Ukrainas parlamenta cilvēktiesību komisārs Dmitro Ļubinecs sacīja, ka kamera, kurā turēti bērni, atrodas vienā no četriem Krievijas karavīru pārvaldītajiem spīdzināšanas centriem Hersonā - pilsētā Ukrainas dienvidos, kuru pagājušajā mēnesī pameta okupantu armija.Ļubinecs, kurš ir iesniedzis virkni ziņojumu par spīdzināšanu, sacīja, ka apstākļi šajā kamerā bija sliktāki nekā ieslodzījuma vietas, kas tika pētītas citos apgabalos, kurus iepriekš bija ieņēmuši Maskavas spēki.

Turpinām ziņas

Pirmssvētku laikā, kad cilvēki vairāk iepērkas un ziedo, aktivizējas arī krāpnieki. Iedzīvotāji saņem arvien vairāk krāpnieku sūtītas ziņas un kārdinošus piedāvājumus dāvanu iegādei, kas it kā sūtītas atpazīstamu un iecienītu zīmolu vārdā. Noziedznieki var izmantot upura neuzmanību, kad steigā var netikt pievērsta uzmanība būtiskām drošības un maksājuma detaļām. Tāpat pirmssvētku laikā krāpnieki meklē iespējas ļaunprātīgi izmantot arī iedzīvotāju labsirdību un vēlmi ziedot dažādiem labdarīgiem mērķiem. Lai izkrāptu finanšu līdzekļus, noziedznieki izveido viltus labdarības organizāciju mājaslapas vai ziedojumu lūdzēju lapas sociālajos tīklos, kas nereti nerada šaubas par to patiesumu. Tāpēc pirms ziedojuma veikšanas ieteicams pārbaudīt labdarības organizācijas vai ziedojuma lūdzēja izcelsmi un vēsturi. 

Iestājoties labvēlīgiem sniega apstākļiem, valsts meža dienests aicina iedzīvotājus un medniekus ziņot par vilku klātbūtnes pazīmēm, lai iegūtu pēc iespējas plašāku informāciju par vilku izplatību Latvijā. Līdz ceturtdienai Latvijā nomedīti jau 278 vilki, līdz ar to vilku medības šajā sezonā atļautas tikai ar ikreizēju pieteikšanu, jo limits ļauj nomedīt vēl divus pelēčus. Skaidri un sniegoti laika apstākļi ir īpaši piemēroti dzīvnieku klātbūtnes pazīmju novērošanai. 

Un vēl

Ņemot vērā, ka daudzviet pie ēku jumtiem veidojas lāstekas, kā arī bieza sniega sega un ledus gabali, kas krītot var apdraudēt cilvēku veselību un drošību, Jēkabpils novada pašvaldības policija aicina ēku īpašniekus savlaicīgi parūpēties par lāsteku novākšanu.  Noteikumos noteikts, ka par ēku, saimniecisko būvju jumtu karnīžu, notekcauruļu neattīrīšanu no sniega, ledus un lāstekām vietās, kur tas var apdraudēt cilvēka dzīvību un veselību – piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajām personām līdz 7 naudas soda vienībām, juridiskajām personām līdz 14 naudas soda vienībām. Arī par nekustamajam īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas neattīrīšanu no sniega un ledus un pretslīdes materiālu neizkaisīšanu rudens un ziemas periodā - piemēro brīdinājumu vai naudas sodu - fiziskajām personām  līdz 14 naudas soda vienībām, juridiskajām personām līdz 22 naudas soda vienībām.
 
Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: No nākamā gada visām lietotāju grupām pieaugs dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojumu tarifi; Pieaudzis brīvo darbavietu skaits trešajā ceturksnī; un Kur iedzīvotāji visbiežāk iegūst Ziemassvētku eglīti?

Par Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāju ceturtdien ievēlēts līdzšinējais finanšu ministrs, pašreizējais parlamenta deputāts Jānis Reirs. Komisijas vadītājs tika vēlēts, jo līdzšinējā Budžeta komisijas priekšsēdētāja Anda Čakša nolikusi deputātes mandātu, kamēr pilda izglītības un zinātnes ministres amata pienākumus. Budžeta komisija pirms Saeimas balsojumiem izskata likumprojektus, kas saistīti ar valsts budžetu, finansēm un nodokļiem.

Nākamā gada 1.janvārī stāsies spēkā jauni AS "Gaso" dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojumu tarifi, kuru fiksētā daļa visiem lietotājiem pieaugs par 22%, savukārt mainīgās daļas pieaugums būs atkarīgs no dabasgāzes patēriņa, paredz "Gaso" tarifi, kurus Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija ceturtdien atzinusi par metodikai atbilstošiem. Jaunie tarifi spēkā stāsies 2023.gada 1.janvārī un paredz izmaiņas visās lietotāju grupās mainīgajai un fiksētajai daļai, kā arī sezonālajam sadales tarifam. Tarifi būs spēkā līdz 2023.gada 31.decembrim.

NATO dalībvalstis vienojās ievērojami palielināt alianses kopīgo budžetu, ņemot vērā jauno drošības situāciju Austrumeiropā Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ. Alianses civilais budžets 2023.gadam tiks palielināts par 28% gada griezumā līdz 370,8 miljoniem eiro, bet militārais budžets 2023.gadam tika noteikts 1,96 miljardu eiro apmērā, kas ir par 26% vairāk salīdzinājumā ar 2022.gadu. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs apsveica šo lēmumu, sakot, ka tas ir "augstāka ambīciju līmeņa konkrēta izpausme" starp dalībvalstīm. 

Ukrainas bruņoto spēku vadība noraidījusi pamiera iespējamību laikā no Jaunā gada līdz pareizticīgo Ziemassvētkiem. Ukrainas armijas ģenerālštāba galvenās operatīvās pārvaldes priekšnieka vietnieks Oleksijs Hromovs norādīja, ka Ukraina ievēros pilnīgu pamieru tikai tad, kad Ukrainas teritorijā vairs neatradīsies neviens okupants. Arī Kremlis paziņojis, ka svētku sezonā janvāra sākumā pamieru neplāno.

Turpinām ziņas

Latvijā šogad trešajā ceturksnī bija vidēji 26 tūkstoši brīvu darbavietu, kas ir par 2 tūkstoši 400 jeb 10,2% vairāk nekā 2021.gada attiecīgajā periodā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Tajā skaitā privātajā sektorā bija 15 tūkstoši 600 brīvu darbavietu, kas ir par 600 jeb 4,1% vairāk nekā 2021.gada trešajā ceturksnī, bet sabiedriskajā sektorā – 10 tūkstoši 300 brīvu darbavietu, kas ir pieaugums par tūkstoš 800 jeb 21%. No visām Latvijā pieejamajām darbvietām (aizņemtajām un brīvajām kopā) 2,8% bija brīvas, no tām sabiedriskajā sektorā – 3,5%, bet privātajā sektorā – 2,5%.

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma par steidzamiem atzītos grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā. Ar tiem noteikts, ka iedzīvotājiem veselības aprūpes pakalpojumi valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros līdz 2024.gada jūlijam būs pieejami tāpat kā līdz šim – neatkarīgi no veiktajām sociālajām iemaksām. Grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Jau ziņots, ka stājoties spēkā likuma grozījumiem, personas, kuras nav sociāli apdrošinātas veselības apdrošināšanai, saņems tikai veselības aprūpes minimumu, proti, neatliekamo medicīnisko palīdzību, dzemdību palīdzību, ģimenes ārsta sniegtos veselības aprūpes pakalpojumus un tādus veselības aprūpes pakalpojumus, kas saistīti ar to slimību ārstniecību, kurām ir nozīmīga ietekme uz sabiedrības veselības rādītājiem vai kuras apdraud sabiedrības veselību. Tādējādi šīm personām būs nevienlīdzīgas pamattiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus.

Un vēl

Viena no izplatītākajām tradīcijām Ziemassvētkos ir egles dekorēšana. Tās izvēle un rotāšanas tradīcijas ir atšķirīgas katrā ģimenē. Veiktā aptauja liecina, ka lielākā daļa jeb 51% latviešu dod priekšroku pašu cirstai vai pirktai dzīvai eglītei. Vienlaikus ceturtā daļa (25%) iedzīvotāju izvēlas rotāt mākslīgo egli, savukārt nedaudz vairāk nekā desmitā daļa (13%) aptaujāto gatavo svētku rotājumus bez egles. Lielākā daļa jeb 54% Latvijas iedzīvotāju šogad plāno izmantot tikpat daudz gaismas virteņu un citu rotājumu kā pērn, savukārt 17% latviešu izmantos mazāk gaismas dekorāciju. Neliela daļa iedzīvotāju (6%) ir gatavi iegādāties jaunas un izmantot vairāk gaismas dekorāciju nekā pērn. Vienlaikus aptuveni desmitā daļa (11%) Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētkos vispār neizmanto gaismas dekorācijas.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Banka paaugstinājusi inflācijas prognozi šim gadam līdz 17,3%; Pētnieki izveidojuši sarakstu ar 70 prioritāri nojaucamiem upju aizsprostiem; un Traģiski gājis bojā Jēkabpils novada domes deputāts Jānis Raščevskis.

Latvijas Banka paaugstinājusi gada vidējās inflācijas prognozi 2022.gadam no 16,9% līdz 17,3%. Vienlaikus nākamajam gadam inflācijas prognoze ir palielināta no septembrī lēstajiem 9,2% līdz 10,9%. Savukārt gada vidējās inflācijas prognoze 2024.gadam ir paaugstināta no 3,4% līdz 4,4%, bet gada vidējā inflācija 2025.gadā prognozēta 3% līmenī. Latvijas Bankā uzsver, ka makroekonomiskās prognozes ir izstrādātas joprojām augstas nenoteiktības apstākļos, ko rada Krievijas sāktā kara neprognozējamā virzība un ar to saistītā globālo cenu attīstība, it īpaši energoresursu cenu jomā.

Latvija ir pieprasījusi paskaidrojumus Baltkrievijai par Latvijas konsula nepielaišanu dalībai 14.decembra atklātā tiesas sēdē Minskā, kur tika izskatīta krimināllieta pret Latvijas pilsoni. Latvijai nav pieņemama situācija, kurā nepamatoti tiek ierobežotas iespējas sniegt konsulāro palīdzību Latvijas pilsoņiem. Ministrija pilsoņa vārdu un inkriminētās apsūdzības nav minējusi, bet portāls "jauns.lv" vēsta, ka Latvijas pilsonis Dmitrijs Mihailovs apsūdzēts Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko aizskaršanā, dažāda veida "naida kurināšanā" un "sankciju pieprasīšanā" pret Baltkrieviju. Ārlietu ministrija joprojām stingri aicina Latvijas valstspiederīgos neceļot uz Baltkrieviju, bet Baltkrievijā esošos Latvijas valstspiederīgos pamest valsti, ņemot vērā Baltkrievijas iesaisti pilna mēroga Krievijas karadarbībā pret Ukrainu.

Eiropas Savienība pieņēmusi plānu par globāla minimālā ienākuma nodokļa 15% apmērā noteikšanu daudznacionāliem uzņēmumiem, dalībvalstu līderiem dodot galīgo piekrišanu pēc mēnešiem ilgām diskusijām. Apmēram 140 valstu vienošanās par šādu minimālo ienākuma nodokli ir pieņemta ar nodomu izbeigt valstu centienus ar nodokļu samazināšanu piesaistīt pasaules bagātākos uzņēmumus savai teritorijai.

Neskatoties uz grūtībām, Lielbritānijas iedzīvotāji nav aizmirsuši arī par gaidāmajiem svētkiem, un daudzas pilsētas tērpjas svētku rotā. Īpaši vērienīgs gaismas šovs sarīkots Kjū karaliskajā botāniskajā dārzā Londonā. Gaismas šovs UNESCO pasaules mantojuma sarakstā iekļautajā dārzā notiek jau 10. reizi. Par godu apaļajai jubilejai tas ir īpaši krāšņs – vairāk nekā miljons gaismiņu izgaismo 2,7 kilometrus garo taku, un apmeklētāji var vērot arī dažādas projekcijas, dzīvās uguns šovu un 22 instalācijas. Noteikti jāpiemin arī lielākā Britu salās jebkad sarīkotā izgaismoto strūklaku izrāde, bet pasākuma īstais saimnieks ir Santa Klauss, kas Ziemassvētku un Jaungada sagaidīšanas sezonā sveicina apmeklētājus un sniedz papildu prieku.

Turpinām ziņas

Konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” iedzīvotāju balsojumā pašlaik Zemgales plānošanas reģionā vadībā izvirzījušās Jelgavas valstspilsētas pašvaldība, Dobeles novada pašvaldība un Jēkabpils novada pašvaldība. Līdz 22. decembrim iedzīvotāji vietnē www.vietagimenei.lv vēl var ietekmēt balsojuma gaitu, balsojot par pašvaldībām ar labāko atbalstu ģimenēm ar bērniem. Iedzīvotāju balsojuma rezultāti pašvaldībām ļaus spert soli tuvāk uzvarai cīņā par naudas balvām 150 tūkstoši eiro apmērā. Konkurss norisinās jau kopš 2017. gada, un tā primārais mērķis ir izcelt labākos piemērus un risinājumus, kā pašvaldības rūpējas par ģimenēm 

Pētnieki izveidojuši prioritāri nojaucamo upju aizsprostu sarakstu. Upju šķēršļu nojaukšanai būs pieejams arī atbalsts. Sarakstā kopumā iekļauti 70 objekti – aizsprosti, dzirnavu dīķu dambji, kā arī mazās hidroelektrostacijas, kuru saimnieki drīzāk varētu pieteikties zivju ceļu izbūvei, kas savukārt ir krietni dārgāka nekā šķēršļa nojaukšana upē. BIOR institūta vadošais pētnieks Didzis Ustups skaidro, ka Ventas rumba vai Daugavas HES kaskāde ir tie ļaunākie, bet nevienu brīdi "Bior" nav aicinājis tos nojaukt, jo viens ir mūsu kultūrvēsturiskā vērtība un otrs ir liels ieguvums ekonomikai. Bet, ja mēs paskatāmies, tad mūsu lielās HES saražo ap 40% elektrības, tad 146 mazās HES saražo vienu vai divus procentus. Tāpat arī ir šķēršļi upēs, kam vispār nav nekādas saimnieciskas nozīmes – ir baronu laikos uzbūvēti uzpludinājumi, dzirnavu dīķu dambji, un tie ir šķēršļi, kas iekļauti šajā sarakstā. 

Un vēl kāda sēru ziņa

Vakar traģiski gājis bojā Jēkabpils novada domes deputāts Jānis Raščevskis. Viņš pašvaldībā tika ievēlēts no saraksta Attīstībai/Par, pašvaldībā vadīja Medību koordinācijas komisiju, darbojās Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejā. Pirms tam ilgus gadu Vadīja Jēkabpils rajona padomi. 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta sniegtā informācija poar traģisko bojāeju liecina, ka vakar vakarā Jēkabpils novada Saukas pagastā Saukas ezerā ielūzis un gājis bojā cilvēks. Ugunsdzēsēji glābēji bojāgājušo atrada apmēram 50 metru attālumā no krasta. VUGD atgādina, ka atrasties uz ledus ir ļoti bīstami. Ledus kārta vēl tikai veidojas un ir ļoti nevienmērīga, turklāt uzsnigušais sniegs kavē ledus veidošanos.

Atstājiet komentāru