2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 25.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 25.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Atklātā vēstulē pieprasa noteikt veselības nozari par nemainīgu valsts prioritāti; Policija Jēkabpilī pie iereibuša vīrieša atrod pneimatisko pistoli; un Tallinas vecpilsētā darbosies piegādes roboti

Laikā, kad tiek gatavota jaunās valdības deklarācija, vairākas ar veselības aprūpi saistītas organizācijas nosūtījušas atklātu vēstuli Saeimas priekšsēdētājam un premjerministram, kā arī Saeimas deputātiem ar aicinājumu noteikt veselības nozari kā nemainīgu valsts prioritāti ar konsekventu budžeta pieaugumu un atbilstību “Sabiedrības veselības pamatnostādnēm 2021.-2027. gadam”. Vēstulē uzsvērts, ka, neskatoties uz Latvijas veselības budžeta izaugsmi pēdējos gados, tas joprojām ir viens no mazākajiem Eiropas Savienības valstu vidū un ievērojami atpaliek arī no ES vidējā rādītāja. Pie tam turpmākajos gados finansējumu plānots ievērojami samazināt, atgriežoties 2019.gada līmenī. Tas notiek apstākļos, kad Latvija jau šobrīd būtiski atpaliek no citām Eiropas Savienības valstīm veselīgi nodzīvoto gadu rādītājos, bet apsteidz – medicīniski novēršamās mirstības rādītāju ziņā. Vidējais veselības aprūpes budžets Eiropas Savienības valstīs 2020. gadā bija 8% no IKP, kurpretim Latvijā vispārējie publiskie izdevumi veselībai 2020. gadā un 2021. gadā bija attiecīgi – 4,9% un 6,3%. 

Līdz šim pedagogi caur Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības kontu saziedoja 43 tūkstoši 130 eiro kolēģiem Ukrainā. Kopā ar jau iepriekš savāktajiem ziedojumiem pedagogu arodbiedrība ukraiņu kolēģiem šobrīd vēl ir gatava pārskaitīt ziedojumus vai iegādāties nepieciešamās preces 13 tūkstoši eiro apmērā.

Visās trīs Baltijas valstīs 11.novembra tirdzniecības akcijas laikā veikto pasūtījumu skaits pieaudzis pat par 62%, salīdzinot ar ierastu piektdienu, turklāt iedzīvotāji īpaši aktīvi iepirkušies internetā. Šādi apkopotie dati ļauj prognozēt, ka arī Melnās piektdienas, 25.novembra pasūtījumu skaits pārsniegs 2021.gada rezultātus un pieteiks jaunu rekordu. Lielākās izmaiņas fiksētas Lietuvā, kur klienti 11.novembrī – ko pasaulē pazīst kā Single’s Day jeb Vientuļnieku dienu – veica par 81% vairāk pasūtījumu nekā parasti. Pieaudzis arī e-veikalu apmeklētāju skaits: Lietuvā un Igaunijā akcijas piektdienā bijis divreiz vairāk klientu. Latvijā klientu skaits pieaudzis par 60%.

Turpinām ziņas

Šodien Rundāles pilī notiks konkursa “Gada uzņēmējs Zemgalē” laureātu godināšana. Šogad no Jēkabpils novada laureāti ir uzņēmumi SIA “Uzkuri”; SIA “Spāres – L” un SIA “Gaujas Koks”. Visi laureāti, pateicoties reģiona pašvaldību finansiālam atbalstam, Rundāles pilī saņems īpaši darinātu piemiņas zīmi, Atzinības rakstu un naudas balvu 500 eiro apmērā. Svinīgajā pasākumā piedalīsies pašvaldību vadītāji, vairāku valsts institūciju un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji.

Valsts policija trešdien Jēkabpilī aizturēja kādu piedzērušos vīrieti, pie kura atrada pneimatisko ieroci "PM49". Par ieroču aprites likumu pārkāpumiem un sabiedriskās kārtības traucēšanu likumsargi uzsāka trīs lietvedības. 23. novembrī Jēkabpilī vīrietis, būdams 3,06 promiļu reibumā, pie sevis uzglabāja pneimatisko ieroci. Kā norāda policijā, viņš atradās tādā reibuma stāvoklī, kas traucē sabiedrisko kārtību un drošību, proti, nesakarīgi runāja, bija zaudējis spēju orientēties apkārtējā vidē un nevarēja stabili nostāvēt uz vietas. Likumsargi vīrieti nogādāja ārstniecības iestādē analīžu veikšanai, taču viņš atteicās no narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu ietekmes medicīniskās pārbaudes. Policijā par notikušo sākti trīs administratīvo pārkāpumu procesi. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Un vēl

Tallinas pašvaldība un Cleveron Mobility parakstījuši sadarbības līgumu par divus mēnešus garu pilotprojektu, kura laikā vecpilsētā tiks izmēģināti piegādes roboti. Tallinas mēra vietnieks Tanels Kīks (Tanel Kiik) presei pavēstīja, ka Tallina 2023.gadā būs Eiropas Zaļā galvaspilsēta, un mērķis ir panākt nulles emisiju mobilitāti pilsētvidē. Piegādes roboti ir elektriski, klusi un nerada izmešus, kas tos padara par drošāku un dabai draudzīgāku piegādes veidu Tallinas šaurajās ielās. Saskaņā ar līgumu, pašvaldība atļaus Clevon piegādes robotiem darboties vecpilsētas gājēju zonās, lai veiktu piegādes iestādēm un uzņēmumiem. Tā kā piegādes roboti tiek vadīti attālināti un vēl nav pietiekamu datu par to darbību intensīvas satiksmes apstākļos, tie veiks piegādes laikā, kad aktivitāte vecpilsētā ir mazāka, rītos no 6 līdz 10.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima ārkārtas sēdē atbalsta grozījumus valsts pārvaldes likumā,  Jēkabpilī sākusies grausta Ķieģeļu ielā nojaukšana, un Kāds laiks gaidāms brīvdienās un nākamnedēļ?

Saeima vakar ārkārtas sēdē konceptuāli atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, ar kuriem plānots ieviest ministra biedrus. Ar likuma grozījumiem iecerēts veicināt valdības darba efektivitāti konkrētu politikas jomu pārvaldībā. Plānots, ka ministra biedram būs jāpārzina atsevišķas nozares un politikas jomas, kas ietilpst Ministru kabineta locekļa kompetencē. Paredzēts, ka ministra biedrs valdības sēdēs piedalīsies ar padomdevēja tiesībām. Lai grozījumi stātos spēkā, tie Saeimā jāpieņem vēl otrajā - galīgajā - lasījumā.

Eiropas Savienība gatavo devīto sankciju kārtu pret Krieviju, ceturtdien vizītē Somijā paziņojusi Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Viņa norāda, ka Eiropas Komisija ar G7 un citiem galvenajiem partneriem pavisam drīz apstiprinās globālos cenu griestus Krievijas naftai un nerimsies, kamēr Ukraina nebūs uzvarējusi Putinu un viņa nelikumīgo un barbarisko karu. Plašāka informācija par topošajām sankcijām pagaidām netiek sniegta.

Trešdien Eiropas Parlaments pasludināja Krieviju par terorismu atbalstošu valsti.  Savukārt vakar pie to eiroparlamentāriešu, kuri atturējās balsot vai balsoja pret rezolūciju, kabinetu durvīm pagaidām nenoskaidrotas personas bija sagatavojušas "pārsteigumu". No Latvijas Eiropas Parlamentā ievēlētais deputāts Ivars Ijabs savā «Twitter» kontā publicējis bildi, kur blakus parlamentārietes Tatjanas Ždanokas vārdam pie kabineta novietots Kremļa līdera Vladimira Putina plakāts ar uzrakstu «Ar savu balsi es atbalstu teroristu». Tatjana Ždanoka balsoja pret Krievijas pasludināšanu par terorismu atbalstošu valsti.

Krievija turpinās veikt masīvus raķešu uzbrukumus Ukrainai, bet nākamā šāda uzbrukuma sagatavošanai tai ir vajadzīga nedēļa, norāda Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Andrijs Jusovs. Viņš norāda, ka ukraiņus mēģina salauzt, kara laikā iegremdēt tumsā un aukstumā un piespiest sarunām uz agresora nosacījumiem. Tas nesanāks. Krieviem visvairāk palikušas pretgaisa aizsardzības sistēmu S-300 raķešu, norādīja amatpersona.Tas nozīmē, ka saglabājas lieli draudi piefrontes pilsētām Zaporižjai, Harkivai, Mikolajivai un Hersonai, kas atrodas šo raķešu trieciena zonā.

Turpinām ziņas

Ceturtdienas vakarā uz Valmieras šosejas pie Murjāņiem notika ceļu satiksmes negadījums, kurā gāja bojā trīs cilvēki, un avārijas dēļ vakar vakarā notikuma vietā abos virzienos bija bloķēta satiksme. Kā informē Valsts policija, ap pulksten 17 Saulkrastu novada Sējas pagastā uz autoceļa A3 notika divu kravas automašīnu un vienas vieglās automašīnas sadursme. Pēc sākotnējās policijas rīcībā esošās informācijas, negadījumā bojā gāja trīs personas un divas nogādātas medicīnas iestādē.  Notikuma vietā strādāja 19 glābēji, lai sakārtotu ceļa braucamo daļu. Tāpat tika konstatēts, ka no smagajām automašīnām notiek degvielas noplūde, kas tika apturēta un izlijusī degviela savākta, izmantojot absorbentu.

Jēkabpils ainavu jau ilgstoši bojāja ēka Ķieģeļu ielā 9. Tā radīja draudus Ķieģeļu mikrorajona iedzīvotājiem, īpaši bērniem, kuri brīvajā laikā “dzīvojās” pa šo ēku. Īpašums pieder a/s “Latvijas nafta”. Pēc vairākkārtējiem aicinājumiem un atgādinājumiem pašvaldības centieni vainagojās ar to, ka ir sākta šīs ēkas demontāža. Darbu pasūtītājs ir “Latvijas nafta”. Darbus plānots pabeigt līdz šī gada beigām. Foto un video kā norit grausta nojaukšana var aplūkot portālā Radjo1.lv.

Jēkabpilī šogad plānots nojaukt vēl divus graustus - Atpūtas ielā 19 un Kazarmu ielā 11. Tirgus izpētes rezultātā zemāko pakalpojuma cenu par Atpūtas ielas graustu demontāžu piedāvā SIA “Jēkabpils pakalpojumi”, līgumcena 4 tūkstoši 272 eiro, bet par Kazarmu ielas graustu - SIA “Jēkabpils saimnieks”, līgumcena 20 tūkstoši 303 eiro.

Un vēl

Nedēļas sākumā lielā daļā valsts sniga un sniega segas biezums vietām valsts austrumos sasniedza pat 15 centimetrus. Tāpat pieturējās neliels sals, un uz ūdenstilpēm veidojās ledus. Ja darba nedēļas vidū nokrišņu bija mazāk, tad nedēļas izskaņā daudzviet sagaidīsim stipru sniegu, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Brīvdienās pieturēsies neliels sals, laiks būs pelēcīgs un sniegots. Naktī uz sestdienu tikai vietām nedaudz snigs, bet dienas laikā stipri snigs valsts austrumos – tur sniega segas biezums palielināsies par 5-7 cm. Arī naktī uz svētdienu gaidāma stipra snigšana, līdz ar to sniega sega kļūs tikai biezāka. 

Nākamās nedēļas sākumā debesīs mākoņu joprojām būs daudz, vietām, galvenokārt valsts austrumu un centrālajos rajonos, gaidāms sniegs. Naktīs gaisa temperatūra nebūs zemāka par -5 grādiem, dienu laikā temperatūra lielākoties būs -2...+3 grādu robežās. Pēc pašreizējām prognozēm, nedēļas vidū, pastiprinoties anticiklona ietekmei, kļūs sausāks, Latvijas teritorijā ieplūdīs aukstāka gaisa masa un termometra stabiņš strauji sāks slīdēt uz leju, naktīs temperatūrai pazeminoties pat līdz -15 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: "Latvijas gāzes" meitasuzņēmums piesaka dabasgāzes sadales tarifu palielinājumu; Stājas spēkā kriminālatbildība par auto vadīšanu reibumā virs 1,5 promilēm; un Aicina patērētājus būt piesardzīgiem attiecībā uz «Melnās piektdienas» piedāvājumiem.

Valsts prezidents Egils Levits 30.novembrī dosies uz Palestīnu. Vizītes laikā valsts pirmā persona tiksies ar Palestīnas pašpārvaldes prezidentu Mahmūdu Abāsu. Levits un Abāss pārrunās politisko dialogu, Tuvo Austrumu miera procesa un Eiropas Savienības-Palestīnas pašpārvaldes attiecību jautājumus. Tāpat prezidenti plāno pārrunāt ekonomisko sakaru paplašināšanu un sadarbību izglītības un pretkorupcijas apkarošanas jomā.

Dabasgāzes sadales sistēmas operators AS "Gaso" iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai jaunus dabasgāzes sadales pakalpojuma tarifus, kas paredz palielinājumu, gan tarifu mainīgajai daļai, gan arī fiksētajai daļai, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Tarifa fiksētā daļa visām lietotāju grupām pieaugs par 22%. Piedāvātais tarifs varētu stāties spēkā no 2023.gada 1.janvāra. Tarifa pieaugums, pēc paziņojumā skaidrotā, ir saistītas ar būtisku dabasgāzes cenu pieaugumu, ar inflācijas un darbaspēka izmaksu radīto pieaugumu, kā arī ar būtisku lietotājiem nodoto dabasgāzes apmēra kritumu, kas nozīmīgi ietekmē "Gaso" darbības rezultātus.

Pašlaik Ieslodzījuma vietu pārvaldē trūkst vairāk nekā 400 darbinieku, TV3 raidījumā "900 sekundes" pavēstīja priekšnieks Dmitrijs Kaļins. Viņš norāda, ka pārsvarā brīvas ir apsargu vakances. Kā vienu no iemesliem, kāpēc joprojām trūkst darbinieku, Kaļins minēja iedzīvotāju skaitu valstī, kā arī to, ka iedzīvotāji joprojām vairās uz vakancēm pieteikties aizspriedumu dēļ. Kaļins akcentēja, ka pašlaik jāstrādā pie tā, lai celtu darbinieku prestižu. Tāpat viņš norādīja, ka no nākamā gada Ieslodzījuma vietu pārvaldē būs iespējams strādāt 24 stundu režīmā, kas varētu būt vilinoši potenciālajiem darbiniekiem - piemēram, var ietaupīt resursus, lai dotos uz darbu. Pašlaik ieslodzījuma vietās atrodas ap 3,2 tūkstošiem cilvēku.

Karā Ukrainā bezvēsts pazuduši vairāk nekā 15 tūkstoši cilvēku, aplēsusi Nīderlandē bāzētā Starptautiskā bezvēsts pazudušo personu komisija. Tā jūlijā atvēra biroju Kijivā, lai palīdzētu Ukrainai dokumentēt un atrast pazudušos cilvēkus. Komisijas programmas direktors Eiropā Metjū Holidejs intervijā ziņu aģentūrai "Reuters" norādīja, ka nav zināms, cik cilvēku atrodas gūstā Krievijā, cik ir piespiedu kārtā pārvietoti, cik ir dzīvi un šķirti no ģimenēm un cik ir miruši. Holidejs atzina, ka Ukrainā pazudušo cilvēku meklēšana turpināsies gadiem ilgi vēl pēc karadarbības beigām.

Turpinām ziņas

No šodienas, 25. novembra stājas spēkā grozījumi Krimināllikumā – kriminālatbildība par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles. Kriminālatbildība paredzēta arī par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, atrodoties narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē. Tāpat personai, kura vadījusi transportlīdzekli reibumā vai atteikusies no alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko un citu apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes, konfiscēs tai piederošo transportlīdzekli. Gadījumā, ja noziedzīgais nodarījums tiks izdarīts ar citai personai piederošu transportlīdzekli, no vainīgā paredzēts piedzīt pilnu vai daļēju šī transportlīdzekļa vērtību.

Oktobra nogalē ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu Latvijā sākta Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas Starptautiskā pieaugušo kompetenču novērtēšanas programmas pētījuma īstenošana. Tas ir visplašākais pieaugušo prasmju un spēju pielietojuma pētījums pasaulē, un Latvija tajā piedalās pirmo reizi. Sadarbojoties Izglītības un zinātnes ministrijai, Latvijas Universitātei un pētījumu centram SKDS, līdz 2023. gada aprīlim plānots iegūt 7 tūktoši 700 iedzīvotāju atbildes. Pētījumā tiks aplūkotas iedzīvotāju prasmes galvenajās informācijas apstrādes jomās, tajā skaitā lasītpratībā, rēķinātpratībā un spējā pielāgoties, problēmu risināšanā. Tās ir prasmes, kas nepieciešamas veiksmīgai dalībai sabiedrības dzīvē, spējai iekļauties darba tirgū, parūpēties par sevi un saviem tuvajiem.

Un vēl

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs aicina patērētājus nepakļauties dažādiem mārketinga trikiem un pat manipulācijām vai krāpšanai dažādās akcijās, piemēram, "Melnās piektdienas izpārdošana", "Zemo cenu maratons", "Atlaižu nakts", "Ziemassvētku atlaides" un tamlīdzīgās. Savukārt tirgotājus patērētāju tiesību sargs aicina būt godīgiem pret patērētājiem. 10 mēnešos puse saņemto sūdzību ir par pirkumiem internetā un citos attālinātos veidos. Lielākoties sūdzības par interneta pirkumiem ir par to, ka preci nepiegādā laikus vai vispār.  Īpaši pirmssvētku laikā apsolītos piegādes termiņus neievēro vai prece nesasniedz adresātu. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs novērojis, ka pusē jeb 437 no 892  šā gada desmit mēnešos saņemtajiem iesniegumiem par precēm ir sūdzības tieši par pirkumiem internetā un citos attālinātos veidos - pa tālruni vai katalogā. Centrs aicina rūpīgi izsvert katru pirkumu attālināti.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: No nākamā gada OIK maksa būs 0 eiro;  Covid-19 pacientu skaits slimnīcās nemainīgs;
 un Svētdien kristīgā pasaule atzīmēs pirmo Adventi.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprinājusi SIA "Enerģijas publiskais tirgotājs" aprēķināto elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti un jaudas komponenti, kas no 2023.gada 1.janvāra būs 0 eiro par megavatstundu. Atbilstoši SPRK pieņemtajam lēmumam par obligātā iepirkuma un jaudas komponentēm, galalietotājiem par tām vairs nebūs jāmaksā. 

Jau ziņots, lai samazinātu elektroenerģijas cenas pieauguma negatīvo ietekmi uz elektroenerģijas lietotājiem, šogad 6.septembrī Ministru kabinets atbalstīja Ekonomikas ministrijas piedāvāto risinājumu, kas paredz, ka elektroenerģijas obligātā iepirkuma un jaudas komponenšu vidējā likme no 1.septembra līdz 2025.gada 31.decembrim ir 0 eiro par megavatstundu.

Aizsardzības resoram ir plāni par lidmašīnu un uzbrukuma bruņutehnikas iegādi Latvijas armijai. Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem jeb NBS ir nepieciešams pašiem savas uzbrukuma platformas, jo tikai tā ir iespējams kļūt veiksmīgiem karalaukā. Tāpēc nākotnē NBS Gaisa spēkos plānots iegādāties virkni lidmašīnu, kuru uzdevumos ietilps ne tikai personāla un kravu transportēšana, bet arī kaujas atbalsta funkcijas. 

No visiem uzņēmumiem, kuri iesnieguši pārskatus par 2021.gadu, ar zaudējumiem pagājušo gadu noslēdza 45,4%, šo uzņēmumu kopējiem zaudējumiem sasniedzot 1,43 miljardus eiro, liecina "Lursoft" apkopotie dati. Starp uzņēmumiem, kas 2021.gadā strādāja ar lielākajiem zaudējumiem, bija "Air Baltic Corporation" ("airBaltic"), kuras zaudējumi bija 133,65 miljonu eiro  apmērā. Seko SIA "Lidl Latvija", kuras zaudējumi bija 53,36 miljonu eiro apmērā un SIA "CG Investīcijas" - 17,11 miljoni eiro. 

Vakar pie Murjāņiem notikušajā smagajā avārijā gājuši bojā visu trīs iesaistīto automašīnu vadītāji. Negadījums notika Saulkrastu novadā, uz Valmieras šosejas, pie Lojas upes, kur saskrējās divas smagās automašīnas "Volvo" un vieglā automašīna "BMW". Notikuma vietā bojā gāja abu kravas automašīnu vadītāji un vieglās automašīnas vadītājs. Vēl divas personas ar dažādām gūtām traumām tika nogādātas medicīnas iestādē. Pēc policijas sniegtās informācijas, negadījuma apstākļi pagaidām vēl nav noskaidroti un turpinās izmeklēšana.

Turpinām ziņas

Latvijā ar Covid-19 kā pamatdiagnozi slimnīcās esošo pacientu skaits ir gandrīz nemainīgs - 81. Savukārt kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju palielinājies no 279,1 līdz 282,8. Aizvadītajā dienā veikti 2 tūkstoši 955 Covid-19 testi un reģistrēti 458 jauni inficēšanās gadījumi. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 15,5%. Aizvadītās diennakts laikā saņemts viens ziņojums par mirušu Covid-19 slimnieku. Slimnīcās pēdējo 24 stundu laikā ievietoti 38 jauni Covid-19 slimnieki, bet izrakstīti 24 pacienti. Kopumā stacionāros ārstējas 258 Covid-19 pacienti, tajā skaitā 81 ar pamatdiagnozi. No tiem diviem ir smaga slimības gaita.

Ir ziema, un ceļi ir slideni. Eksperti aicina autovadītājus pārslēgt savu domāšanu uz ziemas režīmu. Proti, ir jābrauc citādāk nekā vasarā, un no rīta jāceļas nedaudz agrāk, jo pavadītais laiks ceļā uz darbu būs ilgāks. Tas nozīmē gan ievērot lielāku distanci no citiem transportlīdzekļiem, gan nepieciešamības gadījumā laicīgāk sākt bremzēt, gan ātrāk ieslēgt pagrieziena rādītāju, lai citi šoferi zina, kāds manevrs tiks veikts. Sēžoties pie auto stūres, eksperti iesaka novilkt biezo ziemas jaku pat tad, ja jābrauc īss ceļa gabals. Tas nodrošinās, ka, pirmkārt, nepieciešamības gadījumā, veicot straujas kustības ar stūri, rokas nekur neaizķersies un biezais apģērbs netraucēs vadītājam ērti kustēties. Otrkārt, drošības josta būs ciešāk piekļāvusies ķermenim. Tāpat arī, nepareizi izvēlēts ātrums un pārāk straujas kustības ar stūri ir divas galvenās lietas, kas parasti noved pie auto izslīdēšanas. 

Un vēl

Svētdien, 27.novembrī kristīgajā baznīcā tiks atzīmēta Pirmā advente, ar kuru sākas Ziemassvētku gaidīšanas laiks jeb gatavošanās Jēzus Kristus pirmās atnākšanas pieminēšanai un svinēšanai. Advente ir četru nedēļu periods. Tieši ar pirmo adventes svētdienu sākas kristīgās baznīcas jaunais gads. Advente ir laika posms no ceturtās svētdienas pirms Ziemassvētkiem, tas ir pieklušanas un pārdomu laiks pirms Kristus piedzimšanas. Simboliska nozīme ir arī adventes rotai - vainagam. Priežu, egļu, tūju vai kadiķu zari, no kuriem pin vainagu, liecina par cerību un mūžīgo dzīvību. Vainags veido apli, kas nozīmē mūžību un vienotību. Sveces iedegšana katrā no četru nedēļu svētdienām simbolizē gaismas uzvaru pār tumsu, piedzimstot Kristum.

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: No jaunā gada pieaugs gāzes tarifi;  Rundālē godina Zemgales labākos uzņēmējus; un Svētdien būs pirmā Adventa.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprinājusi SIA "Enerģijas publiskais tirgotājs" aprēķināto elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti un jaudas komponenti, kas no 2023.gada 1.janvāra būs 0 eiro par megavatstundu. Atbilstoši SPRK pieņemtajam lēmumam par obligātā iepirkuma un jaudas komponentēm, galalietotājiem par tām vairs nebūs jāmaksā. 

Dabasgāzes sadales sistēmas operators AS "Gaso" iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai jaunus dabasgāzes sadales pakalpojuma tarifus, kas paredz palielinājumu, gan tarifu mainīgajai daļai, gan arī fiksētajai daļai, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Tarifa fiksētā daļa visām lietotāju grupām pieaugs par 22%. Piedāvātais tarifs varētu stāties spēkā no 2023.gada 1.janvāra. Tarifa pieaugums, pēc paziņojumā skaidrotā, ir saistītas ar būtisku dabasgāzes cenu pieaugumu, ar inflācijas un darbaspēka izmaksu radīto pieaugumu, kā arī ar būtisku lietotājiem nodoto dabasgāzes apmēra kritumu, kas nozīmīgi ietekmē "Gaso" darbības rezultātus.

Aizsardzības resoram ir plāni par lidmašīnu un uzbrukuma bruņutehnikas iegādi Latvijas armijai. Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem jeb NBS ir nepieciešams pašiem savas uzbrukuma platformas, jo tikai tā ir iespējams kļūt veiksmīgiem karalaukā. Tāpēc nākotnē NBS Gaisa spēkos plānots iegādāties virkni lidmašīnu, kuru uzdevumos ietilps ne tikai personāla un kravu transportēšana, bet arī kaujas atbalsta funkcijas. 

Karā Ukrainā bezvēsts pazuduši vairāk nekā 15 tūkstoši cilvēku, aplēsusi Nīderlandē bāzētā Starptautiskā bezvēsts pazudušo personu komisija. Tā jūlijā atvēra biroju Kijivā, lai palīdzētu Ukrainai dokumentēt un atrast pazudušos cilvēkus. Komisijas programmas direktors Eiropā Metjū Holidejs intervijā ziņu aģentūrai "Reuters" norādīja, ka nav zināms, cik cilvēku atrodas gūstā Krievijā, cik ir piespiedu kārtā pārvietoti, cik ir dzīvi un šķirti no ģimenēm un cik ir miruši. Holidejs atzina, ka Ukrainā pazudušo cilvēku meklēšana turpināsies gadiem ilgi vēl pēc karadarbības beigām.

Turpinām ziņas

Šodien Rundāles pilī notika konkursa “Gada uzņēmējs Zemgalē” laureātu godināšana. Šogad no Jēkabpils novada laureāti ir uzņēmumi SIA “Uzkuri”; SIA “Spāres – L” un SIA “Gaujas Koks”. Visi laureāti, pateicoties reģiona pašvaldību finansiālam atbalstam, Rundāles pilī saņems īpaši darinātu piemiņas zīmi, Atzinības rakstu un naudas balvu 500 eiro apmērā. Svinīgajā pasākumā piedalījās pašvaldību vadītāji, vairāku valsts institūciju un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji.

Valsts policija trešdien Jēkabpilī aizturēja kādu piedzērušos vīrieti, pie kura atrada pneimatisko ieroci "PM49". Par ieroču aprites likumu pārkāpumiem un sabiedriskās kārtības traucēšanu likumsargi uzsāka trīs lietvedības. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

No šodienas, 25. novembra stājas spēkā grozījumi Krimināllikumā – kriminālatbildība par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles. Kriminālatbildība paredzēta arī par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, atrodoties narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē. Tāpat personai, kura vadījusi transportlīdzekli reibumā vai atteikusies no alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko un citu apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes, konfiscēs tai piederošo transportlīdzekli. Gadījumā, ja noziedzīgais nodarījums tiks izdarīts ar citai personai piederošu transportlīdzekli, no vainīgā paredzēts piedzīt pilnu vai daļēju šī transportlīdzekļa vērtību.

Un vēl

Novembra pēdējā sestdienā un svētdienā Latvijā snigs, vairāk nokrišņu būs austrumu novados, mazāk - Kurzemē, prognozē sinoptiķi. Daudzviet gaidāma ilgstoša snigšana, vietām Latgalē un Vidzemē sniega sega kļūs par 6-9 centimetriem biezāka. Ceļi būs slideni. Saglabāsies apmācies laiks, pūtīs lēns vējš, galvenokārt austrumu vējš. Gaisa temperatūra gaidāma +1..-5 grādu robežās, dažviet Kurzemes piekrastē gaiss brīžiem iesils līdz +2..+3 grādiem. Līdzīgi laikapstākļi gaidāmi arī nākamās nedēļas sākumā - novembra pēdējās dienās. Debesis klās mākoņi, pūtīs lēns austrumu, dienvidaustrumu vējš un gaisa temperatūra svārstīsies ap nulli, brīžiem gaidāmi nelieli nokrišņi.

Sagaidāms, ka decembra sākumā laiks kļūs sausāks un gaisa temperatūra pakāpeniski pazemināsies - gan naktī, gan dienā gaidāms sals, kas vietām var pārsniegt desmit grādus. Atbilstoši pašreizējām prognozēm decembrī nav gaidāms liels atkusnis, un uzsnigušais sniegs vismaz valsts austrumu daļā saglabāsies līdz nākamajam gadam.

Svētdien, 27.novembrī kristīgajā baznīcā tiks atzīmēta Pirmā advente, ar kuru sākas Ziemassvētku gaidīšanas laiks jeb gatavošanās Jēzus Kristus pirmās atnākšanas pieminēšanai un svinēšanai. Advente ir četru nedēļu periods. Tieši ar pirmo adventes svētdienu sākas kristīgās baznīcas jaunais gads. Advente ir laika posms no ceturtās svētdienas pirms Ziemassvētkiem, tas ir pieklušanas un pārdomu laiks pirms Kristus piedzimšanas. Simboliska nozīme ir arī adventes rotai - vainagam. Priežu, egļu, tūju vai kadiķu zari, no kuriem pin vainagu, liecina par cerību un mūžīgo dzīvību. Vainags veido apli, kas nozīmē mūžību un vienotību. Sveces iedegšana katrā no četru nedēļu svētdienām simbolizē gaismas uzvaru pār tumsu, piedzimstot Kristum.

Atstājiet komentāru