2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 22.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 22.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Turpina palielināties elektroenerģijas cenas; Jēkabpils novadā no ievainotas mežacūkas cietis mednieks; un Aicina adīt zeķes ievainotajiem Ukrainas karavīriem.

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga par 33%, Lietuvā – par 32% un abās valstīs bija 239,26 eiro par megavatstundu, kamēr Igaunijā tā palielinājās par 60% – līdz 238,77 eiro par megavastundu. Vienlaikus “Nord Pool” sistēmā elektroenerģijas vidējā cena attiecīgajā periodā palielinājās 2,8 reizes, sasniedzot 92,13 eiro par megavastundu. Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā pieauga visos “Nord Pool” tirdzniecības apgabalos.

Lai uzlabotu iedzīvotāju veselību, nepieciešams samazināt sintētisko pesticīdu patēriņu lauksaimniecībā un izveidot aizsargjoslas ap dzīvojamajām mājām, secināts Ekodizaina kompetences centra un Latvijas Permakultūras biedrības veiktajā pētījumā "Pesticīdi tavas mājas putekļos". Vislielākā pesticīdu koncentrācija mājas tika konstatēta Zemgalē - vidēji 700 nanogrami uz gramu. Pētījumā rezultātus skaidroja ar to, ka Zemgalē notiek visintensīvākā lauksaimniecība. Vienlaikus Kurzemē konstatēti vidēji 162 nanogrami uz gramu, Vidzemē - vidēji 194 nanogrami uz gramu un Latgalē - vidēji 50 nanogrami uz gramu. Prezentācijā norādīts, ka atrastie vielu savienojumi var sekmēt vēža attīstību, atstāt ietekmi uz reproduktīvo sistēmu un traucēt normālu hormonālo darbību.

NASA kapsula “Orion” misijas “Artemis I” ietvaros veiksmīgi sasniegusi Mēnesi, vakar palidojot tam garām 130 kilometru attālumā. NASA teic, ka misija pagaidām ir pilnībā izdevusies. Šī ir pirmā no plānotajām trīs “Artemis” misijām, no kurām pēdējā norisināsies 2025. gadā. Tajā uz Mēness pēc 50 gadu pauzes atkal kāju spers cilvēks, turklāt pirmā sieviete un pirmais cilvēks, kura ādas krāsa nav balta. Beigu beigās Mēness dienvidpolā plānots izveidot paliekošu Mēness bāzi, kas kalpos ne tikai kā astronautu dzīvesvieta, bet arī kā pieturvieta Marsa un kosmosa dzīļu apguvējiem.

Turpinām ziņas

Sestdien Jēkabpils novadā Dunavas apkārtnē kāds mednieks cietis no savainotas mežacūkas uzbrukuma. Ar notikušā bildēm mednieki dalījās Whatsapp tīklā. Nelaimes gadījuma faktu žurnālam “Medības” apstiprināja Valsts meža dienesta vecākais medību inspektors Jānis Mikijanskis.  Cietušais pēc medicīniskās palīdzības saņemšanas jau ārstējas ambulatori, viņam ir vairākas plēstas brūces, ko viņš, spriežot pēc pieejamās informācijas, guvis dodoties ar suņiem pie savainotas mežacūkas. Mikijanskis uzsver, ka šajā gadījumā viņu pārsteidza medību vadītāja rīcība, kurš par notikušo nelaimes gadījumu nav ziņojis, lai gan medību noteikumi skaidri un gaiši norādot, ka tas jādara obligāti. Par notikušo tiks sastādīts akts.

Lai gan Latvijā sals novērojams vien dažas dienas, valsts austrumos nepacietīgākie makšķernieki jau atklājuši bļitkošanas sezonu. Aktuālajos makšķernieku forumos pagaidām informācija ir skopa, taču pirmās ziņas ienākušas par lomiem no ledus Rēzeknes pusē. Savukārt aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka makšķernieki tikuši uz ledus Dagdas un Ludzas apkārtnē, tuvāk Latvijas pierobežai. Par Vidzemi un Ziemeļvidzemi, kur parasti Latvijā tiek atklāta zemledus makšķerēšanas sezona, pagaidām nav drošas informācijas.

Kā ziņots, cilvēka svaru var izturēt ledus, kas sasalis bez sniega vismaz piecu centimetru biezumā. Dodoties uz ledus, obligāti jāņem līdzi speciāls aprīkojums drošībai. Nepieciešama ledus cērte, ar kuru pārbauda katru soli pārvietojoties pa ledu, jo tas uzsalst nevienmērīgi. Jābūt līdzi auklai, lai palīdzētu izkļūt sausumā ledū ielūzušam kolēģim, kā arī dzelkšņiem jeb tā dēvētajiem kaķa nagiem, ar kuru palīdzību var izkļūt uz ledus, ja gadījies ielūzt. Katru ziemu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests brīdina iedzīvotājus nebūt pārgalvīgiem un nekāpt uz nedroša ledus. Savukārt vairākas pašvaldības, arī Jēkabpils novadā, katru ziemas sezonu nosaka ūdenstilpes, uz kuru ledus kāpt nedrīkst.

Un vēl

Ukrainā ievainotajiem karavīriem, iestājoties aukstākam laikam, ir nepieciešamas adītas zeķes un piedurknes, kuras iespējams atpogāt, lai varētu uzvilkt pār ieģipsētajām un citādi ievainotajām ekstremitātēm. Īpašo zeķu un piedurkņu adīšanu organizē sabiedriskā organizācija "Mēs – Iecavai" sadarbībā ar Latvijas Pastu un biedrību "Tavi draugi". Saadītās zeķes un piedurknes jānes uz tuvāko pasta nodaļu un, norādot, ka sūtījums ir akcijai "adījumi", Latvijas Pasts šo sūtījumu pieņems un bez maksas nosūtīs biedrībai "Tavi draugi", kuri tālāk šos šobrīd tik nepieciešamos adījumus nogādās Ukrainā. Sabiedriskā organizācija "Mēs – Iecavai" aicina nekrāt adījumus kaudzē, bet sūtīt, kaut pa vienam, bet iespējami ātri.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Latvijā tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas; Zemgales reģiona policijas pārvaldē veiktas strukturālās reformas; un Pēc divu gadu pārtraukuma Rīgā atkal darbosies Ziemassvētku tirdziņš.

Šodien Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests visā Latvijā veiks trauksmes sirēnu pārbaudi, iedarbinot tās uz trim minūtēm, kā arī pārbaudīs starp VUGD un elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem noslēgto līgumu darbības izpildi. Šodien no pulksten 10 līdz pulksten 10.20 visā valstī tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas uz trim minūtēm. Iedzīvotājiem nav pamata uztraukumam, jo tā ir kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude. Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas atrodas Latvijas teritorijā, mobilo sakaru operatori nosūtīs SMS ar informāciju, ka 22.novembrī notiks plānota trauksmes sirēnu pārbaude.

Latvijā ir uzstādītas 164 trauksmes sirēnas, kuras ir izvietotas tā, lai  raidītais skaņas signāls būtu dzirdams apmēram 1,5 kilometru rādiusā. Jēkabpilī izvietotas trīs trauksmes sirēnas.

"Jauno Vienotību" pārstāvošā Krišjāņa Kariņa vadībā apkopo un apstrādā topošās koalīcijas partneru iesniegtos priekšlikumus valdības deklarācijai. Tas ir dokuments, kurā koalīcijas partijas definē valdības mērķus un uzdevumus. Kā Latvijas Televīzijai pastāstīja Saeimas deputāts Arvils Ašeradens, darbu pie valdības deklarācijas cer pabeigt nākamās nedēļas sākumā. Šodien Kariņš valdības izveidi pārrunās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu.

Ārsti ceļ trauksmi par valsts apmaksāto gripas vakcīnu trūkumu, tikmēr Slimību profilakses un kontroles centrā pieļauj, ka ārstniecības iestādes vajadzīgo pošu skaitu ir aprēķinājušas nepareizi. Tāpat centrs neizslēdz iespēju, ka valsts apmaksāto vakcīnu skaits var būt palielināts. Kopumā interese par vakcināciju šogad ir lielāka nekā pagājušā gadā. Līdz ar aukstāku un sausāku laiku Latvijā jau ierasti sāk aktīvāk izplatīties gripa. Līdz novembra sākumam valsts apmaksāto poti bija saņēmuši 63 tūkstoši cilvēku. Un tas ir krietni vairāk nekā pērn, kad oktobrī un novembrī kopumā sapotējās nedaudz virs 67 tūkstošiem. 

Krievu okupanti pēc nesenajām apšaudēm ierobežojuši Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras novērotāju piekļuvi Zaporižjas atomelektrostacijai, pavēstījis Ukrainas atomenerģētikas uzņēmums "Enerhoatom". Reaģējot uz aģentūras ģenerāldirektora Rafaela Grosi priekšlikumu veikt Zaporižjas AES bojājumu novērtējumu, krievu okupanti atbildējuši, ka atsevišķos objektos novērotājus varētu nepielaist. Ukrainas atomenerģētikas uzņēmums "Enerhoatom" norāda, ka Krievija apšaudēs cenšas apsūdzēt Ukrainu. Kā ziņots, Zaporižjas AES Ukrainai nodrošināja aptuveni piekto daļu elektroenerģijas.
 
Turpinām ziņas

Lai paaugstinātu Valsts policijas efektivitāti un kapacitāti, nodrošinot sabiedrībai kvalitatīvu drošības pakalpojumu, Valsts policija turpina darbu pie jau uzsāktajām strukturālajām pārmaiņām. Līdz ar to no šī gada 1. decembra jaunā modelī darbu turpinās Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde. Pārmaiņas skars pašu pārvaldes darba organizāciju, nemazinot policistu skaitu. 

Strukturālās reformas redzamākā daļa skars Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes iecirkņus - līdz šim iedzīvotājiem ierasto sešu iecirkņu vietā, tie apvienoti trijos - Rietumzemgales, Austrumzemgales un Dienvidzemgales iecirkņos. Turklāt iecirknis, kurš atrodas Jelgavā, atrodas jaunās telpās. Līdz šim Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes paspārnē atradās seši iecirkņi, bet no 1. decembra tie tiks apvienoti trijos. Proti, Rietumzemgales iecirknis apvieno līdzšinējos Tukuma un Dobeles iecirkņus, Austrumzemgales iecirknī iekļausies Jēkabpils un Aizkraukles iecirkņi, savukārt Dienvidzemgales iecirknī - līdzšinējie Jelgavas un Bauskas iecirkņi.

Pārvalde pāriet uz grupu vadības principu - primāri uz trim virzieniem, kas ir reaģēšana, izmeklēšana un prevencija. Līdz ar restrukturizāciju reģionālās pārvaldes Kriminālpolicijas birojā izveidotas divas nodaļas, organizējot kriminālpolicijas izmeklēšanas darbu šādos virzienos - Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes kriminālpolicijas biroja Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļa un kriminālpolicijas biroja Ekonomisko noziegumu apkarošanas nodaļa.

Zemgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja sastāvā turpmāk centralizēti vairs nebūs patruļpolicijas un ceļu satiksmes uzraudzības struktūrvienību - tās reorganizācijas ceļā ir novirzītas uz jaunizveidotajiem iecirkņiem, tādējādi stiprinot iecirkņu reaģētspēju uz dažādu veidu notikumiem.

Un vēl

Pēc divu gadu pārtraukuma Pirmajā adventē, 27.novembrī Doma laukumā oficiāli durvis vērs tradicionālais Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņš. Tas darbosies līdz 2023. gada 1. janvārim, un tajā varēs iegādāties dāvanas, sajust Ziemassvētku atmosfēru un baudīt plašu kultūras programmu. Lai rīdziniekiem un pilsētas viesiem radītu Ziemassvētku sajūtu, kā arī atzīmētu, ka oficiāli ir sācies Ziemassvētku gaidīšanas laiks, Doma laukuma tirdziņā darbosies vairāk nekā 80 tirgotāju, amatnieku, mājražotāju un rokdarbnieku, kas piedāvās iegādāties gan Ziemassvētku dāvanas, gan nobaudīt gardus ēdienus un dzērienus.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits oficiāli nominē Kariņu Ministru prezidenta amatam; Madona uzņems pasaulē lielākās ziemas orientēšanās sacensības; Un Atzīmējot pasaules AIDS dienu, Jēkabpilī aicina veikt eksprestestus.

Valsts prezidents Egils Levits šodien Jaunās vienotības politiķi, pašreizējo premjeru Krišjāni Kariņu oficiāli nominē Ministru prezidenta amatam. Levits par Kariņa nominēšanu šodien paziņoja preses konferencē, piebilstot, ka attiecīgu dokumentu vēl parakstīs vēlāk dienas gaitā. Kariņš un viņa pārstāvētā Jaunā Vienotība faktiski ar valdības veidošanu nodarbojas jau kopš Saeimas vēlēšanām oktobra sākumā, kur Jaunā Vienotība savāca lielāko vēlētāju atbalstu un pārējās partijas atzina, ka tieši tai jāuzņemas iniciatīva veidot nākamo valdību. Kariņu kā topošās valdības veidošanas sarunu vadītāju iepriekš nosauca arī Levits.

NATO valstīm, kurām ir kopēja robeža ar Ukrainu, jādomā par papildu pretgaisa aizsardzību, intervijā TV3 sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Runājot par nesen notikušo incidentu, kad Krievija atkal pakļāva Ukrainu masīvai raķešu apšaudei un Polijas teritorijā sešus kilometrus no Ukrainas robežas nokrita raķete, nogalinot divus cilvēkus, Rinkēvičs sacīja, ka notikušais joprojām tiek izmeklēts, tāpēc pašlaik nekādas jaunākas informācijas vēl nav. Vienlaikus ir skaidrs - ja nebūtu Krievijas iebrukuma Ukrainā, šāda incidenta nebūtu. Viņš norādīja, ka šis ir kārtējais apliecinājums tam, ka NATO valstīm, sevišķi tām, kuras robežojas ar Ukrainu, jādomā par papildu pretgaisa aizsardzību.

Pašreiz bēgļu plūsma no Ukrainas uz Latviju samazinās, intervijā Latvijas Radio sacīja iekšlietu ministrs Kristaps Eklons. Viņš atzīmēja, ka tiek domāts par dažādiem risinājumiem, ja situācija Ukrainā pasliktināsies un bēgļu plūsma palielināsies. Vienlaikus viņš sacīja, ka jau trešo nedēļu samazinās iebraukušu bēgļu skaits, bet palielinās to cilvēku skaits, kuri atgriežas Ukrainā. Eklons gan norādīja, ka pašlaik ir piesardzīgs, jo ziema vēl ir tikai sākusies un, iespējams, situācijai pasliktinoties, bēgļu plūsma no Ukrainas var palielināties.

Latvijas iedzīvotāji pēdējos mēnešos izrāda pastiprinātu interesi par krājobligāciju iegādi un, salīdzinot ar pagājušā gada izskaņu, šobrīd krājobligāciju apjoms, kas ir iedzīvotāju īpašumā, ir dubultojies. Patlaban iedzīvotāju īpašumā esošais krājobligāciju apjoms ir sasniedzis gandrīz desmit miljonus eiro. Šogad Latvijas iedzīvotāji iegādājušies divas reizes vairāk krājobligāciju nekā pērn un pieprasījuma kāpumu veicina pieaugošās likmes. Pērkot obligācijas un tādējādi aizdodot līdzekļus valstij, ir pasākums ar zemu risku, praktiski nulles risku. Krājobligācijas var jebkurā brīdī pirms termiņa dzēst un atgriezt naudu. Un valsts atgriež pamatsummu pilnā apmērā.

Turpinām ziņas 

Pēc diviem mēnešiem, no 30. janvāra līdz 5. februārim, Madonas pievārtē esošā sporta trase Smeceres sils kļūs par mājvietu lielākajam ziemas orientēšanās pasākumam pasaulē, kurā vienlaicīgi norisināsies vairākas sacensības: Eiropas čempionāts, Pasaules kausa posms, pasaules junioru čempionāts un Eiropas jauniešu čempionāts. Līdz šim Latvijā 2013. gadā ziemas orientēšanās sportā norisinājās Eiropas čempionāts, bet 2006. gadā – Pasaules kauss. Nākamā gada sākumā Latvija uzņems līdz šim lielākās, starptautiskās sacensības ziemas orientēšanās sportā. Jau šobrīd norisinās aktīvi sagatavošanās darbi, lai Latvija varētu uzņemt Pasaules labākos ziemas orientieristus. Paredzēts, ka Latvijas godu sacensībās aizstāvēs vairāk nekā 20 sportisti, un, ņemot vērā līdzšinējos sportiskos sasniegumus starptautiskās sacensībās, arī Latvijas sportistiem ir liela iespēja tiekties uz goda pjedestāla augstākajiem pakāpieniem.

Pakrojas muižā Lietuvā straujiem soļiem tuvojas gaismas un laternu festivāla "Āzijas lielās laternas. Pūķi, mīti un leģendas" atklāšana – jau no 26. novembra interesenti varēs pieredzēt lielāko šāda veida pasākumu Ziemeļeiropā šogad. Šajās dienās muižas teritorijā notiek aktīvi sagatavošanas darbi, un desmitiem meistaru un mākslinieku komanda, kas ieradusies no Āzijas, ik dienu konstruē milzīga izmēra figūras. To veidošanai tiks izmantots Lietuvā vēl nebijis zīda daudzums, kopumā ap 10 kilometriem materiāla, kas atvests ar vairāk nekā 30 konteineriem, un skulptūru iekšpusē tiks uzstādītas sarežģītas gaismas instalācijas. Drīzumā, jau 26. novembrī, šī gada laternu festivālā būs iespējams aplūkot vairāk nekā 50 dažādas mākslinieciskas gaismas kompozīcijas, kas sastāv no atsevišķām milzu zīda skulptūrām. Festivāls "Āzijas lielās laternas. Pūķi, mīti un leģendas" gaidīs apmeklētājus katru piektdienu, sestdienu un svētdienu no 26. novembra līdz 8. janvārim.

Un vēl

1. decembris Pasaules AIDS diena! No 28. novembra līdz 2. decembrim Jēkabpils sociālā dienesta atkarību profilakses kabinets, kas atrodas Jaunā ielā 39i, rīko atvērto durvju dienas, kuru laikā būs iespēja veikt bez maksas un anonīmi HIV, B un C hepatīta eksprestestus katru dienu no pulksten 9 līdz 12.

Kā norāda eksperti, Latvijā daļa sabiedrības joprojām dzīvo maldīgos priekšstatos, ka HIV izplatās tikai specifiskās, ierobežotās sabiedrības grupās, tomēr jau otro desmitgadi HIV ir pārkāpis šo grupu robežas un var apdraudēt ikvienu sabiedrības locekli. Latvijā AIDS pirmo reizi parādījās 1987. Gadā un patlaban Latvija HIV gadījumu skaita ziņā, attiecinot pret iedzīvotāju skaitu, ieņem pirmo vietu Eiropas Savienības valstu vidū.

Jēkabpils Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Tiesībsargs brīdina nekļūt par cilvēktirdzniecības upuri;  Piena produktu cenas turpinās kāpt;  un Nedēļas nogalē Rīgas zoodārzā sāksies Ziemas naktis.

Valdību veidojošās partijas tuvāko dažu nedēļu laikā varētu pabeigt darbu pie valdības darāmo darbu deklarācijas, lai pēc tam Saeimā varētu notikt balsojums par jaunā Ministru kabineta sastāva apstiprināšanu, šodien pēc Valsts prezidenta Egila Levita paziņojuma par Krišjāņa Kariņa nominēšanu Ministru prezidenta amatam žurnālistiem sacīja Kariņš. Pašlaik "Jaunā vienotība" (JV), "Apvienotais saraksts" (AS) un Nacionālā apvienība ir izstrādājusi topošās valdības deklarācijas melnrakstu, kas vēl nav pabeigts un pie kura būs jāstrādā visu atlikušo nedēļu un, ja nepieciešams, arī nākamnedēļ, pauda Kariņš. Premjers prognozē, ka dažu nedēļu laikā viņam būs iespēja piedāvāt apstiprināšanai Saeimā valdības pilnu sastāvu.

Pasaulē un arī Latvijā cilvēktirdzniecības upuru skaits pieaug, un to sekmē digitālā vide, kur vervētāji izliek savus tīklus. Upuri labi "ķeras" arī iepazīšanās aplikācijās, tāpēc Tiesībsarga birojs atgādina, ka jābūt piesardzīgiem. Kaut arī orgānu nelikumīga izņemšana nav izplatītākā cilvēktirdzniecības forma, šo gadījumu skaits pasaulē pieaug. Runājot par cilvēktirdzniecības tendencēm Latvijā, secināms, ka atpazīto cilvēktirdzniecības upuru skaits ir pieaugošs: 2019. gadā tie bija 36 upuri, 2020. gadā – 48, 2021. gadā – 61 upuris. Latvijā nelikumīga orgānu izņemšana nav konstatēta.

Igaunijas policija sadarbībā ar ASV Federālo izmeklēšanas biroju aizturējusi divus Igaunijas pilsoņus, kas apsūdzēti krāpšanā un naudas atmazgāšanā. Ar krāpšanas shēmu palīdzību viņi no kriptovalūtu investoriem izvilinājuši 575 miljonus dolāru jeb ap 560 miljoni eiro. ASV vēlas panākt viņu izdošanu, lai apsūdzētie stātos ASV tiesas priekšā. Viņiem draud līdz pat 20 gadu cietumsods. Aizturētie ir 37 gadus vecie Igaunijas pilsoņi Sergejs Potapenko un Ivans Turigins. Viņi piedāvāja investoriem iesaistīties kriptovalūtu ražošanas servisā "HashFlare", kas solīja līdzdalību bitkoinu un citu kriptovalūtu ražošanā, bet nenodrošināja solītos pakalpojumus.

Turpinām ziņas

Līdz ar energoresursu un ražošanas izmaksu sadārdzināšanos, piena produktu cenas turpinās kāpt, prognozē AS "Jaunpils pienotava" valdes loceklis Jānis Bērtulsons. Viņš norādīja, ka lielākā problēma piena pārstrādes nozarē šobrīd ir neskaidrība un stabilitātes trūkums tirgū, tādējādi risinājumi un lēmumi, kas jāpieņem uzņēmumiem, ir mirkļa lēmumi, bez ilgstošas apspriedes. Viņš atzīmēja, ņemot vērā, ka izmaksas joprojām nav nostabilizējušās, arī piena produktu cenas augs, lai gan, iespējams, ne tik strauji kā līdz šim.

SIA „Jēkabpils pakalpojumi” informē, ka ziemas sezonas darbi ir sākušies. Jau kopš 19. novembra ielas un ietves pilsētā tiek tīrītas un kaisītas ar pretslīdes materiālu – uzņēmums ir gatavs ziemas sezonai. Ielu un ceļu tīrīšanai Jēkabpils pilsētā tiek izmantotas četras tehnikas vienības, kas aprīkotas ar sniega lāpstām un tehniskās sāls kaisīšanas iekārtām, kā arī piecas mazās tehnikas vienības ietvju, pieturvietu un stāvlaukumu tīrīšanai. 

Un vēl

Rīgas Zooloģiskajā dārzā no 25. novembra līdz 8. janvārim notiks Ziemas naktis Zoodārzā. Šajā laikā zoodārza vārti būs atvērti arī vakara stundās. Apmeklētājiem būs iespēja ne tikai naksnīgā atmosfērā vērot dzīvniekus, bet arī piedalīties interaktīvi izglītojošā izstādē spēlē "Kas tas?". Ziemas naktīs būs iespēja gan meklēt dārza teritorijā izvietotos vides objektus, vērot dzīvnieku vakara barošanas demonstrācijas, satikties ar Ziemassvētku vecīti un sasildīties pie zoodārza centrā degoša ugunskura. Savukārt no 1. decembra interesentu grupām pieejamas vakara ekskursijas pa naksnīgo zooloģisko dārzu zinoša gida pavadībā.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Prezidents Kariņu nominē kā jaunā sasaukuma valdības vadītāju; Jēkabpils novadā medībās ievainota mežacūka uzbrūk medniekam; un Rīgā nedēļas nogalē darbu sāks Ziemassvētku tirdziņš.

Valsts prezidents Egils Levits šodien Jaunās vienotības politiķi, pašreizējo premjeru Krišjāni Kariņu oficiāli nominēja Ministru prezidenta amatam. Levits par Kariņa nominēšanu šodien paziņoja preses konferencē. Kariņš un viņa pārstāvētā Jaunā Vienotība faktiski ar valdības veidošanu nodarbojas jau kopš Saeimas vēlēšanām oktobra sākumā, kur Jaunā Vienotība savāca lielāko vēlētāju atbalstu un pārējās partijas atzina, ka tieši tai jāuzņemas iniciatīva veidot nākamo valdību.

Valdību veidojošās partijas tuvāko dažu nedēļu laikā varētu pabeigt darbu pie valdības darāmo darbu deklarācijas, lai pēc tam Saeimā varētu notikt balsojums par jaunā Ministru kabineta sastāva apstiprināšanu, šodien pēc Valsts prezidenta Egila Levita paziņojuma par Krišjāņa Kariņa nominēšanu Ministru prezidenta amatam žurnālistiem sacīja Kariņš. Premjers prognozē, ka dažu nedēļu laikā viņam būs iespēja piedāvāt apstiprināšanai Saeimā valdības pilnu sastāvu.

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga par 33%, Lietuvā – par 32% un abās valstīs bija 239,26 eiro par megavatstundu, kamēr Igaunijā tā palielinājās par 60% – līdz 238,77 eiro par megavastundu. Vienlaikus “Nord Pool” sistēmā elektroenerģijas vidējā cena attiecīgajā periodā palielinājās 2,8 reizes, sasniedzot 92,13 eiro par megavastundu. Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā pieauga visos “Nord Pool” tirdzniecības apgabalos.

Ārsti ceļ trauksmi par valsts apmaksāto gripas vakcīnu trūkumu, tikmēr Slimību profilakses un kontroles centrā pieļauj, ka ārstniecības iestādes vajadzīgo pošu skaitu ir aprēķinājušas nepareizi. Tāpat centrs neizslēdz iespēju, ka valsts apmaksāto vakcīnu skaits var būt palielināts. Kopumā interese par vakcināciju šogad ir lielāka nekā pagājušā gadā. Līdz ar aukstāku un sausāku laiku Latvijā jau ierasti sāk aktīvāk izplatīties gripa. Līdz novembra sākumam valsts apmaksāto poti bija saņēmuši 63 tūkstoši cilvēku. Un tas ir krietni vairāk nekā pērn, kad oktobrī un novembrī kopumā sapotējās nedaudz virs 67 tūkstošiem. 

Turpinām ziņas

Sestdien Jēkabpils novadā Dunavas apkārtnē kāds mednieks cietis no savainotas mežacūkas uzbrukuma. Ar notikušā bildēm mednieki dalījās Whatsapp tīklā. Nelaimes gadījuma faktu žurnālam “Medības” apstiprināja Valsts meža dienesta vecākais medību inspektors Jānis Mikijanskis.  Cietušais pēc medicīniskās palīdzības saņemšanas jau ārstējas ambulatori, viņam ir vairākas plēstas brūces, ko viņš, spriežot pēc pieejamās informācijas, guvis dodoties ar suņiem pie savainotas mežacūkas. Mikijanskis uzsver, ka šajā gadījumā viņu pārsteidza medību vadītāja rīcība, kurš par notikušo nelaimes gadījumu nav ziņojis, lai gan medību noteikumi skaidri un gaiši norādot, ka tas jādara obligāti. Par notikušo tiks sastādīts akts.

Lai paaugstinātu Valsts policijas efektivitāti un kapacitāti, nodrošinot sabiedrībai kvalitatīvu drošības pakalpojumu, Valsts policija turpina darbu pie jau uzsāktajām strukturālajām pārmaiņām. Līdz ar to no šī gada 1. decembra jaunā modelī darbu turpinās Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde. Pārmaiņas skars pašu pārvaldes darba organizāciju, nemazinot policistu skaitu. Strukturālās reformas redzamākā daļa skars Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes iecirkņus - līdz šim iedzīvotājiem ierasto sešu iecirkņu vietā, tie apvienoti trijos - Rietumzemgales, Austrumzemgales un Dienvidzemgales iecirkņos. Rietumzemgales iecirknis apvienos līdzšinējos Tukuma un Dobeles iecirkņus, Austrumzemgales iecirknī iekļausies Jēkabpils un Aizkraukles iecirkņi, savukārt Dienvidzemgales iecirknī - līdzšinējie Jelgavas un Bauskas iecirkņi.

Un vēl

Rīgas Zooloģiskajā dārzā no 25. novembra līdz 8. janvārim notiks Ziemas naktis Zoodārzā. Šajā laikā zoodārza vārti būs atvērti arī vakara stundās. Apmeklētājiem būs iespēja ne tikai naksnīgā atmosfērā vērot dzīvniekus, bet arī piedalīties interaktīvi izglītojošā izstādē spēlē "Kas tas?". 

Pēc divu gadu pārtraukuma Pirmajā adventē, 27.novembrī Doma laukumā oficiāli durvis vērs tradicionālais Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņš. Tas darbosies līdz 2023. gada 1. janvārim, un tajā varēs iegādāties dāvanas, sajust Ziemassvētku atmosfēru un baudīt plašu kultūras programmu. 

Atstājiet komentāru