2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 23.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 23.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts drošības dienests aicina Krievijas valstspiederīgos Latvijā informēt, ja saņemta pavēste iesaukšanai Krievijas armijā; Jēkabpils autobusu parku turpmāk vadīs Aija Vetere; un Latvijas nacionālā bibliotēka taupot energoresursus, ierobežo darba laiku.

Ņemot vērā Krievijā izsludināto mobilizāciju bruņotajos spēkos, Valsts drošības dienests aicina Krievijas valstspiederīgos, kas uzturas Latvijā, nekavējoties informēt dienestu, ja tiek saņemta pavēste par iesaukšanu Krievijas armijā. Drošības dienests atgādina, ka saskaņā ar Krimināllikuma 77.1  un 95.1 pantu Latvijas pilsoņiem, tajā skaitā dubultpilsoņiem, nepilsoņiem un ārzemniekiem, kuriem ir pastāvīgās uzturēšanās atļauja Latvijas Republikā, par dienestu Krievijas bruņotajos spēkos un piedalīšanos karā pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem draud kriminālatbildība. 

Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmums izsludināt valstī daļēju mobilizāciju, lai iegūtu papildspēkus karam pret Ukrainu, pastiprinājis Krievijas iedzīvotāju centienus pamest valsti. Cilvēki, kam varētu draudēt mobilizācija, mēģina izceļot no Krievijas gan pa sauszemi, gan ar avioreisiem. Piemēram, gara automašīnu rinda novērojama pie Krievijas un Gruzijas robežas. Kā stāsta radiostacijas "Radio Svoboda/Eho Kavkaza" žurnālists Dimitrijs Moniava, tiešo avioreisu Gruzijai ar Krieviju neesot kopš konflikta 2019. gadā. Toties ievērojami palielinājies robežšķērsotāju skaits pie sauszemes robežas.

Lai vēlreiz mēģinātu novērst mediķu brīdinājuma streiku, vakar uz sarunām Veselības ministrija aicināja nozares organizācijas, tomēr Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība, kas pieteikusi streiku, neieradās. No jaunā mediķu atalgojuma modeļa, izskatot to valdībā, izņemts algu pieauguma grafiks, bet par lielākām mediķu algām nākamajam gadam pašreizējā valdība nav vienojusies. Tāpēc pašlaik plānots, ka brīdinājuma streiks 27. un 28. septembrī notiks.  Pēc pašreizējām aplēsēm, brīdinājuma streikā nākamnedēļ varētu piedalīties ap 300 mediķu. 

Ārvalstu studenti sniedz ieguldījumu Latvijas ekonomikā, ne tikai sedzot studiju maksu, bet arī izmantojot privātā sektorā piedāvātos pakalpojumus, vakar labās prakses augstskolas sertifikātu saņemšanas ceremonijā uzsvēra Izglītības un zinātnes ministrijas  pārstāvji. Vakar Izglītības un Zinātnes ministrija, Iekšlietu ministrija un 15 Latvijas augstskolas parakstīja vienošanos par labu praksi ārvalstu studējošo piesaistē un studiju nodrošināšanā. Vienošanos parakstīja 11 valsts un četras privātās augstskolas.

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils autobusu parks” valdes locekļa jeb vadītājas amatā apstiprināta uzņēmuma  prokūriste, līdzšinējā direktora vietniece un atbildīgā par pārvadājumu maršrutu plānošanu Aija Vetere. Jēkabpils novada domes izpilddirektors Uldis Skreivers informēja, ka viņa no pretendentiem bijusi vispārliecinošākā.

Jēkabpils novada domes sēdē apstiprināti SIA “Pils rajona Namu pārvalde” siltumenerģijas tarifu - 97,96 eiro par megavastundu bez PVN, kas ir palielinājums par vairāk nekā 80%, salīdzinājumā ar pašreizējo tarifu. Pašreiz spēkā esošā siltumenerģijas realizācijas cena ir 54,15 eiro par megavastundu bez PVN, kas ir spēkā no 2019.gada 1.oktobra, taču kopš tarifa apstiprināšanas kurināmā cenas ir būtiski pieaugušas. Jēkabpils novada domes lēmumā atzīmēts, lai uzņēmums spētu sekmīgi turpināt siltumenerģijas ražošanu un piegādāšanu patērētājiem, ir nepieciešams paaugstināt siltumenerģijas realizācijas cenu. Kopējais nosakāmais tarifa pieaugums ir 43,81 eiro par megavastundu. Jaunais siltumenerģijas tarifs stāsies spēkā no 1.oktobra.

Un vēl

Ņemot vērā energopakalpojumu cenu pieaugumu un nepieciešamību optimizēt pieejamo resursu izmantošanu, Latvijas Nacionālā bibliotēka no 1. oktobra būs atvērta četras dienas nedēļā. Trešdien, ceturtdien, piektdien nacionālās bibliotēkas darba laiks būs no pulksten 11 līdz 19, bet sestdien no pulksten 10 līdz 18. Pirmdienās un otrdienās bibliotēkas ēka būs slēgta, bet lasītājiem pieejami attālinātie pakalpojumi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties : Krievijas pilsoņiem, kas bēg no mobilizācijas ir tiesības meklēt patvērumu Eiropā ; Jēkabpils domes bijušais izpilddirektors iesūdzējis pašvaldību tiesā ; un Šodien sākas astronomiskais rudens.

Krievijas pilsoņiem, kas vēlas izvairīties no daļējās mobilizācijas, ko trešdien izsludināja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, ir tiesības lūgt patvērumu Eiropas Savienībā, paziņojusi Eiropas Komisijas preses pārstāve Anita Hipera. Viņa norāda, ka katrs gadījums jāizvērtē individuāli, norādot, ka ar ES dalībvalstīm jau tiek strādāts, lai atrastu kopīgu pieeju.

Jau ziņots, ka Ārlietu ministrija pēc Putina paziņojuma par mobilizāciju informēja, ka drošības apsvērumu dēļ Latvija neizsniegs humānās vai cita veida vīzas tiem Krievijas pilsoņiem, kuri izvairās no mobilizācijas, kā arī nemainīs kopš 19.septembra ieviestos robežšķērsošanas ierobežojumus Krievijas pilsoņiem ar Šengenas vīzām.

Izdevums "Novaja Gazeta. Evropa", atsaucoties uz avotu Krievijas prezidenta Vladimira Putina administrācijā, ziņo, ka mobilizācijas dekrēta septītais punkts, kas aizslepenots ar atzīmi "dienesta lietošanai", patiesībā ļauj mobilizēt līdz vienam miljonam cilvēku. Avots žurnālistiem sacīja, ka sākotnēji Aizsardzības ministrija uzstāja uz visa dekrēta teksta aizslepenošanu, bet beigās nolēma aprobežoties ar septīto punktu, kurā minēts cilvēku skaits, kas var tikt mobilizēti. Putina izsludināto mobilizāciju oficiāli sauc par "daļēju", taču daudzi atzīmē, ka iesaukšanas kritēriji ir ļoti neskaidri.

Krievijā Dagestānas reģionā vakar protestētāji pret prezidenta Vladimira Putina izsludināto daļējo mobilizāciju nobloķējuši federālo šoseju, vēsta Krievijas "Telegram" kanālu lietotāji. Tajā pašā laikā arī krievi turpina rīkot atsevišķus piketus pret mobilizāciju. Kā ziņots, Krievijā trešdien protestos pret prezidenta Vladimira Putina izsludināto daļējo mobilizāciju 38 pilsētās aizturēti vairāk nekā tūkstoš 400 cilvēku. Visvairāk aizturēto ir Sanktpēterburgā, Maskavā un Jekaterinburgā.

Jārēķinās ar to, ka mediķi sekos līdzi nākamo gadu valsts budžeta veidošanai un iestāsies par to, lai finansējums atalgojuma palielināšanai būtu, bet, ja mediķu prasības netiks pildītas, būs sagaidāmi vērienīgi protesti, norāda veselības ministrs Daniels Pavļuts. Veselības ministrijai ar nozares pārstāvjiem ir skaidra, kopīga izpratne par piedāvāto atalgojuma modeli, tomēr Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība ir vienīgā organizācija, kas šo modeli līdz šim nav atbalstījusi un nāk ar citām prasībām. Veselības ministrijā atzīst, ka diskusija par mediķu algu palielināšanu, visdrīzāk, būs katru gadu, un par to sarūgtināti ir arī mediķi.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada domes 22.septembra sēdes informatīvajā daļā pašvaldības vadībai no opozīcijas puses bija jautājums, vai atbilst patiesībai fakts, ka bijušais Jēkabpils novada domes izpilddirektors Guntars Gogulis iesūdzējis pašvaldību tiesā? Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis, norādot, ka jautātājs jau zina šo faktu, ja uzdod tādu jautājumu, atbildēja, ka pašvaldībā saņemti dokumenti, ka Guntars Gogulis ir iesūdzējis pašvaldību tiesā.  Radio1 sazinājās ar Guntaru Goguli un jautāja, kāda ir viņa prasība pret pašvaldību. Guntars Gogulis apstiprināja, ka ir iesniedzis Zemgales rajona tiesā prasību pret Jēkabpils novada pašvaldību – tiesai atzīt par spēkā neesošu darba uzteikumu viņam no pašvaldības puses. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Jēkabpilī turpina pieaugt maksa par apkuri, no oktobra tā paaugstināsies par 16,3%, bet no novembra par 13% salīdzinājumā ar šī brīža tarifu. No 1.oktobra Jēkabpilī spēkā stāsies jauns SIA “Jēkabpils siltums” siltumenerģijas tarifs, ko izvērtējusi un apstiprinājusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija. Līdz ar to Jēkabpilī siltumenerģijas tarifs būs 118,33 par megavatstundu.  Savukārt no 1.novembra Jēkabpilī siltumenerģijas tarifs varētu pieaugt par 12,86%, sasniedzot 133,55 eiro par megavatstundu, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā iesniegtais SIA "Jēkabpils siltums" tarifa projekts. Novembris būs trešais mēnesis pēc kārtas, kad Jēkabpilī būtiski paaugstina maksu par apkuri.

Un vēl

Latvijā un citviet Zemes ziemeļu puslodē šodien, 23.septembrī, iestājies astronomiskais rudens, savukārt dienvidu puslodē sācies pavasaris. Astronomiskā rudens sākums ir ekvinokcija - šajā laikā abas Zemes puslodes saņem vienādu saules gaismas un siltuma daudzumu. Ekvinokcija ir laika moments, kad saules centrs šķērso debess ekvatoru. Uz Zemes šāds brīdis ir divas reizes gadā. Pirmo reizi ekvinokcija ir martā (20. vai 21. martā), ko dēvē par pavasara ekvinokciju, bet otro reizi — septembrī (22. vai 23. septembrī), ko dēvē par rudens ekvinokciju. Gadalaikus iedala dažādi. Meteoroloģiskais rudens iestājas tad, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra vismaz piecas dienas pēc kārtas ir zemāka par +15 grādiem, šogad tas sākās 31.augustā. Savukārt fenoloģisko rudeni iezīmē gājputnu aizlidošana, lapu krāsošanās un citas norises dabā. Bet kalendārais rudens vienmēr sākas 1.septembrī un noslēdzas 30.novembrī.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties : Latvijas Slimnīcu biedrība  ceļ trauksmi  par samazināto finansējumu ; Jēkabpils policija aiztur jaunieti, kurš izraisa avāriju un aizbēg no notikuma vietas ; un Rīt Jēkabpilī norisināsies Miķeļdienas gadatirgus.

Latvijas Slimnīcu biedrība  ceļ trauksmi, ka otrajā pusgadā slimnīcām samazināts finansējums. Biedrībā informēja, ka lielākā daļa slimnīcu ir saņēmušas informāciju no Nacionālā veselības dienesta par finansējumu 2022. otrajam pusgadam, kas paredz būtisku finansējuma samazināšanu tieši pirms apkures sezonas sākšanās. Slimnīcu biedrība uzskata, ka finansējums samazināts nepamatoti.  Aprēķinot pirmajā pusgadā aprūpēto pacientu skaitu, netika ņemts vērā tas, ka slimnīcas, atsaucoties Veselības ministrijas aicinājumam, pārorientēja savas gultasvietas Covid-19 pacientu ārstēšanai. Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs norāda, ka slimnīcas, paļāvās uz Veselības ministrijas mutiskajiem solījumiem un aicinājumu pandēmijas laikā pārorientēt gultasvietas Covid-19 pacientu ārstēšanai, bet šobrīd sanāk, ka par savu atsaucību tās tiek sodītas. Pārrēķinātais finansējums ir ne tikai nepamatoti samazināts, bet arī rada draudus vispār nodrošināt slimnīcu ikdienas pakalpojumus un kvalitatīvu pacientu aprūpi.

Saeima  vienbalsīgi atbalstījusi 10 opozīcijas deputātu iesniegtā lēmuma projektu, kas paredz nepiemērot iedzīvotājiem līgumsodus par kavētiem energoresursu maksājumiem, nodošanu skatīšanai parlamenta Budžeta, finanšu un nodokļu komisijai. Lēmuma projektā norādīts, ka deputāti aicina Ministru kabinetu izstrādāt normatīvo regulējumu, kas paredz laika posmā no šī gada 1. oktobra līdz nākamā gada 30. aprīlim aizliegt publiskas personas kontrolētām kapitālsabiedrībām piemērot līgumsodus mājsaimniecībām par kavētiem maksājumiem par tām sniegtajiem centralizētās siltumapgādes pakalpojumiem un piegādāto elektroenerģiju.
Šāds aicinājums pamatots ar to, ka tādējādi varētu mazināt sociālo spriedzi sabiedrībā un negatīvo ekonomisko ietekmi uz mājsaimniecību budžetiem.

Vācija ir gatava uzņemt Krievijas dezertierus, kuri bēg no prezidenta Vladimira Putina izsludinātās daļējas mobilizācijas, ceturtdien paziņoja Vācijas ministri. Dezertētāji, kuriem draud nopietnas represijas, kā likums var iegūt starptautisku aizsardzību Vācijā, norāda iekšlietu ministre Nensija Fēzere. Atsevišķi tieslietu ministrs Marko Bušmans tviterī paziņojis, ka ikviens, kurš ienīst Putina ceļu un mīl liberālo demokrātiju, ir laipni gaidīts Vācijā.

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, no 2028.gada 1.janvāra aizliegt lauksaimniecības dzīvnieku audzēšana vai turēšana, ja tās vienīgais vai galvenais nolūks ir kažokādu ieguve. Grozījumu mērķis ir aizliegt kažokzvēru audzēšanu Latvijā kažokādu ieguves dēļ. Izmaiņas neaizliedz kažokādu ieguvi medību ceļā vai kažokādu tirdzniecību. Latvijā pašlaik ir četras kažokzvēru audzētavas, kuras audzē un tur lauksaimniecības dzīvniekus vienīgi kažokādas ieguvei. Visas četras audzētavas iegūst ūdeļu kažokādu.

Lai nodrošinātu vienotu kārtību valodas izmantošanā, "Ceļu satiksmes drošības direkcijā" transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadītāju kvalifikācijas eksāmeni turpmāk tiks nodrošināti tikai valsts valodā. Jaunie CSDD pakalpojumu sniegšanas noteikumi stājas spēkā 1.oktobrī. CSDD lēmums nozīmē, ka no 1.oktobra teorētisko un vadīšanas eksāmenu pieņemšana Latvijas valstspiederīgajiem - Latvijas pilsoņiem vai nepilsoņiem - notiks tikai valsts valodā.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī policija sākusi sešus administratīvos procesus pret kādu jaunieti, kurš izraisījis avāriju un pametis notikuma vietu. Kā liecina sākotnējā informācija, 22.septembra naktī Jēkabpilī 2000.gadā dzimis jaunietis vadīja automašīnu "Subaru Forester" pa Mežrūpnieku ielu. Viņš izvēlējies apstākļiem neatbilstošu braukšanas ātrumu, netika galā ar transportlīdzekļa vadīšanu, nobrauca no ceļa braucamās daļas un ietriecās apgaismojuma stabā un sētā. Pēc ceļu satiksmes negadījuma jaunietis atstāja notikuma vietu, par notikušo neziņojot policijai. Pārbaudes laikā likumsargi konstatēja, ka jaunietim nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību, turklāt automašīna nav reģistrēta un tai nav veikta civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana. Turklāt pēc ceļu satiksmes negadījuma jaunietis lietoja alkoholiskos dzērienus, un viņa izelpā tika konstatētas 1,92 promiles.

20. septembrī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes amatpersonas  Jēkabpils un madonas novadā  aizturēja divus vīriešus saistībā ar nelikumīgu tabakas izstrādājumu pārvadāšanu un uzglabāšanu lielā apmērā. Veicot vairākas sankcionētas kratīšanas, likumsargi atsavināja vairāk nekā 800 tūkstoši dažādu marku nelegālu cigarešu, tūkstoš 465 litrus dīzeļdegvielas, aptuveni tonnu nelikumīga alkohola, kā arī skaidru naudu, kas, iespējams, iegūta noziedzīgā veidā. Madonas iecirkņa kriminālpolicisti aizturēja 1971. un 1999. gadā dzimušus vīriešus, kuri iepriekš nav nonākuši policijas redzeslokā. Aizturētajiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, sākts kriminālprocess. 

Un vēl

Jēkabpilī, Krustpils brīvdabas estrādē rīt no pulksten deviņiem līdz četriem pēcpusdienā norisināsies Miķeļdienas gadatirgus. Rudens tirgū acis priecēs augļu koku, ogu krūmu stādi, pavasara puķu sīpoli, oranžie ķirbji, sārto ābolu kastītes, dzērveņu un brūkleņu grozi. Saimnieces būs sacepušas gardu maizi, sasējušas dzeltenos siera rituļus, savukārt saimnieki – vasarā sabrūvējuši alu un kvasu, tikko nokūpinājuši speķīti un gardu zivi. Amatnieku teltīs būs iespējams atrast kā mūsdienīgus tā etnogrāfiskus adījumus, linu izstrādājumus, keramiku, rotas, koka karotes un daudz, daudz ko citu.

Miķeļdienas gadatirgus gaisotni kuplinās skatuves programma ar dziesmām un dejām. Rītu ieskandinās folkloras kopa, tad uzstāsies mazie dziedātāji un sāksies rotaļprogramma bērniem “Ražas laiks”. Gadatirgū suminās “Resnākā ķirbja” īpašniekus un noskaidros veiklākos Umurkumurā kāpējus. Uzstāsies vidējās paaudzes deju kolektīvi no Daugavpils un Garkalnes, spēlēs Kreicburgas ziķeri. Netālu no lielās skatuves būs izjādes ar zirgiem un mīļdzīvnieku sēta, bērniem būs iespēja darboties radošajās darbnīcās, stiprākos jēkabpiliešus  palīdzēs noskaidrot Jēkabpils Sporta centra un “Impulss” fitness komanda. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākamgad Latvijas tautsaimniecība stagnēs, prognozē Latvijas Banka; Nākamnedēļ Jēkabpilī hlorēs ūdensvadu sistēmu; un Vai gaidāmas izmaiņas laikaapstākļos tuv ākajā laikā?

Latvijas Banka nedaudz palielinājusi Latvijas iekšzemes kopprodukta pieauguma jeb IKP prognozi šim gadam no iepriekš jūnijā lēstajiem 2,9% līdz 3%, šodien Latvijas Bankas jaunāko makroekonomisko prognožu prezentācijā sacīja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste. Viņš atzīmēja, ka augstās energoresursu cenas ir pasliktinājušas nākotnes redzējumu par ekonomisko aktivitāti, taču gada sākuma augstā izaugsme ļauj saglabāt 2022.gada IKP prognozi līdzīgu iepriekš prognozētajam. Savukārt, saglabājoties nelabvēlīgo faktoru ietekmei 2023.gada sākumā, nākamgad Latvijas tautsaimniecība stagnēs, prognozē Latvijas Banka, tādējādi 2023.gada prognoze būtiski pazemināta - līdz mīnus 0,2% salīdzinājumā ar jūnijā prognozēto 2,4% izaugsmi.

Kremlis atklāti neievēro izsludinātos "daļējās mobilizācijas" nosacījumus par to, ka tiks iesaukti tikai pilsoņi ar militāro pieredzi, konstatējuši ASV Kara studiju institūta analītiķi. Krievijas oficiālās amatpersonas iepriekš apgalvoja, ka daļējā mobilizācija skars tikai 300 tūkstoši vīriešu un tikai tos, kam ir iepriekšēja militārā pieredze. Savukārt mediji vēsta par daudziem gadījumiem, kad pavēstes saņēmuši cilvēki pilnīgi bez jebkādas militārās pieredzes, kā arī protestu pret militāro dienestu dalībnieki. Tikmēr Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs apgalvo, ka kara komisariāta pavēstu izsniegšana mobilizācijas pretinieku protestu dalībniekiem atbilst likumiem. 

Kijivā notikusi apbalvošanas ceremonija četrkājainajiem valsts aizstāvjiem, kuri aktīvi piedalās karadarbībā Ukrainā. Vairāki suņi tika apbalvoti ar īpašām balvām. Papildus tām dienesta suņi saņēma arī dāvanas kārumu veidā. Īpaši tika atzīmēts labradors Aira, kurš ir labi pazīstams Doneckas apgabalā. Suns pilda dažādus uzdevumus – no ieroču meklēšanas līdz dežūrai kontrolpunktā. Tika izcelts arī beļģu aitu suns Almazs, kurš palīdzējis atklāt simtiem sprādzienbīstamu priekšmetu. Viņš joprojām palīdz mīnu meklēšanā Kijivas reģionā.

Kopš kara Ukrainā sākuma pilsoniskās sabiedrības vajāšana Krievijā sasniegusi jaunu līmeni, secināts Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas jeb EDSO ziņojumā. Pēdējos mēnešos strauji palielinājušās represijas pret opozīciju, plašsaziņas līdzekļiem un neatkarīgajām organizācijām. Krievijas varas iestāžu galvenā stratēģija ir balstīta uz iebiedēšanu, tā savā analīzē, kas ceturtdien tika prezentēta Vīnē, uzsvēra vācu juriste Angelika Nusbergere. Viņa aicināja EDSO sniegt mērķtiecīgu atbalstu Krievijas žurnālistiem, cilvēktiesību aktīvistiem un juristiem, kuri ir aizbēguši uz ārzemēm, lai būtu drošībā. Viņa arī ieteica ANO Cilvēktiesību padomei Ženēvā iecelt ekspertu, kas novērotu situāciju Krievijā. 

Turpinām ziņas

Nākamnedēļ Jēkabpilī notiks ūdensvada tīklu profilaktiskā dezinficēšana jeb hlorēšana. Lai gan veselībai draudus tas nerada, ūdensvadu dezinficēšanas laikā un arī 24 stundas pēc tās uzturā ieteicams lietot vārītu ūdeni. Sadzīviskos nolūkos ūdeni var droši lietot arī bez novārīšanas. Mājdzīvniekiem paredzēto ūdeni pirms došanas lietošanai ieteicams nostādināt. Ūdensvadu dezinficēšanas laikā krāna ūdens iegūst nepatīkamu aromātu un tam var būt arī neliela hlora piegarša, taču šīs vielas koncentrācija nepārsniegs pieļaujamās normas.  Kā skaidro SIA “Jēkabpils ūdens”, ūdensvada tīklu dezinficēšana profilaktiskos nolūkos tiek veikta saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem.

Latvijā pagājušās diennakts laikā reģistrēti tūkstoš 429 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi un saņemts ziņojums par vienu mirušu Covid-19 slimnieku. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem pieaudzis līkdz - 31,1%. Saņemts ziņojums par vienu mirušu slimnieku 80–89 gadu vecumā, kurš bija vakcinēts.
Savukārt 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir 856,7. Savukārt slimnīcās pašlaik ārstējas 371 Covid-19 pacients, tajā skaitā 116 ar pamatdiagnozi. Četriem cilvēkiem slimības gaita ir smaga. Pēdējās diennakts laikā stacionāros 57 Covid-19 gadījumi, bet izrakstīti - 58.

Un vēl

Līdz pat septembra beigām lielu izmaiņu laikapstākļos nebūs, liecina prognozes. Šajās brīvdienās būs dzestras naktis, temperatūrai lielākajā Latvijas daļā noslīdot līdz 0...5 grādiem, vietām piekrastē būs mazliet siltāks. Daudzviet zāles augstumā gaidāma salna. Pēcpusdienās gaiss iesils līdz 11...14 grādiem, vietām Kurzemē, Zemgalē un Rīgas apkārtnē līdz 15...16 grādiem. Vējš brīvdienās pārsvarā lēns un mainīga virziena, valsts austrumos – mērens ziemeļu, ziemeļrietumu vējš. Naktīs un no rītiem vietām gaidāma bieza migla. Brīvdienas pārsvarā sausas, vietām, galvenokārt Kurzemē un valsts centrālajā daļā, var izveidoties pa kādam lietus mākonim.

Nākamnedēļ lielu izmaiņu laikapstākļos nebūs. Vējam iegriežoties vairāk no dienvidaustrumiem, dienvidiem, pie mums ieplūdīs mazliet siltāka gaisa masa, tādēļ naktis kļūs siltākas, bet dienās debesis bieži būs mākoņainas, brīžiem gaidāms arī lietus, tādēļ maksimālā temperatūra lielākoties turēsies 10...15 grādu robežās. Dažviet, kur mākoņu būs mazāk, pastāv iespēja, ka termometra stabiņš pakāpsies par 1–2 grādiem augstāk. Ilgāka termiņa prognozes ļauj cerēt, ka oktobra sākumā īpaši vēsāks nekļūs.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās:Vācija ir gatava uzņemt Krievijas dezertierus; Bijušais izpilddirektors iesūdz Jēkabpils nov ada domi tiesā; un Sācies astronomiskais rudens.

Ņemot vērā Krievijā izsludināto mobilizāciju bruņotajos spēkos, Valsts drošības dienests aicina Krievijas valstspiederīgos, kas uzturas Latvijā, nekavējoties informēt dienestu, ja tiek saņemta pavēste par iesaukšanu Krievijas armijā. Drošības dienests atgādina, ka saskaņā ar Krimināllikuma 77.1  un 95.1 pantu Latvijas pilsoņiem, tajā skaitā dubultpilsoņiem, nepilsoņiem un ārzemniekiem, kuriem ir pastāvīgās uzturēšanās atļauja Latvijas Republikā, par dienestu Krievijas bruņotajos spēkos un piedalīšanos karā pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem draud kriminālatbildība. 

Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmums izsludināt valstī daļēju mobilizāciju, lai iegūtu papildspēkus karam pret Ukrainu, pastiprinājis Krievijas iedzīvotāju centienus pamest valsti. Cilvēki, kam varētu draudēt mobilizācija, mēģina izceļot no Krievijas gan pa sauszemi, gan ar avioreisiem.

Izdevums "Novaja Gazeta. Evropa", atsaucoties uz avotu Krievijas prezidenta Vladimira Putina administrācijā, ziņo, ka mobilizācijas dekrēta septītais punkts, kas aizslepenots ar atzīmi "dienesta lietošanai", patiesībā ļauj mobilizēt līdz vienam miljonam cilvēku.

Vācija ir gatava uzņemt Krievijas dezertierus, kuri bēg no prezidenta Vladimira Putina izsludinātās daļējas mobilizācijas, ceturtdien paziņoja Vācijas ministri. Dezertētāji, kuriem draud nopietnas represijas, kā likums var iegūt starptautisku aizsardzību Vācijā, norāda iekšlietu ministre Nensija Fēzere. Savukārt tieslietu ministrs Marko Bušmans tviterī paziņojis, ka ikviens, kurš ienīst Putina ceļu un mīl liberālo demokrātiju, ir laipni gaidīts Vācijā.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada domes 22.septembra sēdes informatīvajā daļā pašvaldības vadībai no opozīcijas puses bija jautājums, vai atbilst patiesībai fakts, ka bijušais Jēkabpils novada domes izpilddirektors Guntars Gogulis iesūdzējis pašvaldību tiesā? Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis apstiprināja, ka pašvaldībā saņemti dokumenti, ka Guntars Gogulis ir iesūdzējis pašvaldību tiesā.  Sarunā ar Radio1 Guntars Gogulis apstiprināja, ka ir iesniedzis Zemgales rajona tiesā prasību pret Jēkabpils novada pašvaldību – tiesai atzīt par spēkā neesošu darba uzteikumu viņam no pašvaldības puses. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Jēkabpilī turpina pieaugt maksa par apkuri, no oktobra tā paaugstināsies par 16,3%, bet no novembra par 13% salīdzinājumā ar šī brīža tarifu. No 1.oktobra Jēkabpilī spēkā stāsies jauns SIA “Jēkabpils siltums” siltumenerģijas tarifs - 118,33 eiro par megavatstundu.  Savukārt no 1.novembra Jēkabpilī siltumenerģijas tarifs varētu pieaugt vēl par 12,86%, sasniedzot 133,55 eiro par megavatstundu.

Jēkabpils novada domes sēdē apstiprināti arī SIA “Pils rajona Namu pārvalde” siltumenerģijas tarifu - 97,96 eiro par megavastundu bez PVN, kas ir palielinājums par vairāk nekā 80%, salīdzinājumā ar pašreizējo tarifu. Pašreiz spēkā esošā siltumenerģijas realizācijas cena ir 54,15 eiro par megavastundu bez PVN.

SIA “Jēkabpils autobusu parks” valdes locekļa jeb vadītājas amatā apstiprināta uzņēmuma  prokūriste, līdzšinējā direktora vietniece un atbildīgā par pārvadājumu maršrutu plānošanu Aija Vetere. Jēkabpils novada domes izpilddirektors Uldis Skreivers informēja, ka viņa no pretendentiem bijusi vispārliecinošākā.

Jēkabpilī, Krustpils saliņā rīt no pulksten deviņiem rītā līdz četriem pēcpusdienā norisināsies Miķeļdienas gadatirgus. Visas dienas garumā notiks tirgošanās ar amatnieku darinājumiem un lauksaimnieku produkciju. Rītu ieskandinās folkloras kopa, tad uzstāsies mazie dziedātāji un sāksies rotaļprogramma bērniem “Ražas laiks”. Gadatirgū suminās “Resnākā ķirbja” īpašniekus un noskaidros veiklākos Umurkumurā kāpējus. Uzstāsies vidējās paaudzes deju kolektīvi no Daugavpils un Garkalnes, spēlēs Kreicburgas ziķeri. Būs izjādes ar zirgiem un mīļdzīvnieku sēta, bērniem būs iespēja darboties radošajās darbnīcās, tiks noskaidroti stiprākie jēkabpilieši.

Un vēl

Latvijā un citviet Zemes ziemeļu puslodē šodien, 23.septembrī, iestājas astronomiskais rudens, savukārt dienvidu puslodē ir sācies pavasaris. Astronomiskā rudens sākums ir ekvinokcija - šajā laikā abas Zemes puslodes saņem vienādu saules gaismas un siltuma daudzumu. Ekvinokcija ir laika moments, kad saules centrs šķērso debess ekvatoru. Uz Zemes šāds brīdis ir divas reizes gadā. Pirmo reizi ekvinokcija ir martā (20. vai 21. martā), ko dēvē par pavasara ekvinokciju, bet otro reizi — septembrī (22. vai 23. septembrī), ko dēvē par rudens ekvinokciju. 

Līdz pat septembra beigām lielu izmaiņu laikapstākļos nebūs, liecina prognozes. Šajās brīvdienās būs dzestras naktis, temperatūrai lielākajā Latvijas daļā noslīdot līdz 0...5 grādiem, vietām piekrastē būs mazliet siltāks. Daudzviet zāles augstumā gaidāma salna. Pēcpusdienās gaiss iesils līdz 11...14 grādiem, vietām Kurzemē, Zemgalē un Rīgas apkārtnē līdz 15...16 grādiem. Vējš brīvdienās pārsvarā lēns un mainīga virziena, valsts austrumos – mērens ziemeļu, ziemeļrietumu vējš. Naktīs un no rītiem vietām gaidāma bieza migla. Brīvdienas pārsvarā sausas, vietām, galvenokārt Kurzemē un valsts centrālajā daļā, var izveidoties pa kādam lietus mākonim. Nākamnedēļ lielu izmaiņu laikapstākļos nebūs.

Atstājiet komentāru