2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 21.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 21.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Augustā pieaudzis Latvijā saražotās elektrības apjoms; Par narkotisko vielu apriti, Jēkabpilī aiztur četru cilvēku grupējumu; un Aicina doties sēņu ekspedīcijā uz Slīteri.

Valdība vakar apstiprināja ziņojumu, kas nosaka virzību uz mediķu jauno atalgojuma modeli. Veselības ministrija apgalvo, ka modelis izstrādāts sadarbībā ar nozares profesionālajām organizācijām, ārstniecības iestādēm un veselības aprūpes politikas veidotājiem, tomēr Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība par jauno modeli paudusi bažas, norādot, ka tas būtiski pasliktinātu darba samaksas nosacījumus nozarē gan tuvākajā laikā, gan ilgtermiņā. 

Jau ziņots, ka mediķu arodorganizācija pieņēmusi lēmumu nākamnedēļ rīkot divu dienu mediķu brīdinājuma streiku.

Augustā Latvijā kopējais saražotās elektroenerģijas apjoms bija 259 tūkstoši 58 megavatstundas, kas ir par 25% vairāk nekā jūlijā un par 59% vairāk nekā pirms gada. Savukārt patēriņš bija 569 tūkstoši 938 megavatstundu, kas ir par 4,7% vairāk nekā jūlijā un par 2% mazāk nekā pirms gada augustā, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats. Tiesa, palielinot elektroenerģijas ražošanu pat par ceturtdaļu, Latvija nevarētu nosegt pusi no sava patēriņa.

Ministru kabinets pilnvaroja tieslietu ministru Jāni Bordānu Latvijas vārdā vērsties pie Viņa Svētības Maskavas un visas Krievzemes patriarha Kirila, lai informētu par Saeimā pieņemtajiem Latvijas Pareizticīgās baznīcas likuma grozījumiem, kas juridiski noteic un nostiprina turpmāko Latvijas Pareizticīgās baznīcas statusu. Patriarham Kirilam tiek nosūtīta vēstule ar aicinājumu izmantot viņam pieejamās kanoniskās pilnvaras un Latvijas Pareizticīgajai baznīcai izsniegt autokefālijas jeb neatkarības Tomosu, lai Latvijas Pareizticīgā baznīca varētu ievērot visas tai saistošā Latvijas Pareizticīgās baznīcas likuma prasības, tajā skaitā saziņā ar Latvijas valsti un citām pareizticīgajām baznīcām rīkoties kā pilnībā pastāvīgai un neatkarīgai baznīcai.

Pašpasludinātās "Luganskas tautas republika" un "Doneckas tautas republika" vakar paziņoja, ka 23.-27.septembrī rīkos referendumu pār reģionu iekļaušanu Krievijas sastāvā. Par to paziņoja pašpasludināto "republiku" vadoņi Leonīds Pasečņiks un Deniss Pušiļins. Par referendumu 23.-27.septembrī paziņojusi arī Krievijas spēku okupētās Hersonas daļas okupācijas administrācija. Savukārt Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks "referendumu" rīkošanu nodēvēja par naivu šantāžu.

Turpinām ziņas

Ar Valsts ieņēmumu dienesta rīkojumu noteikti ierobežojumi darbībām Daugavpils pievadķēžu ražotāja AS "Ditton pievadķēžu rūpnīca" bankas kontos. Paziņojumā teikts, ka "Ditton pievadķēžu rūpnīca" 15. septembrī saņēma paziņojumu no uzņēmuma kontus apkalpojošajām bankām par to, ka saskaņā ar VID rīkojumu tiek apturētas bankas operācijas, kas saistītas ar uzņēmuma pret trešajām personām spēkā esošo saistību apmaksu. "Ditton pievadķēžu rūpnīca" no VID neesot saņēmusi nekādu skaidrojumu par šādas rīcības iemesliem, jo "Ditton pievadķēžu rūpnīcai" neesot parādu saistībā ar tiem nodokļiem, kuru administrēšanu veic VID. Paziņojumā apgalvots, ka 16. septembrī "Ditton pievadķēžu rūpnīca" nosūtīja VID priekšlikumu sazināties, taču līdz vakardienai nekāda atbilde no VID neesot saņemta.

Tikmēr VID pārstāvji aģentūrai LETA pavēstīja, ka VID kategoriski noraida uzņēmuma paziņojumā pausto, ka VID nekomunicē ar uzņēmumu. Tas neatbilst patiesībai, gluži pretēji – saziņa ar uzņēmumu par jautājumiem, kas saistīti ar nodokļu atbilstošu aprēķināšanu, ir notikusi vairākkārt.
Astoņām pašvaldībām tiks piešķirti 109 tūkstoši 879 eiro par piesardzības pasākumu ieviešanu sabiedriskajā transportā Covid-19 ierobežojumu laikā. Daugavpils pašvaldībai tiks pārskaitīti 21 tūkstotis 406 eiro, Jelgavas pilsētas pašvaldībai - 21 tūkstotis 904 eiro, Jēkabpils novada pašvaldībai - 483 eiro, Liepājas pašvaldībai - 735 eiro, Rēzeknes pilsētas pašvaldībai – tūkstoš 86 eiro, Rīgas pašvaldībai - 57 tūkstoši 684 eiro, Valmieras novada pašvaldībai – 4 tūkstoši 145 eiro, bet Ventspils pilsētas pašvaldībai – 2 tūkstoši 436 eiro.

Valsts policija pabeigusi izmeklēšanu kriminālprocesā par psihotropās vielas, kura iedarbība līdzinās amfetamīna grupas stimulatoriem – pirolidīnvalerofenona – nelikumīgu apriti Jēkabpilī. Izmeklēšanas laikā aizturēta četru cilvēku noziedzīga grupa, kura realizācijas nolūkā glabāja un pārvadāja šo psihotropo vielu lielā apmērā. Tāpat izmeklēšana konstatējusi noziedzīgi iegūtas naudas līdzekļu legalizēšanas pazīmes, savukārt pie noziedzīgās grupas līdera atrasta apritē aizliegta speciāla tehniska ierīce tiesībaizsardzības iestāžu operatīvās darbības traucēšanai. Visiem aizturētajiem tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums –, un šī gada septembrī izmeklēšana kriminālprocesā pabeigta un nosūtīta prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Un vēl

Dabas aizsardzības pārvaldes Slīteres Nacionālā parka dabas centrs 25. septembrī aicina visus interesentus uz rudenīgām sēņu ekspedīcijām Slīteres Zilo kalnu apkārtnē kopā ar mikoloģi, “Lielās sēņu grāmatas” autori, Initu Dānieli. Katra ekspedīcija ilgs trīs stundas un būs apmēram piecus kilometrus gara. Dalībniekiem iepriekš jāpiesakās, rakstot īsziņu uz tālruņa numuru 28611079 ar dalībnieka vārdu un uzvārdu. Pulcēšanās notiks pie Slīteres mežniecības Dundagas pagastā, Talsu novadā. Ekspedīcijās varēs izzināt Slīteres Nacionālā parka sēņu dažādību un iegūt jaunas zināšanas par jau zināmām un mazpazīstamām sēnēm, kas parasti sēņotāju uzmanību nepiesaista, un to daudzveidīgo izmantošanu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Neizdevīgo līgumu dēļ, visticamāk paliks pāri tūkstošiem Covid 19 vakcīnu; Kartupeļu ražas novākšana šogad sākusies vēlāk kā citus gadus; un Sēlijas kultūrtelpā Zasā norisināsies Seminārs par jaunatklātiem pilskalniem Latvijā.

Latvija pagājušajā nedēļā saņēma pirmās piegādes ar jaunajām Covid-19 vakcīnām. Nav gan izslēgts, ka beigās arī šo pošu izrādīsies pasūtīts par daudz, jo cilvēku reālā vēlme vakcinēties nav liela. Latvija kopumā iepirkusi gandrīz sešus miljonus Covid-19 vakcīnu, un izlietota apmēram puse no šīm devām. Savukārt gandrīz puse ziedota citām valstīm, lai vakcīnas pagūtu izlietot pirms derīguma termiņa beigām. Valsts neatklāj summu, cik tas izmaksājis, taču tie esot vairāki desmiti miljoni eiro. Veselības ministrijā norāda, ka problēmas sakne ir neizdevīgajos līgumos ar vakcīnu ražotājiem.  Tie tika slēgti jau 2020. gadā – pašā pandēmijas karstumā, kad valstis cīnījās, lai tiktu pie nule izgudrotajām vakcīnām. Līgumi paredz, ka ikvienai dalībvalstij jāiegādājas iepriekš pasūtītais vakcīnu apjoms, pat ja nav pēc tā šobrīd vajadzības. Mainīt nosacījumus, kad līgumi jau parakstīti esot gandrīz neiespējami.

Ņujorkā ir sākusies gadskārtējā ANO Ģenerālā asambleja, kas pulcējusi vadītājus no gandrīz visām pasaules valstīm. Krievijas un Ķīnas prezidenti tajā nepiedalās, bet Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim šonedēļ būs iespēja uzrunāt klātesošos ar video starpniecību.  Karš Ukrainā būs daudzu Eiropas līderu uzmanības centrā, kad viņi uzstāsies ar savām runām ANO Ģenerālajā asamblejā. Tur piedalīsies apmēram 150 valstu līderi, arī ASV prezidents Džo Baidens un Latvijas prezidents Egils Levits.

Vidējā skolotāju darba samaksa Igaunijā nākamgad sasniegs 2 tūkstoši 48 eiro mēnesī, bet skolotājiem, kas Austrumviru apriņķī, kur ir liela krievvalodīgo kopiena, mācīs igauņu valodā, algai tiks noteikts koeficients 1,5, kas nozīmē, ka no nākamā mācību gada tā sasniegs 3 tūkstoši eiro mēnesī. Savukārt no nākamā rudens Austrumviru apriņķī skolotāju algas tiks celtas straujāk nekā valstī vidēji, lai veicinātu pāreju uz mācībām tikai igauņu valodā.

Āfrikas valstī Ugandā vakar izsludināts Ebolas vīrusa uzliesmojums pēc tam, kad tika apstiprināts pirmais vīrusa izraisītais nāves gadījums kopš 2019. gada. Iespējams, vīruss Ugandā ir ievests no blakus esošās Kongo Demokrātiskās Republikas. Ugandas Veselības ministrija informējusi, ka Ebolas vīrusa nonāvētais bija 24 gadus vecs vīrietis, kurš dzīvoja Mubendes distriktā valsts centrālajā daļā. Viņam tika konstatēts retais vīrusa Sudānas celms. Eksperti izmeklē vēl sešus aizdomīgus nāves gadījumus, kas šomēnes ir reģistrēti Mubendes distriktā. Vietējās slimnīcās pašlaik ārstējas vēl astoņi Ebolas vīrusa inficētie.

Turpinām ziņas

Latvijas kartupeļu audzētājiem ražas novākšana sākusies vēlāk nekā pērn, un masveida ražas darbi norit tikai tagad. Biedrības “Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība” valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle atzīst, ka vēla ražas novākšana ir riskanta. Aukstā un slapjā laikā novākti kartupeļi labi neuzglabājas, turklāt, lai gan kopraža plānojas būt lielāka nekā pērn, tas neatspoguļo zemnieku individuālo situāciju. Kraukle arī uzsver, lai gan ražas darbu pīķis vēl nav sasniegts un paredzēt kā veiksies ar ražas novākšanu nevar, lielākie lauksaimnieki, visticamāk, šo gadu noslēgs bez ievērojamas peļņas, jo izdevumi šogad ir būtiski palielinājušies, bet ražas prognozes nav iepriecinošas.

Tiesībsargs jau astoto gadu aicina iedzīvotājus būt vērīgiem, pamanīt un novērtēt mūsu līdzcilvēku nozīmīgo ieguldījumu cilvēku ar invaliditāti atbalstam, piesakot viņus konkursam “Gada balva cilvēku ar invaliditāti atbalstam”. To iespējams paveikt līdz 5. oktobrim. Konkursa balvu piešķir par aktivitātēm, kas ir uzsāktas vai īstenotas laika posmā no 2021. gada 1. septembra līdz 2022. gada 31. augustam. Konkursu rīko tiesībsargs sadarbībā ar Invalīdu un viņu draugu apvienību “Apeirons” un Latvijas Nacionālo bibliotēku. 

Un vēl

Nākamnedēļ, 30.septembrī  Sēlijas kultūrtelpā Zasā norisināsies Seminārs par jaunatklātiem pilskalniem Latvijā. 2021.gada pavasarī Jēkabpils novadā projektā “Pilskalnu jaunatklājumi Latvijā 2018.-2021. gadā: kultūrvēsturiskā nozīmība” tika atklāts Ploņu pilskalns Dunavas pagastā. Vietējo iedzīvotāju apziņā šo vietu meža ielokā, kas, kā izrādās, ir bijis pilskalns, dēvē par “naudas kalnu”.   Seminārā Juris Urtāns ziņos par jaunatklātajiem pilskalniem, Lolita Ozoliņa par pilskalnu lomu un iespējām vietas piederības veidošanā. Būs iespēja iegādāties Jura Urtāna jaunāko grāmatu “Jaunatklātie pilskalni Latvijā 1998.-2021.” No 30.septembra  Sēlijas kultūrtelpā Zasā būs skatāma izstāde - “Jaunie pilskalni punktu un pārdomu mākoņos”. Dalība seminārā bez maksas.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Krievijā tiek izsludināta daļēja mobilizācija bruņotajos spēkos, Salas pagastā dzēsts ugunsgrēks kokapstrādes uzņēmumā; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Ekonomistu apvienības ekspertu veiktajā partiju programmu un līderu vērtējumā pirms gaidāmajām Saeimas vēlēšanām labākos rezultātus guvušas esošās koalīcijas partijas - "Attīstībai/Par!", "Jaunā vienotība" un "Konservatīvie". Vienlaikus eksperti norāda uz to, ka partiju programmās trūkst spilgtu ideju un to ir mēģināts kompensēt ar pieredzējušu līderu piesaisti. Ekonomistu apvienības eksperti partiju programmas vērtēja trijos galvenajos virzienos. Pirmkārt, tika vērtēta valsts attīstības stratēģija un tās finansēšanas plāns, otrkārt, ekonomisti partiju programmās vērtēja ekonomikas, enerģētikas un zaļā kursa stratēģijas, un, treškārt, vērtējumu saņēma cilvēkkapitāla un drošības jautājumi.

Krievijā tiek izsludināta daļēja mobilizācija bruņotajos spēkos, šodien paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Pēc Putina teiktā, tiks mobilizēti tikai tie pilsoņi, kuri ir bruņoto spēku rezervē, un pirmām kārtām tie, kuri dienējuši bruņotajos spēkos, kuriem ir konkrētas militārās specialitātes un atbilstoša pieredze. Iesauktie pirms nosūtīšanas uz vienību izies papildu militāro sagatavošanu.

Rīgā izvietotā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra "Stratcom" vadītājs Jānis Sārts uzskata, ka Putina pasludinātās daļējās mobilizācijas rezultāts būs vairāk slikti ekipētu un vāji motivētu vienību Ukrainā. Turklāt līdz šo vienību nonākšanai kaujas laukos būs vēl ilgi jāgaida, norādījis Sārts.

Arī Aizsardzības ministrija informē, ka, neraugoties uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojumu par daļēju mobilizāciju Krievijā, militārā apdraudējuma līmenis Latvijā joprojām ir zems. Aizsardzības ministrija arī atgādina, ka visā Latvijā no 5. septembra līdz 9. oktobrim norisinās ikgadējo militāro mācību “Namejs 2022” rudens posms, un bruņotie spēki ir augstā kaujas gatavībā.

Samazinoties Krievijas dabasgāzes piegādēm Eiropai, Norvēģija ir kļuvusi par reģiona lielāko gāzes piegādātāju. Taču pašlaik norvēģi savu gāzi pārdod par ļoti augstu cenu, kas ir izsaucis Eiropas valstu pārmetumus par iedzīvošanos uz enerģētiskās krīzes rēķina. Brisele un Oslo ir apņēmušās risināt šo jautājumu. Norvēģijas premjers Stēre pagājušajā nedēļā paziņoja, ka viņa valsts interesēs nav augstas gāzes cenas, tāpēc tā sadarbosies ar Eiropas Savienību, lai nostabilizētu tirgu. Savukārt Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena paziņoja, ka Eiropas Savienība un Norvēģija kopīgi strādā pie tā, lai samazinātu gāzes cenu. Norvēģija uz Eiropas Savienību šogad varētu eksportēt 90 miljardus kubikmetru gāzes jeb gandrīz 25% no blokam nepieciešamā apjoma.

Turpinām ziņas

Vakar vakarā Jēkabpils, Viesītes, Pļaviņu, Aknīstes un Līvānu ugunsdzēsēji glābēji devās uz Jēkabpils novada Salas pagastu, kur kokapstrādes uzņēmumā bija izcēlies ugunsgrēks, kas lielā degtspējīgo materiālu daudzuma dēļ strauji izplatījās. Notikuma vietā konstatēts, ka ēkas jumts deg tūkstoš 200 kvadrātmetru, šķelda 100 kvadrātmetru un gatavā produkcija 100 kvadrātmetru platībā. Dzēšanas darbos tika iesaistīta arī uzņēmuma traktortehnika un darbinieki, kas izveda gatavo produkciju no degošās ēkas. Liesmu izplatīšanās tika ierobežota plkst. ap pusvieniem naktī, bet dzēšanas darbi šorīt vēl turpinās. 

Valsts policija pārtrauca organizētas grupas darbību, kas Latvijā nodrošināja profesionālu ārvalstīs noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas pakalpojumu, izmantojot izvērstu tā dēvēto “naudas mūļu” tīklu vairāk nekā 90 personu sastāvā. Šo noziedzīgo rūpalu atbalstīja gados jauni Latvijas valsts piederīgie, ļaujot izmantot savus bankas kontus nelegālās naudas ieplūšanai un to nododot noziedznieku rīcībā pret atlīdzību. Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka šādā veidā legalizēti vairāk nekā 555 tūkstoši 600 eiro, kas iepriekš izkrāpti galvenokārt Vācijas iedzīvotājiem. Valsts policija aizturēja visus noziedzīgās grupas dalībniekus 14 personu sastāvā. Tāpat pie kriminālatbildības saukti visi iesaistītie “naudas mūļi”. 

Un vēl

Nedēļas otrajā pusē laiks Latvijā kļūs sausāks, bet naktis – dzestrākas, liecina jaunākās prognozes. Līdz svētdienai lietus līs reti un tikai vietām, lielākoties laiks būs sauss un bieži saulains. Tā kā pūtīs lēns vējš, naktīs un no rītiem bieži iestāsies bezvējš, arvien plašākos apvidos veidosies bieza migla. Minimālā gaisa temperatūra naktīs 2...7 grādi. Dažviet zāles augstumā salna. Tuvākajās divās naktīs lielāka salnu iespējamība Vidzemē un Kurzemes rietumos. Pēcpusdienās gaiss iesils līdz 10...15 grādiem. Nākamās nedēļas sākumā vējš iegriezīsies no dienvidiem, dienvidaustrumiem un gaisa temperatūra mazliet paaugstināsies.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Prognozē, ka patvērumu Latvijā lūgs mobilizācijai pakļautie Krievijas pilsoņi; Lauksaimniecības universitāte piedāvā apgūt atsevišķus studiju kursus kā klausītājam; un Kāda bijusi septembra otrā dekāde?

Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojums par daļēju mobilizāciju nepaaugstina militārā apdraudējuma līmeni Latvijā, tomēr ir jāsagatavojas situācijai, ja patvērumu Latvijā lūgs mobilizācijai pakļautie Krievijas pilsoņi, norāda Aizsardzības ministrija. Runājot pat to, kādai jābūt rietumvalstu reakcijai uz Putina paziņojumu, ministrijā norāda, ka kopumā nekam nav jāmainās, vismaz ne uz vājo pusi, proti, rietumvalstu līderiem vienotā balsī un stingri jāpasaka, ka Krievijas iecerētie viltus referendumi Ukrainā netiks atzīti nekādā formā un Ukrainas teritorija joprojām ir nedalāma. 

Krievijas iedzīvotāji un uzņēmēji steidz pirkt lidojumus. "Aviasales" mājaslapā redzams, ka ātri tika izpirkti visi lidojumi no Maskavas un citām Krievijas lielpilsētām, vēsta TV3 Lietuva. Pēc tam, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja par "daļēju mobilizāciju", daudziem Krievijā radās interese pēc iespējas ātrāk pamest valsti. Iepriekš Kremlis solīja, ka karš Ukrainā ir "ekskluzīvi profesionāļu jautājums", taču frontē piedzīvoto sakāvju dēļ viņi ir spiesti izvēlēties papildspēkus.

Nolaižoties līdz 40 metriem zem Baltijas jūras, pasaulē garākais iegremdētais tunelis savienos Dāniju un Vāciju, samazinot brauciena laiku starp abām valstīm, kad to atvērs 2029. gadā. Pēc vairāk nekā desmit gadus ilgas plānošanas Fēmārnbeltas tuneļa celtniecība sākās 2020. gadā un dažos mēnešos, kopš Dānijas pusē tika pabeigta pagaidu osta, kurā atradīsies rūpnīca, kurā drīzumā uzbūvēs 89 masīvas betona daļas, kas veidos tuneli. Tunelis, kas būs 18 kilometrus garš, ir viens no lielākajiem infrastruktūras projektiem Eiropā, un tā būvniecības budžets pārsniedz 7 miljardus eiro.

Vairāk nekā 200 vaļu atrasti “iesprūduši” Tasmānijas rietumu piekrastē, Austrālijā. Puse no piekrastē atrastajiem vaļiem joprojām ir dzīvi. Pēdējo reizi šāda apjoma vaļu “sastrēgums” piekrastē notika pirms diviem gadiem, kad tajā nonāca gandrīz 500 vaļu. agaidām nav zināms, kas kalpo par iemeslu tam, ka Tasmānijas piekrastē vaļi nonākuši, bet uz notikuma vietu jau nosūtīta palīdzība.

Turpinām ziņas

Līdz 25. septembrim Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē Jelgavā notiek reģistrēšanās rudens semestra studiju kursiem klausītāja statusā. Tas nozīmē, ka ikvienam, kurš vēlas iegūt zināšanas kādā no piedāvātajiem studiju kursiem, ir iespēja to izdarīt, nekļūstot par studentu. Klausītāja statuss universitātes auditorijā līdzās jaunajiem studentiem ļauj nokļūt ikvienam – sākot no jaunieša, kurš sev interesējošā jomā vēlas gūt priekšstatu, lai izlemtu par iespējām pēc tam kļūt par studentu, līdz pat jau pieprasītam profesionālim, kam nepieciešamas papildu zināšanas vai jaunākā nozares informācija, lai veiktu savus darba pienākumus. Studiju kursu piedāvājums 2022./2023. studiju gada rudens semestrim atrodams universitātes mājaslapā.

Līdz 1. oktobrim ekspluatācijā jānodod būves, kuru būvniecība sākta un būvatļauja tika saņemta pirms 2014. gada 1. oktobra. Tām būvatļaujām, kas izdotas pēc 2014.gada 1.oktobra, arī jāseko līdzi to derīguma termiņam. Ja līdz 1. oktobrim nav iespējams ēku nodot ekspluatācijā, “Ēku būvnoteikumi” paredz pagarināt būvatļaujas derīguma termiņu arī pēc normatīvajos aktos noteiktā maksimālā būvdarbu veikšanas ilguma. Lai to izdarītu jāiesniedz iesniegums būvvaldē, kurā pasūtītājs norāda sev vēlamo laiku, uz kuru būvatļaujas termiņu pagarināt. Savukārt, ja tiek pārsniegts maksimālais būvdarbu veikšanas ilgums, īpašniekam būs jāmaksā paaugstināts nekustamā īpašuma nodoklis 3% apmērā līdz brīdim, kad būve tiks nodota ekspluatācijā. Nodoklis ir maksājams no lielākās kadastrālās vērtības: vai nu būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības, vai būves kadastrālās vērtības.

Un vēl

Septembra otrās dekādes vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +11,3 grādi jeb par 1,4 grādiem augstāka nekā mēneša sākumā, tomēr tā aizvien saglabājās 0,8 grādus zem normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati. Jau ziņots, ka mēneša pirmā dekāde bija 4,1 grādu aukstāka nekā ierasts. Zemākā gaisa temperatūra septembra vidū bija -0,9 grādi 11.datumā Zosēnos, savukārt visaugstāk – līdz +18,8 grādiem – termometra stabiņš pakāpās 11. un 12.septembrī Rucavā. Ja mēneša pirmajā dekādē tika pārspēti 24 aukstuma rekordi, otrajā dekādē – vairs tikai trīs. Nokrišņu daudzums septembra vidū bija no 8,5 milimetriem Dagdā līdz pat 82,5 milimetriem Ainažos, kur nokrišņu summa sasniedza 141% no mēneša normas.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Aizsardzības ministrija apliecina, ka militārā apdraudējuma līmenis Latvijā ir zems; Salas pagastā likvidēts paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks; un Kāds laiks gaidāms turpmākajā nedēļā?

Ekonomistu apvienības ekspertu veiktajā partiju programmu un līderu vērtējumā pirms gaidāmajām Saeimas vēlēšanām labākos rezultātus guvušas esošās koalīcijas partijas - "Attīstībai/Par!", "Jaunā vienotība" un "Konservatīvie". Vienlaikus eksperti norāda uz to, ka partiju programmās trūkst spilgtu ideju un to ir mēģināts kompensēt ar pieredzējušu līderu piesaisti. Ekonomistu apvienības eksperti partiju programmas vērtēja trijos galvenajos virzienos. Pirmkārt, tika vērtēta valsts attīstības stratēģija un tās finansēšanas plāns, otrkārt, ekonomisti partiju programmās vērtēja ekonomikas, enerģētikas un zaļā kursa stratēģijas, un, treškārt, vērtējumu saņēma cilvēkkapitāla un drošības jautājumi.

Krievijā tiek izsludināta daļēja mobilizācija bruņotajos spēkos, šodien paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Pēc Putina teiktā, tiks mobilizēti tikai tie pilsoņi, kuri ir bruņoto spēku rezervē, un pirmām kārtām tie, kuri dienējuši bruņotajos spēkos, kuriem ir konkrētas militārās specialitātes un atbilstoša pieredze. Iesauktie pirms nosūtīšanas uz vienību izies papildu militāro sagatavošanu.

Rīgā izvietotā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra "Stratcom" vadītājs Jānis Sārts uzskata, ka Putina pasludinātās daļējās mobilizācijas rezultāts būs vairāk slikti ekipētu un vāji motivētu vienību Ukrainā. Turklāt līdz šo vienību nonākšanai kaujas laukos būs vēl ilgi jāgaida, norādījis Sārts.

Arī Aizsardzības ministrija informē, ka, neraugoties uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojumu par daļēju mobilizāciju Krievijā, militārā apdraudējuma līmenis Latvijā joprojām ir zems.

Ņujorkā ir sākusies gadskārtējā ANO Ģenerālā asambleja, kas pulcējusi vadītājus no gandrīz visām pasaules valstīm. Krievijas un Ķīnas prezidenti tajā nepiedalās, bet Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim šonedēļ būs iespēja uzrunāt klātesošos ar video starpniecību.  Karš Ukrainā būs daudzu Eiropas līderu uzmanības centrā, kad viņi uzstāsies ar savām runām ANO Ģenerālajā asamblejā. Tur piedalīsies apmēram 150 valstu līderi, arī ASV prezidents Džo Baidens un Latvijas prezidents Egils Levits.

Āfrikas valstī Ugandā vakar izsludināts Ebolas vīrusa uzliesmojums pēc tam, kad tika apstiprināts pirmais vīrusa izraisītais nāves gadījums kopš 2019. gada. Iespējams, vīruss Ugandā ir ievests no blakus esošās Kongo Demokrātiskās Republikas. Ugandas Veselības ministrija informējusi, ka Ebolas vīrusa nonāvētais bija 24 gadus vecs vīrietis, kurš dzīvoja Mubendes distriktā valsts centrālajā daļā. Viņam tika konstatēts retais vīrusa Sudānas celms. Eksperti izmeklē vēl sešus aizdomīgus nāves gadījumus, kas šomēnes ir reģistrēti Mubendes distriktā. Vietējās slimnīcās pašlaik ārstējas vēl astoņi Ebolas vīrusa inficētie.

Turpinām ziņas

Valsts policija pabeigusi izmeklēšanu kriminālprocesā par psihotropās vielas, kura iedarbība līdzinās amfetamīna grupas stimulatoriem nelikumīgu apriti Jēkabpilī. Izmeklēšanas laikā aizturēta četru cilvēku noziedzīga grupa, kura realizācijas nolūkā glabāja un pārvadāja šo psihotropo vielu lielā apmērā. Tāpat izmeklēšana konstatējusi noziedzīgi iegūtas naudas līdzekļu legalizēšanas pazīmes, savukārt pie noziedzīgās grupas līdera atrasta apritē aizliegta speciāla tehniska ierīce tiesībaizsardzības iestāžu operatīvās darbības traucēšanai. Visiem aizturētajiem tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Valsts policija pārtraukusi organizētas grupas darbību, kas Latvijā nodrošināja profesionālu ārvalstīs noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas pakalpojumu, izmantojot izvērstu tā dēvēto “naudas mūļu” tīklu vairāk nekā 90 personu sastāvā. Šo noziedzīgo rūpalu atbalstīja gados jauni Latvijas valsts piederīgie, ļaujot izmantot savus bankas kontus nelegālās naudas ieplūšanai un to nododot noziedznieku rīcībā pret atlīdzību. Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka šādā veidā legalizēti vairāk nekā 555 tūkstoši 600 eiro, kas iepriekš izkrāpti galvenokārt Vācijas iedzīvotājiem. 

Vakar vakarā Jēkabpils, Viesītes, Pļaviņu, Aknīstes un Līvānu ugunsdzēsēji glābēji devās uz Jēkabpils novada Salas pagastu, kur kokapstrādes uzņēmumā bija izcēlies ugunsgrēks, kas lielā degtspējīgo materiālu daudzuma dēļ strauji izplatījās. Notikuma vietā konstatēts, ka ēkas jumts deg tūkstoš 200 kvadrātmetru, šķelda 100 kvadrātmetru un gatavā produkcija 100 kvadrātmetru platībā. Dzēšanas darbos tika iesaistīta arī uzņēmuma traktortehnika un darbinieki, kas izveda gatavo produkciju no degošās ēkas. Liesmu izplatīšanās tika ierobežota ap pusvieniem naktī, bet dzēšanas darbi šorīt vēl turpinājās. 

Un vēl

Nedēļas otrajā pusē laiks Latvijā kļūs sausāks, bet naktis – dzestrākas, liecina jaunākās prognozes. Līdz svētdienai lietus līs reti un tikai vietām, lielākoties laiks būs sauss un bieži saulains. Tā kā pūtīs lēns vējš, naktīs un no rītiem bieži iestāsies bezvējš, arvien plašākos apvidos veidosies bieza migla. Minimālā gaisa temperatūra naktīs 2...7 grādi. Dažviet zāles augstumā salna. Pēcpusdienās gaiss iesils līdz 10...15 grādiem. Nākamās nedēļas sākumā vējš iegriezīsies no dienvidiem, dienvidaustrumiem un gaisa temperatūra mazliet paaugstināsies.

Septembra otrās dekādes vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +11,3 grādi jeb par 1,4 grādiem augstāka nekā mēneša sākumā, tomēr tā aizvien saglabājās 0,8 grādus zem normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati. Jau ziņots, ka mēneša pirmā dekāde bija 4,1 grādu aukstāka nekā ierasts. Zemākā gaisa temperatūra septembra vidū bija -0,9 grādi 11.datumā Zosēnos, savukārt visaugstāk – līdz +18,8 grādiem – termometra stabiņš pakāpās 11. un 12.septembrī Rucavā. Ja mēneša pirmajā dekādē tika pārspēti 24 aukstuma rekordi, otrajā dekādē – vairs tikai trīs. 

Atstājiet komentāru