2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 19.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 19.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība ārkārtas sēdē pieņēma informatīvo ziņojumu par pedagogu darba slodzes līdzsvarošanu; Līvānos sākusies apkures sezona; Un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Valdība un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības pārstāvji piektdienas vakarā vienojās par kompromisu pedagogu darba apstākļu uzlabošanai, un plānotais pedagogu streiks tika atcelts. Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece skaidroja, ka ir panākts kompromiss attiecībā uz visu jomu pedagogiem.  Ministru kabinets pēc panāktās vienošanās ar pedagogus pārstāvošo arodbiedrību sestdien ārkārtas sēdē pieņēma Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par pedagogu darba slodzes līdzsvarošanu un likmes paaugstināšanu. Līdz 1.decembrim ministrija arī izstrādās un iesniegs valdībā rīkojuma projektu par pedagogu zemākās mēneša darba samaksas likmes pieauguma grafiku no 2023.gada 1.septembra līdz 2025.gada 31.decembrim, ievērojot Izglītības attīstības pamatnostādnēs 2021.-2027.gadam noteiktos darba samaksas pieauguma principus.

Somijas raidorganizācijas YLE rīcībā nonākušie satelīta attēli liecina, ka Krievija pārvieto pretgaisa aizsardzības raķetes prom no Sanktpēterburgas, un tās, visticamāk, pārvietotas tuvāk Ukrainai. Satelīta attēli liecina, ka vasarā no militārās bāzes Karēlijas zemesšaurumā pazudušas gan mobilās raķešu palaišanas platformas, gan raķetes. Līdz šim nedz Krievijā, nedz Rietumos nav publiski ziņots par šī bruņojuma pārvietošanu. Sanktpēterburgu aptver 14 pretgaisa aizsardzības raķešu bāzes, no kurām vairākas tagad ir tukšas. Militārais eksperts Marko Eklunds, kurš sekojis līdzi Krievijas bruņoto spēku aktivitātēm pēdējos 20 gadus un, pēc YLE lūguma, analizēja satelīta attēlus, raidorganizācijai norādīja, ka, spriežot pēc attēliem, iztukšotas četras bāzes.

Zaporižjas atomelektrostacija atkal ir pieslēgta Ukrainas energotīklam. Pēc divu nedēļu pārtraukuma uz spēkstaciju plūst elektrība, kas nepieciešama, lai dzesētu sešus tās teritorijā esošos kodolreaktorus. Līdz šim saņemtā informācija liecina, ka radiācijas līmenis Zaporižjā nav satraucošs un ārvalstu misija tajā turpina darbu.

Pēc tam, kad parodists un televīzijas raidījumu vadītājs Maksims Galkins, kurš izteicies pret karu Ukrainā, tika iekļauts Krievijas fizisko personu reģistrā, kuras pilda ārvalstu aģenta funkcijas, ar lūgumu iekļaut arī viņu šajā sarakstā pie Krievijas Tieslietu ministrijas vērsusies Galkina sieva Alla Pugačova. Viņa Instagram publicēja ierakstu, kurā norāda, ka aicinājusi arī viņu ieskaitīt viņas mīļās valsts ārvalstu aģentu rindās, jo ir solidāra ar savu vīru, godīgu, cienīgu un sirsnīgu cilvēku, īstu un neuzpērkamu Krievijas patriotu, kurš savai Tēvzemei vēl labklājību, mierīgu dzīvi, vārda brīvību un krievu karavīru nāves izbeigšanu iluzoru mērķu dēļ, kas padara Krieviju par briesmoni un apgrūtina tās pilsoņu dzīvi.

Turpinām ziņas

Līvānu novadā – pilsētā un novados - piektdien sākās apkures sezona. Siltuma padeve šogad vispirms, no piektdienas,  tika nodrošināta daudzdzīvokļu mājām un sociālās aprūpes centram “Rožlejas”.  Ņemot vērā, ka sestdien un svētdien izglītības iestādes nedarbojas, tās apkures sistēmai pieslēdza brīvdienās un šodien skolas un bērnudārzi jau saņem siltumu. Līvānu novada pašvaldība lēmumu par apkures uzsākšanu visā novadā pieņēma, ņemot vērā laika prognozes, ka  šonedēļ gaisa temperatūra pazemināsies, laikapstākļi būs lietaini un drēgni. Pašvaldībā ar lūgumu pieslēgt apkuri ir vērsušies arī iedzīvotāji. Apkures sezonas pirmajos mēnešos maksa par apkuri tiks aprēķināta pēc iepriekšējā gada tarifa.

Sociālajos tīklos strauji izplatījusies fotogrāfija, kas it kā uzņemta kādā "Rīgas Satiksmes" transportlīdzeklī un vēsta, ka "krievvalodīgajiem vieta ir tikai autobusa aizmugurē". Uzņēmums norādījis, ka notikušais ir provokācija. Šī informācija ir izvietota nesankcionēti un ir provokācija. Jāpiezīmē, ka "Twitter" konts, kas šo viltus ziņu šķietami sākotnēji izplatīja, to aizvien nav dzēsis, un šajā kontā atrodamas arī citas viltus ziņas, kā arī Krievijas režīmu slavinoši ieraksti. 

Un vēl

Sākot ar šīs nedēļas vidu, Latvijā būs mazāk lietus mākoņu un vietām atgriezīsies salnas, prognozē sinoptiķi. Līdz trešdienai vēl daudzviet gaidāms īslaicīgs lietus, lokāli iespējamas pērkona lietusgāzes un krusa. Pūtīs lēns līdz mērens ziemeļrietumu un ziemeļu vējš. Nakts un rīta stundās vietām veidosies migla. Gaisa temperatūra pārsvarā saglabāsies virs +5 grādiem, saulainos brīžos pēcpusdienā gaiss iesils līdz +12..+16 grādiem. Nedēļas otrajā pusē naktīs vietām gaidāma salna, bet citviet gaisa temperatūra nenoslīdēs zem nulles. Maksimālā temperatūra būs +10..+16 grādi. Dažviet gaidāma migla un īslaicīgs lietus.

Šīs nedēļas nogalē, 23.septembrī iestāsies astronomiskais rudens. Jau ziņots, ka meteoroloģiskais rudens šogad Latvijā sākās 31.augustā. Savukārt kalendārais rudens ik gadu sākas 1.septembrī un noslēdzas 30.novembrī, turpretī astronomiskā rudens sākums ir ekvinokcija - šajā laikā abas Zemes puslodes saņem vienādu saules gaismas un siltuma daudzumu. Solārais rudens, kad samazinās saulaino dienu skaits, Latvijā ik gadu sākas aptuveni 6.augustā un beidzas 5.novembrī, tādējādi astronomiskā rudens sākums ir solārā rudens vidus. 

Sezonālās ilgtermiņa prognozes liecina, ka rudens un ziemas vidējā gaisa temperatūra Latvijā gaidāma virs normas, tomēr ir augsta varbūtība sagaidīt vienu vai vairākus periodus ar lielu salu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Pasaules līdera atvadās no Anglijas karalienes, Jēkabpils novada skolēniem būs iespēja mācīties peldēt, un Aicina ziņot, ja mežā atrod beigtu mežacūku.

Valsts prezidents Egils Levits ar kundzi Andru Leviti svētdien un šodien uzturas Londonā, kur pāris apmeklēs Elizabetes II oficiālo bēru ceremoniju. Mikroblogošanas vietnē "Twitter" prezidents svētdien rakstīja, ka pēc atvadīšanās no karalienes Elizabetes II viņam bija īsa saruna ar Lielbritānijas parlamenta spīkeru, kurā prezidents uzsvēra karalienes kā vienas no ievērojamākajām 20. un 21. gadsimta personībām nozīmi.

Arī ASV prezidents Džo Baidens, Japānas imperators Naruhito, Francijas prezidents Emanuels Makrons un citi pasaules līderi svētdien izrādījuši cieņu mūžībā aizgājušajai Lielbritānijas karalienei Elizabetei II, apmeklējot karalienes zārku britu parlamenta kompleksa Vestminsteras zālē.

Nelaiķes šķirsts četras dienas atradās britu parlamenta kompleksa Vestminsteras zālē publiskai cieņas izrādīšanai. Publiskā atvadu ceremonija, kuras gaitā cilvēki var pienākt pie nelaiķes šķirsta, sākās trešdien un turpinājās līdz šodienas pulksten 6.30. Karalienes bēres notiks šodien, 19.septembrī pulksten 11 pēc Lielbritānijas  jeb  pulksten 13 pēc Latvijas laika. Gaidāms, ka bēru ceremoniju Vestminsteras abatijā apmeklēs vairāk nekā 2 tūkstoši lūgto viesu. Bērēs piedalīsies ap 500 ārvalstu līderu. Līdzās valstu vadītājiem un Eiropas karalisko ģimeņu pārstāvjiem būs arī Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska sieva Olena Zelenska. Par drošību un kārtību bēru laikā gādās tūkstošiem policistu un simtiem karavīru.

Jau ziņots, ka pēc karalienes došanās mūžībā par Lielbritānijas karali kļuvis viņas vecākais dēls Čārlzs III.

Turpinām ziņas

Arī šajā macību gadā Jēkabpils novada pašvaldība plano nodrošināt skolēniem peldēšanas nodarbības. Iepirkums par baseina pakalpojumu sniegšanu noslēgsies, un līgums tikšot parakstīts septembra otrajā pusē. Tad arī būs zināms, kur notiks peldēšanas nodarbības. Pa­vasarī tas bijis Līvānu un Ilūkstes baseinos, bet pilsētas uzņēmējs «Citrus SPA» tad iepirkumā neesot piedalījies.  Ja arī šajā mācību gadā pakalpojumu sniegs Ilūkste un Līvāni,  bērni no Aknīstes un tuvākajiem pagastiem varēs braukt uz Ilūkstes baseinu, bet no bijušā Krust­pils novada – uz Lī­vāniem.

Jēkabpilī turpinās Ķieģeļu ielas posma pārbūves būvdarbi. Tos veic SIA «VIA».  Saskaņā ar būvdarbu līgumu darbus plānots pabeigt līdz oktobra vidum. Ir pabeigti rakšanas darbi un izbūvēts ielu apgaismojums. Šobrīd notiek ielas apmaļu uzstādīšana un gājēju ietvju izbūve, ir uzsākta brauktuves apakškārtas iz­būve.  Šī projekta vispārējais mērķis ir nodrošināt ražošanas teritoriju sasniedzamību Zīlānu, Mālu, Oļu un Ķieģeļu ielā. Projektā iekļauto  ielu posmu pārbūves kopējās izmaksas sākotnēji plānotas 4, 56 miljonu eiro apmērā.

Un vēl

Pārtikas un veterinārais dienests aicina ikvienu ogotāju, sēņotāju, atpūtnieku, mednieku ziņot, mežā atrodot beigtu mežacūku, jo joprojām Latvijā ir Āfrikas cūku mēris. Starp citu, par precīzu mežacūkas atrašanās vietas ziņojumu var arī saņemt atlīdzību 30 eiro apmērā. Šāda kampaņa, kad ikviens ir aicināts ziņot par atrastajām beigtajām mežacūkām, Latvijā ir jau vairākus gadus, un tās mērķis ir samazināt un izskaust Āfrikas cūku mēra izplatību. PVD ziņo, ka šogad reģistrēti vairāk nekā 800 gadījumi, kuros uzskatīts, ka mežacūkai bijis Āfrikas cūku mēris.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties : Kara frontē šobrīd notiek gatavošanās jaunam Ukrainas kara posmam ; Daugavpils tiesa šodien sāk skatīt krimināllietu par dokumentu viltošanu Līvānu novada pašvaldībā ; un Ko pētnieki atklājuši uz Marsa atrastajos nogulumiežos ?

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks tviterī rosina ukraiņiem paredzētā militārā drona "Bayraktar" iegādei līdz šim savākto naudu novirzīt ziemas apģērbam un citām Ukrainas vajadzībām. Jau vēstīts, ka ziedojumu vākšana ar "ziedot.lv" starpniecību tika sākta 16.augusta rītā. Līdz 16.septembra pēcpusdienai savākti 862 tūkstoši 693 eiro no nepieciešamajiem pieciem miljoniem eiro Turcijā ražotā kaujas lidaparāta iegādei. Viens no akcijas iniciatoriem ir mūziķis Ralfs Eilands.

Kara frontē šobrīd notiek gatavošanās jaunam Ukrainas kara posmam, kas kādam var izskatīties pēc pieklusuma, norāda Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš atzīmē, ka pilsētu - Izjuma, Balakļija, Kupjanska un Harkivas apgabals kopumā, ko Ukrainas armija atbrīvojusi vārdi skan visur. Tāpat skanēs vēl daudzu pilsētu un vietu vārdi, ko Ukrainas armija atbrīvos un šim posmam patlaban notiekot gatavošanās.

Pagaidām nav skaidrs, kā Krievija varētu reaģēt uz pēdējām neveiksmēm kaujaslaukā Ukrainā, svētdien vizītes gaitā Polijā sacīja ASV Apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Marks Milijs, vienlaikus mudinot ASV spēkos saglabāt modrību. Kā skaidroja ģenerālis, viņš neapgalvo, ka ASV spēki Eiropā būtu pakļauti palielinātiem draudiem, bet gatavībai ir jābūt. Milijs neizteica pieņēmumus par to, kādi varētu būt Krievijas prezidenta Vladimira Putina nākamie soļi, bet norādīja, ka šis karš atrodas jaunā fāzē, kurā ukraiņu spēki pārņēmuši stratēģisko iniciatīvu.

Japānai svētdien pietuvojās spēcīgs taifūns. Līdzīga dabas stihija piemeklējusi arī ASV Puertoriko salu zemeslodes otrajā pusē. Japānā par evakuāciju brīdināti vairāk nekā četri miljoni cilvēku un īpaši apdraudēts Kjusju reģions. Salā jau ir spēcīgs lietus un konstatētas vēja brāzmas, kuru dēļ bez elektroapgādes palikušas gandrīz 100 tūkstoši mājsaimniecību. Līdz vētras beigām salā apturēta vilcienu un prāmju satiksme un atcelti avioreisi. 

Turpinām ziņas

Daugavpils tiesa šodien sāk skatīt krimināllietu par dokumentu viltošanu, kurā apsūdzētas divas Līvānu novada pašvaldības amatpersonas. Lietā apsūdzēts agrākā Līvānu novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers, kuru šī gada aprīlī apstiprināja Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektora amatā, kā arī bijusī pašvaldības Plānošanas un attīstības daļas vadītāja Baiba Vucenlazdāne. Apsūdzība celta pēc Krimināllikuma 327.panta 2.daļas, tas ir, par dokumenta viltošanu vai par viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu, apzinoties, ka tas ir viltots, ja to izdarījusi valsts amatpersona un tās izdarītas mantkārīgā nolūkā vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par šo nodarījumu paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, probācijas uzraudzība, sabiedriskais darbs vai naudas sods.

Aizvadītajās trīs diennaktīs Latvijā veikti 9 tūkstoši 468  Covid-19 izmeklējumi, reģistrēti 2 tūkstoši 911 jauni inficēšanās gadījumi, kā arī ziņots par diviem mirušajiem. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem bijis 30,7%, savukārt 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir pieaudzis līdz 756,3.

Un vēl

Pētnieki uzskata, ka daži no Marsa zondes “Perseverance” nesen savāktajiem iežu paraugiem varētu saturēt organiskas vielas. Visi četri jaunākie iežu paraugi ir nogulumieži no senas upes deltas. Upe reiz plūdusi uz Sarkanās planētas. Tie ir pirmie nogulumieži, kas jebkad savākti uz citas planētas. NASA uzskata, ka zondes pašreizējā atrašanās vieta ir ļoti daudzsološa dzīvības atklāšanas ziņā. Pētnieku nākamais uzdevums ir izanalizēt iegūtos paraugus, kurus uz mūsu planētu plānots nogādāt vien 2033. gadā. Līdz šim zonde savākusi 13 iežu paraugus, savukārt līdz misijas beigām plānots savākt 18 paraugus.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Plāno noteikt griestus pirmajām 100 kilovatstundām ; Jēkabpilī uzsāks apkures sezonu ; un Izsludina makulatūras vākšanas kampaņu skolēniem

Elektroenerģijas cenu kompensēšanai valdība varētu noteikt cenu griestus pirmajām 100 kilovatstundām, norāda valdības vadītājs Krišjānis Kariņš. Papildu jau iepriekš lemtajam atbalstam iedzīvotājiem energoresursu cenu kāpuma apstākļos, šonedēļ valdība skatīs sagatavotos priekšlikumus par cenu griestu noteikšanu centralizētai apkurei, dabasgāzei un elektroenerģijai. Jau ziņots, ka valdība jau ir pieņēmusi atbalsta pakotni iedzīvotājiem un uzņēmumiem aptuveni 650 miljonu eiro vērtībā, tomēr ir redzams, ka cenu kāpums turpinās. 

Šī ziema varētu būt pēdējā, kad saskaramies ar nopietnām Covid-19 problēmām – piesardzīgi paredz infektologs, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārsts Uga Dumpis. Pašlaik slimnīcā saslimušo skaits nedaudz pieaug, taču tas ir normas robežās. Izplatoties, Covid-19 omikrona variantam, saslimšanas gadījumu skaits varētu palielināties, bet tas būtiski neietekmētu veselības aprūpes sistēmu. Uga Dumpis pozitīvās prognozes izsaka cerīgi, bet ar zināmu piesardzību, jo nav iespējams prognozēt, kā vīruss varētu mainīties.

Ukrainas pretuzbrukums Hersonas apgabalā progresē. To savā jaunākajā vērtējumā par situāciju Ukrainas frontēs norādījuši ASV domnīcas “Kara pētījumu institūts” analītiķi. Karadarbība turpinās arī valsts austrumos. Kā ziņots, lai arī virzība vairs nav tik raita, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis izteicies, ka kara frontē šobrīd notiek gatavošanās jaunam Ukrainas kara posmam, kas kādam var izskatīties pēc pieklusuma. 

Eiropas Komisija ieteikusi blokam aizturēt 7,5 miljardu eiro finansējumu Ungārijai bažās par atkāpšanos no demokrātijas un iespējamo Eiropas Savienības finansējuma ļaunprātīgu izmantošanu šajā valstī. Eiropas Komisija sen kritizējusi Ungāriju par plaši izplatīto korupciju un paudusi bažas par likuma varas ievērošanu šajā valstī. Ungārija ir izrādījusi zināmu vēlmi risināt šo problēmu, tai skaitā izveidojusi neatkarīgu iestādi ES fondu līdzekļu izlietojuma uzraudzībai. Eiropas Savienība norādījusi, ka šie pasākumi varētu darboties, bet tie ir jāīsteno pareizi.

Turpinām ziņas

Sākot no rītdienas, 20.septembra pakāpeniski tiks uzsākta apkures pieslēgšana Jēkabpils novada skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs. Apkures sezona tiks uzsākta, ņemot vērā āra gaisa temperatūras pazemināšanos un saistībā ar iedzīvotāju lūgumiem.  SIA “Jēkabpils siltums” informē, ka uzņēmums tehniski ir gatavs nodrošināt siltumenerģijas piegādi ēkām Jēkabpilī, bet siltumenerģijas pieslēgšana ēkām ir namu apsaimniekotāja ziņā. SIA JK Namu pārvalde informē, ka uzņēmuma pārvaldīšanā un apsaimniekošanā esošajām dzīvojamajām mājām, kurās iedzīvotāji par piegādāto siltumenerģijas pakalpojumu ir norēķinājušies no 100%-70%, apkures sezonu uzsāks pakāpeniski no rītdienas, 20.septembra. Savukārt dzīvojamām mājām, kurās iedzīvotāji par piegādāto siltumenerģijas pakalpojumu ir norēķinājušies mazāk par 69%, apkures sezona tiks uzsākta ne ātrāk kā no 1.oktobra.

Aizvadītajā nedēļā pieci skolēni no Latvijas devās uz Leideni, Nīderlandi, kur no 13. līdz 18. septembrim norisinājās Eiropas jauno zinātnieku konkurss. Konkursā 132 dalībnieki no 23 valstīm aizstāvēja savus zinātniskās pētniecības darbus. RTU inženierzinātņu vidusskolas 12. Klases skolēns Lukass Roberts Kellijs ar darbu "Meža postījumu – mizgraužu identifikācija ar tālizpētes palīdzību Latvijas teritorijā" izcīnīja īpašo “Naturalis Bioversity Center” speciālbalvu.

Un vēl

Ar vadmotīvu – domā globāli, rīkojies lokāli – izsludināta makulatūras vākšanas kampaņas "Tīrai Latvijai" 2022./2023. mācību gada sezona. Kampaņu rīko "Zaļā josta", skaidrojot, ka ikviens, kas šķiro atkritumus, taupa resursus, saudzē dabu un sekmē aprites ekonomiku pašmājās, tādējādi rūpējas par visas mūsu planētas nākotni. Latvijas izglītības iestādes aicinātas sniegt savu pienesumu rūpēs par planētu, iesaistot audzēkņus makulatūras vākšanā, kā arī vairojot bērnu un jauniešu vides apziņu un zaļo domāšanu. Šajā mācību gadā "Zaļā josta" pulcē izglītības iestādes makulatūras vākšanā jau 19. reizi, turklāt katrs mācību gads vainagojas ar lieliskiem sasniegumiem – savāktām un pārstrādē nogādātām 500 līdz pat 900 tonnām makulatūras.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Lielbritānija un pasaule atvadās no Anglijas karalienes; Līvānos un Jēkabpilī sāk apkures sezonu; un Šonedēļ sāksies astronomiskais rudens.

Valsts prezidents Egils Levits ar kundzi Andru Leviti šodien uzturas Londonā, kur pāris apmeklēs Elizabetes II oficiālo bēru ceremoniju. Arī ASV prezidents Džo Baidens, Japānas imperators Naruhito, Francijas prezidents Emanuels Makrons un citi pasaules līderi izrādījuši cieņu mūžībā aizgājušajai Lielbritānijas karalienei Elizabetei II, apmeklējot karalienes bēres.

Nelaiķes šķirsts četras dienas atradās britu parlamenta kompleksa Vestminsteras zālē publiskai cieņas izrādīšanai. Publiskā atvadu ceremonija, kuras gaitā cilvēki varēja pienākt pie nelaiķes šķirsta, sākās trešdien un turpinājās līdz šodienas agram rītam. Karalienes bēru ceremonija sākās šodien pulksten vienos pēc Latvijas laika. Bēru ceremoniju Vestminsteras abatijā apmeklē vairāk nekā 2 tūkstoši lūgto viesu. Bērēs piedalās ap 500 ārvalstu līderu. Līdzās valstu vadītājiem un Eiropas karalisko ģimeņu pārstāvjiem bērēs piedalās arī Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska sieva Olena Zelenska. Par drošību un kārtību bēru laikā gādā tūkstošiem policistu un simtiem karavīru.

Jau ziņots, ka pēc karalienes došanās mūžībā par Lielbritānijas karali kļuvis viņas vecākais dēls Čārlzs III.

Kara frontē šobrīd notiek gatavošanās jaunam Ukrainas kara posmam, kas kādam var izskatīties pēc pieklusuma, norāda Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš atzīmē, ka pilsētu - Izjuma, Balakļija, Kupjanska un Harkivas apgabals kopumā, ko Ukrainas armija atbrīvojusi vārdi skan visur. Tāpat skanēs vēl daudzu pilsētu un vietu vārdi, ko Ukrainas armija atbrīvos un šim posmam patlaban notiekot gatavošanās.

Somijas raidorganizācijas YLE rīcībā nonākušie satelīta attēli liecina, ka Krievija pārvieto pretgaisa aizsardzības raķetes prom no Sanktpēterburgas, un tās, visticamāk, pārvietotas tuvāk Ukrainai. Satelīta attēli liecina, ka vasarā no militārās bāzes Karēlijas zemesšaurumā pazudušas gan mobilās raķešu palaišanas platformas, gan raķetes. Līdz šim nedz Krievijā, nedz Rietumos nav publiski ziņots par šī bruņojuma pārvietošanu.

Japānai pietuvojies spēcīgs taifūns. Līdzīga dabas stihija piemeklējusi arī ASV Puertoriko salu zemeslodes otrajā pusē. Japānā par evakuāciju brīdināti vairāk nekā četri miljoni cilvēku un īpaši apdraudēts Kjusju reģions. Salā jau ir spēcīgs lietus un konstatētas vēja brāzmas, kuru dēļ bez elektroapgādes palikušas gandrīz 100 tūkstoši mājsaimniecību. Līdz vētras beigām salā apturēta vilcienu un prāmju satiksme un atcelti avioreisi. 

Turpinām ziņas

Daugavpils tiesa šodien sāk skatīt krimināllietu par dokumentu viltošanu, kurā apsūdzētas divas Līvānu novada pašvaldības amatpersonas. Lietā apsūdzēts agrākā Līvānu novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers, kuru šī gada aprīlī apstiprināja Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektora amatā, kā arī bijusī pašvaldības Plānošanas un attīstības daļas vadītāja Baiba Vucenlazdāne. Apsūdzība celta pēc Krimināllikuma 327.panta 2.daļas, tas ir, par dokumenta viltošanu vai par viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu.

Līvānu novadā – pilsētā un novados - piektdien sākās apkures sezona. Siltuma padeve šogad vispirms, no piektdienas,  tika nodrošināta daudzdzīvokļu mājām un sociālās aprūpes centram “Rožlejas”.  Ņemot vērā, ka sestdien un svētdien izglītības iestādes nedarbojas, tās apkures sistēmai pieslēdza brīvdienās un šodien skolas un bērnudārzi jau saņem siltumu. 

Savukārt sākot no rītdienas, 20.septembra pakāpeniski tiks uzsākta apkures pieslēgšana Jēkabpils novada skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs. SIA “Jēkabpils siltums” informē, ka uzņēmums tehniski ir gatavs nodrošināt siltumenerģijas piegādi ēkām Jēkabpilī, bet siltumenerģijas pieslēgšana ēkām ir namu apsaimniekotāja ziņā. SIA JK Namu pārvalde informē, ka uzņēmuma pārvaldīšanā un apsaimniekošanā esošajām dzīvojamajām mājām, kurās iedzīvotāji par piegādāto siltumenerģijas pakalpojumu ir norēķinājušies no 100%-70%, apkures sezonu uzsāks pakāpeniski no rītdienas, 20.septembra. Savukārt dzīvojamām mājām, kurās iedzīvotāji par piegādāto siltumenerģijas pakalpojumu ir norēķinājušies mazāk par 69%, apkures sezona tiks uzsākta ne ātrāk kā no 1.oktobra.

Pārtikas un veterinārais dienests aicina ikvienu ogotāju, sēņotāju, atpūtnieku, mednieku ziņot, mežā atrodot beigtu mežacūku, jo joprojām Latvijā ir Āfrikas cūku mēris. Starp citu, par precīzu mežacūkas atrašanās vietas ziņojumu var arī saņemt atlīdzību 30 eiro apmērā. Šāda kampaņa, kad ikviens ir aicināts ziņot par atrastajām beigtajām mežacūkām, Latvijā ir jau vairākus gadus, un tās mērķis ir samazināt un izskaust Āfrikas cūku mēra izplatību.

Un vēl

Sākot ar šīs nedēļas vidu, Latvijā būs mazāk lietus mākoņu un vietām atgriezīsies salnas, prognozē sinoptiķi. Līdz trešdienai vēl daudzviet gaidāms īslaicīgs lietus, lokāli iespējamas pērkona lietusgāzes un krusa. Pūtīs lēns līdz mērens ziemeļrietumu un ziemeļu vējš. Nakts un rīta stundās vietām veidosies migla. Gaisa temperatūra pārsvarā saglabāsies virs +5 grādiem, saulainos brīžos pēcpusdienā gaiss iesils līdz +12..+16 grādiem. Nedēļas otrajā pusē naktīs vietām gaidāma salna, maksimālā temperatūra būs +10..+16 grādi. Dažviet gaidāma migla un īslaicīgs lietus.

Šīs nedēļas nogalē, 23.septembrī iestāsies astronomiskais rudens. Jau ziņots, ka meteoroloģiskais rudens šogad Latvijā sākās 31.augustā. Savukārt kalendārais rudens ik gadu sākas 1.septembrī un noslēdzas 30.novembrī, turpretī astronomiskā rudens sākums ir ekvinokcija - šajā laikā abas Zemes puslodes saņem vienādu saules gaismas un siltuma daudzumu. Solārais rudens, kad samazinās saulaino dienu skaits, Latvijā ik gadu sākas aptuveni 6.augustā un beidzas 5.novembrī, tādējādi astronomiskā rudens sākums ir solārā rudens vidus. 

Atstājiet komentāru