2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 14.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 14.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Ģenerālprokuratūra veic pārbaudi par AS "Latvijas Gāze" rīcības atbilstību Enerģētikas likuma prasībām; Pļaviņu bibliotēka pārcēlusies uz jaunām telpām; un Septembra sākums Latvijā bijis četrus grādus vēsāks par normu.

Ģenerālprokuratūra veic pārbaudi par AS "Latvijas Gāze" rīcības atbilstību Enerģētikas likuma prasībām, neizveidojot dabasgāzes rezerves. Ģenerālprokuratūra,  saņemot iesniegumu un pamatojoties uz minēto Prokuratūras likuma normu, veic pārbaudi par dabasgāzes rezervju neizveidošanu saistīto lietotāju apgādei ar gāzi 2022./2023. gada sezonā. Šajos iesniegumos minēto faktu izvērtēšanai un lēmuma pieņemšanai par kriminālprocesa uzsākšanu iesniegumi nosūti Valsts drošības dienestam, bet daļā par iespējamu sankciju apiešanu – Finanšu izlūkošanas dienestam.

Tāpat Ģenerālprokuratūrā saistībā ar saņemtu iesniegumu veic pārbaudi par Ministru kabineta lēmumu atļaut Satiksmes ministrijai no privātpersonām pirkt nekustamos īpašumus Sergeja Eizenšteina ielā, Rīgā, Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta īstenošanai, šim mērķim paredzot piešķirt līdzekļus 8,19 miljoni eiro apmērā no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Iebrukums Ukrainā izraisījis būtisku Krievijas militārā potenciāla pasliktināšanos, vājinot Krievijas armijas spējas izturēt iespējamo konfrontāciju ar NATO spēkiem, teikts Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas ikdienas ziņojumā par situāciju Ukrainā. Kā uzsver Lielbritānijas eksperti, Krievijas militārā potenciāla atjaunošana ilgšot gadiem. Ministrijas ziņojumā norādīts, ka Krievijas 1.gvardes tanku armija, kas ietilpst Rietumu kara apgabalā, iebrukuma sākumā cieta smagus zaudējums un tā arī nav tikusi pilnībā atjaunota.

Līdz gada beigām Ukrainas iedzīvotājiem zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumus segs pilnā apmērā no kompensācijām piešķirtajiem līdzekļiem kā patvēruma meklētājiem un trūcīgām personām, otrdien nolēma valdība. Kā skaidro Veselības ministrija, līdz šim minētie izdevumi Ukrainas iedzīvotājiem tika segti līdz šī gada 23.augustam, kad beidzās noteiktais terminētais sešu mēnešu periods. Tā rezultātā no 24.augusta Ukrainas civiliedzīvotājiem kompensējamo zāļu un medicīnisko ierīču iegādes gadījumā būtu jāveic līdzmaksājums. Izmaiņas paredz, ka Ukrainas civiliedzīvotājiem līdz šī gada 31.decembrim zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumus segs pilnā apmērā no kompensācijai piešķirtajiem līdzekļiem.

Turpinām ziņas

Piepildījusies ilgi lolota iecere, un pirmdien Pļaviņu bibliotēka un Pļaviņu bērnu bibliotēka darbu sāka jaunās telpās Raiņa ielā 45. Bijusī veikala ēka pārbūvēta un kļuvusi par modernu kultūrvietu. Pļaviņu bērnu bibliotēka piedalījās Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības projektā “Iedvesmas bibliotēka 2022” un savai jaunajai mājvietai radīja oriģinālu grāmatu plauktu un iegādājās interaktīvās tehnoloģijas, kuras patlaban izvietotas jaunajās telpās. Projekts īstenots, pateicoties nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības atbalstam, AS “Latvijas Finieris” ziedojumam un Aizkraukles novada domes līdzfinansējumam.

Gripas sezonai šajā ziemā ir iegādātas vairāk nekā 109 tūkstoši vakcīnu devas pret gripu 1,4 miljonu eiro vērtībā. Veselības ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums valdībai liecina, ka tas ir optimāls vakcīnu skaits, lai sapotētu riska grupas, kā arī tuvotos vakcinācijas aptverei, kāda bija pirms Covid-19 izplatības. No 1. novembra varētu tikt izskatīta iespēja, atbilstoši pieejamajiem pretgripas vakcīnu apjomiem, valsts apmaksātu vakcināciju pret sezonālo gripu saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijām veikt bērniem no 24 mēnešu līdz 17 gadu vecumam un iedzīvotājiem vecuma grupā virs 50 gadiem; savukārt no 1. decembra - ikvienam iedzīvotājam.

Un vēl

Septembra pirmās dekādes vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +9,9 grādi, kas ir 4,1 grādu zem normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Vēl par vienu grāda desmitdaļu aukstāks laiks septembra sākumā bija 1993.gadā. Dekādes maksimālā gaisa temperatūra bija +19,2 grādi 10.septembrī Ventspilī. Zemākā temperatūra bija -1,5 grādi 9.septembrī Madonā, un tas ir jauns šā datuma aukstuma rekords Latvijā. Septembra pirmajās desmit diennaktīs kopumā tika pārspēti 24 minimālās gaisa temperatūras rekordi. Vidējais nokrišņu daudzums bija 5,8 milimetri jeb 26% no dekādes normas. 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Paredzēts ierobežot Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu uzturēšanos Latvijā; iekšlietu nozares darbiniekiem paaugstinās algu; un Jēkabpilī Krustpils centrā muzicēs grupa no ASV.

Saeimas Aizsardzības komisija vakar vērtēja Imigrācijas likuma grozījumus, kas paredz ierobežot Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu uzturēšanos Latvijā. Viens no priekšlikumiem paredzēja apturēt termiņuzturēšanās pagarināšanas iespēju. Savukārt otrs piedāvāja noteikt stingrākas prasības atļauju izsniegšanā. Komisija vienojās abus piedāvājumus apvienot. Tie Baltkrievijas pilsoņi, kuri bija saņēmuši termiņuzturēšanās atļaujas 2020. un 2021. gadā, kad Aleksandrs Lukašenko izvērsa represijas pret savas valsts pilsoņiem, varēs saglabāt iespēju dzīvot Latvijā. Bet Krievijas pilsoņiem tiks būtiski sašaurinātas iespējas, termiņuzturēšanās atļaujas paredzot vien atsevišķos gadījumos. Kaimiņvalstu pilsoņiem tiks saglabās iespēja lūgt Latvijā patvērumu. 

Ukrainas pretuzbrukums, kas piespiedis Krievijas karaspēku steigā atkāpties, var kļūt par pagrieziena punktu karā un palielināt spiedienu uz Maskavu iesaistīt papildspēkus, ja tā cer novērst tālākus Ukrainas panākumus. Tā laikrakstam "The Washington Post" norādījušas vairākas Rietumu amatpersonas, kuras vēlējās palikt anonīmas. Turpinoties Ukrainas pretuzbrukumam, kļuvis zināms, ka Krievijas karaspēks ir atkāpies no Kreminnas pilsētas Luhanskas apgabalā, tiesa, Ukrainas armija vēl nav iegājusi pilsētā. Ukrainas bruņotie spēki virzās uz priekšu arī Hersonas virzienā, taču konkrētu atbrīvoto apdzīvoto vietu nosaukumi atklāti netiek.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pārmetis pasaulei nepietiekamu spiedienu uz Krieviju, sakot, ka tā joprojām atļaujas vienlaikus īstenot radiācijas un enerģētikas teroru un arī izraisīt badu. Zelenskis arī uzsvēra, ka Krievija apzināti destabilizē gāzes tirgu Eiropā un ar saviem triecieniem ierobežo Ukrainas spēju eksportēt elektroenerģiju uz Eiropu.

Turpinām ziņas

Pirmajā pusgadā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests reģistrējis gandrīz 1000 ugunsgrēkus dzīvojamajās mājās. Visbiežāk nelaimes izceļoties daudzdzīvokļu namos. Nereti ugunsgrēka cēlonis ir neievērotas ugunsdrošības prasības, tādēļ dienests regulāri veic pārbaudes māju koplietošanas telpās. To, ka paradums novietot dažādas sadzīviskas lietas koplietošanas telpās ir problēma, atzīst arī namu pārvaldnieki un apsaimniekotāji. Dienestā arī novērots, ka dažkārt dzīvojamajās ēkās, kuras ir augstākas par diviem stāviem, nav stāvu numerācijas, kas noteikta likumā un glābšanas darbu gadījumā būtu svarīga. Tomēr visbiežāk konstatētie pārkāpumi ir saistīti ar elektroinstalācijām. VUGD atgādina – līdz ar apkures sezonas sākšanos īpaša uzmanība jāpievērš arī daudzdzīvokļu māju dūmvadu tīrīšanai un tehniskajam stāvoklim.

No 2023. gada 1. janvāra par vidēji 10% palielinās iekšlietu nozares iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm mēnešalgu, kā arī paaugstinās speciālo piemaksu ugunsdzēsējiem glābējiem. Paredzēts, ka no nākamā gada 1. janvāra mēnešalga tiks palielināta Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Iekšējās drošības biroja amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm, minēto dienestu koledžās nodarbinātajiem un studējošajiem, kā arī Ieslodzījuma vietu pārvaldes, kas ir Tieslietu ministrijas pārraudzībā, amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm.

Un vēl

Sestdien, 17. septembrī pulksten 18 Jēkabpilī, Krustpils kultūras centrā muzicēs oriģināla rokgrupa bez instrumentiem - The House Jacks. Ieeja koncertā bez maksas. Koncertu atbalsta ASV Vēstniecība Latvijā. Kopš 1991. Gada, The House Jacks ir bijuši pionieri un no jauna definējuši veidu, kā tiek radīta a cappella mūzika - aranžēta, ierakstīta un izpildīta, liekot pamatu pašreizējai a cappella renesansei. Grupu ir dzirdējuši miljoniem cilvēku visā pasaulē - dziesmu “The Sing-Off”, NBC tiešraides a cappella konkursa hitu un radio klipus ir dzirdējuši 50 miljoni klausītāju 330 radiostacijās ASV un 50 citās radio stacijas visā pasaulē. Kopš tās pirmsākumiem, grupa The House Jacks ir snieguši vairāk nekā 3 tūkstoši šovu. 

Radio1 ziņas pulksten12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Krievu okupanti ar steigu evakuē savas ģimenes no okupētās Krimas; Latvijā atkal sākas Covid-19 saslimstības rudens pieaugums, un Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā maijā dzimusī lūsenītei šodien tiks dots vārds.

Valdības piedāvājums par sabalansētu pedagogu darba slodzi un visu pienākumu apmaksu ir pieņemams, bet vēl jārod risinājums attiecībā uz plašāku skolotāju loku, tajā skaitā pirmsskolas un profesionāls izglītības pedagogiem, intervijā Latvijas televīzijai šorīt sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga. Jau ziņots, ka valdība piedāvā no 1. janvāra skolotājiem pāriet no 30 uz 40 stundu darba nedēļu, kurā 24 stundas tiktu paredzētas mācību stundām un 16 stundas – pārējiem pienākumiem. Attiecīgi tiktu kāpināts arī atalgojums – no 900 eiro uz tūkstoš 200 eiro mēnesī. Šodien pedagogu arodbiedrības pārstāvju un ministru sarunas turpinājās.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena šodien uzstājas Eiropas Parlamentā ar ikgadējo runu par stāvokli Eiropas Savienībā. Uzrunai sekos sekos diskusija ar Eiroparlamenta deputātiem. Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leina savas uzrunas sākumā akcentēja, ka vēl nekad iepriekš Eiropas Parlaments nav spriedis par situāciju Eiropas Savienībā, vienlaikus piedzīvodams karu Eiropas teritorijā. Fon der Leiena arī augsti novērtē Eiropas Savienības tūlītējo un pārliecinošo Eiropas Savienības rīcību uz Krievijas iebrukumu Ukrainā. Fon der Leiena arī brīdināja, ka nākamie mēneši nebūs viegli.

Krievijas skolotāji, kas māca bērnus okupētajās Ukrainas teritorijās, tiks sodīti saskaņā ar Ženēvas konvenciju par kara likumu pārkāpšanu, otrdien paziņoja Ukrainas vicepremjere un ministre okupēto teritoriju reintegrācijas jautājumos Irina Vereščuka. Harkivas apgabalā pēdējo dienu laikā tika aizturēti skolotāji no Krievijas, kas ukraiņu skolās bija mācījuši bērnus pēc Krievijas izglītības programmas. Krievijas karaspēks atkāpjoties šos skolotājus pameta. 

Krievu okupanti ar steigu evakuē savas ģimenes no okupētās Krimas un Ukrainas dienvidiem, bet Krievijas Federālā Drošības dienesta darbinieki slepus pussalā cenšas pārdot mājokļus, otrdien sociālajā tīklā Facebook pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde. Ukrainas aizstāvju veiksmīgās darbības spiež uz laiku okupētās Krimas un valsts dienvidu tā dēvēto varu steigšus pārvietot savas ģimenes uz dzīvesvietām Krievijā. Militārais izlūkdienests norāda, ka visi kara noziedznieki tiks atmaskoti un saukti pie atbildības par noziegumiem pret Ukrainas mierīgajiem iedzīvotājiem.

Turpinām ziņas

Latvijā aizvadītās diennakts laikā reģistrēts tūkstoš 731 jauns inficēšanās ar Covid-19 gadījums un saņemti ziņojumi par četriem mirušiem Covid-19 slimniekiem. Slimību profilakses un kontroles centrs turpmāk ikdienas operatīvajā statistikā neziņos inficēto vakcinācijas statusu. Centrs norāda, ka lielākajai daļai iedzīvotāju kopš pēdējās vakcinācijas pagājuši vairāk nekā 6 mēneši un ir ieteicama balstvakcinācija. Analizējot datus par saslimstību ar Covid-19, joprojām esot redzams, ka veiktā vakcinācija pasargā pret smagu slimības gaitu un nāves risku. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 25,7%. 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir 610,4. 

Pašlaik Latvijā atkal sākas Covid-19 saslimstības rudens pieaugums, kas ir īpaši izteikts bērnu vidū. Vienlaikus tuvākā mēneša laikā tiek prognozēta stabilas situācijas saglabāšanās slimnīcās, intervijā Latvijas televīzijai sacīja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs. Aizvadītajās septiņās dienās par 20% pieauga reģistrēto saslimšanas gadījumu skaits. Pēdējās nedēļās saslimstības pieauguma tendences vērojama bērniem – vecumā līdz 19 gadiem. Tā pašlaik ir visvairāk skartā iedzīvotāju grupa. Aizvien lielāka veikto testu daļa ir pozitīvi – tāds ir katrs ceturtais. Epidemiologs uzsvēra, ka riska grupām aizvien labākais aizsardzības veids ir vakcinācija. 

Un vēl

Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā maijā dzimusī lūsenīte nosaukta par Doru. Ceturtdien notiks lūsenītes vārda došanas svinības. Šie svētki tiks svinēti kopā ar ilggadējiem zooloģiskā dārza lūšu aizbildņiem jēkabpiliešiem, kuri izdomājuši vārdu mazajai gaviļniecei. Jēkabpils pašvaldība aicināja iedzīvotājus piedāvāt dažādus mazās lūšu meitenes vārda variantus, kuros iekļauti "D" un "R" burti, jo tādi ir arī lūšu vecāku - Dadzes un Rubīna vārdu pirmie burti. Kopskaitā šai iniciatīvai tika iesniegti vairāk nekā 100 priekšlikumi un vislielāko iedzīvotāju atsaucību guva vārds Dora. Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza un Jēkabpils sadarbība ilgst jau vairāk nekā deviņus gadus. Sadarbība izveidojās, jo pilsētas ģerboni rotā lūsis.

Jēkabpils Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties; Eiropas Savienība plāno visaptverošu elektroenerģijas tirgus reform; Teiču dabas rezervātā lasīt dzērvenes ļauts tikai vietējiem iedzīvotājiem; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Eiropas Savienība plāno padziļinātas un visaptverošas elektroenerģijas tirgus reformas, lai pārciestu Krievijas Ukrainā sāktā kara radīto enerģētikas krīzi, šodienn paziņoja Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Starp šiem pasākumiem paredzēti griesti elektroenerģijas ražotāju ienākumiem, kas nodrošinātu 140 miljardus eiro apdraudētāko patērētāju atbalstam un pasargātu patērētājus no augstām cenām. Tāpat šie pasākumi ietvers enerģijas izmantošanas normēšanu, pagaidu valsts palīdzību un gāzes un elektroenerģijas cenu nošķiršanu. Leiena arī paziņoja par jaunas bankas izveidi, lai veicinātu investīcijas līdz pat trīs miljardu eiro apmērā ūdeņraža projektos.

Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece mikroblogošanas vietnē "Twitter" ziņo, ka bumbas draudu dēļ nācies pārtraukt ministrijas rīkoto diskusiju jauniešiem par valsts aizsardzības dienestu. Kā informē Bļodniece, tad par saņemto ziņu tiks veikta izmeklēšana. Šodien Latvijas Kara muzejā bija paredzēta diskusija jauniešiem "Valsts aizsardzība - iespējas un izaicinājumi", kurā aizsardzības nozares pārstāvji, ārvalstu eksperti un jauniešu organizāciju līderi apsprieda aktuālos drošības izaicinājumus un valsts aizsardzības dienesta ieviešanu.

Reliģiju nedrīkst izmantot kā varas balstu, trešdien reliģisko līderu forumā Kazahstānas galvaspilsētā Nursultanā mudināja Romas Katoļu baznīcas pāvests Francisks. Viņš sacīja, - citēju: “Lai mēs nekad neattaisnojam vardarbību. Lai mēs nekad nepieļaujam, ka sakrālo izmanto profānais. Sakrālais nekad nedrīkst būt varas balsts, nedz vara - sakrālā balsts. Citāta beigas.

Turpinām ziņas

Reģistrētā bezdarba līmenis šogad augustā Latvijā visstraujāk samazinājies Kurzemē un Latgalē. Savukārt Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis augusta beigās joprojām bija Rīgas reģionā - 4,4% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās Latgales reģionā - 12,6%, kas ir kritums par 0,3 procentpunktiem salīdzinājumā ar jūlija beigām. Zemgalē reģistrētā bezdarba līmenis sarucis par 0,2 procentpunktiem un augusta beigās bija 5,4%.

Lai nodrošinātu Teiču dabas rezervātā dabas vērtību saglabāšanu un dabas procesu netraucētu norisi, Teiču dabas rezervātā lasīt dzērvenes drīkst tikai vietējie iedzīvotāji. Dzērveņu lasīšana iespējama tikai iepriekš noteiktos datumos - 17.septembrī, 18.septembrī, 24.septembrī un 25.septembrī. Turklāt dzērvenes atļauts lasīt tikai Teiču purvam tuvējās pašvaldībās - Madonas novada Mētrienas un Barkavas pagasta, Jēkabpils novada Atašienes pagasta, Varakļānu novada Murmastienes un Varakļānu pagasta - deklarētie iedzīvotāji.

Dabas aizsardzības pārvalde norāda, ka, ogojot Teiču dabas rezervāta regulējamajā zonā, tuvējā apkaimē deklarētajiem iedzīvotājiem līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments, atļauts lasīt tikai dzērvenes, uzturēties tikai rezervāta regulējamā režīma zonā, ogu lasīšanai nedrīkst izmantot jebkāda veida palīgierīces, sevis radītie sadzīves atkritumi aiz sevis jāsavāc, kā arī jāievēro ugunsdrošības un citu noteikumu prasības.

Un vēl

Šīs nedēļas otrajā pusē laikapstākļus Latvijā noteiks ciklons. Tam atkāpjoties uz austrumiem un Rietumeiropā pastiprinoties anticiklonam, nākamnedēļ Baltijas valstīs ieplūdīs vēsāks gaiss no ziemeļiem, liecina jaunākās prognozes. Tuvākajās dienās brīžiem līs, vietām gaidāmas pērkona lietusgāzes. Vairāk nokrišņu būs Vidzemes un Kurzemes rietumu daļā, sausāks laiks saglabāsies Latgalē. Pūtīs lēns līdz mēreni stiprs dienvidrietumu vējš. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz +7..+13 grādiem. Maksimālā temperatūra, uzspīdot saulei, būs +13..+18 grādi.

Iespējams, svētdienas vakarā un nākamās nedēļas sākumā liels un spēcīgs ciklons no Ukrainas virzīsies uz ziemeļiem. Piepildoties šai prognozei, Latvijā pastiprināsies ziemeļu vējš un valsts austrumu daļā iespējamas lielas lietavas. Nākamās nedēļas turpinājumā paaugstināsies atmosfēras spiediens un nokrišņu kļūs mazāk, kā arī pierims vējš. Vēsākajās dienās gaisa temperatūra, iespējams, nepārsniegs +7..+13 grādus, bet naktīs termometra stabiņš vietām var noslīdēt vairākus grādus zem nulles.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Ģenerālprokuratūra veic pārbaudi par AS "Latvijas Gāze" rīcības atbilstību Enerģētikas likuma prasībām, Pieaugs algas iekšlietu sistēmas darbiniekiem; un Sinoptiķi prognozē auksta un lietaina laika iestāšanos.

Ģenerālprokuratūra veic pārbaudi par AS "Latvijas Gāze" rīcības atbilstību Enerģētikas likuma prasībām, neizveidojot dabasgāzes rezerves. Ģenerālprokuratūra,  saņemot iesniegumu un pamatojoties uz minēto Prokuratūras likuma normu, veic pārbaudi par dabasgāzes rezervju neizveidošanu saistīto lietotāju apgādei ar gāzi 2022./2023. gada sezonā. Šajos iesniegumos minēto faktu izvērtēšanai un lēmuma pieņemšanai par kriminālprocesa uzsākšanu iesniegumi nosūti Valsts drošības dienestam, bet daļā par iespējamu sankciju apiešanu – Finanšu izlūkošanas dienestam.

Eiropas Savienība plāno padziļinātas un visaptverošas elektroenerģijas tirgus reformas, lai pārciestu Krievijas Ukrainā sāktā kara radīto enerģētikas krīzi, šodienn paziņoja Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Starp šiem pasākumiem paredzēti griesti elektroenerģijas ražotāju ienākumiem, kas nodrošinātu 140 miljardus eiro apdraudētāko patērētāju atbalstam un pasargātu patērētājus no augstām cenām. Tāpat šie pasākumi ietvers enerģijas izmantošanas normēšanu, pagaidu valsts palīdzību un gāzes un elektroenerģijas cenu nošķiršanu. Leiena arī paziņoja par jaunas bankas izveidi, lai veicinātu investīcijas līdz pat trīs miljardu eiro apmērā ūdeņraža projektos.

Ukrainas pretuzbrukums, kas piespiedis Krievijas karaspēku steigā atkāpties, var kļūt par pagrieziena punktu karā un palielināt spiedienu uz Maskavu iesaistīt papildspēkus, ja tā cer novērst tālākus Ukrainas panākumus. Tā laikrakstam "The Washington Post" norādījušas vairākas Rietumu amatpersonas, kuras vēlējās palikt anonīmas. Turpinoties Ukrainas pretuzbrukumam, kļuvis zināms, ka Krievijas karaspēks ir atkāpies no Kreminnas pilsētas Luhanskas apgabalā, tiesa, Ukrainas armija vēl nav iegājusi pilsētā. Ukrainas bruņotie spēki virzās uz priekšu arī Hersonas virzienā, taču konkrētu atbrīvoto apdzīvoto vietu nosaukumi atklāti netiek.

Krievu okupanti ar steigu evakuē savas ģimenes no okupētās Krimas un Ukrainas dienvidiem, bet Krievijas Federālā Drošības dienesta darbinieki slepus pussalā cenšas pārdot mājokļus, otrdien sociālajā tīklā Facebook pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde. Ukrainas aizstāvju veiksmīgās darbības spiež uz laiku okupētās Krimas un valsts dienvidu tā dēvēto varu steigšus pārvietot savas ģimenes uz dzīvesvietām Krievijā. Militārais izlūkdienests norāda, ka visi kara noziedznieki tiks atmaskoti un saukti pie atbildības par noziegumiem pret Ukrainas mierīgajiem iedzīvotājiem.

Turpinām ziņas

Valdības piedāvājums par sabalansētu pedagogu darba slodzi un visu pienākumu apmaksu ir pieņemams, bet vēl jārod risinājums attiecībā uz plašāku skolotāju loku, tajā skaitā pirmsskolas un profesionāls izglītības pedagogiem, intervijā Latvijas televīzijai šorīt sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga. Jau ziņots, ka valdība piedāvā no 1. janvāra skolotājiem pāriet no 30 uz 40 stundu darba nedēļu, kurā 24 stundas tiktu paredzētas mācību stundām un 16 stundas – pārējiem pienākumiem. Attiecīgi tiktu kāpināts arī atalgojums – no 900 eiro uz tūkstoš 200 eiro mēnesī. Šodien pedagogu arodbiedrības pārstāvju un ministru sarunas turpinājās.

No 2023. gada 1. janvāra par vidēji 10% palielinās iekšlietu nozares iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm mēnešalgu, kā arī paaugstinās speciālo piemaksu ugunsdzēsējiem glābējiem. Paredzēts, ka no nākamā gada 1. janvāra mēnešalga tiks palielināta Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Iekšējās drošības biroja amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm, minēto dienestu koledžās nodarbinātajiem un studējošajiem, kā arī Ieslodzījuma vietu pārvaldes, kas ir Tieslietu ministrijas pārraudzībā, amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm.

Pašlaik Latvijā atkal sākas Covid-19 saslimstības rudens pieaugums, kas ir īpaši izteikts bērnu vidū. Vienlaikus tuvākā mēneša laikā tiek prognozēta stabilas situācijas saglabāšanās slimnīcās, intervijā Latvijas televīzijai sacīja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs. Aizvadītajās septiņās dienās par 20% pieauga reģistrēto saslimšanas gadījumu skaits. 

Lai nodrošinātu Teiču dabas rezervātā dabas vērtību saglabāšanu un dabas procesu netraucētu norisi, Teiču dabas rezervātā lasīt dzērvenes drīkst tikai vietējie iedzīvotāji. Dzērveņu lasīšana iespējama tikai iepriekš noteiktos datumos - 17.septembrī, 18.septembrī, 24.septembrī un 25.septembrī. Turklāt dzērvenes atļauts lasīt tikai Teiču purvam tuvējās pašvaldībās - Madonas novada Mētrienas un Barkavas pagasta, Jēkabpils novada Atašienes pagasta, Varakļānu novada Murmastienes un Varakļānu pagasta - deklarētie iedzīvotāji.

Un vēl

Šīs nedēļas otrajā pusē laikapstākļus Latvijā noteiks ciklons. Tam atkāpjoties uz austrumiem un Rietumeiropā pastiprinoties anticiklonam, nākamnedēļ Baltijas valstīs ieplūdīs vēsāks gaiss no ziemeļiem, liecina jaunākās prognozes. Tuvākajās dienās brīžiem līs, vietām gaidāmas pērkona lietusgāzes. Vairāk nokrišņu būs Vidzemes un Kurzemes rietumu daļā, sausāks laiks saglabāsies Latgalē. Pūtīs lēns līdz mēreni stiprs dienvidrietumu vējš. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz +7..+13 grādiem. Maksimālā temperatūra, uzspīdot saulei, būs +13..+18 grādi.

Iespējams, svētdienas vakarā un nākamās nedēļas sākumā liels un spēcīgs ciklons no Ukrainas virzīsies uz ziemeļiem. Piepildoties šai prognozei, Latvijā pastiprināsies ziemeļu vējš un valsts austrumu daļā iespējamas lielas lietavas. Nākamās nedēļas turpinājumā paaugstināsies atmosfēras spiediens un nokrišņu kļūs mazāk, kā arī pierims vējš. Vēsākajās dienās gaisa temperatūra, iespējams, nepārsniegs +7..+13 grādus, bet naktīs termometra stabiņš vietām var noslīdēt vairākus grādus zem nulles.

Atstājiet komentāru