2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 31.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 31.augustā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādas Latvijā ir vislabāk atalgotās nozares? Noskaidrots, kur ievākts latvijas garšīgākais medus;  un      Latvijā sāksies meteoroloģiskais rudens.

Latvijā šogad otrajā ceturksnī vidējā bruto darba samaksa par pilnas slodzes darbu bija tūkstoš 362 eiro, kas ir par 8,3% jeb 105 eiro vairāk nekā 2021.gada attiecīgajā periodā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Tajā skaitā privātajā sektorā vidējā bruto darba samaksa 2022.gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada otro ceturksni augusi par 9%, sasniedzot tūkstoš 358 eiro, bet sabiedriskajā sektorā vidējā bruto darba samaksa palielinājusies par 7%, sasniedzot tūkstoš 380 eiro. 

Vislabāk atalgotās nozares, kur vidējā darba samaksa ir krietni augstāka par valstī vidējo samaksu ir finanšu un apdrošināšanas, informācijas un komunikācijas pakalpojumu, enerģētikas, profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu, veselības un sociālās aprūpes, valsts pārvaldes, kā arī ieguves rūpniecības un karjeru izstrādes nozarē. Savukārt vismazākā vidējā darba samaksa pirms nodokļu nomaksas bija izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē - 861 eiro.

Sākoties apkures sezonai, iedzīvotāji izdevumus būs spiesti plānot daudz rūpīgāk, ietekmējot daudzas Latvijas tautsaimniecības nozares, tajā skaitā mazumtirdzniecību, atzīmē Finanšu ministrijas pārstāvji, komentējot jūlija mazumtirdzniecības datus, vienlaikus atzīmējot, ka arī tirgotāji īsteno dažādus apkures un elektroenerģijas taupības pasākumus, lai pēc iespējas mazāk būtu jāpalielina produktu cena. Ministrija norāda, ka kopš marta mazumtirdzniecības apmēri ik mēnesi samazinās, taču joprojām ir lielāki par pērnā gada attiecīgo periodu, izņemot jūniju, kad tika fiksēts neliels samazinājums.

Valdība Satiksmes ministrijai piešķirs 8,19 miljonus eiro, lai tā no trim uzņēmējiem varētu atpirkt nekustamo īpašumu Sergeja Eizenšteina ielā, Rīgā, Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta īstenošanai. Nekustamais īpašums sastāv no divām zemes vienībām. Uz abām no tām atrodas Ceļu satiksmes drošības direkcijai piederošas ēkas.Zemesgabalu iegādei tiks izmantoti līdzekļi no neparedzētiem gadījumiem.

Uz Latvijas un Baltkrievijas robežas  izbūvēti pirmie pastāvīgā žoga kilometri un atmežota teritorija 57 kilometru garumā. Kā ziņots, noslēgto būvdarbu līgumu ietvaros uz Latvijas un Baltkrievijas robežas tiek projektēta infrastruktūra 149,7 kilometru garumā, no kuras kopumā jāatmežo aptuveni 82 kilometri. Visā šajā apjomā ir plānots žogs. Līdz šim ir uzbūvēti četri tilti pār upēm Asūnīca, Rosica un Sarjanka. Tāpat plānots izbūvēt sešus torņus, patruļceļus, laipas un citu nepieciešamo infrastruktūru. Infrastruktūras izbūvi uz Latvijas un Baltkrievijas robežas plānots pabeigt līdz 2024. gada jūnija beigām, bet žoga izbūvi – līdz 2024. gada februāra beigām.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada Vides aizsardzības speciālisti vasaras mēnešos veikuši 183 tematiskās pārbaudes novada ūdenstilpēs un konstatējuši 78 pārkāpumus no tiem - 69 par makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumu pārkāpumiem.  Tāpat konstatēti 9 pārkāpumi par zvejas noteikumu neievērošanu iekšējos ūdeņos, piemēram  zvejošanu ar zvejas tīkliem vai zvejas murdiem, kā arī pārkāpumiem, kas fiksēti pašpatēriņa zvejniekiem. Visos gadījumos uzsākti administratīvā pārkāpuma procesi. 

Latvijas biškopības biedrības rīkotajā konkursā “Latvijas Atzītākais medus 2022” par gardāko atzīts zemnieku saimniecības “Ārbirzes” biškopju Lilitas un Viļa Medņu dažādu ziedu medu no Smiltenes novada. Savukārt otrajā vietā – zemnieku saimniecības “Dorītes” biškopja Jāņa Sulutaura liepu ziedu medus no Ķekavas novada, bet trešajā zemnieku saimniecības “Līdumi” biškopes Guntas Somes dažādu ziedu medus no Augšdaugavas novada. Konkursa “Latvijas Atzītākais medus 2022” finālistiem medaļas pasniegs starptautiskajā izstādē “Riga Food”, kas tiks atklāta 8.septembrī.

Un vēl

Vakar Latvijā noslēdzas meteoroloģiskā vasara, un šodien iestāsies meteoroloģiskais rudens, liecina laika prognozes. Meteoroloģiskais jeb termālais rudens iestājas, ja vismaz piecas diennaktis pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra ir zemāka par +15 grādiem, un tā sākums ir pirmā no šīm dienām. Pagājušajā gadā Alūksnes un Vidzemes augstienē meteoroloģiskais rudens sākās jau 18.augustā, Kurzemes rietumkrastā tikai 2.septembrī, bet valstī vidēji - 22.augustā jeb piecas dienas agrāk nekā ierasts.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir jaunākie partiju reitingi? Jēkabpilī satiksmes negadījumā mazgadīgs zēns gūst smagas traumas; un Šodien noslēdzas peldēšanas sezona. 

Tuvojoties 14.Saeimas vēlēšanām, partiju popularitātes saraksta augšgalā augustā būtiskas izmaiņas nav notikušas. Pirmās trīs vietas joprojām ieņem "Jaunā vienotība" ar 8,3 procenti vēlētāju atbalstu, "Nacionālā apvienība" ar 7,5 procenti un "Saskaņa" ar 6,6 procentiem, tomēr reitingā ir uzlabojušās Zaļo un zemnieku savienības ar 6,4 procenti vēlētāju atbalstu, kā arī "Apvienotā saraksta" pozīcijas ar 4,7 procentiem pakāpjoties uz sesto vietu, liecina pētījumu centra SKDS jaunākā aptauja, kas tapusi pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma. Ja Saeimas vēlēšanas notiktu rīt, tad parlamentā provizoriski iekļūtu septiņi līdz 12 saraksti, secināts, izanalizējot aptaujas datus.

Partiju topa piektajā vietā augustā ir "Progresīvie", kuru popularitāte mēneša laikā augusi līdz 5,1%. Tikai septītajā vietā partiju reitingā augustā ierindojas pašreizējā valdībā ietilpstošais politiskais spēks - "Attīstībai/Par!". Tam atbalsts mēneša laikā ir sarucis līdz 4,5 procentiem.  Ja vēlēšanas notiktu rīt, zem 4% vēlētāju atbalstu saņemtu "Stabilitāte"  - 3,1 procentu, Latvijas Krievu savienība  - 2,9 procenti, "Konservatīvie" - 2,7 procenti, "Latvija pirmajā vietā" - 2,5 procenti, kā arī "Katram un katrai" - 2,4 procenti, bet pārējās partijas iegūtu vēl mazāku vēlētāju atbalstu. 

Personas apliecība jeb eID karte būs obligāts personu apliecinošs dokuments no 2023. gada 1. maija, nevis 1. janvāra, kā tas tika plānots sākotnēji. To paredz vakar Saeimā galīgajā lasījumā pieņēmtie grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā to, ka kovida laikā cilvēkiem bija ierobežotas iespējas saņemt vai atjaunot personu apliecinošus dokumentus, līdz ar to iepriekš likumā noteiktajā termiņā visas personas nespētu laikus noformēt eID karti. 

Personu apliecinošus dokumentus – pasi un ID karti –, kuriem Covid-19 laikā beidzies derīguma termiņš, drīkstēs izmantot līdz 2023. gada 30. aprīlim. To paredz Saeimā galīgajā lasījumā atbalstītie likuma grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā.

Pērtiķu baku izplatība Eiropā sāk samazināties, taču vīrusa apturēšanai ir nepieciešama aktīvāka valstu iesaiste. Par to paziņojusi Pasaules Veselības organizācija. Tās paziņojumā uzsvērts, ka pēc četru nedēļu kāpuma pagājušajā nedēļā saslimušo skaits pasaulē ir samazinājies par 20 procentiem. Taču, lai vēl vairāk aizkavētu slimības izplatību Eiropā, valstis tiek aicinātas pastiprināt uzraudzību, kā arī veikt vakcināciju.

Turpinām ziņas

Vakar īsi pirms mācību gada sākuma notika Jēkabpils novada Izglītības darbinieku konference.  Pasākumā izteica pateicību izglītības iestāžu direktoriem, sveica jaunos direktorus tika sveikti jaunie direktoru vietnieki un jaunie pedagogi. Kopumā šogad novada pedagogu skaitam pievienojušies divi skolotāji - Ilvita Ruliete, kura darbu uzsāks Jēkabpils 2. vidusskolā un  Erlends Bērziņš, kurš strādās Zasas vidusskolā un Sēlijas sporta skolā.

Pirmdien Jēkabpilī vīrietis vadīja automašīnu „Volvo XC90” pa Vienības ielu un uz gājēju pārejas pie Kena parka notika sadursme ar 11 gadīgu zēnu, kurš šķērsoja ielu, braucot uz elektroskrejriteņa. Mazgadīgais puika negadījumā guva smagus miesas bojājumus un tika nogādāts ārstniecības iestādē. Policijā par notikušo sākts kriminālprocess. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka 2011. gadā dzimis zēns, izbraucot no Kena parka, ar skrejriteni šķērsoja Vienības ielu pa gājēju pāreju, nepārliecinoties, ka apkārtējo transportlīdzekļu vadītāji viņu ir pamanījuši. Policija turpina izmeklēšanu un notikušā apstākļu skaidrošanu, kā arī ir pieprasīti videomateriāli un autotehniskā ekspertīze. 

Valsts policija vērš uzmanību, ka dalība ceļu satiksmē ar elektroskrejriteni ir atļauta no 14 gadu vecuma, ja ir velosipēda vai citas kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība. Tāpat atkārtoti aicina vecākus regulāri atgādināt bērniem ceļu satiksmes noteikumu prasības, kas jāievēro, piedaloties satiksmē gan kā gājējiem, gan kā velosipēdu vai elektroskrejriteņu vadītājiem vai automašīnu pasažieriem. Policija arī aicina transportlīdzekļu vadītājus būt uzmanīgiem un atbildīgiem pret satiksmes drošību,  it īpaši uzmanoties gan pie gājēju pārejām, sabiedrisko transportlīdzekļu pieturvietās mācību iestādēm un citur, kur bērni šķērso braucamās daļas. 

Un vēl

Šodien, 31. augustā oficiāli noslēgsies 13. Zilā karoga peldsezona Jēkabpils Radžu ūdenskrātuves galvenajā pludmalē. Tiks nolaists Zilais karogs, pludmali vairs neuzraudzīs glābēji, bet vēl joprojām būs pieejama peldlīdzekļu noma. Peldlīdzekļus – airu laivas, kajakus, katamarānus un SUP dēļus – ir iespējams iznomāt pludmales namiņā, kura darba laiks no 1. septembra būs katru dienu no d3viņiem rītā līdz pieciem pēcpusdienā.  

Jau vēstīts, ka vakar Latvijā noslēdzas meteoroloģiskā vasara, un šodien iestāsies meteoroloģiskais rudens, liecina laika prognozes. Meteoroloģiskais jeb termālais rudens iestājas, ja vismaz piecas diennaktis pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra ir zemāka par +15 grādiem, un tā sākums ir pirmā no šīm dienām. Pagājušajā gadā Alūksnes un Vidzemes augstienē meteoroloģiskais rudens sākās jau 18.augustā, Kurzemes rietumkrastā tikai 2.septembrī, bet valstī vidēji - 22.augustā jeb piecas dienas agrāk nekā ierasts.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Ukrainas armija turpina pretuzbrukumu; Energoresursu cenu kāpuma apstākļos strauji aug "Latvenergo" peļņa; un Aicina piedalīties fotokonkursā «Lācis – mūsu kaimiņš»

Ukrainas armijas pretuzbrukuma darbības valsts dienvidos turpinās, un, kā vēsta operatīvā pavēlniecība "Dienvidi", Ukrainas militārā aviācija otrdien, 30. augustā, devusi 16 triecienus ienaidnieka pozīcijām, iznīcinot okupantu karaspēka vadības punktus un loģistiku. Īstenoti triecieni četriem transporta tiltiem un četriem ienaidnieka karaspēka vadības punktiem. Tiltu bojājuma pakāpe maksimāli ierobežo ienaidnieka iespējas tos izmantot. Tikuši iznīcināti 117 ienaidnieka karavīru un vairāk nekā 30 tehnikas vienību. Plašāki komentāri no armijas puses par operācijas norisi pagaidām netiek sniegti.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome nolēmusi no Latvijā retranslējamo programmu saraksta izslēgt ap 20 Krievijas kanālus, tajā skaitā virkni "RT jeb Russia Today" kanālu, liecina oficiālajā izdevumā publicētais padomes lēmums. Tā atzīmē, ka arī Eiropas Padome jūnijā savā atzinumā ir konstatējusi, ka "Krievija ir iesaistījusies sistemātiskā, starptautiskā plašsaziņas līdzekļu manipulēšanas un faktu sagrozīšanas kampaņā, lai uzlabotu savu stratēģiju destabilizēt savas kaimiņvalstis un Eiropas Savienību un tās dalībvalstis". Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome uzsver, ka ierobežojumi nepieciešami, lai sasniegtu leģitīmu mērķi - aizsargātu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību un tikumību.

Krievijas ziņu aģentūras vēsta, ka pēc smagas un ilgstošas slimības miris bijušais Padomju Savienības prezidents Mihails Gorbačovs. Viņš dzimis 1931.gadā un mira 91 gada vecumā. Gorbačovs bija pēdējais Padomju Savienības Komunistiskās partijas Centrākomitejas ģenerālsekretārs. Viņš stājās šajā amatā 1985.gadā un uzsāka tā saukto pārbūvi - politiskas un ekonomiskas reformas padomju sabiedrības demokratizēšanai. No 1990. līdz 1991.gadam viņš bija arī Padomju Savienības prezidents. Gorbačovs, kurš bija Nobela Miera prēmijas laureāts un Gorbačova fonda dibinātājs, mūža nogalē pētīja Krievijas un pasaules vēstures problēmas.

Šodien pasaules līderi piemin mirušo Gorbačovu. Vārdus Gorbačovam veltījis arī Latvijas prezidents Egils Levits, norādot, ka, citēju : «Padomju sistēma nespēja izturēt sacensību ar Rietumu sistēmu, Gorbačova mēģinājumi reformēt sastingušo sistēmu noveda pie PSRS sabrukuma. Liela loma pie tā bija baltišiem. Apspiestajām tautām tas nesa brīvību. Rezultātā – pret Gorbačova gribu – arī Latvija atguva savu neatkarību. »

Savukārt ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs novērtē Gorbačovu kā unikālu līderi, kurš mainījis pasauli uz labo pusi. Bet Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena nosauca Gorbačovu par "uzticamu un cienījamu līderi".

Turpinām ziņas

AS "Latvenergo" koncerns šogad pirmajā pusgadā strādāja ar 744,582 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 66,2% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, savukārt grupas peļņa pieauga 2,5 reizes - līdz 141,905 miljoniem eiro, liecina "Latvenergo" sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga". Savukārt koncerna māteskompānijas apgrozījums 2022.gada pirmajos sešos mēnešos audzis divas reizes, sasniedzot 473,714 miljonus eiro, bet koncerna mātesuzņēmuma peļņa bija 151,589 miljoni eiro, kas ir 2,1 reizi vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā. "Latvenergo" pārstāvji norāda, ka koncerna ieņēmumu pieaugums galvenokārt ir saistīts ar augstākām elektroenerģijas un dabasgāzes tirgus cenām. 

Priekšvēlēšanu laiks un esošie ģeopolitiski apstākļi nav īstais brīdis pedagogu streikam, intervijā TV3 norādījusi izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece. Politiķe ļoti gribētu, ja būtu iespēja pilnībā izvairīties no streika, taču to patlaban nevarot pateikt, jo uz kompromisu būtu jāiet abām pusēm. Viņa uzsvēra, ka divi pēdējie gadi izglītības sektorā pandēmijas dēļ aizvadīti diezgan lielā stresā. Ja streiks notiks, tad vecākiem vienalga būs jāiet uz darbu un nestreikojošajiem pedagogiem būs vēl noslogotāki apstākļi.

Otrdien Latvijā reģistrēti tūkstoš 176 jauni koronavīrusa gadījumi. No visiem aizvadītajā diennaktī reģistrētajiem Covid-19 gadījumiem 462 saslimušie bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, kamēr 714 bija vakcinēti. Otrdien Covid-19 Latvijā laupījis divu cilvēku dzīvības. Viena mirusī persona bija nevakcinēta vai vakcinācijas kursu nepabeigusi, otra - vakcinēta. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir 27.1%. Savukārt saslimstības divu nedēļu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir 644.4.

Un vēl

Latvijā un Igaunijā notiek fotokonkurss „Lācis – mūsu kaimiņš”. Arī izlases darbu fotoizstāde rudenī notiks abās valstīs. Latvijas Dabas muzeja pārstāve Polīna Šķiņķe stāstīja, ka kaimiņvalstī brūnais lācis ir šī gada simbols, bet foto entuziastiem, medījot skaistāko kadru, iesaka ievērot drošību. Muzejā informēja, ka brūnais lācis ir vienīgais Baltijā savvaļā sastopamais lāču dzimtas dzīvnieks. Tas izvēlēts par šī gada dzīvnieku Igaunijā, turklāt ideju par gada simbolu igauņi aizguva no Latvijas. Kaimiņvalstī gada dzīvniekam veltīts fotokonkurss notiek katru gadu un kļuvis par iecienītu platformu domu apmaiņai. Lai arī Latvijas sabiedrība varētu piedalīties konkursā un dalīties lāču fotomirkļu pieredzē, konkursa rīkošanā iesaistījies arī Dabas muzejs.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Šī gada otrajā ceturksnī palielinājies iekšzemes kopprodukts; No ieslodzījuma atbrīvots viens no Jēkabpils spēļu zāles aplaupītājiem ; un Septembrī sāksies aļņu medību sezona.

Gatavojoties vēl plašākam Ukrainas spēku pretuzbrukumam, Krievija koriģē savu spēku un tehnikas pārvietošanu, teikts ASV bāzētās domnīcas - kara institūts - jaunākajā ziņojumā par situāciju frontē. Piemēram, Krievija sākusi gatavoties Melitopoles aizsardzībai, jo tā ir svarīgs satiksmes mezgls starp Krievijas Rostovas apgabalu un Ukrainas dienvidiem.

Šī gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar 2021. gada 2. ceturksni, iekšzemes kopprodukts pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem datiem salīdzināmajās cenās ir palielinājies par 3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati. Faktiskajās cenās IKP 2. ceturksnī bija 9,5 miljardi eiro. 

Igaunijā pabeigta Paldisku sašķidrinātās gāzes termināļa celtniecības pirmā kārta, kravas piestātnes galvenā platforma. Tas nākotnē palīdzēs ierobežot vai pilnībā atteikties no Krievijas gāzes importa. Igaunijas nacionālās raidorganizācijas interneta vietne informē, ka līdz šim brīdim iekraušanas piestātnes bāzes platformā paveikti 80% plānoto darbu. Taču vēl jāpalielina tās platība, kā arī jāveic nostiprināšana ar pāļiem. Būvniecība noritot saskaņā ar plānu, un to plānots pabeigt 30. novembrī.

Pakistānas katastrofālajos plūdos kopš jūnija vidus bojāgājušo skaits pieaudzis līdz tūkstoš 162, ziņo Nacionālā katastrofu vadības pārvalde. Plūdi skāruši vairāk nekā 33 miljonus cilvēkus 116 no Pakistānas 160 administratīvajiem rajoniem, no kuriem vismaz 72 rajoni pasludināti par katastrofas zonām. Simtiem tūkstošu cilvēku pašlaik dzīvo bez pārtikas, tīra ūdens, pajumtes un medikamentiem. Ūdens appludinājis vairāk nekā divus miljonus hektāru lauksaimniecības zemes, iznīcinot kokvilnas, rīsu, dateļu, tomātu, čili un citu dārzeņu ražu. Otrdien ANO aicināja piešķirt 160 miljonu dolāru lielu ārkārtas palīdzību, lai palīdzētu Pakistānai.

Turpinām ziņas

Raugoties uz šī brīža faktoriem, kas ietekmē situāciju energoresursu tirgū, ir pilnīgi skaidrs, ka esam enerģētiskās krīzes priekšvakarā, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Pašvaldību sistēmas pilnveidošanas apakškomisijā šodien sacīja Latvijas pašvaldību savienības pārstāvis Aino Salmiņš. Pašvaldību savienības skatījumā jautājums, pirmkārt, ir par energoresursu cenu un iedzīvotāju maksātspēju, un, otrkārt, par valsts intervenci cenas stabilizācijai. Proti, Ministru kabinetam būtu jādod uzdevums "Latvenergo" iepirkt gāzi arī priekš tiem siltumapgādes komersantiem un darba devējiem, kuriem tās pietrūkst. Tas pats arī attiektos uz "Latvijas Valsts mežiem", kam būtu jādod uzdevums organizēt iepirkumu par tehniski vai ekonomiski pamatotu cenu.

Viens no Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas lietā notiesātajiem Pāvels Hristoforidi atbrīvots no cietuma, nosakot viņam mājas arestu. Aģentūra LETA informē, ka viņš no cietuma izlaists ar elektronisko aproci. Kā ziņots, 2016.gada 5.septembrī, Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu namā, apelācijas kārtībā skatot Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllietu, tiesa pieciem no septiņiem apsūdzētajiem mīkstināja iepriekš piespriestos sodus.

Un vēl

Latvijā ceturtdien, 1.septembrī, sāksies aļņu un staltbriežu buļļu medību sezona. Aļņus būs atļauts medīt līdz 31.decembrim, pieaugušos staltbriežu buļļus – līdz 15.februārim, bet līdz divus gadus vecus staltbriežu buļļus bus atļauts medīt līdz medību sezonas noslēgumam 31.martā. Līdz dzinējmedību sezonas sākumam 1.oktobrī aļņus atļauts medīt gaides medībās. Valsts meža dienests vērtē, ka aļņu skaits Latvijā pašlaik ir apmēram 21 tūkstotis, un šo dzīvnieku skaits valstī samazinās. Iepriekšējā medību sezonā tika nomedīts 6 tūkstoši 521 alnis, kas veidoja 77% no pieļaujamā nomedīšanas apmēra. Savukārt šajā medību sezonā būs atļauts nomedīt 7 tūkstoši 810 aļņu.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Turpinās žoga izbūve uz latvijas baltkrievijas robežas; No ieslodzījuma atbrīvots viens no Jēkabpils spēļu zāles aplaupītājiem; un Šodien sākās meteoroloģiskais rudens un beidzās peldēšanās sezona.

Ukrainas armijas pretuzbrukuma darbības valsts dienvidos turpinās, un, kā vēsta operatīvā pavēlniecība "Dienvidi", Ukrainas militārā aviācija vakar devusi 16 triecienus ienaidnieka pozīcijām, iznīcinot okupantu karaspēka vadības punktus un loģistiku. Plašāki komentāri no armijas puses par operācijas norisi pagaidām netiek sniegti.

Uz Latvijas un Baltkrievijas robežas  izbūvēti pirmie pastāvīgā žoga kilometri un atmežota teritorija 57 kilometru garumā. Kā ziņots, noslēgto būvdarbu līgumu ietvaros uz Latvijas un Baltkrievijas robežas tiek projektēta infrastruktūra 149,7 kilometru garumā, no kuras kopumā jāatmežo aptuveni 82 kilometri. 

AS "Latvenergo" koncerns šogad pirmajā pusgadā strādāja ar 744,582 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 66,2% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, savukārt grupas peļņa pieauga 2,5 reizes - līdz 141,905 miljoniem eiro, liecina "Latvenergo" sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga". "Latvenergo" pārstāvji norāda, ka koncerna ieņēmumu pieaugums galvenokārt ir saistīts ar augstākām elektroenerģijas un dabasgāzes tirgus cenām. 

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome nolēmusi no Latvijā retranslējamo programmu saraksta izslēgt ap 20 Krievijas kanālus, tajā skaitā virkni "RT jeb Russia Today" kanālu, liecina oficiālajā izdevumā publicētais padomes lēmums. Tā norāda, ka ierobežojumi nepieciešami, lai sasniegtu leģitīmu mērķi - aizsargātu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību un tikumību.

Krievijas ziņu aģentūras vēsta, ka pēc smagas un ilgstošas slimības miris bijušais Padomju Savienības prezidents Mihails Gorbačovs. Viņš dzimis 1931.gadā un mira 91 gada vecumā. Gorbačovs bija pēdējais Padomju Savienības Komunistiskās partijas Centrākomitejas ģenerālsekretārs. 

Turpinām ziņas

Tuvojoties 14.Saeimas vēlēšanām, partiju popularitātes saraksta augšgalā augustā būtiskas izmaiņas nav notikušas. Pirmās trīs vietas joprojām ieņem "Jaunā vienotība" ar 8,3 procenti vēlētāju atbalstu, "Nacionālā apvienība" ar 7,5 procenti un "Saskaņa" ar 6,6 procentiem, tomēr reitingā ir uzlabojušās Zaļo un zemnieku savienības ar 6,4 procenti vēlētāju atbalstu, kā arī "Apvienotā saraksta" pozīcijas ar 4,7 procentiem pakāpjoties uz sesto vietu, liecina pētījumu centra SKDS jaunākā aptauja, kas tapusi pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma. Ja Saeimas vēlēšanas notiktu rīt, tad parlamentā provizoriski iekļūtu septiņi līdz 12 saraksti, secināts, izanalizējot aptaujas datus.

Personas apliecība jeb eID karte būs obligāts personu apliecinošs dokuments no 2023. gada 1. maija, nevis 1. janvāra, kā tas tika plānots sākotnēji. To paredz vakar Saeimā galīgajā lasījumā pieņēmtie grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā.

Savukārt personu apliecinošus dokumentus – pasi un ID karti –, kuriem Covid-19 laikā beidzies derīguma termiņš, drīkstēs izmantot līdz 2023. gada 30. aprīlim. To paredz Saeimā galīgajā lasījumā atbalstītie likuma grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā.

Viens no Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas lietā notiesātajiem Pāvels Hristoforidi atbrīvots no cietuma, nosakot viņam mājas arestu. Aģentūra LETA informē, ka viņš no cietuma izlaists ar elektronisko aproci. Kā ziņots, 2016.gada 5.septembrī, Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu namā, apelācijas kārtībā skatot Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllietu, tiesa pieciem no septiņiem apsūdzētajiem mīkstināja iepriekš piespriestos sodus.

Un vēl

Šodien noslēdzās 13. Zilā karoga peldsezona Jēkabpils Radžu ūdenskrātuves galvenajā pludmalē. Tika nolaists Zilais karogs un turpmāk pludmali vairs neuzraudzīs glābēji, bet vēl joprojām būs pieejama peldlīdzekļu noma. 

Jau vēstīts, ka vakar Latvijā noslēdzas meteoroloģiskā vasara, un šodien iestājās meteoroloģiskais rudens. Meteoroloģiskais jeb termālais rudens iestājas, ja vismaz piecas diennaktis pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra ir zemāka par +15 grādiem, un tā sākums ir pirmā no šīm dienām. Pagājušajā gadā Alūksnes un Vidzemes augstienē meteoroloģiskais rudens sākās jau 18.augustā, Kurzemes rietumkrastā tikai 2.septembrī, bet valstī vidēji - 22.augustā jeb piecas dienas agrāk nekā ierasts.

Atstājiet komentāru