2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 30.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 30.augustā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Ukrainas spēku vienības ir sākušas uzbrukumu vairākās frontes zonās valsts dienvidos; Latvijā samazinās saslimstība ar Covid-19; un VUGD brīdina par telefonkrāpniekiem.

Valdība ir apņēmusies strauji virzīt likuma projektu divvalodības izskaušanai, kas paredzēs krievu valodas ierobežošanu publiskajā telpā un lingvistiskās diskriminācijas izbeigšanu darba tirgū. Tieslietu ministrija ir sagatavojusi piedāvājumu minēto krievu valodas lietojuma problēmu risināšanai. Šis piedāvājums koalīcijas sanāksmē ir atbalstīts un apstiprināts. Plānots, ka līdz 1.oktobrim, kad ir paredzētas 14.Saeimas vēlēšanas, likums būs vismaz virzīts uz Saeimu, ja ne jau pieņemts galīgajā lasījumā.

Kopš 24.februāra Latvijas valdības sniegtais militārais atbalsts Ukrainai cīņā pret Krievijas uzbrukumu ir mērāms jau aptuveni 300 miljonu eiro apmērā, savukārt Latvijas iedzīvotāji, uzņēmumi un nevalstiskās organizācijas apkopojušas ziedojumus vairāk nekā 15,7 miljonu eiro apmērā. Latvijas sniegtajā militārajā atbalstā iekļauti ieroči, individuālais ekipējums, sausās pārtikas uzturdevas, munīcija, prettanku ieroči, pretgaisa raķetes Stinger, bezpilota lidaparāti, pašgājējhaubices, helikopteri, degviela un citas preces.

Ukrainas bruņoto spēku pārstāvji informē, ka Ukrainas spēku vienības ir sākušas uzbrukumu vairākās frontes zonās valsts dienvidos. Hersonas apgabalā jau esot izdevies pārraut Krievijas spēku pirmo aizsardzības līniju. Tā sauktās Doneckas "tautas republikas" 109. strēlnieku pulks esot pametis savas pozīcijas. Ukrainas spēki ar "HIMARS" iekārtām Hersonas apkaimē iznīcinājuši visus lielākos tiltus, tādēļ Krievijas armija esot zaudējusi iespēju saņemt papildspēkus un bruņojumu no Krimas. Ukraina uzskata, ka pašlaik ir "lieliska iespēja atgūt savu teritoriju".

ANO Cilvēktiesību komiteja informējusi par tās lēmumu lūgt Latviju apturēt pieminekļa nojaukšanu Pārdaugavā, taču tas noticis jau pēc monumenta demontāžas. Informējot Latvijas valdību 26.augustā, komiteja ir aicinājusi Latviju apturēt pieminekļa nojaukšanu un saglabāt jau nojaukto detaļu atliekas. Ārlietu ministrija norāda, ka ņemot vērā, ka ANO komiteja lēmumu pieņēmusi un informējusi Latviju par savu lēmumu jau pēc pieminekļa pilnīgas demontāžas, lēmums vairs nav izpildāms.

Turpinām ziņas

Covid-19 saslimstības pacēlums ir pagājis arī Latvijā, norāda Slimību profilakses un kontroles centrā. Šāda tendence pēc Covid-19 saslimstības pieauguma šovasar bija vērojama arī citās Eiropas valstīs. Aizvadītajā nedēļā, no 22. augusta līdz 28. augustam, Latvijā bija Covid-19 gadījumu samazinājums par 33%, nedaudz samazinājās Covid-19 pacientu skaits slimnīcās – par 3,5%. Jaunatklāto gadījumu skaita samazinājums novērojams visos Latvijas reģionos un visās vecuma grupās.  

Pēdējo divu gadu laikā atalgojuma atšķirība starp sievietēm un vīriešiem Latvijā ir palielinājusies par 2,7 procentpunktiem, Sabiedrības integrācijas fonda rīkotajā diskusijā "Dzimumu diskriminācija darba vidē - vai tiešām pastāv?" informēja fonda Sociālas saliedētības departamenta direktore Alda Sebre.  Viņa skaidroja, ka šādas izmaiņas notikušas kopš 2020.gada, kad atalgojuma atšķirība starp sievietēm un vīriešiem vēl bija mazliet virs 22%. Diskusijā secināts, ka sabiedrības aizsprieduma dēļ, pagaidām nav izdevies mazināt šo diskrimināciju.

Un vēl

Aizvadītajās dienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam vairāki iedzīvotāji ziņojuši, ka viņi saņēmuši telefona zvanus no krāpniekiem, kas uzdodas par vienotā ārkārtas palīdzības izsaukumu tālruņa numura 112 dispečeriem un, visticamāk, krāpnieciskos nolūkos, vēlas iegūt cilvēka personas datus. VUGD norāda, ka glābšanas dienesta dispečeri var iedzīvotājam zvanīt tikai tad, ja cilvēks pats ir zvanījis un pieteicis notikumu, kā arī lai precizētu informāciju vai turpinātu pārtrauktu sarunu. VUGD aicina gadījumos, ja saņemts aizdomīgs zvans no tālruņa numura 112, nekavējoties informēt savu mobilo sakaru operatoru, bet, ja iedzīvotāji cietuši no krāpnieciskām darbībām, tad vērsties ar iesniegumu Valsts policijā. 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: ES ārlietu ministri sanāksmē Prāgā apspriedīs vīzu aizliegumu Krievijas pilsoņiem; Jēkabpils novadā apstiprināts investīciju plāns; un Izsludināts jauno autoru konkurss.

Eiropas Savienības ārlietu ministri šodien un rīt tiksies sanāksmē Prāgā, kur apspriedīs bloka mēroga vīzu aizliegumu Krievijas pilsoņiem.  Eiropas savienība plāno iesaldēt 2007. gadā noslēgto vienošanos ar Krieviju par atvieglotu vīzu režīmu Krievijas pilsoņiem. Tāds lēmums nozīmētu, ka Krievijas pilsoņiem Šengenas zonas iegūšana kļūs sarežģītāka un dārgāka. Tā kā gaisa satiksme ar Eiropu Krievijai ir slēgta, tās tūristi izmanto sauszemes ceļus Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Somijā, lai nonāktu galamērķos Eiropā.

Cenu pieaugums ietekmē arī bankas, tādēļ, reaģējot uz izmaksu kāpumu, šoruden lielākās Latvijā strādājošās kredītiestādes plānojušas paaugstināt pakalpojumu cenas. Cenas neaugs visiem banku pakalpojumiem, taču skars atsevišķu kredītiestāžu izsniegtās maksājumu kartes, ar to apkalpošanu saistītās izmaksas, pasīvu klientu kontus un turpināsies arī cenu pieaugums filiālēs sniegtajiem pakalpojumiem. Plašāka informācija par plānoto cenu pieaugumu pieejama katrā konkrētajā kredītiestādē.

Krievijas karaspēka pagaidu okupētajā Melitopolē iznīcināta viena no lielākajām krievu militārajām bāzēm, paziņojis pilsētas mērs Ivans Fedorovs. Kā viņš informēa, Krievijas karaspēks savu bāzi bija izvietojuši rūpnīcas “Avtocvetlit” teritorijā. Viņš norādīja, ka pagaidām nav detalizētākas informācijas par pretinieka zaudējumiem.

Kopš Krievijas sāktā kara pret Ukrainu līdz šim Latvijā reģistrēti 37 tūkstoši 332 Ukrainas iedzīvotāji, bet 32 tūkstoši 97 bēgļiem izsniegti uzturēšanās dokumenti ar tiesībām uz nodarbinātību, liecina jaunākā Iekšlietu ministrijas apkopotā informācija. Savukārt izmitināšana ar pašvaldību Civilās aizsardzības komisiju starpniecību nodrošināta 12 tūkstoši 474 personām. Tas nozīmē, ka pārējie bēgļi atraduši dzīvesvietu paši vai arī mitinās pie draugiem un radiem.

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde atcēla vakar paredzēto jaunās Mēness misijas raķetes startu, ko aizkavēja degvielas noplūde, kas notikusi tajā pašā vietā, kur iepriekšējā starta mēģinājumā aprīlī.  Starts atcelts sakarā ar temperatūras problēmām vienā no četriem dzinējiem "RS-25".  Nākamais mēģinājums varētu notikt 2.septembrī vai 5.septembrī. 98 metrus garā raķete SLS ir jaudīgākā, kādu jebkad uzbūvējusi NASA, pārspējot pat "Saturn V", kas nogādāja astronautus uz Mēness pirms pusgadsimta. Izmēģinājuma lidojums, ja tas izdosies, nogādās kosmosa kuģi Mēness orbītā pirmo reizi 50 gadu laikā. Astronauti kosmosa kuģī "Orion" neatradīsies. Plānots, ka misija ilgs vismaz sešas nedēļas.

Turpinām ziņas

Apstiprināts aktualizētais Jēkabpils novada pašvaldības attīstības programmas 2021. – 2027.gadam Investīciju plāns. Tajā ir ietverti tādi projekti kā Jēkabpils vispārējo izglītības iestāžu mācību vides un infrastruktūras uzlabošana, Daudzfunkcionāla interešu centra izveide, Stadiona “Vārpa” modernizēšana un attīstība, Bibliotēku infrastruktūras pilnveidošana, Tautas nama vēsturiskās ēkas atjaunošana un energoefektivitātes paaugstināšana, Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi, Vides pieejamības uzlabošana personām ar kustību traucējumiem visām pašvaldības iestādēm, Pakalpojuma „Aprūpe mājās“ uzlabošana un paplašināšana, Industriālo teritoriju attīstība jaunu uzņēmumu izveidei Jēkabpilī un citi.

Biedrības “Lauku partnerība Sēlija” rīkotais radošais konkurss “Vedējs” ir kļuvis par labo darbu darītāju svētkiem lauku cilvēkiem. Šogad konkurss noritēs 15. reizi. Iepriekšējā konkursā „Vedējs”, kas norisinājās 2019. gadā tika iesniegti 9 apraksti, kuru varoņi ir dažādu lauku dzīves jomu pārstāvji – biedrību aktīvisti, ģimene – kultūras vērtību uzturētāja, kultūras darbinieki, cilvēki ar interesantu aizraušanos, uzņēmēji. Konkursa noslēguma pasākums tradicionāli notiek iepriekšējā laureāta pagastā vai mazpilsētā. Šogad tas notiks Jēkabpils novada Kūku pagastā, kur dzīvo Jeļena Hnikina – “Vedējs 2019”. Pretendentus pieteikt konkursam aicina līdz 25.septemebrim.

Hronisks ātruma pārkāpējs 80% gadījumu ir vīrietis līdz 45 gadiem, kurš uzskata, ka citi autobraucēji pārvietojas pārāk lēni, bremzējot kopējo satiksmi, norāda Ceļu satiksmes drošības direkcijas pārstāvji. CSDD pārstāvji atzīmē, ka valsts institūcijas regulāri apkopo datus par ceļu satiksmes negadījumiem, kurus izraisa autobraucēju pārkāpumi, tajā skaitā dati liecina, ka viens no biežākajiem ir atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana.

Un vēl

Lasīšanas veicināšanas projekts “Bibliotēka” izsludinājis otro Jauno rakstnieku konkursu. Šoreiz potenciālie autori tiek aicināti rakstīt un konkursam iesniegt pasaku. Arī šoreiz konkursa rezultātā ar ilggadēja latviešu literatūras mecenāta “Baltic International Bank” atbalstu tiks izdots viens agrāk nepublicēta autora darbs. Pieteikties konkursam iespējams līdz 1. oktobrim, manuskripti jāiesniedz līdz 1. decembrim. Vairāk informācijas ir projekta “Bibliotēka” mājas lapā: manabiblioteka.lv.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Aizsardzības dienesta nepildītājiem pasi izsniegs ar derīguma termiņu līdz 26 gadu vecumam; Preiļu novads ir vienīgais, kur turpina pieaugt saslimstība ar Covid-19; un Kur pagājušajā diennaktī bijušas visspēcīgākās lietavas?

Pilsoņiem, kuri ir pakļauti valsts aizsardzības dienestam un nav to izpildījuši, personu apliecinošu dokumentu jeb pasi izsniegs ar derīguma termiņu tikai līdz 26 gadu vecumam, paredz Aizsardzības ministrijas sagatavotais likumprojekts. Dienestā iesauks vīriešus no 18 līdz 27 gadu vecumam. Par dienesta izpildei vai tā reģistrācijai pakļauta pilsoņa izvairīšanos ierasties pēc Aizsardzības ministrijas atbildīgās struktūrvienības uzaicinājuma izteiks brīdinājumu vai piemēros naudas sodu līdz 50 eiro. Savukārt, ja izvairīšanās ilgs vairāk par desmit dienām vai izvairīšanās no iesaukuma dienestā izpaudīsies citādā veidā būs paredzēta kriminālatbildība.

Izglītības un zinātnes ministrija, vērtējot iespējas turpmākai augstākās izglītības finansēšanai, izskata variantu atteikties no budžeta un maksas studiju vietu sistēmas augstskolās, tā vietā ieviešot līdzmaksājumus vairumam studējošo. Inistrijas priekšlikums ir pakāpeniski, septiņu līdz desmit gadu laikā, pāriet uz pilnībā valsts finansētu augstāko izglītību, kā pārejas posmu ieviešot daļēji valsts finansētu sistēmu.

Ukrainas armija iznīcinājusi krievu pārceltuvi pār Dņepru pie Ļvoves ciema Hersonas apgabala Berislavas rajonā, šodien ziņo Ukrainas armijas operatīvais štābs "Dienvidi". Iznīcinātas arī 30 pretinieka tehnikas . Iznīcinātas arī trīs munīcijas noliktavas Berislavas, Visokopiļas un Antonivkas rajonos. Likvidēti vismaz 82 krievu iebrucēji. Jau vēstīts, ka pirmdien Ukrainas armijas operatīvā grupa "Kahovka" paziņoja, ka iznīcināti faktiski visi lielākie tilti Hersonas apkārtnē un vairākās vietās pārrauta krievu pirmā aizsardzības līnija.

Vācija un Francija noraida vispārēju vīzu izsniegšanas aizliegumu Krievijas pilsoņiem, liecina dokuments, kurā izklāstīta abu valstu kopīgā nostāja pirms Eiropas Savienības dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmes. Lai gan Berlīne un Parīze atzinusi, ka krievu iesniegtie vīzu pieprasījumi rūpīgi jāpārbauda, ņemot vērā drošības apsvērumus, dokumentā izteikts brīdinājums nenovērtēt par zemu "transformatīvo nozīmi", kāda piemītot iespējai paša acīm skatīt dzīvi demokrātijā.

Turpinām ziņas

Aizvadītās nedēļas laikā ar Covid-19 inficēto iedzīvotāju skaits ir palielinājies tikai Preiļu novadā, savukārt citās Latvijas pašvaldībās saslimušo skaits ir krities. Preiļos pašlaik ir arī Latvijā augstākais kumulatīvais saslimstības līmenis uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Latvijā. Preiļu novadā svētdien reģistrēto cilvēku skaits, kuri ar Covid-19 ir inficējušies iepriekšējo 14 dienu laikā, ir par 3,4% lielāks nekā pirms nedēļas, pieaugot no 207 līdz 214 saslimušajiem. Pirms tam divas nedēļas pēc kārtas Preiļu novadā saslimušo skaits palielinājās gandrīz uz pusi un tas bija straujākais saslimušo skaita kāpums valstī.  Savukārt vislielākais saslimušo skaita kritums bijis Līvānu novadā, kur saslimušo skaits nedēļas laikā samazinājies par 47% - no 132 līdz 70 cilvēkiem, kuri ar Covid-19 ir inficējušies iepriekšējo 14 dienu laikā. 

Šorīt Liepājā automašīnas un gājēji nevar šķērsot Kalpaka tiltu, jo tilts pēc zibens spēriena un izgriešanas palicis atvērts kuģu kustībai. Tiek ziņots, ka naktī zibens iespēris tilta vadības elektroniskajā sistēmā, tādēļ tiltu nevar aizvērt. Patlaban apsardzes darbinieki abos tilta galos informē autovadītājus un gājējus par tehniskajām problēmām, savukārt speciālisti strādā, lai problēmu novērstu un pēc iespējas ātrāk atjaunotu gājēju un auto kustību.

Un vēl

Kopš pirmdienas vakara Kurzemi, Zemgali un lielu daļu Vidzemes skārušas stipras lietusgāzes, visvairāk nolijis Tukuma apkārtnē, liecina meteoroloģiskā informācija. No Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu stacijām līdz plkst. 10 visvairāk nolijis Kolkā – 65 milimetri, bet Tukuma apkaimē esošajās neoficiālajās novērojumu stacijās fiksēti pat 70-100 milimetri nokrišņu. Uz ziemeļiem no Tukuma, netālu no Milzkalna vienā novērojumu stacijā fiksēti pat 114 milimetri nokrišņu jeb 114 litru ūdens uz katru kvadrātmetru, kas ir vairāk nekā visa mēneša norma. Tās ir spēcīgākās lietavas, kādas Latvijā šajā vasarā bijušas.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Skultes sašķidrinātās dabasgāzes terminālim piešķirs nacionālo interešu objekta statusu; Jēkabpils slimnīcas valdes loceklis iesniedzis atlūgumu; un Rīgā izglītos bērnus un vecākus par drošību.

Ministru kabinets šodien valdības sēdē vienojies piešķirt nacionālo interešu objekta statusu Skultes sašķidrinātās dabasgāzes terminālim. Valdība jūnija sākumā uzdeva Ekonomikas ministrijai padziļināti vērtēt sašķidrinātās dabasgāzes termināļu projektus Saulkrastos un Rīgā. Līdz 31.augustam Ministru kabinetā bija jāiesniedz ziņojums, kurā ar neatkarīgu konsultantu palīdzību ir izvērtēta projektu atbilstība Latvijas ekonomiskajām un nacionālajām interesēm. Šodien izvēlēts AS "Skulte LNG Terminal" Saulkrastos.

Latvijā pārbaudīs visus no Baltkrievijas un Krievijas ieceļojošos pilsoņus, paredz šodien valdībā pieņemtie Iekšlietu ministrijas izstrādātie grozījumi noteikumos par valstīm, kuru pilsoņiem, izsniedzot vīzu vai uzturēšanās atļauju, veic papildu pārbaudi. Turpmāk, izsniedzot vīzu vai uzturēšanās atļauju minēto valstu pilsoņiem, tiks veikta papildu pārbaude, lai izvērtētu, vai ārzemnieka ieceļošana neradīs draudus valsts drošībai vai sabiedriskajai kārtībai un drošībai.

46% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem ir norādījuši, ka kopš Krievijas kara Ukrainā sākuma kaut reizi ir ziedojuši Ukrainas atbalstam. Piektā daļa (23%) iedzīvotāju ir norādījuši, ka ir ziedojuši vienu reizi, tikpat (23%) iedzīvotāju – ka ir ziedojuši vairākas reizes. Tikmēr vairāk nekā puse (54%) iedzīvotāju ir norādījuši, ka kopš Krievijas kara Ukrainā sākuma nav ziedojuši Ukrainas atbalstam. Vairāk informāciju par palīdzības sniegšanu ir iespējams saņemt rakstot uz PalidzibaUkrainai@mod.gov.lv.

Turpinām ziņas

Jēkabpils reģionālās slimnīcas valdes loceklis Renārs Putniņš iesniedzis atlūgumu.  Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis sarunā ar Radio1 apstiprināja, ka piektdien, 26.augustā ir saņēmis atlūgumu no slimnīcas valdes locekļa Renāra Putniņa un to akceptējis. Jēkabpils novada pašvaldība ir izsludinājusi konkursu uz Jēkabpils reģionālās slimnīcas valdes locekļa amatu. Pretendenti var pieteikties līdz 8.septembrim. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Pedagogu streika izlīgšanas komisijas pirmā sēde noslēgusies bez rezultātiem, un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība aizvien plāno rīkot skolotāju streiku septembrī. Sarunas gan vēl turpināsies. Arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga norāda uz izglītības un zinātnes ministres Anitas Muižnieces nepiekāpību streika prasību jautājumu risināšanā. 

Valdība sēdē šodien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas priekšlikumu par finansējuma palielināšanu 1.–4. klašu skolēnu brīvpusdienām. Tādējādi no 1. septembra finansējums viena  bērna ēdināšanai dienā sasniegs 2,15 eiro līdzšinējo 1,42 eiro vietā. Pusi no šīs summas sedz valsts, pusi – pašvaldība.

Un vēl

Bērnu traumatisma ziņā Latvija un tās kaimiņvalstis turpina ierindoties Pasaules Veselības organizācijas saraksta augšgalā. Lai kopīgiem spēkiem novērstu dažāda veida negadījumus, sestdien, 10. septembrī, Rīgas Centra humanitārās vidusskolas Sporta kompleksā no pulksten vieniem dienā, notiks interaktīvi izglītojošs pasākums “Zinošs un drošs”, kura laikā Rīgas Stradiņa universitātes veselības aprūpes studentu un ārstu vadībā bērni un to vecāki vienkāršā un interaktīvā veidā izzinās, kā izvairīties no traumām un kā rīkoties neatliekamās situācijās. Pasākums norisināsies jau piekto gadu, un tajā bērni un vecāki aicināti piedalīties bez iepriekšējas pieteikšanās.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Valdība ir apņēmusies strauji virzīt likuma projektu divvalodības izskaušanai; Jēkabpils slimnīcas valdes loceklis ies iesniedzis atlūgumu; un Brīdina neuzķerties uz krāpniekiem, kas izvilina persondatus.

Valdība ir apņēmusies strauji virzīt likuma projektu divvalodības izskaušanai, kas paredzēs krievu valodas ierobežošanu publiskajā telpā un lingvistiskās diskriminācijas izbeigšanu darba tirgū. Tieslietu ministrija ir sagatavojusi piedāvājumu minēto krievu valodas lietojuma problēmu risināšanai. Šis piedāvājums koalīcijas sanāksmē ir atbalstīts un apstiprināts. Plānots, ka līdz 1.oktobrim, kad ir paredzētas 14.Saeimas vēlēšanas, likums būs vismaz virzīts uz Saeimu, ja ne jau pieņemts galīgajā lasījumā.

Kopš 24.februāra Latvijas valdības sniegtais militārais atbalsts Ukrainai cīņā pret Krievijas uzbrukumu ir mērāms jau aptuveni 300 miljonu eiro apmērā, savukārt Latvijas iedzīvotāji, uzņēmumi un nevalstiskās organizācijas apkopojušas ziedojumus vairāk nekā 15,7 miljonu eiro apmērā.

Kopš Krievijas sāktā kara pret Ukrainu līdz šim Latvijā reģistrēti 37 tūkstoši 332 Ukrainas iedzīvotāji, bet 32 tūkstoši 97 bēgļiem izsniegti uzturēšanās dokumenti ar tiesībām uz nodarbinātību, liecina jaunākā Iekšlietu ministrijas apkopotā informācija. Savukārt izmitināšana ar pašvaldību Civilās aizsardzības komisiju starpniecību nodrošināta 12 tūkstoši 474 personām. Tas nozīmē, ka pārējie bēgļi atraduši dzīvesvietu paši vai arī mitinās pie draugiem un radiem.

Pilsoņiem, kuri ir pakļauti valsts aizsardzības dienestam un nav to izpildījuši, personu apliecinošu dokumentu jeb pasi izsniegs ar derīguma termiņu tikai līdz 26 gadu vecumam, paredz Aizsardzības ministrijas sagatavotais likumprojekts. Dienestā iesauks vīriešus no 18 līdz 27 gadu vecumam. Par dienesta izpildei vai tā reģistrācijai pakļauta pilsoņa izvairīšanos ierasties pēc Aizsardzības ministrijas atbildīgās struktūrvienības uzaicinājuma izteiks brīdinājumu vai piemēros naudas sodu līdz 50 eiro. Savukārt, ja izvairīšanās ilgs vairāk par desmit dienām vai izvairīšanās no iesaukuma dienestā izpaudīsies citādā veidā būs paredzēta kriminālatbildība.

Izglītības un zinātnes ministrija, vērtējot iespējas turpmākai augstākās izglītības finansēšanai, izskata variantu atteikties no budžeta un maksas studiju vietu sistēmas augstskolās, tā vietā ieviešot līdzmaksājumus vairumam studējošo. Inistrijas priekšlikums ir pakāpeniski, septiņu līdz desmit gadu laikā, pāriet uz pilnībā valsts finansētu augstāko izglītību, kā pārejas posmu ieviešot daļēji valsts finansētu sistēmu.

Turpinām ziņas

Covid-19 saslimstības pacēlums ir pagājis arī Latvijā, norāda Slimību profilakses un kontroles centrā. Šāda tendence pēc Covid-19 saslimstības pieauguma šovasar bija vērojama arī citās Eiropas valstīs.

Aizvadītās nedēļas laikā ar Covid-19 inficēto iedzīvotāju skaits ir palielinājies tikai Preiļu novadā, savukārt citās Latvijas pašvaldībās saslimušo skaits ir krities. Preiļos pašlaik ir arī Latvijā augstākais kumulatīvais saslimstības līmenis uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Latvijā. Preiļu novadā svētdien reģistrēto cilvēku skaits, kuri ar Covid-19 ir inficējušies iepriekšējo 14 dienu laikā, ir par 3,4% lielāks nekā pirms nedēļas, pieaugot no 207 līdz 214 saslimušajiem. Savukārt vislielākais saslimušo skaita kritums bijis Līvānu novadā, kur saslimušo skaits nedēļas laikā samazinājies par 47% - no 132 līdz 70 cilvēkiem, kuri ar Covid-19 ir inficējušies iepriekšējo 14 dienu laikā. 

Jēkabpils reģionālās slimnīcas valdes loceklis Renārs Putniņš iesniedzis atlūgumu.  Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis sarunā ar Radio1 apstiprināja, ka piektdien, 26.augustā ir saņēmis atlūgumu no slimnīcas valdes locekļa Renāra Putniņa un to akceptējis. Jēkabpils novada pašvaldība ir izsludinājusi konkursu uz Jēkabpils reģionālās slimnīcas valdes locekļa amatu. Pretendenti var pieteikties līdz 8.septembrim. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Biedrības “Lauku partnerība Sēlija” rīkotais radošais konkurss “Vedējs” ir kļuvis par labo darbu darītāju svētkiem lauku cilvēkiem. Šogad konkurss noritēs 15. reizi. Iepriekšējā konkursā „Vedējs”, kas norisinājās 2019. gadā tika iesniegti 9 apraksti, kuru varoņi ir dažādu lauku dzīves jomu pārstāvji – biedrību aktīvisti, ģimene – kultūras vērtību uzturētāja, kultūras darbinieki, cilvēki ar interesantu aizraušanos, uzņēmēji. Pretendentus pieteikt konkursam aicina līdz 25.septemebrim.

Un vēl

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam vairāki iedzīvotāji ziņojuši, ka viņi saņēmuši telefona zvanus no krāpniekiem, kas uzdodas par vienotā ārkārtas palīdzības izsaukumu tālruņa numura 112 dispečeriem un, visticamāk, krāpnieciskos nolūkos, vēlas iegūt cilvēka personas datus. VUGD norāda, ka glābšanas dienesta dispečeri var iedzīvotājam zvanīt tikai tad, ja cilvēks pats ir zvanījis un pieteicis notikumu, kā arī lai precizētu informāciju vai turpinātu pārtrauktu sarunu. VUGD aicina gadījumos, ja saņemts aizdomīgs zvans no tālruņa numura 112, nekavējoties informēt savu mobilo sakaru operatoru, bet, ja iedzīvotāji cietuši no krāpnieciskām darbībām, tad vērsties ar iesniegumu Valsts policijā. 

Atstājiet komentāru