2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 1.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 1.augustā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts drošības dienests saskata riskus Krievu medijiem ienākot Latvijā;  Ekonomikas ministrija sola, ka apkurei ziemā gāzes pietiks; un No šodienas stājas spēkā izmaiņas paternitātes pabalsta izmaksā

Valsts drošības dienests ir brīdinājis mūsu valsts augstākās amatpersonas, ka pastāv riski, Latvijā darbu sākot arvien vairāk Krievijas mediju uzņēmumiem. Pagājušajā nedēļā tika ziņots, ka kopš Krievijas sāktā kara uz Latviju no agresorvalsts ir emigrējuši vairāk nekā 200 Krievijas žurnālistu un 23 mediju organizācijas. Daļa no tām arī oficiāli sākušas darbu no Rīgas, lai turpinātu informēt Krievijas sabiedrību arī par notiekošo karu Ukrainā, ko darīt Krievijā vairs nav iespējams tur pieņemto likumu dēļ. Tikmēr Valsts drošības dienests šajā procesā saskatījis riskus valsts drošībai, kas saistīti ar to, ka mediju darbība tradicionāli bijusi Krievijas specdienestu interešu lokā. 

Krievijas karaspēkam Ukrainā spēki iet uz beigām, tviterī sestdien norādījis Lielbritānijas ārējā izlūkdienesta MI6 vadītājs Ričards Mūrs. Viņš norādījis, ka Kremlis krīt izmisumā, Krievija zaudējusi desmitus tūkstošu karavīru un izmanto padomju laika ieročus. Viņu novecojušās raķetes nogalina un ievaino nevainīgus ukraiņus. Krievija šajā netaisnajā karā neuzvarēs. Apvienotā Karaliste turpina būt kopā ar Ukrainu. 

Jau ziņots, ka Krievijas Aizsardzības ministrija iepriekš apgalvojusi, ka tā dēvētajā specoperācijā piedalās pietiekams karavīru skaits un ka nekādi mobilizācijas pasākumi netiek plānoti. Taču vienlaikus ir zināms, ka daudzos Krievijas reģionos notiek brīvprātīgo vervēšanas kampaņas karam.

Amatpersonas Ņujorkā sestdien izsludināja ārkārtas stāvokli sabiedrības veselības jomā saistībā ar pērtiķu baku vīrusa izplatību, nosaucot pilsētu par uzliesmojuma epicentru. Tiek ziņots, ka inficēšanās risks varētu būt 150 tūkstoši pilsētas iedzīvotāju. Ārkārtas stāvokļa izsludināšana ļaus amatpersonām izdot ārkārtas rīkojumus, lai īstenotu pasākumus infekcijas izplatības bremzēšanai. Pašreizējais pērtiķu baku uzliesmojums vairāk nekā 70 valstīs ir līdz šim lielākais šīs slimības uzliesmojums. Pasaules Veselības organizācija 23.jūlijā to pasludināja par "globālu ārkārtas situāciju".

Turpinām ziņas

"Latvijas valsts meži" šajā gadā slēgto līgumu ietvaros šķeldas piegādes veic tikai Latvijas ražošanas uzņēmumiem. Uzņēmumā norāda, ka vietējais pieprasījums pašlaik būtiski pārsniedz piedāvājumu un ir tāds, kāds tas nekad iepriekš nav bijis. To ietekmējot tirgū notiekošajai pārorientācijai no dabasgāzes patēriņa uz citiem resursiem.

Pēc valsts rīcībā esošās informācijas, gāze apkures sezonai Latvijā tiks nodrošināta, komentējot Krievijas gāzes koncerna "Gazprom" paziņojumu par gāzes eksporta pārtraukšanu uz Latviju, aģentūrai LETA sacīja ekonomikas ministre Ilze Indriksone. Viņa norādīja, ka Latvija nemaz nav rēķinājusies ar gāzes plūsmām no Krievijas. Pēc Indriksones teiktā, līdzšinējie aprēķini liecinot, ka Latvijā apkures sezonā gāze tiks nodrošināta. 

Transportlīdzekļu tehniskās apskates stacijās veidojas rindas un autovadītāji spiesti gaidīt pat vairākas stundas. Neapmierinātību par rindām iedzīvotāji pauda sociālā tīkla vietnē “Twitter”. Tikmēr Ceļu satiksmes drošības direkcijā skaidro, ka kopumā trūkst līdz 10% darbinieku. Turklāt esošie inspektori slimo. CSDD arī vērš uzmanību, ka saīsināt rindās pavadīto laiku iespējams, apmaksājot pakalpojuma elektroniski. 

Un vēl

No šodienas, 1. augusta paternitātes pabalstu maksās par 10 darba dienām, un ir paplašināts arī šī pabalsta saņēmēju loks, ja paternitāte nav noteikta un dažos citos gadījumos. Par bērniem, kuri dzimuši no 2022. gada 1. augusta, paternitātes pabalstu par 10 darba dienām varēs saņemt bērna tēvs, kā arī cita persona, ja bērna paternitāte nav atzīta vai noteikta, bērna tēvs ir miris vai viņam ir pārtrauktas aizgādības tiesības. Paternitātes pabalstu varēs pieprasīt sešu mēnešu laikā no bērna dzimšanas. Šādas izmaiņas paredz likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu grozījumi”, kas stājas spēkā no šodienas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien varētu sākties Ukrainas graudu eksports; Nākamnedēļ valdība lems par atbalsta pasākumiem iedzīvotājiem energokrīzes mazināšnai; un Kāds laiks gaidāms augusta pirmajā nedēļā?

Turcija sagaida, ka Ukrainas graudu eksports sāksies šodien. Ir ļoti liela iespēja, ka pirmdien ceļā dosies kuģis ar Ukrainas labību, pavēstīja biroja preses pārstāvis, piebilstot, ka vēl ir jāatrisina tikai viena vai divas detaļas. Piegāžu apturēšana no abām lielajām labības eksporta valstīm - Ukrainas un Krievijas - ir viens no faktoriem cenu kāpumam, kas pārtikas importu pasaules nabadzīgākajās valstīs padarījis teju nepieejami dārgu.

Izmeklētāji ir pārliecināti, ka Krievija izmantojusi termobāriskos ieročus ukraiņu karagūstekņu masveida sodīšanai Olenivkā. Termobāriskie ieroči ir ieroči, kas vispirms izveido degvielas aerosola mākoni un pēc tam to uzspridzina ar detonatoru palīdzību — notiek tilpumsprādziens. Tas teikts starptautiskās izlūkošanas kopienas materiālos . Izmeklētāji ir pārliecināti, ka Krievija sarīkoja ukraiņu kaujinieku slaktiņu, lai apsūdzētu Ukrainu apzinātā HIMARS lietošanā un vienlaikus diskreditētu amerikāņu MLRS. Bet viņi to darīja neprofesionāli, jo viņi nezina, kā šīs sistēmas darbojas, norāda UNIAN. Ja Olenivkai būtu trāpījusi GMLRS raķete, tad iekšā nebūtu apdegumu... Sprādziens visus būtu saplosījis, nevis sadedzinājis dzīvus kā to dara termobāriskie ieroči.

Polijā no Ukrainas kopš Krievijas iebrukuma sākuma ieradušies 5,15 miljoni bēgļu, svētdien paziņoja Polijas robežsardzes aģentūra. Tajā pat laikā 3,25 miljoni ukraiņu atgriezušies dzimtenē, ziņo aģentūra. Martā Polija pieņēma likumu, kas sniedz plašu atbalstu ukraiņiem, kuri bēg no Krievijas iebrukuma. Krievijas uzsāktā kara dēļ no Ukrainas uz Eiropas valstīm ir devušies vairāk nekā seši miljoni bēgļu, liecina ANO bēgļu lietu aģentūras UNHCR dati.

Filipīnās svētdien jūrā iekrita atlūzas no raķetes, kas orbītā nogādāja daļu no Ķīnas jaunās kosmosa stacijas, paziņojusi Ķīnas valdība. Lielākā daļa raķetes "Long March-5B" pēdējās pakāpes sadega pēc ieiešanas atmosfērā. Paziņojumā nav sniegta sīkāka informācija par to, vai atlikušās atlūzas nokrita uz sauszemes vai jūrā, taču teikts, ka "nosēšanās zona" atrodas 119 austrumu garuma grādos un 9,1 ziemeļu platuma grādos. Tas atrodas ūdeņos uz dienvidaustrumiem no Filipīnu pilsētas Puertoprinsesas Palavanas salā. Ķīna ir saskārusies ar kritiku par to, ka iepriekš divas reizes ļāvusi raķešu pakāpēm nekontrolēti nokrist uz Zemes.

Turpinām ziņas

Valdība 9. augustā skatīs noteikumus, ar kuriem iedzīvinās valdības konceptuāli pieņemtos atbalsta pasākumus iedzīvotājiem,, mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojis Krišjānis Kariņš. Valdība jau ir konceptuāli lēmusi par atbalsta pasākumiem iedzīvotājiem kopumā 350 miljonu eiro apjomā.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets otrdien, 21. jūnijā, atbalstīja 350 miljonu eiro apjomīgu atbalsta pakotni energoresursu cenu un vispārējās inflācijas pieauguma ietekmes mazināšanai mazaizsargātajām iedzīvotāju grupām.

Rīgas apgabaltiesa saņēmusi ģenerālprokurora apelācijas protestu par Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas spriedumu, ar kuru noraidīta prasība izbeigt reliģiskās organizācijas "Jaunā paaudze" darbību. Rīgas apgabaltiesā ir saņemts ģenerālprokurora apelācijas protests par Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas šā gada 13. maija spriedumu. Par apelācijas tiesvedības ierosināšanu tiks lemts šodien.

Jau vēstīts, ka pērn 10. novembrī, Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā iesniegts ģenerālprokurora prasības pieteikums par reliģiskās organizācijas "Evaņģēlisko kristiešu baznīcas "Jaunā paaudze" Rīgas draudze" un reliģiskās organizācijas "Evaņģēlisko kristiešu baznīca "Jaunā paaudze"" darbības izbeigšanu. Prokuratūrā atzīmē, ka tās veiktās pārbaudes gaitā konstatēts, ka pretēji normatīvajos aktos terminēti noteiktajām prasībām ievērot sociālo distancēšanos un citus ierobežojumus, kas paredzēti epidemioloģiskai drošībai, reliģiskā organizācija  vairākkārt pieļāvusi publiskus pasākumus, neraugoties uz to, ka par šādiem pārkāpumiem jau tikuši piemēroti administratīvie sodi.

Un vēl

Šodien centrālajos un austrumu rajonos turpināsies lietus, iespējams pērkona negaiss, bet nedēļas vidū nokrišņi gaidāmi vien atsevišķos rajonos, un dienās vietām termometra stabiņš tuvosies +30 grādu atzīmei, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā. Otrdiena būs mākoņaina, tomēr brīžiem uzspīdēs arī saule. Ciklons būs šķērsojis valsts teritoriju, un nokrišņi mitēsies. Vietām neliels lietus, vien nakts sākumā austrumu daļā nokrišņu būs vairāk, iespējams pērkona negaiss. Dominēs lēns līdz mērens rietumu puses vējš. Minimālā gaisa temperatūra naktī būs +13...+18 grādi, savukārt dienā gaiss iesils līdz +19...+24 grādiem.

Trešdien debesīs būs mainīgs mākoņu daudzums, taču nokrišņi gaidāmi tikai naktī, kad vietām austrumu rajonos īslaicīgi līs. Pūtīs lēns vējš. Lielākajā valsts daļā nakts būs vēsa, termometra stabiņam noslīdot līdz +10...+14 grādiem, siltāks būs vien Kurzemes piekrastē, tur +13...+16 grādi. Dienā gaiss iesils līdz +21...+26 grādiem.

Ceturtdien no austrumiem pastiprināsies anticiklona ietekme, kas saglabāsies arī piektdien. Abās dienās gaidāms mainīgs mākoņu daudzums un lielākoties sauss laiks. Dominēs lēns līdz mērens dienvidaustrumu, dienvidu vējš. Naktīs gaisa temperatūra gaidāma +15...+20 grādu robežās, valsts dienvidaustrumos būs vēsāks, tur +10...+14 grādi. Dienās termometra stabiņš pakāpsies līdz +24...+29 grādu atzīmei.

Pēc šī brīža prognozēm, piektdienas vakarā Latviju no rietumiem sasniegs vēsāka gaisa masa ar nokrišņu zonu, kas sestdien nesīs lietu visā valsts teritorijā. Nedēļas beigās pūtīs lēns rietumu puses vējš, dienās gaiss iesils līdz +19...+24 grādu.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties : Krievija turpina uzbrukumus Ukrainai ; Depozīta sistēmā noslēdzies pārejas posms ; un Aicina ziedot asinis arī atvaļinājumu laikā.

Aizvadītajā naktī notikuši jauni Krievijas raķešu uzbrukumi apdzīvotajām vietām visā Ukrainā. Dienvidu pilsētas Mikolajivas mērs Oleksandrs Senkevičs paziņojis, ka vairākos rajonos atskanējuši spēcīgi sprādzieni un aicināja iedzīvotājus ievērot piesardzības pasākumus. Arī Harkivā vairākās vietās nogranduši sprādzieni. Apšaudītas arī apdzīvotās vietas Dņipropetrovskas apgabalā. Pagaidām nav informācijas par postījumiem un cietušajiem. Amerikāņu militārās domnīcas "Kara izpētes institūts" analītiķi pieļauj, ka Krievijas karaspēks gatavojas jaunam uzbrukumam Harkivas virzienā.

Militārajā bāzē Rumānijas austrumu daļā oficiāli dislocēta Amerikas Savienoto Valstu bruņoto spēku vienība, kuras kodolu veido militārpersonas no 101. desanta divīzijas. Tās galvenais uzdevums būs garantēt mieru NATO austrumu flangā, ko apdraud Krievijas iebrukumus Ukrainā.

ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi apstiprinājusi, ka dosies tūrē uz vairākām Āzijas valstīm, taču neminēja, vai vizītes ietvaros apmeklēs arī Taivānu, raksta portāls "Politico". Pelosi iespējamā došanās uz Taivānu radījusi plašas diskusijas gan Vašingtonā, gan arī Pekinā.  Ķīna uzskata Taivānu par daļu savas teritorijas, asi kritizējot valstis un līderus, kuri jebkādā veidā atzīst salas suverenitāti un brīdinājusi ASV,  rēķināties ar sekām, ja Pelosi apmeklēs Taivānu. Tas radījis politiskus sarežģījumus Baltajam namam. Džo Baidens iepriekš norādīja, ka šobrīd ASV vizīte Taivānā nav laba ideja.

Turpinām ziņas

Sākot no šodienas, 1. augusta, veikalu plauktos visiem dzērienu iepakojumiem, kas iekļauti depozīta sistēmā, jābūt marķētiem ar depozīta zīmi. Jau ziņots, ka depozīta sistēma dzērienu iepakojumiem darbu Latvijā sāka 1. februārī, un līdz augustam bija pārejas periods. Ja pēc 1. augusta veikalu plauktos parādīsies sistēmā noteiktie dzērienu iepakojumi bez depozīta marķējuma, tad tirgotājam var tikt piemērots arī administratīvais sods.

Nedēļas nogalē glābēji no Latvijas ūdenstilpēm izcēluši piecus mirušus cilvēkus, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Bojā gājušie izcelti no ūdenstilpēm Rēzeknes novada Mākoņkalna pagastā un Talsu novada Ģibuļu pagastā, Cēsīs un Cēsu novada Kaives pagastā, kā arī no Daugavas Rīgā. Visos gadījumos cilvēki nodoti Valsts policijas darbiniekiem, kuri skaidros nāves apstākļus.

Latvijas vēsturē vērienīgāko narkotiku kravas krimināllietu jeb tā dēvēto Kokneses kokaīna lietu Ekonomisko lietu tiesa plāno turpināt skatīt 7.oktobrī. Publiski pieejamā informācija tiesu kalendārā liecina, ka lietā apsūdzētie ir Agris Vaivods, Andris Elsts, Dainis Vaivods un Andrejs Davidko. Saskaņā ar tiesas sniegto informāciju krimināllietā vairākas personas apsūdzētas par to, ka organizētas grupas sastāvā pārvietoja pāri Latvijas valsts robežai tūkstoš 758 kilogramus kokaīna, paslēpjot to banānu kravā.

Jau ziņots, ka 2019.gada 8.janvārī Kokneses novadā kādā privātmājas teritorijā tika uzieta krava ar 42 kartona kastēm, kas tika sūtītas no Ekvadoras. Kastēs bija 2 tūkstoši 195 kokaīna briketes.

Un vēl

Lai arī augusts ir atvaļinājumu laiks, ārstniecības iestādēs pieprasījums pēc asins komponentiem nav apstājies. Nereti tieši vasarā tiek gūtas dažādas traumas, kur ārstēšanai nepieciešama asins pārliešana, tādēļ Valsts asinsdonoru cerntrā aicina donorus būt aktīviem un pirms došanās atvaļinājumā ziedot asinis vai nu pastāvīgajās ziedošanas vietās, vai kādā no izbraukuma punktiem. Lai dotos uz asins ziedošanas vietu, galvenais ir laba pašsajūta un vēlme palīdzēt, skaidro asinsdonoru centrā.  Jēkabpils poliklīnikā šomēnes asinsdonori būs gaidīti – 8. un 22.augustā. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimas ārlietu komisija plāno Krieviju atzīt par teroristisku valsti; Ekonomikas ministrija ir izstrādājusi iespējamos atbalsta nosacījumus gadījumam, ja Covid-19 dēļ tiks ieviesti ierobežojumi; un Kādus apbalvojumus piešķirs Jēkabpils novada pašvaldība?

Saeimas Ārlietu komisija otrdien, 2.augustā, skatīs paziņojumu, kurā Krieviju paredzēts atzīt par teroristisku valsti, sociālajos tīklos informē parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols. Kā ziņots, ASV Senāts jau vienbalsīgi pieņēmis rezolūciju, aicinot Valsts departamentu atzīt Krieviju par valsti terorisma sponsoru saistībā ar tās darbībām Čečenijā, Gruzijā, Sīrijā un Ukrainā, kas novedušas pie "neskaitāmu vīriešu, sieviešu un bērnu nāves". Līdzīgs priekšlikums iesniegts Pārstāvju palātā, kur, kā sagaidāms, spīkere Nensija Pelosi paudīs stingru atbalstu tā pieņemšanai.

No Odesas ostas pirmdienas rītā devies ceļā kuģis ar labības kravu, un tas ir pirmais kuģis,  kas atstājis Ukrainu kopš starptautisko vienošanos parakstīšanas par labības eksporta atsākšanu no Ukrainas, ziņo telekanāls "CNN Turk", atsaucoties uz Turcijas Aizsardzības ministriju. Kuģis "Razoni", kam ir Sjerraleones karogs, devies uz Libānas ostu Tripoli ar kukurūzas kravu. Šī ir atvieglojuma diena pasaulei, uzsvēris Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba. Savukārt ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs paudis cerību, ka Ukrainas labības eksporta atsākšana pa Melno jūru "dos ļoti vajadzīgo stabilitāti un atvieglojumu globālajai pārtikas drošībai, īpaši vistrauslākajos humānajos kontekstos". 

Krievijas karaspēkam bombardējot Mikolajivu, nogalināts Ukrainas labības eksporta magnāts Oleksijs Vadaturskis, paziņoja amatpersonas. 74 gadus vecais Vadaturskis un viņa sieva Raisa gājuši bojā, kad Krievijas raidīta raķete naktī uz svētdienu trāpīja viņu mājai. Vadaturskis bija labības eksporta uzņēmuma "Nibulon" dibinātājs, vairākuma akcionārs un vadītājs. Tiek lēsts, ka viņa īpašumu vērtība bija apmēram 400 miljoni eiro. "Nibulon" ir uzbūvējis daudz noliktavu un citu infrastruktūru labības eksportam. Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis sacīja, ka Vadaturska nāve ir liels zaudējums.

No šodienas apturēta Latvijas un Krievijas 2010.gada vienošanās par abu valstu pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējo braucienu vienkāršošanu, paredz valdības 14.jūlija lēmums. Ārlietu ministrija skaidro, ka vienošanās 2010.gadā tika noslēgta nolūkā vienkāršot Latvijas un Krievijas pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējos braucienus. Reaģējot uz Krievijas 24.februārī sākto iebrukumu Ukrainā, tika apturēta vīzu, tai skaitā pierobežas atļauju, izsniegšana Krievijas pilsoņiem visās Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs. Tāpat tika ieviestas sankcijas pret Krievijas pilsoņiem un uzņēmumiem, kā arī tika izplatīts Ārlietu ministrijas aicinājums Latvijas iedzīvotājiem atturēties no braucieniem uz Krieviju. 

Turpinām ziņas

Ekonomikas ministrija ir izstrādājusi iespējamos atbalsta nosacījumus gadījumam, ja rudenī Minitru kabinets nolemj ieviest ierobežojumus, lai mazinātu Covid-19 izplatību. Iespējamība, ka rudenī tiks ieviesti ierobežojumi - sociālā distancēšanās, medicīnisko sejas masku lietošana, augsta riska inficēšanās vietās attālināts darbs – ir diezgan augsta, jo par to liecina gan Veselības ministrijas paredzētie trīs Covid-19 attīstības scenāriji, gan arī Ekonomikas ministrijas sagatavotie noteikumu projekti par atbalstu Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem, kas nosūtīti uzņēmēju organzācijām izvērtēšanai. 

Covid-19 izplatības ierobežojumu ieviešanas gadījumā Ekonomikas ministrija piedāvā atjaunot algu subsīdijas atbalstu daļēja atalgojuma kompensēšanai darba devēja darbiniekiem, pašnodarbinātām personām, mikro uzņēmuma īpašniekiem vai individuālajiem komersantiem, kā arī atjaunot granta atbalstu apgrozāmo līdzekļu nodrošināšanai. Ekonomikas ministrija paredz, ka minētos atbalstus tāpat kā līdz šim administrētu Valsts ieņēmumu dienests

No šodienas ārstniecības iestādēm epidurālā anestēzija dzemdībās būs jāsniedz par valsts līdzekļiem, tajā skaitā, ja vēlmi par atsāpināšanas pielietošanu izteikusi pati sieviete. Ministrijas vērtējumā, nav pieļaujams, ka atsāpināšana tiek sniegta kā maksas pakalpojums, jo tā ir valsts apmaksāta. Veselības ministrija norāda, ka šogad pirmo reizi atsāpināšanai dzemdībās piešķirts atsevišķs un ievērojams finansējums - vairāk nekā 1,3 miljoni eiro. 

Un vēl

Apstiprināts Jēkabpils novada pašvaldības apbalvojumu dibināšanas nolikuma projekts. Jēkabpils novada pašvaldība paredzējusi trīs apbalvojumus - Jēkabpils novada Goda pilsonis , ko piešķirs par sevišķiem nopelniem Jēkabpils novada labā, kas var izpausties valsts, pašvaldības, sabiedriskajā, kultūras, izglītības, zinātnes, saimnieciskajā un citā darbā. Personām, kurām piešķirts apbalvojums „Jēkabpils novada Goda pilsonis” pasniedz cēlmetāla goda zīmi un apliecinājuma  rakstu. Saņemot šo apbalvojumu, tiek piešķirta naudas balva 1000  eiro. Viena gada laikā piešķirs līdz trīs šādus apbalvojumus.

Savukārt apbalvojumu - Goda raksts - piešķirs fiziskai, juridiskai personai vai personu grupai, kolektīvam par izciliem nopelniem un ieguldījumu izglītībā, kultūrā, medicīnā, sportā, uzņēmējdarbībā. Personām, kurām piešķirts Goda raksts, piešķir naudas balvu 200 eiro. Viena gada laikā var piešķirt ne vairāk kā 10 Goda rakstus.  Un visbeidzot apbalvojums - Pateicības raksts, ko piešķirs fiziskai, juridiskai personai vai personu grupai, kolektīvam par godprātīgu, ilggadēju darbu, profesionālo meistarību, sasniegumiem starptautiskos un valsts mēroga pasākumos. Pateicības raksta saņēmējam var piešķirt naudas balvu, tās apmēru nosaka dome gadskārtējā budžetā vai ar atsevišķu lēmumu.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: No Odesas devies ceļā pirmais kuģis ar labības kravu; No šodienas beidzas depozītu sistēmas pārejas periods; un Kāds laiks gaidāms nedēļas turpmākajās dienās?

Valsts drošības dienests ir brīdinājis mūsu valsts augstākās amatpersonas, ka pastāv riski, Latvijā darbu sākot arvien vairāk Krievijas mediju uzņēmumiem. Pagājušajā nedēļā tika ziņots, ka kopš Krievijas sāktā kara uz Latviju no agresorvalsts ir emigrējuši vairāk nekā 200 Krievijas žurnālistu un 23 mediju organizācijas. Daļa no tām arī oficiāli sākušas darbu no Rīgas. Valsts drošības dienests šajā procesā saskatījis riskus valsts drošībai, kas saistīti ar to, ka mediju darbība tradicionāli bijusi Krievijas specdienestu interešu lokā. 

No Odesas ostas šorīt devies ceļā kuģis ar labības kravu, un tas ir pirmais kuģis,  kas atstājis Ukrainu kopš starptautisko vienošanos parakstīšanas par labības eksporta atsākšanu no Ukrainas, ziņo telekanāls "CNN Turk", atsaucoties uz Turcijas Aizsardzības ministriju. Kuģis "Razoni", kam ir Sjerraleones karogs, devies uz Libānas ostu Tripoli ar kukurūzas kravu. 

Militārajā bāzē Rumānijas austrumu daļā oficiāli dislocēta Amerikas Savienoto Valstu bruņoto spēku vienība, kuras kodolu veido militārpersonas no 101. desanta divīzijas. Tās galvenais uzdevums būs garantēt mieru NATO austrumu flangā, ko apdraud Krievijas iebrukumus Ukrainā.

ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi apstiprinājusi, ka dosies tūrē uz vairākām Āzijas valstīm, taču neminēja, vai vizītes ietvaros apmeklēs arī Taivānu, raksta portāls "Politico". Pelosi iespējamā došanās uz Taivānu radījusi plašas diskusijas gan Vašingtonā, gan arī Pekinā.  Ķīna uzskata Taivānu par daļu savas teritorijas, asi kritizējot valstis un līderus, kuri jebkādā veidā atzīst salas suverenitāti un brīdinājusi ASV,  rēķināties ar sekām, ja Pelosi apmeklēs Taivānu. 

Turpinām ziņas

Pēc valsts rīcībā esošās informācijas, gāze apkures sezonai Latvijā tiks nodrošināta, komentējot Krievijas gāzes koncerna "Gazprom" paziņojumu par gāzes eksporta pārtraukšanu uz Latviju, aģentūrai LETA sacīja ekonomikas ministre Ilze Indriksone. Viņa norādīja, ka Latvija nemaz nav rēķinājusies ar gāzes plūsmām no Krievijas. Pēc Indriksones teiktā, līdzšinējie aprēķini liecinot, ka Latvijā apkures sezonā gāze tiks nodrošināta. 

Valdība 9. augustā skatīs noteikumus, ar kuriem iedzīvinās valdības konceptuāli pieņemtos atbalsta pasākumus iedzīvotājiem,, mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojis Krišjānis Kariņš. Valdība jau ir konceptuāli lēmusi par atbalsta pasākumiem iedzīvotājiem kopumā 350 miljonu eiro apjomā.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets otrdien, 21. jūnijā, atbalstīja 350 miljonu eiro apjomīgu atbalsta pakotni energoresursu cenu un vispārējās inflācijas pieauguma ietekmes mazināšanai mazaizsargātajām iedzīvotāju grupām.

Sākot no šodienas, 1. augusta, veikalu plauktos visiem dzērienu iepakojumiem, kas iekļauti depozīta sistēmā, jābūt marķētiem ar depozīta zīmi. Jau ziņots, ka depozīta sistēma dzērienu iepakojumiem darbu Latvijā sāka 1. februārī, un līdz augustam bija pārejas periods. Ja pēc 1. augusta veikalu plauktos parādīsies sistēmā noteiktie dzērienu iepakojumi bez depozīta marķējuma, tad tirgotājam var tikt piemērots arī administratīvais sods.

Un vēl

Šonedēļ Latvijā būs visai saulains un ļoti silts laiks, ceturtdien un piektdien gaisa temperatūra paaugstināsies līdz 30 grādiem, prognozē sinoptiķi. Tuvākajās dienās gaidāms galvenokārt neliels mākoņu daudzums, tikai vietām var uzlīt. Pūtīs lēns līdz mērens rietumu vējš, kas pāries dienvidu vējā. Kļūs siltāks. Otrdien gaisa temperatūra pakāpsies līdz 20.. 25 grādiem, piektdien – jau līdz 26..31 grādam.

Nedēļas nogalē no rietumiem gaidāma aukstā atmosfēras fronte, kas atnesīs īslaicīgu lietu, vietām iespējamas stipras pērkona lietusgāzes. Ar rietumu vēju ieplūdīs vēsāks gaiss, un svētdien temperatūra, iespējams, vairs nepārsniegs 18..22 grādus.

Atstājiet komentāru