2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 11.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 11.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas tiek pastiprinātas Eiropas Savienības sankcijas pret Krieviju; Kāpēc Baltijas valstīs vairāk izjūt inflāciju nekā Eirozonā? un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Krievijas spēki Ukrainā nekādu taktisko pauzi neievēro un gatavojas nākamajam uzbrukumam Doneckas reģionam. Par to brīdina militārie eksperti. Pašlaik Krievijas spēku virzību uz priekšu aizvien vairāk kavē munīcijas noliktavu iznīcināšana iebrucēju kontrolētajās teritorijās. Tikmēr militārie analītiķi brīdina par to, ka aizvien izteiktāk ir manām Krievijas plāni ne tikai ieņemt visu Doneckas un Luhanskas apgabalu teritoriju, bet arī anektēt Harkivas apgabalu.

Šonakt beidzās pārejas periods, kurā bija iespējams importēt Eiropas Savienībā zināmas sankcijām pakļautas preces vai eksportēt tās uz Krieviju saskaņā ar agrāk noslēgtiem līgumiem. Pārejas periods beidzās pusnaktī. 

Izmaiņas skars arī fiziskās personas, kas šķērso robežu tūrisma vai citos nolūkos. No šodienas arī privātpersonām vairs nebūs iespējams importēt vai eksportēt zināmas preces. Aizliegto preču sarakstā ir lietotas un jaunas mēbeles un to daļas, kokmateriāli un koka izstrādājumi, kāliju saturošs mēslojums, jaunas pneimatiskās riepas, cements, kaviārs, jauni vai lietoti konteineri, piemēram, stikla pudeles un citi priekšmeti. Turpmāk būs arī aizliegts ievest no Krievijas alkoholiskos dzērienus, piemēram, degvīnu, džinu vai liķieri neatkarīgi no daudzuma.

Paātrinātai jaunās starptautiskās bāzes un poligona izveidei Aizsardzības ministrija valdībā virzīs atsevišķu likumprojektu. Likumprojekts pēc apstiprināšanas valdībā vēl būs jāpieņem Saeimai. Ministrijā arī apliecināja, ka poligons būs daudzfunkcionāls, tajā skaitā, smagās bruņutehnikas izmantošanai. Kā ziņots, jaunu starptautisku militāro bāzi - Zalves poligonu Latvijā plānots veidot Aizkraukles un Jēkabpils novados. Lielākā daļa īpašumu, kuros plānots veidot militāro bāzi un poligonu, pieder  VAS "Latvijas valsts meži". Zalves militārais poligons aizņemtu apmēram 1000 hektāru. Poligonu varētu izveidot pusotra līdz divu gadu laikā. 

Turpinām ziņas

Degvielas cenas šogad jūnijā Latvijā bija vidēji par 60,3% augstākas nekā pirms gada, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Tajā skaitā dīzeļdegviela gada laikā - 2022.gada jūnijā salīdzinājumā 2021.gada jūniju - Latvijā sadārdzinājusies vidēji par 64,9%, benzīna - par 57,5%, bet auto gāzes cena augusi par 30,4%. Savukārt šogad jūnijā salīdzinājumā ar maiju degviela sadārdzinājusies vidēji par 7,2%, pieaugot dīzeļdegvielas cenai par 5,9%, benzīna cenai par 9,9% un auto gāzes cenai par 0,5%.

Runājot par inflāciju eirozonā – Baltijas valstīs to izjūt īpaši, jo salīdzinoši esam nabadzīgāki un mums lielāka maciņa daļa jātērē tieši enerģijai un pārtikai, kamēr lielo un turīgo valstu iedzīvotājiem atliek nauda arī kam citam. Latvijas Bankas ekonomiste Ieva Opmane Latvijas Radio norādīja, ka inflācijas rādītāji ir būtiski ne tikai politikas veidotājiem un uzņēmējiem, bet arī vienkāršam iedzīvotājam, jo ļauj redzēt, kā precēm, ko ikdienā patērē, mainās cenas.  Eirozonas mērķis inflācijai ir divi procenti, nevis nulle, jo deflācija, kad cenas strauji samazinās, arī ir ļoti bīstama, norādīja ekonomiste. Piemēram, ja uzņēmējs ir iepircis izejmateriālus par dārgāku cenu, bet preci nākas pārdot par zemāku, rodas zaudējumi, kas atspēlējas arī uz pieejamajām darbavietām. 

Latvijā lielākā daļa jeb 82% strādājošo iedzīvotāju, kuriem darba devējs sniedz iespēju strādāt attālināti, vēlētos elastīgu darba modeli, kas paredz daļu laika strādāt attālināti, bet daļu – klātienē. Vienu dienu nedēļā strādāt attālināti vēlētos 11% cilvēku, divas dienas – 21%, trīs dienas – 19%, bet četras dienas – 11%. Strādāt tikai attālināti vēlētos 20%, bet strādāt tikai klātienē – 12% respondentu. To parāda informācijas tehnoloģiju uzņēmuma “Accenture” uzdevumā veikta aptauja.

Un vēl

Šīs nedēļas sākumā Latviju sasniegs ciklons, kas sagādās stipru lietu un brāzmainu vēju, prognozē sinoptiķi. Sagaidāms, ka naktī uz otrdienu Latgali sasniegs vasarai neraksturīgi spēcīga ciklona centrs, kas dienā pārvietosies uz Lietuvu. Otrdien no rīta un dienā Latvijas rietumu un centrālajā daļā gaidāmas ziemeļu, ziemeļrietumu vēja brāzmas 14-18 metri sekundē, piekrastē līdz 22 metriem sekundē. Vējš vietām, tai skaitā galvaspilsētā, lauzīs kokus, gaiss iesils līdz +19..+24 grādiem.

Ciklons atnesīs arī plašas lietavas, nokrišņu daudzums vietām var pārsniegt 30 milimetrus. Nedēļas otrajā pusē laikapstākļus noteiks jauna ciklona dienvidu mala, tādēļ palaikam pastiprināsies rietumu vējš, bieži līs, gaidāms arī pērkona negaiss. Gaisa temperatūra būtiski nemanīsies.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Aizsardzības ministrija piedāvā dibināt valsts kapitālsabiedrību, lai nodrošinātu munīcijas ražošanu; Infektologi aicina ceļot epidemioloģiski droši; un Stājušies spēkā noteikumi par zveju radžu ūdenskrātuvē un Baļotes ezerā.

Lielbritānijā uz militārajām apmācībām ieradusies pirmā Ukrainas karavīru grupa, kurā daudziem nav iepriekšējas militārās pieredzes. Lielbritānija plāno kopumā apmācīt līdz 10 tūkstoši Ukrainas karavīru. Pirmā grupa ietver pāris simtus jauniesaucamo, kuri tiks apmācīti ieroču lietošanā, pirmās palīdzības sniegšanā kaujaslaukā un patrulēšanā, paziņoja Lielbritānijas Aizsardzības ministrija. Karavīru apmācība ir daļa no plašākas palīdzības paketes Ukrainai, kas ietver arī prettanku ieročus, raķešu sistēmas un citus ieročus 2,3 miljardu mārciņu jeb 2,7 miljardu eiro vērtībā.

Ukrainā ir sācies labības kulšanas laiks. Krievijas sāktā kara dēļ zemniekiem šī ražas sezona ir smaga: eksporta ceļi ir bloķēti, graudu krātuves ir pilnas un ir sarežģījumi uzglabāt jauno ražu, bet pie frontes strādājošajiem apdraudēta arī dzīvība. Iepriekš Ukraina eksportēja graudus aptuveni 30% Eiropai, vēl aptuveni 30% Ziemeļāfrika un 40% - Āzijai.

Pēc kaujinieku ziņām, Krievija nāvessodu gatavojas izpildīt diviem azoviešiem – Mikolam, izsaukuma signāls "Frost", uzvārds šobrīd nav zināms un Konstantīnam Ņikitenko  jeb izsaukuma signāls "Lapsa", vēsta pravda.com.ua. Saskaņā ar "Ukrainskaja Pravda" avota teikto, viņi tika aizvesti no kolonijas nezināmā virzienā. Krievu propagandisti ziņo par dažādām versijām - vieni raksta, ka kaujinieki notiesāti 9. jūlijā, citi - ka tiesa vēl tikai būs. Pravda.com.ua raksta, ka 8. jūlijā Krievija atcēlusi "nāvessoda moratoriju".

Krievijas izraisītā kara Ukrainā dēļ pieaug riski arī Latvijai un līdz ar to arī armijas vajadzības, ko privātie ražotāji nevar pilnībā apmierināt. Runa, pirmkārt, ir par munīcijas ražošanu.  Aizsardzības ministrija piedāvā dibināt jaunu valsts kapitālsabiedrību, lai nodrošinātu un kontrolētu šo stratēģiski svarīgo preču ražošanu. Jaunā kapitālsabiedrība būs publiski privātā partnerība starp valsti un privāto sektoru, tāpēc sākumposmā būs nepieciešama arī valsts budžeta nauda.  Aizsardzības ministrija pagaidām neatklāj, par kādu summu ir runa.

Turpinām ziņas

Vasaru un dzīvi bez Covid-19 ierobežojumiem šogad steidz izbaudīt daudzi Latvijas iedzīvotāji, gan satiekoties un kopā apmeklējot dažādus pasākumus, gan izbraucot ārpus mūsu valsts robežām. Un diemžēl arī šādā veidā tiek veicināta kovida izplatība sabiedrībā. Speciālisti aicina ceļot epidemioloģiski droši, un sargāties ne vien no koronavīrusa infekcijas, bet arī citiem vīrusiem, kas sastopami eksotiskākos gala mērķos. Lai izvairītos no šiem vīrusiem, speciālisti aicina bieži mazgāt rokas, mazgāt pārtikas produktus, ēst kārtīgi pagatavotu pārtiku un nepeldēties, ja rodas šaubas par ūdens kvalitāti.

Šobrīd vairāk nekā pusei jeb 51% Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu mājaslapu dizains ir pielāgots mobilajām ierīcēm, liecina tehnoloģiju uzņēmuma SIA "Tele2" veiktā Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu aptauja. Aptaujā secināts, ka pēdējo gadu laikā par 42% pieaudzis uzņēmumu skaits, kas pielāgojuši mājaslapas mobilajām ierīcēm. Kā galvenos iemeslus, kādēļ pēdējo gadu laikā mājaslapas ir pielāgotas mobilajām ierīcēm, uzņēmēji atzīst ērtu pieejamību klientiem un iespēju piesaistīt un apkalpot vairāk klientu.

Un vēl

No sestdienas, 9.jūlija stājušies spēkā Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi par makšķerēšanu, vēžošanu un zemūdens medībām Radžu ūdenskrātuvē un Baļotes ezerā. Tie paredz kārtību, kādā fiziskās personas var nodarboties ar licencēto makšķerēšanu Jēkabpils novada Baļotes ezerā un kārtību, kādā fiziskās personas var nodarboties ar licencēto makšķerēšanu, licencēto vēžošanu, kā arī licencētajām zemūdens medībām Jēkabpils novada Radžu ūdenskrātuvē. Ar noteikumiem var iepazīties pašvaldības mājaslapā. 

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Kad beigsies karš Ukrainā? Piedāvā veidot Kurzemes universitāti; un Vācijā būvē jaunu akumulatoru rūpnīcu.

Šobrīd Ukraina jau intensīvi saņem Rietumu sagādātos ieročus, bet arī Krievija turpina palielināt savas kaujasspējas. Ritot 5. kara mēnesim, piezogas jautājums, kāds būs kara atrisinājums? Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras vadītājs un politologs Mārtiņš Daugulis intervijā TV3 norāda, ka karš nebeigsies šogad, bet tā uzvarētājs jau ir zināms. Eksperts ir pārliecināts, ka kara iznākums nebūs par labu Krievijai, bet līdz tam vēl tāls ceļš ejams. Viņš akcentēja, ka šobrīd Ukraina un Krievija karo kā līdzvērtīgi pretinieki. Tas jau ir pirmais sagrāves punkts Krievijai, jo kara sākumā visiem šķita, ka Krievija ir neuzvarama.

Pagājušajā nedēļā tika daudz runāts par tā saukto "operācijas pauzi", ko okupanti it kā ieņēmuši Donbasā un citos Ukrainas reģionos. Ukrainas prezidents norāda, ka pašreizējo situāciju Ukrainā nevajadzētu uzskatīt par Krievijas "operācijas pauzi", jo svētdien okupantu armija veica 34 uzlidojumus, vēstīts portālā pravda.com.ua. 

Britu izlūkdienests uzskata, ka Krievijas armijas šobrīd lielākā problēma ir karavīru nogurums. Tas norāda, ka regulāru pātraukumu trūkums no dalības intensīvā karadarbībā, iespējams, ir viena no problēmām, kas visvairāk šobrīd kaitē Krievijas armijai.

Ja iecerētais valsts aizsardzības dienests būs obligāts arī ārvalstīs dzīvojošajiem tautiešiem, pastāv risks, ka daudzi no viņiem, cenšoties izvairīties no šīm apmācībām, atteiksies no Latvijas pilsonības, intervijā Latvijas Radio sacīja aizsardzības eksperts, bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Gaidis Andrejs Zeibots.Viņš pozitīvi vērtē jautājuma par obligātā militārā dienesta nepieciešamību aktualizēšanu laikā, kad Krievija ir iebrukusi Ukrainā. Tomēr vienlaikus Zeibots akcentēja, ka aizsardzības ministra aprakstītās ieceres īstenošana valsts aizsardzības spējas šajā brīdī nepalielinās, bet gan nodrošinās ilgtermiņa aizsardzības rezerves.

Turpinām ziņas

Liepājas Universitātes padome piedāvā četros gados izveidot Kurzemes Universitāti. Iecere paredz apvienot Liepājas Universitāti un Ventspils Augstskolu, kura gan to neatbalsta. Liepājas Universitātes padome piedāvā pakāpeniski četru gadu laikā izveidot Kurzemes Universitāti. Piedāvātajā modelī varētu darboties Liepājas Universitāte un Ventspils Augstskola, partnerībā piesaistot Latvijas Universitāti, Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) un Rīgas Stradiņa universitāti.  Līdz šim iecere apspriesta neformāli, taču Ventspils Augstskola paudusi, ka pašlaik vēlas turpināt autonomu attīstības ceļu. Vienlaikus durvis sarunām neesot aizcirstas.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija atļāvusi "Signet Bank" un "Expobank" apvienošanos, informēja komisijā.  No šodienas abu banku darbība tiks apvienota vienā kredītiestādē, kas pēc visu juridisko darbību veikšanas strādās ar "Signet Bank" nosaukumu.

Kāds tiek apkalpots uzreiz pēc numuriņa saņemšanas, bet vēl kādam jāgaida rindā pāris stundas – tāda aina šobrīd vērojama Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes klientu apkalpošanas centros, lai saņemtu personu apliecinošu dokumentu. Rindu mazināšanai pārvalde pieņēmusi darbā jaunus darbiniekus un krietni samazinājusi cilvēku skaitu, ko apkalpo pēc iepriekšēja pieraksta. Līdz gada beigām 700 tūkstoši cilvēku jānomaina kāds no personu apliecinošiem dokumentiem. Izņemot pensionārus un vēl atsevišķas iedzīvotāju grupas, no nākamā gada eID karte būs obligāta Latvijas iedzīvotājiem no 15 gadu vecuma.

Un vēl

Koncerns “Volkswagen” Vācijā būvē jaunu automašīnu akumulatoru rūpnīcu. Tai būs būtiska nozīme visā Eiropas mērogā. Ražošanu rūpnīcā Zalcgiteras pilsētā plānots uzsākt 2025. gadā, bet līdz 2030. gadam akumulatoru projektā kopā ar partneriem tiks ieguldīti vairāk nekā 20 miljardi eiro. Arī gada pārdošanas apjomi pārsniegs 20 miljardus eiro, un Eiropā tiks radītas apmēram 20 tūkstoši darbavietu.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā pieaug saslimušo ar Covid-19 skaits; Auto ražošanas gigants brīdina, ka var sabrukt auto tirgus; un Policija lūdz atsaukties aculieciniekus traģiskajai avārijai uz Liepājas šosejas.

Lietuvā 10.jūlijā stājās spēkā ceturtās Eiropas Savienība sankciju paketes paredzētais aizliegums ievest Eiropas Savienības teritorijā virkni Krievijas izcelsmes preču. Ierobežojums skars arī tranzītu uz Kaļiņingradu, lai gan iepriekš tika uzskatīts, ka jaunajam precizējumam par sankciju piemērošanu no Eiropas Komisijas puses varētu būt izņēmumi, atsaucoties uz Lietuvas Delfi raksta pravda.com.ua. Mediji ziņo, ka Eiropas Savienība vēlējusies no sankcijas neattiecināt uz tranzītu, lai nekaitinātu Krieviju. Tajā pašā laikā Lietuvas prezidents Gitans Nausēda uzskata, ka šajā jautājumā nevajadzētu piekāpties Krievijai

Viens no pasaulē lielākajiem auto ražošanas "gigantiem" "Stellantis" brīdina par situāciju, kas var krasi ietekmēt automašīnu tirgu, vēsta "Bloomberg". Autoražotājs izceļ lielu problēmu, ka elektroauto cenas joprojām ir lielākas par iekšdedzes spēkratu cenām. Un situācija neuzlabosies, kamēr elektroauto cenas nemazināsies. "Stellantis" mērķis ir līdz 2030. gadam elektroauto cenas samazināt par 40%. Uzņēmumā norāda, ja elektroauto cenas nemazināsies, auto tirgus sabruks.

Bokseris Mairis Briedis izslēgts no "TM Fighting Team" komandas, vēsta organizācija.  Organizācijas paziņojumā teikts, citēju: Sakarā ar nepieņemamu nostāju par okupantu iebrukumu Ukrainā, no "TM Fighting Team" rindām tiek izslēgts Mairis Briedis. Mēs, kā patriotiska organizācija, vēlamies distancēties no cilvēkiem, kuri uzskatāmi izrāda atbalstu Krievijas agresijai. Tādiem cilvēkiem nav vieta komandā, kuras pamatprincipi ir patriotisms un lojalitāte pret savu valsti, citāta beigas. 

Jau vēstīts, ka Briedis pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā tika kritizēts par to, ka sociālajos tīklos publicēja ierakstu, kurā Krievijas izraisītajā karā Ukrainā "nenostājas nevienā pusē" un vainoja medijus karadarbības, viņaprāt, nepareizā atspoguļošanā.

Turpinām ziņas

Aizvadītajās trīs diennaktīs Latvijā veiktis 5 tūkstoši 585 Covid-19 izmeklējums, reģistrēti tūkstoš 286 jauni inficēšanās gadījumi un saņemti ziņojumi par diviem mirušajiem. Abi mirušie bija vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem bijis 23,0%, savukārt 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir 395,6.

Eiropas Savienības veselības aizsardzības aģentūras, straujā Covid-19 vīrusa saslimšanas gadījumu pieauguma dēļ, 11. jūlijā rekomendēja ieviest otro balstvakcīnu tiem, kas vecāki par 60 gadiem, ziņo medijs "Reuters". Lai gan esošās koronavīrusa vakcīnas turpina nodrošināt aizsardzību pret hospitalizāciju un nāvi, vakcīnas efektivitāte ir samazinājusies, jo vīruss ir attīstījies.

Svētdien, 10. jūlijā, virs vienas no tirdzniecības centra Origo jeb Rīgas dzelzceļa stacijas ieejām novērota vizuāla griestu dekoratīvā apšuvuma deformācija, tādēļ ieeja tika slēgta. Lai pārliecinātos par tās drošību, tika izsaukts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā. Drošības apsvērumu dēļ ieeja ir pilnībā norobežota apmeklētājiem līdz detalizētai tehniskajai apskatei un griestu dekoratīvā apšuvuma remontam.

Un vēl

Valsts policija lūgusi atsaukties aculieciniekus smagajam pagājušās piektdienas ceļu satiksmes negadījumam uz Liepājas šosejas Babītes pagastā. Policija aicina atsaukties aculieciniekus, kuri var sniegt jebkādu izmeklēšanai noderīgu informāciju vai transportlīdzekļu vadītājus, kuru rīcībā ir videoreģistratora ieraksti no notikumu vietas. 

Jau vēstīts, ka piektdien pusdienlaikā Mārupes novada Babītes pagastā uz Liepājas šosejas notika smags ceļu satiksmes negadījums, kurā gāja bojā divi cilvēki un pieci guva dažādas traumas.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Lielbritānijā uz militārajām apmācībām ieradusies pirmā Ukrainas karavīru grupa; Paātrinātai jaunās starptautiskās bāzes un poligona izveidei Aizsardzības ministrija valdībā virzīs atsevišķu likumprojektu; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Lielbritānijā uz militārajām apmācībām ieradusies pirmā Ukrainas karavīru grupa, kurā daudziem nav iepriekšējas militārās pieredzes. Lielbritānija plāno kopumā apmācīt līdz 10 tūkstoši Ukrainas karavīru. Pirmā grupa ietver pāris simtus jauniesaucamo, kuri tiks apmācīti ieroču lietošanā, pirmās palīdzības sniegšanā kaujaslaukā un patrulēšanā, paziņoja Lielbritānijas Aizsardzības ministrija. Karavīru apmācība ir daļa no plašākas palīdzības paketes Ukrainai, kas ietver arī prettanku ieročus, raķešu sistēmas un citus ieročus 2,3 miljardu mārciņu jeb 2,7 miljardu eiro vērtībā.

Ukrainā ir sācies labības kulšanas laiks. Krievijas sāktā kara dēļ zemniekiem šī ražas sezona ir smaga: eksporta ceļi ir bloķēti, graudu krātuves ir pilnas un ir sarežģījumi uzglabāt jauno ražu, bet pie frontes strādājošajiem apdraudēta arī dzīvība. Iepriekš Ukraina eksportēja graudus aptuveni 30% Eiropai, vēl aptuveni 30% Ziemeļāfrika un 40% - Āzijai.

Šonakt beidzās pārejas periods, kurā bija iespējams importēt Eiropas Savienībā zināmas sankcijām pakļautas preces vai eksportēt tās uz Krieviju saskaņā ar agrāk noslēgtiem līgumiem. Pārejas periods beidzās pusnaktī. 

Izmaiņas skars arī fiziskās personas, kas šķērso robežu tūrisma vai citos nolūkos. No šodienas arī privātpersonām vairs nebūs iespējams importēt vai eksportēt zināmas preces. Aizliegto preču sarakstā ir lietotas un jaunas mēbeles un to daļas, kokmateriāli un koka izstrādājumi, kāliju saturošs mēslojums, jaunas pneimatiskās riepas, cements, kaviārs, jauni vai lietoti konteineri, piemēram, stikla pudeles un citi priekšmeti. Turpmāk būs arī aizliegts ievest no Krievijas alkoholiskos dzērienus, piemēram, degvīnu, džinu vai liķieri neatkarīgi no daudzuma.

Lietuvā stājās spēkā ceturtās Eiropas Savienība sankciju paketes paredzētais aizliegums ievest Eiropas Savienības teritorijā virkni Krievijas izcelsmes preču. Ierobežojums skars arī tranzītu uz Kaļiņingradu, lai gan iepriekš tika uzskatīts, ka jaunajam precizējumam par sankciju piemērošanu no Eiropas Komisijas puses varētu būt izņēmumi, atsaucoties uz Lietuvas Delfi raksta pravda.com.ua. Mediji ziņo, ka Eiropas Savienība vēlējusies no sankcijas neattiecināt uz tranzītu, lai nekaitinātu Krieviju. Tajā pašā laikā Lietuvas prezidents Gitans Nausēda uzskata, ka šajā jautājumā nevajadzētu piekāpties Krievijai.

Turpinām ziņas

Paātrinātai jaunās starptautiskās bāzes un poligona izveidei Aizsardzības ministrija valdībā virzīs atsevišķu likumprojektu. Likumprojekts pēc apstiprināšanas valdībā vēl būs jāpieņem Saeimai. Ministrijā arī apliecināja, ka poligons būs daudzfunkcionāls, tajā skaitā, smagās bruņutehnikas izmantošanai. Kā ziņots, jaunu starptautisku militāro bāzi - Zalves poligonu Latvijā plānots veidot Aizkraukles un Jēkabpils novados. Lielākā daļa īpašumu, kuros plānots veidot militāro bāzi un poligonu, pieder  VAS "Latvijas valsts meži". Zalves militārais poligons aizņemtu apmēram 1000 hektāru. Poligonu varētu izveidot pusotra līdz divu gadu laikā. 

Ja iecerētais valsts aizsardzības dienests būs obligāts arī ārvalstīs dzīvojošajiem tautiešiem, pastāv risks, ka daudzi no viņiem, cenšoties izvairīties no šīm apmācībām, atteiksies no Latvijas pilsonības, intervijā Latvijas Radio sacīja aizsardzības eksperts, bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Gaidis Andrejs Zeibots.Viņš pozitīvi vērtē jautājuma par obligātā militārā dienesta nepieciešamību aktualizēšanu laikā, kad Krievija ir iebrukusi Ukrainā. Tomēr vienlaikus Zeibots akcentēja, ka aizsardzības ministra aprakstītās ieceres īstenošana valsts aizsardzības spējas šajā brīdī nepalielinās, bet gan nodrošinās ilgtermiņa aizsardzības rezerves.

Aizvadītajās trīs diennaktīs Latvijā veiktis 5 tūkstoši 585 Covid-19 izmeklējums, reģistrēti tūkstoš 286 jauni inficēšanās gadījumi un saņemti ziņojumi par diviem mirušajiem. Abi mirušie bija vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem bijis 23,0%, savukārt 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir 395,6.

Eiropas Savienības veselības aizsardzības aģentūras, straujā Covid-19 vīrusa saslimšanas gadījumu pieauguma dēļ, 11. jūlijā rekomendēja ieviest otro balstvakcīnu tiem, kas vecāki par 60 gadiem, ziņo medijs "Reuters". Lai gan esošās koronavīrusa vakcīnas turpina nodrošināt aizsardzību pret hospitalizāciju un nāvi, vakcīnas efektivitāte ir samazinājusies, jo vīruss ir attīstījies.

Un vēl

Šīs nedēļas sākumā Latviju sasniegs ciklons, kas sagādās stipru lietu un brāzmainu vēju, prognozē sinoptiķi. Sagaidāms, ka naktī uz otrdienu Latgali sasniegs vasarai neraksturīgi spēcīga ciklona centrs, kas dienā pārvietosies uz Lietuvu. Otrdien no rīta un dienā Latvijas rietumu un centrālajā daļā gaidāmas ziemeļu, ziemeļrietumu vēja brāzmas 14-18 metri sekundē, piekrastē līdz 22 metriem sekundē. Vējš vietām, tai skaitā galvaspilsētā, lauzīs kokus, gaiss iesils līdz +19..+24 grādiem.

Ciklons atnesīs arī plašas lietavas, nokrišņu daudzums vietām var pārsniegt 30 milimetrus. Nedēļas otrajā pusē laikapstākļus noteiks jauna ciklona dienvidu mala, tādēļ palaikam pastiprināsies rietumu vējš, bieži līs, gaidāms arī pērkona negaiss. Gaisa temperatūra būtiski nemanīsies.

Atstājiet komentāru