2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 20.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 20.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:  Prognozē, cik ilgi turpināsies karš Ukrainā; Jēkabpils slimnīcā šodien norisināsies Donoru diena; un No šodienas Jēkabpilī, Draudzības alejā sāksies asfaltēšana

Karš Ukrainā varētu ilgt gadiem, svētdien publicētā intervijā Vācijas laikrakstā "Bild" brīdina NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Viņš sacīja, ka degvielas un pārtikas cenas nav nekas, salīdzinot ar cenu, kādu katru dienu maksā ukraiņi frontē, brīdinot, ka Eiropai būs jāmaksā vēl lielāka cena, ja Krievijas prezidents Vladimirs Putins sasniegs savus mērķus Ukrainā.

Savukārt Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas jaunākajā novērtējumā par karu Ukrainā teiks, ka gan Ukrainas, gan Krievijas armijas rindās vērojams kaujas gara kritums, lai gan tās izpaužas dažādi. Ministrija to skaidro ar ieilgušajām smagajām kaujām Severodoneckas rajonā. Pēdējo nedēļu laikā bijuši dezertēšanas gadījumi Ukrainas militārpersonu vidū, kā arī situācijas, kad Krievijas karavīri veselām vienībām atteikušies piedalīties karadarbībā. 

Vācijas valdība nolēmusi ieviest ārkārtas pasākumus, lai nodrošinātu valsts enerģētiskās vajadzības pēc tam, kad Krievija pagājušajā nedēļā ievērojami samazināja dabasgāzes piegādes. Ārkārtas pasākumi paredz palielināt akmeņogļu izmantošanu, kas ir pretrunā ar pašreizējās Vācijas valdības apņemšanos līdz 2030. gadam pakāpeniski atteikties no šī videi nedraudzīgā energoresursa izmantošanas.

Svētdien pie Mikonas salas Egejas jūrā izglābti vairāk nekā 100 migranti, taču četri pazuduši bez vēsts, ziņo Grieķijas krasta apsardze. Ostas policija atbildēja uz lūgumu pēc palīdzības, nosūtot trīs kuterus un velkoni, lai palīdzētu cietušajam kuģim, kas bija ceļā no Turcijas.

Turpinām ziņas 

Šodien un rīt Rīgā noritēs septītais Trīs jūru iniciatīvas samits un Biznesa forums, kura laikā dalībvalstu līderi, iniciatīvas stratēģiskie partneri un uzņēmējdarbības un investīciju sektora pārstāvji apspriedīs, kā turpmāk attīstīt darbību un uz kādiem projektiem fokusēties. Tāpat samitā meklēs veidus, kā Trīs jūru iniciatīvas valstis var palīdzēt Ukrainai atjaunoties pēc kara. Saistībā ar Trīs Jūru Iniciatīvas valstu samitu Rīgā šodien un rīt noteikti būtiski satiksmes ierobežojumi Hanzas ielā, Pulkveža Brieža ielā un Mihaila Tāla ielā.

Jēkabpils reģionālajā slimnīcā šodien norisināsies Donoru diena. Donorus aicina ierasties slimnīcas konferenču zālē 4.stāvā no pulksten deviņiem līdz vieniem dienā. Lai varētu palīdzēt ārstiem glābt smagi slimu pacientu dzīvības, Jēkabpils reģionālā slimnīca un Valsts asinsdonoru centrs aicina ikvienu iedzīvotāju, kurš jūtas vesels, kļūt par asinsdonoru. Viens donors, nododot asinis, var izglābt dzīvību pat trīs cilvēkiem.

Jēkabpilī, sagaidot vasaras saulgriežus, šodien  Kena parka estrādē pulksten astoņos vakarā norisināsies danču vakars, kuru vadīs Ēriks Zeps kopā ar draugiem. Viņi palīdzēs ierādīt soļus dažādās tautu dejās un parūpēsies par muzikālo noformējumu. Danču vakarā nav svarīgas iepriekšējās zināšanas dejās, kā arī nav obligāti jānāk ar partneri, jo priekšdancotāji ierādīs un iedancinās visus, kas atnākuši arī nejauši. 

Un vēl

No šodienas līdz trešdienai  notiks asfaltēšana Jēkabpilī, Draudzības alejā. Šajā laika posmā būs ierobežotu auto novietošana Draudzības alejas stāvvietās. Lūgums sakot līdzi jaunajām satiksmes organizācijas izmaiņām un ievērot tās, informē SIA "VIA".  Savukārt pēc Līgo svētkiem - 27., 28. jūnijā asfaltēšana notiks Jēkabpilī, Viestura ielā no Pormaļa ielas līdz Draudzības alejai. Autovadītājus aicina sekot līdzi satiksmes organizācijai.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00 

Radio1 ziņās klausieties: Ukrainā sākusies vēsturiska nedēļa, Režisors Alvis Hermanis nosūtījis vēstuli augstākajām amatpersonām  ar lūgumu skaidrot, ko darīt x-stundā,  un Kads laiks gaidāms Līgo svētkos?

Ukrainas prezidents Volodimirs Zeļenskis savā uzrunā uzsvēra, ka šī nedēļa Ukrainai būs vēsturiska. Viņš norādīja, ka sākusies patiesi vēsturiska nedēļa, kad dzirdēs atbildi no Eiropas Savienības par Ukrainas kandidēšanas statusu, uzsverot, ka tikai pozitīvs lēmums ir visas Eiropas interesēs. 

Vienlaikus Zelenskus uzsvēra, ka, acīmredzot, šonedēļ vajadzētu sagaidīt Krievijas aktivitātes pieaugumu. Un ne tikai pret Ukrainu, bet arī citām pret citām Eiropas valstīm. Prezidents arī atzīmēja, ka Krievijas armija akumulē spēkus Harkovas virzienā, Zaporožjes apgabalā. Krievija atkal apšaudīja Ukrainas degvielas infrastruktūru, acīmredzami, vēloties saasināt situāciju ar degvielu. 

Tikmēr Melitopoles mērs Ivans Fjodorovs paziņojis, ka Ukrainas bruņotie spēki tuvāko nedēļu laikā var atbrīvot Krievijas spēku okupētās Hersonas un Melitopoles pilsētas. Viņš precizēja, ka nesen Ukrainas armija frontes līniju no Zaporožijes Melitopoles virzienā ir pavirzījusi par vairāk nekā desmit kilometriem. Ukrainas dienvidu pilsētas Hersona un Melitopole atrodas Krievijas spēku kontrolē kopš iebrukuma sākuma 24. februārī. 

Ukrainas Augstākā rada pieņēmusi likumprojektu, kas aizliedz krievu mūzikas atskaņošanu publiskās vietās, medijos un transportā, kā arī palielināja ukraiņu mūzikas kvotu radiostaciju un televīzijas kanālu ēterā. Likums aizliedz publiski izpildīt un pārraidīt darbus, ieskaitot mūzikas video māksliniekiem, kuriem bija vai joprojām ir Krievijas pilsonība pēc 1991.gada. Šīs normas pārkāpšanas gadījumā TV un radio kompānijām būs jāmaksā sods 10% apmērā no licences maksas. Tas neattiecas uz izpildītājiem, kuri nosodījuši Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu.

Tāpat arī Ukrainas Augstākā rada pieņēmusi likumprojektu, kas aizliedz ievest un izplatīt grāmatas, kuru autoriem bija vai joprojām ir Krievijas pilsonība pēc 1991.gada, kā arī citu drukāto produkciju no Krievijas, Baltkrievijas un okupētajām teritorijām. Izņēmumi ir paredzēti grāmatām un izdevumiem, ko fiziskas personas ieved personīgajā bagāžā un ko nav paredzēts izplatīt. Tāpat aizliegums neskars grāmatas, kas izdotas padomju laikā vai agrāk.

Arī Moldovas prezidente Maija Sandu parakstījusi likumu, kas aizliedz Moldovā pārraidīt visas Krievijas ziņu programmas. Kā norāda Moldovas Televīzijas un radio padomes vadītāja Liliana Vicu, tāpat tiek ieviests dezinformācijas jēdziens, kas paredz bargas sankcijas. Ja dezinformācijas fakts tiks pierādīts, tad kompānijai tiks atņemta licence uz septiņiem gadiem. Tiek atzīmēts, ka situācija Ukrainā spiež Kišiņevu veikt bargus pasākumus.

Turpinām ziņas

Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs, režisors Alvis Hermanis svētdien, 19. jūnijā, nosūtījis atklātu vēstuli Valsts prezidentam Egilam Levitam, premjeram Krišjānim Kariņam un aizsardzības ministram Artim Pabrikam, kurā mudina skaidrot un instruēt sabiedrību, kā rīkoties krīzes situācijā, ja mūsu valstij uzbruktu Krievijas karaspēks. Režisors atklāto vēstuli publicējis savu sociālo tīklu profilos, kā arī nosūtījis medijiem. 

Piedāvajam fragmentu no  Alvja Hermaņa atklātās vēstules, citēju: "Atšķirībā no Polijas, Lietuvas un Igaunijas mēs joprojām neesam saņēmuši nekādus detalizētus un tehniskus padomus, kā rīkoties pēkšņa Krievijas uzbrukuma situācijā. Mēs saprotam, ka militārie atbildes pasākumi varētu būt kara noslēpums. Tomēr, ja reiz esam jums uzticējuši valsts vadīšanas atbildību, mēs sagaidām, ka jūs instruētu sabiedrību, kā konkrēti rīkoties un ko darīt, lai izvairītos no panikas un pasargātu sevi un savas ģimenes iespējamas krīzes brīdī." Citāta beigas.
  
Vien trešdaļa Latvijas jauniešu izmanto iespējas piedalīties Eiropas Savienības finansētās jaunatnes aktivitātēs, secinājusi Eiropas Komisija, kas šonedēļ uzsākusi informatīvo kampaņu "Acis vaļā", lai palielinātu jauniešu informētību par Eiropas Savienības piedāvātajām iespējām, liekot uzsvaru uz sociālo nevienlīdzību un bezdarbu. Kampaņā Latvijas jauniešus informēs par iespējām mācīties, studēt, strādāt, iziet praksi, bezmaksas iesaistīties kultūras un sporta aktivitātēs, piedalīties brīvprātīgo darbā vai pieredzes apmaiņas projektos citās ES dalībvalstīs, ko nodrošina ES finansējums. 

Un vēl
 
Jaunākās laika prognozes vēsta, ka Jāņos un brīvdienās pēc svētkiem Latvijā gaidāms pārsvarā sauss un saulains laiks. "Global Forecast System" šobrīd prognozē, ka šīs nedēļas otrajā pusē laikapstākļus noteiks augsta spiediena apgabals. Iepriekš tika prognozēts, ka ciklons atnesīs daudz nokrišņu un brāzmainu vēju. 

Saskaņā ar pašreizējo "Global Forecast System" prognozi Līgo dienā vēl būs daudz mākoņu un vietām uzlīs, savukārt nākamajās trijās brīvdienās gaidāms sauss un pārsvarā saulains laiks. Atbilstoši šai prognozei Jāņu nakts paies bez lietus, gaidāms lēns vējš un bezvējš, tādēļ vietām veidosies migla, gaisa temperatūra pazemināsies līdz +11..+15 grādiem. Prognozētā maksimālā gaisa temperatūra ir +19..+24 grādi 23. jūnijā un +24..+29 grādi turpmākajās dienās.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties : Krievijas gaisa spēki Ukrainā līdz šim nav darbojušies pietiekami efektīvi ;  Degvielas cenu kāpums ietekmē ātrās palīdzības darbu ; Un Jēkabpilī saulgriežu rītausmā aicina klausīties līgo dziesmas.

Krievijas gaisa spēki Ukrainā līdz šim nav darbojušies pietiekami efektīvi. Maskavas nespēja pastāvīgi veikt misijas gaisa telpā ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas novedis pie Krievijas ļoti ierobežotajiem panākumiem kaujaslaukā, teikts jaunākajā izlūkošanas informācijā, kuru publicējusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija. Londona norāda, ka gadiem ilgi liela daļa Krievijas gaisa kaujas apmācību, ļoti iespējams, bijušas organizētas, lai atstātu iespaidu uz augstākajām amatpersonām, bet nav spēts attīstīt institucionālo kultūru un prasmju kopumu, kas nepieciešams tās personālam, lai apmierinātu Krievijas centienus realizēt Rietumu stila gaisa spēku kampaņas. Tas ir novedis pie tā, ka sauszemes karaspēkam nācies darīt vairāk nekā plānots. Tāpat Krievijai nācies paļauties uz spārnotajām raķetēm, kuru krājumi, visticamāk, tuvojas beigām.

Francijā svētdien notikušajā vēlēšanu otrajā kārtā prezidenta Emanuela Makrona pārstāvētā centristu koalīcija zaudējusi līdzšinējo absolūto vairākumu parlamenta apakšpalātā Nacionālajā sapulcē, liecina provizoriskie rezultāti, kurus šodien publiskojusi Iekšlietu ministrija. Makrona centrisko partiju alianse "Ensemble" ("Kopā") ieguvusi 245 no pavisam 577 apakšpalātas deputātu vietām. Līdzšinējā apakšpalātas sastāvā tai bija 347 deputāti. Lai īstenotu Makrona politisko programmu, centristu aliansei būs jāmeklē sabiedrotie. 

Lietuvas valsts dzelzceļa kompānija ("Lietuvos geležinkeliai") naktī uz sestdienu pārtrauca īstenot vairāku Krievijas preču tranzītu uz Kaļiņingradas apgabalu, jo uz šīm precēm attiecas Eiropas Savienības noteiktās sankcijas pret Krieviju. Lietuvas dzelzceļa kompānija par to ir informējusi apgabala vadību, paziņoja Kaļiņingradas apgabala gubernators Antons Aļihanovs. ES noteiktais aizliegums attiecas uz gandrīz 50% no visām kravām, kas Kaļiņingradas apgabalam tiek piegādātas no citiem Krievijas reģioniem, tajā skaitā uz būvmateriāliem, cementu un metāliem. 

Turpinām ziņas 

Degvielas cenas pieaugums nav ietekmējis Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta spēju reaģēt uz neatliekamiem izsaukumiem, tomēr tas būtiski ietekmē dienesta darbu kopumā, jo vēl skrupulozāk jāvērtē izsaukumu pamatotība, informē Neatkarīgā. Dienests Veselības ministrijā jau iesniedzis aprēķinus par papildus nepieciešamo finansējumu gandrīz miljona eiro apmērā, taču līdz šim saņēmis tikai daļu no tā - nepilnus 400 tūkstošus.

Dienestā uzsver, ka tā prioritāte ir nekavējoties reaģēt uz dzīvību apdraudošām situācijām, kad katra minūte ir svarīga, un augstās degvielas cenas ir vēl viens iemesls atgādināt Latvijas iedzīvotājiem, kas tad ir visaugstākās prioritātes izsaukumi. Par tādiem uzskatāmas tādas situācijas kā: bezsamaņa; apstājas elpošana vai rodas pēkšņi elpošanas traucējumi; smagas traumas vai spēcīga asiņošana, kas apdraud dzīvību; pazīmes, kas liecina par infarktu (pēkšņas sāpes aiz krūšu kaula); pazīmes, kas liecina par insultu (ir vienas puses pēkšņs vājums); citas dzīvību apdraudošas situācijas. 

Savukārt vienkāršākās situācijās pēc medicīniskās palīdzības aicinām vērsties pie sava ģimenes ārsta, nakts stundās un brīvdienās izmantot ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 vai vērsties tuvākajā ārstniecības iestādē.

Un vēl

Rīt,  21.jūnija rītā pulksten 4.26, laikā, kad aust saule, Jēkabpilī sveiks tās parādīšanos pie apvāršņa, sanākot visiem kopā pie Daugavas, klausoties dziesmās un tradīcijās, kas Saulgriežu laika rītu padarīs maģisku un neaizmirstamu. Saules sagaidīšanā skaistas melodijas izdziedās Ēriks Zeps kopā ar draugiem. Pasākums norisināsies pie Daugavas pretim Vecpilsētas laukumam, kur atrodas kāpnes un soliņi uz aizsargdambja.

Līgo svētki nav iedomājami bez Rūdolfa Blaumaņa izrādes “Skroderdienas Silmačos”. Arī šogad jēkabpiliešiem to būs iespēja vērot rīt, 21.jūni vakarā Krustpils saliņā.

Savukārt Līgo dienas 23.jūnija vakarā, pulksten desmitos, visi aicināti uz Kena parku, kur notiks zaļumballe un būs iespēja izdejoties līgojot. Tajā spēlēs grupa “Jauda”.  Pasākumu laikā darbosies Līgo svētku kafejnīca. Ieeja - bez maksas.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pedagogi vienojas septembrī sākt beztermiņa streiku; Jēkabpilī, Ķieģeļu ielā naktī dega dzīvoklis daudzstāvu mājā; un "Citi zēni" nāk klajā ar asprātīgu singlu.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība aicinās skolu pedagogus no septembra sākt beztermiņa streiku. Arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga skaidro, ka arodbiedrība vairāk nerīkos piketus vai gājienus, jo politiķu nespēja rīkoto protestu laikā atrast kompromisu un pildīt arodbiedrības prasības parādījusi lēmējvaras "īsto attieksmi". Sekojoši no septembra plānots sākt beztermiņa streiku, par kuru šodien vienbalsīgi lēma pedagogu arodbiedrības padome. Vanaga uzsver, ka tas nebūs brīdinājuma streiks, kas notiks noteiktu terminu, bet tas turpināsies tik ilgi, kamēr tiks sadzirdētas arodbiedrības izvirzītās prasības.

Pēc trim gadiem Valsts prezidenta amatā Egils Levits sev liktu 7,5 – 8 balles no 10. Tā uz lūgumu novērtēt pašam savu darbu piektdien raidījumā "Kāpēc" žurnālistei Olgai Dragiļevai atzina prezidents, taču neatklāja, vai nākamgad plāno kandidēt uz otro termiņu. Vienlaikus viņš norādīja, ka Latvija viņa prezidēšanas laikā piedzīvojusi divas krīzes – Covid-19 pandēmiju un karu Ukrainā, un neviena no tām vēl nav beigusies.

Šodien, 20. jūnijā tiek atzīmēta pasaules bēgļu diena. Tās priekšvakarā Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) bēgļu aģentūra publiskojusi savu gadskārtējo ziņojumu, kurā secināts, ka pašlaik ir sasniegts augstākais pārvietoto cilvēku skaits vēsturē. Jaunākie dati liecina, ka līdz pagājušā gada beigām kara, vardarbības, vajāšanas un cilvēktiesību pārkāpumu dēļ visā pasaulē ir pārvietoti 89,3 miljoni iedzīvotāju. Tas ir par 8% vairāk nekā pirms gada, bet desmit gadu laikā šis skaitlis ir pieaudzis divas reizes.

Lielbritānijā pēc izstāšanās no Eiropas Savienības un stingrāku ieceļošanas noteikumu noteikšanas akūti trūkst sezonas strādnieku. Bez rezultātiem ir lauksaimnieku mēģinājumi piesaistīt grūtajam darbam vietējos iedzīvotājus.  Eiropas Savienībā ietilpstošo Austrumeiropas valstu darbinieki pēc „Brexit” nav atgriezušies, un tā vietā notiek mēģinājumi meklēt darbaspēku Vidusāzijas valstīs – Uzbekistānā, Kazahstānā un Tadžikistānā. Valdība devusi iespēju uz laiku iebraukt 30 tūkstošiem cilvēku un solīja īstermiņa vīzas izsniegt vēl 10 tūkstošiem darbinieku. Tomēr solījums pagaidām nav izpildīts, un tā vietā tiek mēģināts piesaistīt vietējos.

Turpinām ziņas

Šonakt ap pustrijiem ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Ķieģeļu ielu Jēkabpilī, kur ugunsgrēks bija izcēlies dzīvojamā mājā. Notikuma vietā konstatēts, ka piecstāvu dzīvojamās mājas otrajā stāvā deg istaba 15m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji no piedūmotās ēkas evakuēja 16 cilvēkus. Plkst. 3.40 ugunsgrēks likvidēts. Cilvēki nav cietuši.

Savukārt sestdien ap pusdivpadsmitiem naktī tika saņemts izsaukums uz Jēkabpils novada Krustpils pagastu, kur upē apgāzusies laiva ar diviem cilvēkiem. Notikuma vietā konstatēts, ka cilvēki krastā nokļuvuši saviem spēkiem. Ugunsdzēsēji glābēji krastā nogādāja laivu.

Brīvdienās VUGD kopumā Latvijā saņēma 178 izsaukumus – 46 uz ugunsgrēku dzēšanu, tai skaitā trīs uz meža ugunsgrēku dzēšanu, 98 uz glābšanas darbiem, bet 34 izsaukumi bija maldinājumi.Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par atļauju krāsas baloniņus pārdot tikai pilngadīgām personām. Kā iniciatīvas autors norādīts Raivis Šulcs, kuru uztrauc grafiti ķēpājumu daudzums pilsētvidē. Lai mazinātu šādu izpausmju apmēru, viņaprāt, jānosaka aizliegums krāsu baloniņus iegādāties personām vecumā līdz 18 gadiem. Šādu pārmaiņu rezultātā, iniciatīvas autora ieskatā, sabiedrība iegūtu kulturālāku, baudāmāku vidi pilsētās.

Un vēl

Reaģējot uz strauji augošajām cenām, "Eirovīzijas 2022" un "TikTok" mīluļi - grupa "Citi Zēni" izdod asprātīgu singlu par naudas vērtību – "Lieka Štuka". Dziesma “Lieka Štuka” grupas radošajā procesā radusies jau teju pirms diviem gadiem, tomēr “Citi Zēni” ilgi gaidījuši īsto brīdi singla izdošanai. Reaģējot uz degvielas cenu kāpumu, gāzes rekorda augstajām izmaksām un kopējo inflāciju, šķiet, ka trāpīgāks brīdis dziesmai par naudas vērtību nav iedomājams. Līdz ar jaunāko singlu grupa prezentē arī videoklipu, kurš veidots sadarbībā ar radošo apvienību “Creators 22”.

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Šī nedēļa Ukrainai būs vēsturiska; Pedagogi paziņo par beztermiņa streiku; un Kāds laiks gaidāms līgo svētkos?

Ukrainas prezidents Volodimirs  Zeļenskis savā uzrunā uzsvēra, ka šī nedēļa Ukrainai būs vēsturiska. Viņš norādīja, ka sākusies patiesi vēsturiska nedēļa, kad dzirdēs atbildi no Eiropas Savienības par Ukrainas kandidēšanas statusu, uzsverot, ka tikai pozitīvs lēmums ir visas Eiropas interesēs.  Vienlaikus Zelenskus uzsvēra, ka, acīmredzot, šonedēļ vajadzētu sagaidīt Krievijas aktivitātes pieaugumu. Un ne tikai pret Ukrainu, bet arī citām pret citām Eiropas valstīm. Prezidents arī atzīmēja, ka Krievijas armija akumulē spēkus Harkovas virzienā, Zaporožjes apgabalā. Krievija atkal apšaudīja Ukrainas degvielas infrastruktūru, acīmredzami, vēloties saasināt situāciju ar degvielu. 

Vācijas valdība nolēmusi ieviest ārkārtas pasākumus, lai nodrošinātu valsts enerģētiskās vajadzības pēc tam, kad Krievija pagājušajā nedēļā ievērojami samazināja dabasgāzes piegādes. Ārkārtas pasākumi paredz palielināt akmeņogļu izmantošanu, kas ir pretrunā ar pašreizējās Vācijas valdības apņemšanos līdz 2030. gadam pakāpeniski atteikties no šī videi nedraudzīgā energoresursa izmantošanas.

Moldovas prezidente Maija Sandu parakstījusi likumu, kas aizliedz Moldovā pārraidīt visas Krievijas ziņu programmas. Kā norāda Moldovas Televīzijas un radio padomes vadītāja Liliana Vicu, tāpat tiek ieviests dezinformācijas jēdziens, kas paredz bargas sankcijas. Ja dezinformācijas fakts tiks pierādīts, tad kompānijai tiks atņemta licence uz septiņiem gadiem. Tiek atzīmēts, ka situācija Ukrainā spiež Kišiņevu veikt bargus pasākumus.

Francijā svētdien notikušajā vēlēšanu otrajā kārtā prezidenta Emanuela Makrona pārstāvētā centristu koalīcija zaudējusi līdzšinējo absolūto vairākumu parlamenta apakšpalātā Nacionālajā sapulcē, liecina provizoriskie rezultāti, kurus šodien publiskojusi Iekšlietu ministrija. Makrona centrisko partiju alianse "Ensemble" ("Kopā") ieguvusi 245 no pavisam 577 apakšpalātas deputātu vietām. Līdzšinējā apakšpalātas sastāvā tai bija 347 deputāti. Lai īstenotu Makrona politisko programmu, centristu aliansei būs jāmeklē sabiedrotie. 

Turpinām ziņas

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība aicinās skolu pedagogus no septembra sākt beztermiņa streiku. Arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga skaidro, ka arodbiedrība vairāk nerīkos piketus vai gājienus, jo politiķu nespēja rīkoto protestu laikā atrast kompromisu un pildīt arodbiedrības prasības parādījusi lēmējvaras "īsto attieksmi". Sekojoši no septembra plānots sākt beztermiņa streiku, par kuru šodien vienbalsīgi lēma pedagogu arodbiedrības padome. Vanaga uzsver, ka tas nebūs brīdinājuma streiks, kas notiks noteiktu terminu, bet tas turpināsies tik ilgi, kamēr tiks sadzirdētas arodbiedrības izvirzītās prasības.

Pēc trim gadiem Valsts prezidenta amatā Egils Levits sev liktu 7,5 – 8 balles no 10. Tā uz lūgumu novērtēt pašam savu darbu piektdien raidījumā "Kāpēc" žurnālistei Olgai Dragiļevai atzina prezidents, taču neatklāja, vai nākamgad plāno kandidēt uz otro termiņu. Vienlaikus viņš norādīja, ka Latvija viņa prezidēšanas laikā piedzīvojusi divas krīzes – Covid-19 pandēmiju un karu Ukrainā, un neviena no tām vēl nav beigusies.

Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs, režisors Alvis Hermanis svētdien, 19. jūnijā, nosūtījis atklātu vēstuli Valsts prezidentam Egilam Levitam, premjeram Krišjānim Kariņam un aizsardzības ministram Artim Pabrikam, kurā mudina skaidrot un instruēt sabiedrību, kā rīkoties krīzes situācijā, ja mūsu valstij uzbruktu Krievijas karaspēks. Režisors atklāto vēstuli publicējis savu sociālo tīklu profilos, kā arī nosūtījis medijiem. 

Jēkabpilī, sagaidot vasaras saulgriežus, šodien  Kena parka estrādē pulksten astoņos vakarā norisināsies danču vakars, kuru vadīs Ēriks Zeps kopā ar draugiem. Viņi palīdzēs ierādīt soļus dažādās tautu dejās un parūpēsies par muzikālo noformējumu. Danču vakarā nav svarīgas iepriekšējās zināšanas dejās, kā arī nav obligāti jānāk ar partneri, jo priekšdancotāji ierādīs un iedancinās visus, kas atnākuši arī nejauši. 

Savukārt rīt,  21.jūnija rītā pulksten 4.26, laikā, kad aust saule, Jēkabpilī sveiks tās parādīšanos pie apvāršņa, sanākot visiem kopā pie Daugavas, klausoties dziesmās un tradīcijās, kas Saulgriežu laika rītu padarīs maģisku un neaizmirstamu. Saules sagaidīšanā skaistas melodijas izdziedās Ēriks Zeps kopā ar draugiem. Pasākums norisināsies pie Daugavas pretim Vecpilsētas laukumam, kur atrodas kāpnes un soliņi uz aizsargdambja.

Līgo svētki nav iedomājami bez Rūdolfa Blaumaņa izrādes “Skroderdienas Silmačos”. Arī šogad jēkabpiliešiem to būs iespēja vērot rīt, 21.jūni vakarā Krustpils saliņā.

Un vēl

Vēl šīs nedēļas pirmajā pusē daudzviet gaidāms lietus, bet no trešdienas kļūs siltāks un saulaināks, liecina prognozes. Rīt vairāk līs valsts galējos dienvidos, pārsvarā Latgales dienvidu daļā. Trešdiena būs sausa un saulaina, gaiss kļūs par 1-2 grādiem siltāks. 

Arī svētkos – 23., 24. jūnijā laiks būs sauss, dienas saulainas. Jāņu naktī un no rīta vietām iespējama migla. Gaisa temperatūra Līgo dienā būs 20...25 grādi, vietām piekrastē nedaudz vēsāks, Jāņu naktī gaiss atdzisīs līdz 11...16 grādiem, bet dienā kļūs pat karsts, temperatūrai sasniedzot 22...27 grādus. Brīvdienās pēc Jāņiem temperatūra turpinās kāpt, vietām iespējami pat 30 grādi.

Šajās dienās būs augsts ultravioletais starojums, sasniedzot 6.–7. līmeni, tādēļ jāizvairās no atrašanās tiešos saules staros laika posmā no plkst. 11 līdz plkst. 16 vai jāģērbjas kaut plānās, visu augumu nosedzošās drēbēs, jālieto pretapdegumu krēms. Cilvēki ar jutīgu ādu dienas vidū var gūt saules apdegumu pat 15-20 minūšu laikā.

Atstājiet komentāru