2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 16.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 16.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Zelenskis tiks uzaicināts uz NATO samitu Madridē; Latvijā pieaug nodarbināto ar augstāko izglītību īpatsvars; un Jēkabpilī izveidoti jauni bezvadu interneta pieejas punkti.

NATO dalībvalstis priecāsies par Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska piedalīšanos nākamajā alianses samitā Madridē klātienē, ja tas būs iespējams, bet ir gatavi uzklausīt Ukrainas līdera uzrunu aizsargātas telekonferences formātā, ja viņa personīga klātbūtne nebūs iespējama, preses konferencē Briselē šodien sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Ja ne, viņš varēs uzstāties telekonferences formātā. Tā būs iespēja apstiprināt, ka visi līderi atbalsta Ukrainu, paust solidaritāti, demonstrēt to ne tikai vārdos, bet arī darbos, uzsvēra NATO vadītājs.

Ukrainas Prezidenta administrācijas vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs apsūdzējis  Vācijas kancleru Olafu Šolcu, ka viņš ir atbildīgs par Ukrainas aizstāvju un mierīgo iedzīvotāju bojāeju karā, jo Berlīne nepiegādā pašas solītos smagos ieročus, vēsta aģentūra UNIAN. Ukrainai no Vācijas ir nepieciešama tāldarbības artilērija, MLRS raķešu sistēmas, tanki, bruņutransportieri un bezpilota lidaparāti, paskaidro Arestovičs. Arestovičs atgādina, ka Vācija arī solījusi nodot Ukrainai 88 "Leopard" tankus un 50 pašgājēja zenītartilērijas sistēmas “Gepard”.

Ukrainas kara pirmajās 100 dienās Krievija ir izmantojusi lielāko daļu sava militārā potenciāla, tāpēc pēc dažiem mēnešiem tai nāksies izsludināt vispārējo mobilizāciju, ja tā vēlēsies turpināt karu, vēsta Bloomberg. Līdz ar to Krievijas Federācijai varētu būt atlikuši tikai daži mēneši, līdz tai būs jāpārtrauc "operācija", uzskata Bloomberg. Kremlis varētu būt spiests veikt vispārējo mobilizāciju, ko līdz šim Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir centies izvairīties, jo tas būtu līdzvērtīgi publiskai atzīšanai, ka karš nenotiek, kā plānots.

Tallinas centrā uzstādītas pirmās zīmes, kas iedzīvotājiem norāda uz publiski pieejamajām bumbu patvertnēm. Pirmās zīmes izvietotas pie pazemes autostāvvietas Tallinā, Brīvības laukumā. Igaunijas valdība informē, ka nākamā gada laikā šādas zīmes parādīsies arī citās pilsētās. Igaunijas Glābšanas dienests paziņojis, ka šomēnes Tallinā tiks iezīmētas 23 iespējamās patvertnes. 

Turpinām ziņas

Skates "Gada labākā būve Latvijā 2021" žūrija prezentēšanai finālā šodien, 16. jūnijā izvirzījusi vairāk nekā 30 objektus – teju pusi no klātienē apskatītajām būvēm. Finālā nominācijā “Inženierbūve” tikusi arī Viestura ielas pārbūve Jēkabpilī. Finālā iekļuvušās būves prezentēs arhitekti, projektētāji, būvētāji un pasūtītāji, stāstot par objekta tapšanu un pielietojumu. Visas skatei "Gada labākā būve Latvijā 2021" pieteiktās būves būs apskatāmas skates gadagrāmatā, kas šogad tiks izdota jau septīto gadu, un vienu tās eksemplāru bez maksas varēs saņemt katras skatei pieteiktās būves pārstāvis.

2021.gada sākumā Latvijas darba tirgū no 820 tūkstoši 500 nodarbinātajiem, kas bija vecāki par 25 gadiem, 41,2% bija ar augstāko izglītību, un kopš 2011.gada tautas skaitīšanas šis rādītājs ir pieaudzis par 5,2 procentpunktiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes 2021.gada tautas un mājokļu skaitīšanas dati. Pērn ceturtdaļai jeb 24,7% nodarbināto bija maģistra grāds, savukārt bakalaura grāds – 12,7%, koledžas izglītība – 3,1% un doktora grāds – 0,7%. savukārt lielākajai daļai nodarbināto jeb 37,5% bija vispārējā vai profesionālā vidējā izglītība, savukārt profesionālo vai arodizglītību pēc vidējās izglītības ieguvuši 14%, pamatskolas izglītību – 6,9%, sākumskolas izglītību – 0,4% nodarbināto vecumā virs 25 gadiem.

Un vēl

Jēkabpils novada pašvaldība īstenojusi Eiropas Komisijas iniciatīvas “WiFi4EU” finansētu projektu, kura rezultātā Jēkabpils pilsētas teritorijā 5 vietās izvietoti bezvadu interneta piekļuves punkti. Brīvdabā projekta bezvadu internetu var izmantot: Vecpilsētas laukumā; uz Daugavas aizsargdambja kreisā krastā pie tiltā pār Daugavu, pie Ostas ielas un Strūves parka;Kena parkā; Pumptrack trasē un Sporta halles stadionā. Šo bezvadu interneta piekļuves punktu izmantošana ir bezmaksas, internets pieejams ikvienam, meklējot pēc nosaukuma WiFi4EU.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Novērsts terorakta mēģinājums pret Ukrainas vadību; Nobremzē likuma grozījumus par izmaiņām bērna kopšanas atvaļinājumā; un Jēkabpils slimnīca aicina uz donoru dienu.

Iekšlietu ministra pirmais vietnieks Jevgeņijs Jeņins informēja, ka Ukrainas likumsargi novērsuši terorakta mēģinājumu pret Ukrainas vadību, vēsta pravda.com.ua. Sīkāku informāciju viņš solīja atklāt pēc kara, kad Ukraina būs guvusi uzvaru. Iespējams, terorakta mēģinājumu izdevās novērst, pateicoties arī iedzīvotāju modrībai, kuri ziņo par aizdomīgām personām. Jeņins norāda, ka viens no 10 ziņojumiem izrādījās patiess. Viņš arī mudināja ukraiņus turpināt informēt policiju par aizdomīgām personām, nezaudēt modrību pat apdzīvotās vietās, kas atrodas tālu no karadarbības.

ASV prezidents Džo Baidens vakar paziņoja par jaunu ieroču un munīcijas paketi Ukrainai. Viena miljarda dolāru vērtā ieroču pakete ietver vairāk artilērijas, pretkuģu aizsardzības sistēmas un munīciju artilērijai un modernajām raķešu sistēmām, ko Ukraina jau izmanto, sacīja Baidens.

Kopš 24.februārī sākās Krievijas pilna apjoma iebrukums Ukrainā, Vācijā dzīvojošās privātpersonas un šīs valsts labdarības organizācijas ir ziedojušas Ukrainai un ukraiņiem 812 miljonus eiro. Tā ir lielākā ziedojumu summa vienas kampaņas ietvaros, kas Vācijā savākta pēdējos 20 gados, neņemot vērā inflāciju.

Tamponi ir jaunākais produkts, kuru pieejamība ASV kļuvusi ierobežota, norādot uz kārtējām piegādes tīklu problēmām, kas apgrūtina cilvēku ikdienu. Aptieku tīkli CVS un "Walgreens" ziņu aģentūrai AFP apstiprinājuši, ka atsevišķu zīmolu tamponi dažos valsts reģionos uz laiku nav pieejami. ASV higiēnas, mājsaimniecības un patēriņa preču ražošanas uzņēmums "Procter&Gamble", kas citu produktu starpā ražo tamponus ar pazīstamo zīmolu "Tampax", norāda, ka klienti var saskarties ar grūtībām veikalos ASV atrast šo produktu. Uzņēmums gan skaidro, ka šis deficīts būs īslaicīgs un kompānija cītīgi strādā, lai apmierinātu pieprasījuma kāpumu.

Turpinām ziņas

Nacionālās apvienības deputāti nobremzējuši likuma grozījumus, kas paredz, ka bērna kopšanas atvaļinājuma divus mēnešus obligāti jānodod bērna otram vecākam. Ja likuma grozījumi netiks pieņemti laikus, Latvijai būs jātaisnojas Eiropas Komisijai. Atdodot divus mēnešus no gadu vai arī pusotru gadu ilga atvaļinājuma otram, vienam no vecākiem atvaļinājums saīsinātos. Tas arī viestu izmaiņas ģimenes ienākumos, ja vecāku algas atšķiras. Šo un arī citu iemeslu dēļ iecere daudz kritizēta vecāku forumos. Pamats šādām izmaiņām likumā nāca no Eiropas Savienības direktīvas, kuras mērķis ir abus vecākus maksimāli iesaistīt maza bērna aprūpē uz pilnu slodzi, veicinot dzimumu vienlīdzību.

Latvijā ir 179 ugunsnovērošanas torņi, taču tikai aptuveni pusei no tiem ir dežuranti, kuri ugunsnedrošajā periodā uzrauga situāciju mežos. Sezonas darbs ar zemu atalgojumu ir galvenie iemesli, kāpēc Valsts meža dienestam ir grūti šim amatam atrast darbiniekus. Nākotnē viņus varētu aizstāt tehnoloģijas, un pirmās videonovērošanas kameras dažos torņos uzstādītas jau pērn. Pagājušajā gadā Rīgas reģionālajā virsmežniecībā 12 ugunsnovērošanas torņos savu darbu sāka videonovērošanas kameras – kopā 24,
jo uz katra torņa tās ir divas, kas griežas pa 180 grādiem. Kameras sadūmojumu spēj identificēt 12 – 15 km attālumā. Tās vēro divi operatīvie dežuranti. 

Un vēl

Nākamā Donoru diena Jēkabpils reģionālajā slimnīcē notiks 20.jūnijā. Donorus aicina ierasties slimnīcas konferenču zālē 4.stāvā no pulksten 9-13. Lai varētu palīdzēt ārstiem glābt smagi slimu pacientu dzīvības, Jēkabpils reģionālā slimnīca un Valsts asinsdonoru centrs aicina ikvienu iedzīvotāju, kurš jūtas vesels, kļūt par asinsdonoru. Viens donors, nododot asinis, var izglābt dzīvību pat trīs cilvēkiem. Lai dotos uz asins ziedošanas vietu, galvenais ir laba pašsajūta un vēlme palīdzēt. Pēc reģistrēšanās potenciālajam donoram jāaizpilda neliela anketa, kam seko saruna ar ārstu, temperatūras un asinsspiediena mērījumi, kā arī hemoglobīna pārbaude. Ja visi rādītāji ir labi, tad donors aicināts doties uz asins ziedošanu.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Zelenskis pieņēmis uzaicinājums uz G7 un NATO SAMITIEM, Jēkabpilī vasaras saulgriežus sagaidīs ar dažādiem pasākumiem, un Instagram ievieš ierobežojumus bērniem un jauniešiem.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien tviterī paziņoja, ka ir pieņēmis uzaicinājumus uz G7 un NATO samitiem, kas šomēnes notiks attiecīgi Vācijas dienvidos un Spānijas galvaspilsētā Madridē. Zelenskis rakstīja tviterī, ka "ar pateicību pieņēmis uzaicinājumu" no Vācijas kanclera Olafa Šolca, kurš no 26. līdz 28.jūnijam uzņems G7 līderus Elmavas pilī Bavārijā, un no NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga, kura vadītās alianses samits notiks no 29. līdz 30.jūnijam Madridē.

Ukrainā kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma nogalināti 4 tūkstoši 452 mierīgie iedzīvotāji, bet vēl 5 tūkstoši 531 cilvēks ievainots, paziņojis ANO augstākā cilvēktiesību komisāra birojs. ANO aģentūra uzsver, ka patiesie skaitļi ir ievērojami lielāki, jo informācija no vietām, kur turpinās intensīva karadarbība, pienāk ar aizkavēšanos, bet daudzas ziņas par zaudētām civiliedzīvotāju dzīvībām vēl ir jāapstiprina.

Ukrainā pagājušajā nedēļā pie Harkivas pazuduši divi amerikāņi, kas karoja kopā ar Ukrainas spēkiem, un pastāv bažas, ka viņi nonākuši Krievijas spēku gūstā, paziņojuši viņu radinieki un cīņu biedrs. Pazudušie ir ASV armijas veterāni no Alabamas štata 39 gadus vecais Aleksandrs Džons Roberts Druke un 27 gadus vecais Endijs Tai Ngoks Huins.

Ieslodzītais Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs pārvests no kolonijas Pokrovā uz stingrā režīma koloniju, kas ir bēdīgi slavena ar nežēlīgu apiešanos pret ieslodzītajiem. "Sveiki visi no stingrā režīma zonas," teikts Navaļnija paziņojumā sociālajā tīklā "Instagram", kur viņš norāda, ka pārvests uz koloniju "Meļehovo".

Turpinām ziņas

Jēkabpilī, sagaidot vasaras saulgriežus, pirmdien, 20. jūnijā Kena parka estrādē pulksten astoņos vakarā aicina uz danču vakaru, kuru vadīs Ēriks Zeps kopā ar draugiem. Viņi palīdzēs ierādīt soļus dažādās tautu dejās un parūpēsies par muzikālo noformējumu. Danču vakarā nav svarīgas iepriekšējās zināšanas dejās, kā arī nav obligāti jānāk ar partneri, jo priekšdancotāji ierādīs un iedancinās visus, kas atnākuši arī nejauši. 

Savukārt 21.jūnija rītā pulksten 4.26, laikā, kad aust saule, sveiks tās parādīšanos pie apvāršņa, sanākot visiem kopā pie Daugavas, klausoties dziesmās un tradīcijās, kas Saulgriežu laika rītu padarīs maģisku un neaizmirstamu. Saules sagaidīšanā skaistas melodijas izdziedās Ēriks Zeps kopā ar draugiem. Pasākums norisināsies pie Daugavas pretim Vecpilsētas laukumam, kur atrodas kāpnes un soliņi uz aizsargdambja.

Līgo svētki nav iedomājami bez Rūdolfa Blaumaņa izrādes “Skroderdienas Silmačos”. Arī šogad jēkabpiliešiem to būs iespēja vērot 21.jūnijā, pulksten septiņos vakarā Krustpils saliņā.

Savukārt Līgo dienas 23.jūnija vakarā, pulksten desmitos, visi aicināti uz Kena parku, kur notiks zaļumballe un būs iespēja izdejoties līgojot. Tajā spēlēs grupa “Jauda”.  Pasākumu laikā darbosies Līgo svētku kafejnīca. Ieeja - bez maksas.

Un vēl

Sociālo mediju gigants „Meta” paziņojis, ka ievieš virkni pasākumu, lai uzlabotu gados jauno lietotāju drošību savā „Instagram” platformā. Uzņēmums „Meta”, kam pieder arī „Facebook” un „WhatsApp”, norāda, ka vecāki, pusaudžu aizbildņi varēs noteikt laika ierobežojumus bērniem, ko tie varēs pavadīt „Instagram”. Jaunie lietotāji tagad arī redzēs mudinājumus, kas aicinās pievērsties citām tēmām, ja tiks konstatēts, ka viņi pavada pārāk daudz laika, skatoties saturu par kādu vienu konkrētu tēmu.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Bēgļu skaits pasaulē pārsniedzis 100 miljonus; Šodien pedagogi pulcējas piketā pie Saeimas; un Kā jūtas sējumi pēc spēcīgajām lietavām?

Vācijas kanclers Olafs Šolcs, Francijas prezidents Emanuels Makrons un Itālijas premjerministrs Mario Dragi šorīt ar vilcienu no Polijas ieradušies Ukrainas galvaspilsētā Kijivā. Viņu brauciens tika plānots vairākas dienas, taču drošības apsvērumu dēļ tika oficiāli apstiprināts tikai īsi pirms viņu ierašanās Ukrainas galvaspilsētā. Trijotnei Kijivā pievienojies Rumānijas prezidents Klauss Johannis, kurš devās pa citu ceļu. Kopš Krievijas iebrukuma sākuma daudzi līderi apmeklējuši Kijivu, lai paustu solidaritāti valstij, pret kuru Krievija izvērsusi pilna mēroga karu.

Katru dienu kaujās Donbasā iet bojā no 200 līdz 500 ukraiņu karavīru, paziņojis partijas "Sluha narodu" Ukrainas parlamenta frakcijas priekšsēdētājs Davids Arahamija, kurš vada delegāciju sarunās ar Krieviju. Iepriekš Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka diennaktī iet bojā 60 līdz 100 ukraiņu karavīru. Pēc Arahamijas teiktā, pēdējās divās nedēļās šis skaitlis ir ievērojami pieaudzis.

Bēgļu skaits pasaulē pārsniedzis 100 miljonus, ziņoja Apvienoto Nāciju Organizācija. Dramatiskākā situācija pēdējo 70 gadu laikā izveidojusies Krievijas karaspēka postītajā Ukrainā.  ANO bēgļu lietu aģentūra informēja, ka  pēdējo 10 gadu laikā bēgļu skaits pasaulē divkāršojies. Vēl pagājušā gada beigās patvērumu kara, vardarbības, vajāšanas un cilvēktiesību pārkāpumu dēļ meklēja apmēram 89 miljoni cilvēki, bet Krievijas iebrukums Ukrainā radīja jaunu bēgļu vilni. Vardarbība un konflikti pieaug arī citās pasaules daļās it īpaši Āfrikas Sahela reģionā, Etiopijā un Mjanmā. 

Eiropas Savienība vienojusies ar Izraēlu un Ēģipti par dabasgāzes importu. Tas nākotnē varētu palīdzēt mazināt bloka atkarību no Krievijas energoresursiem.  Vienošanās tika parakstīta Ēģiptes galvaspilsētā Kairā, un tā paredz, ka Izraēlā iegūto dabasgāzi pa cauruļvadu transportēs uz termināli Ēģiptē, tur to sašķidrinās un ar kuģiem nogādās Eiropā. 

Turpinām ziņas

Saeima šdien noraidīja priekšlikumu Finanšu izlūkošanas dienesta priekšnieka amatā apstiprināt līdzšinējo iestādes vadītāju Ilzi Znotiņu. Znotiņu FID vadītājas amatā atbalstīja 33 deputāti, 41 balsoja "pret", bet četri deputāti balsojumā atturējās.

Šodien pusdienlaikā Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības rīkotajā piketā pie Saeimas pulcējās vairāk nekā 2000 pedagogu no visas Latvijas. Pedagogu arodorganizācijas priekšsēdētāja Inga Vanaga norāda, ka izvirzītas trīs galvenās arodbiedrības prasības - sabalansēta darba slodze, atalgojuma palielināšanas grafiks saskaņā ar Izglītības likumā noteiktajiem principiem un taisnīgs finansējuma sadales mehānisms, lai neciestu pedagogi no pašvaldībām ar sakārtotu skolu tīklu un lielu izglītojamo skaitu.

Tarifu izmaiņas reģionālajā sabiedriskajā transportā šogad nav plānotas, apliecinājis Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš. Viņš norādījis, ka tarifu pārskatīšana būtu skatāma kontekstā ar visa sabiedriskā transporta sistēmas pakalpojuma kvalitātes celšanu. No nākamā gada Latvijā pasažieru pārvadājumus sāks nodrošināt jaunie elektrovilcieni, kā arī vēl notiek jaunu autobusu iepirkums. Autotransporta direkcijas vadītājs aicina iedzīvotājus pēc iespējas vairāk izvēlēties sabiedrisko transportu, jo pārvadāto pasažieru skaits ietekmēs to, kāda būs turpmākā tarifa politika un kādi būs tarifi.

Un vēl

Ja tuvākajās dienās Latvijā nebūs nokrišņu, lietavu laikā nolijušais ūdens pazudīs un sējumiem netiks nodarīti bojājumi, secinājusi biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre. Viņa pastāstīja, ka lietavu rezultātā "trakākā aina" paveras Vidzemes un Latgales pusē, piemēram, Alūksnes novadā nolija 83 milimetri nokrišņu un sējumu platības šobrīd ir daļēji zem ūdens. Dažviet arī upes izgājušas no krastiem, un vietām ir izskaloti lauku ceļi, kas apgrūtina pārvietošanos pa tiem. Augsne kārtīgi izmirkusi arī Līvānu novadā - tur vēl joprojām uz laukiem  redzamas daudzas peļķes. Arī Zemgales līdzenumos vietām nolija no 45 līdz 55 milimetriem lietus. Jelgavas un Bauskas pusē zemākajās vietās uz laukiem ir peļķes un no krastiem arī izgājušas upes. Jaunjelgavas novadā nolija 53 milimetri lietus.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Svarīgākais šodien ziņās: Zelenskis piedalīsies G& valstu un NATO sammitos; Pedagogiem piketā neizdodas panākt garantijas izvirzīto prasību izpildei; un Ja nebūs jaunas lietavas, sējumi necietīs.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien tviterī paziņoja, ka ir pieņēmis uzaicinājumus uz G7 un NATO samitiem, kas šomēnes notiks attiecīgi Vācijas dienvidos un Spānijas galvaspilsētā Madridē. Zelenskis rakstīja tviterī, ka "ar pateicību pieņēmis uzaicinājumu" no Vācijas kanclera Olafa Šolca, kurš no 26. līdz 28.jūnijam uzņems G7 līderus Elmavas pilī Bavārijā, un no NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga, kura vadītās alianses samits notiks no 29. līdz 30.jūnijam Madridē.

Iekšlietu ministra pirmais vietnieks Jevgeņijs Jeņins informēja, ka Ukrainas likumsargi novērsuši terorakta mēģinājumu pret Ukrainas vadību, vēsta pravda.com.ua. Sīkāku informāciju viņš solīja atklāt pēc kara, kad Ukraina būs guvusi uzvaru. Iespējams, terorakta mēģinājumu izdevās novērst, pateicoties arī iedzīvotāju modrībai, kuri ziņo par aizdomīgām personām. Jeņins norāda, ka viens no 10 ziņojumiem izrādījās patiess. Viņš arī mudināja ukraiņus turpināt informēt policiju par aizdomīgām personām, nezaudēt modrību pat apdzīvotās vietās, kas atrodas tālu no karadarbības.

Ukrainas kara pirmajās 100 dienās Krievija ir izmantojusi lielāko daļu sava militārā potenciāla, tāpēc pēc dažiem mēnešiem tai nāksies izsludināt vispārējo mobilizāciju, ja tā vēlēsies turpināt karu, vēsta Bloomberg. Līdz ar to Krievijas Federācijai varētu būt atlikuši tikai daži mēneši, līdz tai būs jāpārtrauc "operācija", uzskata Bloomberg. Kremlis varētu būt spiests veikt vispārējo mobilizāciju, ko līdz šim Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir centies izvairīties, jo tas būtu līdzvērtīgi publiskai atzīšanai, ka karš nenotiek, kā plānots.

Tallinas centrā uzstādītas pirmās zīmes, kas iedzīvotājiem norāda uz publiski pieejamajām bumbu patvertnēm. Pirmās zīmes izvietotas pie pazemes autostāvvietas Tallinā, Brīvības laukumā. Igaunijas valdība informē, ka nākamā gada laikā šādas zīmes parādīsies arī citās pilsētās. Igaunijas Glābšanas dienests paziņojis, ka šomēnes Tallinā tiks iezīmētas 23 iespējamās patvertnes. 

Turpinām ziņas

Šodien pie Saeimas rīkotajā piketā Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai nav izdevies panākt garantijas tās izvirzīto prasību izpildei. Pēc tikšanās ar Izglītības un zinātnes ministri Anitu Muižnieci arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga sacīja, ka Izglītības un zinātnes ministrija nepiekāpās nevienā no trijām pedagogu izteiktajām prasībām.
Līdz ar to Vanaga skaidroja, ka nākamos trīs gadus skolotāji turpinās saņemt algas, kas ir pretrunā izglītības attīstības pamatnostādnēm, kā arī nākamos četrus gadus skolotājiem joprojām būs pārslodze. Par tālākajiem soļiem arodbiedrība lems 20.jūnijā gaidāmajā arodbiedrības kopsapulcē.

Saeima šdien noraidīja priekšlikumu Finanšu izlūkošanas dienesta priekšnieka amatā apstiprināt līdzšinējo iestādes vadītāju Ilzi Znotiņu. Znotiņu Finanšu izlūkošanas dienesta vadītājas amatā atbalstīja 33 deputāti, 41 balsoja "pret", bet četri deputāti balsojumā atturējās.

Jēkabpils novada pašvaldība īstenojusi Eiropas Komisijas iniciatīvas “WiFi4EU” finansētu projektu, kura rezultātā Jēkabpils pilsētas teritorijā 5 vietās izvietoti bezvadu interneta piekļuves punkti. Brīvdabā projekta bezvadu internetu var izmantot: Vecpilsētas laukumā; uz Daugavas aizsargdambja kreisā krastā pie tiltā pār Daugavu, pie Ostas ielas un Strūves parka;Kena parkā; Pumptrack trasē un Sporta halles stadionā. Šo bezvadu interneta piekļuves punktu izmantošana ir bezmaksas, internets pieejams ikvienam, meklējot pēc nosaukuma WiFi4EU.

Tarifu izmaiņas reģionālajā sabiedriskajā transportā šogad nav plānotas, apliecinājis Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš. Viņš norādījis, ka tarifu pārskatīšana būtu skatāma kontekstā ar visa sabiedriskā transporta sistēmas pakalpojuma kvalitātes celšanu. No nākamā gada Latvijā pasažieru pārvadājumus sāks nodrošināt jaunie elektrovilcieni, kā arī vēl notiek jaunu autobusu iepirkums. Autotransporta direkcijas vadītājs aicina iedzīvotājus pēc iespējas vairāk izvēlēties sabiedrisko transportu, jo pārvadāto pasažieru skaits ietekmēs to, kāda būs turpmākā tarifa politika un kādi būs tarifi.

Un vēl

Ja tuvākajās dienās Latvijā nebūs nokrišņu, lietavu laikā nolijušais ūdens pazudīs un sējumiem netiks nodarīti bojājumi, secina biedrība "Zemnieku saeima". Lietavu rezultātā "trakākā aina" paveras Vidzemes un Latgales pusē, piemēram, Alūksnes novadā nolija 83 milimetri nokrišņu un sējumu platības šobrīd ir daļēji zem ūdens. Dažviet arī upes izgājušas no krastiem, un vietām ir izskaloti lauku ceļi, kas apgrūtina pārvietošanos pa tiem. Augsne kārtīgi izmirkusi arī Līvānu novadā - tur vēl joprojām uz laukiem  redzamas daudzas peļķes. Arī Zemgales līdzenumos vietām nolija no 45 līdz 55 milimetriem lietus, Jēkabpilī – 71 milimetrs. Jelgavas un Bauskas pusē zemākajās vietās uz laukiem ir peļķes un no krastiem arī izgājušas upes. Jaunjelgavas novadā nolija 53 milimetri lietus.

Atstājiet komentāru