2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 1.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 1.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Ukrainas parlaments atstādinājis no amata cilvēktiesību tiesībsardzi Ludmilu Denisovu; Latvija piebiedrojas apvienotajai izmeklēšanas grupai par kara noziegumiem un Dailes teātris uzņemts Eiropas Teātru apvienībā.

Ukrainas parlaments vakar nolēma atbrīvot no amata cilvēktiesību tiesībsardzi Ludmilu Denisovu. Par viņas atlaišanu nobalsoja 234 deputāti, vēsta ziņu aģentūra “Unian”. Ukrainas politiķi pārmetuši Denisovai, ka kopš Krievijas iebrukuma sākuma viņa vāji pildījusi savus pienākumus, nav darījusi pietiekami daudz, lai nodrošinātu civiliedzīvotāju evakuāciju, karagūstekņu aizstāvēšanu un apmaiņu. Denisova arīdzan neesot pietiekami vērsusies pret Ukrainas civiliedzīvotāju, tai skaitā bērnu, izvešanu uz Krievijas okupēto teritoriju. 

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis vēlētos redzēt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu pilnībā atstādinātu no varas. Viņš norādījis, ja Eiropa un brīvā pasaule zaudēs šo kauju, zaudēs šo karu, tā vairs nebūsim drošībā, jo vienmēr būs pakļauti Putina draudiem un šantāžai. Eiropas Savienības samita laikā Briselē intervijā telekanālam "Sky News" Moraveckis atzinis, ka vēlētos, lai Putins tiktu pilnībā atstādināts, piebilstot, ka viņš pārstāv brutālu varu.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs jaunnedēļ ieradīsies Turcijā uz sarunām par Ukrainas labības eksporta atbloķēšanu, otrdien pavēstīja Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu. Lavrovs Turcijā ieradīsies 8.jūnijā "uz sarunām par drošības koridora atvēršanu, kas ietver arī kviešu transportēšanu Melnajā jūrā", intervijā televīzijā sacīja Turcijas ministrs.

Ukrainā vakar divi Krievijas karavīri notiesāti par apdzīvoto vietu apšaudīšanu. Karavīri Aleksandrs Bobikins un Aleksandrs Ivanovs notiesāti par karadarbības normu un paražu pārkāpšanu. Ukrainas Poltavas apgabala Koteļevskas rajona tiesa katram piesprieda 11 gadu un sešu mēnešu cietumsodu, paziņoja Ukrainas ģenerālprokurore. Kā vēsts Ukrainas ziņu aģentūra "Interfax", abi apsūdzētie atzinušies, ka kara pirmajās dienās ar daudzstobru reaktīvajiem mīnmetējiem "Grad" apšaudījuši divus ciematus Harkivas apgabalā.

Turpinām ziņas

Enerģētiskās neatkarības stiprināšanai Latvija no Eiropas Savienības jaunā finanšu instrumenta "RePowerEU" fonda varētu saņemt 100-200 miljonus eiro, kā arī apsvērt iespējas izmantot aizņemšanās iespējas no Eiropas Atveseļošanas fonda, šodien preses konferencē sacīja finanšu ministra padomnieks Ints Dālderis. Viņš skaidroja, ka kopumā ES dalībvalstīm šajā jaunajā fondā būs pieejami 20 miljardi eiro, kas tiks sadalīti pēc noteiktas formulas, ņemot vērā demogrāfijas rādītājus, ekonomisko attīstību un citus faktorus. 

Latvijas, Igaunija un Slovākija piebiedrojas apvienotajā izmeklēšanas grupā par kara noziegumiem, noziegumiem pret cilvēci un mieru, kas, iespējams, izdarīti Ukrainā. 25.martā Lietuva, Polija un Ukraina ar Eirojusta, kas ir Eiropas Savienības aģentūra tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās, atbalstu izveidoja apvienoto izmeklēšanas grupu, kurai vēlāk pievienojās Starptautiskās krimināltiesas Prokuratūra. Nu Nīderlandē notikušās Eirojusta koordinācijas sanāksmē ģenerālprokurors Juris Stukāns kopā ar pārējām iesaistītajām pusēm parakstīja vienošanos par Latvijas dalību izmeklēšanas grupā. Tai pievienojās arī Igaunija un Slovākija.

Nodarbinātības valsts aģentūrai no šī gada sākuma līdz 31.maijam par plānoto kolektīvo atlaišanu paziņojuši 16 uzņēmumi, kopumā plānojot atbrīvot no amata tūkstoš 317 darbiniekus. Uzņēmumi, kas iesnieguši paziņojumus par darbinieku plānoto kolektīvo atlaišanu pārstāv tādas darbības jomas kā apstrādes rūpniecība, būvniecība, transports un uzglabāšana, finanšu un apdrošināšanas darbības, administratīvo un apkalpojošo dienestu darbība, vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, automobiļu un motociklu remonts, lauksaimniecība, mežsaimniecība un zivsaimniecība, kā arī izglītība. Viens iesniegums par kolektīvo atlaišanu saņemts arī dienesta Jēkabpils filiālē. 

Un vēl

Dailes teātris uzņemts Eiropas Teātru apvienībā un kļuvis par vienīgo no Baltijas teātriem, kas pārstāvēts organizācijā, informēja teātra pārstāvji. Maija sākumā Prāgā, Čehijas Nacionālajā teātrī, notika Eiropas teātru Ģenerālās asamblejas sapulce, kurā par galveno notikumu kļuva vēl nepieredzēti liels jauno dalībnieku skaits. Apvienībā tika uzņemti 10 jauni teātri, tostarp arī Dailes teātris. Eiropas teātru apvienību nu jau pārstāv vairāk nekā 50 teātrus no 30 Eiropas valstīm. Vairāku Eiropas vadošo teātru vēlme pievienoties apvienībai liecina par vēlēšanos  sadarboties starptautiski un stiprināt kultūras kontaktus.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Ukraina identificējusi vairāk nekā 600 kara noziedzniekus,  VUGD posteņus, kuros ir nepietiekams glābēju skaits varētu slēgt, un Rīgas zoodārza lauvu dzīvei var sekot tiešsaistē.

Ukraina identificējusi vairāk nekā 600 aizdomās turamos kara noziegumos, ko pastrādājis Krievijas karaspēks, un pret aptuveni 80 no viņiem jau uzsākta tiesiskā vajāšana, otrdien paziņojusi Ukrainas ģenerālprokurore Irina Venediktova. Aizdomās turamo saraksts ietver "augsta ranga Krievijas militārpersonas, politiķus un propagandas aģentus", preses konferencē Hāgā paziņoja Venediktova.

Eiropas Savienības tiesa saņēmusi izskatīšanai miljardiera Pjotra Avena un viņa biznesa partnera Mihaila Fridmana pieteikumus par ES noteikto sankciju pārsūdzēšanu. Iepriekš tieslietu ministrs Jānis Bordāns pauda viedokli, ka Avens ar savām darbībām ir sniedzis arī propagandisku atbalstu agresorvalstij - Krievijai, līdz ar ko viņam būtu jāatņem Latvijas pilsonība.

Čehija izsaukusi Krievijas vēstnieku Prāgā saistībā ar domstarpībām par diplomātisko un konsulāro īpašumu izmantošanu, otrdien paziņojusi Čehijas Ārlietu ministrija. Krievijai Čehijā ir aptuveni 50 īpašumi. Daudzus no tiem Maskava iegādājusies vēl kādreizējās Čehoslovākijas laikā, kad pie varas atradās komunistiskais marionešu režīms. Prāga apšauba, vai visas šie īpašumi patiešām tiek izmantotas konsulārajam un diplomātiskajam darbam. Mediji ziņo, ka vairāki dzīvokļi izīrēti krievu privātpersonām. Čehijas un Krievijas attiecības bija saspringtas arī pirms kara Ukrainā.

Maskavas "speciālā militārā operācija" Ukrainā, iespējams, ir noslēgusies un ir sācies Trešais pasaules karš, Kremļa kontrolētajā TV kanālā "Rossija-1" paziņojusi labi zināmā propagandiste Olga Skabejeva. Kā liecina medija "Ukraine World" 30. maijā publicētais video fragments, Skabejeva savā sarunu šovā atzīst, ka tagad Krievija ir spiesta "demilitarizēt" ne tikai Ukrainu, bet visu NATO.

Turpinām ziņas

Vakar Daugavpils tiesa atstājusi spēkā Līvānu novada domes izteikto piezīmi pašvaldības bijušajam izpilddirektoram Uldim Skreiveram. Prasība pret Līvānu novada domi ir noraidīta, un no šodienas sākas 20 dienu sprieduma pārsūdzēšanas termiņš, skaidroja tiesā. 

Jau ziņots, ka prasītājs lietā ir Uldis Skreivers, kurš nu jau ir apstiprināts par Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektoru. Lieta ir par viņam izteiktās piezīmes atcelšanu. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Ilūkstē izraudzīts Sēlijas ģerbonis. Līdz šim pagājušajā gadā apstiprinātajai latviešu vēsturiskajai zemei bija tikai karogs, bet tagad ir sperts vēl viens solis Sēlijas identitātes stiprināšanā. Lai ģerboni varētu lietot pilnvērtīgi, Saeimai vēl jānobalso par grozījumiem likumā. Valsts heraldikas komisijas izbraukuma sēdē Ilūkstē vakar prezentēja un apstiprināja Sēlijas ģerboni. Vēsturiskās zemes identitātes zīme ataino sarkanā laukā ejošu sudraba staltbriedi. 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta posteņus, kuros ir pārāk mazs glābēju skaits, lai varētu droši doties uz izsaukumiem, varētu uz laiku slēgt, intervijā Latvijas televīzijai atklājis jaunais iekšlietu ministrs Kristaps Eklons. Dažviet VUGD posteņos glābējiem nākas strādāt pa diviem, taču šādā skaitā doties uz izsaukumiem nedrīkstot. Tāpēc tagad esot plānots parakstīt rīkojumu, ka neviena VUGD struktūrvienība nesāks darbu, ja tajā nebūs vismaz trīs ugunsdzēsēji, jo tas ir pieļaujamaus minimums. Vienlaikus viņš arī  atzina, ka pašlaik papildu finansējumu šim jautājumam neesot iespējams piesaistīt.

Un vēl

Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza lauvu dzīvei nu var sekot līdzi tiešsaistes kamerās. Tā ir dāvana lauvēnu Teikas un Vara gada jubilejā. Tiešraide vērojama Rīgas zoodārza "Youtube" kontā. Novērošanas sistēmām ir liela nozīmē dzīvnieku izpētē, tās ļauj fiksēt ikdienā notiekošo un veicina izpratni par apdraudēto sugu stāvokli savvaļā. Kameras ierīkotas ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Vides aizsardzības fonda atbalstu.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Severodoneckas rūpnīcā sašauta slāpekļskābes cisterna;   Atcelts veselības aprūpes nozarē izsludinātais gatavības režīms,  un Asins donoru centrs pirms Līgo svētkiem mudina ziedot asinis.

Krievijas karaspēka īstenotajā aviotriecienā Severodoneckā otrdien sašauta slāpekļskābes cisterna, kas atradās ķīmiskās rūpnīcas teritorijā, paziņojis Luhanskas apgabala administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs, kurš iespējamā piesārņojuma dēļ aicinājis iedzīvotājus palikt telpās, jo slāpekļskābes piesārņojums ir bīstams dzīvībai. Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis ikvakara videouzrunā sacīja, ka notikušais ir "vienkārši vājprāts", kas vairs nepārsteidzot, jo Krievijas karaspēkam, Krievijas komandieriem, Krievijas karavīriem jebkurš vājprāts esot pilnīgi pieņemams.

Katru dienu frontē krīt 60 līdz 100 ukraiņu karavīru, bet 500 gūst ievainojumus, intervijā tīmekļa izdevumam "Newsmax" otrdien atzinis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš norādījis, ka tā Ukraina notur savas aizsardzības pozīcijas. Viņš piebildis, ka pati sarežģītākā situācija šobrīd ir valsts austrumos. 

Jau vēstīts, ka iepriekš prezidents paziņoja, ka Ukraina nesteigsies ar krievu okupēto teritoriju atbrīvošanu, ja tas prasīs desmitiem tūkstošus dzīvību, bet vispirms sagaidīs tam nepieciešamo bruņojumu.

Krievijas kodolspēki rīko manevrus Ivanovas apgabalā, kas atrodas uz ziemeļaustrumiem no Maskavas, atsaucoties uz Aizsardzības ministriju, šodien ziņo aģentūra "Interfax". Manevros piedalās aptuveni 1000 militārpersonu un vairāk nekā 100 tehnikas vienību, tajā skaitā starpkontinentālo ballistisko raķešu palaišanas iekārtas "Jars".

Šodien amata zvērestu nodevuši Jaunā Austrālijas premjerministra Entonija Albanīza sastādītā kabineta locekļi. Jaunajā valdībā no 22 ministriem desmit ir sievietes. Turklāt sievietēm uzticēti divi visietekmīgākie portfeļi. Ārlietu ministra amatā turpmāk atradīsies Penija Vona, bet Klēra O'Nīla būs iekšlietu ministre.

Viesuļvētrā "Agata" Meksikas dienvidos gājuši bojā desmit cilvēki. Apmēram 20 cilvēki pazuduši bez vēsts. Vētras atnestās lietusgāzes izraisījušas plūdus un nogruvumus. No krastiem izgājušas upes, applūdušas ēkas un autoceļi, sagrauti tilti, daudzām mājām vējš norāvis jumtus. Tūkstošiem klientu pārtraukta elektroapgāde.

Turpinām ziņas

Samazinoties kopējai saslimstībai ar Covid-19, arī pacientu skaitam, kam nepieciešama slimības ārstēšana slimnīcā, Valsts operatīvā medicīniskā komisija no šodienas veselības aprūpes nozarē atcēlusi iepriekš izsludināto gatavības režīmu, kas bija izsludināts no 1.aprīļa pēc ārkārtas medicīniskās situācijas atcelšanas. Patlaban epidemioloģiskā situācija ir stabila un saslimstības līmenis ar Covid-19 samazinās - 14 dienu kumulatīvais rādītājs Latvijā ir 124,3 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju.

Pēc vairāk nekā pusotra gada, kopš ir jaunais Rīgas domes sasaukums, neredzot pilsētvidē solīto pārmaiņu tendenci, apvienība Pilsēta cilvēkiem aicina uz piketgājienu Restartēt restartu. Pulcēšanās notiks šodien, 1.jūnijā piecos pēcpusdienā Rātslaukumā, no kura piketētāji kopīgi dosies uz Satiksmes departamentu Ģertrūdes ielā. Apvienības pārstāvji norāda, ka ar piketgājiena palīdzību Pilsēta cilvēkiem vēlas «mudināt Rīgas domes «pārmaiņu» koalīciju īstenot pozitīvas pārmaiņas pilsētvidē, sevišķi ar satiksmes drošību saistītajā jomā.

Līdz ar Eiropas Savienības līderu lēmumu ieviest daļēju Krievijas naftas embargo īstermiņā sagaidāms degvielas cenu kāpums, norāda Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis. Dalībvalstu līderu vienošanās paredz atteikties no vairāk nekā divām trešdaļām Krievijas naftas importa Eiropas Savienībā. Tas varētu ietekmēt degvielas cenas Eiropas Savienībā. Vienlaikus Karčevskis prognozē, ka ar laiku cenas varētu stabilizēties. 

Jau ziņots, ka pēdējā laikā ir vērojamas salīdzinoši augstas degvielas cenas. Piemēram, vakar, 31. maijā 95. markas benzīns Latvijas degvielas uzpildes stacijās maksā vidēji 1,97 eiro par litru, bet dīzeļdegviela 1,86 eiro par litru.

No šodienas, 1. jūnija sākas stirnu āžu medību sezona, bet stirnu kazu un kazlēnu medību sezona sāksies 15. augustā. Pēc Valsts meža dienesta datiem Latvijā mīt 206 tūkstoši stirnu un tās drīkstēs medīt līdz 30. novembrim.

Un vēl 

Lai Saulgriežu mēnesī ārsti varētu palīdzēt visiem pacientiem, kuriem tas ir nepieciešams, Valsts asinsdonoru centrs lūdz visus iedzīvotājus būt īpaši aktīvus un atsaucīgus, ziedojot asinis gan pirms, gan pēcsvētku laikā. Garākas brīvdienas centrs vienmēr gaida ar bažām – diemžēl tieši svētku brīvdienās nereti notiek negadījumi un saasinājumi, kādēļ papildināt asins krājumu pirms svētkiem ir īpaši svarīgi. Centrs donorus turpina gaidīt visās pastāvīgajās un izbraukumu ziedošanas vietās Latvijā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Ukrainā pašlaik vissmagākās cīņas norisinās Severodoņeckā;  un vēl Kad mitēsies lietavas un iestāsies silts laiks, sinoptiķu jaunākās prognozes.

Ukrainā pašlaik vissmagākās cīņas norisinās Severodoņeckas pilsētā valsts austrumos, kur Krievijas spēki kontrolē jau ap 70% pilsētas teritorijas. Viss liecina par to, ka tuvākajās dienās pilsēta pilnībā varētu nonākt Krievijas karaspēka kontrolē. Vienlaikus Ukrainas bruņotie spēki gūst nelielus panākumus citās frontes daļās. Bet ASV gatavojas nosūtīt Ukrainai modernas raķešu sistēmas.

Savukārt Vācija nodos Ukrainai modernas zenītartilērijas iekārtas, kā arī radarus raķešu pamanīšanai, uzrunājot Bundestāga deputātus, šodien paziņojis Olafs Šolcs. Vācijas valdības uzdevums ir gādāt par to, lai Krievijas diktators Vladimirs Putins negūtu uzvaru karā, ko viņš uzsācis pret Ukrainu, budžeta debašu laikā norādīja Šolcs. Arvien skaļāk izskanot kritikai par Šolca vilcināšanos nodot Ukrainai smago bruņojumu, kas tai nepieciešams, lai varētu atvairīt krievu agresiju, Berlīne beidzot izšķīrusies nosūtīt ukraiņiem pretraķešu aizsardzības sistēmu un agrās brīdināšanas radaru sistēmu.

Tikmēr Šveices valdība uzlikusi veto Dānijas iecerei nosūtīt uz Ukrainu Šveicē ražotos bruņutransportierus, norādot uz Bernes ievēroto neitralitātes politiku, kas liedz ieroču piegādes uz konflikta zonām, šodien ziņo šve iciešu sabiedriskā raidorganizācija SRF. Jau ziņots, ka aprīlī Berne uzlika veto Šveicē ražotās munīcijas piegādēm, ko izmanto vācu zenītartilērijas iekārtas, kuras Berlīne bija iecerējusi nodot Ukrainai. Noraidīts arī Polijas lūgums atļaut ukraiņiem nodot Šveicē ražoto bruņojumu.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba aicinājis Francijas prezidentu Emanuelu Makronu ierasties vizītē Ukrainā, pirms 30.jūnijā beigsies Francijas prezidentūra Eiropas Savienībā. Kuleba norādījis, ka būtu labi, ja šajā laikā Makrons apmeklētu Ukrainu un vislabākais būtu, ja viņš ierastos ar jaunām ieroču piegādēm Ukrainai. Tā Kuleba sacījis intervijā Francijas ziņu telekanālam LCI.

Turpinām ziņas

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien, atbalstīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja amatā atkārtoti apstiprināt Jēkabu Straumi. Gala lēmums vēl jāpieņem Saeimai. Kā ziņots, Straume bija viens no diviem pretendentiem, kuri pieteicās uz KNAB vadītāja amatu. Konkursa komisija atzina Straumi par atbilstošāko kandidātu. Straumes atkārtotu ieevēlēšanu neatbalsta partija “Konservatīvie”.

Maija beigās Latvijas skolās noslēgusies gaisa kvalitātes mērītāju uzstādīšana. Gaisa kvalitātes mērierīces ir nodrošinātas valsts un pašvaldību dibinātajās vispārējās un speciālās izglītības iestādēs, kā arī profesionālās izglītības iestādēs atbilstoši klašu komplektu un mācību grupu skaitam. Kopumā skolās uzstādīti ap 14 tūkstoši sensoru, ap 1000 iekārtu nonākušas arī pašvaldību sociālās aprūpes centros, no valsts budžeta šim mērķis atvēlot 4,3 miljonus eiro.

Šodien atzīmē Starptautisko bērnu aizsardzības dienu. Šajā gadā tā sakrīt ar vēl vienu nozīmīgu notikumu – 30. gadskārtu, kopš Latvijā spēkā ir Apvienoto Nāciju organizācijas Bērnu tiesību konvencija. Tās mērķis ir nodrošināt bērnu tiesību īstenošanu visā pasaulē. Tādējādi ES un tās dalībvalstis uzlabojušas normatīvo regulējumu, politikas virzienus un darbības, lai aizsargātu un veicinātu bērnu tiesības neatkarīgi no viņu valstspiederības vai uzturēšanās statusa. Konvencija pasludināja vadošo bērnu tiesību aizsardzības principu – bērnu interešu prioritātes principu, kurš jāievēro, izskatot jebkuru ar bērnu saistīto jautājumu

Un vēl

Naktī uz ceturtdienu Latviju šķērsos kārtējā plašā lietus zona, taču nedēļas nogalē laiks kļūs sausāks, saulaināks un siltāks, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Ceturtdien debesis brīžiem skaidrosies, bet brīžiem joprojām gaidāms lietus,  daudzviet arī pērkona negaiss, pūtīs stiprs dienvidrietumu, rietumu vējš, brāzmās 12–17 metri sekundē. Gaiss iesils līdz 15...20 grādiem, vēsāks piekrastē – ap 12...14 grādiem.

Nedēļas nogalē līs maz, bieži laiks būs saulains, valdošie būs rietumu vēji, kas piektdien vēl būs brāzmaini, bet brīvdienās kļūs lēnāki. Gaisa temperatūra naktīs būs pārsvarā 5...11 grādu robežās, piektdienas pēcpusdienā 15...20 grādi, brīvdienās – 17...22 grādi, piekrastē par dažiem grādiem vēsāks. Iespējams, svētdiena būs šīs nedēļas vienīgā diena bez nokrišņiem.

Arī nākamās nedēļas sākumā līs maz un temperatūra dienā būs ap 20 grādiem. "Global Forecast System" šobrīd prognozē, ka nākamnedēļ pirmo reizi šogad gaisa temperatūra sasniegs +25 grādus, bet vairāki citi datormodeļi izskaitļojuši, ka atkal ieplūdīs vēsāks gaiss.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Svarīgākais šodien ziņās: Ukraina identificējusi vairāk nekā 600 aizdomās turamos kara noziegumos; Apstiprināts Sēlijas ģerbonis; un Ko liecina šī brīža prognozes par gaidāmo laiku nākamnedēļ?

Ukrainas parlaments vakar nolēma atbrīvot no amata cilvēktiesību tiesībsardzi Ludmilu Denisovu. Par viņas atlaišanu nobalsoja 234 deputāti, vēsta ziņu aģentūra “Unian”. Ukrainas politiķi pārmetuši Denisovai, ka kopš Krievijas iebrukuma sākuma viņa vāji pildījusi savus pienākumus, nav darījusi pietiekami daudz, lai nodrošinātu civiliedzīvotāju evakuāciju, karagūstekņu aizstāvēšanu un apmaiņu.

Ukraina identificējusi vairāk nekā 600 aizdomās turamos kara noziegumos, ko pastrādājis Krievijas karaspēks, un pret aptuveni 80 no viņiem jau uzsākta tiesiskā vajāšana, otrdien paziņojusi Ukrainas ģenerālprokurore Irina Venediktova. Aizdomās turamo saraksts ietver "augsta ranga Krievijas militārpersonas, politiķus un propagandas aģentus", preses konferencē Hāgā paziņoja Venediktova.

Krievijas karaspēka īstenotajā aviotriecienā Severodoneckā otrdien sašauta slāpekļskābes cisterna, kas atradās ķīmiskās rūpnīcas teritorijā, paziņojis Luhanskas apgabala administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs, kurš iespējamā piesārņojuma dēļ aicinājis iedzīvotājus palikt telpās, jo slāpekļskābes piesārņojums ir bīstams dzīvībai. Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis ikvakara videouzrunā sacīja, ka notikušais ir "vienkārši vājprāts", kas vairs nepārsteidzot, jo Krievijas karaspēkam, Krievijas komandieriem, Krievijas karavīriem jebkurš vājprāts esot pilnīgi pieņemams.

Katru dienu frontē krīt 60 līdz 100 ukraiņu karavīru, bet 500 gūst ievainojumus, intervijā tīmekļa izdevumam "Newsmax" otrdien atzinis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš norādījis, ka tā Ukraina notur savas aizsardzības pozīcijas. Viņš piebildis, ka pati sarežģītākā situācija šobrīd ir valsts austrumos. 
Viesuļvētrā "Agata" Meksikas dienvidos gājuši bojā desmit cilvēki. Apmēram 20 cilvēki pazuduši bez vēsts. Vētras atnestās lietusgāzes izraisījušas plūdus un nogruvumus. No krastiem izgājušas upes, applūdušas ēkas un autoceļi, sagrauti tilti, daudzām mājām vējš norāvis jumtus. Tūkstošiem klientu pārtraukta elektroapgāde.

Turpinām ziņas

Vakar Daugavpils tiesa atstājusi spēkā Līvānu novada domes izteikto piezīmi pašvaldības bijušajam izpilddirektoram Uldim Skreiveram. Prasība pret Līvānu novada domi ir noraidīta, un no šodienas sākas 20 dienu sprieduma pārsūdzēšanas termiņš, skaidroja tiesā. Jau ziņots, ka prasītājs lietā ir Uldis Skreivers, kurš nu jau ir apstiprināts par Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektoru. Lieta ir par viņam izteiktās piezīmes atcelšanu. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Ilūkstē izraudzīts Sēlijas ģerbonis. Līdz šim pagājušajā gadā apstiprinātajai latviešu vēsturiskajai zemei bija tikai karogs, bet tagad ir sperts vēl viens solis Sēlijas identitātes stiprināšanā. Lai ģerboni varētu lietot pilnvērtīgi, Saeimai vēl jānobalso par grozījumiem likumā. Valsts heraldikas komisijas izbraukuma sēdē Ilūkstē vakar prezentēja un apstiprināja Sēlijas ģerboni. Vēsturiskās zemes identitātes zīme ataino sarkanā laukā ejošu sudraba staltbriedi. 

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien, atbalstīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja amatā atkārtoti apstiprināt Jēkabu Straumi. Gala lēmums vēl jāpieņem Saeimai. Kā ziņots, Straume bija viens no diviem pretendentiem, kuri pieteicās uz KNAB vadītāja amatu. Konkursa komisija atzina Straumi par atbilstošāko kandidātu. Straumes atkārtotu ieevēlēšanu neatbalsta partija “Konservatīvie”.

Līdz ar Eiropas Savienības līderu lēmumu ieviest daļēju Krievijas naftas embargo īstermiņā sagaidāms degvielas cenu kāpums, norāda Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis. Dalībvalstu līderu vienošanās paredz atteikties no vairāk nekā divām trešdaļām Krievijas naftas importa Eiropas Savienībā. Tas varētu ietekmēt degvielas cenas Eiropas Savienībā. Vienlaikus Karčevskis prognozē, ka ar laiku cenas varētu stabilizēties. 
Jau ziņots, ka pēdējā laikā ir vērojamas salīdzinoši augstas degvielas cenas. Piemēram, vakar, 31. maijā 95. markas benzīns Latvijas degvielas uzpildes stacijās maksā vidēji 1,97 eiro par litru, bet dīzeļdegviela 1,86 eiro par litru. Savukārt šodien, 1.jūnijā Latvijā 95. markas benzīna cena pārkāpusi divu eiro robežu. 

Šodien atzīmē Starptautisko bērnu aizsardzības dienu. Šajā gadā tā sakrīt ar vēl vienu nozīmīgu notikumu – 30. gadskārtu, kopš Latvijā spēkā ir Apvienoto Nāciju organizācijas Bērnu tiesību konvencija. Tās mērķis ir nodrošināt bērnu tiesību īstenošanu visā pasaulē. 

Un vēl

Naktī uz ceturtdienu Latviju šķērsos kārtējā plašā lietus zona, taču nedēļas nogalē laiks kļūs sausāks, saulaināks un siltāks, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Nedēļas nogalē līs maz, bieži laiks būs saulains, valdošie būs rietumu vēji, kas piektdien vēl būs brāzmaini, bet brīvdienās kļūs lēnāki. Gaisa temperatūra naktīs būs pārsvarā 5...11 grādu robežās, piektdienas pēcpusdienā 15...20 grādi, brīvdienās – 17...22 grādi, piekrastē par dažiem grādiem vēsāks. Iespējams, svētdiena būs šīs nedēļas vienīgā diena bez nokrišņiem.

Arī nākamās nedēļas sākumā līs maz un temperatūra dienā būs ap 20 grādiem. "Global Forecast System" šobrīd prognozē, ka nākamnedēļ pirmo reizi šogad gaisa temperatūra sasniegs +25 grādus, bet vairāki citi datormodeļi izskaitļojuši, ka atkal ieplūdīs vēsāks gaiss.

Atstājiet komentāru