2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 27.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 27.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Ukraina esot saņēmusi no sabiedrotajiem padomju laikā izstrādātās iznīcinātājlidmašīnas; Bērnu klīniskajā slimnīcā veikta unikāla smadzeņu operācija; un Botāniskajam dārzam uzdāvina laistīšanas iekārtu.

Lietuvā sākta kampaņa ar mērķi saziedot piecus miljonus eiro, lai nopirktu Turcijā ražotos bezpilota lidaparātus "Bayraktar TB2" Ukrainas vajadzībām. Pūļa finansēšanas kampaņu ierosināja Lietuvas žurnālists un influenceris Andrjus Tapins.

Čečenijā cilvēktiesību organizāciju un blogeru uzmanības centrā nonākušas iedzīvotāju sūdzības par nolaupīšanām, kuru mērķis ir piespiest viņus kā "brīvprātīgos" doties karot uz Ukrainu. Cilvēki tiek nolaupīti, turēti slepenos cietumos, kur viņiem tiek draudēts ar ieslodzījumu uz nenoteiktu laiku gadījumā, ja viņi atteiksies doties karot. Nolaupīto cilvēku vidū ir arī invalīdi un ierēdņi, kuriem uzdots parakstīt iesniegumu par pievienošanos "brīvprātīgajiem", ziņo cilvēktiesību organizācijas.

Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam netiks atļauts diktēt mieru karā, kurā viņš neuzvarēs, ceturtdien Pasaules Ekonomikas forumā Davosā paziņojis Vācijas kanclers Olafs Šolcs. Putins jau ir cietis neveiksmi visos savos stratēģiskajos mērķos, uzskata Šolcs.

Ukraina esot saņēmusi no sabiedrotajiem padomju laikā izstrādātās iznīcinātājlidmašīnas Su-25, ziņo ASV izdevums Foreign Policy, kura korespondenti apmeklējuši kādā no ASV bāzēm Vācijā esošo centru, kurā koordinē militāro palīdzību Ukrainai, lai atvairītu Krievijas iebrukumu. Lidmašīnas, par kuru nodošanu Ukrainai iepriekš publiski netika ziņots, esot nogādātas uz kara plosīto valsti izjauktā veidā, ziņo “Foreign Policy”. Izdevums neprecizē, no kurām valstīm nāca šīs padomju laika lidmašīnas,  kā arī nenosauc, cik daudz lidmašīnu Ukraina varētu būt saņēmusi.   “Foreign Policy” arī vēsta, ka līdzīgi – izjauktā veidā – iepriekš Ukrainai esot piegādāti ASV helikopteri. 

Turpinām ziņas

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti pagājušajā nedēļā veikuši unikālu smadzeņu operāciju epilepsijas pacientam. Latvijā tā ir pirmā šāda veida operācija un tā izdevās nevainojami. Operācijas laikā bērnam veica īpašu elektrodu implantāciju dziļajās smadzeņu struktūrās. Ar ievietotajiem elektrodiem iespējams veikt īpašus mērījumus un noskaidrot, kurā smadzeņu zonā rodas epilepsijas lēkmes. Tagad pacientam elektrodi jau ir izņemti un viņš ir devies uz mājām. Precīzie minimāli invazīvā izmeklējuma rezultāti ļaus ārstiem izvēlēties labāko ārstēšanas taktiku.

Ņemot vērā augsto bērnu traumatismu Latvijā, Veselības ministrija sāk sabiedrības informēšanas kampaņu “Pārvērt pārdrošību par drošību!”. Tās ietvaros līdz 2023. gada vidum notiks izglītojoši pasākumi bērniem un vecākiem par traumatisma riska faktoriem un to novēršanu. Veselības ministrs Daniels Pavļuts norāda, ka pirms vasaras, kad ik gadu pieaug bērnu traumatisms, ir būtiski ģimenēm atkal un atkal atgādināt un stāstīt par drošības riskiem. Aptaujājot vairāk kā tūkstoš vecākus, kuriem ir viens vai vairāki bērni, kampaņas ietvaros janvārī veiktajā pētījumā secināts, ka 73% šo ģimeņu bērnu guvuši kāda veida traumu. Savukārt 59% vecāku atzina, ka viņu bērna/-u piedzīvotās traumas smagums licis vērsties pēc palīdzības tuvākajā traumpunktā.

Un vēl

Latvijas Universitātes Botāniskā dārza simtajā jubilejā Borisa un Ināras Teterevu fonds pasniedz tam īpašu dāvanu – augu kolekciju automātisko laistīšanas sistēmu, kas ļaus efektīvi kopt un saglabāt daudzveidīgo augu fondu visā dārza teritorijā. Līdz šim nepietiekamais ūdensvada sazarojums un zemais spiediens kavēja pilnvērtīgu visas nepieciešamās teritorijas laistīšanu, tādējādi apdraudot savākto augu kolekciju un īpaši veidoto zālienu pilnvērtīgu aprūpi. Kopš 2013. gada Borisa un Ināras Teterevu fonds LU Botāniskā dārza attīstībā ir ieguldījis pusotru miljonu eiro.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Turcija ved sarunas ar Krieviju un Ukrainu par labības eksporta koridoru, Valdības vadītājs uzdod rast risinājumu bēgļu atbalstam, un 60 gadu vecumā miris grupas «Depeche Mode» dalībnieks Endijs Flečers

Neviens nevar ar pārliecību pateikt, kad un ar ko beigsies Krievijas un Ukrainas karš, intervijā Polijas laikrakstam "Rzeczpospolita" sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Viņš norādīja, ka aliansei šobrīd ir divi uzdevumi - atbalstīt Ukrainu un novērst eskalāciju. Stoltenbergs uzsvēra, ka karš Ukrainā ir atbaidošs, cietsirdīgs, ir daudz  upuru mierīgo iedzīvotāju vidū, sagrautas pilsētas, bet ja tas pāraugs pilna mēroga karā starp NATO un Krieviju, tas nodarīs krietni lielākus zaudējumus. 

Krievijas spēki turpina masīvu uzbrukumu Luhanskas apgabala pilsētām Severodoneckai un Lisičanskai, kurām draud ielenkums. Savukārt kopumā Donbasā okupantu apšaudēm pēdējo dienu laikā pakļautas vairāk nekā 40 pilsētas. Severodoneckas militārās administrācijas vadītājs Oleksandrs Striuks ceturtdien intervijā radio skaidroja, ka satiksme starp Severodonecku un Lisičansku ir apgrūtināta, jo okupanti apšauda tiltu starp abām pilsētām, ziņo raidsabiedrība CNN. 

Turcija risina sarunas ar Krieviju un Ukrainu par koridora atvēršanu caur Bosforu Ukrainas labības eksportam, ziņu aģentūrai "Reuters" ceturtdien sacīja augsta Turcijas amatpersona. Ukrainas Melnās jūras ostas ir nobloķētas kopš Krievijas iebrukuma sākuma, un šobrīd tur noliktavās iestrēguši vairāk 20 miljoni tonnu labības. 

Kirgizstānā sākta izmeklēšana saistībā ar liecībām, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina vārdā nosauktā kalna virsotnē pacelts Ukrainas karogs. Kalna virsotnes augstums ir 4 tūkstoši 446 metri virs jūras līmeņa. Galvaspilsētas milicija meklē vainīgo un  vēsta, ka tam, kurš izkāris karogu, tiks piespriests naudassods par huligānismu.

Turpinām ziņas

Divu nedēļu laikā jārod ilgtermiņa risinājumi Ukrainas bēgļu atbalstam, pauž Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Premjera birojs informē, ka vakar tiekoties ar Latvijas Pašvaldību savienības vadību, Kariņš uzsvēra, ka pēc šonedēļ pieņemtā lēmuma par līdzšinējā atbalsta pagarināšanu par 30 dienām Ukrainas bēgļiem izmitināšanas un ēdināšanas jomā divu nedēļu laikā ir jārod vidēja un ilgtermiņa risinājumi Ukrainas bēgļu atbalstam.

Latvijas Pašvaldību savienības un Labklājības ministrijas ikgadējās sarunās panākta vienošanās saglabāt valsts līdzfinansējumu 50% apmērā pašvaldībām mājokļa pabalstu izmaksai. Šāda vienošanās panākta, ņemot vērā sociālekonomisko situāciju Latvijā saistībā ar inflāciju un energoresursu cenu pieaugumu.

No 4.jūnija līdz 20. novembrim mākslas centrā Zuzeum būs skatāma izstāde Izaug? Pieaug? Mūsdienu mākslas kolekcionēšana Baltijā. Izstāde iepazīstina ar dinamiskām laikmetīgās mākslas kolekcijām, akcentējot arī privātās kolekcionēšanas sociālos aspektus. Projekta mērķis ir radīt satikšanās iespēju kolekcionāriem Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, kā arī pilnveidot publisko un starptautisko piekļuvi mākslai privātajās kolekcijās un augošajai mākslas infrastruktūrai Baltijas valstīs. 

Un vēl 

60 gadu vecumā miris grupas "Depeche Mode" dalībnieks Endijs Flečers, liecina grupas paziņojums sociālajos tīklos. Flečera grupas biedri paziņojumā norāda, ka ir šokēti un skumju pārņemti par dārgā drauga, ģimenes locekļa un grupas biedra Endija Flečera aiziešanu. Endijs Flečers ar segvārdu Flečs grupu "Depeche Mode" dibināja 1980. gadā. 

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00.
Radio1 ziņās klausieties: Krievijas spēku ofensīva var padarīt Donbasa reģionu neapdzīvotu, Šogad cer sākt remontdarbus Pormaļa ielā Jēkabpilī, un Rīt svinēs Salas pagasta svētkus.

Nakts uzrunā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nodēvējis Krievijas darbības Donbasā par „acīmredzamu genocīda politiku”. Viņš sacījis, ka šī brīža Krievijas spēku ofensīva var padarīt reģionu neapdzīvotu. Zelenskis arī sacīja, ka spiediena izdarīšana uz Krieviju " ir dzīvību glābšanas jautājums" un katra kavēšanās, strīds vai priekšlikums, kā "nomierināt" Krieviju, noved pie "jauniem nogalinātiem ukraiņiem" un jauniem draudiem ikvienam kontinentā.

Ukrainas pilsētā Severodoneckā, par kuru notiek sīvas kaujas starp Ukrainas karaspēku un Krievijas armiju, ir nogalināti vismaz 1500 cilvēku, paziņoja Severodoneckas mērs Oleksandrs Struks. Pilsētā vēl palikuši 12 vai 13 tūkstoši iedzīvotāju, bet 60% dzīvojamo ēku ir sagrautas, sacīja mērs.

Krievijas karaspēkam ceturtdien apšaudot Ukrainas otro lielāko pilsētu Harkivu nogalināti 9 un ievainoti 19 civiliedzīvotāji, tā paziņojis Harkivas apgabala administrācijas vadītājs Olehs Sinehubovs. Ievainoto vidū ir deviņus gadus vecs bērns, bet nogalināto – piecus mēnešus vecs zīdainis. Sinehubovs aicinājis pilsētas iedzīvotājus bez īpašas vajadzības neiziet uz ielas, un gaisa trauksmes laikā doties uz patvertnēm.

Austrālija drīzumā paziņos par daudz ambiciozāku mērķi siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšanai un cer kopā ar Klusā okeāna salu valstīm organizēt ANO klimata samitu, paziņojusi Austrālijas ārlietu ministre Penija Vonga. Viņa, atrodoties vizītē Fidži, atzina, ka klimata jomā iepriekšējo valdību laikā Austrālija ir atstājusi novārtā savu atbildību un solīja, ka Austrālija vairs neignorēs Klusā okeāna valstis un to aicinājumus rīkoties klimata jomā.

Turpinām ziņas

Aizvadītā ziema, kurā kopā bijuši 27 atkušņi un sasalšana, ir pamatīgi pasliktinājusi daudzus pašvaldības ceļus. Bedres uz brauktuvēm ir daudz lielāka problēma nekā citus gadus. Situāciju vēl vairāk sarežģī būvniecības izejmateriālu sadārdzinājums. Pieturoties siltiem un labvēlīgiem laika apstākļiem, šobrīd daudzviet norit intensīvi bedru labošanas darbi. Ģeopolitiskās situācijas dēļ sadārdzinājums izejmateriāliem ir audzis par 15% un vairāk. Ceļu būvētāji uzskata – pašvaldībām šī ceļu uzturēšanas ziņā būs finansiāli sarežģīta sezona.

Jēkabpils novada dome cer saņemt finansējumu, lai šovasar uzsāktu Andreja Pormaļa ielas remontdarbus, savukārt Jaunās ielas posmā no Viestura ielas līdz kapiem šogad darbi nav paredzēti. Domes priekšsēdētāja vietnieks attīstības jautājumos Kārlis Stars informē, ka Por­maļa ielā veiks pilnu rekonstrukciju ar visu komunikāciju un apgaismojuma sistēmas maiņu un lietus ūdens kanalizācijas izbūvi.  

Savukārt par iespēju šogad re­montēt arī Jaunās ielas posmu Kārlis Stars skaidro, ka,  ņemot vērā to, ka darbi Pormaļa ielā var apgrūtināt autotransporta kustību šajā rajonā, kā arī to, ka Jaunās ielas būvprojekta izstrāde kavējas un projekts nav pabeigts, pašvaldība šo ieceri pārcels uz nākamo gadu.  

Šodien Jēkabpilī pie Radžu ūdenskrātuves jau 13.to sezonu pēc kārtas tiks pacelts Zilais karogs. Pasākumā piedalīsies Vides fonda, Jēkabpils sporta centra un pašvaldības pārstāvji. Sagaidot peldēšanas sezonu, pie Radžu ūdenskrātuves atvestas un izlīdzinātas pludmales smiltis, labiekārtota apkārtne, tiks izvietota tualete. Peldvietā, ūdenī izvietotas bojas, norobežojot peldēšanās zonu, darbojas strūklaka. No piektdienas pie Radžu ūdenskrātuves dežūrē viens glābējs, savukārt no jūnija katru dienu no pulksten 9.00-21.00 dežūrēs divi glābēji. Apmeklētājiem ir pieejama laivu un katamaranu noma. 

Un vēl 

Rīt, 28.maijā visas dienas garumā Salā norisināsies Salas pagasta svētki. Šogad par centrālo svētku vietu ir izvēlēta jauna lokācija – Salas sporta laukums. Tur būs iespējams piedalīties gan sporta aktivitātēs, gan atrakcijās bērniem, tāpat arī baudīt plašo kultūras programmu. Savukārt iespaidīgus ielu drifta auto varēs aplūkot laukumā pie Salas Tautas nama.

Atstājiet komentāru