2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 23.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 23.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Ukraina pagarinājusi valstī izsludināto karastāvokli līdz augustam, Latvijas skolās plāno atjaunot izglītības programmmu par seksuālo veselību; un Jēkabpilī šonedēļ hlorēs ūdensapgādes sistēmu.

Krievijas karaspēks jau 89. dienu turpina iebrukumu Ukrainā, iznīcinot arī civilo infrastruktūru un nogalinot civiliedzīvotājus. Ukrainas bruņotie spēki nepiekāpjas iebrucējiem, bet starptautiskā sabiedrība turpina sankcijas pret agresoru.

Polijas prezidents Andžejs Duda svētdien uzrunāja Ukrainas parlamenta deputātus, kļūstot par pirmo ārvalstu līderi, kurš klātienē uzstājies Augstākās radas sēdē kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma. Polijas prezidents savā runā uzskaitīja vietas, kur Ukrainā atklātas Krievijas karavīru zvērības, un izteica aicinājumu citu valstu līderiem, sakot, ka pēc Bučas, Borodjankas, Mariupoles ar Krieviju nevar būt nekādu darījumu.

Ukrainas parlaments svētdien līdz 23.augustam pagarināja valstī izsludināto karastāvokli, paziņoja Augstākās radas deputāts Jaroslavs Železņaks. Lēmumu pagarināt karastāvokļa termiņu par 90 dienām atbalstījuši 320 deputāti. Līdz ar to valstī joprojām ir spēkā vispārējā mobilizācija.

Ukraina pievienosies Eiropas Savienībai (ES) pēc "15-20 gadiem", svētdien prognozējis Francijas Eiropas lietu ministrs Klemāns Bons, noraidot Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska cerības uz ātru iestāšanos blokā.

Krievijas rublis piektdien sasniedza augstāko vērtību attiecībā pret eiro pēdējo septiņu gadu laikā. Eksperti prognozēja, ka rubļa pozīcijas varētu nostiprināties vēl vairāk. Tas tiek skaidrots ar apmaksas termiņu tuvošanos par Krievijas gāzes piegādēm. Patlaban viens eiro maksā 59 rubļus, tiek prognozēts, ka kurss sasniegs – viens eiro – 50 rubļus.
 
Šā gada maijā vairākas valstis Eiropā un Amerikā, kā arī Austrālija atklāja pērtiķu baku gadījumus, kas ir ar bakām saistīta vīrusu slimība. Pirmās ziņas par to tika saņemtas no Lielbritānijas, bet pēc tam kļuva zināms par līdzīgiem gadījumiem Portugālē, ASV, Zviedrijā, Kanādā un citās valstīs, vēsta portāls „Meduza”. Raidsabiedrība BBC sestdien ziņo, ka vismaz 12 valstīs ir apstiprināti vairāk nekā 80 pērtiķu baku gadījumi. Pasaules Veselības organizācija ir paziņojusi, ka tiek izmeklēti vēl 50 iespējamie gadījumi, nenosaucot nevienu valsti, un brīdinājusi, ka, visticamāk, tiks ziņots par vēl lielāku inficēšanās gadījumu skaitu.

Turpinām ziņas

Latvijā plāno veidot izglītības programmu zināšanu par seksuālo veselību uzlabošanai. Pagājušās nedēļas nogalē vairākas nevalstiskās organizācijas un politiskās partijas parakstīja memorandu par programmas izveidi. Diemžēl zināšanas par veselību un attiecību veidošanu trūkst ne tikai bērniem, bet arī viņu vecākiem. Organizācijas "Papardes zieds" apkopotie dati rāda, ka vairāk nekā puse vecāku ar saviem bērniem par to nerunā. Savukārt tiem, kas par to runā, bieži nav pietiekamu zināšanu par šo tēmu. Politiķi vienojās, ka izglītības programmas saturs jāizstrādā profesionāļiem, nevis politiķiem.

Ilgi apspriestais lobēšanas likums spēkā varētu stāties vien pēc trim gadiem. Tā rosinājusi Tieslietu ministrija, norādot, ka laiks vajadzīgs, lai Uzņēmumu reģistrs varētu paspēt izveidot lobiju reģistru. Par likumu vēl gaidāmas garas diskusijas Saeimā. Ideja par īpašu lobēšanas likumu varas gaiteņos cirkulējusi jau ilgi, taču 13.Saeima tikusi vistuvāk tā pieņemšanai. Likuma pieņemšana nozīmēs, ka jebkurai personai, kas vismaz trīs reizes gadā caur lēmumu pieņēmējiem mēģinās ietekmēt izmaiņas likumos vai citos normatīvajos aktos, būs jāreģistrējas. Savukārt gan iestādēm, gan deputātiem konsultācijas ar lobistiem būs jādeklarē.

Nākamajā gadā plānots pārcelt brīvdienu uz piektdienu, 5.maiju, kas iekrīt starp sestdienu - 6.maiju, un svētku dienu - 4.maiju, liecina Labklājības ministrijas izstrādātais rīkojums "Par darba dienas pārcelšanu 2023.gadā". Tiek paredzēts, ka darba diena savukārt tiks pārcelta uz sestdienu - 20.maiju. Rīkojuma projekts attieksies uz no valsts budžeta finansējamām valsts pārvaldes iestādēm un to darbiniekiem, kuriem ir noteikta piecu darba dienu nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai.

Un vēl

Šonedēļ, no šodienas 23.maija līdz piektdienai, 27.maijam, Jēkabpilī hlorēs centralizēto ūdensapgādes sitēmu. Tāpēc visi, kas ikdienā izmanto ūdeni, ko piegādā SIA “Jēkabpils ūdens”, šonedēļ aicināti uzturā lietot tikai vārītu. Ūdens hlorēšana notiek saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasību, monitoringa un kontroles kārtību. Tālrunis uzziņām - 29992138.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Krievija visus savus spēkus ir koncentrējusi uzbrukumam Severodoneckai; Izvēlētas kandidatūras ekonomikas un iekšlietu ministru amatiem; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Krievija visus savus spēkus ir koncentrējusi uzbrukumam Severodoneckai, cenšoties Luhanskas apgabala pilsētu pārvērst par jauno Mariupoli, paziņojusi Ukrainas parlamenta pilnvarotā cilvēktiesību jautājumos Ludmila Denisova. Ierakstā vietnē "Telegram" Denisova norādīja, ka iebrucēji cenšas norobežot Ukrainas valdības spēku kontrolēto Luhanskas apgabala daļu, gruvešos pārvēršot pilsētas, kuras tiek aizstāvētas.

Baltkrievija pie robežas ar Ukrainu Brestas un Gomeļas apgabalos turpina uzturēt līdz septiņiem armijas bataljoniem, paziņojis Ukrainas Aizsardzības ministrijas runasvīrs Oleksandrs Motuzjaniks. Savukārt Ukrainas Žiromiras apgabala Militārās administrācijas vadītājs Vitālijs Bunečko informē, ka turpinās aizsardzības nostiprināšanas iespējama uzbrukuma gadījumam. 
 
Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā rietumvalstu noteikto sankciju dēļ aviosabiedrībai "Aeroflot" vairs nav pieejas "Boeing" un "Airbus" detaļām, tādēļ jau drīzumā būs jākanibalizē sava lidmašīnu flote un jāuzsāk lidmašīnu jaukšana detaļās, vēsta aģentūra "Bloomberg". Aviācijas datu speciālisti aplēsuši, ka Krievijas aviosabiedrībai lidmašīnu detaļu krājumi pietiks trim mēnešiem, bet pēc tam flotes uzturēšanai būs jāuzsāk savu lidmašīnu izjaukšana detaļās.

Valdībām vajadzētu subsidēt pārtikas un enerģijas izmaksas nabadzīgākajiem sabiedrības locekļiem, intervijā britu raidsabiedrībai BBC sacīja Starptautiskā Valūtas fonda direktore Kristalina Georgijeva. Viņa norādīja, ka atbalsts jāsniedz “ļoti mērķtiecīgi, vēlams, sniedzot subsīdijas tieši cilvēkiem”. Runājot par dzīves dārdzības krīzi, Georgijeva skaidroja, ka ir divas prioritātes. Viena ir ļoti nabadzīgi cilvēki un sabiedrības slāņi, kas šobrīd cīnās ar augstām pārtikas un enerģijas cenām. Bet otra ir atbalstīt tos uzņēmumus, kurus visvairāk iedragājis Ukrainas karš.

Turpinām ziņas

"Attīstībai/Par!" iekšlietu ministra amatam virzīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieku, ģenerāli Kristapu Eklonu. Partija izšķīrusies par labu viņa kandidatūrai, jo viņš ir iekšējās drošības, tajā skaitā arī civilās aizsardzības specialists. 

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā, reaģējot uz notikumiem Pārdaugavā 9. un 10. maijā, Nacionālā apvienība pieprasīja iekšlietu ministres Marijas Golubevas demisiju, pretējā gadījumā draudot neturpināt darbu valdībā. Premjers atsaucās šim pieprasījumam, mudinot ministri atstāt amatu, un vienlaikus uzstāja uz viena Nacionālās apvienības ministra nomaiņu, izvēlē krita uz Ekonomikas ministru Jāni Vitenbergu, kas atkāpās no amata.

Nacionālā apvienība Vitenberga vietā ekonomikas ministra amatam virza Ilzi Indriksoni. Saeimas deputāte, Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Indriksone amatam tika izraudzīta vien dažas stundas pēc tam, kad premjers Krišjānis Kariņš parakstīja rīkojumu par Jāņa Vitenberga atlaišanu. Kā prioritātes savā darbā Indriksone nosaukusi nepieciešamību veicināt Latvijas atjaunojamo energoresursu izmantošanu un investīciju piesaisti.

Protestējot pret valdošo partiju rīcību saistībā ar padomju pieminekļu aizvākšanu Latvijā, Latvijas Krievu savienība sestdien, 28. maijā rīkos protesta gājienu Rīgā no Uzvaras parka līdz Brīvības piemineklim. Par to partijas Facebook vietnē informējis partijas līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs. Gājiena laikā paredzēts izmantot skaņu pastiprinošas iekārtas. Pasākuma rīkotāji norādījuši, ka tajā piedalīsies līdz 350 cilvēkiem.

Arī šogad Zilais karogs plīvos 13 Latvijas peldvietās un vienā jahtu ostā. Tiesības pacelt Zilo Karogu saglabājusi arī Radžu ūdenskrātuve, Jēkabpilī. Līdz ar to, šī būs jau 13. Zilā Karoga sezona pēc kārtas Radžu ūdenskrātuvē un kā liecina pašvaldības informācija, Zilais karogs mastā pie ūdenskrātuves tiks pacelts piektdien, 27.maijā pulksten trijos dienā. Ar Zilā karoga pacelšanu sāksies arī glābēju dežūras Radžu ūdenskrātuves peldvietā.

Un vēl

Šīs nedēļas sākumā laiks būs sauss un saulains, bet no trešdienas līdz pat nedēļas beigām daudzviet gaidāms lietus, lieina sinoptiķu jaunākās prognozes. Nedēļas vidū Latvijai pakāpeniski pietuvosies ciklons no rietumiem. Mākoņu daudzums palielināsies, un gan trešdien, gan ceturtdien laiks būs lielākoties mākoņains. Ja trešdien tikai vietām rietumu daļā ir gaidāms neliels lietus, tad jau ceturtdien, pastiprinoties ciklona darbībai, līs daudzviet, un vietām lietus var būt ilgstošs.

Šī brīža prognoze liecina, ka, turpinoties ciklona ietekmei, nedēļas nogalē daudzviet turpinās ik palaikam līt. Vējš galvenokārt būs lēns līdz mērens un pūtīs no rietumu puses, tikai piektdien vietām tas būs brāzmains. Nedēļas otrajā pusē pakāpeniski atkal kļūs vēsāks.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Šveices pilsētā Davosā šodien darbu sāk Pasaules ekonomikas forums ; Sāvienas ezerā uziet daudz beigtu zivju; un Zemei tuvojas četru debesskrāpju izmēra asteroīds

ASV Kara izpētes institūts savā atzinumā norāda, ka Krievijas spēku darbības liecina, ka drīzumā varētu atsākties uzbrukums dienvidu virzienā. Ukrainas ģenerālštābs iepriekš ir izteicies, ka Krievijas spēki šajā virzienā pašlaik ir koncentrējušies uz aizsardzības līniju celtniecību, pretraķešu aizsardzības sistēmu stiprināšanu, pastiprinātu izlūkošanu un ukraiņu pozīciju apšaudīšanu. Tas viss liecinot, ka ir gaidāma turpmākā iebrukuma pastiprināšanās. Vienlaikus tiekot stiprinātas pozīcijas arī uz ziemeļiem no Harkivas, lai tur apturētu Ukrainas spēku prettriecienu un virzību uz Krievijas robežu.

Eiropas Savienības augstais pārstāvis ārlietās un drošības jautājumos Žozeps Boreljs paziņojis, ka Eiropas Savienības valstu militārās tehnikas rezerves pēc palīdzības sniegšanas Ukrainai faktiski ir izsmeltas. Viņš norādījis, ka jaunie apstākļi drošības jomā liek Eiropas Savienībai uzņemties atbildību arī par savu drošību un uzņemties mūsdienīgus, kopējus bruņotos spēkus. Iepriekš Boreljs bija norādījis, ka Eiropas Savienība nepieļaus, ka Ukrainai beidzas karam pret Krieviju nepieciešamais bruņojums.


Pēc divu gadu pārtraukuma Šveices pilsētā Davosā šodien darbu sāk Pasaules ekonomikas forums, uz kuru pulcējas pasaules globālā un biznesa elite. Ja iepriekšējos divos gados pilnvērtīgais foruma norisei traucēja kovida pandēmija, tad šoreiz uzmanības centrā ir Ukrainas karš un tā iespējamās politiskās un ekonomiskās sekas. Kā paziņojis Pasaules ekonomikas foruma prezidents Berge Brende, jau tagad ir nepieciešams sākt diskusijas par jaunu Māršala plānu Ukrainas atjaunošanai. Ukrainas pārstāvji paziņojuši, ka forumā tiks izvirzītas divas galvenās prasības – nepārstāt atbalstīt Ukrainu un turpināt tai piegādāt NATO standartiem atbilstošus ieročus. Krievijas pārstāvjiem šogad dalība forumā ir liegta.

Turpinām ziņas

Valsts vides dienesta inspektori Madonas novada Ļaudonas pagastā Sāvienas ezerā konstatējuši 200 beigtas zivis. Pēc veiktā apsekojuma inspektori pieļauj, ka zivis varētu būt gājušas bojā aptuveni pirms divām nedēļām. Zivju bojāejas cēloni būs iespējams noskaidrot pēc tam, kad vides dienests saņems analīžu rezultātus no laboratorijas, piebilda Jalinska.

Sākusies nieru veselības nedēļa. Tās laikā mediķi īpašu sabiedrības uzmanību vēlas pievērst savlaicīgām veselības pārbaudēm, lai izvairītos no nieru slimībām. Tāpat svarīgi arī atgādināt par riskiem, kādus rada hroniskas nieru slimības. Nieru veselības nedēļas galvenais mērķis ir izglītot sabiedrību par to, kā pārbaudīt savu veselību, lai izvairītos no nieru slimībām. Tāpat uzsvars tiks likts arī uz to, kādi ir hronisko nieru slimību riski.

Provizoriskie dati liecina, ka 2021. gadā no saslimšanām, kas tieši saistītas ar alkohola lietošanu, miruši 725 cilvēki, kas ir par 200 vairāk nekā iepriekšējā gadā un par gandrīz 100 vairāk nekā 2018. un 2019. gadā, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De facto". Pētījumos par kovida laika ietekmi uz alkohola lietošanas paradumiem redzams, ka Latvijā vairāk sākuši dzert iedzīvotāji jau ar esošām alkohola lietošanas problēmām. Turklāt, kā "De facto" apgalvo ārsti, lielākā daļa no tiem nav trūcīgi vai neizglītoti cilvēki. Pastāv ieceres, kā mazināt alkoholisma radītās sekas valsts līmenī, tomēr, par spīti satraucošajai tendencei, nav īstenots neviens no valsts rīcības plāna alkoholisma mazināšanai iekļautajiem soļiem, kas uzrunātu tieši izglītotos dzērājus – tos, kuriem ir cerības atlabt. 

Šobrīd saskaņošanā ministriju gaiteņos ir likumprojekts par reklāmas un mārketinga ierobežojumiem un daži tirdzniecības ierobežojumi. Savukārt ieteikums paaugstināt alkohola iegādes vecumu līdz 20 gadiem, kā tas ir Lietuvā, netika atbalstīts.

Un vēl 

NASA ziņo, ka 27. maijā Zemei garām palidos asteroīds četru debesskrāpju izmērā. Uztraukumam nav pamata, jo kosmosa viesis mūsu drošību neapdraud. Asteroīds Zemei garām palidos aptuveni četrus miljonus kilometru lielā attālumā, kas ir teju 10 reižu vairāk par vidējo attālumu starp Zemi un Mēnesi. Tomēr, ņemot vērā asteroīda lielumu un relatīvi tuvumu Zemei, NASA to klasificējusi kā potenciāli bīstamu. Proti, tas nozīmē, ka gadījumā, ja tā orbīta izmainās un tas nokrīt uz Zemes, tad postaža būtu ārkārtīgi liela. Asteroīds lido ar 76 tūkstošus kilometru stundā lielu ātrumu, kas ir 20 reižu ātrāk par izšautas lodes ātrumu. Nākošo reizi asteroīds Zemei garām palidos 2055. gada 23. jūnijā, tiesa, ievērojami tālāk nekā šonedēļ.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Boriss Džonsons uzrakstījis aizkustinošu vēstuli Ukrainas bērniem; Latvijas Mākslinieku savienība piedāvā noglabāt savā depozītā demontētos padomju pieminekļus; un Kas jāņem vērā sauļojoties?

 Ukraina izslēdz iespēju piekrist pamieram ar Krieviju un nepieņems nevienu vienošanos ar Maskavu, kas ietvertu atteikšanos no Ukrainas teritorijām, intervijā ziņu aģentūrai "Reuters" paziņojis Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

No Sīrijas Krievijā ieradušies speciālisti, lai palīdzētu izstrādāt bīstamas muciņbumbas (ar sprāgstvielām pildītus konteinerus), vēsta "The Guardian". Inženieri, kas Sīrijas pilsoņu kara laikā bija iesaistīti bēdīgi slaveno muciņbumbu izgatavošanā, Krievijā atrodas nedēļām ilgi. Eiropas valstu izlūkošanas aģentūras fiksējušas vairāk nekā 50 speciālistu ierašanos Krievijā, kur viņi jau vairākas nedēļas sadarbojas ar Krievijas bruņoto spēku pārstāvjiem. Viņu ierašanās Krievijā, iespējams, bija iemesls, kāpēc rietumvalstis pirms vairākām nedēļām brīdināja par iespējamu sīriešu iesaisti ķīmiskos ieroču izgatavošanā.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons ir uzrakstījis atklātu vēstuli Ukrainas bērniem, uzslavējot viņus, un uzverot, ka viņi ir kā paraugs bērniem un pieaugušajiem visā pasaulē, vēsta "The Sky news". "Jebkurā citā laikā tādi bērni kā jūs šobrīd spēlētos ar draugiem, dzenātu futbolbumbu, vai vienkārši izbaudītu bērnību," raksta Džonsons, piebilstot, ka tagad katru dienu ukraiņu bērni visiem māca, ko nozīmē būt stipram, turēt galvu augstu paceltu pat vissmagākajos laikos. "Es nevaru iedomāties labāku paraugu bērniem un pieaugušajiem visā pasaulē," uzsver premjerministrs. Saskaņā ar UNICEF datiem divi miljoni bērnu bijuši spiesti pamest Ukrainu, vairāk nekā puse no viņiem ieradušies Polijā.

Vētrās Kanādā nedēļas nogalē gājuši bojā vismaz astoņi cilvēki, svētdien paziņojušas varasiestādes. Ontārio provincē sestdien krītoši koki un zari nosituši septiņus cilvēkus, un vēl viena sieviete gājusi bojā, apgāžoties laivai Otavas upē netālu no Gatino. Sestdien Kanādas austrumos vēja ātrums pārsniedza 140 kilometrus stundā jeb 38,9 metri sekundē.

Arī Vācijā spēcīgās vētrās un tornado piektdienas vakarā ievainoti vairāki desmiti cilvēku, sestdien pavēstīja amatpersonas. Ziemeļreinai-Vestfālenei pāri traukušies trīs tornado, sestdien apstiprināja Vācijas meteodienests. Stipras vētras pieredzētas arī citās Vācijas daļās, bojātas desmitiem ēkas, cietuši cilvēki. Savukārt Leipcigā rokgrupa "Rammstein" negaisa dēļ bija spiesta uz 30 minūtēm pārtraukt savu koncertu.

Turpinām ziņas

Ne vien Rīga, bet lielais vairums Latvijas pašvaldību ķērušās pie padomju režīmu slavinošo pieminekļu demontāžas. Plānojot nojaukšanu, pašvaldībām jārisina arī jautājums – ko iesākt ar pieminekļiem pēc to demontāžas? Palīgā pieteikusies Latvijas Mākslinieku savienība, kas gatava tos noglabāt savā depozītā. Tā sauktais Mākslinieku nams ir vieta, kur padomju laikā līdztekus citiem mākslas darbiem tapa arī režīma iestāžu pasūtītie ideoloģiskie pieminekļi. Tādēļ savā ziņā pat likumsakarīgi, ka mūsdienās Mākslinieku savienība izteikusi gatavību savā depozītā noglabāt padomju pieminekļus, no kuriem pašvaldības cenšas atbrīvoties. Vēl jo vairāk tādēļ, ka zem ideoloģiskā uzslāņojuma bieži vien slēpjas mākslas vēsturei nozīmīgs veikums. 

Kopš Krievijas sāktā iebrukuma Ukrainā Latvijā saņemti 2 tūkstoši 868 pieteikumi par iestāšanos Zemessardzē, tomēr pēdējās nedēļās interese par stāšanos šajā brīvprātīgo formējumā ir nedaudz mazinājusies. Zemessardzē norāda, ka intereses mazināšanās ar laiku bija prognozējama. Tā tas notika arī 2014. gadā pēc Krievijas veiktās Krimas okupācijas, kad sākotnēji saņemts daudz pieteikumu, bet vēlāk iesniegumu skaits samazinājās. Daļas iesniegto pieteikumu vērtēšana vēl turpinās, jo jāveic vēl pārbaudes. Kopumā šogad no 1. janvāra Zemessardzē uzņemti tūkstoš 70 pilsoņi.

Pēdējos gados pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kuri palikuši bez pajumtes un vērsušies kādā no pašvaldību patversmēm. Kā rāda dati, tie ir vairāk nekā 5 tūkstoši cilvēku. Bet – patiesais bezpajumtnieku skaits, visticamāk, ir lielāks, un precīzas statistikas nav. Problēmu risināt mēģinās ar jaunu pieeju – bezpajumtniekiem vispirms sagādājot dzīvesvietu un tad palīdzot sakārtot dzīvi un iegūt nepieciešamās iemaņas. Sabiedrības integrācijas fonds īpašā izmēģinājuma projektā, kas balstīts Zviedrijas, Vācijas un Somijas, kā arī citu valstu labajā praksē, Rīgā un Liepājā bezpajumtniekiem piedāvās mājokli un tad sociālās prasmes. Kopā uzrunās 100 bezpajumtniekus. Lielākā daļa jeb 60 būs no Rīgas.

Un vēl

Saules ultravioletā starojuma intensitāte šomēnes Latvijā ir vidēji augsta, liecina meteoroloģiskā informācija. Ozona slānis virs Eiropas ziemeļaustrumiem līdz ar vēso laiku ir nedaudz biezāks nekā ierasts, tomēr dažās saulainajās dienās ultravioletās radiācijas indekss sasniedzis sesto līmeni. Līdzīga situācija saglabāsies arī šonedēļ. Gada intensīvākais saules ultravioletais starojums būs jūnijā un jūlija pirmajā pusē.

No saules visvairāk jāsargājas laika periodā no plkst.12 līdz 15. Bez aizsargkrēma vēlams sauļoties tikai no rīta vai pievakarē. Lai izvairītos no apdegumiem, kas ir galvenais riska faktors ādas ļaundabīgo audzēju attīstībā, uzsākot sauļošanās sezonu, sākumā saulē drīkst atrasties tikai pavisam neilgu laiku, vēlāk sauļošanās ilgumu var palielināt.

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Svarīgākais šodien Radio1 ziņās: Ukraina izslēdz iespēju piekrist pamieram ar Krieviju; Šonedēļ pie radžu ūdenskrātuves pacels Zilo karogu; un Jēkabpilī šonedēļ notiek ūdenssistēmas hlorēšana.

Krievijas karaspēks jau 89. dienu turpina iebrukumu Ukrainā, iznīcinot arī civilo infrastruktūru un nogalinot civiliedzīvotājus. Ukrainas bruņotie spēki nepiekāpjas iebrucējiem, bet starptautiskā sabiedrība turpina sankcijas pret agresoru.

Polijas prezidents Andžejs Duda svētdien uzrunāja Ukrainas parlamenta deputātus, kļūstot par pirmo ārvalstu līderi, kurš klātienē uzstājies Augstākās radas sēdē kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma. Polijas prezidents savā runā uzskaitīja vietas, kur Ukrainā atklātas Krievijas karavīru zvērības, un izteica aicinājumu citu valstu līderiem, sakot, ka pēc Bučas, Borodjankas, Mariupoles ar Krieviju nevar būt nekādu darījumu.

Ukraina izslēdz iespēju piekrist pamieram ar Krieviju un nepieņems nevienu vienošanos ar Maskavu, kas ietvertu atteikšanos no Ukrainas teritorijām, intervijā ziņu aģentūrai "Reuters" paziņojis Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

Ukrainas parlaments svētdien līdz 23.augustam pagarināja valstī izsludināto karastāvokli, paziņoja Augstākās radas deputāts Jaroslavs Železņaks. Lēmumu pagarināt karastāvokļa termiņu par 90 dienām atbalstījuši 320 deputāti. Līdz ar to valstī joprojām ir spēkā vispārējā mobilizācija.

Eiropas Savienības augstais pārstāvis ārlietās un drošības jautājumos Žozeps Boreljs paziņojis, ka Eiropas Savienības valstu militārās tehnikas rezerves pēc palīdzības sniegšanas Ukrainai faktiski ir izsmeltas. Viņš norādījis, ka jaunie apstākļi drošības jomā liek Eiropas Savienībai uzņemties atbildību arī par savu drošību un uzņemties mūsdienīgus, kopējus bruņotos spēkus. Iepriekš Boreljs bija norādījis, ka Eiropas Savienība nepieļaus, ka Ukrainai beidzas karam pret Krieviju nepieciešamais bruņojums.

Pēc divu gadu pārtraukuma Šveices pilsētā Davosā šodien darbu sāk Pasaules ekonomikas forums, uz kuru pulcējas pasaules globālā un biznesa elite. Ukrainas pārstāvji paziņojuši, ka forumā tiks izvirzītas divas galvenās prasības – nepārstāt atbalstīt Ukrainu un turpināt tai piegādāt NATO standartiem atbilstošus ieročus. Krievijas pārstāvjiem šogad dalība forumā ir liegta.

Turpinām ziņas

"Attīstībai/Par!" iekšlietu ministra amatam virzīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieku, ģenerāli Kristapu Eklonu. Partija izšķīrusies par labu viņa kandidatūrai, jo viņš ir iekšējās drošības, tajā skaitā arī civilās aizsardzības specialists. 

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā, reaģējot uz notikumiem Pārdaugavā 9. un 10. maijā, Nacionālā apvienība pieprasīja iekšlietu ministres Marijas Golubevas demisiju, pretējā gadījumā draudot neturpināt darbu valdībā. Premjers atsaucās šim pieprasījumam, mudinot ministri atstāt amatu, un vienlaikus uzstāja uz viena Nacionālās apvienības ministra nomaiņu, izvēlē krita uz Ekonomikas ministru Jāni Vitenbergu, kas atkāpās no amata.

Nacionālā apvienība Vitenberga vietā ekonomikas ministra amatam virza Ilzi Indriksoni. Saeimas deputāte, Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Indriksone amatam tika izraudzīta vien dažas stundas pēc tam, kad premjers Krišjānis Kariņš parakstīja rīkojumu par Jāņa Vitenberga atlaišanu. Kā prioritātes savā darbā Indriksone nosaukusi nepieciešamību veicināt Latvijas atjaunojamo energoresursu izmantošanu un investīciju piesaisti.

Ne vien Rīga, bet lielais vairums Latvijas pašvaldību ķērušās pie padomju režīmu slavinošo pieminekļu demontāžas. Plānojot nojaukšanu, pašvaldībām jārisina arī jautājums – ko iesākt ar pieminekļiem pēc to demontāžas? Palīgā pieteikusies Latvijas Mākslinieku savienība, kas gatava tos noglabāt savā depozītā. 

Valsts vides dienesta inspektori Madonas novada Ļaudonas pagastā Sāvienas ezerā konstatējuši 200 beigtas zivis. Pēc veiktā apsekojuma inspektori pieļauj, ka zivis varētu būt gājušas bojā aptuveni pirms divām nedēļām. Zivju bojāejas cēloni būs iespējams noskaidrot pēc tam, kad vides dienests saņems analīžu rezultātus no laboratorijas, piebilda Jalinska.

Arī šogad Zilais karogs plīvos 13 Latvijas peldvietās un vienā jahtu ostā. Tiesības pacelt Zilo Karogu saglabājusi arī Radžu ūdenskrātuve, Jēkabpilī. Līdz ar to, šī būs jau 13. Zilā Karoga sezona pēc kārtas Radžu ūdenskrātuvē un kā liecina pašvaldības informācija, Zilais karogs mastā pie ūdenskrātuves tiks pacelts piektdien, 27.maijā pulksten trijos dienā. Ar Zilā karoga pacelšanu sāksies arī glābēju dežūras Radžu ūdenskrātuves peldvietā.

Un vēl

Šonedēļ Jēkabpilī hlorē centralizēto ūdensapgādes sitēmu. Tāpēc visi, kas ikdienā izmanto ūdeni, ko piegādā SIA “Jēkabpils ūdens”, šonedēļ aicināti uzturā lietot tikai vārītu. Ūdens hlorēšana notiek saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasību, monitoringa un kontroles kārtību. Tālrunis uzziņām - 29992138.


Foto: Spodra Purviņa

Atstājiet komentāru