2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 12.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 12.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Ukrainā nogalināti vairāk kā 3 tūkstoši mierīgo iedzīvotāju; Jēkabpils slimnīcai piešķir finansējumu; un Gaidāmas izmaiņas maršrutos Jēkabpils-Madona un Jēkabpils-Rīga.

Ukrainā kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma 24.februārī nogalināts 3 tūkstoši 381 mierīgais iedzīvotājs, paziņojis ANO augstākā cilvēktiesību komisāra birojs. Aptuveni 1000 no upuriem miruši Mariupolē. Taču patiesie skaitļi ir ievērojami lielāki, jo informācija no vietām, kur turpinās intensīva karadarbība, pienāk ar aizkavēšanos, bet daudzas ziņas par zaudētām civiliedzīvotāju dzīvībām vēl ir jāapstiprina.

Līdz šim Ukrainas galvaspilsētā atgriezušās divas trešdaļas Kijivas iedzīvotāju, paziņojis pilsētas mērs Vitālijs Kličko, paskaidrojot, ka aprēķins balstīts uz to, ka sadarbībā ar mobilo sakaru operatoriem noskaidrots, ka Ukrainas galvaspilsētā ir 2,5 miljoni telefonu.

Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka un Nīderlandes ārlietu ministrs Vopke Hukstra vakar ieradās Ukrainā. Abu ministru vizītes iepriekš tika turētas noslēpumā. Bērboka apmeklējusi Buču, kur tikās ar vietējiem iedzīvotājiem. Buča kļuvusi par simbolu Krievijas armijas zvērībām pret Ukrainas mierīgajiem iedzīvotājiem. Hukstra tviterī pavēstīja, ka šorīt kopā ar Bērboku ieradies Kijivā, lai tiktos ar Ukrainas valdību.

No Krievijas sāktā kara bēgušo Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanai un ēdināšanai Latvijā piešķirs 7,7 miljonus eiro no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Iepriekš Latvijas budžetā jau rezervēti 116,28 miljoni eiro dažādiem atbalsta pasākumiem Ukrainas bēgļiem. Tajā skaitā noteikts līdz 300 eiro atbalsts mēnesī mājsaimniecībām, ja dod pajumti Ukrainas kara bēgļiem.  Tagad paredzēta arī nauda pašvaldībām, kas pašas izmitina Ukrainas bēgļus vai slēdz īres līgumus. Attiecīgi izīrētājiem varēs piešķirt līdz 400 eiro mēnesī par mājokli, kurā izmitina bēgļus. Izmitināšanai tūrisma mītnēs valsts gatava tērēt līdz 15 eiro diennaktī vienai personai. Par Ukrainas bēgļu ēdināšanu varēs atvēlēt līdz 10 eiro vienai personai dienā.

Turpinām ziņas

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija vakar atbalstīja līdzekļu pārdali no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 3 miljoni 255 tūkstoši 493 eiro apmērā, lai 19 slimnīcām segtu izdevumus, kas radušies no 2021.gada decembra līdz 2022.gada aprīlim saistībā ar medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādi. Tajā skaitā 147 tūkstoši 73 eiro tiks piešķirti SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca", 70 tūkstoši 50 eiro - SIA "Madonas slimnīca", bet 3 tūklstoši 691 eiro - SIA "Aizkraukles medicīnas centrs".

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) īstenotā sabiedriskās domas aptauja liecina, ka 85% iedzīvotāju un 73% uzņēmēju nav gatavi dot kukuli valsts amatpersonai, lai tādā veidā panāktu problēmas risinājumu. Iedzīvotāju un uzņēmēju biežāk minētais apsvērums iespējamai kukuļa došanai ir lielāka drošība, ka problēma vispār tiks risināta. Salīdzinājumā ar KNAB 2021.gada janvārī veikto sabiedriskās domas aptauju šogad mainījusies abu aptaujāto grupu attieksme pret kukuļošanu - iedzīvotāju vidū pieaugusi noraidoša attieksme, kamēr uzņēmēju vidū pieaugusi tolerance, kas, iespējams, varētu būt saistāms ar Covid-19 pandēmijas radītajiem ierobežojumiem uzņēmējdarbībai.

Ministru kabinets apstiprinājis atbalstu mazajiem zemniekiem četru miljonu eiro apmērā, kas paredzēts, lai stiprinātu mazo lauksaimniecības ražotāju saimniecību dzīvotspēju, sniedzot ienākumu atbalstu vienreizēja maksājuma veidā. Atbalsts būs par saimniecību un vienai saimniecībai tiks piešķirts robežās no 51 eiro līdz 443 eiro.

Un vēl

Pasažieru ērtībām, kuri no Madonas vēlas doties uz Rīgu, pārsēžoties pieturā Pļaviņas, no 16. maija tiks veiktas izmaiņas maršrutā Jēkabpils–Pļaviņas–Madona. Tāpat, nodrošinot iedzīvotājiem iespēju nokļūt no Kokneses Rīteros, maršruta Rīga–Jēkabpils reisā, kas Rīgas starptautiskajā autoostā darbadienās tiek uzsākts plkst.17.05, tiks iekļauta pietura Rīteri — informē Autotransporta direkcija. Maršruta Jēkabpils–Pļaviņas–Madona autobuss turpmāk no Jēkabpils autoostas katru dienu izbrauks plkst.11.05 un no Madonas autoostas – plkst.13.05. Pļaviņās autobuss, kas brauc no Madonas, apstāsies plkst.14.07.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00 

Radio1 ziņās klausieties: Krievijas armijas karavīri no Melitopoles muzeja nozaguši skitu zelta kolekciju, Grupa «Citi zēni» neiekļūst Eirovīzijas finālā; un Pieaug mežu ugunsbīstamība.

Ukraina sākusi veikt kriminālizmeklēšanu par Krievijas militārpersonu veikto nacionālā īpašuma zādzību no Melitopoles muzeja. Aprīlī Krievijas armijas karavīri no Melitopoles novadpētniecības muzeja nozaga vēstures un kultūras vērtības. Pēc provizoriskiem datiem, starp nozagtajām mantām atradās skitu zelta kolekcija, atsaucoties uz Ukrainas Ģenerālprokuratūru, vēsta pravda.com.ua.

Krievijas pret Ukrainu izvērstā pilna mēroga kara dēļ Ukrainas iekšienē pārvietoti vairāk nekā astoņi miljoni cilvēku, informē Starptautiskā Migrācijas organizācija. Kopš Krievija 24.februārī sāka karu, vairāk nekā 5,9 miljoni ukraiņu pametuši valsti. Jaunākās organizācijas aplēses par valsts iekšienē pārvietotajām personām datētas ar 3.maiju, iepriekšējās, 17.aprīļa aplēsēs šis skaitlis bija 7,7 miljoni. 63% valsts iekšienē pārvietoto ir sievietes. 

Lai nepieļautu sabiedrības drošības, personu dzīvības, veselības un mantas aizsardzības apdraudējumu, iespējamas provokācijas un saasinājumus, kā arī maksimāli novērstu pārkāpumus, Valsts policijas priekšnieks vakar vakarā, pamatojoties uz likumu “Par policiju” 12. panta 15. punktu, pieņēma lēmumu slēgt pieeju Uzvaras parkā esošajam objektam – piemineklim un tā laukumam. 

Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā pirmdienas un īpaši otrdienas notikumus, kas veicināja pulcēšanos Uzvaras parkā pie okupācijas režīma objekta, kas vistiešākajā veidā ir saistīts ar Latvijas okupācijas turpinājumu pēc Otrā pasaules kara un faktiski sabiedrībā tiek uztverts kā padomju režīma simbols. Tika vērtēts tas, ka, lai izklīdinātu personas, kuras otrdien bija sapulcējušās Uzvaras parkā un kuru darbības bija faktiski vērtējamas kā padomju režīma slavināšana un netieši sasaistāma ar mūsdienu Krievijas slavināšanu, bija nepieciešams iesaistīt Valsts policijas Speciālo uzdevumu bataljonu. 

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš pieprasījis paskaidrojumu no Iekšlietu ministres Marijas Golubevas par radušos situāciju pie Uzvaras pieminekļa, kur tika pieļauta vairāku simtu cilvēku pulcēšanās un padomju armijas un Krievijas slavināšana. 

Jau vēstīts, ka vakar no rīta tika novākti 9.maijā sanestie ziedi pie tā dēvētā Uzvaras pieminekļa. Pēc tam cilvēki sāka nākt un nest jaunus ziedus, kas dienas noslēgumā izveidojās par nesankcionētu pulcēšanos un 9.maija svinēšanu,  izmantojot skaņu pastiprinošu tehniku, atskaņoja PSRS laika dziesmas. Atsevišķi apmeklētāji pie dziesmām arī dejoja. Tāpat vairākiem līdzi bija Krievijas karogi. 

 Turpinām ziņas

Latvijas pārstāvji starptautiskajā dziesmu konkursā "Eirovīzija" nespēja izkļūt no atlases pusfināla un kvalificēties konkursa finālam. Grupa "Citi zēni" diemžēl nesavaldzināja eiropiešu sirdis ar enerģisko skaņdarbu par zaļu dzīvesveidu un salātu ēšanu – dziesmu "Eat Your Salad". Tādējādi šis ir sestais gads pēc kārtas, kad Latvijas izvirzītie pārstāvji nav spējuši kvalificēties "Eirovīzijas" finālam. Pēdējo reizi Latvija finālā iekļuva 2016. gadā, kad mūsu valsti pārstāvēja Justs ar Aminatas komponēto dziesmu "Heartbeat". No pirmā pusfināla cīņu par uzvaru Eirovīzijā turpinās dalībnieki, kuri pārstāv Šveici, Armēniju, Islandi, Lietuvu, Portugāli, Norvēģiju, Grieķiju, Ukrainu, Moldovu un Nīderlandi.

 2027. gada Eiropas kultūras galvaspilsēta būs Liepāja. Liepāja konkursa finālā sacentās ar Daugavpili un Valmieru. Uzvarētāju izraudzījās starptautiska žūrija. Kā norādīja Liepājas pilsētas pārstāvji, pilsētas piedāvātajā koncepcijā "(ne)miers" izveidota plaša, daudzveidīgu žanru pārstāvēta piecu līniju programma, lai runātu par svarīgām tēmām un problēmām, kas ir aktuālas gan Liepājai, gan Eiropai kopumā.

Jau ziņots, ka  pirmajā konkursa kārtā savus pieteikumus Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027. gada titulam bija izvirzījušas 9 Latvijas pilsētas, to vidū arī Jēkabpils.  

Pēdējā laika ģeopolitiskie notikumi muitas darbiniekiem likuši strādāt daudz intensīvāk, bet atalgojums to darīt nemotivē. Arī pieredzējušie kolēģi nereti atrod labāk apmaksātu darbu. Šobrīd darbinieki un vadība vienojušies, ka cilvēkresursu stiprināšana caur algu palielināšanu ir galvenā iestādes prioritāte, jo neviens vairs neslēpj – muitnieki darbu pamet un, ja netiks atrasta nauda, iestāde savas funkcijas pilnvērtīgi vairs nespēs veikt. Šonedēļ plānots noorganizēt trīspusēju tikšanos starp muitnieku arodbiedrību, Valsts ieņēmumu dienestu un Finanšu ministriju, lai meklētu iespējamos steidzamos risinājumus. 

 Un vēl 

 Latvijas dienvidrietumu rajonos mežos līdz piektdienai ir gaidāma augsta ugunsbīstamība,  izsludināts dzeltenais brīdinājums. Cilvēki, kas dodas uz mežu, aicināti būt piesardzīgi, nekurināt ugunskurus un nemest zemē izsmēķus. Savukārt aizdegšanās gadījumā uzreiz ziņot glābšanas dienestam. 

 Jau vēstīts, ka 2.maijā visā Latvijas teritorijā sākās meža ugunsnedrošais laikposms.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Krievijas aktīvi Ukrainas teritorijā tiek nodoti valstij; Drošības dienests sācis kriminālprocesu par iesaistīšanos atbalsta vākšanā Krievijas armijai; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Ukrainas Ministru kabinets vakar apstiprinājis dokumentu, saskaņā ar kuru visi Krievijas aktīvi Ukrainas teritorijā tiek nodoti valstij, paziņojis premjerministrs Deniss Šmihaļs. Šos līdzekļus novirzīs Ukrainas armijas stiprināšanai, cilvēku atbalstīšanai un valsts atjaunošanai. Viņš piebilda, ka valdība turpina strādāt ar starptautiskajiem partneriem, lai arī citās valstīs esošie Krievijas aktīvi tiktu konfiscēti un nodoti Ukrainas atjaunošanai.

Somijas parlamenta aizsardzības komiteja paziņojusi, ka iestāšanās NATO ir labākā iespēja Somijai garantēt savu nacionālo drošību, raksta "Al Jazeera". Ieteikums tika sniegts otrdien, pirms tuvākajās dienās gaidāmā Somijas oficiālā lēmuma par pievienošanos transatlantiskajai aliansei. Paredzams, ka Somijas prezidents Sauli Nīnisto ceturtdien paziņos par savu nostāju attiecībā uz pievienošanos NATO.

Filipīnu prezidenta vēlēšanās pārliecinoši uzvarējis kādreizējā diktatora Ferdinanda Markosa dēls, bijušais senators Ferdinands Markoss jaunākais, liecina provizoriskie vēlēšanu rezultāti. Atbalsts Markosam bijis vairāk nekā divreiz jeb par vairāk nekā 16 miljoniem balsu lielāks nekā viņa tuvākajai sāncensei - pašreizējai viceprezidentei, liberālajai politiķei Lenijai Robredo, kas iestājas par reformām un cīņu pret korupciju.

Valsts policija šorīt novērsusi situāciju, kad pāris cilvēku devušies nolikt ziedus pie padomju pieminekļa Pārdaugavā, savukārt pašu likumsargu rīcība vakar pie pieminekļa tiks vērtēta dienesta pārbaudē. Jau ziņots, ka policija naktī uz trešdienu izplatīja paziņojumu, ka tiek pieeja piemineklim un tā laukumam. Aģentūra LETA gan novēroja, ka vēl pirms pulksten deviņiem laukums bija pieejams. Policija paziņojumā uzsvērusi, ka situācija, kad šodien īsu brīdi pāris personas nolika ziedus, ir nepieļaujama un tūlītēji tika novērsta. Patlaban pie objekta sabiedriskās kārtības nodrošināšanas vadību pārņēmusi policijas Speciālo objektu apsardzes pārvalde. Pieeja piemineklim "ir kategoriski liegta", uz vietas atrodas likumsargi.

Ir sākta dienesta pārbaude, kurā tiek vērtēta policistu rīcība 10.maijā, kad pie pieminekļa pulcējās bars cilvēku, daži no kuriem uzsvērti demonstrēja atbalstu kara agresoram - Krievijai. Arī iekšēji policijā par konstatētu amatpersonu bezdarbību būs asa reakcija, līdz pat kriminālatbildībai un atbrīvošanai no dienesta, uzsver valsts policijas vadība.Tiek ziņots, ka par nesankcionētas pulcēšanās organizēšanu pie pieminekļa Pārdaugavā Valsts policija pie atbildības sauks vismaz četras personas - bijušos Rīgas domniekus Alekseju Rosļikovu un Vadimu Baraņņiku un arī Latvijas Krievu savienības pārstāvjus.

Turpinām ziņas

Vakar notika ārkārtas Līvānu novada domes sēde, kurā tika izskatīts Līvānu novada pašvaldības izpilddirektora Ulda Skreivera  29. aprīļa iesniegums par darba attiecību izbeigšanu. Līvānu novada domes deputāti ārkārtas sēdē lēma izbeigt darba tiesiskās attiecības ar pašvaldības izpilddirektoru Uldi Skreiveru, šodien, 11. maijā ir viņa pēdējā darba diena Līvānu novada pašvaldībā. Jau ziņots, ka, neraugoties uz to, ka Uldim Skreiveram vēl nebija izbeigtas darba attiecības Līvānu novada pašvaldībā,  28.aprīlī Jēkabpils novada domes deputāti lēma viņu iecelt par Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektoru no 2. Maija un no 2.maija līdz 11.maijam Uldis Skreivers pildīja abu pašvaldību izpilddirektora pienākumus.

Radio1 jau vēstīja, ka ir sākta krimināllieta, kurā par dokumenta viltošanu un viltota dokumenta izsniegšanu apsūdzētas divas Līvānu novada pašvaldības amatpersonas un viena no tām ir Uldis Skreivers. Viņš gan pats šo krimināllietu sauc par safabricētu. Kā izvirzītās apsūdzības vērtē Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Valsts drošības dienests kādu personu tur aizdomās par iesaistīšanos finanšu līdzekļu un mantu vākšanā Ukrainā karojošajiem Krievijas bruņotajiem spēkiem, kuri veic noziegumus pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem. Minētajā kriminālprocesā pašlaik vienai personai ir piemērots aizdomās turētā statuss un ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Izmeklēšanas interesēs drošības dienests pagaidām plašākus komentārus nesniedz.

Un vēl

Nedēļas nogalē laiks Latvijā kļūs vēsāks, bet nākamās nedēļas sākumā no rītiem vietām gaidāmas salnas, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Nedēļas nogalē brīžiem gaidāms neliels lietus, bet nokrišņu būs maz. Bieži pūtīs brāzmains rietumu, dienvidrietumu vējš, kas svētdien pāries ziemeļrietumu vējā. Gaisa temperatūra pēcpusdienās būs 12...17 grādu robežās, piekrastē vēsāks - 9...11 grādi, bet naktis kļūs vēsākas - piektdienas un sestdienas agrā rītā 5...10 grādi, bet naktī uz svētdienu gaiss atdzisīs līdz 3...8 grādiem.

Jaunās nedēļas sākumā kļūs vēl vēsāks, pēcpusdienās temperatūra pārsvarā 9...15 grādu robežās, bet naktīs 2...7 grādi un zāles augstumā vietām gaidāma salna.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Zelenskis norāda, ka bez Ukrainas lauksaimniecības eksporta desmitiem valstu būs pārtikas trūkums; Aprīlī Latvij’;a piegādātas  198 tūkstoši vakcīnu pret Covid-19 devas; un Kā grupu Citi zēni sveica tuvinieki?

Ukrainas spēki turpina pretuzbrukumu uz ziemeļiem no Harkivas un ir atspieduši okupantus Krievijas robežas virzienā, teikts Kara izpētes institūta ziņojumā. Ukraiņu pretuzbrukums turpinoties uz ziemeļiem no atbrīvotās Starijsaltivas. Okupanti, cenšoties vājināt pretuzbrukumu un apturēt Ukrainas tālāku virzību uz Krievijas robežu, pārdislocējot spēkus no Izjuma apkārtnes. Eksperti prognozē, ka ukraiņu pretuzbrukums apturēs Krievijas artilērijas uzbrukumus Harkivas ziemeļaustrumu apkaimēm un potenciāli ļaus Ukrainas aizstāvjiem uzbrukt okupantu aizmugurei.

Vakar no amata atkāpās četru Krievijas reģionu gubernatori. Par iemeslu tiek uzskatīta Rietumu ekonomisko sankciju ietekme, vēsta raidsabiedrība “Reuters”. Tomskas, Saratovas, Kirovas un Marijelas reģionu gubernatori paziņojuši par tūlītēju aiziešanu no amata, bet Rjazaņas reģiona vadītājs izteicies, ka amatā neaizvadīs vēl vienu termiņu. Lai gan Krievijas reģionālie gubernatori tiek ievēlēti, viņi ir politiski pakļauti Kremlim.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis norāda, ka bez Ukrainas lauksaimniecības eksporta desmitiem valstu dažādos pasaules reģionos jau šobrīd ir uz pārtikas trūkuma robežas un laika gaitā situācija kļūs vēl sliktāka. Eiropadomes prezidents Šarls Mišels 9. maijā apmeklēja Odesu un pārliecinājās, ka Krievijas Federācija bloķē visai pasaulei svarīgās pārtikas eksportu.

Portugāles policija ir veikusi kratīšanu pašvaldības bēgļu atbalsta centrā saistībā ar apsūdzību, ka tas pieļāvis informācijas par ukraiņu bēgļiem nodošanu Krievijai, ziņoja Ukrainas izdevums "Jevropeiska pravda", atsaucoties uz Lielbritānijas ziņu aģentūru "Reuters". Skandālu ievadīja laikraksta "Expresso" 29.aprīlī publicēts raksts. Tajā teikts, ka "Jedinstvo" biedri Igors Hašins un viņa sieva Jūlija, kas ir Krievijas un Portugāles dubultpilsoņi, kserokopējuši ukraiņu bēgļu personas dokumentus un iztaujājuši viņus par tuvinieku atrašanās vietām Ukrainā. Pēc šīs informācijas publicēšanas opozīcijas partijas aicināja Setubalas mēru Andrē Martinšu atkāpties no amata, jo viņš esot zinājis par Hašinu sakariem ar Krievijas valsti.

Kijivas apgabalā stāvot ar saldēšanas iekārtām aprīkots vilciena vagons, kurā tiekot glabātas karā Ukrainā nogalināto krievu kareivju mirstīgās atliekas, kuras Krievija līdz šim neesot savākusi, apgalvo Kataras televīzijas kanāls “Al Jazeera”. Šīs nedēļas sākumā “Al Jazeera” rādīja reportāžu no Ukrainas, kurā cita starpā tika parādīts refrižeratorvagons ar kareivju līķiem. Reportāžā redzami kareivju formastērpi, kas ir līdzīgi Krievijas armijas izmantotajiem, tāpat tika rādīts arī bruņuvestes marķējums, kas apliecina, ka tā ražota Krievijā.

Turpinām ziņas

Šodien laika posmā no plkst. 14.00-15.00, 20 kilometru rādiusā Jēkabpils novada apkārtnē, sagaidāmas zemu lidojošas reaktīvās lidmašīnas, kas var radīt paaugstinātu trokšņa līmeni. Lūdz izturēties ar sapratni un necelt trauksmi. Lidojumi notiek starptautisko mācību “Swift Response” ietvaros. Mācības norisinās visā Eiropā. To mērķis ir paaugstināt NATO gatavību efektīvi reaģēt uz drošības krīzēm un trenēt sadarbību starp dažādiem spēku veidiem. Latvijā vingrinājumi turpināsies līdz 14. maijam.

Aprīļa laikā Latvijā piegādātas 198 tūkstoši vakcīnu pret Covid-19 devas. No piegādātājām vakcīnām 187 tūkstoši 200 ir "Pfizer/BioNTech" izstrādātā Covid-19 vakcīna "Comirnaty" un 10 tūkstoši 800 - "Moderna". Patlaban Latvijā noliktavās kopumā ir 2 miljoni 87 tūkstoši 640 vakcīnu pret Covid-19 devu.

Kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā līdz šim Latvijā reģistrēti 28 tūkstoši 159 Ukrainas civiliedzīvotāji, bet 22 tūkstoši 69 bēgļiem izsniegti uzturēšanās dokumenti ar tiesībām uz nodarbinātību, liecina jaunākā Iekšlietu ministrijas apkopotā informācija. Savukārt izmitināšana ar pašvaldību Civilās aizsardzības komisiju starpniecību nodrošināta 10 tūkstoši 369 personām. Tas nozīmē, ka pārējie bēgļi atrod dzīvesvietu paši, vai arī pie draugiem un radiem.

Un vēl

Grupa "Citi zēni" pēc neiekļūšanas Eirovīzijas finālā saņēma atbalstītāju mīlestību un laba vēlējumus, taču vissvarīgākais bijis ģimenes atbalsts. Latvijas televīzija šorīt demonstrēja sirsnīgu videoklipu, kas tika uzņemts pēc pirmā pusfināla rezultātu paziņošanas. Iznākot no Eirovīzijas dziesmu konkursa norises vietas, grupas Citi zēni dalībniekus ar Latvijas karogiem un siltiem sveicieniem sagaidīja viņu ģimenes locekļi un tuvākie cilvēki. Pēc rezultātu paziņošanas grupa savā oficiālajā "Twitter" kontā pateicās visiem par atbalstu un atzina, ka izdarīja visu, ko varēja.

Radio1 Dienas notikumu apskats pulksten 17.00
Svarīgākais šodien: Ukrainā turpinās karadarbība; Valsts policija skaidro, kāpēc vakar notika nesankcionēta pulcēšanās pie tā dēvētā Uzvaras pieminekļa; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Ukrainā kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma 24.februārī nogalināts 3 tūkstoši 381 mierīgais iedzīvotājs, paziņojis ANO augstākā cilvēktiesību komisāra birojs. Aptuveni 1000 no upuriem miruši Mariupolē. Taču patiesie skaitļi ir ievērojami lielāki, jo informācija no vietām, kur turpinās intensīva karadarbība, pienāk ar aizkavēšanos, bet daudzas ziņas par zaudētām civiliedzīvotāju dzīvībām vēl ir jāapstiprina.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis norāda, ka bez Ukrainas lauksaimniecības eksporta desmitiem valstu dažādos pasaules reģionos jau šobrīd ir uz pārtikas trūkuma robežas un laika gaitā situācija kļūs vēl sliktāka. Eiropadomes prezidents Šarls Mišels 9. maijā apmeklēja Odesu un pārliecinājās, ka Krievijas Federācija bloķē visai pasaulei svarīgās pārtikas eksportu.

Ukrainas Ministru kabinets vakar apstiprinājis dokumentu, saskaņā ar kuru visi Krievijas aktīvi Ukrainas teritorijā tiek nodoti valstij, paziņojis premjerministrs Deniss Šmihaļs. Šos līdzekļus novirzīs Ukrainas armijas stiprināšanai, cilvēku atbalstīšanai un valsts atjaunošanai. Viņš piebilda, ka valdība turpina strādāt ar starptautiskajiem partneriem, lai arī citās valstīs esošie Krievijas aktīvi tiktu konfiscēti un nodoti Ukrainas atjaunošanai.

Somijas parlamenta aizsardzības komiteja paziņojusi, ka iestāšanās NATO ir labākā iespēja Somijai garantēt savu nacionālo drošību, raksta "Al Jazeera". Ieteikums tika sniegts otrdien, pirms tuvākajās dienās gaidāmā Somijas oficiālā lēmuma par pievienošanos transatlantiskajai aliansei. Paredzams, ka Somijas prezidents Sauli Nīnisto ceturtdien paziņos par savu nostāju attiecībā uz pievienošanos NATO.

Turpinām ziņas

Valsts policija atklājusi, ka situāciju 10. maija vakarā pie Uzvaras parkā esošā pieminekļa izraisījusi ziedu novākšana 10. maija rītā. Savukārt "Rīgas mežos" skaidro, ka teritorijas sakopšana Uzvaras parkā tika organizēta saskaņā ar Valsts policijas noteikto plānu "Par 2022.gada 8. un 9. maija pasākumu". 

Kā ziņots, ir sākta dienesta pārbaude, kurā tiek vērtēta policistu rīcība 10.maijā, kad pie pieminekļa pulcējās bars cilvēku, daži no kuriem uzsvērti demonstrēja atbalstu kara agresoram - Krievijai. Arī iekšēji policijā par konstatētu amatpersonu bezdarbību būs asa reakcija, līdz pat kriminālatbildībai un atbrīvošanai no dienesta, uzsver valsts policijas vadība.Tiek ziņots, ka par nesankcionētas pulcēšanās organizēšanu pie pieminekļa Pārdaugavā Valsts policija pie atbildības sauks vismaz četras personas - bijušos Rīgas domniekus Alekseju Rosļikovu un Vadimu Baraņņiku un arī Latvijas Krievu savienības pārstāvjus.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija vakar atbalstīja līdzekļu pārdali no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 3 miljoni 255 tūkstoši 493 eiro apmērā, lai 19 slimnīcām segtu izdevumus, kas radušies no 2021.gada decembra līdz 2022.gada aprīlim saistībā ar medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādi. Tajā skaitā 147 tūkstoši 73 eiro tiks piešķirti SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca", 70 tūkstoši 50 eiro - SIA "Madonas slimnīca", bet 3 tūklstoši 691 eiro - SIA "Aizkraukles medicīnas centrs".

Ministru kabinets apstiprinājis atbalstu mazajiem zemniekiem četru miljonu eiro apmērā, kas paredzēts, lai stiprinātu mazo lauksaimniecības ražotāju saimniecību dzīvotspēju, sniedzot ienākumu atbalstu vienreizēja maksājuma veidā. Atbalsts būs par saimniecību un vienai saimniecībai tiks piešķirts robežās no 51 eiro līdz 443 eiro.

Latvijas pārstāvji starptautiskajā dziesmu konkursā "Eirovīzija" nespēja izkļūt no atlases pusfināla un kvalificēties konkursa finālam. Grupa "Citi zēni" diemžēl nesavaldzināja eiropiešu sirdis ar enerģisko skaņdarbu par zaļu dzīvesveidu un salātu ēšanu – dziesmu "Eat Your Salad". Tādējādi šis ir sestais gads pēc kārtas, kad Latvijas izvirzītie pārstāvji nav spējuši kvalificēties "Eirovīzijas" finālam. Pēdējo reizi Latvija finālā iekļuva 2016. gadā, kad mūsu valsti pārstāvēja Justs ar Aminatas komponēto dziesmu "Heartbeat". 

 2027. gada Eiropas kultūras galvaspilsēta būs Liepāja. Liepāja konkursa finālā sacentās ar Daugavpili un Valmieru. Uzvarētāju izraudzījās starptautiska žūrija. Kā norādīja Liepājas pilsētas pārstāvji, pilsētas piedāvātajā koncepcijā "(ne)miers" izveidota plaša, daudzveidīgu žanru pārstāvēta piecu līniju programma, lai runātu par svarīgām tēmām un problēmām, kas ir aktuālas gan Liepājai, gan Eiropai kopumā. Jau ziņots, ka  pirmajā konkursa kārtā savus pieteikumus Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027. gada titulam bija izvirzījušas 9 Latvijas pilsētas, to vidū arī Jēkabpils.  

Un vēl

Nedēļas nogalē laiks Latvijā kļūs vēsāks, bet nākamās nedēļas sākumā no rītiem vietām gaidāmas salnas, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Nedēļas nogalē brīžiem gaidāms neliels lietus, bet nokrišņu būs maz. Bieži pūtīs brāzmains rietumu, dienvidrietumu vējš, kas svētdien pāries ziemeļrietumu vējā. Gaisa temperatūra pēcpusdienās būs 12...17 grādu robežās, piekrastē vēsāks - 9...11 grādi, bet naktis kļūs vēsākas - piektdienas un sestdienas agrā rītā 5...10 grādi, bet naktī uz svētdienu gaiss atdzisīs līdz 3...8 grādiem.

Jaunās nedēļas sākumā kļūs vēl vēsāks, pēcpusdienās temperatūra pārsvarā 9...15 grādu robežās, bet naktīs 2...7 grādi un zāles augstumā vietām gaidāma salna.


Atstājiet komentāru