2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 14.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 14.februārī

Radio1 ziņas pulksten 8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Pārbīda vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņu; Rīt Latvijā, saistībā ar militārajām mācībām, notiks pirmie pārlidojumi; un Šodien Valentīdienā pārīši aicināti apmeklēt vides objektu Jēkabpils Kena parka estrādē.

Valdība piektdien, izdarot grozījumus rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, pārbīdījusi vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņu līdz ārkārtējās situācijas beigām jeb 1. martam. Vienlaikus, kā informē Veselības ministrija, rīt lemjot par ierobežojumu mazināšanu, Ministru kabinets šo termiņu paredz pārcelt vēl tālāk – līdz 1. aprīlim.

Latviju Eirovīzijas dziesmu konkursā Itālijā, Turīnā, pārstāvēs grupa “Citi zēni” ar dziesmu “Eat Your Salad”. 2. vietā ierindojās Aminata ar dziesmu “I’m Letting You Go”, savukārt 3. vietā palika apvienība “Bujāns” ar dziesmu “He, She, You & Me”. Jau ziņots, ka izlozē noskaidrots, ka 2022. gada Eirovīzijā Latvijas, tātad konkursa "Supernova" uzvarētāja, dziesma izskanēs pirmajā pusfinālā 10. maijā. Eirovīzijas otrais pusfināls notiks 12. maijā, fināls – 14. maijā.

Ņemot vērā Krievijas radīto nopietno drošības apdraudējumu pie Ukrainas robežām un ticamus situācijas saasināšanās draudus, Ārlietu ministrija aicina Latvijas valstspiederīgos tuvākajā laikā izceļot no Ukrainas. Ārlietu ministrija arī aicina šobrīd neceļot uz Ukrainu.

Arī Eiropas Savienība ieteikusi savas diplomātiskās pārstāvniecības Ukrainā darbiniekiem, kuri nepilda ļoti svarīgus pienākumus, atstāt Ukrainu. Pirms tam piektdien ASV un Lielbritānija paziņoja saviem pilsoņiem par nepieciešamību atstāt Ukrainu pēc Baltā nama brīdinājuma, ka Krievijas bruņotie spēki tuvākajās dienās varētu sākt iebrukumu Ukrainā.

19. martā izsoļu nams Artcurial, kas specializējies mākslas, kā arī dažādu ekskluzīvu priekšmetu tirdzniecībā, Parīzē izsolīs vēsturisku padomju limuzīnu ZIL 114, ar ko savulaik braucis Mongolijas prezidents. Uz to norāda arī oriģinālā valsts numura zīme YB 00001. Šobrīd limuzīns jau ir reģistrēts Francijā ar numurzīmi no Parīzes departamenta. Pēc Artcurial teiktā, ZIL ir oriģinālajā stāvoklī un tikai dažās vietās tas nedaudz piekrāsots. Mašīnas provizoriskā cena ir no 40 līdz 60 tūkstoši eiro.

Turpinām ziņas

Februārī un martā Latvijā notiks vienlaikus divas starptautiskas militāras mācības. Aizsardzības ministrija informē, ka rīt, 15. februārī mācību sagatavošanai notiks pirmie lidojumi, kā arī militārās tehnikas pārvietošanās. No 18. februāra līdz 23. martam Latvijas teritorijā norisināsies ASV Bruņoto spēku pavēlniecības Eiropā vadītās starptautiskās militārās mācības "Saber Strike 22". Tāpat no  28. februāra līdz 11. martam notiks arī Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes organizētās starptautiskās militārās mācības "Crystal Arrow 22". Abās mācībās iesaistītās vienības savstarpēji sadarbosies, demonstrējot NATO dalībvalstu kaujas gatavību. 

Latvijas iestādēm, tajā skaitā, skolām paredzēto Covid-19 antigēnu paštestu partiju arī turpmāk piegādās uzņēmums "Brief". Uzņēmumam četri miljoni testi par 3,4 miljoni eiro jāpiegādā februārī. "Brief" arī pērn ieguva tiesības piegādāt četrus miljonus paštestus. Uzņēmums gan piegādi laikā neveica, tāpēc viņam aprēķināja līgumsodu 330 tūkstoši 182 eiro apmērā. Minētais fakts gan neesot šķērslis, lai noslēgtu jaunu līgumu par paštestu piegādi, jo piegādes kavējums var rasties jebkuram komersantam ikvienā līguma izpildē.

Un vēl

Šodien, 14. februārī tiek svinēta Valentīndiena jeb visu mīlētāju diena. Ziņas par svētku izcelsmi ir samērā neskaidras. Ar Valentīndienu saistās daudz dažādu leģendu. Diena ir nosaukta par godu Valentīnam, mīlētāju aizbildnim – vienam no trim svētajiem, kuri 14. februārī miruši mocekļa nāvē. Vispopulārākā un romantiskākā ir leģenda par Senās Romas priesteri Valentīnu, kurš dzīvojis 3. gadsimtā un par spīti pie varas esošā imperatora Klaudija otrā aizliegumam laulāt iemīlējušos, lai saglabātu savā karapulkā neprecētus karavīrus, to darījis slepus, par ko sodīts ar nāvi. Sods esot izpildīts 270. gada 14. februārī.

No piektdienas Jēkabpils Kena parka estrāde ir pārvērtusies par "SKATUVI MĪLESTĪBAI". Šeit tapis vides objekts – sirds no ziediem, kā arī izvietoti vairāki iekarenie podi ar pavasarīgiem ziediem un novietots neliels dīvānkrēsls, kur mīlniekiem pasēdēt romantiskā atmosfērā un iemūžināt savu mīlestību. Idejas autore un izpildītāja ir Ilze Žūriņa – Šeibaka, ideju realizēt palīdzēja SIA “Jēkabpils siltums”. Jēkabpils kultūras pārvalde informē, ka šodien vakarpusē šeit būs iespējams satikt fotogrāfu Kasparu Siliņu, kas atnācējiem iemūžinās skaistas fotogrāfijas bez maksas.

Radio1 ziņas pulksten 10.00 un 12.00
Radio1 ziņās klausieties: Prognozē ievērojamu pārtikas cenu pieaugumu; Rīgas Tehniskās universitātes studentu komanda izveidojusi lieljaudas raķeti; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Šogad gaidāmo pārtikas cenu pieaugumu iedzīvotāji, iespējams, izjutīs vēl sāpīgāk nekā enerģijas cenu kāpumu, Latvijas Bankas uzturētajā ekonomiskās analīzes vietnē "makroekonomika.lv" atzīmē centrālās bankas ekonomiste Ieva Opmane. Viņa norāda, ka pārtikas cenu straujais pieaugums saistīts ar pieaugošām ražošanas izmaksām. Tā kā izdevumi pārtikai veido aptuveni ceturto daļu no patērētāju kopējiem izdevumiem Latvijā, bet iedzīvotājiem ar zemākiem ienākumiem pārtikas izdevumu īpatsvars viņu patēriņa grozā ir vēl lielāks, straujais pārtikas cenu pieaugums skars visus iedzīvotājus.

Jau vēstīts, ka Latvijā patēriņa cenas šogad janvārī salīdzinājumā ar decembri saglabājās nemainīgas, bet gada laikā - šogad janvārī salīdzinājumā ar 2021.gada janvāri - patēriņa cenas pieauga par 7,4%. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, janvārī audzis par 3,9%.

Starp cilvēkiem, kas bija vakcinēti pret Covid-19, taču vēlāk nomiruši pēc saslimšanas ar šo slimību, pārsvarā ir tādi, kas saņēmuši "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" ražotās potes, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati par pagājušā gada decembri. Ar "Johnson&Johnson" vakcinēto vidū pagājušā gada pēdējā mēnesī reģistrēti 13,79 nāves gadījumi un ar "AstraZeneca" vakcinēto vidū - 13,16 nāves gadījumi uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. Tikmēr "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnu gadījumā šis rādītājs ir 3,19, savukārt "Moderna" - 4,46. Kopumā decembrī reģistrēts 391 nāves gadījums, kas saistīts ar Covid-19. 

"Pfizer" un "Moderna" Covid-19 vakcīnu trešās devas jeb balstdevas efektivitāte ievērojami sarūk jau četrus mēnešus pēc tās saņemšanas, konstatēts ASV Slimību kontroles un profilakses centra jaunā pētījumā. Konstatējums, ka vakcīnu sniegtā aizsardzība sarukusi dažus mēnešus pēc trešās devas saņemšanas, pastiprina to, cik svarīgi ir tālāk apsvērt papildu devas aizsardzības saglabāšanai vai uzlabošanai, secinājuši pētījuma autori.

Paužot atbalstu Ukrainas suverenitātei un integrācijai Eiropā, šodien pulksten divos pie Rīgas domes ēkas pacels Ukrainas karogu, savukārt vakarā rātsnamu izgaismos šīs valsts nacionālajās krāsās. Šomēnes aprit 30 gadi, kopš nodibinātas Ukrainas un Latvijas diplomātiskās attiecības. Kopā ar Latviju, Rīga nelokāmi atbalsta Ukrainas suverenitāti un integritāti Eiropā.

Latvijā februāra pirmajā nedēļā sasniegts jauns 95.markas benzīna vidējās cenas rekords, degvielas litra vidējai cenai pieaugot līdz 1,54 eiro, liecina Eiropas Komisijas apkopotie dati. Eiropas komisija ik nedēļu apkopo dalībvalstu datus par vidējām degvielas cenām. Komisijas dati liecina, ka iepriekšējais rekords tika fiksēts janvāra nogalē - 1,52 eiro par litru. Savukārt iepriekš Latvijā 95.markas benzīna augstākā vidējā cena nedēļā tika sasniegta 2021.gada novembrī, kad litrs šīs degvielas maksāja 1,50 eiro.

Turpinām ziņas

Rīgas Tehniskās universitātes studentu komanda izveidojusi lieljaudas raķeti, kas savā izmēģinājuma lidojumā sasniegusi 1,2 km augstumu un lidojusi ar ātrumu 800 km/h. Pirms raķetes palaišanas bija nepieciešams iziet cauri protokolam uz astoņām lapām, kur aprakstītas veicamās darbības un pārbaudes, lai pacelšanās notiktu veiksmīgi. Universitātes mācībspēki un studenti sola, ka vasarā gaisā tiks palaista vēl viena, jau uzlabota raķetes  versija.

Eiropas Parlaments plāno prasīt stingrākus noteikumus un tirgus uzraudzības pasākumus, lai pastiprinātu Eiropas Savienības tirgū iegādājamo rotaļlietu drošumu. Ziņojumā, par kuru deputāti debatēs un balsos šonedēļ, tiek aplūkoti svarīgākie rotaļlietu drošuma aspekti ES tirgū. Tajā risinās tādus jautājumus kā vajadzība aizsargāt bērnus no bīstamām ķīmiskām vielām, problēmas, ko rada rotaļlietās iestrādātās jaunās tehnoloģijas, un pasākumi tirgus uzraudzības stiprināšanai. Eiroparlamenta deputāti varētu mudināt ražotājus rotaļlietās pēc noklusējuma integrēt drošības un drošuma mehānismus, kas, piemēram, aizsargātu pret kiberdraudiem.

39% Latvijas iedzīvotāju pēdējā gada laikā pasliktinājusies miega kvalitāte, liecina "Benu aptiekas" aptauja, kas veidota sadarbībā ar kompāniju "Gemius". Sniedzot miega kvalitātes pašvērtējumu pēdējā gada laikā, 14% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka kopumā tā ir ievērojami pasliktinājusies, bet 25% - nedaudz pasliktinājusies. Tikmēr 51% atbildēja, ka izmaiņas miega kvalitātē nav novērojuši. Biežāk uz miega kvalitātes pasliktināšanos norāda sievietes - pēdējā gada laikā miega kvalitāte pasliktinājusies 41% sieviešu un 36% vīriešu.

Un vēl

Rīt Latvijā vietām nedaudz līs, turpmākajās dienās būs vairāk nokrišņu, prognozē sinoptiķi. Nedēļas sākumā daudzviet uzspīdēs saule, naktīs nedaudz piesals, bet dienās gaiss iesils līdz +2..+7 grādiem. Saglabāsies mērens dienvidu, dienvidrietumu vējš. Nedēļas vidū un otrajā pusē bieži līs un snigs, vietām gaidāmi stipri nokrišņi. Vējš jūrā dažkārt var sasniegt vētras spēku. Ceturtdien gaisa temperatūra, iespējams, pakāpsies līdz +4..+8 grādiem, bet nedēļas nogalē gaidāms vēsāks laiks.

Jau ziņots, ka siltāka laika un nokrišņu ietekmē ūdens līmenis upēs vietām paaugstināsies. Lielākais plūdu risks būs Lielupes krastos, ja atsāksies ledus iešana.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pret Covid-19 ir vakcinējies 71% Latvijas iedzīvotāju ; Aicina pieteikt Jēkabpils novada uzņēmējus konkursā “Latvijas labākais tirgotājs 2021”; un Ko liecina pirmās sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku pavasarī?

Pret Covid-19 ir vakcinējies 71% Latvijas iedzīvotāju, liecina aģentūras LETA aprēķini, ņemot vērā Nacionālā veselības dienesta un Centrālās statistikas pārvaldes datus. Saskaņā ar statistikas pārvaldes datiem 2021.gada jūlija sākumā Latvijā bija 1 miljons 882 tūkstoši 200 iedzīvotāju. No tiem 71,22% ir saņēmuši vismaz vienu vakcīnu pret Covid-19, bet 68,75% vakcinācijas procesu ir pabeiguši. No visiem Latvijas iedzīvotājiem revakcinēti ir 25,51% iedzīvotāju. Savukārt no tiem, kas vakcinācijas procesu ir sākuši, balstvakcīnu ir saņēmuši 37,11%.

Latvijā pagājušās diennakts laikā reģistrēti 4 tūkstoši 144 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi un saņemti ziņojumi par pieciem mirušiem Covid-19 slimniekiem. No inficētajiem tūkstoš 434 ir nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 2 tūkstoši 710 ir vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 43,9%. No mirušajiem divi bija vakcinēti, bet trīs nevakcinēti. 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir 6866,7. 

Aizsardzības ministrija sagatavojusi valdības lēmuma projektu, kas paredz no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt 6 tūkstoši 720 eiro, lai kompensētu izdevumus par elektrības sadārdzinājumu ministrijas izdienas pensijas saņēmējiem ar invaliditāti. Kopējais atbalsta saņēmēju skaits ir 84 personas. Aizsardzības ministrija viņiem kompensēs izdevumus 80 eiro apmērā par periodu no 1.janvāra līdz 30. aprīlim.

Parīzes Ziemeļu dzelzceļa stacijā policisti šodien nošāvuši vīrieti, kas meties viņiem virsū ar nazi. Vīrietis uzbrucis diviem policistiem, kas patrulējuši stacijā, ar 30 centimetrus garu nazi, uz kura asmens bijis uzraksts "Visi policisti ir bastardi". Incidents noticis terminālī, kur pienāk vilcieni no Londonas. Policija izmantoja šaujamieročus, tādējādi novēršot visas briesmas gan sev, gan ceļotājiem, tviterī paziņojis Francijas iekšlietu ministrs Žerārs Darmanēns. Uzbrucējs bijis zināms policijai kā persona, kas klīst pa staciju.

Valentīndiena jeb visu mīlētāju diena ir laiks, kad pāri iepriecina viens otru ar dažādām mīlestības izpausmēm. Bieži vien tiek dāvināti ziedi, bet Honkongā kāda floriste izdomājusi alternatīvu grieztajiem ziediem – pušķi, kas ir ēdams. Floriste Keitija Kvoka izvēlas zaļumus un ziedus pušķim. Bet viņa nepievieno rozes vai lilijas, bet gan dārzeņus, lai radītu Valentīndienas dāvanu, kas ir videi draudzīga un nerada atkritumus. Dārzeņus pušķiem floriste izaudzē savā saimniecībā.

Turpinām ziņas

Ir atvērta pieteikšanās dalībai konkursā “Latvijas labākais tirgotājs 2021”, ko ilggadēji rīko Latvijas Tirgotāju asociācija sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību. Konkursā var pieteikt tirdzniecības, ēdināšanas un pakalpojumu sniegšanas objektus.  Konkursa pirmajā kārtā, līdz  1. martam, tiek pieteikti dalībnieki. Uzņēmēji konkursā var pieteikties paši, sedzot dalības maksu, vai arī potenciāli labākos kandidātus var izvirzīt pašvaldība. Līdz ar to Jēkabpils novada pašvaldība aicina iedzīvotājus ieteikt kandidātus titulam “Latvijas labākais tirgotājs 2021”, īpašu uzmanību pievēršot tieši mazākiem uzņēmumiem, kuri būtu pelnījuši lielāku atpazīstamību. Priekšlikumi iesniedzami elektroniski, aizpildot aptaujas anketu, kas pieejama pašvaldības mājaslapā

Šoziem glābēji no ūdenstilpēm izcēluši 4 bojāgājušus cilvēkus, kuri bija ielūzuši ledū. Savukārt piecos gadījumos cietušos izdevās izglābt. Tikmēr viens Lielajā Juglā ledū ielūzis cilvēks, kopš vakardienas tiek meklēts. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Agrita Vītola atgādina, ka līdz ar mainīgiem laika apstākļiem atrašanās uz ūdenstilpju ledus ir ļoti bīstama. Tāpat cilvēki pastaigās pie ezeriem vai upēm jāatceras, ka ledū var ielūzt arī viņu suņi. 

Glābšanas dienests atgādina, ka zvanot uz neatliekamās palīdzības tālruni 112, ir ļoti būtiski paziņot precīzu atrašanās vietu, jo dienesti to paši nespēj noteikt, ja mobilajā telefonā nav ieslēgta ierīces atrašanās vietas noteikšanas funkcija. Ja cilvēks savā telefonā uzliek uzstādījumus ar atrašanās vietu, tad, veicot zvanu uz 112, jūsu atrašanās vieta būs ar precizitāti no trīs līdz 50 metriem. Tomēr šādu iespēju cilvēki bieži neizmanto. Savukārt VUGD aicina šo funkciju izmantot, jo ārkārtas situācijā tas var palīdzēt.

Un vēl

Latvijas Vides, ģeoloģijas un metroloģijas centra Prognožu un klimata daļas vadītājs Andris Vīksna prognozējis laika apstākļus pavasarī. Viņš brīdina par plūdu iespējamību plašākā Latvijas teritorijā nekā citus gadus, uzsverot, ka  nekas labs šogad nav gaidāms, jo vairākkārt ir veidojies ledus, mazliet pajukuši sastrēgumi upēs, pieturoties salam, process vēl turpināsies, ledus nāk klāt, veidojas vižņi. Plūdu draudi pastāv lielākajā Latvijas daļā, sagaidāms, ka applūdīs ne tikai palienes, bet arī plašākas teritorijas. 

Savukārt komentējot laikapstākļus plašākā perspektīvā, viņš prognozēja, ka gaisa temperatūras rekordi, visticamāk, turpināsies, nākotnē kļūs aizvien karstāks, īpaši Ziemeļu puslodes daļā, un sekos arī citi lielie, postošie meža ugunsgrēki, kas palielinās lielu, reģionālu ugunsgrēku rašanās risku. Ledāju kušana klimatam nozīmē kopumā lielas, globālas izmaiņas, ko lēnām var redzēt jau tagad, redzamākā ir ūdens līmeņa celšanās okeānos. Mazāk redzamas iezīmes - okeāna straumju mainīšanās. Arī Latvijā ūdens līmenis noteikti paaugstināsies.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Zināms, kur veidos centrus iespējamo Ukrainas bēgļu uzņemšanai; Pārtikas produktu ar titāna dioksīdu būs aizliegts laist tirgū; un Daugavpils izsludina starptautisku fotokonkursu.

Gadījumā, ja Krievija izšķirsies veikt uzbrukumu Ukrainai, zināmi drošības riski veidosies arī Latvijai. Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons norāda, ka Krievija arvien vairāk sakoncentrē savus bruņotos spēkus pie Ukrainas robežām, un šie spēki šajā nedēļā sasnieguši augstāko kaujas gatavību. Savukārt Baltkrievijā notiek militāro mācību aktīvā fāze. Riski, ka Maskavā varētu pieņemt lēmumu uzbrukt Ukrainai, patlaban ir ļoti lieli. Tādēļ identificēti potenciāli draudi arī Latvijai, potenciālas karadarbības gadījumā arī pret mūsu valsti var tikt vērsti kiberuzbrukumi un informatīvie uzbrukumi.

Centrus iespējamo Ukrainas bēgļu uzņemšanai plānots veidot netālu no robežas, tajos nogādājot personas bez dokumentiem un iespējas nodrošināt sev dzīvesvietu Latvijā. Iekšlietu ministre Marija Golubeva no Attīstībai Par mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojusi, ka Iekšlietu ministrija sagatavojusi plānu gadījumam, ja no Ukrainas Latvijā ierastos liels cilvēku skaits. Jau ziņots, ka Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām 100 tūkstoši vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

Diennakts laikā Latvijas slimnīcās esošo Covid-19 pacientu skaits palielinājies no tūkstoš 145 līdz tūstoš 222, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotā informācija. No tiem Covid-19 kā pamatdiagnoze noteikta 645 sasirgušajiem. Kopumā aizvadītajā diennaktī stacionēti 136 Covid-19 pacienti, bet no slimnīcām izrakstīti 44.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons pastiprinās diplomātiskās attiecības ar Baltiju un Ziemeļvalstīm, cenšoties panākt, lai Krievija neveic jaunu iebrukumu Ukrainā, vēsta medijs "Politico". Džonsons šonedēļ dosies vizītē uz Eiropu, lai nostiprinātu un paplašinātu Rietumu aliansi. Pagaidām netiek atklāts, ar kuru valstu līderiem Džonsons plāno tikties vai kuras valstis apmeklēt, taču Dauningstrītas sniegtā informācija liecina, ka viņš koncentrēsies uz Baltijas valstīm un Skandināviju.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ielūdzis ASV prezidentu Džo Baidenu apmeklēt Kijevu, lai nosūtītu signālu Krievijai, kas pie robežām ar Ukrainu ir savilkusi savu karaspēku. ASV administrācija prognozē, ka jauna Krievijas militārā ofensīva pret Ukrainu varētu sākties visdrīzākajā laikā. Kijevā tikmēr šodien ieradās Vācijas kanclers Olafs Šolcs, lai apliecinātu atbalstu Ukrainai.

Turpinām

Pārtikas produktus ar titāna dioksīdu jeb E171 būs aizliegts laist tirgū pēc šī gada 7.augusta, informē Pārtikas un veterinārais dienests. Ierobežojumi stāsies spēkā atbilstoši Eiropas Komisijas regulai. Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde, veicot atkārtotu riska novērtēšanu, 2021.gadā sagatavotajā atzinumā norādīja, ka, pamatojoties uz visiem pieejamajiem pierādījumiem, nevar izslēgt bažas par šīs vielas toksiskumu, un, ņemot vērā daudzās neskaidrības, secināja, ka pārtikas piedevu titāna dioksīdu vairs nevar uzskatīt par nekaitīgu un to izmantot pārtikā nedrīkst. Titāna dioksīds ir viela, kuru līdz šim bija atļauts izmantot kā pārtikas krāsvielu. 

Ar pieckārtējā Somijas čempiona Tēmu Asunmā ar stūrmani Villi Mannisenmeki triumfu svētdien noslēdzās rallijs Sarma 2022. Labākais no Latvijas pilotiem bija Mārtiņš Sesks, kurš kopvērtējumā ieņēma septīto vietu. Sudraba godalga ukraiņiem - Valērijam Gorbanam/Sergejam Larensu. Savukārt bronzu izcīnīja - igaunis Karls Martins Volvers ar Martinu Madisso .

Un vēl

Gatavojoties konkursam par Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu, Daugavpils izziņojusi konkursu fotogrāfiem no visas pasaules "Lingua Franca / Daugavpils". Organizatori aicina fotogrāfus no visas pasaules kļūt par "Daugavpils 2027" līdzradītājiem un parādīt Latgales daudzveidību - Daugavpils kontrastus, vēsturi un cilvēkus, kā arī parādīt reģionu no savas perspektīvas. Fotogrāfijas tiks izmantotas "Daugavpils 2027" pieteikuma vizuālajā noformējumā, kā arī "Daugavpils 2027" komunikācijas materiālos, norādot autoru. Kā norāda organizatori, piedalīties var profesionālie un amatierfotogrāfi no ikvienas valsts. Fotogrāfijā jābūt atspoguļotai Daugavpils vai Latgales ainavai, cilvēkiem, notikumiem. Pieteikt var jebkuru fotogrāfiju, kas uzņemta ne ne agrāk par 2000. gada 1. janvāri tieši Daugavpils vai Latgales teritorijā. Plašāk par pieteikšanos konkursam informācija pieejama pašvaldības mājaslapā.

Atstājiet komentāru