2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 17.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 17.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Prognozē, cik ilgi saglabāsies elektroenerģijas cenu sākums;  Izvēlēta 2022.gada sūna; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Augošā pieprasījuma un citu faktoru izraisītais elektroenerģijas cenu kāpums varētu saglabāties vēl trīs gadus, liecina Starptautiskās Enerģētikas aģentūras ziņojums. Aģentūra konstatējusi, ka pieprasījums pēc elektroenerģijas pagājušajā gadā palielinājās par 6%, ņemot vērā pasaules ekonomikas atgūšanos pēc Covid-19 pandēmijas izraisītās lejupslīdes 2020. gadā. Tas bija straujākais pieaugums kopš 2010. gada. Pieprasījums pēc elektroenerģijas audzis par vairāk nekā tūkstoš 500 teravatstundām, kas ir jauns rekords, vēsta "The Guardian".

GAZPROM gāzes pārvades sistēmas remontdarbi gāzesvadā Valdaja – Pleskava ir plānoti un iepriekš saskaņoti ar visiem Baltijas valstu un Somijas pārvades sistēmas operatoriem. Pārvades sistēmas operators informē, ka plānotie darbi neietekmēs Latvijas dabasgāzes apgādi. "Gazprom" plānotie remontdarbi Krievijas teritorijā notiks divos posmos – no 17. janvāra līdz 6. februārim un no 24. februāra līdz 7. aprīlim. Latvijas apgādi pilnībā spēj nodrošināt Inčukalna pazemes gāzes krātuve, bet tirgus dalībniekiem ir pieejami arī alternatīvi dabasgāzes piegādes ceļi no Somijas vai Lietuvas.

Neviena valsts vairs nespēj ar testēšanu tikt līdzi Covid-19 omikrona paveida izplatības tempiem, mikroblogošanas vietnē "Twitter" atzinis Paula Stradiņa Klīniskās universitātes infektologs, Latvijas un Universitātes profesors Uga Dumpis. Viņš norāda, ka dažādu valstu atšķirīgie saslimstības skaitļi lielā mērā atspoguļo PCR testēšanas kapacitāti. Kā ziņots, Nacionālās mikrobioloģijas references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins iepriekš atzina, ka Covid-19 omikrona variantam ir paaugstināta varbūtība uzrādīt viltus negatīvu Covid-19 testa rezultātu.

Sestdien Klusajā okeānā netālu no Tongas izvirdis milzu vulkāns. Tā trieciena vilnis uztverts arī Baltijas reģionā. Tartu Universitātes novērojumu stacijas barometrs fiksējis atmosfēras spiediena "lēcienu" dažas minūtes pēc pulksten 21 pēc Latvijas laika. Tongas galvaspilsētā Nukualofā novērots 1,2 metrus augsts cunami, vēsta Austrālijas Meteoroloģijas birojs. Sociālajos medijos publicētajos kadros redzams, kā ūdens plūst cauri baznīcai un citām ēkām, bet aculiecinieki ziņo, ka galvaspilsētu Nukualofu apklāj pelni. Iepriekš tika izziņota cunami trauksme, un iedzīvotāji centās patverties augstākās vietās.

Pasaules rallija čempionāts 2022. gadā atzīmē ne vien 50. sezonu, bet arī hibrīda dzinēju rallija automašīnu ēras sākumu. Zelta jubilejas gadā pasaules rallija virsotnē atgriezīsies leģendāras sacensības, ātrumposmi un sportisti. Pasaules augstākās klases rallija sacensības atgriezīsies leģendārās trasēs, kopumā pulcējot sportistus 13 posmos. Šosezon sacensības notiks četros kontinentos – Eiropā, Āzijā, Āfrikā, Austrālijā un Okeānijā. 

Turpinām ziņas

Latvijas Botāniķu biedrības Sūnu grupa par 2022.gada sūnu izvēlējusies tīkloto ričiju. Tā ir neparasta aknu sūna, kas sastopama uz augsnes virskārtas mitrās, periodiski applūstošās vietās. Tīklotā ričija izskatās kā zaļgani veidojumi, kas pieguļ augsnes virskārtai. Tomēr skatoties ar lupu, pamanāms sugai raksturīgais lapoņa virsmas tīklojums, kas to viegli atšķir no citām sūnām. Tīklotā ričija ir lapoņveida aknu sūna, dzeltenīgi zaļā krāsā. Latvijā tā ir īpaši aizsargājama suga, tādēļ katrs jauns atradums ir īpaši svarīgs sūnas izplatības novērtēšanā Latvijā. Par sugas novērojumiem biedrība lūdz ziņot portālā "dabasdati.lv".

Balsojumā, kurā skatītājiem un klausītājiem bija iespēja izvēlēties Latvijas Televīzijas konkursa "Supernova 2022" septiņpadsmito pusfināla dalībnieku, uzvarējis Miks Galvanovskis ar dziesmu "I'm Just A Sinner". Dalībai "Supernova 2022" pusfinālā LTV izveidotā žūrija jau ir izvēlējusies 16 dalībniekus. Pusfinālā piedalīsies: Aminata, Beatrise Heislere, “Bermudu Divstūris”, “Bujāns”, “Citi Zēni”, Elīna Gluzunova, “Inspo”, KATŌ, Linda Rušeniece, Markus Riva, “Mēs Jūs Mīlam”, Miks Dukurs, Miks Galvanovskis, Patriks Peterson, RAUM, “The Coco'nuts” un Zelma.

Un vēl

Nedēļa sāksies ar vētru - Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina par ziemeļrietumu vēja brāzmām līdz 20-24 metriem sekundē, piekrastē līdz 25-30 metriem sekundē. Šodien visā valstī brīžiem gaidāmi nokrišņi, dienā daudzviet būs sniegputenis, vietām uzspīdēs saule. Gaisa temperatūra naktī sasniegs 0..+5 grādus, ceļi daudzviet slideni. Otrdien gaidāms saulains laiks, ziemeļrietumu vējš pierims, valsts austrumos gaisa temperatūra pazemināsies līdz -7 grādiem. Trešdien gaiss atkal iesils līdz 0..+5 grādiem un vietām uzlīs. No ceturtdienas gaidāms vēsāks laiks, palaikam snigs un puteņos, no jauna izveidosies sniega sega.

Daļā upju ūdens līmenis paaugstinās, citviet - pazeminās, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Vētras ietekmē ūdens līmenis Lielupes un Gaujas lejtecē, kā arī ūdenstilpēs Rīgā bija kāpis vidēji par nepilnu metru; līdz ar vēja pierimšanu ūdens līmenis pazeminās. Atkušņa dēļ daudzās upēs ūdens līmenis paaugstinās, bet daļā Zemgales, Vidzemes un Latgales upju tas nav būtiski paaugstinājies, vietām turpinās lēna ūdens līmeņa pazemināšanās. Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis ir stabils. 13.janvārī ledus biezums bija 21 centimetrs, zem ledus konstatēts 1,3 metrus biezs vižņu slānis. Tuvākajās diennaktīs ūdens līmenis upēs svārstīsies.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai arī šogad atsevišķām sabiedrības grupām tiks piešķirta tā dēvētā  helikopternauda? No nākamā gada plāno visiem jaundzimušo vecākiem varētu piešķirt pirmās nepieciešamības preču komplektu; un Interneta faktu pārbaudītāji aicina sociālās vietnes Youtube vadību ierobežot dezinformācijas izplatību.

Šodien koalīcijas sanāksmē tiks spriests par iespēju ģimenēm ar bērniem un pensionāriem izmaksāt vienreizēju pabalstu līdzīgi kā pērn. Kā intervijā TV3 atzina labklājības ministrs Gatis Eglītis, pabalsts varētu būt līdzīgs tam, kas bija pagājušajā gadā. Viņš uzsvēra, ka inflācija jau kļuvusi par plašāku problēmu nekā tikai komunālie rēķini, tāpēc laiks izskatīt arī kādus tā sauktās “helikopternaudas” risinājumus.

Eiropas Savienībā no medikamentiem kovida ārstēšanai joprojām neviens nav paredzēts lietošanai ārpus slimnīcas. Taču par divām tablešu zālēm, kas gaida apstiprināšanu Eiropas Zāļu aģentūrā, jau sacelta milzīga ažiotāža. Cilvēki zvana zāļu lieltirgotavām un gaida, kad šīs zāles varēs iegādāties. Veselības ministrijā norāda – vismaz tuvākajā laikā nav paredzēts, ka šīs zāles Latvijā varētu nonākt pie pacientiem ārpus slimnīcām aptiekās.

Turpinot pieaugt lipīgā Covid-19 omikrona izplatībai, īpaši svarīga ir piemērotas aizsargmaskas izvēle. Eksperti uzsver, ka šajā laikā iedzīvotājiem būtu jāaizmirst par auduma masku nesāšanu, jo lielākoties šādi mutes un deguni aizsegi pilda vien dekoratīvu funkciju un vīrusam nav nekāds sķērslis. Tā vietā jau šodien visiem būtu jāsāk nēsāt mediciniskās maskas vai respiratori.

14. Saeimas priekšvēlēšanu kampaņas laikā koalīcijas partijas centīsies "kampaņot" tā, lai pēc tam varētu sadarboties un "apsēsties pie viena galda", prognozē eksperti. Tiek norādīts, ka ļoti aktīvi mēģinājumi kritizēt valdošās koalīcijas partijas nāks no jaunajām partijām - "Likums un kārtība" un "Latvija pirmajā vietā", kuras vada attiecīgi parlamentārietis Aldis Gobzems un kādreizējais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers. Tikmēr, komentējot Saeimas deputāta Vjačeslava Dombrovska dibinātās partijas "Republika" iespējamo "kampaņošanas" stilu, Rozenvalds teica, ka tas būs atšķirīgs. Savukārt no pašreizējās opozīcijas, kurā ietilpst "Saskaņa", Zaļo un zemnieku savienība, kā arī "Par cilvēcīgu Latviju”, varētu būt sagaidāma stipri mierīgāka kritika pret koalīciju. 

Losandželosā katru dienu tiek apzagti desmitiem preču vilcienu vagonu, zagļiem izmantojot vilcienu apstāšanās laikus, lai no vagoniem izzagtu tiešsaistē iegādātas preces. Šādu zādzību skaits ir eksplozīvi pieaudzis pēdējos mēnešos. Zagļi sagaida, līdz garie preču vilcieni ir apstājušies, un tad iekāpj preču konteineros, kuru atslēgas viņi viegli salauž ar skrūvju griezējiem. Pēc tam viņi savāc preces, izvairoties no tām, kas ir grūti aiznesamas, grūti pārdodamas tālāk vai pārāk lētas. Dzelzceļa operators lēš, ka šādu zādzību rezultātā 2021.gadā nodarīti zaudējumi par pieciem miljoniem ASV dolāru.

Turpinām ziņas

No 2023.gada Latvijā visiem jaundzimušo vecākiem varētu piešķirt “Baby Box” jeb pirmās nepieciešamības preču komplektu. Labklājības ministrijas ekspertiem dots uzdevums tuvāko nedēļu laikā iztaujāt bērnu un ģimeņu nevalstiskās organizācijas par to, kādu viņi vēlētos redzēt vēlamo “Baby Box” formātu un saturu. Ministrs skaidro, ka procesā tiks izpētītas arī Somijas, Lielbritānijas, Beļģijas un citu valstu pieredzes, lai uz vasaru varētu šo jaunu pozīciju iekļaut ministrijas izdevumos uz 2023.gada budžetu.

Pandēmijas laikā pieaugusi skolēnu agresija pret skolotājiem, arvien biežāk nākas risināt situācijas, kurās skolēni atļaujas veikt emocionālu vardarbību pret pedagogiem. Fiziskas pāri darīšanas gan ir krietni retākas. Saskaņā ar noteikumiem par drošību skolā atbild direktors un skolotājam vispirms jāvēršas pie vadības. Policija konflikta risināšanās iesaistās tad, ja saņem cietušā iesniegumu. Apsaukāšanās un uzbrukumi ar vārdiem – tie ir raksturīgākie vardarbības veidi, ko skolēni veikuši pret saviem pedagogiem. Klāt nācis vēl kāds jauns emocionālās vardarbības veids – attālinātā mācību procesa mērķtiecīga traucēšana dažādos veidos. Problēmas apzinās arī Izglītības kvalitātes valsts dienestā.

Un vēl

Interneta faktu pārbaudītāji, tajā skaitā Latvijas Re:Check/Re:Baltica, publicējuši atklātu vēstuli, aicinot sociālās vietnes "YouTube" vadītāju Sjūzenu Vojcicki uz rīcību pret dezinformācijas izplatīšanu. Vēstulē "YouTube" vadītājai faktu pārbaudītāji uzsver, ka pašlaik tieši "YouTube" ir viens no lielākajiem tiešsaistes dezinformācijas un citas nepatiesas informācijas pārraidītājiem visā pasaulē. Faktu pārbaudītāji uzsver, ka "YouTube" izplatās sazvērestību teorijas, tajā skaitā par Covid-19, viltus līdzekļiem vēža ārstēšanai, kā arī vairākās valstīs vietne izmantota, lai pastiprinātu naida runu pret neaizsargātām sabiedrības grupām. Ņemot vērā, ka liela daļa skatījumu rodas, jo attiecīgos video ieteicis "YouTube" algoritms, vietnei vajadzētu pārliecināties, ka tā saviem lietotājiem nereklamē dezinformāciju un neiesaka no apšaubāmiem kanāliem nākošu saturu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas "Covidpass.lv" būs jāiekļauj plašākas ziņas; Jēkabpilī sāks divu daudzdzīvokļu māju siltināšanu; un Latvijas estrādes smagsvaram Viktoram Lapčenokam 75

Šodien Latvijā plosīsies vētra, kas būs viena no postošākajām pēdējos gados, liecina prognozes. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izsludinājis oranžā līmeņa brīdinājumu visā piekrastē un valsts vidienē , bet pārējā Latvijā spēkā dzeltenais brīdinājums. Jēkabpilī, Līvānos un Preiļos spēkā ir dzeltenais brīdinājums. Tiek prognozēts, ka vietām rietumu un centrālajos rajonos, bet galvenokārt piekrastē, ziemeļrietumu vējš brāzmās sasniegs pat 28–32 m/s. 

Vētru pavadīs arī pamatīgi nokrišņi – no rīta vēl tas būs pārsvarā lietus un slapjdraņķis, bet dienas gaitā sāks puteņot, tādēļ Vidzemē un Latgalē spēkā arī brīdinājums par stipru snigšanu. Šajos reģionos izveidosies 5–7 centimetru bieza, svaiga sniega kārta. Putināšanas laikā ievērojami pasliktināsies redzamība, braukšanas apstākļi būs sarežģīti. Rīgā spēcīgākais vējš gaidāms dienas vidū un pēcpusdienā. Arī galvaspilsētā prognozētas brāzmas ap 30 m/s, un tieši Rīgā šī varētu kļūt par vienu no spēcīgākajām vētrām, kāda 21. gadsimtā skārusi pilsētu.

Šodien  stājas spēkā izmaiņas regulējumā, kas paredz personu uzraudzības informācijas sistēmā "covidpass.lv" iekļaut plašākas ziņas arī no pilnībā vakcinētiem vai pārslimojušajiem ieceļotājiem. Līdz šim noteikumi paredzēja, ka ziņu sniegšanas prasības "covidpass.lv" tika mērogotas atkarībā no tā, vai personai pēc ieceļošanas tiek noteikts pašizolācijas pienākums, un sekojoši uzkrāts vienīgi minimāli nepieciešamais informācijas apjoms. Jaunie noteikumi paredz, ka jebkurai personai, kura ieceļo Latvijā un kura pēdējo desmit dienu laikā ir uzturējusies augsta un īpaši augsta riska valstī, ir pienākums "covidpass.lv" iekļaut ziņas arī par ieceļošanas datumu un laiku, ieceļošanas veidu, informāciju par uzturēšanos augsta vai īpaši augsta riska valstī un kontaktinformāciju.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija un Ārlietu komisija šonedēļ izbraukuma kopsēdē apmeklēs Latvijas-Baltkrievijas pierobežu. Izbraukuma sēžu laikā šodien un rīt deputāti plāno apsekot Valsts robežsardzes objektus, lai iepazītos ar robežas joslas infrastruktūras izbūves progresu. Politiķiem ar atbildīgajām amatpersonām plānots apspriest Latvijas-Baltkrievijas valsts robežas apdraudējumu un apsardzību, kā arī tikties ar to pašvaldību pārstāvjiem, kurās izsludināta ārkārtējā situācija.

Reaģējot uz pieaugošo Krievijas karakuģu aktivitāti Baltijas jūrā, Zviedrija ir paaugstinājusi bruņoto spēku kaujas gatavību, nosūtot uz Gotlandes salu vairākus simtus karavīru un bruņutehniku, vēsta medijs Bloomberg. Gotlande atrodas aptuveni 300 kilometrus no Kaļiņingradas, kur Krievija ir izvietojusi tuvas darbības rādiusa ballistiskās raķetes “Iskander”. Zviedrija militārās klātbūtnes pastiprināšanu Gotlandē pamatojusi ar saspīlēto situāciju starp Krieviju un Ukrainu. 

Turpinām ziņas

Krievijas puse ir informēta, ka saistībā ar lielgabala nolaupīšanu no padomju memoriāla Jēkabpilī sākta izmeklēšana. Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris norāda, ka Krievijas vēstniecība ir paudusi savas bažas, iesniedzot Ārlietu Ministrijai notas pagājušā gada februārī un novembrī. Ārlietu Ministrija, reaģējot uz notikušo un noskaidrojot informāciju, ir sniegusi atbildes Krievijas vēstniecībai. Rlietu Ministrija informējusi, ka saistībā ar notikušo ir sākta izmeklēšana.

11.janvārī noslēgti līgumi par energoefektivitātes paaugstināšanas būvdarbiem divās SIA JK Namu pārvalde apsaimniekotajās mājās: Dārzu ielā 7 un Liepu 22. Atbilstoši izstrādātajai būvprojekta dokumentācijai abām daudzdzīvokļu ēkām tiks atjaunota visa ēku fasāde, siltināti bēniņi un ēkas cokols. Mājai Liepu ielā 22 paredzēta jumta seguma nomaiņa. Tāpat abām mājām tiks uzlabota siltumapgādes un ūdensapgādes sistēma. Iepirkuma konkursu rezultātā būvniecības tiesības abām mājām ir ieguvusi Personu apvienība SIA “Riko” un “Logi 24”, paredzot darbu izpildes termiņu 50 nedēļas. Būvuzraudzību veiks SIA “RM Būvuzraudzība”.

Un vēl

Populārāko Raimonda Paula dziesmu izpildītājs Viktors Lapčenoks vakar, 16. janvārī, svinēja īpašu jubileju. Lieliskās balss īpašniekam - 75! Lapčenokam komponējuši arī citi komponisti - Romualds Kalsons, Ģederts Ramans un Leons Amoliņš, arī Jānis Griķis, Aleksandrs Kublinskis un Gunārs Šimkus. Pats Lapčenoks intervijās ir atzinis, ka jaunībā pašam estrādes solista karjera nav pat sapņos rādījusies. Tolaik garā auguma dēļ viņš apsvēris iespēju sākt basketbolista karjeru. Viņš atzīst, ka ir laimīgs, ka piedzimis tādā laikā, kad liktenis savedis viņu kopā ar Raimondu Paulu. Lai kā mucis no lielās skatuves, tā viņu esot ievilkusi. 2017. gadā izdota grāmata par Viktoru Lapčenoku "Izredzēts". 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: 'Par Cilvēcīgu Latviju' 2022. gadā nesaņems valsts finansējumu; Krāpniekiem kārtējo reizi izdodas nozagt prāvas summas no jēkabpiliešu kontiem; un Lielbritānijā izdoti latviešu klasiskās mūzikas pārstāvju dēbijas albumi.

Politiskā partija "Par Cilvēcīgu Latviju" jeb agrāk KPV LV šogad nesaņems paredzēto valsts finansējumu 646 tūkstoši 303 eiro apmērā, jo tā 2020. gadā pretlikumīgi izmantojusi tai piešķirto valsts budžeta finansējumu vairāk nekā 30 tūkstoši eiro apmērā. Birojā atzīmē, ka partijai ir tiesības pārsūdzēt KNAB pieņemto lēmumu, kas šodien stājās spēkā, taču lēmuma pārsūdzēšana neaptur tā darbību. Papildus partijai pretlikumīgi izlietotie finanšu līdzekļi 30 dienu laikā jāatmaksā valsts budžetā, pretējā gadījumā KNAB ir tiesīgs lemt par partijas darbības apturēšanu. KNAB apkopotā informācija liecina, ka "Par Cilvēcīgu Latviju" līdz šim no valsts budžeta saņēmusi miljons 372 tūkstoši 125 eiro.

Svētdien Latvijā veikts 7 tūkstoši 171 Covid-19 izmeklējums. Reģistrēti tūkstoš 560 jauni inficēšanās gadījumi ar koronavīrusu. No visiem aizvadītajā diennaktī reģistrētajiem Covid-19 gadījumiem 668 saslimušie bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, kamēr 892 bija vakcinēti.
Svētdien reģistrēti četri Covid-19 izraisīti nāves gadījumi, visi mirušie bijuši vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir 21.8%. Divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs pagājušās diennakts laikā pieaudzis līdz 1464,1 gadījumam uz 100 tūkstoši iedzīvotāju.

Patlaban no 974 tūkstoši iedzīvotāju, kuri ir tiesīgi saņemt Covid-19 balstvakcīnu, to saņēmuši 37,71%. Savukārt 15. februārī ap 150 tūkstošiem cilvēku, kuri vēl nav saņēmuši papildpoti, beidzas primārās Covid-19 vakcinācijas termiņš. Mediķi aicina iedzīvotājus neatlikt papilddevas saņemšanu. 

Tā arī nepagūstot īstenot vairākkārt pieteikto valsts uzņēmumu centralizēšanu, ar nākamo gadu tiks likvidēts Pārresoru koordinācijas centrs. Tas tiks pievienots Valsts kancelejai – iestādei, no kuras centru pirms desmit gadiem izdalīja. Šobrīd centrā strādā 23 cilvēki, un atalgojuma budžets ir aptuveni miljons eiro.  Valsts kontrole, revidējot valsts uzņēmumus, ieteikusi tieši stiprināt centra lomu kapitālsabiedrību pārvaldīšanā, ne to likvidēt. Valsts kontrolieris norādījis, ka šobrīd centrs ir rekomendējoša iestāde, bez plašākām pilnvarām.

Valsts robežsardze no piektdienas līdz svētdienai novērsa 113 cilvēku mēģinājumu nelikumīgi šķērsot Latvijas–Baltkrievijas valsts robežu. Nedēļas nogalē aizturēti trīs cilvēki, kuriem humānu apsvērumu dēļ netika liegta valsts robežas šķērsošana. Savukārt kopš 2021. gada 10. augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēts 4 tūkstoši 741 cilvēks.

Ķīnā inficēšanās ar Covid-19 līmenis sasniedzis augstāko atzīmi kopš 2020. gada marta. Vīrusa izplatība pieaugusi neilgi pirms gaidāmajām Pekinas ziemas olimpiskajām spēlēm. Ķīnai kļūst arvien grūtāk pieturēties pie stingras Covid-19 ierobežojošās politikas, un analītiķi brīdina, ka ierobežojumu ieviešana, kas pēdējā laikā kļuvusi biežāka, arvien vairāk ietekmēs ekonomiku. Jaunākie dati liecina, ka pēdējos 2021. gada mēnešos ekonomikas izaugsme jau samazinājusies. 

Turpinām ziņas

Policija informē, ka piektdien, 14. janvārī telefonsarunas laikā krāpnieki no Jēkabpilī dzīvojošas sievietes un vīrieša banku kontiem nelikumīgi pārskaitīja 5 tūkstoši 415 eiro. Policijā par notikušo sākts kriminālprocess. Policijas darbinieki atkārtoti uzsver, ka nedrīkst būt pārāk uzticīgi un sava personīgā informācija ir jāsargā, nekad nevienam nekādos apstākļos neizpaužot savas paroles, bankas klientu maksājumu karšu datus, drošības kodus, kā arī internetbankas lietotāja numurus, personas kodus un lietotnes Smart-ID kodus.

Lai gādātu par dabas vērtību ilgmūžību, Latvijā ir izveidotas 658 īpaši aizsargājamas dabas teritorijas. Šogad sešām no tām aprit nozīmīgas pastāvēšanas gadadienas, tāpēc Dabas aizsardzības pārvalde visa gada garumā atbilstoši epidemioloģiskās situācijas nosacījumiem aicinās ikvienu interesentu atzīmēt Rāznas Nacionālā parka 15., Ķemeru Nacionālā parka un Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta 25., Teiču dabas rezervāta 40., Krustkalnu dabas rezervāta 45. un Moricsalas dabas rezervāta 110. gadadienu. Lai atklātu mazāk zināmus vai neparastus faktus par Rāznas Nacionālo parku, Teiču un Krustkalnu dabas rezervātiem, plānoti trīs izglītojoši pārgājieni “Nezināmais par zināmo”. Septembra sākumā notiks pārgājiens Teiču dabas rezervātā, lai iepazītu sēnes kopā ar to pētniekiem jeb mikologiem Sildu apkārtnē. Jubilejas gadā ir izdots buklets par Teiču dabas rezervātu.

Un vēl

Latvija var lepoties ne ar vienu vien pasaulslavenu akadēmiskās mūzikas izpildītāju, un sevi pārliecinoši piesaka arvien jauni vārdi. Lielbritānijā nupat izdoti čellistes Margaritas Balanas un viņas brāļa vijolenieka Roberta Balanas debijas albumi, kas tapuši, abiem mūziķiem sīvā konkurencē iegūstot prestižo britu Karaliskās Mūzikas Akadēmijas “Divsimtgades stipendiju”. Jau ziņots, ka pirms pusotra gada Roberts izpelnījās sera Eltona Džona, kurš arī ir Karaliskās Mūzikas akadēmijas absolvents, atzinību. Pandēmijas dēļ koncertdzīve visā pasaulē ir ierobežota, tādēļ klasiskās mūzikas cienītāji abu mūziķu debijas albumus var baudīt straumēšanas platformās.


Atstājiet komentāru