2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 28.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 28.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Par gada "Eiropas cilvēku Latvijā" atzīst bijušo Rundāles pils direktoru Lancmani; Jēkabpils novada dome nākamajā mācību gadā bezmaksas ēdināšanu bērnudārzu un pamatskolas audzēkņiem nodrošinās līdz septembrim; un Vēl kāda laba ziņa zemledus makšķerniekiem.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā pieaug saslimstība ar Covid-19 vakcinēto vidū; SIA “Jēkabpils siltums” no februāra plāno siltumenerģijas tarifu paaugstināt vēl par 5,78 procentiem; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku Jaungada naktī?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Onkoloģisko saslimšanu recidīviem ievieš “dzelteno koridoru”; No nākamā gada mainīsies maksa pasta sūtījumiem; un Ko piedzīvojis Rīgas zoodārza ziemeļbriedis Elmo Ziemassvētkos?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Par gada "Eiropas cilvēku Latvijā" atzīst bijušo Rundāles pils direktoru Lancmani; Jēkabpils novada dome nākamajā mācību gadā bezmaksas ēdināšanu bērnudārzu un pamatskolas audzēkņiem nodrošinās līdz septembrim; un Vēl kāda laba ziņa zemledus makšķerniekiem.

2021.gada "Eiropas cilvēka Latvijā" godināšanas ceremonijā noskaidrots titula ieguvējs - mākslas vēsturnieks, gleznotājs un Rundāles pils bijušais direktors Imants Lancmanis. Titula ieguvējs tiek noskaidrots sabiedrības balsojumā, tādējādi pasakot paldies cilvēkam, kurš ar saviem darbiem ir devis būtisku ieguldījumu Eiropas kopējo vērtību stiprināšanā Latvijā un Latvijas vārda spodrināšanā Eiropā.

Latvijas Zinātņu akadēmijas konkursā par nozīmīgākajiem zinātnes sasniegumiem 2021.gadā apbalvoti 11 uzvarētāji. Kopumā konkursam tika iesniegti 42 darbi, kas aptver plašu pētījumu spektru no fundamentāliem pētījumiem fizikas nozarē viedo materiālu jomā, vīrusu virsmas olbaltumvielu struktūrpētījumiem, kas atrodas uz robežas starp teorētisko un pielietojamo zinātni, līdz pat praktiskiem pielietojamās zinātnes sasniegumiem, kas dod iespēju ražot bionoārdāmus materiālus no atkritumiem, kuri varētu aizstāt plastmasas daudzās to pielietojuma jomās. 

Janvārī izglītības iestādēm sāks piegādāt un uzstādīt SIA "Moduls Engineering" gaisa kvalitātes mērītājus. Izglītības un zinātnes ministrijā norāda, ka ogļskābās gāzes gaisa kvalitātes mērierīces tiks nodrošinātas visām valsts un pašvaldību dibinātajām vispārējās un speciālās izglītības iestādēm, kā arī profesionālās izglītības iestādēm atbilstoši klašu komplektu un mācību grupu skaitam, kā arī pašvaldību sociālās aprūpes centru koplietošanas telpām.

Lai ierobežotu koronavīrusa omikrona paveida izplatību, Somija neielaidīs valstī ārvalstu pilsoņus, kuri nav vakcinēti pret Covid-19. Turpmāk Somijā tiks ielaisti tikai ceļotāji ar negatīvu Covid-19 testu un pierādījumu par pilnu vakcināciju pret Covid-19 vai šīs slimības pārslimošanu. Nevakcinētiem ārvalstu pilsoņiem tiks likts griezties atpakaļ, ja vien viņi nebūs izņēmuma gadījumi - Somijas iedzīvotāji, būtisko nozaru darbinieki vai diplomāti. Jaunie noteikumi stājas spēkā 28.decembrī un attiecas arī uz ES pilsoņiem.

Turpinām ziņas

Gada nogalē Latvija ir vienīgā Baltijas valsts, kas spējusi nodrošināt iekšējo elektroenerģijas patēriņu, eksportējot pārpalikumu. No decembra sākuma ir saražotas 603 gigavatstundas, savukārt Latvijas pieprasījums bija 593 gigavatstundas elektroenerģijas. Savukārt šajā pašā laikā Lietuva importēja 68%, bet Igaunija – 10% elektroenerģijas. Latvenergo norāda, ka šī situācija Baltijas valstu elektroenerģijas tirgū norāda uz akūtu nepieciešamību pēc jauniem lielas jaudas elektrības ražošanas avotiem Baltijā. Šobrīd Baltijas valstīs ir nepietiekamas elektroenerģijas ražošanas jaudas un tās ir enerģijas deficītā.

Jēkabpils novada dome brīvpusdienas bērnudārzu audzēkņiem un pamatskolas skolēniem nodrošinās līdz septembrim. No 1.janvāra līdz 31.augustam tiks nodrošinātas brīvpusdienas 1.-9.klašu izglītojamajiem Jēkabpils novada vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestādēs. Tāpat arī līdz septembrim tiks nodrošinātas brīvpusdienas bērnudārzos un izglītojamajiem, kuri apmeklē skolas, kurās īsteno pirmsskolas izglītības programmu. Jēkabpils novada Izglītības pārvaldei līdz nākamā gada martam jāsagatavo plāns par vecāku līdzmaksājumu bērnu un skolēnu ēdināšanai no nākamā gada 1.septembra un tas jāiesniedz Jēkabpils novada domei.

Un vēl

Laba ziņa zemledus makšķerniekiem. Jēkabpils novada izpilddirektors Guntars Gogulis izdevis grozījumus rīkojumā par aizliegumu atrasties uz novada administratīvajā teritorijā publiskās vietās esošajām ūdenstilpēm. Tie paredz, ka ņemot vērā laikapstākļus un veicot ledus biezuma mērījumus, turpmāk ir atļauts atrasties uz Radžu ūdenskrātuves un Pils dīķa ledus Jēkabpils pilsētā, ievērojot visus drošības un piesardzības pasākumus. Rīkojuma grozījumā noteikts, ka joprojām nedrīkst atrasties uz Kena parka dīķa Jēkabpils pilsētā. Tāpat nav atļauts atrasties uz Daugavas ledus.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā pieaug saslimstība ar Covid-19 vakcinēto vidū; SIA “Jēkabpils siltums” no februāra plāno siltumenerģijas tarifu paaugstināt vēl par 5,78 procentiem; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku Jaungada naktī?

Latvijā aizvadītās diennakts laikā reģistrēti tūkstoš 319 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi un saņemti ziņojumi par 24 mirušiem Covid-19 slimniekiem. No inficētajiem 582 ir nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 737 ir vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 13,3%. No mirušajiem 19 bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 5 – vakcinēti. 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 tūkstoši  iedzīvotāju ir 540,9. 

Nākamā gada aprīlī vai maijā sāksies jauno elektrovilcienu testēšana. To paredz līgums par vilcienu piegādi, kas noslēgts starp uzņēmumu “Pasažieru vilciens” un rūpnīcu “Škoda Vagonka”. Līdz ar testēšanu sāksies arī jauno vilcienu sertifikācija. Savukārt iedzīvotāji tos varēs izmēģināt tuvāk rudenim Rīgā un Pierīgā.

Satversmes tiesa līdz šim saņēmusi 84 dažādas sūdzības par Covid-19 ierobežojumiem, bet lielākā daļa – 68 pieteikumi – saņēmuši atteikumu, jo personai sākumā bija jāvēršas Administratīvajā tiesā. Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova norāda, ka iesniegumu tēmu klāsts ir plašs – sākot no sejas masku valkāšanas un ierobežojumiem skolā, kā arī tirdzniecības ierobežojumiem un beidzot ar Covid-19 testa nepieciešamību, ieceļojot Latvijā. Vienlaikus Osipova atzīmē, ka daļa iesniegumu bija veidoti "pēc viena šablona", kur mainījās vien iesniedzēja vārds, bet saturs bijis vienāds.

Prokuratūra nodevusi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai krimināllietu, kurā aktīvists Jānis Sondars apsūdzēts par pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" žurnālistes Ingas Spriņģes vajāšanu. Sondars apsūdzēts par to, ka vairākkārtēji izteica draudus citai personai, kā arī par vajāšanu jeb vairākkārtēju un ilgstošu nevēlamu saziņu ar personu, kurai bija pamats baidīties par savu drošību. Krimināllikums par vajāšanu paredz īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Turpinām ziņas

Apkures un elektrības dārdzība arī turpmāk būs problēma, kas skars ne tikai trūcīgos un maznodrošinātos, norāda Latvijas pašvaldību savienībā. Citviet Latvijā gan neesot tāda satraukuma kā Daugavpilī, kur, prognozējot teju trīskārt lielākas siltuma izmaksas, nācās izsludināt vietējas nozīmes enerģētisko krīzi. Pašvaldību savienības ieskatā kopumā situācija pašvaldībās šobrīd ir stabila, tomēr smaga. Palīdzot segt mājokļa izmaksas, pašvaldības un valsts atbilstoši likumiem pašlaik var sniegt atbalstu aptuveni 6% mājsaimniecību. Bet pašvaldības vērtē, ka jau pagājušajā gadā problēmas norēķināties par apkuri bija 20%, un, siltumapgādes cenām kāpjot, turpmāk grūtības samaksāt rēķinus varētu būt pat līdz 40% mājsaimniecību.

Arī Jēkabpilī turpina sadārdzināties maksa par siltumenerģiju. Jau vēstīts, ka no janvāra jēkabpiliešiem pieaugs maksa par apkuri. SIA “Jēkabpils siltums” līdzšinējo 54,22 eiro par megavatstundu vietā būs jāmaksā 65,52 eiro jeb gandrīz par 21 procentu vairāk. Taču turpinot pieaugt energoresursu cenām, Jēkabpilī turpinās pieaugt arī maksa par apkuri un no februāra, janvārī jau paaugstināto maksu, plānots paaugstināt vēl par 5,78 procentiem jeb 69,31 eiro par megavatstundu. Tas nozīmē, ka par saņemto siltumu februārī jēkabpilieši maksās par gandrīz 27 procentiem vairāk nekā patlaban. SIA “Jēkabpils siltums” informē, ka, ņemot vērā dabasgāzes cenas pieaugumu, no 2022. gada 1. februāra sagaidāms atkārtots siltumenerģijas tarifa pieaugums. Regulatoram 21 dienas laikā jāizvērtē iesniegtais siltumenerģijas tarifs un jāpieņem lēmums. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.
 
Vakar Jēkabpils reģionālajā slimnīcā ar aizvadītajā pusgadā paveiktajiem rekonstrukcijas un slimnīcas labiekārtošanas darbiem iepazinās veselības ministrs Daniels Pavļuts no Attīstībai Par. Ar svinīgu lentas pārgriešanu, atjaunoto un paplašināto Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļu kopā ar slimnīcas valdi, pašvaldības vadību un būvniekiem, atklāja Veselības ministrs Daniels Pavļuts, Veselības ministrijas Pateicības vēstules par ieguldījumu un pašaizliedzību pacientu ārstēšanā un aprūpē saņēma Infekcijas slimību nodaļas vadītāja Ilga Upeniece un ģimenes-vispārējās prakses ārsts/rezidents Guntis Balodis. Veselības ministrijas Pateicības vēstules saņems arī citi Covid-19 pacientu ārstēšanā iesaistītie ārsti, virsmāsas un rezidenti.

Un vēl

Pastiprinoties ciklonu aktivitātei, janvāra sākums Latvijā būs nokrišņiem bagāts. 2021.gada pēdējā dienā gaisa temperatūra pakāpsies līdz +1..+6 grādiem, Jaungada naktī līs un snigs, gaidāma arī migla. Daudzi ceļi būs ļoti slideni. 1.janvārī iespējams spēcīgs ziemeļu, ziemeļrietumu vējš, bet naktī uz svētdienu, 2.janvāri, gaisa temperatūra daudzviet noslīdēs zem -10 grādiem.

Nākamnedēļ bieži gaidāms lietus un sniegs, vietām stipri nokrišņi. Atkušņa un lietus ietekmē ceļoties ūdens līmenim, dažās upēs var atsākties ledus iešana un iespējama zemāko vietu applūšana. Iespējama arī stipra snigšana. Visticamāk, arī ziemas turpinājumā aukstuma viļņi mīsies ar siltuma viļņiem, bieži gaidāms sniegs un apledojums.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Onkoloģisko saslimšanu recidīviem ievieš “dzelteno koridoru”; No nākamā gada mainīsies maksa pasta sūtījumiem; un Ko piedzīvojis Rīgas zoodārza ziemeļbriedis Elmo Ziemassvētkos?

Kultūras ministrija atklātā konkursā uz valsts SIA "Rīgas cirks" valdes locekļa amatu trīs pretendentu konkurencē par atbilstošāko izraudzījusi līdzšinējo Rīgas cirka stratēģiskās attīstības vadītāju Māru Pāvulu. Darba pienākumus jaunā Rīgas cirka vadītāja sāks pildīt sākot ar 3. janvāri, kad Rīgas cirka šābrīža vadītāja Liene Pērkone būs nolikusi savas pilnvaras.

Savukārt konkursā uz Valsts izglītības satura centra vadītāja amatu uzvarējusi līdzšinējā centra projektu vadītāja Liene Voroņenko. Konkursa uzvarētāja guvusi arī nozares ministres apstiprinājumu. Jau ziņots, ka jauns centra vadītājs bija jāmeklē, jo iepriekšējā vadītāja Līga Lejiņa kļuva par Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāri.

 Valdības vadītājs Krišjānis Kariņš no Jaunās Vienotības aicina ikvienu iedzīvotāju nekavēties un doties saņemt vakcīnu sev ērtākā vietā, tajā skaitā lielajos vakcinācijas centros, kas pakāpeniski tiek no jauna atvērti. Tāpat viņš aicina iedzīvotājus, sagaidot Jauno gadu, stingri ievērot pulcēšanās ierobežojumus.

Ministru kabinets šodien atbalstīja grozījumus Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtībā, kas paredz nodrošināt veselības aprūpes pakalpojumu ātrāku pieejamību pacientiem ar iespējamo ļaundabīgo audzēju recidīvu jeb tā dēvēto "dzelteno koridoru". Līdzšinējā kārtība paredzēja, ka veselības aprūpes pakalpojumus desmit darbdienu laikā pacients saņēma tikai gadījumos, kad pacientam tika primāri diagnosticēts audzējs. Pacienti ar slimības recidīvu veselības aprūpes pakalpojumus saņēma vispārējā kārtībā. Turpmāk šie pacienti saņems ātrāku diagnostiku un nepieciešamo ārstēšanu.

Covid-19 omikrona paveida radītais risks vēl arvien ir “ļoti augsts”, šodien brīdināja Pasaules Veselības organizācija. Brīdinājums izskanēja pēc tam, kad jauno Covid-19 gadījumu skaits pasaulē pagājušajā nedēļā pieauga par 11% salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, bet jauno nāves gadījumu skaits saruka par 4%. Tas atbilst nepilniem pieciem miljoniem jaunu infekcijas gadījumu un vairāk nekā 44 tūkstoši jaunu nāves gadījumu, paziņoja Pasaules veselības organizācija.

Turpinām ziņas

No 1. janvāra spēkā stāsies izmaiņas vēstuļu korespondences un pasta paku sūtījumu cenrādī. Jaunie universālā pasta pakalpojuma tarifi izstrādāti, balstoties uz aktuālo situāciju pasta pakalpojumu nozarē saskaņā ar esošajām sūtījumu piegāžu izmaksām un starpvalstu pasta sūtījumu tarifiem. Jaunās tarifu izmaiņas skars gan iekšzemes, gan pārrobežu sūtījumus. Pastā skaidro – lai gan daļa tarifu no 1. janvāra pieaugs, daļai sūtījumu tarifs jaunajā gadā saruks. Pamatā sūtījumi ar lielāku svaru no nākamā gada kļūs lētāki, bet vieglāki sūtījumi, kuru piegāde galarezultātā izmaksā vairāk, – dārgāki.

Pēc Augšdaugavas novadā notikušās ekoloģiskas avārijas, kad vidē nonāca 14 tūkstoši kubikmetru notekūdeņu dūņu, speciālisti norāda, ka vienotas pieejas dūņu apsaimniekošanai valstī līdz šim nav bijis. Nupat ir tapusi Notekūdeņu dūņu apsaimniekošanas Latvijā stratēģija, kas paredz 26 reģionālo notekūdeņu dūņu pārstrādes centru izveidi. Tiklīdz stratēģija iegūs nacionālā mēroga plānošanas dokumenta statusu, uz tā pamata būs iespējams piešķirt Eiropas fondu investīcijas šo 26 reģionālo dūņu pārstrādes centru izveidei lielākajās pašvaldībās.

Un vēl

Rīgas Zooloģiskajā dārzā mītošais ziemeļbriedis Elmo šajos Ziemassvētkos šķīries no saviem varenajiem ragiem. Sverot ragus, atklājies, ka tie ir precīzi septiņus kilogramus smagi. Pēc ragu nomešanas Elmo pierē palikušas brūcītes, bet drīz jau būs redzami jauno ragu aizmetņi. Deviņus gadus vecajam Elmo šie un, iespējams, arī nākamgad izaugušie ragi būs varenākie viņa mūžā, jo deviņu līdz 10 gadu vecumā šie dzīvnieki sasniedz spēku pilnbriedu.

Atstājiet komentāru