2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 28.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 28.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: "Maxima" veikalos uzietas banānu kastes ar, iespējams, kokaīnu; Nolemj izsludināt vietējās nozīmes enerģētisko krīzi Daugavpilī; un Vai pašvaldības šogad drīkstēs rīkot Jaungada uguņošanu?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Labākā reanimācijas nodaļa republikā – Jēkabpils slimnīcā pabeigta rekonstrukcija ; Medicīnas darbinieki gatavojas streikam ; un Kāds tautā populārs novērojams liecina, ka šogad gaidāma gara ziema?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Valsts budžetā izveidojies miljarda eiro liels deficīts; No janvāra akcīzes nodokļa likme pieaugs cigaretēm un cukurotiem dzērieniem ; un Kādi ir Latvijas iedzīvotāju ēšanas ieradumi ?


Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: "Maxima" veikalos uzietas banānu kastes ar, iespējams, kokaīnu; Nolemj izsludināt vietējās nozīmes enerģētisko krīzi Daugavpilī; un Vai pašvaldības šogad drīkstēs rīkot Jaungada uguņošanu?

Par jauno akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” valdes priekšsēdētāju iecelts līdzšinējais uzņēmuma valdes loceklis Arnis Melnis, kurš uzņēmuma vadībā strādā kopš tā dibināšanas 1999. gadā. Arnis Melnis ir pieredzējis meža nozares profesionālis. Līdz šim Melnis ieņēma Latvijas valsts meži valdes locekļa amatu un, strādājot uzņēmuma vadībā, bijis arī valdes priekšsēdētāja vietnieks un viceprezidents. 

Latvijā līdz 26. decembrim konstatēti 164 Covid-19 vīrusa omikrona varianta gadījumi. Lielākā daļa no fiksētajiem – 101 – ir ievesti gadījumi. Visvairāk ievests no Lielbritānijas – 26, Dānijas – 12, ASV – 11, Apvienotajiem Arābu Emirātiem – 8, Spānijas – 8, Francijas – 6, Zviedrijas – 5. Vēl fiksēti ievesti omikrona gadījumi no Itālijas, Igaunijas, Īrijas, Kenijas, Maltas, Nigērijas, Norvēģijas, Portugāles, Somijas un Vācijas. No visiem 54 atklāti, testējot iebraucējus lidostā.

Dienu pirms Ziemassvētkiem Valsts policijā vērsās kāda mazumtirdzniecības tīkla drošības dienests, informējot, ka Rīgā divos veikalos banānu kastēs zem šiem augļiem atrasti iepakojumi ar baltu pulverveida vielu. Veicot procesuālās darbības, policija izņēma 168 iepakojumus ar vielu, kas vizuāli atgādina kokaīnu. Kopējais narkotiku svars ir aptuveni 168 kilogrami. 

Mazumtirdzniecības tīkls, kurā no Dienvidamerikas vestās banānu kastēs uziets, iespējams, kokaīns, ir "Maxima”. SIA "Maxima Latvija" Korporatīvo attiecību departamenta direktors Jānis Beseris apstiprinājis, ka divos veikalos preču transporta kastēs tika atklāti nezināmas izcelsmes iepakojumi, par ko apsardze, rīkojoties atbilstoši procedūrai, nekavējoties ziņoja atbildīgajām valsts drošības iestādēm. Notiek izmeklēšana, kuras laikā tirgotājs aktīvi sadarbojas un sniedz uzņēmuma rīcībā esošo informāciju lietas apstākļu ātrākai noskaidrošanai. 

168 kilogramu baltās narkotiskās vielas, kas, visticamāk, ir kokaīns, nonākšana Latvijā banānu kastēs, iespējams, ir loģistikas kļūme, žurnālistiem sacīja Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 2. nodaļas priekšnieks Sandis Radziņš. Kā žurnālistiem norādīja likumsargs, narkotiskā viela, visticamāk, ir kokaīns, taču, lai to apstiprinātu, jāsagaida analīžu rezultāti. Radziņš sacīja, ka gadījumā, ja baltā pulverveida viela ir kokaīns, tā ir otra lielākā kokaīna izņemšana Latvijā. 

Jau ziņots, ka līdz šim vērienīgākā narkotiku krava, kāda līdz šim aizturēta Latvijā ir aptuveni divas tonnas kokaīna, ko policija uzgāja kādā saimniecībā Koknesē.

Turpinām ziņas

Pirmdien, 27. decembrī, ārkārtas domes sēdē Daugavpils valstspilsētas deputāti lēma par vietējās nozīmes enerģētiskās krīzes izsludināšanu Daugavpilī. Tāpat pieņemts lēmums par pašvaldības enerģētiskās krīzes centra izveidošanu. Augstās dabasgāzes cenas dēļ Daugavpilī prognozē, ka nākamgad apkures tarifs pilsētā varētu paaugstināties trīs reizes. Šobrīd daugavpiliešu parāds uzņēmumam "Daugavpils siltumtīkli" ir ap 2,5 miljoniem eiro. Palielinoties siltuma tarifiem, iedzīvotāju parāds pieaug robežās no 20-30%. Izsludinot enerģētisko krīzi, Daugavpils cer uz valsts atbalstu problēmas risināšanai.

Pēdējos gados mājsaimniecībām un uzņēmumiem arvien lielāka interese ir par saules paneļiem. Šā gada elektrības cenu kāpums pieprasījumu palielinājis vēl straujāk. Tie, kuri saules paneļus ierīkojuši agrāk, tagad atzīst, ka ieguldījums alternatīvajā enerģijā atmaksāsies agrāk, nekā sākotnēji cerēts. Kurzemes lielākais saules paneļu parks atrodas Rojā, un to pirms gada izveidoja zivju pārstrādes uzņēmums. Tajā ir vairāk nekā 600 saules paneļu ar kopējo sistēmas jaudu 200 kilovati. Uzņēmumā norāda, ka ieguldījums saules paneļu izvietošanā attaisnojies 100 procentos. Eksperti gan norāda, ka investīcijas saules paneļos neatmaksājas tiem, kuru ikdienas elektrības patēriņš ir neliels.

Un vēl

Arī šogad pašvaldības Covid-19 apkarošanai noteikto ierobežojumu dēļ nedrīkstēs rīkot Jaungada uguņošanu, paredz valdības rīkojums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu. Šogad, sagaidot 2022.gadu, spēkā aizvien būs ārkārtējā situācija, kuras laikā neviena publiska persona nedrīkst rīkot uguņošanu. Privātiem salūtiem, tāpat kā pērn, šāda aizlieguma nav, turklāt šoreiz to drīkstēs darīt arī pie daudzdzīvokļu namiem bez laika ierobežojumiem, tātad arī pusnaktī. Tomēr arī privātu salūtu gadījumā pastāv personu pulcēšanās ierobežojumi, proti, ārā drīkst vienuviet pulcēties ne vairāk kā 20 personas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Labākā reanimācijas nodaļa republikā – Jēkabpils slimnīcā pabeigta rekonstrukcija ; Medicīnas darbinieki gatavojas streikam ; un Kāds tautā populārs novērojams liecina, ka šogad gaidāma gara ziema?

Šodien Jēkabpils reģionālajā slimnīcā ar aizvadītajā pusgadā paveiktajiem rekonstrukcijas un slimnīcas labiekārtošanas darbiem iepazīsies veselības ministrs Daniels Pavļuts. Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas svinīgajā atklāšanā piedalīsies arī Jēkabpils novada pašvaldības vadība. Ieguldot vairāk nekā 5 miljonus eiro COVID-19 finansējuma – no tiem 3 miljonus eiro infrastruktūras uzlabošanā un vairāk nekā 2 miljonus medicīniskā aprīkojuma iegādē, pusgadā pilnībā pārbūvēta Jēkabpils reģionālās slimnīcas Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļa, kā arī Hemodialīzes nodaļas pacientu aprūpe tagad notiek modernās un atjaunotās telpās galvenajā stacionāra ēkā, plašākas kļuvušas arī slimnīcā esošās aptiekas noliktavas telpas. Deviņas no 15 Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas gultām ir moderni aprīkotas speciāli Covid-19 pacientu aprūpei, kuri Jēkabpilī ārstējas ne tikai no šīs pilsētas un novada, bet arī no Līvāniem, Madonas Aizkraukles u.c. reģiona pašvaldībām. Slimnīcas valdes loceklis Renārs Putniņš šorīt Latvijas televīzijai sacīja, ka Jēkabpils slimnīcā šobrīd ir labākā reanimācija republikā!" Plašāk lasiet un foto no jaunajām telpām skatieties portālā Radio1.lv.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi 2021. gadā pašvaldību budžetos bijuši par 65,5 miljoniem eiro jeb par 5% lielāki, nekā plānots, atsaucoties uz Valsts kases datiem informē Latvijas Pašvaldību savienība. Arī nākamajā gadā visas pašvaldības saņems kopumā vismaz 1,39 miljardus eiro no iedzīvotāju ienākumu nodokļa ieņēmumiem – to paredz šī gada rudenī parakstītais Ministru kabineta un pašvaldību savienības vienošanās un domstarpību protokols. 

Peldes ledus aukstā ūdenī un cauru gadu ir populāras ne tikai Latvijā, bet arī citviet pasaulē. Izveidoti īpaši klubi, kur cilvēki dalās ar pieredzi, rīko kopīgus pasākumus un arī peldes svētku noskaņās. Netālu no Berlīnes noritējusi ledus pelde Ziemassvētku tērpos. Peldēšanas kluba “Berliner Seals” dalībnieki veikuši savu tradicionālo Ziemassvētku iegremdēšanos Orankes ezerā, kur ūdens temperatūra bija 3 grādi pēc Celsija, savukārt gaisa temperatūra bija mīnus 5. Līdz šim ziema bijusi samērā maiga, taču aukstuma parādīšanās pēdējo dienu laikā radījusi īpaši labus apstākļus īstai roņu peldei.

Lai risinātu pārpildīto ieslodzījumu vietu problēmu, Dānija īrēs 300 vietas cietumos Kosovā. Amatpersonas jau apmeklējušas iespējamo izmitināšanas vietu un atzīst, ka apstākļi kopumā atbilst izvirzītajām prasībām. Sākotnējā vienošanās paredz, ka uz Kosovu tiks nosūtīti notiesātie ārvalstnieki, kurus pēc soda izciešanas deportēs uz mītnes zemēm. Dānija par šo pakalpojumu 10 gados samaksās apmēram 210 miljonus eiro.

Turpinām ziņas

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība plānotajam streikam gatavojas lēnām un pakāpeniski, neizslēdzot iespēju atsākt sarunas ar Veselības ministriju. Streika komitejas priekšsēdētāja Līga Bāriņa norāda, ka rīkojot streiku, ņems vērā arī epidemioloģisko situāciju valstī un šīs akcijas dēļ pacienti netiks atstāti bez neatliekamas veselības aprūpes. 

Jau ziņots, ka reaģējot uz veselības ministra Daniela Pavļuta no Attīstībai par "ignorējošo attieksmi pret pirmsstreika sarunām", mediķu arodbiedrība ir pieņēma lēmumu pārtraukt sarunas un izveidot Streika komiteju. Bāriņa norāda, ka piemaksas saņems tikai tie mediķi, kuri tiešā veidā aprūpē Covid pacientus un nodarbojas ar testēšanu. Tie mediķi, kuriem nav tiešas saskares ar Covid-19 slimniekiem, piemaksas nesaņem. Mediķu prasība ir atalgojuma palielināšana visam personālam.

Arī  Jēkabpils reģionālās slimnīcas arodbiedrības vadītāja Margarita Saveļjeva atbalsta mediķu streiku un uzsver, ka piemaksas pie algas nepieciešamas visam mediķu personālam, jo īpaši atbalstošajam personālam - māsu palīgiem, veļas mājas un virtuves darbiniekiem, kā arī slimnīcā strādājošajiem ārstiem.  

Kā ziņots, nākamajam gadam mediķu algām veselības ministrija prasīja 80 miljonus eiro, taču Ministru kabinets šim mērķim beigās piešķīra 35 miljonus eiro, kā arī papildu sešus miljonus eiro - jauno ārstu jeb rezidentu algām un vēl trīs miljonus eiro - māsu izglītībai, kas ir nepietiekami, lai nodrošinātu atalgojuma pieaugumu visam medicīniskajam personālam.

Un vēl

Kad sendienās pirms Ziemassvētkiem katrā lauku sētā kāva cūku, pēc tās liesas noteica, kāda būs atlikusī ziemas daļa. Kā informē Latvijas Avīze, šogad cūkas orgāns vēsta – ziema būs gara. Cūkas meteoroloģes spējas tika pārbaudītas bioloģiskās saimniecības “Kunturi” kautuvē, jo precizitātei ir svarīgi, lai cūka būtu veselīga, ēdusi pēc iespējas ekoloģiskāk, jo tagad laukos individuālās cūkas kļuvušas vēl retāka parādība nekā govis. Novērots, ka liesa šogad cūkām ir gara un ar paresninājumu galā. Tas varētu nozīmēt, ka tas sals un sniegs, kas bijis līdz šim, ir tikai ziemas ieskrējiens. Pieredze liecina, ka pēc liesas vairāk var noteikt ziemas garumu un sniega daudzumu tās laikā, nevis sala stiprumu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Valsts budžetā izveidojies miljarda eiro liels deficīts; No janvāra akcīzes nodokļa likme pieaugs cigaretēm un cukurotiem dzērieniem ; un Kādi ir Latvijas iedzīvotāju ēšanas ieradumi ?

Šā gada 11 mēnešos valsts konsolidētā kopbudžeta deficīts bija 1,03 miljardi eiro jeb par 490,5 miljoniem eiro vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, liecina Valsts kases publicētie dati. Deficīta apmērs valsts budžetā, ņemot vērā valdības apstiprinātā atbalsta Covid-19 seku mazināšanai izmaksas, sasniedz 1,08 miljardus eiro, kamēr pašvaldību budžetā bijis 43,3 miljonu eiro pārpalikums. Tikmēr nodokļu ieņēmumu plāns kopbudžetā, neieskaitot vienotā nodokļu konta nesadalīto atlikumu, 11 mēnešos ir izpildīts par 104,1%, un virsplāna ieņēmumi sasnieguši 346,9 miljonus eiro. Finanšu ministrija norāda, ka lielāki ieņēmumi nekā pērn 11 mēnešos šogad bijuši visos galvenajos nodokļu veidos.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaitis no Jaunās konservatīvās partijas, norāda, ka Transporta nozarē nākamā gada prioritāte būs sabiedriskā transporta sistēmas nostiprināšana un dzelzceļa kā sabiedriskā transporta mugurkaula iedzīvināšana. Nozīmīgs notikums būs jauno elektrovilcienu ierašanās Latvijā. Nākamajā gadā sāks funkcionēt vienota sabiedriskā transporta biļešu sistēma, kas dos iespēju iegādāties biļeti gan vilciena, gan autobusa pārvadājumiem.  2022. gadā trešajā lasījumā noslēgsies debates Saeimā par ostu pārvaldības reformu, kā rezultātā varēs Rīgas un ventspils ostas pārveidot par kapitālsabiedrībām.

Aizvadītajā Ziemassvētku nedēļā Latvijā par 35% samazinājies vakcinācijas pret Covid-19 temps, bet pirmreizēji sapotēto cilvēku īpatsvars bijis apmēram tāds pats kā nedēļu iepriekš. Pagājušajā nedēļā kopumā Latvijā pret Covid-19 sapotēti 45 tūkstoši 649 cilvēki, tajā skitā 6 tūkstoši 293 saņēmuši pirmo poti, 7 tūkstoši 201 - otro, bet 32 tūkstoši 155 - pirmo balstvakcīnu. 

Aizvadītajā diennaktī Latvijā atklāti tūkstoš 186 jauni Covid-19 gadījumi un reģistrēti 22 ar šo slimību sasirgušo nāves gadījumi. Divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs pagājušās diennakts laikā ir palielinājies no 504,5 līdz 518 gadījumiem uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. No visiem pagājušajā diennaktī reģistrētajiem Covid-19 slimniekiem 506 bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, kamēr 680 bija vakcinēti. No pagājušajā diennaktī reģistrētajiem nāves gadījumiem - 13 no mirušajiem nebija vakcinējušies vai nebija saņēmuši pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 un deviņi bija vakcinējušies.

Prokuratūra kādam Baltkrievijas pilsonim par 50 eiro kukuļdošanu robežsargiem Silenes robežkontroles punktā piemērojusi 5000 eiro sodu. Robežpārbaudes laikā Silenes kontroles punktā robežsargi konstatēja kādu Latvijā ieceļojošu Baltkrievijas pilsoni, kura transportlīdzeklim noteiktā kārtībā nebija veikta valsts tehniskā apskate. Lai šķērsotu valsts robežu ar automašīnu, kurai noteiktā kārtībā nav veikta valsts tehniskā apskate, vīrietis robežsargiem deva kukuli 50 eiro. Ar Dienvidlatgales prokuratūras lēmumu vīrietim piemērots naudas sods 10 Latvijas noteikto minimālo mēnešalgu jeb 5000 eiro apmērā, kas stāsies spēkā 10 dienu laikā.

Turpinām ziņas

Saskaņā ar akcīzes nodokļa likuma grozījumiem no nākamā gada 1. janvāra stājas spēkā vairākas izmaiņas akcīzes jomā. Vairākām akcīzes preču grupām mainās akcīzes nodokļa likmes – tabakas izstrādājumiem, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamiem šķidrumiem, to sagatavošanas sastāvdaļām (e-šķidrumi) un tabakas aizstājējproduktiem. No nākamā gada 1. janvāra mainās arī akcīzes nodokļa likmes piemērošanas kārtība bezalkoholiskajiem saldinātajiem dzērieniem un etilspirtam, kuri satur uztura bagātinātājus.  

Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori pagājušajā nedēļā konstatējuši 19 Āfrikas cūku mēra saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā Latvijā. Saslimšana konstatēta mežacūkām Tukuma, Rēzeknes, Madonas, Ludzas, Ogres, Kuldīgas un Dienvidkurzemes novados.  Līdz ar to mežacūku populācijā Latvijā Āfrikas cūku mēris šogad kopumā konstatēts 434 mežacūkām 27 novada 136 pagastos un vienā pilsētā.

Un vēl

Reizi nedēļā vai pat biežāk pārēsties mēdz katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs, liecina “Benu” aptiekas veiktā aptauja. Tajā secināts, ka regulāra pārēšanās un našķēšanās starp ēdienreizēm Latvijas iedzīvotāju vidū ir izplatīta parādība arī ikdienā. Kopumā reizi nedēļā vai pat biežāk pārēsties mēdz 27% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, tikmēr 61% respondentu starp ēdienreizēm regulāri našķējas. Tāpat pāris reižu mēnesī pārēsties mēdz 20% Latvijas iedzīvotāju, 22% to dara retāk nekā pāris reizes mēnesī, bet 25% respondentu norādījuši, ka nemēdz pārēsties. Salīdzinot rezultātus pēc dzimuma, secināms, ka nedaudz biežāk pārēdas sievietes. Vīriešu vidū vismaz reizi nedēļā pārēdas 25% respondentu, bet sievietēm šis rādītājs ir 28%.

Atstājiet komentāru