2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 23.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 23.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Drīzumā plānots atkal atvērt lielos vakcinācijas pret Covid-19 centrus; vandaļi izpostījuši kāpņu telpu Jēkabpilī, Pasta ielā 29; un Suitu kultūras centram – 20 gadu jubileja.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Policijā notiks amatpersonu rotācija; Viesītes pagastā ugunsgrēkā bojā gājis cilvēks; un Vecgada vakarā norisināsies - Sansusī Ziemas epizode 2021.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā medīt lūšus šosezon nebūs atļauts; Kur saņemt medicīnisko palīdzību Ziemassvētku un Jaungada brīvdienās? Un Vītolu fonds piedzīvojis Ziemassvētku brīnumu, saņemot lielu ziedojumu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Drīzumā plānots atkal atvērt lielos vakcinācijas pret Covid-19 centrus; vandaļi izpostījuši kāpņu telpu Jēkabpilī, Pasta ielā 29; un Suitu kultūras centram – 20 gadu jubileja.

Drīzumā plānots atkal atvērt lielos vakcinācijas pret Covid-19 centrus, tajā skaitā divus no tiem Rīgā. Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča informē, ka noteikti tiks pārorganizēti darba laiki vakcinācijas punktos tirdzniecības centros un vakcinācijas pārvietojamajos konteineros. Šobrīd tiekot strādāts, lai pārorganizētu izbraukuma vakcinācijas, kur līdz šim uzsvars bija uz mazāk apdzīvotām vietām, taču patlaban, pēc Juhņēvičas paustā, tiks mainīta pieeja, lai izbraukuma vakcinācijas notiktu vairāk pašvaldību telpās.

Daudz kritizētajā valdības lēmumā par ierobežojumu atvieglošanu laikā, kad pasauli sāk pārņemt Covid-19 omikrona paveids, politologs Filips Rajevskis saskata skaidru vadības ziņu sabiedrībai, proti, valdība lēmumus pieņem pati. Politologs Filips Rajevskis uzskata - valdība ar šādu lēmumu uzņemas politisko atbildību, un šķietami parāda, ka, lai arī šobrīd ir atvieglojumi, taču vajadzības gadījumā, ja atkal nāks grūtāki laiki, būs ierobežojumi. 

Eiropas Savienība paziņojusi par pārkāpuma procedūras sākšanu pret Poliju par Eiropas Savienības likumu ignorēšanu un par lēmumu, ka ES līgumu panti nav saderīgi ar Polijas likumiem. Eiropas Komisijas ieskatā pastāv nopietnas bažas par Polijas Konstitucionālo tribunālu un tā neseno tiesu praksi. Tikmēr Polijas tieslietu ministra vietnieks Sebastjans Kaleta Eiropas Savienības paziņojumu nosaucis par uzbrukumu Polijas konstitūcijai un poļu suverenitātei.

Turpinām ziņas

Norauti vadi, sabojātas pastkastītes, apzīmētas sienas un logu rūtis – šāda aina šonedēļ pavērās Jēkabpilī, Pasta ielas 29.mājas kāpņu telpā. Iespējams, ka bariņš jauniešu pirmssvētku laiku bija pavadījuši, sarīkojot savdabīgu izklaidi. Namu pārvalde informē, ka šī nav pirmā reize, kad Pasta ielas 29.mājā tiek izdemolētas koplietošanas telpas. Arī šoreiz postītāji centušies izpausties atbilstoši savam kultūras līmenim: spārdītas durvis un apķēpātas sienas, salauztas un norautas pastkastes, grīdas piemētātas ar konfektēm, papīriem, izsmēķiem un saulespuķu sēklām, salauzts krēsls, kas iemests pagalma akā. Par notikušo informēta policija.

Vilku medību sezonā Latvijā līdz šim jau ir nomedīti 220 pelēči, liecina Valsts meža dienesta šonedēļ publiskotie dati. Dienests aizvadītajā medību sezonā novērtējis vilku populācijas izplatību Latvijā, izvērtējis nomedīto un bojā gājušo vilku dzimuma un vecuma struktūru, analizējis populācijas pārmaiņu tendences pēdējos gados, noteicis dzīvnieku skaitu, kā arī apkopojis pieejamo informāciju par vilku postījumiem mājlopiem.cTiek uzsvērts, ka vilku populācijas stāvoklis Latvijā ir labvēlīgs un stabils. Pēc valsts meža dienesta aplēsēm Latvijā dzīvo apmēram tūkstoš 300 vilku.

Un vēl

Neatlaidīgs, nesavtīgs darbs, savas identitātes apzināšanās – tā varētu raksturot tos cilvēkus, kas vada un darbojas etniskās kultūras centrā "Suiti". Pirms 20 gadiem decembrī šī biedrība sāka savu darbu. Padarīto sen vairs nevar ierakstīt dažās lapaspusēs. Tā darbojas dažādos virzienos – saglabā, izzina, pētī, māca, dižojas un droši sper soļus arī pasaulē. Tuvākajā laikā biedrības padarīto varēs ieraudzīt grāmatās – tas būs pētījums par vilndrānām, savukārt nākamais ceļu pie lasītāja sāks izzinātais par pirkstaiņiem un dūraiņiem.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Policijā notiks amatpersonu rotācija; Viesītes pagastā ugunsgrēkā bojā gājis cilvēks; un Vecgada vakarā norisināsies - Sansusī Ziemas epizode 2021.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks ir pieņēmis lēmumu, ka 2022. gada 1. janvāra Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas Ekonomisko noziegumu pārvaldē, Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldē, kā arī Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldē dienesta interesēs notiks vadības rotācija. No 2022. gada 1. janvāra dienesta interesēs līdz 2024. gada 5. decembrim Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes priekšnieka amatā tiek pārcelts līdzšinējais Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks pulkvedis Pēteris Bauska. 

Tāpat arī no 1. janvāra Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka amatā līdz 4. aprīlim dienesta interesēs tiek iecelts līdzšinējais Kriminālistikas pārvaldes priekšnieks pulkvedis Pauls Krūmiņš. No 1.janvāra arī līdzšinējais Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes priekšnieks pulkvedis Andrejs Siņavins ieņems Kriminālistikas pārvaldes priekšnieka amatu.

Gaidāmajās svētku brīvdienās policija papildu ikdienas satiksmes kontrolei iespēju robežās rīkos pārbaudes dzērājšoferu kontrolei un īpašu uzmanību pievērsīs konkrētiem satiksmes apdraudējumiem. Iespēju robežās policija rīkos pārbaudes, kur uzsvars tiks likts uz to, lai autovadītāji nebrauc pie stūres reibumā, kā arī tiks pārbaudīta drošības jostu lietošana un tas, vai mazākie pasažieri tiek pārvadāti droši – ir piesprādzēti un atrodas sēdeklītī vai uz paliktņa.

Dienvidāfrikā, kur pirms mēneša tika identificēts jaunais Covid-19 omikrona variants, zinātnieki nākuši klajā ar pētījumu, no kura izriet, ka omikrona paveids varētu būt mazāk bīstams par delta un citiem Covid-19 variantiem, jo slimnīcās nonāk mazāk cilvēku ar smagu slimības gaitu. Cilvēkiem, kam no oktobra sākuma līdz 30. novembrim bija atklāta inficēšanās ar Covid-19 omikrona paveidu, bijis par 80% mazāks risks nonākt slimnīcā. Dienvidāfrikas zinātnieki gan brīdina, ka šos secinājumus nevajadzētu steigties vispārināt uz citām valstīm ar atšķirīgu iedzīvotāju struktūru un vakcinācijas līmeni.

Turpinām ziņas

Vakar plkst. 13.49 tika saņemts izsaukums uz Jēkabpils novada Viesītes pagastu, kur vienstāva dzīvojamā mājā dega istaba 20m2 platībā un mājoklī izveidojies spēcīgs piedūmojums. Ugunsdzēsēji glābēji pārmeklēja piedūmotās telpas un no ēkas iznesa cilvēku un nodeva to Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Cilvēks ugunsgrēkā gāja bojā. Plkst. 17.10 ugunsgrēks tika likvidēts. Notikuma vietā dūmu detektora brīdinošo skaņu ugunsdzēsēji glābēji nesaklausīja. 

Vakar Zemgalē tika saņemti arī divi izsaukumi, kur māju dūmvados dega sodrēji. Šādi izsaukumi tika saņemti uz Aizkraukles novada Pļaviņām, kā arī uz Jelgavas novada Kalnciema pagastu. Salam pieņemoties spēkā, iedzīvotāji arvien aktīvāk izmanto apkures ierīces. Tādēļ vēl jo vairāk ir svarīgi ievērot drošas ekspluatācijas noteikumus. Apkures sezonā daļa no traģiskajiem ugunsgrēkiem izceļas tieši nepareizas vai bojātas apkures ierīču ekspluatācijas dēļ. Iedzīvotāji krāsnis pārkurina un uz tām žāvē drēbes, neaiztaisa ciet krāsns durtiņas, kā arī pie tām novieto degtspējīgus priekšmetus. Šo ugunsgrēku izcelšanos var novērst, ievērojot drošības noteikumus.

Un vēl

"Sansusī" komanda kopā ar prāvu mākslinieku pulku aicina Jauno gadu sagaidīt virtuālā vecgada speciālizlaidumā "Sansusī Ziemas epizode 2021". Savukārt devītais "Sansusī" festivāls Aknīstē notiks no 12. līdz 14. augustam. Vakars "Sansusī Ziemas epizode" sāksies 31. decembra pēdējās divās stundās (ap pulksten 22.00) un ilgs vismaz līdz pat nākamā gada otrajai rīta stundai. Gandrīz piecu stundu ilgā epizode būs skatāma virtuāli.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā medīt lūšus šosezon nebūs atļauts; Kur saņemt medicīnisko palīdzību Ziemassvētku un Jaungada brīvdienās? Un Vītolu fonds piedzīvojis Ziemassvētku brīnumu, saņemot lielu ziedojumu.

Valsts meža dienests 2021./2022. gada medību sezonā nenoteiks pieļaujamo lūšu nomedīšanas apjomu un neizsniegs lūšu medību atļaujas. Šāds lēmums saistīts ar lūša kā medījamas sugas statusa maiņu. Pēdējos gados vienā sezonā nomedījamo dzīvnieku limits bija 100 lūši. Lēmums pieņemts pēc sarunas ar Zemkopības ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Dabas aizsardzības pārvaldi, kuras kompetencē ir īpaši aizsargājamo sugu uzraudzība.

Pasaules Veselības organizācija brīdinājusi, ka turīgās valstis nevar izmantot balstvakcīnas, lai izvairītos no Covid-19, un ka balstvakcīnas var pagarināt pandēmiju. Organizācijas ģenerālsekretārs Tedross Adhanoms Gebreiesuss norādījis, ka trešā vakcīnas deva arī nav uzskatāma par nodrošinājumu pilnīgai rīcības brīvībai. Balstvakcīnas nevar uzskatīt par biļeti, lai rīkotu plānotas svinības. Pasaules Veselības organizācija brīdina, ka neierobežotas gada nogales svinības var izrādīties par jaunas inficēšanās avotu.

“Kantar TNS” aptaujā noskaidrots, kur iedzīvotāji plāno svinēt Ziemassvētkus. Visbiežāk Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 60 gadiem ir norādījuši, ka šogad Ziemassvētkus plāno svinēt savās mājās – to vēlas darīt 70%. Tikmēr teju ceturtā daļa jeb 23% svētkus plāno svinēt ciemos. 6% iedzīvotāju sacījuši, ka Ziemassvētkus šogad vispār nesvinēs, savukārt 5% par saviem svinēšanas plāniem vēl nav izlēmuši.

Krievijas galvaspilsētā Maskavā iedzīvotājiem sagādāta īpaša eglīšu izstāde. Tajā katrs koks izdekorēts tā, lai reprezentētu kādu citu pasaules pilsētu. Piemēram, Sarkanā krāsā rotāts koks, dekorēts Mulenrūžas tēmā, simbolizē Parīzi. Ar makaronu formām rotāta eglīte, kas veltīta kādam Itālijas kūrortam. Savukārt lietussargi un tramvaji rotā Lisabonas tematisko koku. Tas viss ir daļa no Maskavas projekta "Dizaineru Ziemassvētku eglīšu galerija". Šeit atrodama Vīne, Ņujorka, Pekina un Maskava. Zelta "Oskara" statuetes sveic Holivudu, savukārt ar pūcēm un burtiem rotāts koks attēlo Harija Potera pasauli.

Turpinām ziņas

Diskusiju krustugunīs Skrīveros pamanījies nonākt Aizkraukles novada domes deputāta Gunta Libeka aicinājums mainīt nosaukumu Andreja Upīša vārdā nosauktajai skolai un ielai. Kā informē Latvijas Radio, Libeks no Ncionālās apvienības, izpētījis Upīša darbību, kā rezultātā nācis klajā ar šādu priekšlikumu. Šis rosinājums sabiedrībā raisījis pamatīgu sašutumu. Deputāts balstījies Upīša ne kā rakstnieka, bet politiskā darbinieka gaitās – proti, ka Upītis atbalstījis padomju varu, aktīvi darbojies Komunistiskajā partijā un uzskatīts par līdzvainīgu daudzu latviešu iznīcināšanā. Tādējādi Upītis nav cienīgs, lai viņa vārdā nosauktu jebko.

Tikmēr bijušais Skrīveru novada domes priekšsēdētājs Andris Zālītis, kurš ir arī Aizkraukles novada domē, šo priekšlikumu neatbalsta. Kā ziņo portāls, Skrīveros Upīti vairāk vērtējot kā rakstnieku, nevis kā politisko darbinieku. Arī deputātu domas komisijas sēdē atšķīrās. Izrādās, ka "par" iniciatīvu balsoja tikai tās autors. Taču ar to nekas Skrīveros nav beidzies - sekojuši arī citi iesniegumi, kas saistīti ar Upīša darbību.  Dome pie šī jautājuma plāno atgriezties janvārī. Tāpat dome plāno ne tikai vērsties pie vēsturniekiem, lai analizētu situāciju, bet arī veikt aptauju iedzīvotāju vidū.

Nacionālais veselības dienests apkopjis informāciju, kur Ziemassvētku un Jaungada brīvdienu laikā saņemt medicīnisko palīdzību. Medicīniska rakstura padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos visu diennakti varēs saņemt, zvanot uz valsts organizēto Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Iedzīvotāji tiek aicināti sazināties ar tālruņa speciālistiem arī gadījumos, kad ir šaubas, vai palīdzība nepieciešama steidzamā kārtā vai arī to var saņemt pēc brīvdienām, vēršoties sava ģimenes ārsta praksē. Latvijas pilsētās medicīnisku konsultāciju ikviens varēs saņemt arī pie dežūrārstiem. Savukārt dzīvībai kritiskā gadījumā jāzvana Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam – 113.

Un vēl

Ziemassvētku brīnums pirms svētkiem piemeklējis Vītolu fondu - Austrālijas latviete 22. decembrī ziedojusi vienu miljonu Austrālijas dolāru. Kā raksta Vītolu fonds, ziedojums pārsteidz ne tikai ar savu apjomu, bet arī ziedotājas pēdējā gribas apliecinājumā pausto vēlmi palikt anonīmai. Ziedotāja ir Austrālijas latviete, kura strādājusi pavisam parastu darbu un, mūžībā aizejot, ziedojusi savā dzīvē uzkrāto. Vītolu fonds uzsver - ziedojums ir patiess brīnums.Saņemtais ziedojums nav tikai ārkārtīgi lielas labestības piemērs, tas ir patriotisms un Tēvzemes mīlestība, kas klusā nodomā turpinās piepildījumu caur jaunu cilvēku dzīvēm," raksta fonds.

Jau ziņots, ka Vītolu fonda mērķis ir stipendiju veidā palīdzēt spējīgiem, centīgiem jauniešiem studēt Latvijas augstskolās.

Atstājiet komentāru