2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 22.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 22.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Prognozē, cik lielu saslimstību varētu izraisīt omikrons; Uzņēmējiem aizkavējušās solītās grantu izmaksas; un Svētku laikā dievkalpojumus drīkstēs apmeklēt tā dēvētajā sarkanajā režīmā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Prezidents aicina iedzīvotājus atturēties no pulcēšanās svētkos; Jēkabpils reģionālās slimnīcas hemodialīzes nodaļa darbu turpina atjaunotās telpās; un Spānijā okeānā, iespējams, atrastas Hērakla tempļa drupas

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties : KNAB izbeidz kriminālprocesu pret Saeimas deputātiem Valaini un Nemiro ; Jēkabpils novadam  piešķir naudu nepareizi piedzīta nekustamā īpašuma nodokļa kompensēšanai; un  Ziemassvētku noskaņās tapusi jauna Mārtiņa Brauna dziesmas versija.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Prognozē, cik lielu saslimstību varētu izraisīt omikrons; Uzņēmējiem aizkavējušās solītās grantu izmaksas; un Svētku laikā dievkalpojumus drīkstēs apmeklēt tā dēvētajā sarkanajā režīmā.

Tirdzniecības centriem būs atļauts strādāt brīvdienās un svētku dienās, kā arī pasākumi gadu mijā no 31. decembra uz 1. janvāri varēs notikt bez laika ierobežojuma. Līdz šim rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu bija noteikts liegums sniegt saimnieciskos pakalpojumus tirdzniecības centros brīvdienās un svētku dienās.

Pat pie "lokdaunam" līdzīgiem ierobežojumiem, panākot nevakcinēto personu kontaktu samazinājumu par 40% un vakcinēto personu kontaktu samazinājumu par 30%, omikrons varētu izraisīt saslimstības pieaugumu, kas kulminētos februāra vidū ar teju 15 tūkstoši jaunu Covid-19 gadījumu dienā un 4 tūkstoši 550 vienlaikus stacionēto Covid-19 pacientu, valdības sēdē vakar skaidroja Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas speciālists Ņikita Trojanskis. 

Savukārt gadījumā, ja pēc nākamā gada 11.janvāra pašreizējie ierobežojumi netiek mīkstināti un lokdauns nav ieviests, pastāv kontaktu samazinājums vakcinēto vidū par 10% un nevakcinēto - par 20%, tad šis pieaugums varētu sasniegt 20 tūkstoši jaunu Covid-19 gadījumu dienā, savukārt slimnīcās pīķa laikā varētu būt ap 6 tūkstoši Covid-19 pacientu. Pēc Trojanska paustā, patlaban nav pilnīgas skaidrības par omikrona izplatības ātrumu, līdz ar to eksperti veidojuši vairākus modeļus, balstoties uz dažādiem tā izplatības ātrumiem. 

Latvijā līdz šim konstatēti 53 Covid-19 omikrona paveida gadījumi. Lielākā daļa no tiem ir ievesti no ārvalstīm, bet pārējie ir sekundāri gadījumi, proti, saslimušo kontaktpersonas. Lielākā daļa inficēšanās gadījumu konstatēta pateicoties testēšanai lidostā.

Krievija turpina "nepamatotu un neizskaidrotu" karaspēka koncentrāciju pie Ukrainas robežām, neraugoties uz starptautiskajiem aicinājumiem panākt spriedzes deeskalāciju. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs norāda, ka Krievija pārvieto uz Ukrainas pierobežu arvien vairāk spēku - artilēriju, kaujas vienības, kaujas tankus, atsaucoties uz NATO izlūkošanas avotiem. ASV un Rietumu valstis uzskata, ka Krievija varētu gatavot jaunu uzbrukumu Ukrainai un tāpēc Ukrainas pierobežā sakoncentrējusi aptuveni 100 tūkstoši karavīru.

Jau ziņots, ka ASV prezidents Džo Baidens 7. decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV piemēros Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Divu pasaulē lielāko lidmašīnu ražošanas uzņēmumu vadītāji ir aicinājuši ASV valdību atlikt jaunu 5G telekomunikāciju pakalpojumu ieviešanu. “Boeing” un “Airbus” augstākā līmeņa vadītāji brīdinājuši, ka tehnoloģijai var būt “milzīga negatīva ietekme uz aviācijas nozari”. Aviācijas nozare un ASV Federālā aviācijas pārvalde ir paudušas bažas par iespējamiem traucējumiem, ko 5G var radīt sensitīvām gaisa kuģu iekārtām, piemēram, augstuma mērierīcei, kas izmanto radioviļņus.

Turpinām ziņas

Lai atvieglotu Covid-19 uzliesmojuma laiku ārkārtējās situācijas ierobežojumu skartajiem uzņēmējiem, Latvijā izstrādāta apgrozāmo līdzekļu grantu un algu subsīdiju programma, taču izmaksas aizkavējušās, jo Valsts ieņēmumu dienests veic papildu pārbaudes. VID skaidro, ka atbalsta maksājumu izmaksa uzņēmējiem jau ir sākta. Taču process esot aizkavējies, jo VID pamanījis, ka virkne uzņēmumu ārkārtējās situācijas mēnešos radikāli samazinājuši algas saviem darbiniekiem. Acīmredzot cerībā, ka starpību nosegs valsts subsīdijas. Tādēļ dienests pagarinājis pieteikšanās laiku līdz janvāra vidum un veic papildu pārbaudes.

Piedrujas robežapsardzības nodaļā, kur jāsargā gan sauszemes, gan ūdens robeža ar Baltkrieviju, pagājušajā nedēļā no robežas šķērsošanas atturēta lielākā migrantu grupa pusgada laikā. Robežsardzē norāda, ka visu pēdējo pusgadu nav bijis tik lielas grupas, kāda bija pagājušonedēļ – 43 cilvēki vienā reizē. Piedrujas nodaļas teritorijā robežlīnija apmēram 17 kilometru garumā vijas tieši pa vidu Daugavai. 

Un vēl

Valdība paplašinājusi to personu iespēju apmeklēt reliģisko darbību veikšanas vietas, kurām nav Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta. Ziemassvētku un Jaungada sagaidīšanas un atzīmēšanas laikā atsevišķas prasības tiek mazinātas,  proti, bez Covid-19 sertifikāta jeb tā dēvētajā “sarkanajā režīmā” dievnamos neierobežotu laiku vienlaicīgi drīkstēs atrasties ne vairāk par 10 apmeklētājiem iekštelpās, katram apmeklētājam nodrošinot ne mazāk kā 15 kvadrātmetrus. Tāpat šiem apmeklētājiem jālieto FFP-2 respiratori, ko pirms ieejas nodrošina reliģiskā organizācija. Valsts to iegādi nekompensēs.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Prezidents aicina iedzīvotājus atturēties no pulcēšanās svētkos; Jēkabpils reģionālās slimnīcas hemodialīzes nodaļa darbu turpina atjaunotās telpās; un Spānijā okeānā, iespējams, atrastas Hērakla tempļa drupas

Bažās par Covid-19 vīrusa omikrona paveida strauju izplatību Valsts prezidents Egils Levits aicina iedzīvotājus atturēties no pulcēšanās svētkos. Viņš norāda, ka pašlaik iedzīvotājiem jābūt piesardzīgākiem un aicina atturēties no došanās uz pulcēšanās vietām. Viņaprāt, iespējams, būtu jānosaka formāli ierobežojumi.

Rīgā bez apstājis snidzis vairāk nekā desmit stundu garumā, kopumā sedzot ielas ar 15 - 20 centimetru biezu sniega kārtu, kas ir otrais lielākais piesnigušā sniega daudzums šajā mēnesī. Ielas minētajā laika posmā attīrītas sešas reizes, vairāk nekā 6 tūkstoši kilometru garumā. Tīrīšanas tehnika secīgi strādā ar pilnu jaudu uz maģistrālajām ielām un tiltiem, neskatoties uz to, ka snigšana turpinās un iztīrītās ielas ātri pārklājas ar jaunu un biezu sniega kārtu, apgalvo pašvaldībā. Tiek izmantots maksimālais pieļaujamais pretslīdes materiāla apjoms. Rīgā šodien izsludināts oranžais brīdinājums par snigšanu, kas turpināsies visas dienas garumā, redzamība pasliktināsies un ceļi būs slideni. Pašvaldība aicina pilsētas iedzīvotājus strādāt attālināti, ieplānot lielāku laiku ierastā maršruta veikšanai, kā arī rūpīgi pārdomāt transportlīdzekļu novietošanu, lai sniega tīrīšana ielās notiktu bez ierobežojumiem.

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Latvijas Sodu izpildes kodeksā. Tie paredz likvidēt slēgtā cietuma soda izciešanas režīma vidējo pakāpi, tādējādi paplašinot to personu loku, kam piemērojama nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana, nosakot elektronisko uzraudzību.

Tāpat arī Saeima konceptuāli atbalstīja grozījumus Administratīvo sodu likumā, kas pared sodīt par agresīvu uzvedību pret citu personu. Likumprojektā paredzēts sodīt par personas uzmācīgu vajāšanu, kas izpaužas kā personas izsekošana, novērošana vai nevēlama, uzmācīga un traucējoša saziņa ar šo personu. Administratīvo atbildību plānots piemērot neatkarīgi no tā, vai agresija īstenota, komunicējot ar personu tieši vai attālināti, tajā skaitā sūtot vēstules un publicējot informāciju sociālajos tīklos, kas vērsta uz nedrošības sajūtas radīšanu.

Turpinām ziņas

No šīs nedēļas Jēkabpils reģionālās slimnīcas Hemodialīzes nodaļa pacientu aprūpi turpina jaunās – modernās un atjaunotās telpās galvenajā stacionāra ēkā. Šobrīd hemodialīzes pakalpojumu ir iespējams nodrošināt vienlaicīgi četriem pacientiem – 3 pacientu vietas atrodas kopējā zālē, bet viena vieta – atsevišķā telpā jeb boksā ar nodalītu ieeju, kur procedūru iespējams veikt infekcioziem pacientiem. Tāpat iegādāts papildus hemodialīzes aparāts, iekārtota ērta darba vide medicīniskajam personālam un atsevišķa garderobe pacientu ērtībām. Šobrīd hemodialīzes pakalpojumu Jēkabpils reģionālajā slimnīcā 3 reizes nedēļā saņem 10 pacienti. Taču tuvākajā laikā plānots, ka nodaļā pacienti hemodialīzi saņems līdz sešām dienām nedēļā, kas uzlabos pakalpojuma pieejamību vismaz divas reizes. Plašāk lasiet un atjaunotās nodaļas foto skatieties portālā Radio1.lv.

16.decembrī SIA “Jēkabpils siltums” saņēmis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumu, ar kuru apstiprināts ,,Jēkabpils siltums” piedāvātais siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs. Tas stāsies spēkā no 2022.gada 1.janvāra un ir 65,52 eiro par megavatstundu bez PVN. Jaunais tarifs ir par 20.84 % augstāks nekā līdz šim spēkā esošais. SIA “Jēkabpils siltums” informē, ka arī jaunais tarifs var tikt mainīts vairākas reizes. Gadījumā, ja nākamajos mēnešos samazināsies dabasgāzes cena un attiecīgi izmaksas, tarifs tiks pārskatīts un samazināts, bet, ja dabasgāzes cena nesamazināsies un turpinās pieaugt, uzņēmums būs spiests atkārtoti pārskatīt un paaugstināt siltumenerģijas tarifu.

Un vēl

Spānijas arheologiem, iespējams, izdevies atrast mītiskā Hērakla jeb Herkulesa tempļa drupas. To savos darbos minējuši vairāki sengrieķu un senās Romas  autori. Zinātnieki ar aerofotogrāfiju un jauno tehnoloģiju palīdzību ēkas drupas atrada Atlantijas okeānā četru metru dziļumā netālu no Kadisas pilsētas. Taisnstūrveida konstrukcijas garums ir 300 metri, bet platums – 150 metri, un tajā varētu būt arī iekšējā osta vai piestātne. Iegūtie dati atbilst aprakstītajam seno feniķiešu monumentālajam kompleksam, kurā varēja iekļūt pa ceļu starp divām kolonnām, uz kurām bronzā bija atainoti varoņa Hērakla varoņdarbi.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties : KNAB izbeidz kriminālprocesu pret Saeimas deputātiem Valaini un Nemiro ; Jēkabpils novadam  piešķir naudu nepareizi piedzīta nekustamā īpašuma nodokļa kompensēšanai; un  Ziemassvētku noskaņās tapusi jauna Mārtiņa Brauna dziesmas versija.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nav saskatījis kukuļdošanu un izbeidzis kriminālprocesu pret Saeimas deputātiem Viktoru Valaini no ZZS un Ralfu Nemiro no grupas Neatkarīgie. KNAB informē, ka birojs iepriekš bija saņēmis kāda Dobeles novada pašvaldības deputāta iesniegumu, kurā bija pausta nostāja, ka šogad 9.septembrī parlamenta telpās Rīgā Saeimas deputāti "personu grupā pēc iepriekšējās vienošanās piedāvāja viņam kā kukuli Dobeles novada pašvaldības priekšsēdētāja vietnieka amatu par to, lai viņš, izmantojot savu dienesta stāvokli, apvienojoties ar pašvaldībā ievēlētajiem deputātiem balsotu par "neuzticības izteikšanu" tā brīža Dobeles novada pašvaldības priekšsēdētājam". KNAB pēc saņemta iesnieguma 17.septembrī sāka kriminālprocesu, tā gaitā pārkāpums netika konstatēts. 

Veselības aprūpes eksperti ir neizpratnē par valdības vakar pieņemtajiem Covid-19 izplatības ierobežojumu atvieglojumiem laikā, kad Covid-19 vīrusa omikrona paveida izplatība pieņemas spēkā. Valdība, no vienas puses, aicina svētkos nepulcēties, bet, no otras puses, dod zaļo gaismu Covid-19 "superizplatītāju notikumiem, vērtē infektologs Uga Dumpis. Viņš ir pārliecināts, ka pat viena diena, kurā pieļauj lielākus atvieglojumus, var smagi atspēlēties.

Onkoloģiskās slimības paciente Līga Pumpuriņa uzvarējusi tiesā par mūsdienīgu medikamentu apmaksu no valsts budžeta. Ja Veselības ministrija tiesas lēmumu nepārsūdzēs, zāles apmaksās visiem īstās policitēmijas pacientiem. Kopumā septiņi onkoloģijas pacienti, izmisuma mākti, iesūdzējuši valsti, lai saņemtu nepieciešamās zāles slimības ārstēšanai. Valsts apmaksā tikai tās zāles, kas ir kompensējamo zāļu sarakstā, bet tās ne vienmēr pacientam ir atbilstošas. Līgas Pumpuriņas cīņa ar valsti ir bijusi tik mērķtiecīga, ka cerība saņemt valsts atbalstu ir parādījusies arī citiem onkoloģijas pacientiem.

Turpinām ziņas

Kopš gadījuma, kad pirms vairākiem gadiem Liepājā nepareizā pieturvietā izkāpa, nomaldījās un vēlāk nosala piecus gadus vecais puisēns Ivans, pastiprināti tiek pievērsta uzmanība bērnu drošībai, pārvietojoties ar sabiedrisko transportu. Sabiedrisko mediju portals lsm.lv ziņo, ka Latvijas Televīzija saņēmusi satraucošu ziņu no Salas pagasta par neizprotamu autobusa šofera rīcību, neparedzēti izsēdinot pasažierus, kuru vidū bija arī astoņi bērni. Vecāki uzskata, ka šoferim vajadzējis sagaidīt, kamēr bērniem atbrauc pakaļ. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv. 

Valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai piešķīra 385 tūkstoši 950 eiro pārskaitīšanai 11 pašvaldībām, lai kompensētu ar nepareizi piedzītā nekustamā īpašuma nodokļa atmaksu saistīto palielinājumu par 2013., 2014. un 2015.gadu. Kompensācija par minēto periodu izmaksās arī Aizkraukles novada pašvaldībai - 26 tūkstoši 215 eiro un Jēkabpils novada pašvaldībai - 10 tūkstoši 994 eiro.

Un vēl

Ziemassvētku noskaņās tapusi jauna versija komponista Mārtiņa Brauna un dzejnieces Māras Zālītes skaņdarbam "Mēness šūpuļdziesma zemei". Dziesma savulaik radīta Raiņa lugas "Suns un kaķe" 1984. gada iestudējumam Jaunatnes teātrī, kuru veidojis režisors Uģis Brikmanis. Savu aktualitāti dziesmas mūzika un teksts ne uz brīdi nav zaudējuši arī šodien, aicinot aizdomāties par būtiskākajām dzīves vērtībām. Skaņdarba jaunāko versiju veidojuši dziedātājs un aranžētajs Roberts Memmēns un komponists Jānis Ķirsis.

Atstājiet komentāru