2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 20.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 20.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vāc parakstus ikviena pilsoņa tiesībām norādīt dokumentos norādīt tautību latvietis; Joprojām spēkā dzeltenais brīdinājums par situāciju Daugavā lejpus Jēkabpils; un Latvijas banka laiž klajā “Brīnumu monētu”

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pavļuts pieļauj jaunu ierobežojumu ieviešanu, nevis esošo atcelšanu no 11. janvāra; Jēkabpils "Lūšu" volejbolisti vakar Jelgavā izcīnīja Latvijas kausu; un Kādas ir siunoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku Ziemassvētkos?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Apstuiprināta jauna vakcīna pret Covid-19; Novembrī bezdarba līmenis pakāpās līdz 7,1%; un Kavējas vilciens Rīga-Zilupe un Zilupe-Rīga.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vāc parakstus ikviena pilsoņa tiesībām norādīt dokumentos norādīt tautību latvietis; Joprojām spēkā dzeltenais brīdinājums par situāciju Daugavā lejpus Jēkabpils; un Latvijas banka laiž klajā “Brīnumu monētu”

Līdz šim Latvijā vakcinācijas pret Covid-19 kursu noslēguši jau 46 cilvēki vecumā virs 100 gadiem. Seniori ir viena no galvenajām grupām, kuras vakcinācijas nepieciešamību tiek uzsvērta, lai mazinātu pandēmijas radīto pārslodzi slimnīcās. Līdz šim gan nav izdevies nodrošināt nepieciešami augstu senioru grupas vakcinācijas aptveri.

Krievija nevar diktēt NATO, kādai ir jābūt alianses nostājai reģionālās drošības jautājumos, svētdien vizītes gaitā Lietuvā sacīja Vācijas aizsardzības ministre Kristīne Lambrehte, vienlaikus Maskavas un Rietumu starpā saglabājoties spriedzei saistībā ar Krievijas karaspēka koncentrāciju Ukrainas pierobežā. Lietuvas apmeklējums ir pirmā Lambrehtes vizīte pēc nonākšanas aizsardzības ministra amatā.

Kā ziņots, Krievija pēc teju 100 tūkstoši karavīru izvietošanas Ukrainas pierobežā piektdien izklāstīja savus priekšlikumus attiecībā uz to, kā būtu ierobežojama ASV un NATO loma Austrumeiropā un postpadomju valstīs. Tāpat arī vēstīts, ka Rietumi draud Krievijai ar jaunām sankcijām, ja tās karavīri atkal iebruks Ukrainā.

Liepājniece Evija Reine kļuva par pirmo latvieti, kas noskrējusi 42,195 kilometru maratona distanci galējos zemeslodes dienvidos – Antarktīdas kontinentā. Distancē latviete pavadīja 4 stundas 6 minūtes un 11 sekundes, labojot astoņus gadus vecu sieviešu trases rekordu. Evija Reine parūpējās par jaunu trases rekordu (4:06:11), par 14 minūtēm neklātienes cīņā pārspējot Lielbritānijas pārstāves Fionas Ouksas 2013. gada sniegumu (4:20:02).
 
Iedzīvotāju iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" tiek vākti paraksti par grozījumiem Pilsonības un Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumos, lai paredzētu tiesības jebkuram Latvijas pilsonim, kad tiek veikta pases vai identifikācijas kartes maiņa, bez jebkādiem papildu kritērijiem norādīt sev tautību "latvietis". Iniciatīvas ierosinātājs Vilmārs Vītoliņš uzskata, ka nevienu nav jāspiež sevi saukt par latvieti, bet jebkuram Latvijas pilsonim vismaz vajadzētu dot tādu iespēju. 

Turpinām ziņas

Dzeltenais brīdinājums joprojām ir spēkā arī Daugavā lejpus Jēkabpils. Hidrologi norāda, ka nedēļas sākumā zemākās vietas un palienes pie Zeļķiem var tikt appludinātas. Ledus kustībai turpinoties Pļaviņu virzienā, ūdens līmenis svārstīsies arī šajā upes posmā. Ledus galvenokārt ir upes labajā krastā, kreisais krasts daļēji brīvs. Pļaviņās ledus sastrēguma galva virzās uz priekšu, bet sastrēguma aste atrodas augšpus Aiviekstes grīvai. Svētdienas, 19.decembra vakarā novērojumu stacijā Jēkabpils ūdens līmenis bija 3,56 metri virs noteiktās atzīmes, bet pie Zeļķu tilta 5,69 centimetri virs noteiktās atzīmes. Savukārt pie Pļaviņām – 9,73 metri virs noteiktās nulls atzīmes. 

Decembrī Jēkabpils slimnīcā ar traumām vērsušies 185 pacienti, to vidū arī ar gūtajām uz slidenajām pilsētas ietvēm. No 1.-15. decembrim Jēkabpils reģionālās slimnīcas Uzņemšanas nodaļā ar traumām vērsušies 185 pacienti, no kuriem 29 ir bērni. Slimnīcā skaidro, ka uzņemšanas nodaļā netiek fiksēts, kur tieši gūta trauma, tāpēc pateikt precīzu skaitu, cik no kopējā daudzuma ir gūts pakrītot uz slidenas ietves,  nevar. Taču zināms daudzums no kopējā skaita ir no kritieniem uz ietves, katru gadu ziemas mēnešos traumu ir vairāk, kas skaidrojams ar ielu/ietvju stāvokli.

Un vēl

Trešdien, 22. decembrī, Latvijas Banka izlaidīs sudraba kolekcijas 5 eiro monētu "Brīnumu monēta", kura aicina aplūkot pasauli iztēles gaismā, paverot ceļu uz brīnumiem un cerību. Monētā iekalts vēstījums, ka atšķirība starp brīnumu un ikdienu ir spējā ieraudzīt. Monētas centrālais vizuālais tēls ir gaismas stars, spožs punkts, kas top arvien platāks un atklāj vērotājam jaunu pasauli – tā parādās kā spilgts, krāsains augu motīvs. "Brīnumu monētas" grafisko dizainu veidojusi māksliniece Dana Jasinkeviča.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pavļuts pieļauj jaunu ierobežojumu ieviešanu, nevis esošo atcelšanu no 11. janvāra; Jēkabpils "Lūšu" volejbolisti vakar Jelgavā izcīnīja Latvijas kausu; un Kādas ir siunoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku Ziemassvētkos?

"Straujš saslimstības vilnis tuvākajās dienās sasniegs arī Latviju. Nezinām, cik smagi slimosim, tomēr saslims ļoti daudzi, vēl pirms 1.janvāra dienā var būt pat 3000 inficēto," ierakstā mikroblogošanas vietnē 'Twitter" dalās veselības ministrs Daniels Pavļuts. Daudzi pamatoti gaida atvieglojumus no 11.janvāra, kādus valdība solīja, izejot no mājsēdes novembrī. Veselības ministrs apšauba vai tas būs iespējams. Viņš ierakstā Twitter aicina kolēģus valdībā un koalīcijā “pārslēgt” domāšanu uz omikrona scenāriju, norādot, ka nevar izslēgt nopietnāku pasākumu ieviešanu.

Aizvadītajā diennaktī Latvijā atklāti 326 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi un reģistrēti 10 ar šo slimību sasirgušo nāves gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati. No visiem konstatētajiem inficēšanās gadījumiem 157 cilvēki ir nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 169 vakcinēti. No mirušajiem septiņi nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet trīs vakcinēti. 14 dienu kumulatīvais saslimšanas gadījumu skaits uz 100 tukstoši iedzīvotāju ir: 523,2

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret divām Jēkabpils pilsētas pašvaldības amatpersonām un divām fiziskām personām par iespējamu liela apmēra krāpšanu organizētā grupā, informē KNAB. Tāpat KNAB rosinājis uzsākt kriminālvajāšanu pret vienu no amatpersonām arī par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un prettiesisku svešas mantas piesavināšanos. 

Kā pirmdien, 20. decembrī, ziņo birojs, krimināllietā iegūtie pierādījumi liecina, ka divas Jēkabpils pilsētas pašvaldības amatpersonas organizētā grupā ar divām fiziskām personām, iespējams, vienojās par Jēkabpils pilsētas pašvaldības budžeta līdzekļu izkrāpšanu lielā apmērā. Fiziskās personas, kuru pārstāvētajam uzņēmumam noslēgts pakalpojumu līgums ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrību, rēķinos, iespējams, norādīja nepatiesu informāciju par piegādāto materiālu un veikto darbu apjomu, tādējādi saņemot samaksu no kapitālsabiedrības par faktiski neveiktiem darbiem.  

Izmeklētais noziedzīgais nodarījums, par ko paredzēta atbildība Krimināllikuma 177. panta trešajā daļā un 21. panta pirmajā un otrajā daļā, īstenots 2020. gadā laika posmā no aprīļa līdz decembrim. Tā rezultātā pašvaldībai radīts ne mazāk kā 124 tūkstoši 676 eiro mantiskais zaudējums.

Turpinām ziņas

Jēkabpils "Lūšu" volejbolisti vakar Jelgavā svinēja uzvaru "Cewood" Latvijas kausa izcīņā. "Lūši" finālspēlē ar rezultātu 3-2 pieveica savu principiālo pretinieci RTU/"Robežsardze"/"Jūrmala" komandu. Kausa ieguvējiem rezultatīvākais ar 22 punktiem bija Jānis Medenis, kurš bija uzvarētāju labākais spēlētājs arī blokā, šajā elementā gūstot četrus punktus. Vēl 19 punktus guva Ēriks Voroņko, bet 13, 12 un 11 punkti bija Zigurdam Adamovičam, Armandam Āboliņam un Vladislavam Blumbergam. 

Vīriešu fināla dalībnieki "Lūši" un RTU/"Robežsardze"/"Jūrmala" ir visu pēdējā laika vērtīgāko Latvijas trofeju finālisti, pie tam uzvarētāju parasti noskaidrojot piecu setu trilleros. Latvijas čempionātā uzvaru svinēja "Lūši". Tāpat jēkabpilieši divreiz šogad - februārī un septembrī - bija labāki Superkausa spēlē, bet Latvijas kauss kopš 2019.gada nogales glabājās RTU/"Robežsardze"/"Jūrmala" ofisā.

Daugavā pie Pļaviņām izveidojies ledus sastrēgums. Palienes un zemākās vietas posmā Jekabpils-Pļaviņas ir applūdušas. Šorīt pulksten 9ņos no rīta ūdens līmenis Daugavā pie Zeļķiem bija nedaudz krities kopš vakar vakara un bija 5,51 metrs virs noteiktās nulle atzīmes. Bet Daugavā pie Pļaviņām kopš vakar vakara ūdens līmenis ir cēlies par aptuveni desmit centimetriem un šobrīd ir 9,82 metri virs noteiktās atzīmes. Pastiprinoties salam, gaidāma jaunu vižņu veidošanās, kas var izraisīt ūdens līmeņa paaugstināšanos.

Un vēl

Šonedēļ Latvijā valdīs sals, turklāt daudzviet tas būs kailsals, jo īsajā darba nedēļā snigs maz, liecina prognozes. Būtiska sniega sega no jauna šodien un rīt veidosies Kurzemes austrumos un Zemgales rietumos, kur brīžiem snigs stipri. Virs Rīgas līča veidosies lieli gubu mākoņi, kas ziemeļu, ziemļaustrumu vēja ietekmē virzīsies uz Tukuma, Dobeles, Mērsraga, Kandavas un Talsu pusi. Šajā reģionā braukšanas apstākļi pasliktināsies. Veidosies 10–15 centimetru bieza sniega kārta.

Citviet Latvijā sniega būs maz, daudzviet līdz 24. decembrim valdīs kailsals. Īpaši Vidzemes rietumos un Zemgales austrumos, kur vietām sniega segas nebūs nemaz. Citviet Latvijā šajā darba nedēļā snigs pavisam maz, bieži uzspīdēs saule. Gaisa temperatūra naktīs lielākoties būs -7...-12 grādi, valsts austrumos trešdienas un ceturtdienas agrā rītā vietām līdz -15...-20 grādiem. 

Sākoties Ziemassvētku brīvdienām, 24. decembrī, laiks kļūs mazliet siltāks, piekrastē Ziemassvētku vakarā iespējams pat neliels atkusnis. Latviju sasniegs plašāki sniega mākoņi, un Ziemassvētku brīvdienas visā Latvijā būs sniegotas. Gaisa temperatūra saglabāsies lielākoties zem nulles.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Apstuiprināta jauna vakcīna pret Covid-19; Novembrī bezdarba līmenis pakāpās līdz 7,1%; un Kavējas vilciens Rīga-Zilupe un Zilupe-Rīga.

Valsts AS “Latvijas valsts meži” valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks ir pieņēmis lēmumu atstāt uzņēmuma vadītāja amatu no 30. decembra. Strīpnieks darba gaitas turpinās lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrībā "Latraps". Latvijas valsts meži informē, ka Strīpnieks bijis “Latvijas valsts meži” valdes priekšsēdētājs kopš uzņēmuma dibināšanas 1999.gada oktobrī, ieņemot šo amatu vairāk nekā divdesmit gadus. Strīpnieks paziņojumā medijiem informē, ka pēc divdesmit gadiem Latvijas valsts mežos jau kādu laiku ir apsvēris lēmumu meklēt jaunu darba cēlienu un tieši šobrīd saņēmis vadības amata piedāvājumu no liela, privāta uzņēmuma ar sazarotu darbību un plašu nākotnes potenciālu, turklāt ar būtisku nozīmi visai Latvijas ekonomikai un sabiedrībai.

Eiropas Zāļu aģentūra pirmdien,  20. decembrī, ir ieteikusi apstiprināt uzņēmuma "Novavax" vakcīnas pret Covid-19 "Nuvaxovid" reģistrāciju, lai novērstu Covid-19 cilvēkiem no 18 gadu vecuma. "Nuvaxovid" ir piektā Eiropas Savienībā ieteiktā vakcīna Covid-19 profilaksei. Šī vakcīna ir veidota uz proteīna bāzes un kopā ar jau apstiprinātajām vakcīnām pandēmijas izšķirošajā fāzē sekmēs vakcinācijas kampaņas ES dalībvalstīs.

Pagājušajā nedēļā Latvijā vakcīnu pret Covid-19 saņēmuši gandrīz 200 bērni vecumā no 5 līdz 11 gadiem. Puse no tiem poti saņēmuši Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā. Visaktīvāk potēti 11 gadus veci bērni, taču vismazāk – sešgadnieki. Tikmēr daļā ārstniecības iestāžu šis process nav iesākts joprojām. Kā ziņots, Jēkabpils slimnīcā bērnu vakcināciju sāks no rītdienas, 21.decembra un tā notiks otrdienās. Vecākiem jāsazinās ar bērna ģimnenes ārstu vai slimnīcas vakcinācijas kabinetu.

Turpinām ziņas

2021. gada novembrī faktiskā bezdarba līmenis Latvijā bija 7,1%, kas salīdzinājumā ar oktobri ir par 0,4 procentpunktiem vairāk, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati. Vīriešu bezdarba līmenis novembrī pieauga par 0,3 procentpunktiem līdz 7,9%, savukārt sieviešu – par 0,6 procentpunktiem līdz 6,3%.

Lai arī nav viennozīmīgu datu par to, ka pirms 30 gadiem Rīgas jūras līcī ledus bijis vairāk, tomēr prognozes liecina, ka nākamās paaudzes aizsalušu jūru redzēs vien dažas reizes mūžā, norāda Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra okeanologs  Valters Žeižis. Ledus neesamību izteikti izjūt ūdens dzīvnieki.Viņš norāda, ka ledus darbojas kā tāds vāks, kas pārklāj ūdenstilpi. Ja vāka nav, tad jūra ir pakļauta visai vēja iedarbībai – tad ir vairāk vētru, viļņu darbība, ūdens tiek saduļķots. Ūdens organismiem tad iztrūkst miera periods. 

Un vēl

Saistībā ar kravas vilciena apstāšanos netālu no Zilupes kavējas pasažieru vilciens Rīga-Zilupe un Zilupe-Rīga, aptuveni divarpus stundas kavēšanās paredzēta vilcienam Rīga-Zilupe, kas no Rīgas izbrauca plkst.9.31 un pašreiz atrodas stacijā "Nerza". Savukārt 90 minūšu kavēšanās prognozēta vilcienam Zilupe-Rīga, kuram no gala stacijas vajadzēja izbraukt plkst.15.03. Pasažieru vilcienā Rīga-Zilupe apstāšanās brīdī bija palikuši divi pasažieri, kuri ar "Pasažieru vilciena" noorganizētu transportu tika nogādāti galapunktā. "Pasažieru vilciens" atvainojas pasažieriem un aktuālajai informācijai aicina sekot līdzi "Pasažieru vilciena" mājaslapā vai mobilajā lietotnē.

Atstājiet komentāru