2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 17.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 17.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Iekšlietu ministre iztur neuzticības balsojumu; Ceturtdienas pēcpusdienā Daugavā pie Jēkabpils izgājis ledus; un Krēmsiera "Philadelphia" ražotājs maksās 20 dolārus cilvēkiem, kuri Ziemassvētkos negatavos siera kūku.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Banka samazina valsts ekonomikas izaugsmes prognozes; Ogres krastos applūdušas vairākas mājas; Un Zasas muižas parks aicina baudīt ziemīgi gaismotu pastaigu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera gatava lemt par veselības ministra Daniela Pavļuta demisijas pieprasīšanu; Jēkabpilī bērnu vakcinācija notiks otrdienās;  un Diskomūzikas milži «Boney M» nākamvasar koncertēs Latvijā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Iekšlietu ministre iztur neuzticības balsojumu; Ceturtdienas pēcpusdienā Daugavā pie Jēkabpils izgājis ledus; un Krēmsiera "Philadelphia" ražotājs maksās 20 dolārus cilvēkiem, kuri Ziemassvētkos negatavos siera kūku.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka šodien laika periodā no plkst.10:00 līdz plkst.10:20, visā valstī uz trim minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārību un tās darbību, kā arī, lai konstatētu bojājumus vai traucējumus trauksmes sirēnu darbībā un to skaņas signāla dzirdamībā. Šajā dienā iedzīvotājiem nav pamata uztraukties un nekāda turpmākā rīcība nav nepieciešama, jo tā ir kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude. 

Saeima vakar ar 52 balsīm pret un 20 balsim par neatbalstīja opozīcijas priekšlikumu izteikt neuzticību iekšlietu ministrei Marijai Golubevai no Attīstībai Par saistībā ar Valsts policijas rīcību, šā gada 6. decembrī vairākkārt aizturot opozīcijas deputātu Aldi Gobzemu, kura rīcībā tiesībsargi konstatēja virkni likumu pārkāpumu. Opozīcijas deputāti rosināja izteikt neuzticību ministrei, jo Latvijas Republikas Satversmes 29. pants nosaka, ka Saeimas locekli nevar apcietināt, izdarīt pie viņa kratīšanas, ne citādi aprobežot viņa personas brīvību, ja tam nepiekrīt Saeima. Taču policija šo satversmes likumu neievēroja. 

Savākts nepieciešamais parakstu skaits par ārkārtas sēdes sasaukšanu neuzticības izteikšanai Rīgas mēram Mārtiņam Staķim no Progresīvie Par un vicemēram Vilnim Ķirsim no Jaunās Vienotības. Ārkārtas sēdes sasaukšanai nepieciešams vienas trešdaļas jeb 20 deputātu paraksti. Par ārkārtas sēdes sasaukšanu esot parakstījušies visu opozīcijas frakciju deputāti no "Saskaņas", Gods kalpot Rīgai un Latvijas Krievu Savienības. Pagaidām nav zināms, kad varētu tikt sasaukta ārkārtas sēde.

Ar pārliecinošu balsu vairākumu vakar Aizkraukles novada domes sēdē apstiprināta jaunizveidotās Kultūras pārvaldes vadītāja. Pretendents uz jauno amatu tika meklēts iekšējā konkursā, uz kuru gan pieteicās tikai viens kandidāts – novada domes priekšsēdētāja dzīvesbiedre. Pēc teritoriālās reformas Aizkraukles novadā ir vairāk nekā 50 kultūrvietu. Tāpēc ticis lemts par Kultūras pārvaldes izveidi. Iniciatīva šādai struktūrai nākusi no Aizkraukles Kultūras centra direktores Antas Teivānes. Rezultātā konkursā gan pieteikusies tikai pati idejas autore Anta Teivāne. Turklāt vienīgā pretendente un konkursa uzvarētāja ir civillaulībā ar novada domes priekšsēdi.

Turpinām ziņas

Daugavā pie Jēkabpils vakar pēcpusdienā sākās ledus un vižņu kustība un strauji cēlās ūdens līmenis pēc tam noplokot. Upe pie Jēkabpils patlaban ir brīva no vižņiem. Plašāk par situāciju Daugavā ceturtdienas pēcpusdienā stāsta Jēkabpils novada pašvaldības Vides un civilās aizsardzības nodaļas vadītājs Ilmārs Luksts.

Audio

Un vēl

Uzņēmums "Kraft" izmanto savu krēmsiera "Philadelphia" trūkumu kā mārketinga iespēju. Tikai dažas dienas Ziemassvētku brīvdienu periodā ierobežots skaits cilvēku varēs iztērēt 20 ASV dolārus par desertu un iekasēt to no krēmsiera "Philadelphia" ražotāja "Kraft", vēsta raidsabiedrība CNN. Uzņēmuma priekšnosacījums - cilvēki, kuri nevar izcept siera kūku, jo nevar veikalā atrast krēmsieru, var iegūt citu desertu, ko ražojis uzņēmums. Šodien un rīt līdz 18 tūkstoši cilvēku ASV būs iespējas saņemt atlīdzību par svētku cienastu. Uzņēmumam "Kraft" šī kampaņa ir veids, kā mīkstināt triecienu, ka svētku laikā krēmsieri veikalos iztrūks, nesabojājot zīmola reputāciju.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Banka samazina valsts ekonomikas izaugsmes prognozes; Ogres krastos applūdušas vairākas mājas; Un Zasas muižas parks aicina baudīt ziemīgi gaismotu pastaigu.

Latvijas Banka samazinājusi iekšzemes kopprodukta pieauguma prognozi šim gadam no iepriekš lēstajiem 5,3% līdz 4,6%. Vienlaikus Latvijas Banka samazinājusi Latvijas ekonomikas pieauguma prognozi 2022.gadam no septembrī prognozētā 5,1% līdz 4,2%, bet 2023.gadā Latvijas IKP pieaugums lēsts 4% apmērā, salīdzinot ar iepriekš prognozētajiem 3,8%. Savukārt 2024.gadā Latvijas IKP pieaugumu Latvijas Banka prognozē 3,3% apmērā. Latvijas Bankas norāda, ka Latvijas IKP pieauguma prognozes 2021. un 2022.gadam samazinātas, atspoguļojot pandēmijas ietekmi uz tautsaimniecību.

Ieguldot vairāk kā 20 miljonus eiro, nekustamā īpašuma attīstītājs Pillar Capital, AS šonedēļ nodevis ekspluatācijā vienu no lielākajiem un modernākajiem loģistikas centriem Rīgā — A6 Loģistikas parku, Maskavas ielā 462. Jaunā loģistikas parka būvniecības darbi tika uzsākti 2020. gada jūlijā, to ietvaros izveidots vienots loģistikas un noliktavu parks, izbūvējot vairāk nekā 30 tūkstoši m² jaunas noliktavas platības.  A6 ir pirmais loģistikas parks Latvijā, kur BREAAM jeb ar pasaulē visizplatītāko metodi ēku ilgtspējības novērtēšanai un sertificēšanai, ēku ilgtspējas standarti ieviesti jau projektēšanas stadijā. 

Francija ar likumu uzlikusi par pienākumu lielajiem uzņēmumiem palielināt sieviešu skaitu vadošajos amatos un publiski ziņot par progresu šajā jomā. Likums aicina uzņēmumus ar vairāk nekā 1000 darbiniekiem līdz 2027.gadam nodrošināt, ka 30% no vadītājiem un vadības komiteju locekļiem ir sievietes, un līdz 2030.gadam panākt, ka sieviešu proporcija šajos amatos sasniedz 40%. Jaunā likuma mērķis ir panākt sievietēm īstu ekonomisko un profesionālo vienlīdzību.

Turpinām ziņas

Piektdienas rītā applūduši daži māju pagalmi Ogres krastos. Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka no rīta saņemts izsaukums uz Ogresgalu, kur bijusi nepieciešama arī vienas ģimenes evakuācija, tomēr drīz pēc tam situācija uzlabojusies, ūdens līmenis konkrētajā vietā pazeminājies. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs aizvadītajā naktī izplatīja brīdinājumu par Ogres upes palieņu applūšanu posmā no Lielpečiem līdz Ogrei. Ogrē vakar sāka iet ledus, kas izraisījis ūdens līmeņa paaugstināšanos.

Savukārt Jēkabpils apkārtnē palienes applūda jau vakar, bet naktī lielākās ledus masas aizgājušas zemāk pa upi un Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis krities par aptuveni pusmetru. Pie Zeļķu tilta turpinās ledus sablīvēšanās un ūdens līmeņa kāpšana, tur joprojām spēkā brīdinājums par palieņu applūšanu.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs no "Attīstībai/Par!" parakstījis rīkojumu par Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības domes saistošo noteikumu darbības apturēšanu saistībā ar nodevas paaugstināšanu par iebraukšanu pilsētā un nodevas piemērošanas perioda paildzināšanu no pieciem mēnešiem līdz kalendāram gadam.

 Jau ziņots, ka šī gada 30. septembra domes sēdē pašvaldības deputāti lēma no 2022. gada 1. aprīļa noteikt iebraukšanas maksu visa gada garumā, turklāt caurlaides cenu nosakot trīs eiro apmērā līdzšinējo divu eiro vietā. 

Un vēl

Zasas muižas parks no rītdienas, 18.decembra līdz Zvaigznes dienai, nākamā gada 6.janvārim gaidīs ikvienu interesentu, lai vakaros baudītu ziemīgi gaismotu pastaigu. Parka teritorijā vairāki gaismas objekti, netradicionāla Ziemassvētku egle un, protams, brīnišķa svētku sajūta! Pastaigas laikā lūdz ievērot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus!

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera gatava lemt par veselības ministra Daniela Pavļuta demisijas pieprasīšanu; Jēkabpilī bērnu vakcinācija notiks otrdienās;  un Diskomūzikas milži «Boney M» nākamvasar koncertēs Latvijā

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padome šodien vienojās, ka lems par veselības ministra Daniela Pavļuta demisijas pieprasīšanu gadījumā, ja Veselības ministrija turpinās uzstāt uz aizliegumu tirdzniecības centriem brīvdienās un svētku dienās strādāt zaļajā režīmā. Tirgotāju ieskatā šādi ierobežojumi ir "Covid-19 izplatības veicinoša politika tirdzniecības nozarē", jo nemazina cilvēku savstarpējos kontaktus, tieši pretēji, tiek veicināta cilvēku mobilitāte uz tām tirdzniecības vietām, kas attiecīgajā brīdī var strādāt, veidojot nesamērīgas proporcijas starp cilvēku skaitu veikalā un rindām pie veikaliem ārpusē. Organizācijā uzskata, ka īpaši aktuāli tas ir pirmsvētku laikā, kad cilvēki pērk dāvanas Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs par iespējamo kukuļa piedāvāšanu Rīgas domes "Par/Progresīvie" frakcijas vadītājam Mārtiņam Kossovičam rosinājis apsūdzēt uzņēmēju Igoru Trubko, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Saskaņā ar likumu, prokuratūrai tuvākajā laikā jāizlemj, vai Trubko uzrādīt apsūdzību. Likums dod iespējas prokuratūrai arī pieņemt lēmumu par krimināllietas izbeigšanu, vai arī lietu nosūtīt atpakaļ tiesībsargājošajai iestādei ar norādījumiem par nepieciešamību veikt papildu izmeklēšanu.

Eiropas Savienība vērsīs jaunas sankcijas pret Krieviju, ja tā nolems iebrukt Ukrainā. Par to vienojās dalībvalstu vadītāji. Viņi arī mudināja Krieviju un Ukrainu atgriezties pie sarunu galda. Vācijas kanclers Olafs Šolcs aicinājis nepolitizēt jautājumu par gāzes cauruļvada „Nord Stream 2” nodošanu ekspluatācijā. Līderi kopīgā paziņojumā aicina Maskavu mazināt saspīlējumu, ko ir izraisījusi Krievijas karaspēka savilkšana pie robežas ar Ukrainu un tās agresīvā retorika. Tāpat Eiropas līderi mudināja atgriezties pie tā saucamā Normandijas formāta. Tā ietvaros Krievija, Ukraina, Vācija un Francija iepriekš tikās, lai spriestu par to, kā ieviest 2014. un 2015. gadā noslēgtās Minskas vienošanās par konflikta noregulēšanu Austrumukrainā.

Turpinām ziņas

Vakcinācijai pret Covid – 19 jau var pieteikt bērnus un pusaudžus vecumā no 5 līdz 11 gadiem. Vakcinācija pret Covid-19 šajā vecuma grupā notiek ar Pfizer-BioNTech bērnu vakcīnu Comirnaty. Bērnu vakcinēšanu pret Covid-19 būs iespējams veikt arī Jēkabpils reģionālās slimnīcas poliklīnikas vakcinācijas kabinetā. Bērnu un vecāku ērtībai ir noteikts atsevišķs laiks, kad tiks vakcinēti tikai bērni – no 21.decembra katru otrdienu no pulksten 10 līdz 12. Vakcinācijai poliklīnikā šobrīd jau var pieteikties: zvanot uz Jēkabpils vakcinācijas kabinetu –27824773. Tāpat arī bērnus vakcinācijai var pieteikt zvanot savam ģimenes ārstam, tuvākajā ārstniecības iestādē vai zvanot pa tālruni 8989.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs šodien izplatījis dzelteno brīdinājumu par iespējamiem plūdiem Daugavā, augšpus Pļaviņām. Daugavā, Jēkabpils - Zeļķu posmā, vakar gājis ledus. Pie Zeļķiem ledus sāka iet pēc plkst.16. Ledus iešana Jēkabpils - Zeļķu posmā turpināsies, ledus turpinās bīdīties Pļaviņu virzienā. Upe pie Zeļķu novērojumu stacijas pašlaik praktiski ir brīva no ledus, savukārt lejpus Zeļķiem veidojas ledus sablīvējums, tāpēc pie Zeļķiem turpina paaugstināties ūdens līmenis. Pie Jēkabpils izveidojušies ledus krautņi, bet pēc ledus iešanas ūdens līmenis pazeminājies.

Tuvākajās dienās zemākās vietas un palienes lejpus Jēkapils, pie Zeļķiem, var tikt appludinātas. Ledus kustībai turpinoties Pļaviņu virzienā, ūdens līmenis paaugstināsies arī šajā upes posmā, prognozē sinoptiķi. Atgriežoties salam, upē veidosies vižņi, tie uzkrāsies Zeļķu- Jēkabpils posmā, tāpēc ūdens līmenis atsāks paaugstināties.

Un vēl

Ar diviem koncertiem – 27. augustā Dzintaru koncertzālē un 28. augustā Liepājas koncertzālē "Pūt, vējiņi!" – Latvijā viesosies slavenā diskomūzikas grupa "Boney M", prezentējot savu koncertšovu "The Sounds of Boney M". Iepriekšējo reizi mākslinieki Latvijā uzstājās 2019. gadā Rīgas Kongresu namā. "Boney M" uz skatuves uzstāsies kopā ar pavadošo grupu "Light Music Band". Koncertprogrammā iekļauti tikai grupas pasaulslavenākie hiti – tādi kā "Daddy Cool", "Ma Baker", "Belfast", "Sunny", "Rasputin", "Rivers of Babylon" un citi.

Atstājiet komentāru