2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 13.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 13.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pašvaldībām nav tiesību lemt par attālinātajām mācībām; Tieslietu ministrs sola rūpīgi izvērtēt noziedznieka izbēgšanu Jēkabpils cietuma; un Jēkabpils novada pašvaldība ar vides objektu pateicas par mediķu darbu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Infektologs pauž bažas par saslimstības rādītājiem pēc mājsēdes atcelšanas; Jēkabpilī pirmdien sāks asfalta izbūvi Brīvības ielas posma no Blaumaņa ielas; un Piešķirta ikgadējā Ojāra Vācieša literārā prēmija.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pašvaldībām nav tiesību lemt par attālinātajām mācībām; Tieslietu ministrs sola rūpīgi izvērtēt noziedznieka izbēgšanu Jēkabpils cietuma; un Jēkabpils novada pašvaldība ar vides objektu pateicas par mediķu darbu.

Attālinātās mācības skolās drīkst noteikt tikai normatīvajos aktos paredzētajos gadījumos un pašvaldībām nav tiesību lemt par attālināto mācību noteikšanu visās tās dibinātajās izglītības iestādēs kopumā. Ministrija uzsver, ka lēmumu par attālinātām mācībām jāpieņem katras izglītības iestādes vadītājam, savukārt izglītības iestādes dibinātājam ir jāpieņem lēmums par tā saskaņošanu. Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece no jaunās konservatīvo partijas uzsver, ka ministrija neatbalsta un neatbalstīs pašvaldību patvaļu spēkā esošo noteikumu interpretācijā. Skolēniem ir jāmācās klātienē un, tikai objektīvi pamatojot, var būt pieļaujamas kādas izņēmuma atkāpes.

Saeima vakar par NATO Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāju apstiprināja Ati Lejiņu no "Jaunās Vienotības". Iepriekš delegāciju vadīja "Jaunās Vienotības" deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš, kurš devies mūžībā. NATO Parlamentārā asambleja ir 1955. gadā dibināta konsultatīva starpparlamentāra organizācija, kas apvieno Ziemeļatlantijas līguma organizācijas valstu parlamentāriešus. Saeimā norādīja, ka Parlamentārā asambleja veido saikni starp NATO un dalībvalstu parlamentiem, stiprina politisko dialogu, kā arī veicina sabiedrības atbalstu alianses politikai.

Latvijā reģistrēta kompānija, iespējams, tikusi izmantota, lai atmazgātu desmitiem miljonu dolāru ASV izkrāptas naudas. Runa ir par virtuālās valūtas maiņas platformu "Chatex", kas pēc ASV sankciju piemērošanas darbību apturējusi. Firmas juridiskā adrese reģistrēta ēkā, kas daļēji pieder Saeimas deputātes Jūlijas Stepaņenko, no partijas "Latvija pirmajā vietā", firmai. Deputāte uzsvēra, ka par to neko nav zinājusi, vēstīja Latvijas Televīzija. Par SIA “Chatextech” saistību ar naudas atmazgāšanu Valsts ieņēmumu dienests uzzināja no ASV iestādēm. VID norāda, ka lietas apjomi ir lieli. Runa esot par daudziem desmitiem miljonu dolāru, kas nozagti ASV. Taču caur Latviju nauda nav plūdusi. Tagad dienests SIA "Chatextech" darbību ir apturējis un piemērojis 100 tūkstoši eiro sodu.

Bijušā Valsts prezidenta Gustava Zemgala ģimene ar Latvijas Universitātes fondu un Latvijas Nacionālo vēstures muzeju izsludinājusi jauniešu eseju konkursu par Zemgala un viņa laikabiedru devumu Latvijai, kura balvu fonds ir tūkstoš eiro. Konkurss tiek rīkots ar mērķi veicināt izpratni par pilsoniski aktīvu personību lomu vēsturē visai sabiedrībai nozīmīgu ideju īstenošanā, rosinot pārdomas par mūsdienu Latvijas valsti un sabiedrību, tās izaicinājumiem. Eseju konkursa rezultāti tiks paziņoti līdz 2022.gada 28.februārim nacionālā vēstures muzeja tīmekļvietnē "lnvm.lv". 

Turpinām ziņas

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns apzinās iespējamos riskus saistībā ar bēgšanas mēģinājumu Jēkabpils ieslodzījuma vietā un uzskata, ka noziedznieka izbēgšanas fakts tiek rūpīgi analizēts un izvērtēts. Bordāns ieradās Jēkabpils cietumā, lai novērtētu konkrēto situāciju un iespējamos riskus esošajā infrastruktūrā, ņemot vērā ieslodzītā bēgšanu no cietuma teritorijas šā gada 8.novembrī. Tieslietu ministrs uzskata, ka šis gadījums vēlreiz ir apliecinājums, ka Latvijā nepieciešama droša un mūsdienu prasībām atbilstoša ieslodzījuma vietu infrastruktūra. Tikšanās laikā tika apspriesta nepieciešamība veikt izmaiņas kriminālatbildības noteikšanā par bēgšanu no īslaicīgās aizturēšanas vai ieslodzījuma vietām, lai sasniegtu soda mērķi un novērstu šādas noziedzīgas darbības.

Jēkabpils vizītes laikā Bordāns tikās arī ar Jēkabpils novada domes priekšsēdētāju Raivi Ragaini un priekšsēdētāja vietnieku Aivaru Vanagu, lai apspriestu aktuālos bērnu tiesību aizsardzības jomas jautājumus gan saistībā ar bāriņtiesas darbu, gan par Latvijas valstspiederīgo bērnu adopciju uz ārvalstīm.

Saskaņā ar valdības lēmumu par tirdzniecības organizēšanu no 15. novembra Rimi veikali visā Latvijā būs pieejami pircējiem katru dienu, ieskaitot brīvdienas un svētku dienas, savukārt veikalu darba režīms būs atkarīgs no konkrētā veikala izmēra un atrašanās vietas. Pircēju ērtībai tiks pagarināti darba laiki iecienītākajos Rimi veikalos. Zināms, ka Jēkabpilī Rimi veikals, kas atrodas Vienības ielā tirdzniecības centrā Sēlija un Mini Rimi veikals, kas atrodas Nākotnes ielā tirdzniecības centrā Aura strādās “zaļajā režīmā”, tas nozīmē, ka ieeja šajos veikalos būs atļauta vakcinētiem vai Covid-19 pārslimojušiem cilvēkiem, kuri var uzrādīt sadarbīgspējīgus sertifikātus. Savukārt Mini Rimi veikals Jēkabpilī, Rīgas ielā strādās tā dēvētajā “sarkanajā režīmā” un būs atvērts visiem pircējiem kā līdz šim.

Un vēl

Lai uzmundrinātu mediķus un pateiktos par paveikto šajā pandēmijas laikā, Jēkabpils novada pašvaldība Jēkabpils reģionālās slimnīcas  teritorijā ir uzstādījusi pagaidu vides objektus sirds formā. Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis uzsver, lai šīs sirdis ik dienu ir kā atgādinājums tam, ka mēs novērtējam mediķu darbu.  Raivis Ragainis teic paldies ārstiem, ārstu palīgiem, medmāsām, sanitāriem, tehniskajam personālam, neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem, medicīnas studentiem par pašaizliedzīgo darbu, cīnoties par cilvēku dzīvībām šajos sarežģītajos apstākļos! Tāpat arī pašvaldība valsts svētku dienā, ja to atļaus epidemioloģiskā situācija, plāno mediķiem dāvāt svētku koncertu, kas noritēs "zaļajā režīmā" Krustpils kultūras namā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Infektologs pauž bažas par saslimstības rādītājiem pēc mājsēdes atcelšanas; Jēkabpilī pirmdien sāks asfalta izbūvi Brīvības ielas posma no Blaumaņa ielas; un Piešķirta ikgadējā Ojāra Vācieša literārā prēmija.

Pastāv bažas par to, ka pēc 15.novembra, kad valstī beigsies "lokdauns" un tiks mazināti drošības pasākumi, varētu apstāties pašreizējais saslimstības ar Covid-19 sarukums, tā uzskata infektologs Uga Dumpis. Tādēļ, pēc infektologa paustā, īpaši svarīgi ir tas, par cik saslimstība samazināsies tieši šajā nedēļas nogalē un nākošās nedēļas sākumā. Eksperta ieskatā daudz kas ir atkarīgs arī no tā, cik strauji bremzēsies vakcinācijas temps, jo drošības labad būtu vēlams vēl aptuveni 10% vakcinācijas aptveres pieaugums – ieteicams uz senioru rēķina. Vienlaikus netiekot izslēgts, ka varētu parādīties arī izteiktākas reģionālas atšķirības epidemioloģiskajā situācijā.

Latviešu literārajā valodā "Covid-19" vietā ir pieļaujams lietot latviešu valodai pielāgotu 1. deklinācijas lietvārdu "kovids", paziņojis Valsts valodas centrs. Ņemot vērā to, cik ilgi šī slimība jau ietekmē un turpinās ietekmēt gandrīz visu tautsaimniecību un sabiedrisko dzīvi, ir paredzams, ka Covid-19 no cilvēku apziņas tik drīz nepazudīs un tā nosaukums tiks vienkāršots. Jau šobrīd sarunvalodā un reizēm arī plašsaziņas līdzekļos novērojama forma "kovids". Izņēmumi, kuros ieteicams joprojām lietot oficiālo, starptautiski atpazīstamo slimības nosaukumu "Covid-19", ir medicīniski un zinātniski teksti, norāda valodnieki.

No visām 38 Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas valstīm Latvijā ir augstākais novēršamo nāves gadījumu skaits, kā arī otrais zemākais vidējā mūža ilgums, secināts organizācijas veselības aprūpes pētījumā. Latvijā novēršamo nāves gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir 405 gadījumi, savukārt zemākais rādītājs ekonomiskās sadarbības organizācijas valstu vidū ir Luksemburgā, kur 97 cilvēki uz 100 tūkstoši iedzīvotāju mirst priekšlaicīgi. Līdz ar augstāko novēršamo nāves gadījumu skaitu Latvijā ir arī otrais mazākais vidējais mūža garums ekonomiski attīstīto valstu vidū, kur šis rādītājs ir vidēji 81 gads, bet latvijā – 75,5 gadi.

Aicina darba devējus un darba meklētājus reģistrēties dalībai Nodarbinātības valsts aģentūras un Eiropas nodarbinātības dienestu tīkla EURES rīkotajā tiešsaistes darba dienā „Darbs un karjera Latvijā”, kas norisināsies 1. decembrī Eiropas darba dienu platformā europeanjobdays.eu.  Dalība pasākumā ir bez maksas!  Darba devējiem tā ir iespēja ne vien atrast uzņēmumam vajadzīgos speciālistus, bet arī popularizēt savu biznesu un veicināt tā starptautisku atpazīstamību, demonstrējot videomateriālus par savu uzņēmumu. 

Turpinām ziņas

No pirmdienas, 15.novembra Jēkabpilī, Brīvības ielas pārbūves projektā, posmā no Blaumaņa ielas līdz Celtnieku ielai, tiks uzsākta ielas šķembas virskārtas un asfalta apakškārtas izbūve.  Līdz ar to jāņem vērā, ka no 15.novembra minētajā ielas posmā būs būtiski satiksmes ierobežojumi. Kā informē SIA “Ošukalns” būvdarbu vadītājs Valerijs Vargulis, asfalta izbūve tiks uzsākta Brīvības ielā no Blaumaņa ielas puses, lai pēc iespējas ātrāk varētu atsākt satiksmes kustību Brīvības -Zvanītāju ielu krustojumā. Plānots, ka šajā posmā darbus pabeigs nedēļas laikā. Būvdarbu laikā tiks nodrošināta piekļuve īpašnieku īpašumiem, kā arī operatīvā un atkritumu savākšanas transporta kustība būvdarbu zonā. Asfaltēšanas darbu laikā, transporta kustībai autobraucēji aicināti izmantot apbraucamos ceļus - Zaļo un Dolomīta ielas. 

Bijušā Krustpils novada teritorijā, Atašienes pagastā, pabeigts objekts “Atašienes pagasta pārvaldes ēkas atjaunošana un energoefektivitātes paaugstināšana”. Kopumā objektā veikta ēkas termogrāfiskā apsekošana, energosertifikāta un būvniecības dokumentācijas izstrāde, ēkas fasāžu starppaneļu bloku šuvju hermetizācija, cokola siltināšana, cokola apmales atjaunošana. Būvdarbus objektā veica – SIA “ALBI GROUP”.  Kopējās būvniecības izmaksas – 61 tūkstotis 288 eiro ar PVN.

Un vēl

Par Ojāra Vācieša literārās prēmijas laureātu kļuvis dzejnieks Ivars Šteinbergs par savu pirmo dzejas krājumu "Strops", ko klajā laidusi izdevniecība "Neputns". Laureātam prēmiju 1000 eiro apmērā piešķir Ādažu novada dome. Literārās prēmijas ieguvēju tradicionāli paziņo 13. novembrī, Ojāra Vācieša dzimšanas dienā. Šogad uzvarētājs tika nosaukts īpašā videoierakstā, ko publiskoja Ādažu novada pašvaldība sadarbībā ar Ojāra Vācieša muzeju un Ojāra Vācieša biedrību.

Atstājiet komentāru