2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 12.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 12.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Nevakcinētie Saeimas deputāti nevarēs piedalīties parlamenta darbā; Jēkabpils cietumu darba vizītē šodien apmeklēs tieslietu ministrs; un Latvijā aug interese par lauksaimniecības zemes iegādi un nomu

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas dienesti ir gatavi lielam cilvēku skaita pieplūdumam uz robežas; Atklāj, kuras Latvijā ir pieprasītākās profesijas; un «Latvian Voices» laiž klajā videoklipu Imanta Kalniņa «Buramdziesmiņai»

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā astoņas reizes augstāka mirstība ar diagnosticētu Covid-19 nekā citās valstīs; "Latvijas dzelzceļš" fiksēs transportlīdzekļus, kas pārbrauktuvi šķērso pie aizliedzošā signāla; un Latvijā gaidāms apledojums un bieza migla

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Nevakcinētie Saeimas deputāti nevarēs piedalīties parlamenta darbā; Jēkabpils cietumu darba vizītē šodien apmeklēs tieslietu ministrs; un Latvijā aug interese par lauksaimniecības zemes iegādi un nomu

Saeima Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija vakar pēc koalīcijas priekšlikuma atbalstīja ieceri noteikt, ka nevakcinētiem vai Covid-19 nepārslimojušiem Saeimas deputātiem būs liegts piedalīties Saeimas darbā. Likumā paredzēts, ka no 15.novembra Saeimas darbā ir tiesīgs piedalīties tikai tāds deputāts, kurš var uzrādīt sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu vai kurš saņēmis klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai konsīlija atzinumu par vakcinācijas atlikšanu uz noteiktu laiku un uzrādījis sadarbspējīgu sertifikātu par negatīvu veiktā testa rezultātu.

Daugavpils reģionālajā slimnīcā vakcināciju pret Covid-19 aizvien nav uzsākuši aptuveni 300 darbinieki. Lielais vairākums ir tehniskie darbinieki, māsu palīgi un vairāki desmiti medmāsu. Ārstu vidū vien daži nevakcinētie. Ja tuvāko dienu laikā šie darbinieki vakcināciju vēl neuzsāks, tad tiks atstādināti. Rēķinoties ar to, būs stipri ierobežots slimnīcas darbs. Darbu visa slimnīca apturēt neplāno. Tomēr sāks ar poliklīniku, kur slēgs ciet visu, izņemot traumpunktu, rentgenu un vēl atsevišķus izmeklējumus, kurus nedrīkst apturēt. Arī pašvaldībā sola, ka palīgā nākšot pilsētas poliklīnika un bērnu poliklīnika. Kā zināms Daugavpilī patlaban ir visaugstākā saslimstība ar Covid-19 Latvijā.

Saeima galīgajā lasījumā atbalstījusi aizliegumu izmantot tā saucamās Georga lentes publiskos pasākumos, sapulcēs, gājienos un piketos. To paredz pieņemtie grozījumi Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā un likumā par sapulcēm, gājieniem un piketiem. Par pārkāpumu paredzēts brīdinājums vai naudas sods – fiziskai personai līdz 350 eiro, bet juridiskai – līdz 2 tūkstoši 900 eiro. 

Baltkrievijas vadonis Aleksandrs Lukašenko vakar piedraudēja, ka varētu bloķēt gāzes piegādes Eiropai, ja pret Baltkrieviju tiks noteiktas jaunas sankcijas saistībā ar migrantu krīzi. Polija ir brīdinājusi, ka migrantu pieplūduma dēļ varētu pilnībā slēgt robežu ar Baltkrieviju, bet Eiropas Savienība tuvākajā laikā gatavojas apstiprināt jaunas sankcijas pret Baltkrievijas amatpersonām un nacionālo aviokompāniju “Belavia”.

Turpinām ziņas

Šodien Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns un Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Juris Jurašs dosies darba vizītē apmeklēt Jēkabpils cietumu, lai tiktos ar Ieslodzījuma vietu pārvaldes un Jēkabpils cietuma vadību un izvērtētu Jēkabpils cietuma situāciju, kā arī apsekotu infrastruktūras stāvokli, ņemot vērā šā gada 8.novembrī notiesātā izbēgšanu no cietuma teritorijas.

Jau ziņots, ka 2021.gada 8.novembrī no Jēkabpils cietuma izbēga notiesātais Igors Korolis. Notiesātais, pateicoties Ieslodzījuma vietu pārvaldes Drošības daļas amatpersonām un Valsts policijas darbinieku operatīvai rīcībai tā paša notikuma vakarā tika aizturēts un nogādāts atpakaļ Jēkabpils cietumā.

No 15.novembra Latvijas Nacionālā vēstures muzeja digitālo resursu vietne "eMuzejs" papildināta ar jaunu video ierakstu sēriju "Vārda spēks Trešajā atmodā”. Tajā apkopotas žurnālista un publicista, pirmā Latvijas Tautas frontes priekšsēdētāja un Latvijas Augstākās padomes priekšsēdētāja pirmā vietnieka Daiņa Īvāna Trešās atmodas laikā teikto runu video rekonstrukcijas. Runu ieraksti ir nozīmīgs vēstures avots, kas noderēs gan izglītojošajam darbam muzejā, gan vēstures un sociālo zinību apguvei skolās.

Un vēl

Nedaudz vairāk kā uz pusi, salīdzinot ar tādu pašu periodu 2019. gadā, šogad audzis kreditēšanas darījumu apjoms valsts finanšu institūcijas „Altum” Latvijas Zemes fonda programmā. Pēdējā laikā pieaugusi interese arī par lauksaimniecības zemes nomu. Lielā mērā aktivitāti šajā nozarē ietekmē šogad pieaugušais lauksaimniecības zemes piedāvājums tirgū. Arī pieprasījums pēc zemes liels, to secinājuši gan Zemes fonda un pašvaldību speciālisti, gan paši lauksaimnieki. Zemes cenas Latvijas mērogā atšķirīgas dažādos reģionos. Tās nosaka zemes auglība, konkurences un attīstības iespējas, kā arī pašu zemju izmēru pielāgotība saimniekošanai. Lielākas cenas ir Zemgalē, kur ir bijuši ap 500 eiro, zemākās Latgalē – 50–70 eiro par hektāru. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas dienesti ir gatavi lielam cilvēku skaita pieplūdumam uz robežas; Atklāj, kuras Latvijā ir pieprasītākās profesijas; un «Latvian Voices» laiž klajā videoklipu Imanta Kalniņa «Buramdziesmiņai»

Valsts kanceleja šodien izsludinājusi atklātu konkursu uz Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieka amatu. Kandidāti aicināti iesniegt pieteikumus elektroniski līdz 2. decembrim. Galvenās kandidātiem izvirzītās prasības ir šādas: nevainojama reputācija, maģistra grāds tiesību zinātnes, komerczinības un administrēšanas, sociālās un cilvēkrīcības zinātnes, humanitārās zinātnes, pedagogu izglītības un izglītības zinātnes vai civilās un militārās aizsardzības jomā. Tāpat no kandidātiem tiek sagaidīta ne mazāk kā trīs gadu pieredze vadošā amatā, kā arī vēlama pieredze valsts pārvaldē. 

Latvijas dienesti ir gatavi lielam cilvēku skaita pieplūdumam un ir noskaņoti atvairīt visus mēģinājumus šķērsot robežu, intervijā Latvijas Televīzijai sacīja Valsts robežsardzes priekšnieks ģenerālis Guntis Pujāts. Kā ziņots, kopš vasaras Baltkrievijas kaimiņvalstis Polija, Lietuva un Latvija piedzīvo, kā uzskata ES, Baltkrievijas varasiestāžu organizētu Tuvo Austrumu migrantu pieplūdumu, taču pirmdien, 8. novembrī, pirmo reizi fiksēts masveida tūkstošiem migrantu iekļūšanas mēģinājums Polijā.

Lietuva vēlas pārliecināt Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomi lemt par humānā koridora izveidi tiem nelegālajiem migrantiem, kuri mēģinājuši caur Baltkrieviju nokļūt Eiropas Savienībā, bet tagad būtu gatavi atgriezties savās izcelsmes valstīs. Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis uzskata, ka šāds humānais koridors varētu tikt atvērts caur Grodņas lidostu. Lietuvas rīcībā ir informācija, ka starp migrantiem, kas atrodas Baltkrievijā pie Polijas robežas, ir tādi, kuri vēlētos atgriezties dzimtenē.

Vietnes WikiLeaks dibinātājs Džūljens Asanžs ir saņēmis atļauju apprecēties cietumā Londonā ar savu saderināto - vienu no viņa juristēm Stellu Morisu, kurai no Asanža piedzimuši divi dēli. Asanžs, kura izdošanu pieprasa ASV, kopš 2019. gada ir ieslodzīts Belmāršas cietumā Londonā. Morisa ar Asanžu iepazinusies 2011. gadā, kad viņa uzdevumā sākusi veikt pētījumus juridiskajos jautājumos. Intīmas attiecības ar Asanžu viņai izveidojušās 2015. gadā, kad Asanžs slēpās Ekvadoras vēstniecībā Londonā.

Turpinām ziņas

Latvijā joprojām trūkst atbilstošu speciālistu lielā daļā nozaru, tajā skaitā ne tikai informācijas tehnoloģiju un inženiertehniskajos amatos, informē personālatlases speciālisti. Tāpat darba roku trūkumu ļoti izjūt medicīna, ražošana, būvniecība, transports, izglītība un citas sfēras. Speciālisti norāda, ka pietrūkst kvalificētu speciālistu kā praktiskajos, tā arī tā dēvētajos "balto apkaklīšu" amatos. 

Sabiedriskā transporta pakalpojumi, starptautiskie pasažieru pārvadājumi un taksometru pakalpojumi arī pēc 15. novembra tiks nodrošināti bez sadarbspējīga sertifikāta. Vienlaikus, lai mazinātu saslimstības riskus, pieaugušajiem, kam nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, atlaides netiks piemērotas pašvaldību dotētajā sabiedriskajā transportā. Tāpat paliek spēkā noteiktā sabiedriskā transporta ietilpība – tā nedrīkst pārsniegt 80%. 

Sabiedriskajā transportā paliek spēkā iepriekš noteiktie drošības pasākumi par regulāru transportlīdzekļa dezinfekciju, tāpat ir jānodrošina pastāvīga salona dabiskā vēdināšana un sejas masku lietošana transportlīdzekļa vadītājam, ja vadītāja kabīne nav pilnībā atdalīta no salona. Savukārt pasažieriem paliek spēkā obligāta prasība visa brauciena laikā lietot sejas maskas. Tāpat, pasažieriem ir jāievēro distancēšanās.

Un vēl

A cappella vokālā grupa "Latvian Voices" klausītājiem piedāvā savu jaunāko veikumu – Imanta Kalniņa "Buramdziesmiņas" videoklipu, informēja grupa pārstāvji. Šīs dziesmas aranžijas autore ir Laura Jēkabsone. "Buramdziesmiņas" videoklipa tapšana bija iecerēta ne tikai par godu laikam, kad Latvijā tiek atzīmēti valsts svētki, bet arī laikam, kurā vēlamies sniegt nedaudz vairāk miera, saticības un līdzcietības.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā astoņas reizes augstāka mirstība ar diagnosticētu Covid-19 nekā citās valstīs; "Latvijas dzelzceļš" fiksēs transportlīdzekļus, kas pārbrauktuvi šķērso pie aizliedzošā signāla; un Latvijā gaidāms apledojums un bieza migla

Latvijā iepriekšējās nedēļas beigās bija astoņas reizes augstāka mirstība ar diagnosticētu Covid-19 nekā vidēji Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstīs, liecina Eiropas Slimību un profilakses centra apkopotie dati. Latvijā gan vairs nav augstākais mirstības rādītājs Eiropas valstu vidū, taču tas noticis nevis tādēļ, ka Latvijā šis rādītājs būtu samazinājies, bet gan tādēļ, ka mirstība vēl straujāk pieaugusi Rumānijā un Bulgārijā. Latvijā aizvadītajās divās nedēļās, no 25.oktobra līdz 7.novembrim, mirstības līmenis ar diagnosticētu Covid-19 sasniedza 274,7 gadījumus uz vienu miljonu iedzīvotāju. Tikmēr vidējais mirstības rādītājs ar diagnosticētu Covid-19 Eiropas valstīs šajā laikā bija 35,5 gadījumi uz vienu miljonu iedzīvotāju.

Latvijā šogad līdz septembrim reģistrēti 24 tūkstoši 103 mirušie, kas ir par 3 tūklstoši 500 jeb 17% vairāk nekā pagājušā gada deviņos mēnešos, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie provizoriskie dati. Mirstības pieaugumu izraisīja Covid-19 pandēmija, un šogad mirušo skaits katru mēnesi pārsniedza pagājušā gada attiecīgo mēnešu rādītājus. Lielākais mirušo skaits bija pagājušā gada nogalē un šī gada sākumā, kā arī pēdējās nedēļās mirušo skaits strauji pieaug. 

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par pagaidu papildus prasībām Saeimas deputātu un pašvaldību domju deputātu darbam", kas nosaka, ka no 15.novembra tiek apturētas pret Covid-19 nevakcinēto vai to nepārslimojošo pašvaldības domes deputātu pilnvaras. Tāpat grozījumi nosaka, ka nevakcinētiem vai Covid-19 nepārslimojušiem Saeimas deputātiem no 15.novembra būs liegts piedalīties Saeimas, tās komisiju un parlamenta citu institūciju sēdēs. Deputātam, kurš nebūs tiesīgs piedalīties Saeimas darbā, tiks pārtraukta mēnešalgas un kompensācijas izmaksa. Saeimas deputāta mēnešalgas un kompensācijas izmaksa tiks atjaunota ar dienu, kad deputāts Mandātu komisijai būs uzrādījis Covid-19 sertifikātu. Jau ziņots, ka Jēkabpils novada domē ir vakcinējuši 100% v isi deputāti.

2024.gadā Eiropas Parlamenta vēlēšanās plāno piedalīties 51% Latvijas iedzīvotājs un lielākā daļa cilvēku par svarīgāko ieguvumu no līdzdalības ES atzinuši iespēju Latvijas cilvēkiem strādāt ES, liecina Latvijas iedzīvotāju aptauja. EP biroja Latvijā uzdevumā šogad aptauju par iedzīvotāju gaidām un viedokli aktuālos jautājumos veica pētījumu kompānija "SKDS". 18% aptaujāto norādījuši, ka noteikti piedalīsies 2024.gadā paredzētajās Eiropas parlamenta vēlēšanās, 33% drīzāk piedalīsies, 18% noteikti nepiedalīsies, bet 16% drīzāk nepiedalīsies. Tikmēr 15% iedzīvotāju bija grūti pateikt atbildi minētajā jautājumā.

Turpinām ziņas

"Latvijas dzelzceļš" ir sācis uzstādīt jaunas aparatūras dzelzceļa pārbrauktuvēs, kas fiksēs transportlīdzekļus, kas pārbrauktuvi šķērso pie aizliedzošā signāla. Jaunās aparatūras ieviesīs, lai paaugstinātu drošību uz dzelzceļa pārbrauktuvēm un lai samazinātu pārkāpēju skaitu. Par plānu koncerns gan vēl plaši nekomentē, aizbildinoties, ka pagaidām viss norit testa režīmā. "Latvijas dzelzceļš" arī nav atklājis, kādām institūcijām informāciju par pārkāpējiem plānots sūtīt. Savukārt satiksmes eksperti ieceri vērtē atzinīgi, izsakoties, ka datus par pārkāpējiem būtu lietderīgi sūtīt policijai. 

Vairāki vietējie amatnieki un mājražotāji nosūtījuši vēstuli valdībai, aicinot atļautu rīkot gadatirgus pēc 15.novembra un Ziemassvētku tirdziņus. Mājražotāji pauž neizpratni par lēmumu atļaut strādāt lielajiem tirgiem "sarkanajā režīmā", bet īslaicīgo ielu tirdzniecību aizliegt pat "zaļajā režīmā". Vēstulē esot pausts vairāk nekā 2 tūkstoši 500 mājražotāju un amatnieku viedoklis, ka, aizliedzot gadatirgus un Ziemassvētku tirdziņus šī gada nogalē, daudzas mājsaimniecības un ģimenes "paliks bez iztikas līdzekļiem", jo 90% mājražotāju un amatnieku gadatirgi un Ziemassvētku tirdziņi esot vienīgais iztikas avots, turklāt Ziemassvētku produkcija neesot ikdienas prece - to nevarot glabāt mēnešiem vai gadiem.

Un vēl

Brīvdienās laiks Latvijā kļūs vēsāks, liecina prognozes. Nākamajā naktī vējš norims, veidosies plaša, bieza migla, gaisa temperatūra noslīdēs līdz -1...4 grādiem, vietām ceļi apledos. Lēnā vēja dēļ bieza migla daudzviet saglabāsies arī dienā, debesis būs pārsvarā apmākušās, bet lietus nav gaidāms. Temperatūra pakāpsies līdz 2...7 grādiem.

Svētdienas naktī migla pamazām izklīdīs, bet debesis lielākoties mākoņainas, brīžiem mazliet līs. Temperatūra naktī 0...5 grādi, maksimālā dienā – līdz 3...7 grādiem. Nākamās nedēļas pirmajā pusē naktīs gaidāms sals līdz 0...-5 grādiem, dienās gaiss iesils līdz 0...5 grādiem. Šajās dienās nokrišņu nebūs, bieži veidosies migla. Nākamās nedēļas otrajā pusē atgriezīsies siltāks laiks.

Atstājiet komentāru