2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 5.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 5.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Administratīvajā rajona tiesā šonedēļ straujš pieplūdums ar pieteikumiem saistībā ar prasību vakcinēties; Jēkabpilī notiek Draudzības alejas asfaltēšana; un Jūrā netālu no Daugavgrīvas mola atrod kuģa fragmentu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Paula Stradiņa slimnīcā brīvprātīgo darbu ar Covid-19 pacientiem šodien sāk 30 cilvēki; Šodien sākas solārā ziema; un Grupai ABBA pēc 40 gadu pārtraukuma iznācis albums.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pagājušajā diennaktī miruši vēl 43 slimnieki ar Covid-19; Koknesē ierīkota stēla Lāčplēša kara ordeņa kavalieriem; un Kādas ir jaunākās sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās un nākamnedēļ?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Administratīvajā rajona tiesā šonedēļ straujš pieplūdums ar pieteikumiem saistībā ar prasību vakcinēties; Jēkabpilī notiek Draudzības alejas asfaltēšana; un Jūrā netālu no Daugavgrīvas mola atrod kuģa fragmentu.

Saeima vakar noraidīja opozīcijas priekšlikumu par neuzticības izteikšanu veselības ministram Danielam Pavļutamno Attīstībai/Par.  Pārmetot Pavļutam neizdarību Covid-19 krīzē, Saeimas deputāti Māris Mičerevskis un Didzis Šmits iepriekš vāca parakstus par viņa demisijas pieprasījumu. Šo priekšlikumu parakstīja arī vairāki Zaļo un zemnieku savienības un partijas "Saskaņa" deputāti. Iepriekš arī Latvijas Ārstu biedrība pieprasīja veselības ministra Pavļuta demisiju. Šim aicinājumam pievienojās arī citas mediķu organizācijas. Savukārt valdības vadītājs Krišjānis Kariņš no Jaunās Vienotības, no savas puses ir pieņēmis lēmumu ļaut ministram turpināt strādāt.

Administratīvajā rajona tiesā šonedēļ straujš pieplūdums ar pieteikumiem saistībā ar Ministru kabineta rīkojumā noteikto pienākumu vakcinēties pret Covid-19 publiskajā sektorā strādājošajiem. Tiesā norāda, ka šobrīd ierosinātas 40 lietas, taču ienāk arvien jauni pieteikumi. Pirmo lietu par pienākumu vakcinēties tiesa skatīs 8. novembrī. Šajā lietā pienākumu vakcinēties apstrīdējusi Labklājības ministrijas ierēdne Sandra Rucka, liecina informācija tiesu kalendārā.
Jau ziņots, ka 15. novembrī stāsies spēkā nosacījums, ka visiem valsts un pašvaldību iestādēs un kapitālsabiedrībās strādājošajiem jābūt Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātam.

Saeima galīgajā lasījumā pieņēmusi grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā nosakot, ka pret Covid-19 vakcinētajiem, kuriem no vakcīnas saņemšanas radušās vidēji smagas komplikācijas vai smags kaitējums, tiek izmaksāta kompensācija. 

Ķīnas valdība mudina iedzīvotājus uzkrāt pirmās nepieciešamības preces, tādējādi gatavojoties iespējamai ārkārtējai situācijai. Tirdzniecības ministrija nemin konkrētu iemeslu šim paziņojumam, tomēr tas izskan laikā, kad Ķīna cenšas pilnībā izskaust Covid-19 un vietām ievieš stingrus ierobežojumus. Pēc valsts paziņojuma daļa iedzīvotāju, sevišķi gados vecāki ļaudis, paniski sākuši iegādāties virkni produktu, baidoties, ka nepaspēs nopirkt nepieciešamo. Līdz ar to šobrīd Ķīnā krasi pieaugušas pārtikas cenas.

Eiropa un Vidusāzija pašlaik ir Covid-19 izplatības epicentrs. Ja cilvēki turpinās slimot tik daudz kā tagad, tuvākajos mēnešos no koronavīrusa izraisītām komplikācijām nomirs vēl tūkstošiem cilvēku. Ar šādu drūmu prognozi vakar nācis klajā Pasaules Veselības organizācijas Eiropas reģionālais direktors Hanss Klūge. No visiem pasaulē atklātajiem saslimšanas gadījumiem pēdējā mēneša laikā aptuveni 60% reģistrēti Eiropā un Vidusāzijā. No visiem Covid-19 upuriem – aptuveni puse šajā reģionā.

Turpinām ziņas

Šīs darba nedēļas nogalē – vakar un šodien Jēkabpilī tiek pilnībā uzklāta pirmā asfalta kārta pārbūvējamajā Viestura ielas posmā un Draudzības alejā. Pašlaik notiek arī apgaismojuma montāža. Apgaismojums Draudzības alejā tiks pieslēgts nākošajā nedēļā. Tāpat notiek arī gājēju ietvju bruģēšana, kas turpināsies līdz to ļaus laika apstākļi.  Novembra beigās objektā plānots tehnoloģiskais pārtraukums. Asfalta virsējā kārta tiks ieklāta nākamā gada pavasarī.

Atšķirība starp vīriešu un sieviešu darba samaksu pērn, salīdzinot ar 2019. gadu, pārsniegusi 22%. Tā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Pirmais iemesls ir tas, ka sievietes strādā zemāk apmaksātās nozarēs. Taču, pat ja amats ir viens, plaisa ir mazāka, tomēr vēl arvien saglabājas. Tāpat arī sievietes no darba tirgus uz laiku “izkrīt” pēc bērna piedzimšanas. Pētījumi rāda, ka sievietei nepieciešami septiņi gadi, lai pēc bērna kopšanas atvaļinājuma sasniegtu līdzvērtīgu līmeni vīrietim, kurš darba tirgū bijis visu laiku. Līdzīgas tendences darba tirgū novērotas arī citās Eiropas Savienības valstīs, turklāt pandēmija situāciju tikai pasliktina.

Un vēl

Jūrā netālu no Daugavgrīvas mola zemūdens arheoloģijas entuziasts Jurijs Šendeļevs atradis kuģa daļu, informēja biedrībā "Bolderājas grupa". Biedrība ir nosūtījusi vēstuli Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldei par vēl vienu kuģa vraka atradumu. Biedrībā pieļauj, ka atradums, iespējams, varētu būt daļa no septembrī pludmalē atrastā kuģa vraka, nu jau jaunatklātā kultūras pieminekļa. Jau ziņots, ka Daugavgrīvas pludmalē atrasts vismaz 12 metrus garš kuģa vraks, kas, visticamāk, datējams ar 19.gadsimtu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Paula Stradiņa slimnīcā brīvprātīgo darbu ar Covid-19 pacientiem šodien sāk 30 cilvēki; Šodien sākas solārā ziema; un Grupai ABBA pēc 40 gadu pārtraukuma iznācis albums.

Paula stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā brīvprātīgo darbu ar Covid-19 pacientiem šodien sāk 30 cilvēki. Pārsvarā brīvprātīgajam darba slimnīcā pieteikušies cilvēki no Rīgas, bet ir arī atsevišķas personas no Rēzeknes un Liepājas. Visi brīvprātīgie ir ieguvuši Covid-19 drošības sertifikātus.  Plānots, ka brīvprātīgos iesaistīs tādos darbos kā slimnieku pagriešana uz sāniem, viņu ēdināšana, gultu pārklāšana, palīdzēšana pārvietoties. Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca ir otrā lielākā Covid-19 pacientu stacionēšanas slimnīca Rīgā.

Latvijā katru dienu no insulta mirst četri līdz pieci cilvēki, kampaņas "Laiks ir dzīvība" pasākumā sacīja neiroloģe Evija Miglāne. Speciāliste uzsvēra, ka desmit gadu laikā sabiedrības veselība ir uzlabojusies, jo 2011.gadā no insulta ik dienu mira līdz septiņi cilvēki. Miglāne norāda, ka cilvēkiem pēc 40 gadu vecuma it īpaši ir svarīgi pievērst uzmanību savai veselībai, jo profilaktiski pasākumi un veselīgs dzīvesveids būtiski samazina insulta un citu slimību iespējamību. Pērn no insulta Latvijā nomira tūkstoš 773 cilvēki. 

No nākamā gada obligātā iepirkuma komponentes maksājumu elektroenerģijas rēķinos plānots samazināt par 65%. Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs no Nacionālās apvienības norāda, ka Latvija, atšķirībā no lielas daļas Eiropas Savienības valstu, saistībā ar enerģijas cenu kāpumu izvēlējusies mērķētu palīdzību tām iedzīvotāju grupām, kurām varētu būt lielākās problēmas nomaksāt elektrības rēķinus. Tajā skaitā Vitenbergs minēja, ka ir ieviests atbalsts vakcinētajiem senioriem kopumā 40 miljonu eiro apmērā, kā arī tiek atbalstīti energoaizsargātie iedzīvotāji - daudzbērnu ģimenes, cilvēki ar invaliditāti un maznodrošinātie. Savukārt uzņēmējiem mērķētais atbalsts ir Energointensīvā programma, kura šobrīd tiek skaņota ar Eiropas Komisiju, lai vairāk nekā 200 uzņēmumiem, lielajiem elektrības patērētājiem, būtu pieejama atlaide.

Kompānijas “Microsoft” dibinātājs un ilggadējais vadītāja Bils Geitss brīdinājis par bioterorisma draudiem. Ietekmīgais uzņēmējs un filantrops kopā ar daudzu valstu līderiem patlaban Lielbritānijas pilsētā Glāzgovā piedalās klimata samitā. Geits sarunā ar nevalstiskās organizācijas pārstāvjiem norādījis, ka nākotnē nāksies tērēt miljardiem dolāru pētījumiem par epidemioloģisko drošību un īpašu mehānismu izstrādei infekcijas slimību apkarošanai. Viņš aicināja Pasaules Veselības organizāciju izveidot īpašu darba grupu epidemioloģiskās situācijas uzraudzībai. Šai struktūrai arī jāgatavojas iespējamiem bioteroristu uzbrukumiem un jāizstrādā scenāriji to seku likvidēšanai.

Turpinām ziņas

Šodien  Ziemeļu puslodē sākas solārā ziema jeb trīs tumšākie mēneši gadā. Laika posmā no 5. novembra līdz 5. februārim dienas ir visīsākās. Šodien Rīgā dienas garums būs 8 stundas un 50 minūtes, turpmākās septiņas nedēļas dienu garums turpinās sarukt, līdz 22. decembrī būs gada īsākā diena, kas ilgs 6 stundas un nepilnas 45 minūtes. Pēc tam dienu garums atkal pakāpenidski pieaugs, līdz 5. februārī sasniegs 8 stundas un 47 minūtes, tad solārā ziema būs beigusies.


Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti kopā ar Valsts meža dienesta un Valsts robežsardzes speciālistiem apsekojuši Latvijas–Baltkrievijas ārējo robežu gar nesen uzlikto pagaidu žogu, lai saskaņā ar apsekojuma rezultātiem varētu sagatavot ieteikumus dzīvnieku savainošanās riska mazināšanai. Dzīvniekiem dabā ir noteiktas takas un migrācijas ceļi. Tas labi redzams arī šajā situācijā, proti, atsevišķās vietās, kur jaunais žogs šķērso dzīvnieku ierasto migrācijas ceļu, ir bijuši mēģinājumi tikt pāri robežai. Mazākiem dzīvniekiem tas izdodas sekmīgi, taču ar savainojumiem. Lielajiem dzīvniekiem, piemēram, aļņiem žogs ir būtisks šķērslis. Viens no risinājumiem ir koridoru izveide žogā atsevišķās vietās, kas saskan ar dzīvnieku līdzšinējiem migrācijas ceļiem. Otra alternatīva ir skaņas atbaidīšanas iekārtu izvietošana robežas joslā.

Un vēl

Leģendārā zviedru grupa "ABBA" šodien izdod jaunu albumu, kas ir četrotnes pirmais ieraksts 40 gadu laikā. Grupas dalībnieki ir paziņojuši, ka šis pilnīgi noteikti būs "ABBA" pēdējais albums. "ABBA" devītais studijas albums saucas "Voyage". Tas ir pirmais grupas albums, kopš 1981.gadā iznākušā ieraksta "The Visitors". Par godu jaunā albuma iznākšanai nākamgad Londonā notiks vairāki koncertšovi, kuros neuzstāsies "ABBA" dalībnieki, bet viņu datoranimētie tēli. "ABBA" 1972. gadā izveidoja Agnēta Feltskūga, Bjērns Ulvēuss, Bennijs Andešons un Anni Frīda Lingstade. Kvartets darbību izbeidza 1982. gadā, bet oficiāli "ABBA" savu izjukšanu nekad nav izziņojusi.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pagājušajā diennaktī miruši vēl 43 slimnieki ar Covid-19; Koknesē ierīkota stēla Lāčplēša kara ordeņa kavalieriem; un Kādas ir jaunākās sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās un nākamnedēļ?

Latvijā aizvadītās diennakts laikā reģistrēts tūkstoš 821 jauns inficēšanās gadījums ar Covid-19 un saņemti ziņojumi par vēl 43 mirušiem Covid-19 slimniekiem. No inficētajiem tūkstoš 272 bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 549 bija vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 7,1%. No mirušajiem 39 cilvēki bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet četri vakcinēti. 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir 1652,8.

Slimnīcās aizvadītajā diennaktī nogādāti vēl 185 slimnieki ar Covid-19, bet izrakstīti 166 cilvēki, liecina Nacionālā veselības dienesta informācija. Kopumā stacionāros ārstējas tūkstoš 539 Covid-19 pacienti, tajā skaitā 246 ar smagu slimības gaitu.

Ceļošanas zema riska valstu sarakstā pašlaik ir tikai trīs Eiropas valstis – Spānija, Malta un Vatikāns, liecina Slimību profilakses un kontroles centrs informācija. Tas nozīmē, ka no saraksta izkritusi Itālija. Ceļotājiem, kuri Latvijā iebrauc vai atgriežas no jebkuras ES/EEZ valsts, kas iekļautas "zaļajā" vai "dzeltenajā" sarakstā, un kuriem ir vakcinācijas vai pārslimošanas jeb tā dēvētais Covid-19 sertifikāts, pašizolācija nav jāievēro. Savukārt cilvēki bez Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta var neievērot pašizolāciju, iebraucot no "zaļā saraksta" valstīm.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece no Jaunās konservatīvo partijas ir sasirgusi ar Covid-19. Darbu ministre nav pārtraukusi, savus pienākumus viņa turpina veikt attālināti. Muižniece arī apstiprināja, ka ir vakcinējusies pret Covid-19. Kā atzina ministre, šodien viņas veselības stāvoklis jau ir uzlabojies.

Vietējās varas pārstāvji Latgalē pieļāva kļūdu, aicinot nogaidīt ar vakcinēšanos pret Covid-19 un solot vakcīnu no Krievijas, piektdien diskusijā “Vai Latgale ir gatava iziet no “lockdown” kopā ar visu Latviju?” sacīja narkologs, Rēzeknes domes opozicionārs Jāzeps Korsaks. Viņš uzskata, ka cilvēkus var uzrunāt vakcinēties, komunicējot individuāli. Savukārt Daugavpils Universitātes zinātņu prorektors Arvīds Barševskis diskusijā pauda, ka zema vakcinēšanās aptvere zināmā mērā ir neuzticēšanās politiķiem. Viņš arī uzskata, ka iedzīvotāji jāuzrunā viņu dzimtajā valodā. Tikmēr Latvijas Sarkanā Krusta Daugavpils komitejas locekle Marina Pučka diskusijā informēja, ka Daugavpils reģionālās slimnīcas mediķiem cīņā pret Covid-19 devušies palīgā brīvprātīgie. Tie ir gan jaunieši, gan pensionējušies speciālisti.

No nākamās pirmdienas, 8.novembra, atsāksies Covid-19 testēšana 4.-12.klašu skolēniem. Plānots, ka 15.novembrī no attālinātajām mācībām skolā atgriezīsies arī 4.-12.klašu skolēni. Lai atgriešanās skolā būtu droša, jau pirms klātienes mācību atsākšanās - no 8.novembra - sāksies skolēnu rutīnas testēšana. Atsevišķos izņēmuma gadījumos, ja bērnam nav iespēju nodot testu savas izglītības iestādes noteiktajā laikā, joprojām paliek spēkā iespēja testu nodot arī individuāli laboratorijā, iepriekš piesakoties. Dalība izglītības procesā iespējama tikai ar negatīvu testa rezultātu. Skolēniem pamata un vidējās izglītības pakāpē, pedagogiem un izglītības iestāžu nodarbinātajiem, kuriem ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, netiek organizēts rutīnas skrīninga tests.

Turpinām ziņas

Daugavas krastā pie Kokneses luterāņu baznīcas oktobra nogalē ierīkota granītā veidotā piemiņas stēla 14 Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem, kuru dzīves gaitas saistās ar līdzšinējā Kokneses novada pagastiem. Stēla izgatavota pēc Aizsardzības ministrijas iniciatīvas un ar bijušās Kokneses novada domes finansiālu atbalstu. Tās mākslinieciskais autors ir mākslinieks Jānis Strupulis, bet šo piemiņas zīmi izveidojis un ierīkojis Koknesē labi pazīstamais akmeņkalis Modris Stiliņš. Stēlas augšdaļā ir iekalts Lāčplēša Kara ordeņa bareljefs, zem tā – ordeņa devīze “Par Latviju” un Latvijas brīvības cīņu kara gadi (1918. – 1920.). Sagaidot Lāčplēša dienu, Kokneses apvienības pārvalde bija iecerējusi rīkot svinīgu stēlas atklāšanu, taču šī brīža situācijā tas nav iespējams. Lāčplēša dienā iedzīvotāji individuāli varēs apmeklēt jauno piemiņas vietu un iedegt svecītes, godinot brīvības cīnītājus.
 
Variešu pagasta “Koklēs” noslēdzies biedrības “Aloksnīte” realizētais LEADER apmācību projekts "Radīšanas – Darīšanas laiks". Projekta realizēšanas laikā tika sasniegts tā mērķis - sniegtas zināšanas un praktiskas iemaņas mašīnadīšanā, punktiņmandalu tehnikā un dekoratīvu elementu no polimēru māla izgatavošanā. Pēc apmācību beigām dalībnieki turpinās darboties biedrības telpās un izmantot apgūtās prasmes, kas vienlaicīgi ir arī radošs laika pavadīšanas veids. Projekta kopējās izmaksas ir tūkstoš 330 eiro, no tām 90% ir Eiropas Lauksaimniecības fonda LEADER programmas finansējums tūkstoš 197 eiro un 10% bijušā Krustpils novada pašvaldības līdzfinansējums - 133 eiro.

Un vēl

Brīvdienās laiks Latvijā būs lietains un vējains, bet nākamnedēļ laiks īslaicīgi kļūs vēsāks, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Sestdien visā Latvijā gaidāmas īslaicīgas lietusgāzes, vietām iespējama krusa un pat pērkona negaiss, rietumu, dienvidrietumu vējš būs brāzmains, piekrastē ap 20 metriem sekundē.

Svētdienas nakts sākumā debesis daudzviet skaidrosies, bet nakts otrajā pusē Latviju aptvers plaša lietus zona, svētdiena būs apmākusies, ilgstoši līņās. Gaisa temperatūra brīvdienās būs 6...11 grādu robežās, naktīs 4...9 grādi, svētdienas naktī valsts austrumos 0...3 grādi.

Jaunās nedēļas sākumā kļūs vēsāks, otrdienas agrā rītā tikpat kā visā valstī gaidāms neliels sals, bet laika posmā no otrdienas vakara līdz trešdienas pēcpusdienai vietām, galvenokārt Vidzemē un Latgalē, iespējama snigšana, taču sniega kārta, visticamāk, neizveidosies.

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru