2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 4.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 4.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties :Latvijā septembrī bijis augstāks bezdarba līmenis nekā ES vidēji; «Skrīveru saldumi» dāvina mediķiem konfektes ; un Latvijas pasts aicina savlaicīgi iegādāties pirkumus un sūtīt sveicienus Ziemassvētkos.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Slimnīcās rekorddaudz smagi slimo Covid-19 pacientu – 260; Jaunjelgavas un Seces iedzīvotāji aicina risināt ģimenes ārsta nepieejamības jautājumu; un Rokenrola slavas zālē uzņem grupu «Foo Fighters» un reperi «Jay-Z»

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties : Latvijā reģistrēti 2 tūkstoši 347 jauni Covid-19 gadījumi; Jēkabpils reģionālā slimnīcai piegādātas četras mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas ; un Kādiem nolūkiem izmanto dronus Spānijā un ASV ?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties :Latvijā septembrī bijis augstāks bezdarba līmenis nekā ES vidēji; «Skrīveru saldumi» dāvina mediķiem konfektes ; un Latvijas pasts aicina savlaicīgi iegādāties pirkumus un sūtīt sveicienus Ziemassvētkos.

Latvijā septembrī bezdarba līmenis bija 6,8%, un tas bijis augstāks nekā Eiropas Savienībā vidēji, liecina vakar publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati. Augstākais bezdarba līmenis ES dalībvalstu vidū septembrī bijis Spānijā - 14,6%, Grieķijā - 13,3% un Itālijā - 9,2%. Savukārt zemākais bezdarba līmenis septembrī reģistrēts Čehijā - 2,6%, Nīderlandē - 3,1% un Maltā - 3,2%. "Eurostat" dati liecina, ka septembrī blokā bez darba bijuši 14,324 miljoni cilvēku, no kuriem 12,079 miljoni bezdarbnieku bijuši eirozonas valstīs.

Pērn lauksaimniecības nozares kopējais pienesums ekonomikai bija 3,43 miljardi eiro, ziņots trešdien konferencē "No augsnes uz izaugsmi: Latvijas lauksaimniecības nozares analīze". Saskaņā ar "Certus" apkopoto informāciju, 2020.gadā dažādā statusā Latvijas lauksaimniecības nozarē bija nodarbinātas 46 tūkstoši 100 personas. Vērtējot izmaiņas pēdējā desmitgadē, Latvijā lauksaimniecības nozarē nodarbināto skaits, attīstoties tehnoloģijām, samazinājies samērā līdzvērtīgi - par 2,1%. Savukārt darba samaksas kontekstā pēdējos desmit gados lauksaimniecībā algas palielinājušās par četriem procentpunktiem, piemēram, Zemgalē pērn vidējā darba samaksa bija augstāka nekā ekonomikā kopumā - bruto līmenī 1162 eiro jeb 120% no Zemgales vidējās darba samaksas.

Oktobrī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenas palielinājās par 0,3%, bet 2021.gadā sērijveida dzīvokļu cenas kopumā palielinājās par 10,2%, teikts nekustamā īpašuma kompānijas "Arco Real Estate" jaunākajā sērijveida dzīvokļu tirgus apskatā.
Oktobrī sērijveida dzīvokļu vidējā cena pieauga līdz 890 eiro par kvadrātmetru. Salīdzinot ar 2020.gadu, šī gada oktobrī sērijveida dzīvokļu cenas bija augstākas par 9%. 

Šī gada neatkarības svētkos mūsu nozīmīgākais simbols Brīvības piemineklis iemirdzēsies īpaši spoži, un turpmāk tas būs skaidri saskatāms arī gada tumšajā laikā. Patlaban pie pieminekļa tiek uzstādīti 11 metrus augsti balsti, kuros atradīsies 54 speciālie apgaismes ķermeņi. Gaismekļi specifiski izmērītos leņķos izgaismos visus Brīvības pieminekļa tēlus.

Turpinām ziņas

Arī uzņēmums “Skrīveru saldumi” lēmis teikt savu paldies Rīgas Austrumu slimnīcas, Stradiņa slimnīcas un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķu kolektīvam par darbu Covid-19 apstākļos, dāvinot konfektes “Gotiņa” kā enerģijas devu darba pilnajai ikdienai. Trīs kastes smaržīgu un garšīgu konfekšu “Skrīveru pārtikas kombināta” saimnieki trešdien piegādāja katrai no medicīnas iestādēm. Uzņēmums iedvesmojies no ziedu sirds, kas kā pateicības pilns žests par mediķu darbu Covid-19 laikā tapusi pie Stradiņa slimnīcas A korpusa. Pirmās “Gotiņas” ar uzrakstu “Turās!” Skrīveru saldumu uzņēmuma saimnieki aiznesuši savai ģimenes ārstei, tad izlēmuši vairākas kastes atvest arī uz Rīgu.

Seniori, kuriem ir parādsaistības un kuri no šī gada 1.novembra saņems 20 eiro pabalstu, tiek aicināti laicīgi par to informēt savus tiesu izpildītājus, lai izvairītos no pabalsta novirzīšanas personas parādu segšanai. Tiesu izpildītāji uz piešķirto pabalstu piedziņu neveiks, ja par tā saņemšanu persona laicīgi būs informējusi savu tiesu izpildītāju.

Jau ziņots, ka 27.oktobrī spēkā stājās grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā. Grozījumi paredz, ka laika posmā no šī gada 1.novembra līdz 2022.gada 31.martam tiks izmaksāts pabalsts 20 eiro mēnesī Latvijā dzīvojošām personām, kuras līdz šī gada 31.decembrim ir sasniegušas 60 gadu vecumu un kuras ir saņēmušas pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19.

Un vēl

Gada nogale tradicionāli ir noslogotākais darba periods pasta iestādēm visā pasaulē, turklāt arī šogad būtisks sūtījumu piegādes ietekmes faktors ir Covid-19 izplatība, kas atstāj negatīvu iespaidu uz transportēšanas iespējām un piegādes laikiem. Tāpēc, tuvojoties 2021. gada izskaņai, Latvijas Pasts aicina klientus savlaicīgi iegādāties pirkumus ārvalstu interneta veikalos un nosūtīt uz ārvalstīm dāvanas gada nogales svētkiem. Lai sūtījumi adresātu sasniegtu līdz gaidāmajiem svētkiem, uz valstīm citos kontinentos sūtījumus vēlams izsūtīt līdz novembra beigām, bet Eiropas ietvaros plānot izsūtīšanu ne vēlāk kā decembra sākumā. Latvijā šogad pēdējais sūtījumu piegādes datums pirms Ziemassvētkiem ir 23. decembris, bet pirms gadumijas – 30. decembris.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Slimnīcās rekorddaudz smagi slimo Covid-19 pacientu – 260; Jaunjelgavas un Seces iedzīvotāji aicina risināt ģimenes ārsta nepieejamības jautājumu; un Rokenrola slavas zālē uzņem grupu «Foo Fighters» un reperi «Jay-Z»

Latvijas slimnīcās ar smagu slimības gaitu pašlaik ārstējas 260 pacienti ar Covid-19, kas ir līdz šim lielākais šādu pacientu skaits slimnīcās. Nacionālais veselības dienesta informācija liecina, ka stacionāros aizvadītajā diennaktī nogādāti vēl 190 slimnieki ar Covid-19, bet izrakstīti 132 cilvēki. Kopumā stacionāros ārstējas tūkstoš 554 Covid-19 pacienti. 

Ārvalstu investīciju piesaistē ir vērojamas pozitīvas tendences, kuras ietekmēs ne tikai šā gada, bet arī turpmāko gadu rādītājus. Latvijas investīciju un attīstības aģentūra 2021. gada pirmajos trīs ceturkšņos ir sniegusi atbalstu 31 investīciju projektam, kopējā plānoto ieguldījumu summa Latvijas ekonomikā pārsniegs 500 miljonus eiro un tiks izveidotas vismaz 2 tūkstoši 224 jaunas darba vietas. Investoru interese bijusi ne tikai par Rīgu, bet arī par citām Latvijas teritorijām, tajā skaitā Jēkabpili. 

Nākamajā gadā pašvaldību finanšu izlīdzināšanas ieņēmumu samazinājums plānots tikai divām pašvaldībām - Jūrmalai un Ropažu novadam, liecina Finanšu ministrijas publiskotais finansējuma aprēķina projekts 2022.gadam. Aprēķina projekts veidots ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa prognozi 1,397 miljardu eiro apmērā un speciālo dotāciju 150,7 miljonu eiro apmērā.  Lielākās dotācijas no finanšu fonda - virs 10 miljoniem eiro - nākamgad paredzētas Jēkabpils novadam un Rēzeknes novadam. Jēkabpils novadam paredzēta 10,383 miljonu eiro dotācija un izlīdzināto ieņēmumu pieaugums par 3% jeb 1,006 miljoniem eiro. Savukārt Rēzeknes novadam paredzēta 10,2 miljonu eiro dotācija un izlīdzināto ieņēmumu pieaugums par 2% jeb 451 010 eiro. Bet Aizkraukles novadam paredzēta 5,463 miljonu eiro dotācija un izlīdzināto ieņēmumu pieaugums par 3,8, , Līvānu novadam - 3,243 miljonu eiro dotācija un izlīdzināto ieņēmumu pieaugums par 1,6%. 

Turpinām ziņas

Jaunjelgavas un Seces iedzīvotāji aicina Veselības ministriju, Nacionālo veselības dienestu un pašvaldību risināt ģimenes ārsta nepieejamības jautājumu, informē Aizkraukles novada pašvaldībā. Oktobrī ģimenes ārste Ginta Kociņa Jaunjelgavā un Secē izbeigusi līgumattiecības ar dienestu. Jaunjelgavas pagasta un pilsētas, Sērenes pagasta iedzīvotāji tika aicināti reģistrēties pie ģimenes ārstēm Intas Ziediņas vai Zigrīdas Maijas Gulbes. Savukārt Seces un Staburaga pagasta iedzīvotāji tika aicināti reģistrēties pie ģimenes ārstes Vijas Pelčeres. Taču šīm ģimenes ārstēm ir daudz savu pacientu, uzsver pašvaldībā. Līdz ar to būtu nepieciešams atrast jaunu ģimenes ārstu, kurš atvērtu ģimenes ārsta praksi Jaunjelgavā un Seces pagastā, kur līdz šim kopā bija reģistrēts vairāk nekā tūkstoš 500 pacientu. 

Doties uz pārtikas veikalu retāk un pirkt vairāk – šādu tendenci jeb pircēju paradumu maiņu ieviesuši šie pandēmijas divi gadi. Mazumtirdzniecības pārstāvji atklāj, lai gan pircēju paradumus mainīt ir grūti, pandēmija tam ir bijis spēcīgs grūdiens un, visticamāk, šajā laikā pieņemtā prakse kaut kādā ziņā iesakņosies un būs aktuāla arī, kad pandēmijas uzliktie groži un ar to saistītie ierobežojumi tiks atlaisti. Novērots, ka pēdējos divos pandēmijas gados pircējiem pastiprinās paradums apmeklēt veikalu retāk un iepirkties vienā reizē vairāk, proti, ilgākam periodam, kā arī izmantot iespēju pārtiku iegādāties internet.

Un vēl

Rokenrola slavas zālē uzņemti vairāki pazīstami mūziķi un grupas, tai skaitā apvienība "Foo Fighters" un reperis "Jay-Z". Svinīgā ceremonija norisinājās Amerikas Savienoto Valstu pilsētā Klīvlendā. "Foo Fighters" tika izveidota 1995. gadā, izdevusi 8 studijas albumus, un divi no tiem nopelnīja prestižās "Grammy" balvas. Ietekmīgi atbalstītāji bija arī Grola vienaudzim Šonam Korijam Kārteram, kas zināms kā "Jay-Z". Kādreizējais narkotiku dīleris no Bruklinas iekaroja vietu mūzikas pasaulē ar spēcīgām, vienkāršām kompozīcijām, kurās bieži attēlota melnādaino cilvēku cīņa, un šobrīd Jay-Z ir viens no visvairāk pelnošajiem mūziķiem pasaulē.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties : Latvijā reģistrēti 2 tūkstoši 347 jauni Covid-19 gadījumi; Jēkabpils reģionālā slimnīcai piegādātas četras mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas ; un Kādiem nolūkiem izmanto dronus Spānijā un ASV ?

Trešdien Latvijā reģistrēti 2 tūkstoši 347 jauni Covid-19 gadījumi un saņemti ziņojumi par 47 Covid-19 pacientu nāves gadījumiem. Pēc ilgstoša pieauguma, kad 30.oktobrī 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 Latvijā sasniedza 1801,2 gadījumus uz 100 tūkstoši iedzīvotāju, pēdējās dienās šis rādītājs ir nedaudz krities, šobrīd esot zem tūkstoš 800 gadījumu robežas. No visiem aizvadītajā diennaktī reģistrētajiem Covid-19 gadījumiem tūkstoš 624 saslimušie jeb 69,2% bijuši nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, kamēr 723 bija vakcinējušies. No 47 mirušajiem Covid-19 slimniekiem 39 bijuši nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet astoņi - vakcinēti. 

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, ar kuriem noteiktas tiesības darba devējam pēc noteikta laika atlaist pret Covid-19 nevakcinētos darbiniekus, uz kuriem attiecas prasība par vakcinēšanos. Darbinieku varēs atlaist, ja vakcinācija netiks veikta vismaz trīs mēnešu laikā pēc darbinieka atstādināšanas. Pret Covid-19 nevakcinētam darbiniekam atlaišanas gadījumā tiks izmaksāta kompensācija viena mēneša algas apmērā.

Stājas spēkā notiesājošs spriedums bijušajiem «Pasažieru vilciena» valdes locekļiem. Viņiem būs valstij jāmaksā kompensācija 1,48 miljonu eiro apmērā. Senāta Krimināllietu departaments 4.novembrī atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru četri bijušie akciju sabiedrības „Pasažieru vilciens” valdes locekļi - Nils Freivalds, Mārtiņš Jirgens, Edmunds Kancēvičs un Jānis petersons - atzīti par vainīgiem dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā.

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka paaugstinājusi Latvijas iekšzemes kopprodukta kāpuma prognozi šim gadam, un valsts ekonomikas izaugsme kopīgi ar Lietuvas tautsaimniecības pieaugumu būs otra straujākā Baltijas valstīs. ERAB jaunākajās prognozes liecina, ka Latvijas ekonomika šogad pieaugs par 4,5%, nevis 3,5%, kā tika lēsts jūnijā.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpils reģionālajai slimnīcai starptautiskās palīdzības ietvaros piegādātas četras mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas no Zviedrijas. Jēkabpils reģionālā slimnīca atbalstu saņēmusi caur ES civilās aizsardzības mehānismu, kas paredz aprīkojuma piešķiršanu uz sešiem mēnešiem. Ventilācijas iekārtas paredzētas Covid-19 reanimācijas pacientu ārstēšanai un tas ļaus paplašināt Covid-19 reanimācijas jeb intensīvās terapijas gultu skaitu Jēkabpils reģionālajā slimnīcā no deviņām līdz 13. Intensīvās terapijas gultu skaits līdz 13 gultas vietām Jēkabpils reģionālajā slimnīcā varētu tikt palielināts iespējami drīzākā laikā, tiklīdz tiks pabeigti centrālās skābekļa sistēmas komunikāciju pilnveidošanas darbi.

Hokejs ir starp populārākajiem sporta veidiem Latvijā, taču arī viens no dārgākajiem un finansiāli nesakārtotākajiem. Pusaudžu vecumu sasniegušu bērnu vecākiem izmaksas Rīgas klubos sasniedz pat 10 tūkstoši eiro gadā. Divu hokejistu tētis Ralfs Dakters sarunā ar Latvijas Televīziju viena hokejista izmaksas pielīdzina līzinga maksājumam par automašīnu – 200 līdz 250 eiro mēnesī par katru puiku. Savukārt viņa drauga bērni hokeju apgūst Vācijā netālu no Štutgartes, kur tas izmaksā 80 eiro gadā. Ar pārskaitījumu iespējams norēķināties vien par ikmēneša dalību klubā. Sacensības un nometnes jauno hokejistu vecāki dēvē par treneru peļņas braucieniem, kur apgrozās lielas summas, kas tiek iekasētas skaidrā naudā. Prasīt rēķinus vecāki neuzdrošinās, jo tas kaitētu bērnu pozīcijām komandā. 

Un vēl 

Spānijas dienvidos gaisā ik pa laika redzams īpaši programmēts drons, kas palīdz vietējiem iestādīt pēc iespējas vairāk jaunu koku. To dara ar mērķi, lai nepieļautu lapkoku izzušanu Spānijā.  Zinātnieki izteikuši skaudras prognozes par to, kā nākotnē izskatīsies Spānijas teritorija. Balstoties uz dažādiem pētījumiem, lielu daļu valsts klās tuksnesis, bet lapkoku meži izzudīs pavisam. Lai ierobežotu tuksnešainās zemes izplatību, zinātnieki Spānijas dienvidos izmanto jaunākās tehnoloģijas – drons iznēsā dažādu koku sēklas pa plašu teritoriju pussausajā Altiplano stepē.

Robotizēta pārtikas piegāde vairs nav kas tāds, ko varam redzēt tikai zinātniskās fantastikas filmās. Tagad simtiem mazu robotu pārvietojas pa pilsētu ietvēm gan Amerikas Savienotajās Valstīs, gan Apvienotajā Karalistē un citviet. Simtiem mazu robotu, kas augstumā ir aptuveni līdz pieauguša cilvēka ceļiem, spēj pārnēsāt četras lielas picas. Un tie kļuvuši īpaši populāri ASV koledžu un universitāšu pilsētiņās. Robotiem ir kameras, sensori, GPS un dauzos gadījumos arī  lāzerskeneri, lai autonomi pārvietotos pa ietvēm un pat šķērsotu ielas. Kad robots ierodas galamērķī, klienti savos tālruņos ieraksta kodu, lai atvērtu vāku un paņemtu pārtiku.

Atstājiet komentāru