2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 3.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 3.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pēc stingrās mājsēdes plāno saglabāt virkni ierobežojumus; Jēkabpils novadā oktobrī ievērojami pieaugusi saslimšana ar Covid-19; un Šodien Radio1 ēterā raidījumā plašāk stāstīs par starptautiska projekta norisi Jēkabpilī.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Profesionālās vidējās izglītības iestādes plāno iedalīt četros tipos; Latvijā izzūd zemeņu āboliņš; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku nedēļas nogalē?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pilsoniskā alianse aicina atteikties no «deputātu kvotām»; Jēkabpilī par mājsēdes neievērošanu piemēro soda naudu; un Latvijā plāno ražot bruņumašīnas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pēc stingrās mājsēdes plāno saglabāt virkni ierobežojumus; Jēkabpils novadā oktobrī ievērojami pieaugusi saslimšana ar Covid-19; un Šodien Radio1 ēterā raidījumā plašāk stāstīs par starptautiska projekta norisi Jēkabpilī.

Pēc tā sauktā lokdauna, kas beigsies 15. novembrī, plānots atcelt vakara mājsēdi, taču paredzēts saglabāt lielu daļu no ierobežojumiem, kas bija noteikti iepriekš. Tajā skaitā tirdzniecības centri brīvdienās un svētku dienās nestrādās. To paredz valdībā skatītie priekšlikumi. Tiesa, par atsevišķiem pasākumiem vēl nav vienošanās starp ministrijām. 

Patlaban zināms, ka ir paredzēts vispārējs darba laika ierobežojums no plkst. 6 līdz 21. Visus pakalpojumus un pasākumus plānots organizēt "zaļajā režīmā". Kultūras pasākumus varēs apmeklēt tikai ar Covid-19 sertifikātu. Paredzēts, ka pasākumos varēs pulcēties maksimāli 1000 cilvēku. Nedrošajā vidē varētu strādāt tikai nelieli pirmās nepieciešamības preču veikali. Aizvien būtu aizliegta izklaide un atrakcijas iekštelpās.  Darbu klātienē varēs veikt tikai vakcinētas un pārslimojušas personas. Vienlaikus iedzīvotāji tiks aicināti maksimāli turpināt attālināto darbu. Izglītības procesu organizēs klašu "burbuļos", uzmanot skolēnu plašāku nepulcēšanos. Visus skolēnus, ieskaitot pret Covid-19 vakcinētos, plānots testēt divreiz nedēļā.

Veselības ministrija informē, ka Covid-19 pacientu ārstniecībai slimnīcās kopējais nepieciešamais finansējums ir 6 miljoni 554 tūkstoši 812 eiro. No šīs summas 1,7 miljoni eiro nepieciešami skābekļa pieejamības nodrošināšanai slimnīcās, 3,2 miljoni – medicīniskajam aprīkojumam, 1,4 miljoni  eiro diagnostikai. Vēl 86 tūkstoši 569 eiro tiek prasīti divām jauna veida Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādēm, kuras pārvestu pacientus no Austrumu slimnīcas un Stradiņa slimnīcas uz zemāka līmeņa ārstniecības iestādēm. 

Valdība otrdien apstiprināja Latvijas pretterorisma stratēģiju 2021.-2026.gadam, kuras galvenie virzieni ir starptautiskā sadarbība, radikalizācijas, vardarbīgā ekstrēmisma novēršana un teroristu rīcības brīvības ierobežošana. Stratēģijā teikts, ka Latvijā terorisma draudu līmenis ir zems. Nozīmīgākos riskus rada atsevišķu personu radikalizēšanās, kontaktu veidošana ar ekstrēmistisku un teroristisku organizāciju pārstāvjiem ārvalstīs, kā arī tie Latvijas musulmaņu kopienas locekļi, kuri iepriekš aizceļoja uz Sīriju un Irāku, pievienojoties teroristiskajam grupējumam Daesh. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils novadā oktobrī, salīdzinājumā ar septembri, saslimšana ar Covid-19 pieaugusi vairāk kā trīs reizes. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra sniegto informāciju, Jēkabpils novadā no 1.jūlija līdz 1. novembrim kopumā reģistrēti 2 tūkstoši 605 saslimšanas gadījumi ar Covid-19. Tajā skaitā jūlijā – 18, augustā – 92, septembrī – 586, bet oktobrī – 1909. Divu pēdējo nedēļu laikā jeb 14 dienās Jēkabpils novadā reģistrēti – 970 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, kas ir ceturtais augstākais rādītājs valstī. 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Jēkabpils novadā patlaban ir 2 tūkstoši 378,3  saslimušie, kas ir piektais augstākais rādītājs Latvijā.

Šodien Līvānu novada Jersikas pagasta pārvaldē un Līvānu novada kultūras centrā notiks izbraukuma vakcinācija pret Covid-19. Jersikas pagasta pārvaldē vakcinācija notiks laika posmā no pulksten 12 līdz 14:30, savukārt Līvānu novada kultūras centrā - no 15 līdz 19. Izbraukuma vakcinācija notiks bez iepriekšējas reģistrēšanās ar Janssen un Moderna vakcīnām. Jauniešiem līdz 25 gadu vecumam būs pieejamas arī Pfizer vakcīnas. Līdzi jāņem pase vai ID karte.

Un vēl

Šodien Radio1 ēterā, pēc ziņām pulksten trijos dienā, skanēs raidījums, kurā stāstīsim par starptautiska projekta - “Nemateriālās kultūras un vietējās vēstures mantojuma saglabāšanas, pieejamības un attīstības veicināšana, uzlabojot kultūras tūrisma konkurētspēju Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā” – norisi, veiksmēm, izaicinājumiem un ieguvumiem. Viens no projekta partneriem ir Jēkabpils novada pašvaldība. Tāpēc plašāk par projektu raidījumā stāstīs – Jēkabpils novada Attīstības nodaļas projektu vadītāja  Inese Vītola, Jēkabpils vēstures muzeja direktore Inese Berķe un Krustpils kultūras nama pasākumu organizatore Vita Artjomenko. Raidījumu vadīs Inga Čekša-Ratniece.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Profesionālās vidējās izglītības iestādes plāno iedalīt četros tipos; Latvijā izzūd zemeņu āboliņš; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku nedēļas nogalē?

Profesionālās vidējās izglītības un tālākizglītības iestādes Profesionālās izglītības likumā turpmāk plāno iedalīt četros tipos, paredz šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas atbalstītie priekšlikumi. Parlamentārieši šodien lēma, ka atbilstoši profesionālās izglītības iestādē iegūstamajai izglītībai un profesionālajai kvalifikācijai profesionālās izglītības iestādes dalīs tehnikumos, mākslu izglītības kompetences centros, profesionālajās vidusskolās un profesionālās tālākizglītības centros. Plānots, ka, dibinot profesionālās izglītības iestādi, tās veidu noteiks dibinātājs.

Tuvāko gadu laikā uz pusi pieaugs maksa par atkritumu izvešanu, ja nešķirosim, norāda Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas izpilddirekcijas vadītājs Armands Nikolajevs. Ņemot vērā Eiropas Savienībā un Latvijā noteiktos mērķus aprites ekonomikas un klimatneitralitātes veicināšanai, paredzēts, ka tuvāko gadu laikā Latvijā stāsies spēkā virkne izmaiņu atkritumu apsaimniekošanas organizēšanā. Tās būtiski palielinās izmaksas par nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. Paredzēts, ka 2035. gadā tikai 10% no atkritumu kopējās masas varēs apglabāt. Nikolajevs norāda, ka maksa par nešķiroto atkritumu izvešanu varētu pieaugt pat par 50%, tāpēc jo vairāk šķirosim, jo mazāk jūtams varētu būt cenas kāpums.

Pieminot Latvijas brīvības cīnītājus, 11. novembrī pulksten 20 tiešsaistē sociālajos tīklos būs skatāms orķestra "Rīga" koncerts "Latviešu karavīru dziesmas", kurā orķestris muzicēs kopā ar Latvijas Nacionālās operas kora vīru grupu un solistiem. Koncerta video ceturtdien, 11. novembrī, pulksten 20 būs skatāms bez maksas orķestra "Rīga" Facebook un Youtube kanālos.

Valsts asinsdonoru centrs lūdz visus Latvijas iedzīvotājus, kuri jūtas veseli, ziedot asinis un palīdzēt ārstiem glābt smagi slimu pacientu dzīvības. Novembrī centrs dosies 47 izbraukumos. Tāpat donoru pieņemšana turpinās visās pastāvīgajās asins ziedošanas vietās. Šobrīd valsts asinsdonoru centrs aicina visu asinsgrupu donorus, īpaši trūkst 0 (nultās)  asinsgrupas asiņu. Izbraukumi plānoti daudzās vietās, tajā skaitā arī  Jēkabpilī, Kalsnavā, Lubānā, Aglonā, Dubnā, Vecvārkavā, Līvānos, Madonā, Pļaviņās un Aizkrauklē. Pilns izbraukumu vietu saraksts pieejams asinsdonoru centra mājaslapā.  

Turpinām ar vides ziņām

Latvijas īpaši aizsargājamo sugu sarakstā esošo zemeņu āboliņu iekļāva pēdējā Sarkanajā grāmatā, un izskatās, ka tas būs jāaizsargā joprojām. Šo augu nelabvēlīgi ietekmē dabisko pļavu izzušana. Latvijā šis augs lielākoties atrodams jūrmalas pļavās un mūsu lagūnu ezeru palieņu pļavās – pārsvarā ap Liepājas ezeru, apkārt Rīgai un Salacgrīvas, Ainažu apkārtnē. Senākos datos minēts, ka šis augs ir arī Daugavas ielejā pie Daugavpils. Zemeņu āboliņa izplatību šobrīd ietekmē tas, ka Latvijā sarūk dabisko pļavu platības, kur nepieciešama pļaušana vai noganīšana. Jau ziņots, ka kritiska dabisko pļavu izzušana ir Latvijas kopējā problēma.

Rieksti tiek uzskatīti par labu un veselīgu uzkodu, un daudzi no mums ikdienā našķējas ar mandelēm, lazdu, Indijas un citiem riekstiem. Ilgstošais sausums Kalifornijā radījis bažas, ka mandeļu cenas varētu paaugstināties. Šajā ASV štatā šobrīd saražo 80% visas pasaules mandeļu. 70% mandeļu eksportē uz ārzemēm, īpaši liels pieprasījums ir Indijā, Austrumāzijā un Eiropas Savienībā. Kalifornijas ražotāji lielā susuma dēļ apsver iespēju samazināt ražošanas jaudas. Nespējot iegūt vai atļauties ūdeni, daži audzētāji ir pārstājuši laistīt savus dārzus, ļaujot kokiem nomirt. Citi atstāj laukus neapstādītus, lai taupītu ūdeni esošajām mandelēm. Šo apstākļu ietekmē tiek prognozēts, ka pieaugs mandeļu cenas.

Jauns starptautisks pētījums atklāj, ka Eiropā, tajā skaitā arī Latvijā, un Ziemeļamerikā pavasara putnu koris ne vien kļūst klusāks, bet arī sarūk tā daudzveidība. Pētījuma rezultāti liecina, ka pavasaros dzirdamās putnu balsis kļūst klusākas un arī vienlaikus zaudē daudzveidību. Pētnieki pieļauj, ka ilgtermiņā tas var negatīvi ietekmēt arī cilvēka labbūtību un veselību, jo cilvēki putnus pārsvarā dzird, nevis redz un dabiskās skaņu ainavas kvalitātes samazināšanās var atstāt negatīvu iespaidu. 

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē Latvijā brīžiem gaidāms lietus un brāzmains vējš, prognozē sinoptiķi. Plaša lietus zona Latviju no dienvidrietumiem šķērsos ceturtdienas vakarā un naktī uz piektdienu, brīžiem līs arī turpmākajās dienās, starp mākoņiem reizēm uzspīdēs saule. Vietām iespējamas arī pērkona lietusgāzes un krusa. Vējš galvenokārt pūtīs no dienvidiem un rietumiem, brāzmās tas brīžiem pastiprināsies līdz 12-17 metriem sekundē, piekrastē iespējamas brāzmas līdz 22 metriem sekundē. Gaisa temperatūra caurmērā gaidāma +5..+10 grādu robežās. Sagaidāms, ka nākamās nedēļas sākumā kļūs vēsāks un vietām snigs.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pilsoniskā alianse aicina atteikties no «deputātu kvotām»; Jēkabpilī par mājsēdes neievērošanu piemēro soda naudu; un Latvijā plāno ražot bruņumašīnas.

Latvijas Pilsoniskā alianse aicina atteikties no tā dēvētajām deputātu kvotām, kas neraugoties uz kritiku paredzētas arī 2022. gada valsts budžeta pieņemšanas procesā. Pilsoniskā alianses direktore Kristīne Zonberga norāda, ka alianse un citas nevalstiskās organizācijas jau gadiem ir iestājušās pret “deputātu kvotām” budžetā. NVO tās vērtē kā necaurspīdīgu procesu, kā tiek pārdalīts publiskais finansējums. Valdības atbalstītie koalīcijas partneru priekšlikumi vēl jāvērtē Saeimā. 

Šī gada septembrī, salīdzinot ar 2020. gada septembri, Latvijā rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 5,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. To ietekmēja ražošanas apjoma kāpums apstrādes rūpniecībā – par 6,7% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 0,7%, bet neliels produkcijas apjoma samazinājums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 1,1%.

Latvijā aizvadītās diennakts laikā reģistrēti 2 tūkstoši 718 jauni inficēšanās gadījumi ar Covid-19 un saņemti ziņojumi par vēl 45 mirušiem Covid-19 slimniekiem. No inficētajiem tūkstoš 821 bija nevakcinēts vai vakcinācijas kursu nepabeidzis, bet 897 bija vakcinēti.Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 10%. No mirušajiem 41 cilvēks bija nevakcinēts vai vakcinācijas kursu nepabeidzis, bet 4 vakcinēti. 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir tūkstoš 753,2.

Stacionāros aizvadītajā diennaktī nogādāti vēl 158 cilvēki, bet izrakstīti 160 ar Covid-19 sasirgušie. Kopā stacionāros ārstējas tūkstoš 531 pacients, tajā skaitā 195 ar smagu slimības gaitu, kas ir rekordaugsts smagi slimo Covid-19 pacientu skaits.

Jēkabpils slimnīca izskata iespēju mirušo pacientu izvietošanai izmantot pilsētas kapu kapliču, taču pagaidām šis risinājums ir tikai idejas līmenī. Sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Vindule skaidro, ka Covid-19 apstākļos ir brīži, kad Jēkabpils reģionālās slimnīcas morga piepildījums tuvojas savas kapacitātes robežai. Tādēļ slimnīca ir uzrunājusi Jēkabpils novada pašvaldību, lai meklētu kopīgus risinājumus šai situācijai, piemēram, izmantojot Jēkabpils pilsētas kapu kapliču. Taču par šo jautājumu vēl noris sarunas.

Savukārt Daugavpils reģionālajā slimnīcā jau ir izveidots atsevišķs morgs mirušajiem, kas bija sasirguši ar Covid-19. Daugavpils slimnīcas pārstāve Gundega Gronska informē, ja  būs tāda nepieciešamība, līķus varēs uzglabāt morgā divos slāņos, bet šobrīd tas nav nepieciešams. Iepriekš ziņots, ka Rīgas Austrumu slimnīcas Pataloģijas centrs atkal sācis darbināt mobilo morgu, ko jau nācās izmantot iepriekšējā uzliesmojuma laikā šā gada janvārī.

Turpinām ziņas

Vakar par atkārtotu komandantstundas ierobežojumu pārkāpšanu vīrietis Jēkabpilī ticis pie 200 eiro soda. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Dace Kalniņa informē, ka vīrietis otrdienas naktī pirms plkst.1 atradās ārpus savas dzīves vietas Jēkabpilī, Neretas ielā. Turklāt viņš nebija aizpildījis pašapliecinājumu. Policijā par notikušo tika sākts administratīvā pārkāpuma process. Ņemot vērā, ka pārkāpums izdarīts atkārtoti, viņam piemērots naudas sods 200 eiro.

Kopumā aizvadītajā diennaktī policijas Jēkabpils iecirkņa apkalpojamā teritorijā tika pārbaudītas 67 personas, no kurām 64 par dzīvesvietas atstāšanu mājsēdes laikā uzrādīja pašapliecinājumus. Sākti divi administratīvo pārkāpumu procesi un dots viens preventīvs norādījums. Tāpat aizvadītajā diennaktī policijas amatpersonas veica pārbaudes trīs tirdzniecības vietās, kur pārkāpumi netika konstatēti.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Ministru kabineta apstiprinātajiem grozījumiem ārkārtējās situācijas rīkojumā mājsēde jāievēro līdz 15.novembrim katru nakti no plkst.20 līdz 5. Valdības lēmums paredz, ka jebkurai personai būs aizliegums naktī no plkst.20 līdz 5 pārvietoties, ja cilvēks nevarēs uzrādīt aizpildītu apliecinājumu un personu apliecinošu dokumentu.

Un vēl

Nākotnē "Patria" 6x6 bruņumašīnas plānots ražot Latvijā, un pirmais spēkrats no rūpnīcas varētu izripot jau 2023.gadā. Ādažu militārajā bāzē šodien notika pirmo četru jauno "Patria" 6x6 bruņumašīnu svinīgā pieņemšana Latvijas armijai. Šīs bruņumašīnas ražotas Somijā, taču nākotnē plānots, ka tās ražos Latvijā. Aizsardzības ministrijā noskaidrots, ka bruņumašīnas Latvijā plāno ražot uzņēmums "Patria Latvia", kas saskaņā ar "firmas.lv" informāciju pieder Somijas kompānijai "Patria ISP Oy".


Atstājiet komentāru