2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021. gada 2.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021. gada 2.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien diskutēs, kā tiks organizēta dzīve pēc mājsēdes? Latvijas dzelzceļš līdz gada beigām plāno atlaist 684 darbiniekus; un Gaidot Lāčplēša dienu, aicina nēsāt pie apģērba sarkanbaltsarkanu lentīti.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vismaz vienu poti pret Covid-19 saņēmuši vairāk nekā 70% Latvijas iedzīvotāju vecumā virs 12 gadiem; Aktivizējas jauns krāpšanas veids – viltus interneta veikali; un Pensionāru federāciju atklājusi kampaņu - "Palīdzi sev. Palīdzi citiem"

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Trīskāršojies ar Covid-19 inficēto medicīnas darbinieku skaits; Reģionālajiem pasažieru pārvadātājiem piešķir 23,3 miljonus eiro zaudējumu segšanai; un Noslēdzies prozas konkurss “Pandēmijas laika stāsti”.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien diskutēs, kā tiks organizēta dzīve pēc mājsēdes? Latvijas dzelzceļš līdz gada beigām plāno atlaist 684 darbiniekus; un Gaidot Lāčplēša dienu, aicina nēsāt pie apģērba sarkanbaltsarkanu lentīti.

15. novembrī, kad noslēgsies patlaban spēkā esošā mājsēde, koalīcijas partneri pieļauj, ka dzīve valstī varētu atgriezties tā dēvētajā "zaļajā režīmā" jeb pakalpojumus primāri varētu saņemt pret Covid-19 vakcinētie vai šo slimību pārslimojušie, uzrādot attiecīgu Covid-19 sertifikātu. Vienlaikus netiek izslēgta iespēja koriģēt "zaļajā režīmā" pieejamos pakalpojumus jeb paredzēt atsevišķus ierobežojumus. Šodien Ministru kabinetā plānots diskutēt par dzīvi pēc mājsēdes, bet pagaidām detaļas netiek atklātas, jo par tām vēl diskutē eksperti.

Līdz 31.oktobrim Latvijā saņemti 2 tūkstoši 399 ziņojumi par Covid-19 vakcīnu iespējamām blakusparādībām. Visbiežāk Zāļu valsts aģentūra saņēmusi ziņojumus par jau zināmām un vakcīnu lietošanas instrukcijās norādītām organisma reakcijām, piemēram, par sāpēm vakcīnas injekcijas vietā, paaugstinātu temperatūru, drebuļiem un nogurumu. No visiem saņemtajiem ziņojumiem 545 ziņojumi ir klasificēti kā būtiski Covid-19 vakcīnu blakusparādību ziņojumi. Tas nozīmē, ka šajos gadījumos ziņots par reakcijām, kuru dēļ veikta, piemēram, pacienta hospitalizācija vai ārsts to uzskatījis par medicīniski būtisku reakciju. 

Jau ziņots, ka līdz šim Latvijā nav apstiprināts neviens letāls gadījums pēc vakcīnu pret Covid-19 saņemšanas.

Koalīcija panākusi vienošanos, ka pašnodarbinātie, kas saņem ienākumus no intelektuālā īpašuma, minimālās obligātās iemaksas varēs veikt reizi gadā. Politiķi ir vienojušies par precizējumiem nodokļu politikā. Pašnodarbinātie, kas saņem ienākumus no intelektuālā īpašuma, obligātās iemaksas 10% apmērā pensiju apdrošināšanai varēs veikt reizi gadā, nevis reizi ceturksnī, kas ievērojami atslogos pašnodarbināto personu un autoratlīdzības saņēmēju nodokļu maksāšanas procesu.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons, atklājot ANO klimata konferenci, brīdinājis pasaules līderus, ka tiem draud iznīcinošs nākamo paaudžu spriedums, ja viņi neķersies pie izšķirošas rīcības. Viņš piebalsoja 18 gadus vecajai zviedru vides aktīvistei Grētai Tūnbergai, kas līdz ar tūkstošiem savu sekotāju arī ieradusies Glāzgovā, aicinot nepārvērst konferenci par tukšām pļāpām jeb "bala, bla, bla".

Turpinām ziņas

Lai samazinātu izmaksas "Latvijas dzelzceļš" lēmis līdz gada beigām atlaist 684 darbiniekus. Kā norāda Latvijas dzelzceļa pārstāvji, atlaišana skars gan administrāciju Rīgā, gan darbiniekus, kas strādā citos Latvijas reģionos. Satiksmes ministrija šādu lēmumu atbalsta, uzsverot, ka uzņēmuma finanšu efektivizācijai jāturpinās. Jau ziņots, ka pēdējo gadu laikā "Latvijas dzelzceļa" koncernā strādājošo skaits samazinājies no aptuveni desmit līdz septiņiem tūkstošiem. 

Tūrisma operators SIA "Impro ceļojumi" iekļauta Patērētāju tiesību aizsardzības centra "melnajā sarakstā". Attiecīgajā sarakstā uzņēmums iekļauts, jo nav izpildījis Patērētāju strīdu risināšanas komisijas lēmumu par naudas atmaksu patērētājai 400 eiro apmērā par atceltu ceļojumu. Komisijas lēmumā norādīts, ka 2020. gada 19. februārī patērētāja iegādājās pie tūrisma aģenta tūroperatora "Impro ceļojumi" organizētu ceļojumu uz Toskānu un Elbas salu no 2020. gada 29. marta līdz 5. aprīlim. Patērētāja samaksāja tūrisma aģentam 400 eiro avansu. Tā kā ceļojums tika atcelts, patērētāja vēlējās atgūt samaksāto naudu. Ņemot vērā, ka nauda netika atmaksāta, ceļotāja vērsās patērētāju tiesību aizsardzības centrā.

Un vēl

Gaidot Lāčplēša dienu, Aizsardzības ministrija jau tradicionāli aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju nēsāt pie apģērba sarkanbaltsarkano lentīti, kas norāda uz 1919.gada 11.novembri, kad pirms 102 gada tika izcīnīta Latvijas brīvībai un neatkarībai izšķirošā uzvara. Aizsardzības ministrija atgādina, ka lentītes nēsājamas ar stūriem uz augšu, veidojot stilizētu burtu ”V”, kas simbolizē uzvaru.  Savukārt sociālā tīkla Facebook lietotājiem ir iespēja papildināt savu profila attēlu ar sarkanbaltsarkano lentīti, ko ietver Aizsardzības ministrijas izveidotais profila attēlu rāmis #ParLatvijasUzvaru, kas vienlaikus simbolizē lepnumu par mūsu karavīriem.

Jau ziņots, ka Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vismaz vienu poti pret Covid-19 saņēmuši vairāk nekā 70% Latvijas iedzīvotāju vecumā virs 12 gadiem; Aktivizējas jauns krāpšanas veids – viltus interneta veikali; un Pensionāru federāciju atklājusi kampaņu - "Palīdzi sev. Palīdzi citiem"

Vismaz vienu poti pret Covid-19 Latvijā līdz šim saņēmuši vairāk nekā 70% iedzīvotāju, kuri sasnieguši 12 gadu vecumu, liecina aģentūras LETA veiktie aprēķini, izmantojot Nacionālā veselības dienesta datus par vakcinētajiem līdz 1. novembrim un Centrālās statistikas pārvaldes datus par provizorisko iedzīvotāju skaitu pa vecuma grupām Latvijā 2021. gada sākumā. Vakar  Latvijā poti pret Covid-19 saņēmuši vismaz 8 tūkstoši 308 cilvēki, tajā skaitā 3 tūkstoši 295 tikuši pie vakcīnas pirmās devas, 2 tūkstoši 661 – pie otrās, 674 – pie trešās, bet tūkstoš 678 cilvēki pirmreizēji sapotēti ar J&J poti. 

Jēkabpils reģionālā slimnīca meklē iespējas palielināt intensīvās terapijas gultu skaitu Covid-19 pacientiem. Slimnīca nodrošina deviņas reanimācijas gutas Covid-19 pacientiem, informē slimnīcas vadība. Taču, palielinoties smagā stāvoklī esošu pacientu skaitam, pagājušās nedēļas nogalē nācies pielāgot vēl divas gultas, nepieciešamās iekārtas paņemot no reanimācijas nodaļas, kas paredzētas citu, ne Covid-19, pacientu ārstēšanai. Pašlaik slimnīca meklē risinājumus, kā palielināt intensīvās terapijas gultasvietu skaitu. Tam nepieciešams laiks, jo jānodrošina skābekļa padeve.

Par brīvprātīgo darbu slimnīcās Veselības ministrija pašlaik vērtē vairāk nekā 500 iesniegumus, kas saņemti no cilvēkiem ar medicīnisku izglītību. Veselības ministrs Daniels Pavļuts no Attīstībai/Par norāda, k a slimnīcas gatavojas darbam pārslodzē. Taču Covid-19 krīzē slimnīcām smagākais jautājums ir personāls. Tāpēc pagājušajā nedēļā notika sarunas ar privātām ārstniecības iestādēm un pašlaik tiek vērtēti vairāk nekā 500 iesniegumi par brīvprātīgu darbu slimnīcās. Ministrija arī gatavo priekšlikumu par papildu finanšu atbalstu slimnīcām.

Lielbritānijas pilsētā Glāzgovā turpinās pasaules valstu līderu klimata samits. Politiķi pirmajā dienā spējuši vienoties par pasākumiem, lai apturētu mežu iznīcināšanu. Britu raidorganizācija BBC ziņo, ka samitā apņemšanos līdz 2030.gadam apturēt nekontrolētu mežu izciršanu pauduši vairāk nekā 100 pasaules valstu līderi. Ļoti svarīgi, ka starp tiem ir arī Brazīlijas prezidents, jo tieši Amazones lietus mežu izciršana rada vienus no lielākajiem draudiem Zemes ekosistēmai. Vienošanos apstiprinājušas arī citas lielākās pasaules valstī, tajā skaitā Krievija un Ķīna.

Turpinām ziņas

Pandēmijas ietekmē atkal aktivizējas tāds krāpniecības veids kā viltus interneta veikali.  “Luminor” vecākais krāpšanas novēršanas eksperts Anrijs Šmits skaidro, ka Covid-19 ierobežojumu laikā, kad klātienē daudzas preces nevar nopirkt, aktivizējas viltus interneta veikali. Tie gan neatrodas Latvijā. Šādus viltus veikalus var pamanīt, ja iedziļinās to mājaslapās, palūkojas uz to norādītajiem kontaktiem. Šmits ieteica konkrēto mājaslapu pārbaudīt, meklējot internetā atsauksmes par to. Būtu jābūt piesardzīgiem gan tad, ja nav nemaz atsauksmju, ja tās ir negatīvas vai arī pretēji – ļoti pozitīvas, bet vienādas.

Tāpat turpina uzdarboties telefonkrāpnieki, kas uzdodas par banku darbiniekiem. Saņemot šādus aizdomīgus zvanus, iesaka sarunu neturpināt, informēt savu banku vai kurjeru dienestu un vērsties policijā. Līdz šim dati no četrām lielākajām bankām liecina, ka pie krāpniekiem nonākuši 9 miljoni eiro, atklāja Šmits.

Valsts AS "Latvijas pasts" brīdina par šobrīd novērojamo jauna veida krāpnieku aktivitāti "Whatsapp" ziņu un citu sociālo tīklu vidē, klientiem saņemot krāpnieciskas ziņas ar saiti, ko atverot, tiek piedāvāts aizpildīt ātru aptauju un laimēt naudas balvu. "Latvijas pastā" norāda, ka, saņemot aizdomīgas ziņas, nevērt tās vaļā un nenodot krāpniekiem savus datus. "Latvijas pasta" e-pasta adrese un interneta vietnes vienmēr beidzas ar "http://pasts.lv" — viss cits var tikt uzskatīts par viltus ziņām.

Un vēl

Brīvprātīgo kustība "Viegli palīdzēt" vakar kopā ar Latvijas Pensionāru federāciju atklāja kampaņu "Palīdzi sev. Palīdzi citiem". Kampaņas mērķis ir apzvanīt cilvēkus vecumā virs 60 gadiem, lai skaidrotu viņiem vakcinācijas pret Covid-19 nepieciešamību un mazinātu šaubas.  Kampaņas autori norāda, ka pirms zvanīšanas jāsagatavojas. Sarunai jābūt cieņpilnai, bet tiešai. Tāpat jāsaprot, ka vairumus senioru atteiksies vakcinēties. Kampaņa "Palīdzi sev. Palīdzi citiem" ilgs līdz 15. novembrim un noslēgsies ar svinīgu ceremoniju tiešsaistē valsts svētku priekšvakarā – 17. novembrī. Paredzēta arī aktīvāko senioru organizāciju un senioru apbalvošana.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Trīskāršojies ar Covid-19 inficēto medicīnas darbinieku skaits; Reģionālajiem pasažieru pārvadātājiem piešķir 23,3 miljonus eiro zaudējumu segšanai; un Noslēdzies prozas konkurss “Pandēmijas laika stāsti”.

Šodien Ministru kabinets pieņēma grozījumus epidemioloģiskās drošības noteikumos, paredzot ārstniecības iestādes vadītājam tiesības Covid-19 krīzē piesaistīt personālu bez ārsta sertifikāta. Ar grozījumiem noteikumos arī paredzēta iespēja atsevišķu valstu pilsoņiem saņemt īstermiņa Covid-19 sertifikātu. To izsniegs personām par Amerikas Savienotajās Valstīs, Apvienotajā Karalistē, Austrālijā, Jaunzēlandē vai Kanādā izsniegtu apliecinājumu par pilnu vakcinācijas kursu. Šos sertifikātus izsniegs tūrisma informācijas centri, kas ir noslēguši sadarbības līgumu ar Nacionālo veselības dienestu par personas datu apstrādi un īstermiņa apliecinājuma izsniegšanu, desmit Latvijas pilsētās, arī Jēkabpilī.  

Aizvadītā mēneša laikā trīskāršojies ar Covid-19 inficēto darbinieku skaits Latvijas slimnīcās, liecina Veselības ministrijas apkopotā statistika. Pašlaik ar Covid-19 inficējušies 629 slimnīcu darbinieki, vēl 525 ir prombūtnē kā kontaktpersonas vai atrodas pašizolācijā.

Kaimiņvalsts Igaunija apsteigusi Latviju pasaulē pēc jaunatklāto Covid-19 inficēšanās gadījumu skaita, Latvijai ierindojoties otrajā vietā, par to valdību sēdē šodien informēja veselības ministrs Daniels Pavļuts no "Attīstībai/Par!". Oktobra vidū Latvija pēc septiņu dienu kumulatīvā gadījumu skaita uz miljonu iedzīvotāju ieņēma pirmo vietu pasaulē. Tagad uz pirmo vietu pakāpusies Igaunija, bet Latvija noslīdējusi uz otro vietu, klāstīja veselības ministrs.

Valdība atbalstīja 2,87 miljonus eiro piešķiršanu veselības nozarei, lai kompensētu atbildīgajām institūcijām samaksu par ārstniecības personu un pārējo nodarbināto virsstundu darbu, kas saistīts ar Covid-19 jautājumu risināšanu un seku novēršanu. Kā informēja Veselības ministrijā, no minētās summas 2,77 miljoni eiro tiks novirzīti ārstniecības iestādēm darbinieku virsstundu darba apmaksai. Piemaksas par virsstundām tiks segtas no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzēteim gadījumiem".

Turpinām ziņas

Šodien Ministru kabinets apstiprināja Satiksmes ministrijas pieprasīto papildu finansējumu 23 miljoni 390 tūkstoši 194 eiro apmērā no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”, lai kompensētu zaudējumus reģionālās nozīmes pārvadājumos ar autobusiem un vilcieniem, tajā skaitā arī saistībā ar Covid-19 infekcijas slimības ierobežošanai noteiktiem pasākumiem sabiedriskajā transportā. Finansējums piešķirts sabiedriskā transporta pakalpojumu nepārtrauktības nodrošināšanai šī gada otrajā pusgadā. 

Mājsaimniecību īpatsvars, kurās pieejams internets, 2021. gadā sasniedzis 91,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes ikgadējā iedzīvotāju aptauja par informācijas un komunikāciju tehnoloģiju lietošanu mājsaimniecībās. 2021. gadā, salīdzinot ar 2020. gadu, par 1,9 procentpunktiem pieaudzis mājsaimniecību īpatsvars, kurās pieejams platjoslas internets. Ja pērn tas bija 87,6 % mājsaimniecību, tad šogad – 89,5 %. Šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, par 2,8 procentpunktiem pieauga arī regulāro interneta lietotāju, kas internetu lieto vismaz reizi nedēļā, īpatsvars, sasniedzot 89,7 %. Tāpat secināts, ka sievietes internetu regulāri lieto biežāk nekā vīrieši, attiecīgi 90 % un 89,3 %. 

Un vēl

Oktobrī tika izsludināts stāstu konkurss “Pandēmijas laika stāsti”, kurā piedalīties varēja jebkurš interesents. 2. novembrī izziņoti pieci konkursa laureāti: Elīna Smoļaka ar darbu “Kandidāti”, Džeina Šteinberga “Bērētava”, Dzintars Hmieļevskis “Pirmā Advente”, Sandra Dieziņa “Akmens sirds” un Digna Degtjarova “Purva bridēji”. Ikgadējais literatūras festivāls “Prozas lasījumi” šogad no 2.-12.decembrim norisināsies tiešsaistē un būs skatāms festivāla mājaslapā.

Atstājiet komentāru