2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Jēkabpils radio1 ziņas 2021.gada 1.novembrī

Jēkabpils radio1 ziņas 2021.gada 1.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija saņēmusi palīdzību no Eiropas Savienības; Kādi ir jaunākie politisko partiju reitingi? Un Ko liecina pirmās prognozes par laiku novembrī?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pagājušajā nedēļā samazinājušies vakcinācijas tempi; No šodienas jauni noteikumi, lai apmeklētu Jēkabpils poliklīniku; un Kur novembrī Jēkabpilī norisināsies donoru dienas?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pedagogu arodbiedrība pieprasa nevirzīt skolotāju algu jauno modeli; Jēkabpils gatavojas valsts svētkiem; un Izveidota karte tuvākā bankomāta atrašanai

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija saņēmusi palīdzību no Eiropas Savienības; Kādi ir jaunākie politisko partiju reitingi? Un Ko liecina pirmās prognozes par laiku novembrī?

Pagājušās nedēļas nogalē Latvija saņēma Eiropas Savienības partneru sūtīto palīdzību cīņai pret Covid-19 pandēmiju. Stradiņa slimnīca ziņo, ka ar Eiropas Savienības atbalstu Covid-19 pacientu ārstēšanai no Somijas piegādātas sešas intensīvās terapijas mākslīgās plaušu ventilēšanas iekārtas.
Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests vēsta, ka Latvija caur ES atbalsta mehānismu saņēmusi starptautisko palīdzību - medicīnisko aprīkojumu.

Latvijā Covid-19 vakcinācijas sertifikātam derīguma termiņa nav, un šobrīd tādu noteikt nav plānots. Taču citās Eiropas valstīs prakse ir cita. Piemēram, Austrija un  Horvātija  bija pirmās valstis, kas Covid-19 vakcinācijas sertifikātam noteica laika limitu, cik ilgi tas ir derīgs, – sākotnēji 270 dienas, pēcāk gadu. Šobrīd ES ir septiņas valstis, kurās vakcinācijas sertifikātam ir derīguma termiņš – viens gads. Gadījumā, ja persona saņēmusi vienu "Janssen" vakcīnas devu, termiņš ir īsāks, proti, 270 dienas. Veselības ministrija norāda, ka Latvijā plānu ieviest Covid-19 vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņu nav.

Administratīvajā rajona tiesā ierosinātas pirmās lietas par ārkārtējās situācijas rīkojumā iekļauto pienākumu vakcinēties pret Covid-19. Kopumā ierosinātas piecas lietas un piektdien saņemts vēl viens pieteikums. Starp iesniedzējiem ir valsts pārvaldē, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās, kā arī izglītības iestādē strādājošie. Pirmo lietu tiesa paspēšot izskatīt līdz 15. novembrim. Šajā datumā stāsies spēkā nosacījums, ka visiem valsts un pašvaldību institūcijās strādājošajiem jābūt Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātam.

Eiropas Parlaments ir ierosinājis tiesvedību pret Eiropas Komisiju par tās nespēju ieviest dzīvē sankcijas pret dalībvalstīm, kuras pārkāpj tiesiskuma principus. Eiropas Komisijas jaunās pilnvaras ļauj tai aizturēt maksājumus dalībvalstīm, kuru tiesiskuma situācija pārkāpj bloka finansiālās intereses. Līdz šim Eiropas Komisija ir atturējusies no šī mehānisma piemērošanas. Tas tāpēc, ka Eiropas valstu līderi ir aicinājuši sagaidīt Eiropas Savienības Tiesas lēmumu par to, vai šāds mehānisms vispār ir atbilstošs likumiem. Šādu prasību iesniegušas Polija un Ungārija, pret kurām iepriekš ir uzsāktas pārkāpuma procedūras.

Turpinām ziņas

Oktobrī populārāko partiju reitingu tops palicis nemainīgs, taču šajā mēnesī iezīmējas ievērojams reitingu kritums gandrīz visām partijām, liecina SKDS aptauja. Arī oktobrī reitingu līdere ir “Saskaņa” ar 10% atbalstu. Un “Saskaņa” šoreiz arī līdere popularitātes krituma ziņā – salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, kritums par diviem procentpunktiem. Nedaudz mazāks, bet arī ievērojams kritums ir Zaļo un Zemnieku savienībai. Vēl septembrī par šo politisko spēku gatavi balsot bija 8,3% vēlētāju, bet oktobrī – 6,5%. Ļoti cieši uz pēdām ar 6,4% popularitāti min “Jaunā Vienotība”, kas šajā mēnesī piedzīvojusi tikpat lielu reitinga kritumu kā ZZS. 

Ceturtajā vietā Nacionālā apvienība, par kuru balsotu 5,3% respondentu. Atbalsts sarucis arī “Attīstībai/Par!” – oktobrī par šo politisko spēku balsotu 4,6%. Arī “Progresīvos” atbalsta mazāk respondentu nekā iepriekš – 2,7%. Tālāk seko Jaunā konservatīvā partija un Latvijas Krievu savienība. Abām partijām reitings ir vienāds – 2,5%.

Bet 2,4% vēlētāju balsotu par Latvijas Reģionu apvienību un arī par Aināra Šlesera dibināto partiju “Latvija pirmajā vietā”. Tām seko Alda Gobzema politiskais spēks “Likums un kārtība” ar 2,3% atbalstu. Savukārt par nesen dibināto partiju “Republika”, kuras redzamākie pārstāvji ir ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis un bijušais iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens, savu balsi atdotu 1,2% aptaujāto. Tad seko vienīgā partija, kurai oktobrī ir reitinga kāpums – “KPV LV” atbalsts no 0,4% septembrī kāpis uz 0,9% oktobrī.

Un vēl

Pagājušās nedēļas nogalē divas dienas pēc kārtas Latvijā tika pārspēti siltuma rekordi. Sestdien maksimālā gaisa temperatūra bija no +11,6 grādiem Stendē līdz +14,4 grādiem Daugavpilī. 30.oktobra rekords tika pārspēts astoņās novērojumu stacijās - Alūksnē, Gulbenē, Kolkā, Madonā, Skrīveros, Rēzeknē, Rūjienā un Zosēnos. Savukārt Jēkabpilī un Mērsragā sasniegts līdzšinējais siltuma rekords. Brīvdienās netika pārspēts visas valsts rekords. 1925.gada 30.oktobrī gaisa temperatūra Latvijā paaugstinājās līdz +18,3 grādiem.

Meteorologs Jānis Trallis mikroblogošanas vietnē Twitter dalījies ar Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra pirmajām prognozēm novembrī. Kā norāda Trallis, prognozes tuvākajām nedēļām rādot, ka pēc siltuma šajā nedēļā temperatūra atgriezīsies tuvāk normai. Novembra beigās, iespējams, temperatūra var noslīdet zem normas.

Jau vēstīts, ka Latvijas Televīzijas Laika ziņu redaktors Toms Bricis prognozēja, ka novembra sākumā saglabāsies silts laiks. Dienās temperatūra būšot aptuveni +10 grādi. Bricis atzīmē, ka būtisks datums ir 5. novembris, kad Latvijā un visā ziemeļu puslodē sākas solārā ziema jeb tumšākais gada periods. Viņš piebilst, ka vēlāk - novembra beigās, decembra sākumā, būs gaidāma meteoroloģiskā ziema, kad temperatūra noslīdēs zem nulles.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pagājušajā nedēļā samazinājušies vakcinācijas tempi; No šodienas jauni noteikumi, lai apmeklētu Jēkabpils poliklīniku; un Kur novembrī Jēkabpilī norisināsies donoru dienas?

Kopš septembra vidus piecas nedēļas pēc kārtas pret Covid-19 pirmreizēji vakcinēto iedzīvotāju īpatsvaram Latvijā bija tendence pieaugt, bet pagājušajā nedēļā tas samazinājās, liecina aģentūras LETA veiktie aprēķini, izmantojot Nacionālā veselības dienesta apkopotos datus. Ja vēl nedēļu iepriekš no visiem vakcinētajiem pirmo poti bija saņēmuši 81,51%, tad pagājušajā nedēļā  -  72,17 procenti. Saskaņā ar patlaban Nacionālā veselības dienesta datubāzē pieejamajiem datiem, pagājušajā nedēļā kopumā vakcīnu pret Covid-19 saņēmuši 72 tūkstoši 296 cilvēki, taču pēc visu pēdējo dienu datu apkopošanas šis skaits vēl varētu pieaugt. Līdz šim Latvijā kopumā veiktas miljons 950 tūkstoši 956 vakcīnas pret Covid-19 injekcijas.

Labklājības ministrija ir sagatavojusi priekšlikumus likumprojektam "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" otrajam lasījumam, lai personām, kurām ir sadarbīgspējīgs sertifikāts, atjaunotu divus atbalsta pasākumus. Plānots turpināt izmaksāt vecāka pabalstu, paredzot, ka to izmaksās par periodu no šā gada 11.oktobra līdz dienai, kad persona sāk gūt ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais. Tāpat plānots izmaksāt slimības palīdzības pabalstu par laiku no šā gada 1.novembra līdz 31.decembrim situācijā, ja viens no bērna vecākiem nevar strādāt attālināti un aprūpējamais bērns ir vecumā līdz 10 gadiem.

G20 valstu līderi svētdien Romā vienojušies par samita noslēguma paziņojumu, kurā aicināts uz "jēgpilnu un efektīvu" rīcību, lai ierobežotu globālo sasilšanu līdz 1,5 grādiem pēc Celsija, bet iekļautas tikai dažas konkrētas saistības. G20 samita rezultāts atstāj lielu darbu ANO Klimata konferencei Glāzgovā, kurp vairums G20 valstu līderi dosies no Romas. G20 grupa, kas ietver Brazīliju, Ķīnu, Indiju, Vāciju un ASV, ir atbildīga par aptuveni 80% oglekļa emisijas. G20 samita noslēguma paziņojumā teikts, ka valstu pašreizējie plāni emisijas samazināšanai, ir jāstiprina, ja nepieciešams, bet paziņojumā nav konkrēti minēts 2050.gads kā mērķis, līdz kuram būtu jāpanāk neitralitāte oglekļa emisijā.

Lielbritānijas zinātnieku pētījums liecina, ka arī cilvēki, kas ir pilnībā vakcinēti pret Covid-19, pēc inficēšanās ar koronavīrusu var kļūt par infekcijas izplatītājiem un aplipināt savus tuviniekus. Pētnieki uzsver, ka Covid-19 vakcīnas ir svarīgs ierocis cīņā ar pandēmiju, jo vakcinētiem cilvēkiem ir labāka aizsardzība pret smagu saslimšanu ar Covid-19 un nāvi. Taču koronavīrusa lipīgo delta variantu var izplatīt arī pilnībā vakcinēti cilvēki.

Turpinām ziņas

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, no šodienas, 1.novembra Jēkabpils reģionālās slimnīcas Ambulatoro daļu jeb poliklīniku var apmeklēt tikai pacienti ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testa rezultātu. No šodienas ir arī nodalīta atsevišķa ieeja iedzīvotājiem, kas apmeklē vakcinācijas kabinetus Jēkabpils poliklīnikā. Šiem pacientiem, dodoties vakcinēties, jāizmanto ieeja tā saucamajā “bērnu konsultācijas” daļā, bet iedzīvotājiem, kas dodas uz pieņemšanu vai izmeklējumiem poliklīnikā, jāizmanto ieeja, kas atrodas pie reģistratūras. 

Jau ziņots, ka Veselības ministrija bija plānojusi no šodienas, 1.novembra noteikt visiem ārstniecības iestāžu apmeklētājiem uz vietas veikt ātros Covid-19 testus, taču šī iecere tika atcelta, nosakot, ka katra medicīnas iestāde ir tiesīga pati noteikt kārtību kādā tā sniedz pakalpojumus.

Jēkabpils novada Mežāres pamatskolas 1.-3.klases pašizolācijā un karantīnā esošā personāla dēļ šonedēļ nevarēs atsākt klātienes mācības. Pašizolācija un karantīna saistībā ar Covid-19 noteikta skolas tehniskajam personālam un virtuves darbiniekam. Tāpēc Mežāres pamatskola nevar nodrošināt mācību procesu klātienē un pirmsskolas audzēkņiem un 1.-3.klašu skolēniem mācības notiks attālināti līdz 10.novembrim. Tāpat, apkopojot pašlaik pieejamo informāciju par 1.-3.klašu skolēnu testēšanu, novada Izglītības pārvalde informē, ka vienā no skolām Jēkabpilī pozitīvs Covid-19 tests ir 14 bērniem. Ņemot vērā, ka bija skolēnu brīvlaiks, bērni dosies individuālajā karantīnā.

Individuālajā karantīnā dosies arī pieci Aknīstes vidusskolas jaunāko klašu skolēni. Pārējie pilsētas un novada jaunāko klašu skolēni mācības nākamnedēļ atsāks klātienē.Tāpat pašlaik karantīnā atrodas divas Antūžu pamatskolas klases, Zasas vidusskolas pirmsskolas grupa un četras grupas pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs. Jau ziņots, ka saskaņā ar izglītības un zinātnes ministres Anitas Muižnieces (JKP) pausto, no pirmdienas 1.-3.klašu skolēni atsāks mācības klātienē.

Un vēl

Pamatojoties uz epidemioloģiskās drošības pasākumiem, mainīta novembra Donoru dienu norises vieta Jēkabpils.  Donoru dienas 15. un 29. novembrī norisināsies Jēkabpils sporta hallē, Brīvības 289B. Ziedot asinis šajās dienās būs iespējams ierastajā Donoru dienu norises laikā – no pulksten 9 līdz vieniem dienā - Donoru dienu norisi nodrošina Valsts asinsdonoru centra Rēzeknes filiāles izbraukums. Lai nodotu asinis, līdzi jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam. Pie reģistrācijas asins nodošanai nepieciešams uzrādīt arī bankas konta numuru, jo kompensācija  zaudētā asins un asins komponentu apjoma atjaunošanai tiek ieskaitīta donora bankas kontā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pedagogu arodbiedrība pieprasa nevirzīt skolotāju algu jauno modeli; Jēkabpils gatavojas valsts svētkiem; un Izveidota karte tuvākā bankomāta atrašanai

Latvijas Izglītības un zinātnieku darbinieku arodbiedrība pieprasa nevirzīt uz priekšu pedagogu atalgojuma jauno modeli bez pētījumos balstītiem datiem un saskaņojuma ar sadarbības partneriem. Lai gan Izglītības un zinātnes ministrijas budžetā bija paredzēti 70 tūkstoši eiro, lai veiktu pedagogu nodarbinātības analīzi un izstrādātu prototipu izglītībā nodarbināto pieprasījumam un piedāvājumam, minētais pētījums tā arī nav īstenots. Arodbiedrība vērš uzmanību, ka ministrijas piedāvātajā modelī vispār netiek risināts nozarei akūti svarīgais sabalansētas darba slodzes jautājums, lai gan septembra nogalē publiskotajā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas izglītības pārskatā norādīts uz pārslodzes un neadekvāta atalgojuma problēmām Latvijā. 

Saņemot informāciju no Valsts policijas, Nacionālais veselības dienests līdz šim anulējis 26 vakcinācijas pret Covid-19 sertifikātus. Tas nozīmē, ka šie sertifikāti vairs neverificējas un tie nav izmantojami. Veselības dienesta direktors Āris Kasparāns norāda, ka apzinoties situācijas nopietnību un ātrākai reaģēšanai ir sagatavots priekšlikums par sertifikātu "iesaldēšanu" uz izmeklēšanas laiku, ja pastāv aizdomas par to viltošanu.

Prokuratūra apsūdzējusi Nacionālo bruņoto spēku karavīru par prettiesisku labuma piedāvāšanu vakcinācijas centra darbiniekiem apmaiņā pret fiktīvu vakcināciju pret Covid-19. Valsts policija un prokuratūra līdz šim nebija publiski atklājušas, kuru jomu pārstāv amatpersona, taču tagad prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka aģentūrai LETA apliecināja, ka vīrietis inkriminējamā nodarījuma brīdī strādājis NBS. Par šādu pārkāpumu paredzēts piespiedu darbs vai naudas sods.

Pieaugot veselības aprūpes sistēmas noslodzei, Igaunijas slimnīcas sākušas uzņemt tikai smagākos Covid-19 pacientus, vieglākos gadījumos atstājot slimniekus ārstēties mājās. Igaunijā slimnīcās pašlaik tiek ārstēts kopumā 571 šīs slimības pacients, 55 cilvēki atrodas intensīvās terapijas nodaļās un 37 cilvēkiem nepieciešama plaušu mākslīgā ventilēšana, pēdējās dienās pieaug arī vīrusa upuru skaits. Gandrīz trešā daļa Igaunijas slimnīcās ārstēto Covid-19 pacientu inficējušies jau pēc nonākšanas ārstniecības iestādē. Tas nozīmē, ka cilvēks tiek uzņemts slimnīcā ar citu diagnozi, bet tad inficējas no cita pacienta vai darbinieka, kas negaidīti izrādījies vīrusa nēsātājs.

Turpinām ziņas

Arī šogad atzīmējot valsts svētkus – Lāčplēša dienu un Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienu, Jēkabpilī pilsētvidē tiks izmantoti sarkanbaltsarkanie valsts karoga krāsu toņi. Pilsētas galvenās ielas un tiltu rotās Latvijas valsts karoglentas. Vairākās vietās tiks izvietotas kompozīcijas ar maza izmēra valsts karogiem. 

Brīvības un Vienības ielu rotācijas apļa zaļajā zonā plānots uzstādīt vides objektu, ko veidos vairāki elementi ar latviskiem rakstiem. Vecpilsētas laukumā plānots uzstādīt vides objekta kompozīciju “Latvijas Laimes poga”, kurā tiks iekļauti tradicionālie latvju raksti mūsdienīgā izpildījumā. Plānota arī Jēkabpils uzraksta (iebraucot no Rīgas puses) izgaismošana valsts karoga krāsās. Karoglentu montāža ielu apgaismes stabos un pārējā noformējuma uzstādīšana plānota novembra sākumā.

Jēkabpilī arī nākamajā gadā turpināsies pirms vairākiem gadiem iesāktā graustu nojaukšana. Jēkabpils domes vadība informē, ka pilsētā tiks nojauktas ēkas Atpūtas ielā 19 un Ķieģeļu ielā 9, bet Asares pagastā – ēka adresē “Veccensoņi”. Savukārt jau šogad varētu tikt uzsākts nojaukšanas process ēkai Madonas ielā 30a.

Un vēl

Latvijas Banka sadarbībā ar kartogrāfijas un ģeotelpiskās inteliģences risinājumu uzņēmumu "Jāņa sēta" ir izveidojusi un tīmekļa vietnē bank.lv uzturēs karšu risinājumu, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs varētu ērti atrast informāciju par visiem Latvijas teritorijā uzstādītajiem bankomātiem, tajā skaitā atrast sev vistuvāko bankomātu, kurā var izņemt skaidro naudu. Latvijā ir aptuveni 900 bankomāti. Vairāk nekā 80% Latvijas iedzīvotāju tuvākais bankomāts ir mazāk nekā 5 kilometru attālumā. Ar izveidoto karšu risinājumu un interaktīviem instrumentiem ikviens interesents varēs novērtēt bankomātu tīkla pārklājumu savā apkārtnē.


Atstājiet komentāru