2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 29.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 29.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā jau otro nedēļu pēc kārtas konstatēts visaugstākais inficēšanās līmenis ar Covid-19 Eiropas Savienībā; Rēzekne un Rēzeknes novads nevēlas apvienoties; un Kāda situācija ir uz valsts robežas?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:  Atceļ plānu no 1.novembra ar Covid-19 "ātro testu" pārbaudīt ikvienu ārstniecības iestādes apmeklētāju; Lielākā daļa skolēnu vēlas būt uzņēmēji; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties; Algu subsīdiju piešķiršana tikai personām ar Covid-19 sertifikātu varētu tikt apstrīdēta tiesā; Kuru no politiķiem iedzīvotāji aptaujā nosauc par vispiemērotāko ministru prezidenta amatam; un Apvienība «Gogol Bordello» nākamgad muzicēs Rīgā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā jau otro nedēļu pēc kārtas konstatēts visaugstākais inficēšanās līmenis ar Covid-19 Eiropas Savienībā; Rēzekne un Rēzeknes novads nevēlas apvienoties; un Kāda situācija ir uz valsts robežas?

Latvijā jau otro nedēļu pēc kārtas konstatēts visaugstākais inficēšanās līmenis ar Covid-19 Eiropas Savienībā un Eiropas Ekonomikas zonas valstīm, liecina Eiropas Slimību un profilakses centra apkopotie dati. Turklāt Latvija ir pacēlusies līdz trešajai vietai Eiropā mirstības ziņā ar diagnosticētu Covid-19, kā arī pārspējusi pati savu antirekordu, kad šā gada otrās nedēļas beigās 17.janvārī Latvijā bija fiksēts līdz šim augstākais mirstības līmenis ar diagnosticētu Covid-19 – 156,2 gadījumi uz vienu miljonu iedzīvotāju. Aizvadītās nedēļas beigās tas sasniedza 178,8 gadījumus uz vienu miljonu iedzīvotāju.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes Covid-19 nodaļas vadītājs Kārlis Rācenis uzrakstījis iesniegumu par izstāšanos no Latvijas Ārstu biedrības valdes. Arī Latvijas Jauno ārstu asociācija norāda uz “izteikti jūtamu Latvijas Ārstu biedrības valdes izvēli ignorēt krīzes situāciju”, kā rezultātā organizācija līdz nākamajai biedru kopsapulcei nolēmusi pārtraukt sadarbību ar Latvijas ārstu biedrību. 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sāk kampaņu “Korupcijas aisbergs”. Mērķis – parādīt korupcijas negatīvās sekas un mazināt iedzīvotāju toleranci pret korupciju. KNAB priekšnieks Jēkabs Straume norāda, ka Latvijā visbiežāk izplatīta ir kukuļdošana un daļa sabiedrības to pat atbalsta. Taču katrs šāds gadījums netieši ietekmē ikvienu Latvijas iedzīvotāju. Kampaņas laikā Daugavā izvietots “korupcijas aisberga” simbols.

Migrācijas plūsma uz attīstītajām pasaules valstīm pagājušajā gadā ir piedzīvojusi straujāko kritumu. Kā liecina Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jaunākie dati, uz 38 organizācijas valstīm pērn izceļojuši 3,7 miljoni cilvēku. Tas ir zemākais rādītājs kopš 2003. gada. Jaunākajā pētījumā konstatēts, ka migrācija uz organizācijas dalībvalstīm ir samazinājusies vidēji par 30 procentiem, bet uz ASV pat par 44 procentiem. Galvenais migrācijas krituma iemesls, neapšaubāmi, ir Covid-19 pandēmija, kuras dēļ daudzas valstis, īpaši ASV, gandrīz pilnībā slēgušas savas robežas.

Turpinām ziņas

Satversmes tiesas sprieduma dēļ joprojām nav skaidrības par vairāku pašvaldību robežām – vakar savu nostāju pauda Ventspils novads un Rēzeknes novads, kuri nevēlas apvienoties ar “savām pilsētām” – Ventspili un Rēzekni. Piemēram, Rēzeknes novada apvienošana ar Rēzeknes valstspilsētu nozīmēšot lauku teritorijām nevienmērīgu attīstības potenciālu un nevarēšot panākt atbalstu, piemēram, lauku ceļu sakārtošanai, uzskata deputāti. Šādā apvienotā pašvaldībā vēlētāju blīvuma dēļ domē tiktu iebalsoti lielākoties pilsētnieki, un viņi par pagastiem nerūpētos. Turklāt Rēzeknes novada vadība satraucas, ka Rēzeknes pilsētai ir pārāk lielas parādsaistības. Esot bažas – ja apvienos abas pašvaldības, pilsēta savus parādus iznestu uz lauku rēķina. Novadam saistības ir 15 miljonu eiro. Rēzeknes pilsētā tuvojoties 90 miljoniem.

Ropažu novada iedzīvotāji nav pauduši vienprātīgu nostāju par novada nosaukumu, liecina pašvaldības mājaslapā publicētā informācija par iedzīvotāju aptauju. Kopumā par derīgām esot atzītas Tūkstoš 210 anketas, kas iesniegtas gan klātienē, gan elektroniski. 598 iedzīvotāji, jeb 49%, uz jautājumu "Vai jūs apmierina esošais - Ropažu novada nosaukums?" atbildējuši ar "nē", savukārt 570, jeb 48% iesniegtajās anketās norādīta atbilde "jā". Starp tiem iedzīvotājiem, kas aptaujā izteica neapmierinātību ar esošo novada nosaukumu, uz jautājumu, kādam tad būtu jābūt nosaukumam - , 37% atzīmējuši atbildi "Stopiņu novads", 27% norāda, ka tas varētu būt "Ulbrokas novads", savukārt 12% izvēlējušies atbildi "Garkalnes novads".

Un vēl

Nelegālās migrācijas spiediens uz mūsu valsts austrumu robežas saglabājas, turklāt Baltkrievija atvērusi jaunas aviosatiksmes līnijas no Tuvajiem Austrumiem. Kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas – 10. augusta – kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas atturēti tūkstoš 825 cilvēki. Humānu apsvērumu dēļ robežas šķērsošana nav liegta 50 cilvēkiem, savukārt kopumā šogad aizturēti 402 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi. Pretstatā vasarai, kad Latvijas-Baltkrievijas robežu nelegāli centās šķērsot desmitiem Tuvo Austrumu migrantu, patlaban situācija ir samērā mierīga, taču joprojām neprognozējama. Katru dienu izdodas novērst ap 20 nelegāļu iekļūšanu no Baltkrievijas. 

Jau ziņots, ka ārkārtējā situācija Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novadā, kā arī Daugavpilī pagarināta līdz nākamā gada 10. februārim. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:  Atceļ plānu no 1.novembra ar Covid-19 "ātro testu" pārbaudīt ikvienu ārstniecības iestādes apmeklētāju; Lielākā daļa skolēnu vēlas būt uzņēmēji; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Veselības ministrija atcēlusi plānu no 1.novembra ar Covid-19 "ātro testu" pārbaudīt ikvienu ambulatorās ārstniecības iestādes, kā arī ģimenes ārstu prakšu apmeklētāju. Jau ziņots, ka 26.oktobrī valdība atbalstīja ministrijas plānu šādu kārtību ieviest no pirmdienas, 1.novembra līdz 2022.gada 11.janvārim. Tā vietā paredzēts veikt divus pilotprojektus. Vienā ātros antigēnu testus saviem pacientiem izmantos tās ārstniecības iestādes, kas izteikušas šādu vēlmi. Bet otra pilotprojekta laikā tiks izmantoti respiratori un mērīta ķermeņa temperatūra. Tas notiks Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībā, Aizkraukles medicīnas centrā un Veselības centru apvienībā. Izvērtējot šos projektus, Veselības ministrija pieņemšot lēmumu, kā pareizi rīkoties, lai ierobežotu koronavīrusa izplatību ambulatorajās ārstniecības iestādēs. 

Ar Covid-19 sirgstošo pacientu skaits Latvijas slimnīcās sasniedz rekordlielu apjomu, tajā skaitā ir līdz šim lielākais smagi slimo Covid-19 pacientu skaits. Aizvadītajā diennaktī slimnīcās nogādāti vēl 199 Covid-19 pacienti, bet izrakstīti 107 cilvēki. Kopumā stacionāros patlaban ārstējas tūkstoš 495 ar Covid-19 sasirgušie, tajā skaitā 188 cilvēki ar smagu slimības gaitu. 

Tiesneši nestāv ārpus valsts pārvaldē strādājošajiem, kuriem noteikts pienākums vakcinēties pret Covid-19, uzskata tieslietu ministrs Jānis Bordāns no Jaunā konservatīvā partijas. Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs nosūtījis vēstuli Saeimas priekšsēdētājai, norādot, ka nevakcinētus tiesnešus no darba atlaist nevar, jo izpildvara nevar liegt tiesu varai darīt to, ko tai nosaka Satversme. Strupišs arī norādījis uz vairākiem starptautiskajiem dokumentiem, kuri liedz izpildvarai apturēt tiesu darbu un nodrošina tiesnešu neatceļamību  neatkarīgi no vakcinēšanās vai nevakcinēšanās pret kādu slimību. Bordāns intervijā Latvijas Radio pastāstīja, ka Strupišs vēstuli nosūtījis uz Tieslietu padomes veidlapas, kaut arī ar padomes locekļiem par tiesnešu vakcināciju saruna nemaz nav bijusi. Tādēļ šodien sasaukta Tieslietu padomes sēde saistībā ar tiesnešu vakcināciju. 

Nākamgad oktobrī gaidāmo 14. Saeimas vēlēšanu sagatavošana un norise ir apdraudēta, ja 2022. gada budžetā netiks rasts papildu finansējums Centrālajai vēlēšanu komisijai, paziņojumā medijiem informēja CVK, norādot, ka nepieciešami papildus 2,6 miljoni eiro. CVK skaidroja, ka bez papildu finansējuma nebūs iespējams veicināt vēlētāju līdzdalību un informēt viņu, maksāt konkurētspējīgu atalgojumu pašvaldību vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļiem, kā arī darbiniekiem par darbu vēlēšanu sagatavošanā. Tāpat nebūšot iespēju izgatavot un vēlēšanu komisijām piegādāt visus nepieciešamos vēlēšanu materiālus, piemēram, vēlēšanu zīmes un vēlēšanu aploksnes, veikt vēlēšanu vadības sistēmas tehnisko pavadīšanu un lietotāju atbalstu.

Turpinām ziņas

Kopumā 66% skolēnu grib nodarboties ar uzņēmējdarbību, liecina organizācijas “Junior Achievement Latvija” aptauja. Organizācijas vadītājs Jānis Krievāns uzsvēra, ka ar katru gadu arvien vairāk jauniešu interesējas par uzņēmējdarbību. Tiek veidots arvien vairāk skolēnu uzņēmumu. Katru gadu daļa no šiem projektiem pāraug arī par reāliem uzņēmumiem. Arī pagājušajā gadā, neskatoties uz Covid-19 pandēmiju, bijuši šādi pieredzes stāsti. Konkurence ir liela. Vidēji gadā darbojas 1200 skolēnu uzņēmumu. Organizācijas veidotu programmu apgūst ap 5000 skolēnu 220 skolās, sasniedzot 40% no kopējā skolēnu skaita.

Latvijā jau 28 mācību iestādēs izmanto digitālo rīku “EMU: Skola”, lai mērītu skolēnu labsajūtu un laikus noteiktu iespējamo emocionālo pārslodzi. Mērījumus veic, elektroniski anketējot skolēnus, vecākus un skolotājus. Digitālais rīks ļauj ne vien ļoti laicīgi pamanīt problēmas skolēnu psiholoģiskajā stāvoklī, bet arī piedāvā risinājumus, kā pedagogam palīdzēt bērniem un viņa vecākiem. Rīks arī iesaka piemērotākos risinājumus sociālajiem pedagogiem un skolas psihologiem.

Un vēl

Brīvdienās laiks Latvijā būs saulains un silts, bet izmaiņas laikapstākļos gaidāmas nākamās nedēļas vidū, liecina prognozes. Lai arī svētdien mākoņu kļūs vairāk, nokrišņi nav gaidāmi, valdošie brīvdienās būs dienvidu vēji. Minimālā gaisa temperatūra brīvdienu naktīs būs 2...7 grādu robežās, vietām piekrastē līdz 9 grādiem, bet pēcpusdienās gaiss iesils līdz 10...14 grādiem.

Pirmdien un otrdien lielu izmaiņu laikapstākļos nebūs, bet no trešdienas iespējams lietaināka laika periods, taču ievērojama gaisa temperatūras pazemināšanās nav gaidāma, līdz ar to arī novembra sākumā iztiksim bez sala un sniega.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties; Algu subsīdiju piešķiršana tikai personām ar Covid-19 sertifikātu varētu tikt apstrīdēta tiesā; Kuru no politiķiem iedzīvotāji aptaujā nosauc par vispiemērotāko ministru prezidenta amatam; un Apvienība «Gogol Bordello» nākamgad muzicēs Rīgā

Atbalstam Covid-19 krīzes laikā algu subsīdijām var pretendēt tikai personas, kurām iesnieguma iesniegšanas brīdī ir Covid-19 sertifikāts. Latvijas Radio aptaujātie darba devēju un ņēmēju pārstāvji atzina, ka no vienas puses valdības spertie soļi vakcinācijas tempa kāpināšanā ir saprotami, bet no otras puses pauda bažas, ka būs gadījumi, kad to apstrīdēs Satversmes tiesā. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns uzsver, ka algu subsīdijas krīzē skartajiem uzņēmumu darbiniekiem ir nepieciešamas, bet tas ir nepieņemami, ka atbalstu dot tikai personām ar Covid-19 potes vai pārslimošanas sertifikātu. Lai algu subsīdijas piešķirtu, tas vēl jāapstiprina Eiropas Komisijai, kas varētu notikt tuvākajās divās, trīs nedēļās.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti šodien konceptuāli atbalstīja ieceri noteikt, ka pret Covid-19 vakcinētajiem, kuriem no vakcīnas saņemšanas radušās vidēji smagas komplikācijas, tiek izmaksāta kompensācija. Līdz šim deputāti bija atbalstījuši, ka kompensācija pienāktos tikai par smaga kaitējuma iestāšanos, proti, ja radušies veselības traucējumi ir paliekoši.

Pirmdien, 1. novembrī, pie Latvijas Nacionālās operas ēkas atradīsies mobilais vakcinācijas punkts. Lai sniegtu iedrošinājumu un teiktu paldies, visiem, kas to izmantos, Latvijas Nacionālā opera un balets dāvinās ielūgumu, kuru pēc pilnas vakcinācijas pabeigšanas būs iespējams samainīt pret biļeti uz paša izvēlētu Latvijas Nacionālās operas un baleta repertuāra izrādi. Vakcinācijas autobuss pie Latvijas Nacionālās operas un baleta atradīsies no 10.00 līdz 16.00. Izmantot tā pakalpojumus cilvēki varēs bez iepriekšēja pieraksta. 

Neraugoties uz skarbo epidemioloģisko situāciju, 1.-3.klašu skolēni pirmdien atsāks mācības klātienē. Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece no Jaunās konservatīvās partijas informē, ka  par nepieciešamību nodrošināt klātienes mācības pārliecību guvusi šīs nedēļas sākumā, apmeklējot Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu, kur tolaik ārstējās septiņi bērni, kuri bija sasirguši ar Covid-19. Mediķi ministri pārliecinājuši, ka skolām ir jābūt atvērtām, jo tagad Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādes nedēļā atvedot trīs, četrus bērnus, kuri sev nodarījuši paškaitējumu. Iepriekš šādi gadījumi bijuši viens, divi mēnesī. Muižniece uzsver, ka izprot mediķu situāciju, taču uzskata, ka valsts nevar iznīcināt tās nākotni, tādēļ skolām ir jābūt atvērtām.

Šajās brīvdienās Latvijā beigsies vasaras laiks, mēneša pēdējā dienā 31. oktobrī pulksteņa rādītājus būs jāpagriež vienu stundu atpakaļ. Latvijā pāreja atpakaļ no vasaras laika notiks 31. oktobrī plkst.04:00 naktī no sestdienas uz svētdienu, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ. Jau ziņots, ka 2019. gadā Eiropas Parlamenta vairākums atbalstīja priekšlikumu atteikties no laika maiņas divas reizes gadā, un noslēdzošā pāreja bija iecerēta 2021. gada pavasarī. Taču diskusijas par priekšlikumu Eiropas Savienībā vēl turpinās un gala lēmums par pāreju uz vasaras vai ziemas laiku pieņemts vēl nav. Tātad arī šogad, tāpat kā iepriekš, pulksteņa rādītāji tomēr būs jāpagriež.

Turpinām ziņas

Par piemērotāko Ministru prezidenta amatam iedzīvotāji uzskata bijušo Ventspils mēru Aivaru Lembergu no "Latvijai un Ventspilij", bet nepiemērotāko - Saeimas deputātu Aldi Gobzemu no Likums un kārtība, liecina pētījumu centra SKDS oktobrī veiktā aptauja. Vērtējot iespējamos kandidātus, Lembergu kā pilnībā piemērotu un drīzāk piemērotu atzinuši 36% respondentu. Tagadējo Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu no Jaunās Vienotības amatā atbalstītu 33,9% aptaujāto. Kā trešā populārākā ir bijusī ministre un Saeimas deputāte, tagad Starptautiskās Šaha federācijas rīkotājdirektore Dana Reizniece-Ozola no Zaļo un Zemnieku Savienības, kuru par piemērotu un drīzāk piemērotu nosauca 27,5% respondentu. Savukārt par nepiemērotāko kandidātu atzīts Gobzems, kuru par drīzāk nepiemērotu un pilnībā nepiemērotu atzīmēja 74,6% aptaujāto.

Lai sekmētu stāvvietu izmēru palielināšanu pie publiskiem objektiem, tajā skaitā lielveikaliem, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs aprīlī uzsāka parakstu vākšanu sabiedrības iniciatīvu platformā "ManaBalss.lv". Šobrīd savākti vairāk nekā puse no 10 tūkstoši parakstiem, lai iniciatīva tiktu iesniegta Saeimā kā nacionāla līmeņa likumdošanas priekšlikums. Patlaban Latvijā spēkā esošie normatīvie akti nosaka vēlamo optimālo stāvvietas platumu – 2,5 metri. Tomēr prakse rāda, ka lielākajā daļā publisko stāvvietu platums ir no 2,3 – 2,5 metriem. Pavasarī veicot lielāko Rīgas un Pierīgas lielveikalu stāvvietu apsekošanu, konstatēts, ka tikai 20% no tām platums ir 2,5 metri vai vairāk, kas atbilst standartos noteiktajai vēlamajai robežai.

Un vēl

Gypsy punk apvienība "Gogol Bordello" nākamā gada 13. jūnijā atgriezīsies koncertzālē "Palladium", informēja organizatori. Gogol Bordello" atpazīstamību un globāla mēroga atzinību ieguvuši, pateicoties savam ekstravagantajam skatuves tēlam, enerģētiski piesātinātajai mūzikai un teatrālajiem koncertšoviem. "Gogol Bordello" savā mūzikā apvieno Austrumeiropas noskaņas ar klasisko pankroku. Koncerts Rīgā ir daļa no grupas jaunākās koncertturnejas "Roaring 2020s" programmas.

Atstājiet komentāru