2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 27.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 27.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas ārstu biedrība pieprasa Pavļuta demisiju; Jēkabpils daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašnieki aicināti iepazīties ar ēkās veicamo darbu tāmēm; un Oskars Melbārdis paziņo par karjeras beigām.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vāc parakstus veselības ministra atstādināšanai; Radīts inovatīvs audums, kas ražo enerģiju; un Kāds laiks gaidāms nedēlas nogalē?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties; Latvijā atklāts rekordliels skaitlis ar Covid-19 saslimušo; Valsts policija brīdina par krāpnieku aktivitāti; un PSRS politisko represiju upuru bērni vērsušies ar prasību Krievijas Augstākajā tiesā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas ārstu biedrība pieprasa Pavļuta demisiju; Jēkabpils daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašnieki aicināti iepazīties ar ēkās veicamo darbu tāmēm; un Oskars Melbārdis paziņo par karjeras beigām.

Ņemot vērā Veselības ministrijas ilgstoši pieļautās kļūdas krīzes vadībā un plānoto mediķu mobilizācijas izsludināšanu, Latvijas Ārstu biedrība pieprasa veselības ministra Daniela Pavļuta demisiju. Ārstu biedrība aicina valdības vadītāju nekavējoties pārskatīt krīzes vadību valstī un lēmumu pieņemšanā iesaistīt veselības nozares profesionālās organizācijas un ekspertus. Biedrība pauž visas mediķu sabiedrības sašutumu par veselības ministra Daniela Pavļuta un ministrijas neprofesionālo pieeju Covid-19 radītās krīzes risināšanā. Tāpēc biedrība atkārtoti uzsver, ka tālāk nav pieļaujama situācija, ka visa atbildība par valdības un ministrijas kļūdainajiem vai savlaicīgi nepieņemtajiem lēmumiem tiek novelta uz veselības aprūpē strādājošajiem, kuru viedoklis ir klaji ignorēts jau divus gadus. 

Saeimas deputātiem kā tautas priekšstāvjiem ir ne tikai tiesības, bet arī pienākumi – tajā skaitā ievērot valstī noteiktās epidemioloģiskās prasības un vakcinēties. Saeimā līdz 15. novembrim, dienai, kad daudzu profesiju pārstāvjiem jābūt vakcinētiem, lai varētu pildīt darba pienākumus, varētu tikt pieņemts likums, kurā būtu noteikta prasība Saeimas deputātiem vakcinēties. Saeimas priekšsēdētāja norāda, ka likums varētu būt īss, ar dažām normām un anotāciju, jo var gadīties, ka likums tiek apstrīdēts. Patlaban 91 Saeimas deputātam ir sertifikāts par pārslimošanu vai vakcinēšanos pret Covid-19, deviņi nav vakcinējušies.

Arvien skaļākas kļūst ES Zaļā kursa lauksaimniecības sadaļas kritiķu balsis. ASV Lauksaimniecības departaments uzskata, ka Eiropas Savienības Zaļā kursa rezultātā Eiropas lauksaimniecības produkcijas apjoms samazināsies par 12%, bet pārtikas cenas pieaugs par 17%. Arī Latvijas  biedrība “Zemnieku saeima” zaļo kursu nosauc par butaforiju, kas ir pretrunā gan lauksaimnieku, gan zinātnieku viedoklim, un salīdzina to ar traukšanos pretī betona sienai. Zinātnieki norāda, ja Zaļā kursa lauksaimniecības politika tiek īstenota tikai Eiropā, tad bada cietēju skaits pasaulē pieaugs par 22 miljoniem cilvēku, savukārt, ja to īstenos vēl daļa pasaules, tad jau par 103 miljoniem cilvēku. Ja visa pasaule sāk īstenot minēto lauksaimniecības politiku, tad bada cietēju skaits pieaugs par 185 miljoniem cilvēku.

Latvijas delegācija Svalbāras Globālajā sēklu glabātavā Arktikā vakar nogādāja sēklu kolekciju ar 153 paraugiem. Sēklu paraugu kolekcijā ietilpst Latvijas kultūraugi – graudaugu, zālienu, dārzeņu, linu, kaņepju un citu augu sēklas. Kolekciju izveidoja Latvijas Valsts mežzinātnes insitūts “Silava” sadarbībā ar Latvijas sēklu selekcionāriem. Sēklu vidū nav veģetatīvi apaugļojamas sugas, piemēram, kartupelis un rabarbers, kā arī ogulāji un augļkopas. Sēklas Svalbāras Globālajā sēklu glabātavā, kas atrodas 120 metrus dziļā pazemē, nodod ar mērķi saglabāt Latvijas kultūraugu sēklu daudzveidību katastrofu un kara gadījumos.

Turpinām ziņas

Stingrās mājsēdes laikā, Jēkabpils Galvenā bibliotēka saviem klientiem piedāvā grāmatas saņemt un nodot bibliotēkas Grāmatu nodošanas un saņemšanas skapī jeb pakomātā,  kas atrodas pie bibliotēkas ieejas. Lai izmantotu šo pakalpojumu, bibliotēkas klientam - jāpasūta grāmatas  bibliotēkās e-grāmatu katalogā vai jāsazinās ar bibliotēku pa 29642338 un jāpasūta sev vēlamā grāmata. Tā tiks ievietota pakomātā un lasītājs saņems sms ar kodu tā atvēršanai. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

SIA JK namu pārvalde informē, ka no oktobra vidus Jēkabpils dzīvokļu īpašniekiem pasta kastēs tika izsniegtas 2022.gada dzīvojamo māju uzturēšanas un apsaimniekošanas plānoto darbu tāmes. Daļu no izdevumu pozīcijām var koriģēt, balstoties uz kopsapulcē pieņemto lēmumu. Korekcijas jāveic līdz 26.novembrim, savukārt protokols Namu pārvaldē jāiesniedz piecu dienu laikā no lēmuma pieņemšanas brīža. Korekciju neiesniegšanas gadījumā ēku uzturēšanas un apsaimniekošanas darbu tāmes stāsies spēkā, vadoties pēc Namu pārvaldes atbildīgo speciālistu ieteikumiem.

Un vēl

Titulētais Latvijas bobsleja pilots Oskars Melbārdis, kurš šogad otro reizi ārstēja muguras traumu, paziņojis par karjeras beigām. Sportists sociālajā vietnē Instagram norāda, ka šis lēmums nav nācis ne viegli, ne ātri, bet esot pienācis brīdis, pielikt punktu sportista karjerai.  33 gadus vecais Melbārdis ir 2014.gada olimpisko spēļu čempions četrinieku sacensībās, kā arī izcīnījis bronzas godalgas 2014. un 2018.gada Olimpiāžu divnieku sacensībās. Melbārdis ir arī 2016.gada pasaules čempions četrinieku sacensībās. 2014./2015.gada sezonā viņš uzvarēja Pasaules kausa kopvērtējumā divnieku un četrinieku sacensībās, kā arī kopējā ieskaitē, kur bija pirmais arī 2012./2013.gada sezonā. Pasaules kausā viņš uzvarējis 14 sacensībās, 12 četrinieku konkurencē un divās divnieku mačos. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vāc parakstus veselības ministra atstādināšanai; Radīts inovatīvs audums, kas ražo enerģiju; un Kāds laiks gaidāms nedēlas nogalē?

Pārmetot veselības ministram Danielam Pavļutam (AP) neizdarību Covid-19 krīzē, Saeimas deputāts Māris Mičerevskis aicina Pavļutu atkāpties no amata, kā arī vāc parakstus ministra demisijas pieprasījumam.  Pašlaik ir savākti gandrīz visi nepieciešamie paraksti un, visticamāk, šodien varētu tikt iesniegti Saeimā. Mičerevska uzstādījums ir, ka šo pieprasījumu nevajadzētu parakstīt tiem deputātiem, kuri sabiedrībā tiek uztverti kā antivakseri. Politiķis pieļāva, ka atbilstoši Saeimas Kārtības rullim vēl topošais Pavļuta demisijas pieprasījums varētu tikt skatīts Saeimas sēdē nākamnedēļ. 

Darbinieku migrācija no nozares uz nozari un potenciālo darbinieku uzrunāšana dažādos kanālos – šādas ir darba tirgus tendences pandēmijas laikā. Tomēr par spīti faktam, ka vairākās nozarēs pandēmijas sitiens bijis spēcīgāks un cilvēki vismaz uz laiku palikuši bez darba, ir jomas, kas piedzīvo izrāvienu un arī saskaras ar darbaroku trūkumu. Par spīti pandēmijai darba tirgū valda optimisms, un tiem cilvēkiem, kuri darbu šajā laikā ir zaudējuši, ir iespēja izvēlēties no plaša klāsta darba piedāvājumu. Pagājušā gada janvārī bezdarba līmenis Latvijā bija 7,4%, bet šobrīd par vienu procentu zemāk. Protams, ir jomas, kas pandēmijas dēļ vairāk ietekmētas, piemēram, viesmīlības nozare, izklaides un atpūtas joma. Tajā pašā laikā ir jomas, kas ir piedzīvojušas milzīgu uzplaukumu, kur ļoti trūkst darbaroku. Tie ir dažādi piegādes servisi. Attālinātās strādāšanas un mācīšanās dēļ ir liels pieprasījums arī pēc informācijas tehnoloģiju  speciālistiem. Savukārt augstāka līmeņa darbinieki ir pieprasīti jebkurā jomā, arī tajās, kuras pandēmija ievērojami skārusi. 

Turpinām ar ārvalstu vēstīm

Baltkrievijā nu jau vairākas dienas ir atcelts obligātais aizsargmasku valkāšanas režīms. Valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko uzskata, ka masku valkāšana iedzīvotājiem nav dabiska, tāpēc tā ir neefektīva, taču vakcinēties pilsoņiem vajadzētu. Lukašenko gan noraidījis nepieciešamību ievest valstī Rietumos ražotās vakcīnas, jo tās neesot pietiekami efektīvas un varot veicināt opozīcijas pārstāvju ceļošanu pēc jauniem norādījumiem no Eiropas. Tikmēr neoficiāli izskan informācija, ka masku režīma atcelšana saistāma tieši ar Lukašenko režīma pretinieku aktivitātēm.

Irākas austrumos otrdienas vakarā notika uzbrukums ciemam, kurā nogalināti vismaz 11 cilvēki, un šajā uzbrukumā tiek vainots džihādistu grupējums "Islāma valsts", pavēstīja ziņu avoti drošības spēkos. Uzbrukuma rajons ir norobežots un ir nosūtīti papildspēki, lai vajātu uzbrucējus.

Projekts Sun-Powered Textiles ar mērķi ražot inovatīvu audumu tika sākts Somijā, Ālto universitātē. Pie tā strādāja divas fakultātes – Dizaina un Fizikas fakultāte. Pētījuma rezultātā izstrādāts daudzslāņu audums, kurā ir iestrādāti slēpti saules paneļi, kas savāc un akumulē enerģiju no dabīgā un arī no mākslīgā apgaismojuma. Uzkrāto enerģiju var izmantot, piemēram, dažādu mobilo ierīču uzlādēšanai. No šī inovatīvā auduma ir radītas virsjakas, kas ir īsts ziemeļu dizaina meistardarbs, iemiesojot līdzsvaru starp estētiku un funkcionalitāti. 

Un vēl

Nedēļas nogalē laiks būs saulains un silts, liecina prognzes. Ceturtdien vietām vēl nedaudz līs, bet no piektdienas līdz svētdienai nokrišņi nav gaidāmi. Valdošie būs lēni līdz mēreni dienvidu, dienvidrietumu vēji, svētdien vējš iegriezīsies no dienvidaustrumiem un uz vakarpusi kļūs brāzmaināks. Gaisa temperatūra turpmākajās šīs nedēļas naktīs būs pārsvarā 5...10 grādu robežās, vietām piekrastē pat 11...12 grādi, bet pēcpusdienās 10...15 grādi. Arī nākamnedēļ laiks saglabāsies siltāks par novembra sākuma klimatisko normu, taču tad biežāk gaidāms lietus un brāzmains vējš.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties; Latvijā atklāts rekordliels skaitlis ar Covid-19 saslimušo; Valsts policija brīdina par krāpnieku aktivitāti; un PSRS politisko represiju upuru bērni vērsušies ar prasību Krievijas Augstākajā tiesā.

Aizvadītajā diennaktī Latvijā atklāti 3206 jauni Covid-19 gadījumi, no kuriem 2314 bijuši nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 892 vakcinēti. Pēdējo 24 stundu laikā veikti 27 089 Covid-19 izmeklējumi. Saņemti ziņojumi par 33 mirušajiem. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem vakar bija 11,8%. 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju šobrīd ir 1737.4. Latvijā ar Covid-19 kopumā līdz šim inficējušies 208 783 cilvēki.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) par iespējamu veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) iespējamu demisijas prasīšanu lems pēc šodienas tikšanās ar Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) pārstāvjiem, premjers sacīja Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā". Premjers norādīja, ka pašlaik viņam vēl ir neskaidrs, vai LĀB pieprasītā Pavļuta demisijas prasība balstīta uz otrdien Ministru kabinetā izskatīto Veselības ministrijas (VM) piedāvājumu sākt medicīnas nozares pārstāvju mobilizāciju, vai problēmas savstarpējā nozares un ministra komunikācijā ir padziļinātākas. Tāpat Kariņš atklāja, ka rīt un parīt plānotas sarunas ar koalīcijas partneriem, kur viens no galvenajiem tematiem būs tieši LĀB pieprasītā Pavļuta demisija.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien trešajā lasījumā atbalstīja grozījumu likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" un grozījumu Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, kas paredz aizliegt publiskos izklaides un svētku pasākumos, kā arī sapulcēs, gājienos un piketos izmantot Georga lentes. Grozījumi, kas paredz aizliegt Georga lenšu izmantošanu publiskos pasākumos, trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimai. 

ASV Slimību kontroles un profilakses centrs personām ar novājinātu imunitāti iesaka veikt otru revakcinācijas injekciju sešus mēnešus pēc trešās "Moderna" vai "Pfizer/BioNTech" vakcīnas devas saņemšanas, vēsta "Independent". Ceturtā deva varēs būt jebkura no trim pieejamajām vakcīnām, tostarp "Janssen". Pie personām ar novājinātu imunitāti pieder cilvēki, kuriem ir vēzis, HIV, orgānu transplantācijas saņēmēji u.c. Tiek lēsts, ka ASV šajā kategorijā ietilpst aptuveni 9 miljoni cilvēku. 

Turpinām ziņas

Valsts policija atkārtoti brīdina par krāpnieku aktivitāti – no 11. līdz 24. oktobrim VP iecirkņos visā Latvijā ir saņemta informācija par vairāk nekā 353 000 eiro izkrāpšanu no iedzīvotājiem. Visvairāk naudas iedzīvotāji zaudējuši, “ieguldot” to apšaubāmās investīciju platformās, tāpat aizvien krāpnieki izvilina pieejas datus banku kontiem, uzdoties par banku darbiniekiem un citiem finanšu speciālistiem. Visvairāk naudas – 64 422 eiro, izkrāpts kādai pensijas vecuma sievietei Kurzemē. Šā gada 18. oktobrī VP Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirknī tika saņemts iesniegums no cietušās. 

2018. gadā viņai piezvanīja nepazīstams vīrietis, kurš uzdevās par brokeri un piedāvāja viņai kļūt par klienti, aicinot ieguldīt naudu ar mērķi gūt pelņu. Viņš sievietei izskaidroja, kā šī nauda tiks pelnīta. Noticot viltvārdim, sieviete no sava bankas konta pārskaitīja 20 254 eiro. 2019. gadā cietušajai zvanīts vēlreiz un solīta peļņa, taču esot jāatjauno konti, kā rezultātā viņa pārskaitīja 23 639 eiro. 2020. gadā saņēmusi vēl vienu zvanu - vīrietis sacīja, ka iepriekšējais uzņēmums esot bankrotējis un viņš varot palīdzēt atgūt iepriekšējo gadu veiktās investīcijas un zaudēto naudu, taču, lai to izdarītu, esot jāveic maksājums atkal.

Tā rezultātā sieviete pārskaitīja viņam 8 971 eiro. Šogad sieviete saņēma pēdējo zvanu no krāpniekiem. Zvanītājs solīja ar tiesas palīdzību piedzīt naudu no iepriekšējām personām, kuras vainīgas pie materiālajiem zaudējumiem. Taču par dokumentu sagatavošanu tiesai un tiesvedības procesu tika pieprasīti 11 558 eiro, kurus sieviete arī pārskaitīja. VP strādā uzsāktā kriminālprocesa ietvaros.

Un vēl

Vairāk nekā 20 PSRS politisko represiju upuru bērni vērsušies ar prasību Krievijas Augstākajā tiesā pret Valsts domi, pieprasot par pretlikumīgu atzīt parlamenta apakšnama bezdarbību un norādot, ka Valsts dome nepilda Konstitucionālās tiesas lēmumu, trešdien vēsta laikraksts "Novaja gazeta". Runa ir par tiesas prasību mainīt likumu par kompensācijām politisko represiju upuriem. Šī ir pirmā reize, kad tiek iesniegta kolektīva prasība par Konstitucionālās tiesas lēmuma nepildīšanu.Visiem 23 prasītājiem, kas pieprasa viņiem nodrošināt likumā paredzēto mājokli, ir politisko represiju reabilitētu upuru statuss.

Atstājiet komentāru