2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 21.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 21.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība šodien sēdē lems par drošības pasākumiem Covid-19 ierobežošanai; Jēkabpils siltumtīkli sāk apkures sezonu; un Kāpēc dabas zīmnju vērotājs prognozē agru ziemu?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādas ir izglītības un zinātnes ministrijas budžeta prioritātes; Latgalē mācību laikā pazudis armijas drons; un Akrobāts no Eifeļa torņa pa virvi mērojis 600 metrus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pret Covid-19 nevakcinētajiem varētu liegt apmeklēt lielveikalus; Apkures sezona sākas arī Preiļos, Līvānos un Pļaviņās; un Nedēļas nogalē aicina uz tradicionālo pasākumu – Rudenāji Koknesē.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība šodien sēdē lems par drošības pasākumiem Covid-19 ierobežošanai; Jēkabpils siltumtīkli sāk apkures sezonu; un Kāpēc dabas zīmnju vērotājs prognozē agru ziemu?

Valdība šodien sēdē, konceptuāli lems par drošības pasākumiem Covid-19 ierobežošanai. Valdības vadītājs Krišjānis Kariņš informē, ka valdības sēdē paredzēts uzklausīt ekspertus par nepieciešamajiem drošības pasākumiem, testēšanās režīmu un pienākumu zināmām profesijām vakcinēties. Premjers uzsver, ka šie soļi saistīti ar to, lai netiktu bremzēta ekonomikas attīstība.

Veselības ministrijas un mediķu arodbiedrības sarunās panākts kompromiss, ka nākamgad mēneša vidējā darba samaksa visām ārstniecības personām solidāri, līdzvērtīgi tiek paaugstināta par 10%. Arodbiedrība norādīja, ka sarunu gaitā nācies diezgan lielā mērā atkāpties no sākotnējām prasībām, piemēram, no algas paaugstinājuma katru gadu nākamo trīs gadu laikā. Pašlaik panākto kompromisu arodbiedrība sauc par cerīgu. Tiesa, tas vēl jāapstiprina. Ievērojot sarunu līdzšinējos rezultātus, plānots, ka padome slēgtā sēdē šodien lems par streika prasību mīkstināšanu.

Ārvalstu investoru padome Latvijā savā ikgadējā ziņojumā par darbaspēka jautājumiem Latvijā uzsvērusi Darba likuma neatbilstību mūsdienu tirgus prasībām. Padome rekomendē Darba likuma tekstā ieviest skaidrību par nepilnā summētā darba laika piemērošanu, kā arī izsaka priekšlikumus attiecībā uz pagarinātu darbinieka uzteikuma termiņu un nulles darba stundu līgumu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novadā patlaban attālināti mācās un strādā deviņu skolu 29 klases un trīs bērnudārzu četras grupiņas, kur audzēkņiem vai pedagogiem atklāta saslimšana ar Covid-19.  Sarunā ar Radio1 Jēkabpils Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis sacīja, ka saslimšana ar Covid-19 konstatēta un attālināti mācās klases no Jēkabpils 2.vidusskolas, Jēkabpils 3.vidusskolas, Jēkabpils Valsts ģimnāzijas, Krustpils pamatskolas, Zasas vidusskolas, Aknīstes vidusskolas, Atašienes vidusskolas, Biržu un Antūžu pamatskolām. No šīs nedēļas, saskaņā ar jaunākajiem testēšanas rezultātiem, karantīnā devušās un attālināti mācīsies sešas klases no iepriekš minētajām skolām. Savukārt no šīs nedēļas deviņas klases, kas iepriekš bija karantīnā ir atgriezušās pie klātienes mācībām. Joprojām karantīnā ir bērnudārzu grupiņas no pirmsskolas izglītības iestādēm Jēkabpilī – “Zvaigznīte” un “Bērziņš”. No šīs nedēļas karantīnā devusies arī viena Viesītes bērnudārza “Zīlīte” grupiņa.

SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko sarunā ar Radio1 sacīja, ka Jēkabpilī jau no pagājušās nedēļas nogales sākusies apkures sezona un pirmie siltumenerģiju saņēma pilsētas bērnudārzi. Savukārt pilsētas vispārizglītojošo skolu ēkas siltumenerģijas padevi sāk saņemt no pirmdienas. Apkure pieslēgta arī Jēkabpils Mākslas skolai, Jēkabpils mūzikas skolai, Jēkabpils pamatskolai un Jēkabpils 2.vidusskolas dienesta viesnīcai. Savukārt šodien siltumenerģijas padeve būs Jēkabpils 2. un 3.vidusskolā. Pēc klientu lūguma apkure sākusies arī ēkās Brīvības ielā 45, Brīvības 286a, Jaunā ielā 39i, kā arī Rīgas ielā 150 un 152. SIA JK Namu pārvalde informē, ka no šodienas siltumenerģijas padevei pakāpeniski sāks pieslēgt Jēkabpils daudzdzīvokļu māju mikrorajonus. 

Un vēl

Dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs dalās ar novērojumu, kas liecinot, ka ziema pienākšot agri. Bukšs mikroblogošanas vietnē Twitter dalījies ar novērojumu dabā - sarkankrūtīša uzvedību, atklājot, ko par to vēsta tautas gudrība. Svilpis jeb sarkankrūtītis paredz agru ziemu un ar cirka mākslinieka veiklību ķeksē pīlādžogas... Tautas gudrība: Ja putni rudenī pirms Miķeļiem jeb 29. septembra ir ēdelīgi un uzbaroti, tad gaidāma agra un auksta ziema. Bukšs prognozē, ka pirmais sniegs Latvijā varētu parādīties jau septembra otrā pusē. Viņš vēsta, ka iegriežoties dzestrajiem ziemeļu, ziemeļrietumu vējiem, lietum var pievienoties krusa un slapjš sniegs. Kā saka, dzērves rudenī ap Miķeli launagu aiznesot atnes sniegu...

Jāpiebilst, ka šī gada pavasarī Vilis Bukšs prognozēja karstu un sausu vasaru, kamēr oficiālo meteodienestu prognozes liecināja, ka gaidāma vēsa un lietaina vasara.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādas ir izglītības un zinātnes ministrijas budžeta prioritātes; Latgalē mācību laikā pazudis armijas drons; un Akrobāts no Eifeļa torņa pa virvi mērojis 600 metrus.

Latvijā iepriekšējā nedēļā konstatēti kopumā 3 tūkstoši 448 saslimstības ar Covid-19 gadījumi, kas ir par 28,9% vairāk  nekā nedēļu iepriekš. Pagājušajā nedēļā vidēji dienā tika veikti vidēji 31 tūkstotis 99 testi un  atklāti vidēji 493 jauni gadījumi. No visiem veiktajiem testiem 74% bija saistīti ar izglītības iestāžu skrīningu, bet 26% pārējiem iedzīvotājiem. No pozitīvajiem Covid-19 gadījumiem 393 jeb 11,6% gadījumu koronovīruss apstiprināts izglītības iestāžu darbinieku un skolēnu skrīninga rezultātā. Tas ir par 12% vairāk nekā iepriekšējā nedēļā. Pārējā sabiedrības daļā apstiprināti 2 tūkstoši 974 Covid-19 gadījumi, kas ir par 28% vairāk nekā iepriekšējā nedēļā.

Lai ierobežotu koronavīrusa izplatību, Veselības ministrija piedāvās valdībai ierobežot pasākumus un aktivitātes iekštelpās, tos paredzot tikai iedzīvotājiem ar Covid-19 sertifikātiem. Ministra padomnieks rīcībpolitikas jautājumos Kaspars Bērziņš norāda, ka šogad saslimšana ar Covid-19 pārsvarā ir nevakcinēto cilvēku vidū. Bērziņš uzsvēra, ka šogad ministrija neies tādu ceļu kā pagājušajā gadā ar pakāpeniskiem, lēniem ierobežojumiem. Jo pagājušajā gada pieredze liecina, ka šāda metode nav efektīva. 

Izglītība ir viena no problemātiskajām nozarēm Latvijā. Tā ik gadu prasa lielus ieguldījumus, un naudu nozarē vajadzēs arvien vairāk. Nozarei priekšā ir būtiskas pārmaiņas, un Izglītības un zinātnes ministrija nākamajam gadam papildus pieprasa 147 miljonus eiro prioritārajiem pasākumiem. Zinātnes stiprināšana un pedagogu algu palielināšana ir galvenās ministrijas budžeta prioritātes. Algas plāno paaugstināt visos izglītības līmeņos, turklāt iecerēts mainīt arī algu finansēšanas modeli. Ministrijā pieņemts arī vēsturisks lēmums zinātnes nozarei – pieprasīta papildu nauda bāzes finansējuma palielināšanai. 

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā militāro mācību "Namejs 2021" laikā Latgales pusē pazudis Nacionālo bruņoto spēku bezpilota lidaparāts. NBS pārstāvji skaidro, ka tehnisku iemeslu dēļ maršrutā Latgale–Gulbene tika zaudēts signāls ar lidaparātu jeb dronu un tā nolaišanās vieta nav zināma. Drona pazīmes: pelēka krāsa, 1,4 metru garš, spārnu izvērsums – 2,8 metri. Svars – ap sešiem kilogramiem. NBS aicina ikvienu, kam ir kāda informācija par iespējamo drona nolaišanās vietu vai ir zināma tā atrašanās vieta, informēt pa tālruni 29258278.

Dzinējmedību sezona sāksies 1. oktobrī, tās laikā ir atļauts rīkot kolektīvās medības, kad dzinēji trokšņojot dzen medījumu pretim mednieku līnijai. Lielākā daļa medību drošības prasību pārkāpumu un arī nelaimes gadījumu notiek tieši dzinējmedībās. Pirms sezonas sākuma Valsts meža dienests aicina medniekus atkārtot medību drošības prasības, par to ievērošanu medību laikā ir atbildīgs ikviens mednieks. Starp obligāti ievērojamām prasībām ir prasības šaut tikai pa skaidri redzamu un atpazītu mērķi, nešaut  pa mednieku līniju, ievērot noteiktos šaušanas sektorus, patvarīgi nepamest savu vietu uz mednieku līnijas un uzmanīgi apieties ar ieročiem. 

Un vēl

Francijā cilvēki ar aizturētu elpu svētdien vēroja, kā virves iešanas mākslinieks Nātans Paulins 70 metru augstumā pa virvi nogāja 600 metrus no Eifeļa torņa līdz Trokadero laukumam, turklāt pa ceļam demonstrējot papildu trikus. Pēc gājiena slavenais akrobāts pieredzi raksturoja kā sapni. Savukārt notikuma aculiecinieki atzina, ka vērot priekšnesumu bijis iespaidīgi un tas raisījis spēcīgas emocijas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pret Covid-19 nevakcinētajiem varētu liegt apmeklēt lielveikalus; Apkures sezona sākas arī Preiļos, Līvānos un Pļaviņās; un Nedēļas nogalē aicina uz tradicionālo pasākumu – Rudenāji Koknesē.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts valdībā šodien prezentēja Veselības ministrijas izstrādāto stratēģiju Covid-19 izplatības mazināšanai šajā rudenī, piedāvājot ierobežot iekštelpās pieejamos pakalpojumus pret Covid-19 nevakcinētām personām. Tajā skaitā plānots, ka nevakcinētie nevarēs apmeklēt tirdzniecības centrus. Veselības ministrija piedāvā modificēt līdzšinējo "luksofora principu". Piedāvā sadalīt aktivitātes iekštelpās zonās – "zaļajā", dzeltenajā" un "sarkanajā". "Zaļajā" jeb "drošajā zonā" pasākumi iekštelpās būtu pieejami vien ar Covid-19 sertifikātu. "Dzeltenajā" jeb "daļēji drošajā" zonā pieeja ar Covid-19 sertifikātu vai negatīvu testu. "Sarkanajā" zonā pakalpojumi pieejami visiem, bet jāievēro stingras drošības prasības. Noteikumus jaunās pieejas apstiprināšanai valdība skatīs sēdē nākamnedēļ.

Jau ziņots, ka no pagājušās nedēļas Lietuvā ieviestie ierobežojumi, kas liedz brīvu pieeju pirmās nepieciešamības precēm un pakalpojumiem iedzīvotājiem bez sertifikātiem, to skaitā pieļaujot iepirkšanos tikai pavisam nelielos primārās nepieciešamības preču veikalos ar ieeju no āra un tirdzniecības platību līdz tūkstoš 500 kvadrātmetriem, radījuši neapmierinātību, preču iztrūkumu un konfliktus ar policijas iesaisti. Latvijas tirgotāji norāda, ka šāda veida ierobežojumu ieviešana radītu būtisku liela skaita nevakcinētu iedzīvotāju pulcēšanos pie mazāka formāta veikaliem, kā arī preču iztrūkumu, tādā veidā ierobežojot pieeju pirmās nepieciešamības precēm lielai daļai sabiedrības. 

Premjers Krišjānis Kariņš un finanšu ministrs Jānis Reirs šodien valdības sēdē no veselības nozares centās izzināt, kā tērēts Covid-19 gultu izveidei atvēlētais finansējums. Veselības nozares skaidrojums valdības locekļus īsti nepārliecināja. Salīdzinot ar gada sākumu, pieejamo gultas vietu skaits Covid-19 pacientiem ir palielinājies par 120. Jaunu Covid-19 gultas vietu izveidei valsts šogad ir piešķīrusi aptuveni 80 miljonus eiro. Valdības vadītājs ir neizpratnē, kāpēc izveidotas tikai 120 gultas par 80 miljoniem eiro? Veselības ministrs Daniels Pavļuts skaidro, ka slimnīcas gultas izveide nav tikai gulta un matracis. Šīs gultas ir aprīkotas ar daudzām medicīniskām ierīcēm, kas veido lielāko izmaksu daļu.

Nedēļas laikā par 20% ir palielināts Covid-19 gultu skaits - no 432 uz 504. Gultu skaits palielināts Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, Jēkabpils reģionālajā slimnīcā, Rēzeknes un Jelgavas slimnīcās. Arī Ventspils slimnīcā sākta Covid-19 pacientu uzņemšana.Pašlaik augstākā gultasvietu noslodze ir Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) un Rēzeknes slimnīcā, sasniedzot 88%. Jēkabpils reģionālajā slimnīcā noslodze ir 71%, bet Vidzemes slimnīcā aizņemti 70% gultu, kas paredzēti ar Covid-19 inficētajiem pacientiem.

Turpinām ziņas

Šodien SIA JK Namu pārvalde sāka pieslēgt apkuri savā apsaimniekošanā esošajām daudzdzīvokļu mājām Jēkabpilī. Šodien siltumenerģijas padeve pieslēgta Draudzības alejas, Viesītes, Viestura un Nameja ielas mikrorajona, kā arī Brīvības, Bebru un Celtnieku ielas mikrorajona. Otrdien un trešdien apkuri pieslēgs Dārzu ielas mikrorajona mājām. Rīt paredzēts ar siltuma padevi nodrošināt Madonas un Rīgas ielas mikrorajona mājas. Plānots, ka līdz nedēļas beigām siltumenerģija būs pieslēgta visām Namu pārvaldes apsaimniekotajām mājām.

Pakāpeniski apkure tiek uzsākta arī pārējā Jēkabpils novada teritorijā- Aknīstē šodien apkuri uzsāka testa režīmā bērnudārzam „ Bitīte", kā arī iestādēm, Veselības un aprūpes centram. Pakāpeniski apkure uzsākta arī Salā, Sēlpilī, Viesītē, Zasā un citviet novadā.

SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” informē, ka rīt uzsāks pakāpenisku daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apkures sistēmu uzpildīšanu un spiediena pārbaudi, Lai sāktu apkures sezonu. No pirmdienasļ apkures sezona uzsākta arī Līvānos, bet no piektdienas 24, septembra paredzēts apkures sezonu uzsākt Aizkraukles novada Pļaviņās. .
 
Un vēl

Noslēdzošajā septembra nedēļas nogalē aicina baudīt rudens noskaņu dvesmas "Rudenājos Koknesē" ar kino vakariem, lustīgu andelēšanos tirdziņā, muzikāliem noformējumiem un gardiem pārsteigumiem.  25. septembrī no plkst. 9.00 Kokneses parkā būs iespēja piedzīvot lustīgās tirgus štelles un iegādāties daudzveidīgu produkciju "Rudenāju" tirdziņā. Lustēšanās būs arī Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas pagalmā, jo no plkst. 10.00 varēs doties muzikālā pastaigā ar Kokneses amatierkolektīviem. Dziesmas un skaistas melodijas turpināsies plkst. 13.00 muzikālajā satikšanās priekā ar Juri Ostrovski. Zelta rudens baudītājus gaidīs arī Kokneses pilsdrupās.

Atstājiet komentāru