2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 20.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 20.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķi bažījas par aktīvu gripu uz Covid-19 fona un mudina vakcinēties; Svētdien Rožupes pagastā sadursmes rezultātā aļņa ķermenis ietriekts autobusa salonā; un Šonedēļ sāksies astronomiskais rudens.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Cūkkopības nozares attīstībai pieejami gandrīz divi miljoni eiro; Līvānu novada dome no šodienas strādā attālināti; un Jēkabpilī šonedēļ notiks centralizētās ūdens sistēmas hlorēšana.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Viesnīcu un restorānu asociācija aicina ierobežot pret Covid-19 nevakcinēto personu socializēšanos; Visi desmit būvnieku kartelī iesaistītie pārsūdzēs Konkurences padomes lēmumu; un Ēģiptes zinātnieki identificē četrkājaina vaļa fosilijas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķi bažījas par aktīvu gripu uz Covid-19 fona un mudina vakcinēties; Svētdien Rožupes pagastā sadursmes rezultātā aļņa ķermenis ietriekts autobusa salonā; un Šonedēļ sāksies astronomiskais rudens.

Latviju turpmākajos gados sagaida ekonomiskā izaugsme, taču turpināsies arī strauja inflācija, ko visvairāk izjutīs mazturīgie. „Luminor” bankas ekonomists Pēteris Strautiņš, reprezentējot Baltijas un Latvijas tautsaimniecības apskatu, ieskicēja pozitīvu ainu valsts ekonomikai arī turpmāk. Lai gan nākamais pusgads saistībā ar jauno Covid-19 izplatība vilni pakalpojumu nozarēm vēl varētu būt saspringts, taču uz Latviju turpmākajos gados plūdīs lielas investīcijas, kas veicinās darbavietu rašanos un algu kāpumu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš nākamā gada budžetā cer palielināt neapliekamo minimumu, tā atslogojot iedzīvotājus ar zemākām algām. Premjers “Vienotības" kongresā atzīmēja, ka viņš ar finanšu ministru Jāni Reiru iestājas par to, lai tiktu palielināts neapliekamais minimums.Tāpat Kariņš informēja, ka "Jaunās vienotības" ieskatā, nākamā gada budžeta prioritātes ir atalgojuma pieaugums veselības aprūpē, izglītības nozarē un iekšlietu sistēmā. Politiskais spēks ir iestājies arī par veselības pakalpojumu pieejamības palielināšanu, zinātnes finansējuma būtisku paaugstināšanu, kā arī par nozīmīgu investīciju turpināšanu reģionālajā attīstībā.

Būtu strauji jāsāk domāt par ierobežojošu pasākumu ieviešanu sabiedrībā, lai palēninātu ne tikai Covid-19 izplatību, bet samazinātu risku šogad piedzīvot arī gripas epidēmiju, uzskata epidemiologi un infektologi. Tā kā pērn gripas vīruss nepaspēja izplosīties, mediķi bažījas, ka šogad tas varētu plosīties ar daudz lielāku spēku, tādēļ aicina cilvēkus potēties pret gripu. Ārsti iedrošina, ka Covid-19 un gripas potes savā starpā draudzējas un īpaši riska grupām būtu obligāti nepieciešamas.

Māksliniekam van Gogam veltītais muzejs Amsterdamā apliecinājis, ka ir atklāts līdz šim neredzēts Vincenta van Goga zīmējums. Tajā attēlots noguris vīrs gados. Muzejs atklājis, ka mākslas darbs tapis van Goga karjeras sākumposmā 1882.gadā. Skice līdz šim glabājusies kādas holandiešu ģimenes privātajā kolekcijā. Mākslas darbs ir izstādīts Amsterdamas muzejā un plašākai sabiedrībai būs apskatāms līdz 2. Janvārim.

Parīzes Dievmātes katedrāle, kas smagi cieta ugunsgrēkā 2019.gadā, beidzot ir gatava atjaunošanas darbiem, paziņojusi Francijas valsts aģentūra, kas pārrauga rekonstrukciju. Ēkas nostiprināšana un tīrīšana ilga divus gadus. Tagad tiks sāktas sarunas ar uzņēmumiem par atjaunošanas darbiem. Plānots izsludināt aptuveni 100 konkursus dažādu darbu veikšanai. Katedrāles atjaunošanu plānots sākt ziemā un pabeigt 2024.gadā.

Turpinām ziņas

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra sniegto informāciju, Jēkabpils novadā no 1.jūlija līdz 19.septembrim kopumā reģistrēti 422 saslimšanas gadījumi ar Covid-19. Divu pēdējo nedēļu laikā jeb 14 dienās Jēkabpils novadā reģistrēti – 275 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, kas ir trešais augstākais rādītājs valstī. Bet 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 000 iedzīvotāju Jēkabpils novadā patlaban ir 677,7 saslimušie, kas ir otrais augstākais rādītājs Latvijā.

Pēc autobusa sadursmes ar alni svētdienas, 19. septembra, rītā bija ierobežota satiksme uz Rēzeknes šosejaspie Līvānu novada Rožupes pagasta Kūkām.  "Latvijas valsts ceļi" informē, ka negadījums noticis Rēzeknes šosejas 16. kilometrā. Avārijas vietā  satiksme bija ierobežota pa vienu joslu. Valsts policija informē, ka negadījums notika svētdien ap pulksten 6.30. Pēc sākotnējās informācijas, avārijā iesaistīts starppilsētu maršruta autobuss, kura vadītājs guvis vieglus ievainojumus, bet no hospitalizācijas atteicies. Citi cilvēki negadījumā nav cietuši. Alnis avārijā gājis bojā, sadursmes rezultātā tā ķermenis ietriekts autobusa salonā.

Un vēl

Šīs nedēļas vidū Latvijā sāksies astronomiskais rudens un gaisa temperatūra naktīs vietām var noslīdēt zem nulles. Ekvinokcija būs trešdien, 22.septembrī pulksten 22.21. Laikā ap ekvinokciju abas Zemes puslodes saņem vienādu Saules gaismas un siltuma daudzumu.. 22.septembrī dienas garums Latvijā vēl par 13 minūtēm pārsniegs nakts garumu. Dienas un nakts ilgums vistuvākais būs 25. septembrī. Dienas garums septembra otrajā pusē sarūk visstraujāk – katru nākamo dienu saule spīd par četrām minūtēm un 46 sekundēm mazāk. Astronomiskais rudens turpināsies līdz 21. decembrim, kad būs ziemas saulgrieži.

Savukārt meteoroloģiskais rudens Latvijā valda jau aptuveni mēnesi. Diennakts vidējai gaisa temperatūrai stabili noslīdot zem +15 grādiem, Alūksnes un Vidzemes augstienē tas sākās jau 18.augustā, valstī vidēji – 22. augustā. Šīs nedēļas vidū norims vējš, tādēļ naktī uz trešdienu un ceturtdienu vietām, kur skaidras debesis, gaisa temperatūra var pazemināties līdz -1..-3 grādiem. Nedēļas otrajā pusē no rietumiem, visticamāk, ieradīsies ciklons ar nedaudz siltāku un mitrāku gaisu. Visā valstī iespējams lietus, gaisa temperatūra naktīs nenoslīdēs zem nulles un dienās pakāpsies līdz +9..+16 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Cūkkopības nozares attīstībai pieejami gandrīz divi miljoni eiro; Līvānu novada dome no šodienas strādā attālināti; un Jēkabpilī šonedēļ notiks centralizētās ūdens sistēmas hlorēšana.

Covid-19 izplatības negatīvās ietekmes mazināšanai cūkkopības nozarē, lai segtu neiegūtos ieņēmumus, pieejams finansējums 1,9 miljona eiro apmērā. Finansējums pieejams, jo cūkkopības nozares ražotāju kopējie ieņēmumi laikā no 1.maija līdz 31.jūlijam, salīdzinot ar ieņēmumiem nozarē vidēji trīs mēnešos 2019.gadā, samazinājušies par 19%. Ieņēmumu atbalstu piešķir, ja cūkkopības nozarē ražotāju kopējo ieņēmumu samazinājums ir vismaz 5%, salīdzinot šī gada trīs mēnešus ar gadu iepriekš.

Iedzīvotājus satrauc elektroskrejriteņu vadītāji, kas neievēro ceļu satiksmes noteikumus, tāpēc Satiksmes ministrija atkārtoti mudina elektroskrejriteņu vadītājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus un respektēt gājējus. Satiksmes ministrijas rīkotajā tiešsaistes aptaujā vairums respondentu norāda, ka lielākās bažas drošai satiksmei rada elektroskrejriteņu vadītāji, kas neievēro ceļu satiksmes noteikumus - uz viena braucamrīka pārvietojas vairāki cilvēki, traucas lielā ātrumā pa ietvi un novieto elektroskrejritenus, traucējot citiem pārvietoties. Jau ziņots, ka saskaņā ar šopavasar pieņemot regulējumu ar elektroskrejriteņiem drīkst pārvietoties pa ietvēm, veloceļiem, atsevišķās vietās pa sabiedriskā transporta joslu. 

Iedzīvotāju iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par to, lai "neattaisnoti nevakcinētie" Covid-19 pacienti ārstēšanās izdevumus segtu paši. Iniciatīvu iesniedzis Sandis Kravalis, kurš norāda, ka slimnīcās ar SARS-CoV2 infekcijas vidēji smagu un smagu gaitu tiek stacionēti arvien vairāk pret Covid-19 nevakcinēti pacienti. Viņš atzīmē, ka ārstiem vēl joprojām nav ļoti iedarbīgu medikamentu vidēji smagas un smagas Covid-19 infekcijas ārstēšanai, tomēr jau vairāk nekā sešus mēnešus ir pieejama "ļoti iedarbīga profilakse" ar vakcīnām. Pēc viņa domām, Saeimai ir likumiski jānostiprina, ka pandēmiju gadījumos pilngadību sasniegušām personām, kas atsakās no vakcīnas un inficējas, šajā gadījumā ar Covid-19, ir jābūt atbildīgām par savu izvēli nevakcinēties un jāsedz vismaz daļa no ārstēšanās izmaksām.

Turpinām ziņas

Pieaugot saslimstībai ar Covid-19, Līvānu novada dome no šodienas, 20.septembra iedzīvotājus apkalpos attālināti.  Nepieciešamības gadījumā ar Līvānu novada domes administrāciju aicina sazināties pa tālruni, e – pastu vai oficiālo elektronisko adresi, izmantojot www.latvija.lv vai atstāt iesniegumu Līvānu novada domes administrācijas ēkas foajē, kur uzstādīta pastkastīte sūtījumu nodošanai.  Neskaidrību gadījumā un Covid-19 sertifikātu saņemšanai aicina zvanīt uz klientu apkalpošanas centru. Plašāka informācija par to kā sazināties ar pašvaldību  un vajadzīgajiem speciālistiem pieejama tīmekļa vietnē livani.lv. 

Jau ziņots, ka naktī no 15. uz 16.septembri Līvānu pilsētas kapu katoļu daļā bija noticis vandālisms. 16.septembrī kapsētā operatīvās darbības veica Valsts policija, tāpēc sākotnēji nebija iespējams veikt sakārtošanas darbus. Kapsētā jau veikti sakopšanas darbi un arī cilvēki var doties apkopt savu tuvinieku kapa vietas. Ja kādam vandāļu darbības ir radījušas materiālas dabas zaudējumus, tad ir pa tiešo jāvēršas Valsts policijā ar iesniegumu par nodarītajiem materiālajiem zaudējumiem. Iesniegumā jānorāda detalizēta informācija par notikumu un nodarītajiem zaudējumiem

Un vēl

SIA “Jēkabpils ūdens” informē, ka ievērojot Ministru kabineta noteikumus par dzeramā ūdens kvalitāti no šodienas, 20.septembra līdz piektdienai, 24.septembrim Jēkabpilī notiks ūdensapgādes sistēmas hlorēšana. Uzņēmums aicina patērētājus šonedēļ lietot uzturā tikai vārītu ūdeni! Tālrunis uzziņām: 29992138.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Viesnīcu un restorānu asociācija aicina ierobežot pret Covid-19 nevakcinēto personu socializēšanos; Visi desmit būvnieku kartelī iesaistītie pārsūdzēs Konkurences padomes lēmumu; un Ēģiptes zinātnieki identificē četrkājaina vaļa fosilijas

Šī gada augustā faktiskā bezdarba līmenis Latvijā bija 6,9%, kas salīdzinājumā ar jūliju ir par 0,6 procentpunktiem zemāks. Tik zems faktiskā bezdarba līmenis valstī nav bijis kopš 2019. gada decembra, kad bija - 6,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati. Sieviešu bezdarba līmenis augustā samazinājās par 0,4 procentpunktiem līdz 5,7%, savukārt vīriešu – par 0,7 procentpunktiem līdz 8,1%. Sieviešu bezdarbnieku skaits mēneša laikā ir samazinājies par 1,8 tūkstošiem, vīriešu – par 3,7 tūkstošiem. Savukārt kopumā kopš otrās ārkārtējās situācijas izsludināšanas 2020. gada novembrī, kad vairāki klātienes pakalpojumi tika ierobežoti, bezdarbnieku skaits ir samazinājies par 10,9 tūkstošiem.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija nosūtījusi vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, aicinot ieviest stingrākus nosacījumus pret Covid-19 nevakcinētajiem iedzīvotājiem, pēc iespējas ierobežojot šādu personu socializēšanos. Asociācijas vēstulē, kas adresēta Valsts prezidentam, Ministru prezidentam, ekonomikas, veselības, finanšu un ārlietu ministriem, teikts, ka, neskatoties uz to, ka joprojām nav pieņemts lēmums, ka "zaļajā režīmā" varēs strādāt pie jebkura saslimstības līmeņa, viesnīcu un restorānu nozarē vakcinācijas aptvere ir vairāk kā 80%, taču sabiedrībā kopumā tā ir būtiski zemāka.

Sadarbojoties Latvijas Kara muzejam, SIA "Brain Games Publishing" un Aizsardzības ministrijai, tapusi galda spēle "Latvijas Neatkarības karš 1918 - 1920", kuras spēlētājiem būs iespēja izzināt Latvijas vēsturi un "cīnīties par valsts neatkarību. Spēles pamatā ir Latvijas Neatkarības kara notikumi, un tā sastāv no trim dažādiem scenārijiem, kuri ataino kādu no Latvijas Neatkarības kara posmiem. Katrā no spēles scenārijiem spēlētāji, kopīgi sadarbojoties, rekrutēs kaujas vienības, maršēs tās cīņā pret ienaidnieku, ārstēs ievainotos un sekos līdzi tam, lai karaspēks būtu pietiekami apgādāts. Cīņās uzvarēt palīdzēs kārtis ar vēsturiskām personībām.

Krievijas pilsētas Permas Valsts universitātes kompleksā šodien ar šaujaumieroci bruņojies uzbrucējs nošāva astoņus cilvēkus, vairāk nekā 20 tika ievainoti. Varasiestādes vēsta, ka šāvējs bijis šīs augstskolas students. Krievijas medijos viņš identificēts, ka 18 gadu vecais Timurs Bekmansurovs. Aizturēšanas laikā viņš ievainots. Pirms uzbrukuma Bekmansurovs sociālajā tīklā "VKontakte" atstājis ierakstu, kurā vēsta: "Es ienīstu sevi, bet gribu nodarīt sāpes visiem, kas stāsies man ceļā." Bekmansurovs raksta, ka jau sen esot sapņojis par šāda slaktiņa sarīkošanu, tādēļ mērķtiecīgi krājis naudu šaujamieroča iegādei, uzreiz pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas sācis šaujamieroča licences iegūšanas procedūru.

Spānijas Kanāriju arhipelāga Palmas salā sācies vulkāna izvirdums. Vulkāna izvirduma dēļ jau evakuēti vismaz pieci tūkstoši cilvēku, lavas straumes esot iznīcinājušas vairākas mājas. Salā pavisam ir 83 tūkstoši iedzīvotāju, varasiestādes viņus aicinājušas saglabāt mieru. Jau ziņots, ka par iespējamu izvirdumu Palmas salas dienvidos tika brīdināts jau vairākas dienas iepriekš, jo tika novērotas intensīvas seismiskās aktivitātes. Iedzīvotājiem bija ieteikts sagatavot vieglu bagāžu, mobilos telefonus, svarīgus dokumentus un medikamentus gadījumam, ja nāksies evakuēties. 

Turpinām ziņas

Visi 10 būvnieku kartelī iesaistītie būvnieki ir izmantojuši savas tiesības un Konkurences padomes lēmumu pārsūdzējuši tiesā. Tas savā ziņā ir stratēģisks gājiens, jo, kamēr tiesvedība nebūs galā, kartelī apsūdzētie būvniekiem nav jāmaksā nedz sods, nedz tiem ir liegta iespēja piedalīties citos iepirkumos. Šo likuma nepilnību ir plānots koriģēt un, iespējams, šonedēļ grozījumi Iepirkumu likumā nonāks Saeimas sēdē uz otro lasījumu.

Vakar vakarā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma informāciju, ka Jēkabpils novada Krustpils pagastā vienstāva ražošanas ēkā ir izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka deg šķeldas žāvēšanas kameras, skaidu ciklons, ventilācijas sistēma un šķeldas transporta līnija kopumā 500 m2 platībā. Šķeldas izvešanai tika piesaistīta objekta traktortehnika. Ugunsdzēsējiem glābējiem no liesmām izdevās nosargāt vienu ēku un šķeldas novietni. Ap pulksten vienpadsmitiem vakarā liesmu izplatīšanos izdevās ierobežot un ap pulksten pieciem no rīta šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts. Tā dzēšanas darbos piedalījās Jēkabpils, Pļaviņu, Līvānu un Aizkraukles ugunsdzēsēji glābēji.

Un vēl

Ēģiptes pētnieku komanda ir identificējusi fosilijas 43 miljonus gadus vecam četrkājainam valim, kas dzīvojis gan uz zemes, gan ūdenī. Četrkājaina aizvēsturiska vaļa fosilija tika uzieta pirms vairāk nekā desmit gadiem Ēģiptes tuksnesī. Tiek uzskatīts, ka radījums, mūsdienu vaļu priekštecis, dzīvoja pirms 43 miljoniem gadu. Tā nav pirmā staigājoša vaļa fosilija, kas atklāta, tomēr viena no senākajām. Tas dzīvojis daļēji uz sauszemes, daļēji jūrā – pirms lielie zīdītāji pārcēlās uz dzīvi tikai ūdeņos

Atstājiet komentāru