2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 8.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 8.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pārvadātājiem būs tiesības noteikt reisus, kuros pasažierus uzņem tikai ar Covid-19 sertifikātu;  Vidusdaugavas NVO centrs šodien informēs par projekta aktualitātēm ; un Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā iekopta papīra Dzejas pludmale.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Eksportējošos uzņēmējus aicina pievērsties digitāliem rīkiem, Sēlijas salas aicina uz mājas kafejnīcu dienām; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausīties: Par Eiropas Savienības Tiesas ģenerāladvokātu iecelta latvijas pārstāve; Jēkabpilī reidā policija pieķer skolēnus smēķējam; un Godinās režisoru Oļģertu Kroderi

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pārvadātājiem būs tiesības noteikt reisus, kuros pasažierus uzņem tikai ar Covid-19 sertifikātu;  Vidusdaugavas NVO centrs šodien informēs par projekta aktualitātēm ; un Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā iekopta papīra Dzejas pludmale.

Pieņemot lēmumu par papildu vakcīnas pret Covid-19 devas piešķiršanu imūnsupresijas pacientiem, vienlaikus noteikts divu nedēļu laika periods, lai Veselības ministrija nāktu klājā ar pilnu papildu vakcīnu pret Covid-19 devu piešķiršanu plānu. Saskaņā ar Eiropas slimību kontroles centra pausto, šobrīd nav zinātnisku pierādījumu, ka pēc pabeigtas standarta vakcinācijas mazinātos vakcīnu efektivitāte un būtu nepieciešamība pēc papildu balstvakcinācijas. 

Pagājušās nedēļas laikā saņemti 30 blakusparādību ziņojumi par Covid- 19 vakcīnām, tajā skaitā 10 ziņojumi klasificēti kā būtiski, no tiem - divi ziņojumi par letāliem gadījumiem. Kā ierasts, lielākoties par blakusparādībām ziņojumus iesnieguši pacienti. Par 23 blakusparādību gadījumiem ziņojuši pacienti, par septiņiem - medicīnas speciālisti. Par blakusparādībām ziņots aptuveni 0,14% gadījumos. 

Sabiedriskajā transportā pasažieru skaita maksimālā ietilpība palielināta līdz 80% līdzšinējo 65% vietā. Savukārt lai nodrošinātu pēc iespējas vienmērīgāku pasažieru plūsmu sabiedriskajā transportā, arī pakalpojumu pasūtītājs valstspilsētās, tajā skaitā Jēkabpilī,  varēs noteikt reisus, kuros pasažierus var uzņemt tikai ar sadarbspējīgu sertifikātu, kas ietver arī negatīva Covid-19 testēšanas sertifikātu. Noteikts, ka transportlīdzekļa vadītājam vai konduktoram jāinformē par mutes un deguna aizsega pareizu lietošanu un jāatsaka pakalpojuma sniegšana, ja persona to nelieto vai lieto neatbilstošā veidā.

Izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīti grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā, kas paredz atļaut iedzīvotājiem piedalīties Saeimas vēlēšanās ne tikai ar pasi, bet arī ar personas apliecību jeb eID karti. Likumprojekts paredz, ka eID karšu izmantošana Saeimas vēlēšanās tiek īstenota, ieviešot elektronisku tiešsaistes vēlētāju reģistru un to, ka pārbaudes procedūrā vēlēšanu iecirknī atzīme par personas dalību vēlēšanās tiek izdarīta nevis personas pasē, bet tiešsaistes režīmā vēlētāju reģistrā.

Turpinām ziņas

Biedrība "Vidusdaugavas NVO centrs" no šī gada 1.maija līdz 2022.gada 28.februārim realizē projektu "Vidusdaugavas NVO centra darbības stiprināšana”. Projekts tiek realizēts sadarbībā ar Islandes partneri – nevalstisko organizāciju “Long live the countryside”, kas bāzēta Islandes pilsētā Reikjavikā. Projekta partnerim ir ilgstoša pieredze kopienu darba veidošanā Islandes reģionos, ko jēkabpilieši vēlas iepazīt, un labo praksi pārņemt arī biedrības “Vidusdaugavas NVO centrs” darbā. Šodien biedrība preses konferencē iepazīsstinās žurnālistus, Jēkabpils novada pašvaldības deputātus un vadību ar projekta norisi.  

Viesītes muzeja “Sēlija” nodaļā “Paula Stradiņa skola” vēl līdz pat 30. oktobrim mākslas cienītāji aicināti aplūkot novadnieces Ligitas Caunes izstādi “Te un tālumā”.  Viesītes muzeja „Sēlija” izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciālists Jānis dzimtais radio1 informēja, ka mākslinieces izstādi veido divas daļas. TE – tā ir Latvijas daba: krāšņie Latgales rudeņi, Sēlijas pakalni, Vidzemes plašie lauki un Kurzemes jūra, kuģi un laivas. TĀLUMĀ – tie ir mākslinieces akvareļi un grafikas, kas tapuši ārzemju ceļojumu un plenēru laikā. Izstāde skatāma muzeja “Paula Stradiņa skola” izstāžu zālē līdz 30. oktobrim. 

Un vēl

Vakar Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā tika iekopta literārā papīra pludmale kopīgam dzejolim. Sarunā ar Radio1 bibliotēkas direktore Zinaīda Rabša informēja, ka lieterāro pludmali iekopa un tajā pirmās dzejas rindas ierakstīja interešu apvienības « Literāts » vadītāaja Sintija Štelmahere un dzejniece Ruta Štelmahere. Šīs nedēļas laikā ikviens aicināts doties uz bibliotēku un atstāt literāru tekstu par tēmu “Pēdas”. Tāpat arī Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā līdz 18. septembrim ir skatāma izstāde „Dzeja dzīvo” un dzejas nedēļā ir iespēja piedalīties atjautības spēlē « Ceļo bibliotēkas plauktos ». 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Eksportējošos uzņēmējus aicina pievērsties digitāliem rīkiem, Sēlijas salas aicina uz mājas kafejnīcu dienām; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Par spīti labajiem eksporta rādītājiem Covid-19 pandēmija eksportējošiem uzņēmumiem rada jaunus apstākļus, kuros klasiskā eksporta prakse jāapvieno ar digitāliem rīkiem. Tāpēc Latvijas investīciju un attīstības aģentūra vēlas uzņēmējiem palīdzēt sadarboties ar informācijas tehnoloģiju uzņēmumiem. Aģentūrā norāda, ka tie gan palīdzēs eksportētājiem, gan pēc tam pašam IT uzņēmumam faktiski radīsies jauni produkti, ko varētu piedāvāt arī tālāk tirgū. Šī mēneša beigās hakatonā uzņēmēju problēmām risinājumu mēģinās rast jaunuzņēmumi no visas pasaules.

Šī gada pirmajos astoņos mēnešos juridisko personu maksātnespējas procesu skaits sarucis par trešdaļu, informēja "Lursoft". Uzņēmumā izpētīja, ka kopumā ierosināto maksātnespēju skaits ir par nepilniem 10% mazāks nekā pērn attiecīgajā periodā. Kopumā šī gada pirmajos astoņos mēnešos ierosinātas 800 maksātnespējas, no tām vairākums – fiziskām personām. "Lursoft" secināja, ka fiziskām personām ierosināto maksātnespēju skaits palielinājies, bet juridiskajām personām – samazinājies. Tāpat arī "Lursoft" dati rāda, ka šī gada pirmajos astoņos mēnešos ierosinātā maksātnespēja visbiežāk saistīta ar tirdzniecības nozari, būvniecību un izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumiem.

Francijā šodien sākas tiesas prāva pret 20 cilvēkiem, kas apsūdzēti par teroraktu sarīkošanu Parīzē 2015.gada 13.novembrī. Šajos uzbrukumos dzīvību zaudēja 130 cilvēki un 350 tika ievainoti. Apsūdzēto vidū ir Salahs Abdeslams, kurš Beļģijā jau ir notiesāts par slepkavības mēģinājumā apšaudē Briselē viņa aizturēšanas laikā 2016.gada 15.martā. Terorakti Parīzē šokēja visu pasauli. Uzbrukumi notika vairākās vietās - koncertzālē "Bataclan", nacionālajā stadionā "Stade de France", pie kura uzspridzinājās trīs teroristi, vairākos bāros un restorānos Parīzes centrā. Par uzbrukumiem atbildību uzņēmās teroristu grupējums "Islāma valsts".

Meksikas Klusā okeāna piekrasti vakar satricinājusi 7,1 magnitūdu stipra zemestrīce, laupot dzīvību vismaz vienam cilvēkam. Meksikas Nacionālais seismoloģijas dienests ziņoja, ka zemestrīces stiprums sasniedza 7,1 magnitūdu, bet ASV Ģeoloģijas dienests (USGS) to novērtēja uz septiņām magnitūdām. Zemestrīces epicentrs atradās 17 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Akapulko. Zemestrīce bija jūtama arī Mehiko, taču nedz galvaspilsētā, nedz Akapulko par nopietniem postījumiem netiek ziņots.

Turpinām ziņas

Sēlijas salas 11. un 12. septembrī aicina garšu ceļojumā uz “Mājas kafejnīcu dienām”.  Šajās dienās savas durvis un dārzus visā Sēlijā ver 13 saimniecības, kas tieši šai reizei sagatavojušas īpašu ēdienkarti un kultūras programmu.  Aknīstes pagasta “Zāļu un pirts salā” varēs izzināt pirts rituālus un degustēt augu sīrupus, Raiņa muzejs “Tadenava” aicina uz erudīcijas spēli ģimenēm ar bērniem, Subatē un Rubeņos notiks lauku labumu tirdziņš, bet Kalkūnu kultūrvietā “August platz” varēs pārbaudīt pirkstu veiklību sīpolu bizes pīšanas sacensībās.

Šonedēļ izbraukuma vakcinācijas pret Covid-19 notiks Kandavā, Koknesē, Pļaviņās, Bērzgalē, Jaunjelgavā, Skrīveros, Viļānos, Višķos, Ambeķos un Naujienā. Izbraukuma vakcinācija notiek bez iepriekšējā pieraksta, tās organizēšanā iesaistās pašvaldības un vakcinācijas pakalpojumu sniedzēji. Sestdien, 11. septembrī, izbraukuma vakcinācija notiks:  no 9 līdz 12 Koknese kultūras namā un no 13 līdz 16 Pļaviņu kultūras namā.

Un vēl

Nedēļas otrajā pusē laiks Latvijā būs vasarīgs, liecina prognozes. Debesis gan bieži būs mākoņainas, ceturtdien vietām, bet sestdien un svētdien daudzviet arī īslaicīgi uzlīs, tomēr spīdēs arī saule un laiks būs silts. Gaisa temperatūra atlikušajās šīs nedēļas naktīs būs 11..16 grādu robežās, vietām austrumos līdz 9..10 grādiem. Ceturtdienas pēcpusdienā gaiss iesils līdz 18..23 grādiem, bet piektdien un sestdien temperatūra sasniegs 20..25 grādus, vietām, ar lielāku iespējamību Kurzemes austrumos, Zemgalē un Rīgas apkārtnē, tā var pakāpties līdz 26 grādiem. Svētdien kļūs par 1–3 grādiem vēsāks. Nākamās nedēļas sākumā temperatūra turpinās pazemināties.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausīties: Par Eiropas Savienības Tiesas ģenerāladvokātu iecelta latvijas pārstāve; Jēkabpilī reidā policija pieķer skolēnus smēķējam; un Godinās režisoru Oļģertu Kroderi

Šodien Briselē, Eiropas Savienības dalībvalstu valdību pārstāvju sanāksmē par Eiropas Savienības Tiesas ģenerāladvokātu uz sešiem gadiem iecelta līdzšinējā Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina. Tieslietu ministrijā informēja, ka Latvija kandidātus Eiropas Savienības Tiesas ģenerāladvokāta vakancei virzīja pirmo reizi un ir gandarījums par Latvijas amatpersonas augsto novērtējumu. Darbu Eiropas Savienības Tiesas ģenerāladvokāta amatā Laila Medina sāks 7. oktobrī.

Ēdināšanas uzņēmuma AS "Lido" dibinātājs Gunārs Ķirsons izveidojis jaunu kompāniju SIA "KM Properties", lai palīdzētu ēdinātājam pārvarēt Covid-19 krīzi. Viņš uzsver, ka joprojām ir saistīts arī ar "Lido", bet ar jaunā uzņēmuma piedāvāto risinājumu palīdzību uzņēmējs cer pārvarēt Covid-19 krīzi.
Pēc Ķirsona teiktā, jaunizveidotais uzņēmums septembra beigās varētu atvērt ēdināšanas iestādi, kurā apmeklētāji varēs saņemt bezkontakta apkalpošanu. Plašāku informāciju par jaunās kompānijas darbību un tās plāniem Ķirsons neatklāj, solot informēt medijus septembra beigās, kad tā sāks darbību.

Latvijas slimnīcās aizvadītajā diennaktī ievietoti 29 Covid-19 pacienti, stacionēto kopējam skaitam pieaugot no 195 līdz 206, liecina Nacionālā veselības dienesta sniegtā aktuālā informācija. Patlaban Latvijas slimnīcās ārstējas 176 Covid-19 pacienti ar vidēji smagu slimības gaitu un 30 ar smagu slimības gaitu. Tādējādi 14,5% stacionēto ir ar smagu slimības gaitu.

Turpinām ziņas

Otrdien, 7. septembrī, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa policisti veica pārbaudes izglītības iestādēs Jēkabpilī un konstatēja 5 nepilngadīgas personas, kuras smēķēja elektroniskās smēķēšanas ierīces. Policijā par notikušo sākti 5 administratīvā pārkāpuma procesi.  Valsts policija uzsver, ka gadījumos, kad nepilngadīga persona ir pieķerta smēķējot sabiedriskā vietā, atbildība ir jāuzņemas arī vecākiem, kuri primāri ir atbildīgi par sava bērna audzināšanu un skološanu.  Ar nepilngadīgo vecākiem veiktas preventīva rakstura pārrunas, kuru laikā izskaidrots par atbildību, kas paredzēta par administratīvo likumpārkāpumu izdarīšanu.

Ķekavas novada dome šodien pieņēmusi lēmumu aizliegt azartspēļu organizēšanu visā jaunajā Ķekavas novada teritorijā. Novada dome šodien pieņēma pašvaldības sasitošos noteikumus, kas nosaka azartspēļu organizēšanas kārtību Ķekavas novada administratīvajā teritorijā. Saistošie noteikumi paredz, ka Ķekavas novada administratīvajā teritorijā ir aizliegts organizēt azartspēles. Šis aizliegums neattieksies uz gadījumiem, kuros līdz noteikumu spēkā stāšanās brīdim ir izsniegta azartspēļu organizēšanas vietas licence vai citos normatīvajos tiesību aktos ir atļauts organizēt azartspēles.

Un vēl

No 30. septembra līdz 9. oktobrim norisināsies divpadsmitais Latvijas Kultūras akadēmijas skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls “Patriarha rudens”, kas skatītājiem šajā reizē piedāvās šī gada absolventu diplomdarbu izrāžu izlasi un godinās režisoru Oļģertu Kroderu simtajā jubilejā. Šajā vasarā akadēmiju absolvēja aktieri, režisori un laikmetīgās dejas horeogrāfi bakalaura studiju programmās, kā arī teātra un filmu režisori un dramaturgi maģistra studiju programmā, kopumā radot 40 diplomdarba izrādes. Festivāla “Patriarha rudens” programmā desmit dienu laikā iekļautas 17 izrādes, 5 teorētiskās lekcijas, trīs filmu skates, izstādes atklāšana un fantāzijas intervences. Festivāla atklāšana notiks  30. septembrī, Smiļģa Teātra muzejā.

Atstājiet komentāru