2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 6.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 6.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: "Fitch" saglabā Latvijas kredītreitingu "A-(mīnus)" līmenī; Jaunā Jēkabpils novada Bāriņtiesa darbu sāks 1.novembrī; un Kā globālā sasilšana ietekmējusi laikapstākļus Latvijā?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vairāk nekā pusē Latvijas skolu ventilācijas sistēmas nav savietojamas ar gaisa kvalitātes mērītājiem ; Jēkabpils slimnīcā ekspluatācijā pieņemta pārbūvētā uzņemšanas nodaļa; un Reinim Nitišam ar elektroauto otrā vieta Francijā. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts budžetā astoņos mēnešos nodokļos iekasēts vairāk, nekā bija plānots; Šodien noslēdzas ugunsnedrošais periods mežos; un Elvisa Preslija tērpu izsola par miljonu dolāru.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: "Fitch" saglabā Latvijas kredītreitingu "A-(mīnus)" līmenī; Jaunā Jēkabpils novada Bāriņtiesa darbu sāks 1.novembrī; un Kā globālā sasilšana ietekmējusi laikapstākļus Latvijā?

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch Ratings" saglabājusi Latvijas kredītreitingu "A-" līmenī ar stabilu kredītreitinga nākotnes novērtējumu. Kā galvenos Latvijas pašreizējā kredītreitinga līmeņa uzturošos faktorus "Fitch" min uzticamo politikas ietvaru, dalību Eiropas Savienībā un eirozonā, kā arī to, ka Latvijas valsts parāda līmenis ir zemāks par "A" kredītreitinga līmeņa valstu vidējo rādītāju. Vienlaikus Latvijas kredītreitingu, pēc aģentūras domām, ierobežo ievērojami zemāks ienākumu līmenis un lielāks neto ārējais parāds, salīdzinot ar līdzīgu valstu rādītajiem.

Ierēdņu gaiteņos tapuši vairāki priekšlikumi, kā motivēt ģimenes ārstus vakcinēt cilvēkus vairāk. Starp tiem izskanējusi arī ideja samazināt valsts finansējumu ārstiem, kas atsakās vakcinēt pret Covid-19. Tiek uzsvērts, ka līgumā starp valsti un ģimenes ārstiem kā viens no veicamajiem pienākumiem ir noteikta slimību profilakse. Bet vakcinācija pēc savas dziļākās būtības ir profilakses pasākums, kas nodrošina iespēju, ka, saņemot vakcīnu, cilvēks neslimos ar vidēji smagu vai smagu slimības norisi. Vienprātības, vai finansējuma samazinājums ģimenes ārstiem, kas atsakās vakcinēt, būtu labākais risinājums, pagaidām gan nav. 

Visi medaļu komplekti paraolimpiskajās spēlēs ir sadalīti, un pienācis brīdis, kad šīs spēles pasludinātas par noslēgtām. Tokijā svētdien nodzisusi arī paraolimpisko spēļu lāpa. Svinīgā noslēguma ceremonija norisinājās Olimpiskajā stadionā un, kā jau ierasts, bez skatītāju klātbūtnes. Tomēr tas nemazināja emocijas un krāšņumu, ar kādu šis pasākums, kas dod cerības pasaulei un parāda, ka cilvēku iespējām praktiski nav robežu, tika noslēgts, nododot stafetes kociņu tālāk. Latvijas karogu stadionā ienesa Latvijas paraatlēts, lodes grūdējs Edgars Bergs.

Jau ziņots, ka šīs paraolimpiskās spēles varam vērtēt pozitīvi – Latvijas paraolimpieši Tokijā ir nopelnījuši trīs sudraba un divas bronzas medaļas, medaļu ieskaitē ierindojoties 66. pozīcijā. Līdere medaļu ieskaitē ir Ķīna ar 96 zelta, 60 sudraba un 51 bronzas medaļu, tai seko Lielbritānija ar 41 augstākā kaluma godalgu, 38 sudraba un 45 bronzas medaļām, bet trijnieku noslēdz ASV ar 37 zelta, 36 sudraba un 31 bronzas medaļu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis rīkojumu pa jaunas pilsētas būvēšanu Ķīnas pierobežā netālu no Vladivostokas. Atbilstoši šim plānam jaunā pilsēta Sputņika atradīsies 30 kilometrus no Vladivostokas relatīvi tuvu Ķīnas robežai. Tā iecerēta kā industriāls centrs, kur kādu dienu dzīvos 300 tūkstoši cilvēku. Vārds "sputņik" krievu valodā nozīmē "pavadonis", un tā sauca arī pirmo mākslīgās zemes pavadoni, ko PSRS palaida izplatījumā 1957. gadā. Pagājušajā vasarā Krievija kā pirmā valsts pasaulē reģistrēja vakcīnu pret Covid-19, un tai tika dots nosaukums "Sputnik V" par godu uzvarai kosmosa sacensībās. Vakcīnu tagad apstiprinājušas aptuveni 70 valstis.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada dome nolēma no 1.novembra reorganizēt apvienojot Jēkabpils bāriņtiesu, kā arī Aknīstes, Jēkabpils, Krustpils, Salas un Viesītes novada bāriņtiesu, izveidojot jaunu iestādi "Jēkabpils novada Bāriņtiesa". Pašvaldība tuvākajā laikā izsludinās atklātu konkursu uz Bāriņtiesas priekšsēdētāja un locekļu amatiem.

Dziedātāja, jēkabpiliete Jenny May izdevusi albumu "Miega dziesmiņas". Albumā iekļautas gan tautā labi zināmās miega dziesmiņas "Aijā žūžū, lāča bērni", "Velc, pelīte, saldu miegu", "Sēd uz sliekšņa pasaciņa", kā arī jaunradītas kompozīcijas, no kurām dziesmai "Miega eņģel`s" prezentācijas dienā iznāca arī videoklips. Jaunā albuma "Miega dziesmiņas" prezentācija notika pagājušās nedēļas nogalē krastmalas "Lido". 

Un vēl

Turpinoties globālajai sasilšanai, kopš 2020.gada Latvijā pārspēts gan siltākās ziemas, gan siltākās vasaras, gan siltākā rudens rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. 2020.gadā tika pārspēts ziemas un rudens rekords, turklāt arī gads kopumā kļuva par siltāko novērojumu vēsturē - tā vidējā temperatūra sasniedza +8,8 grādus, par 0,6 grādiem labojot 2019.gada rekordu. 

Šogad publicētajā ANO Klimata pārmaiņu starpvaldību padomes ziņojumā teikts, ka klimata pārmaiņas patlaban vērojamas visos pasaules reģionos. Latvijā klimata pārmaiņu ietekmē tiek prognozēti arvien biežāki un intensīvāki karstuma un sausuma periodi, īsākas ziemas, kā arī biežāki plūdi stipru lietusgāžu dēļ, piekrastē arī vējuzplūdu dēļ.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vairāk nekā pusē Latvijas skolu ventilācijas sistēmas nav savietojamas ar gaisa kvalitātes mērītājiem ; Jēkabpils slimnīcā ekspluatācijā pieņemta pārbūvētā uzņemšanas nodaļa; un Reinim Nitišam ar elektroauto otrā vieta Francijā. 

Iekšlietu ministrijas Informācijas centra priekšniece Līga Lapiņa patlaban atstādināta no amata pienākumu pildīšanas, taču ministrijā nekomentē, vai tas saistīts ar disciplinārlietu par pārkāpumiem iepirkumu procesā. Ministrijā apliecina, ka pēc publiski izskanējušās informācijas par iespējamajiem pārkāpumiem iepirkumu procedūrā, ministrijā tika sākta disciplinārlieta. Tās mērķis ir iepazīties padziļināti ar situāciju, dokumentiem un konstatēt, vai ir notikuši pārkāpumi. Ja tādi tiks konstatēti, tad atbildīgās amatpersonas tiks sodītas. Disciplinārlietas skatīšana turpinās, un iespējamais pabeigšanas termiņš ir septembra beigas

Vairāk nekā pusē Latvijas skolu ventilācijas sistēmas nav savietojamas ar gaisa kvalitātes mērītājiem. Lai ar šīm ierīcēm nodrošinātu visas skolas, Izglītības un zinātnes ministrija patlaban veic iepirkumu. Eksperti gan norāda, ka vienīgi CO2 sensoru iepirkšanai ir maz jēgas. Vienlaikus ir jāuzlabo skolu ventilācijas sistēmas. Savukārt ministrija uzsver, ka sistēmu uzlabošana jau notiek, bet par to primāri ir atbildīgas pašvaldības. Turklāt šogad sistēmu uzlabošanai no valsts budžeta tika iezīmēts finansējums – 7,2 miljoni eiro. Pieteikumus naudas saņemšanai iesniegušas 23 skolas. Daudzās no tām jau ir sākti ventilācijas sistēmu  uzlabošanas darbi.


Koronavīruss neatceļ citas slimības un neatceļ arī citus vīrusus. Mediķi atgādina, ka tuvojas gripas sezona un jau šī mēneša vidū Latvijā būs pieejama arī vakcīna pret gripu. Ārste infektoloģe Baiba Rozentāle prognozē, ka šogad gripas vīruss varētu būt īpaši nejauks, un viņa to saista ar vīrusa dabu un pērno gadu, kad gripas vīruss savā ziņā tika apspiests, norādot, ka gripas vīrusam ir tāda daba, ka tam patīk ņemt virsroku. Tāpēc ir skaidrs, ka vīruss būs nejauks. Jau ziņots, ka katru gadu gripa daļai pacientu izraisa smagas komplikācijas un nāvi.


Latvijas Banka, Finanšu nozares asociācija un bankas ar plašāko bankomātu un filiāļu tīklu – "Swedbank", "SEB banka", "Luminor Bank" Latvijas filiāle un "Citadele banka" – parakstījušas sadarbības memorandu par skaidrās naudas pieejamības nodrošināšanu Latvijas iedzīvotājiem. Lielākās bankas apņēmušās arī saglabāt esošo bankomātu tīklu. Memoranda parakstītāji vienojas arī nesamazinot bankomātu skaitu,  ievērot ne vairāk kā 20 kilometru attālumu taisnā līnijā līdz tuvākajam bankomātam no jebkuras vietas Latvijā 99% Latvijas iedzīvotāju un noteikt pieejamību bankomātiem ne mazāk kā 12 stundas diennaktī. 


Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā noslēdzās Jēkabpils reģionālās slimnīcas Uzņemšanas nodaļas pārbūves 1.kārta un ekspluatācijā nodotas atjaunotās telpas. Šobrīd pacienti jau tiek uzņemti atjaunotajā Uzņemšanas nodaļas daļā. Ir mainīta ieeja Uzņemšanas nodaļā – tajā var iekļūt no stacionāra ēku kompleksa pagalma puses – no Dienas stacionāra un administrācijas ēku puses. Uzņemšanas nodaļa ir pārcelta uz pilnībā atjaunotām, modernām un mūsdienīgām telpām. Telpu iekārtošanai iegādāts jauns aprīkojums,  uzstādīts arī jauns stacionārais digitālais rentgena aparāts, kas būtiski uzlabos diagnostikas iespējas. Plašāk lasiet un atjaunotās uzņemšanas nodaļas telpu foto skatieties portālā Radio1.lv.

Sestdien Create Day platformā Līvānu stikla pūtēji – Aleksandrs Logvins un Valērijs Veiss visai pasaulei demonstrēja savu meistarību stikla veidošanā, Līvānu stikla pūšanas darbnīcā darinot stikla glāzi. Create Day 2021 programma piedāvā vienu dienu gadā, kad 24 stundu garumā skatītāji tiek iepazīstināti ar 300 dažādiem amatniekiem, māksliniekiem, dizaineriem un viņu darinājumiem no visas pasaules. Šī programma dod iespēju skatītājiem vērot un novērtēt sarežģīto, radošo, laikietilpīgo procesu un smalko roku darbu, ko amatnieki iegulda veidojot savus izstrādājumus. Plašāk lasiet un pasākuma video skatieties portālā Radio1.lv.

Un vēl

Šajā nedēļas nogalē Reinis Nitišs debitēja sacensībās ar elektroauto, Francijas pilsētā Lojakā piedaloties FIA RX2e Championship trešajā posmā Bretagne World RX of Lohéac. Nedēļas nogales gaitā pakāpeniski uzlabojot sniegumu, jēkabpilietis vispirms kvalificējās pusfinālam un tad iekļuva arī finālā, kura laikā izcīnīja otro vietu, sacensības noslēdzot uz goda pjedestāla.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts budžetā astoņos mēnešos nodokļos iekasēts vairāk, nekā bija plānots; Šodien noslēdzas ugunsnedrošais periods mežos; un Elvisa Preslija tērpu izsola par miljonu dolāru.

Valsts budžetā astoņos mēnešos nodokļos iekasēts vairāk, nekā bija plānots. Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme atzīmē, ka darbaspēka nodokļos augustā iekasēts par 11-15% vairāk, nekā plānots. Tāpat arī, pēc jaunākajiem datiem, darbaspēka nodokļu plaisa Latvijā ir samazinājusies. VID jau piekto gadu veic nedeklarētās darba samaksas jeb tā saucamās "aplokšņu algas" nodokļu plaisas novērtējumu. Saskaņā ar VID novērtējumu 2020.gadā sociālā un ienākuma nodokļa plaisa ir samazinājusies par 0,4 procentpunktiem salīdzinot ar 2019.gadu.

Valsts prezidenta Egila Levita pagājušajā nedēļā izteiktos ierosinājumus dot lielākas pilnvaras valdībai eksperti un Saeimas pārstāvji vērtē piesardzīgi un sagaida plašākas diskusijas. Uzmanīgi vērtē arī priekšlikumu pārskatīt valsts finansējuma sadali partijām. Konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars norāda, ka Saeima var deleģēt valdību pieņemt kādus konkrētus lēmumus izņēmumu situācijās, piemēram, pandēmijas laikā. Tomēr tas nemazina parlamenta kā galvenā lēmēja un galavārda teicēja lomu Latvijā. 

Latvijā daļa pusaudžu potēti ar vakcīnām, ar kurām viņus nedrīkstēja vakcinēt, vēsta vēsta elektroniskajā formā iznākošais laikraksts "Neatkarīgā". Vakcinācijas rokasgrāmatā ietvertā informācija liecina, ka Latvijā šobrīd pusaudžus drīkst vakcinēt tikai ar divām konkrētām vakcīnām – Pfizer/BioNTech vakcīnu "Comirnaty" un "Moderna" vakcīnu "Spikevax". Tomēr publiski pieejamā informācija liecina, ka līdz pagājušajai nedēļai 117 jaunieši vecumā no 12 līdz 17 gadiem ir vakcinēti ar "Janssen" vakcīnu un 26 gadījumos vakcinēšana veikta ar "Astra Zeneca". Tāpat līdz 29.jūlijam 136 Moderna "Spikevax" potes saņēmuši jaunieši vecuma grupā no 12 līdz 17 gadiem, lai gan šo vakcīnu jauniešiem atļāva sākt potēt, tikai sākot ar 30.jūliju.

Latvijas Valsts Zāļu aģentūra norāda, ka par šiem pārkāpumiem atbildīgi konkrētā pakalpojuma sniedzēji, jo visiem bija pieejama vakcinācijas rokasgrāmata un visi bija informēti par vakcīnu pielietošanu. Saskaņā ar Zāļu valsts aģentūras sniegto informāciju ir saņemta tikai viena sūdzība par blaknēm pēc "Janssen" vakcīnas saņemšanas 17 gadus vecam pusaudzim.

Baltkrievijas tiesa šodien piesprieda 11 gadu cietumsodu vienai no opozīcijas līderēm Marijai Koļesņikovai, kas bija apsūdzēta par “sazvērestību ar mērķi sagrābt valsts varu”. Citam opozīcijas aktīvistam Maksimam Znakam piespriests 10 gadu cietumsods. Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska nosoda Lukašenko režīma rīcību un pieprasa, lai Koļesņikova un Znaks nekavējoties tiktu atbrīvoti. Viņa raksturo Koļesņikovu un Znaku kā Baltkrievijas varoņus un sola, ka viņu atbrīvošana tiks panākta daudz ātrāk, nekā pēc 11 gadiem.

Turpinām ziņas

Valsts meža dienests no šodienas, 6.septembra, atceļ meža ugunsnedrošo laika posmu visā Latvijas teritorijā. Lēmums par ugunsnedrošā laika posma beigšanu pieņemts, pamatojoties uz hidrometeoroloģisko prognozi – ir iestājies lietaināks un vēsāks laiks, kad ugunsgrēka izcelšanās un izplatīšanās iespēja mežā būtiski samazinās. Jau ziņots, ka ugunsnedrošais periods Latvijā sākās 26.aprīlī.

Latvijā vairākiem tūkstošiem privātpersonu un gandrīz 20 uzņēmumiem meža velšu vākšana ir peļņas avots. Diemžēl slapjais pavasaris un karstā, sausā vasara gan izrādījusies varen nepateicīga meža labumu kārotājiem, tomēr kā zināms, ja piedāvājums ir mazs, tad cena precei augsta. Tā šogad ir arī ar Latvijas ogām un sēnēm. Piemēram gailenēm tās var svārstīties no 3,50 līdz pat 9 eiro par kilogramu vai 2 līdz 4 eiro litrā. Baravikas tradicionāli ir dārgākas, to cenas sludinājumu portālos pašlaik svārstās no 8 līdz 12 eiro kilogramā, bet kaltētas tās maksā pat 60 līdz 80 eiro kilogramā. Savukārt alksnenēm un pienainēm, kas ir visai plaši izplatītas rudens sēnes, cenas ir zemākas, ap 70 centiem kilogramā.

Kā liecina Valsts uzņēmumu dienesta informācija, gada ienākumu deklarācijās ienākumus, kas gūti no dabas velšu tirdzniecības, 2018.gadā norādījušas 5 tūkstoši 823 fiziskās personas, 2019.gadā – 5 tūkstoši 318 personas, bet pērn tādu bijis īpaši daudz – 6 tūkstoši 365 fiziskas personas. 

Un vēl

Par rokenrola karali dēvētā Elvisa Preslija tērps pārdots par vienu miljonu dolāru jeb apmēram 840 tūkstošiem eiro. Tiešsaistes izsole tika organizēta Losandželosā, Amerikas Savienotajās Valstīs. Izsolē mūziķa daiļrades cienītajiem tika piedāvātas vairākas mūziķa lietas, taču vislielāko interesi radīja 1972. gadā uzšūtais tērps. To mūziķis izmantoja fotogrāfijā vienam no savu albumu vākiem. Tas bija mugurā Presilijam koncertu laikā Ņujorkā, arēnā “Madison Square Garden”, un viņš bija pirmais mākslinieks, kuram bija četras uzstāšanās pēc kārtas šajā vietā. Tērpa sākotnējā cena bija 350 tūkstoši dolāru, bet lielās intereses dēļ tā cena izsoles laikā pieauga trīs reizes.

Atstājiet komentāru