2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 2.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 2.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties : Teju pēc gada pārtraukuma Saeima šodien sanāks uz sēdi klātienē; Jēkabpils novadā pieaugusi saslimšana ar Covid-19; un Kāda bijusi šī vasara sinoptiķu vērtējumā?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: NBS komandieris rosina paaugstināt algas karavīriem, Aknīstē atklāj viedo soliņu, un No šodienas ikvienam apmeklētājam pēc vērienīgās pārbūves atvērta Mežaparka estrāde. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima pirmo klātienes sēdi pārtrauc un turpina to e-vidē; Par Jēkabpils novada Sociālā dienesta vadītāju apstiprināta Larisa Laizāne; un Asinsdonoru centrs gaida visu asinsgrupu donorus.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties : Teju pēc gada pārtraukuma Saeima šodien sanāks uz sēdi klātienē; Jēkabpils novadā pieaugusi saslimšana ar Covid-19; un Kāda bijusi šī vasara sinoptiķu vērtējumā?

Saeima šodien teju pēc gada pārtraukuma uz pirmo sēdi rudens sesijā sanāks klātienē. Lai parlamenta darbs noritētu epidemioloģiski drošā vidē, paredzēts, ka Saeimas Sēžu zālē uzturēsies deputāti ar sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai pārslimošanas faktu vai negatīvu Covid-19 testa rezultātu. Plānots, ka sēdes sākumā deputātus uzrunās Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Latvijā pašlaik dabasgāzes cenas sasniegušas vēsturiski augstāko cenu līmeni. Līdz ar to daļai saimniecību, tuvojoties apkures sezonai, jārēķinās ar siltumenerģijas tarifa pieaugumu, norādījusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija. Tāpat pēdējā mēneša laikā kāpušas arī elektrības cenas. Piemēram – uzņēmuma “Latvenergo” tarifa “Elektrum ekonomiskais” fiksētā cena pieaugusi par vairāk nekā 42%. Pašlaik vēl visus siltumenerģijas tarifus komisija nav apstiprinājusi. Bet teju visi mājokļi, kuri par kurināmo izmanto dabasgāzi, piedzīvos cenas kāpumu.

Jau maijā uzņēmums “Latvijas Valsts ceļi” informēja, ka ir izvēlēti 16 ceļu posmi vidējā ātruma kontroles radaru uzstādīšanai. Sākotnēji bija plānots, ka pirmie posmi, kuros tiktu mērīts vidējais ātrums, varētu darboties jau šovasar. Patlaban iecere apstājusies pie atbilstošu Ministru kabineta noteikumu izstrādes, tomēr “Latvijas Valsts ceļi” prognozē, ka radaru uzstādīšanu varētu sākt šī gada beigās.

No 1. oktobra Eiropas Savienības pilsoņi, tai skaitā Latvijas pilsoņi, varēs ceļot uz Apvienoto Karalisti tikai ar pasi. Identifikācijas kartes vairs netiks atzītas par derīgu ceļošanas dokumentu. Savukārt ES pilsoņi, kuri dzīvojuši Apvienotajā Karalistē pirms 2020. gada 31. decembra un reģistrējušies pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statusam, ID karti varēs izmantot kā ceļošanas dokumentu vismaz līdz 2025. gada 31. decembrim.

Apvienoto Nāciju Organizācija šovasar publiskoja ziņojumu, kur teikts, ka klimata pārmaiņas ir plaši izplatītas, straujas un pastiprinās. Un dažas tendences vismaz pašreizējā periodā ir neatgriezeniskas. Planētas sasilšanas sekas var ieraudzīt, aplūkojot ledājus. It sevišķi Islandē, kur novērots, ka tie uz pārmaiņām reaģē īpaši jūtīgi un tur apsver iespēju izveidot ledāju "Sarkano grāmatu". 

Jau ziņots, ka 130 gados Islandes ledāju kopējā platība ir sarukusi par vairāk nekā 2 tūkstoši 200 kvadrātkilometru jeb par 18% no platības. Gandrīz trešdaļa no ledus zudumiem notikuši tieši pēdējos 20 gados. 

Turpinām ziņas

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra sniegto informāciju, Jēkabpils novadā no 1.jūlija līdz 31.augustam kopumā reģistrēti 110 saslimšanas gadījumi ar Covid-19. Tajā skaitā jūlija bija reģistrēti 18 saslimšanas gadījumi, savukārt augustā – 92. Augustā Jēkabpils novadā saslimšana ar Covid-19 pieaugusi vairāk kā piecas reizes, salīdzinot ar jūliju.

Divu pēdējo nedēļu laikā jeb 14 dienās Jēkabpils novadā reģistrēti – 72 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, tajā skaitā otrdien - 14. Jēkabpils novads patlaban ir astotajā vietā Latvijas pašvaldību vidū, kur pēdējo divu nedēļu laikā konstatēts visvairāk saslimušo.

Bet 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Jēkabpils novadā patlaban ir 177,4 saslimušie.

Un vēl

Pēc vēsā un lietainā augusta vasara tomēr saglabājusi vēsturiski siltākā gadalaika titulu. Augusts Latvijā bija vēsākais kopš 2012. gada un nokrišņiem bagātākais kopš 2014. gada, bet, pateicoties rekordkarstajam jūnijam un jūlijam, šī gada kalendārā vasara kļuvusi par siltāko novērojumu vēsturē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati. Augusta vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +16 grādi jeb pusgrāds zem normas. Jūnija, jūlija un augusta vidējā gaisa temperatūra bija +18,8 grādi, par 0,4 grādiem pārspējot iepriekšējās karstākās vasaras - 2010.gadā - rekordu un pakāpjoties 2,6 grādus virs 1981.-2010. gada klimatiskā rādītāja.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: NBS komandieris rosina paaugstināt algas karavīriem, Aknīstē atklāj viedo soliņu, un No šodienas ikvienam apmeklētājam pēc vērienīgās pārbūves atvērta Mežaparka estrāde. 

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīriem atalgojums jāpalielina par 10%, jo šobrīd vidējais atalgojums ir 950 eiro. NBS komandieris Leonīds Kalniņš intetvijā TV3 uzsvēra, ja celtnieks Latvijā var saņemt 1000 eiro mēnesī pēc nodokļu nomaksas, tad karavīriem jāsaņem vismaz tūkstoš 200 līdz tūkstoš 300 eiro.

Pabeidzot pirmstiesas izmeklēšanu vienā no uzsāktajiem kriminālprocesiem, kas saistīti ar valsts austrumu robežas izbūvi, Iekšējās drošības birojs  ir nosūtījis Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālprocesu, ierosinot uzsākt kriminālvajāšanu pret kādu uzņēmēju par robežas izbūves procesā izcirstās koksnes zādzību. Izmeklēšanā noskaidrots, ka apakšuzņēmējs, pretlikumīgi piesavinājās robežas izbūves procesā izcirstos kokus – 3 tūkstoši 656 kubikmetrus. Nozagto koksni apakšuzņēmējs realizēja dažādiem uzņēmumiem, valstij radot mantisku zaudējumu vairāk nekā 180 tūkstoši eiro.

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Imigrācijas likumā, kas patvēruma meklētājiem ļaus sākt strādāt agrāk, nekā likumā noteikts pašlaik. Grozījumi paredz atļauju darbam piešķirt pēc trim nevis sešiem mēnešiem, kā ir patlaban. Pieņemto grozījumu mērķis ir atbalstīt Baltkrievijas opozicionārus, kuri Latvijā meklē patvērumu no Aleksandra Lukašenko režīma represijām.

Šodien no Lisabonas stacijas izbrauks īpašs vilciens "Eiropas savienošanas ekspresis", kurš piestās arī Jelgavā un Rīgā. Piecu nedēļu brauciena laikā tas pieturēs vairāk nekā 100 pilsētās un līdz 7.oktobrī ieradīsies Parīzē. Sākot ceļojumu Lisabonā un beidzot to Parīzē, vilciens pieturēs Ļubļanā, kas būs ievērojama pietura, jo tādējādi tiks savienotas Eiropas Savienības Padomes prezidentvalstis Portugāle, Slovēnija un Francija. Šajā maršrutā ir plānoti dažādi pasākumi, ar ko sagaidīt vilcienu dzelzceļa stacijās visā Eiropā.

Turpinām ziņas

1.seprembrī Zinību dienā Aknīstē, Sēļu parkā atklāja viedo solu, kurš tika atbalstīts biedrības “Lauku partnerība Sēlija” izsludinātājā LEADER projektu konkursa 9. kārtā. Projekta kopējais budžets ir 5 tūkstoši eiro. Aknīstē ir ceturtā pašvaldība Latvijā, kur tiek uzstādīts šāds sols. Viedais soliņš nodrošina arī adaptīvu ātru ierīču uzlādi un WiFi piekļuves punktu. Viedais sols ir būtisks papildinājums jau šobrīd labiekārtošanas procesā esošajām parkam. Drošību par viedo soliņu nodrošina videonovērošanas kameras.

Ārkārtējas situācijas ietekmes mazināšanai, mobilitātei, satiksmes drošībai un organizēšanai saistībā ar Covid-19 izplatību, augustā Salas pagastā nodota ekspluatācijā pašvaldības ceļa Pļavnieki- Elkšņi infrastruktūras pārbūve 1,352 km garā posmā. Darbus objektā veica SIA “MIKOR”. Īstenojot vairākus Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam projektus, Salas un Sēlpils pagastos kopumā ir atjaunoti ceļa posmi 8, 037 km garumā.

Un vēl

No šodienas, 2. septembra, pēc vērienīgās pārbūves Mežaparka Lielā estrāde, tās koncertzāle un izstāžu telpas ir atvērta ikvienam apmeklētājam. Nozīmīgo objektu pārvaldīs – Rīgas pilsētas pašvaldības iestāde “Ziemeļrīgas kultūras apvienība”, kas savā turpmākajā darbībā apvienos trīs vērienīgas kultūras telpas: Mežaparka Lielo estrādi ar Zaļo teātri, VEF Kultūras pili un Kultūras pili “Ziemeļblāzma”.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima pirmo klātienes sēdi pārtrauc un turpina to e-vidē; Par Jēkabpils novada Sociālā dienesta vadītāju apstiprināta Larisa Laizāne; un Asinsdonoru centrs gaida visu asinsgrupu donorus.

Kopumā pieciem Saeimas deputātiem nav sertifikāta par vakcināciju pret Covid-19 vai izslimošanu. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece norāda, ka Frakciju padomes vienojās, ka deputātiem Saeimas klātienes sēdē jāuzrāda vai nu sertifikāts vai arī negatīvs Covid-19 tests. Šodien Saeimas darbs tika pārtraukts, jo deputāts Aldis Gobzems uz sēdi klātienē bija ieradies, neuzrādot sertifikātu vai negatīvu testu. Vēlāk viņš žurnālistiem demonstrēja negatīvu testu, ko nav gatavs uzrādīt, jo pārējiem neesot nekādas daļas par viņa veselību. Gobzema uzvedības dēļ, Mūrniece paziņoja, ka plānotā Saeimas klātienes sēde tomēr norisināsies attālināti e-Saeimā, jo viens deputāts ar savu uzvedību iebildis pret sēdes norisi klātienē.

Par Saeimas sēdes traucēšanu un necieņu pret parlamentu, atsakoties uzrādīt negatīvu Covid-19 testu, atsevišķas parlamenta frakcijas plāno rosināt skatīt jautājumu par Alda Gobzema izslēgšanu uz vairākām parlamenta sēdēm.

Vācijas profesionālo tīrīšanas iekārtu ražotājs "Karcher" plāno atvērt ražotni Latvijā, izveidojot vismaz 200 jauns darba vietas. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Komunikācijas un informācijas departaments informē, ka "Karcher" jau ir iegādājies ražošanas telpas Jelgavas novada Cenu pagasta Raubēnos, kur tiks ierīkota ražotne un izveidota noliktava. Plānots, ka jaunā investīciju projekta realizācija notiks ciešā sadarbībā ar investīciju un attīstības aģentūru.

Latvija aizvadītajās divās nedēļās ir saglabājusi 25.vietu starp 30 Eiropas Savienības  un Eiropas Ekonomikas zonas valstīm, kurās ir visaugstākais inficēšanās līmenis ar Covid-19, liecina Eiropas Slimību un profilakses centra apkopotie dati. Arī iepriekšējā nedēļā Latvija atradās 25.vietā, bet pirms tam divas nedēļas bija 24.vietā. Eiropas Slimību un profilakses centra aplēses par situāciju divās iepriekšējās nedēļās no 16. līdz 29.augustam liecina, ka Latvijā kumulatīvā saslimstība uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir pakāpusies līdz 115,17 gadījumiem, taču tas vienalga ir mazāk nekā lielākajā daļā Eiropas savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada domes deputāti šodien ārkārtas sēdē par Jēkabpils novada Sociālā dienesta vadītāju vienbalsīgi apstiprināja Larisu Laizāni. Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Vanags sacīja, ka šī ir pirmā jaunā novada izveidotā struktūrvienība un apstiprinātais amats, apvienojot visus sociālos dienestus. Patlaban darbs turpinoties arī pie citu jomu sakārtošanas. Larisa Laizāne Jēkabpils Novada sociālā dienesta vadītājas amatā stāsies no 1.novembra. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Jēkabpils novada domes Attīstības un tautsaimniecības komitejas vadītājs Ainars Vasilis šodien sēdes informatīvajā daļā sacīja, ka ir saņemta atbilde no valsts policijas saistībā ar pašvaldības iesniegumu jūnijā par iespējamo pašvaldības līdzekļu izšķērdēšanu, kas tika iesniegts saistībā ar veiktajiem darbiem Jēkabpilī, Bebru ielas mikrorajonā. Valsts policijas atbilde ir, ka kriminālprocess netiek ierosināts. Tiek norādīts, ka tas ir jautājums par strīdus izskatīšanas kārtību. Civillikums paredz kārtību, kā pasūtītājs risina strīdu ar būvnieku. Ainars Vasilis norādīja, ka šis jautājums šobrīd tiek sadalīts divos blokos. Viens bloks paredz, ka tiek izstrādāts, ja tas nepieciešams, defektu akts atbilstoši būvniecības līgumam, otrs jautājumu bloks paredz izvērtēt pašvaldības darbinieku rīcību, kas ir saistīts ar to, ka netika šie jautājumi risināti, tā kā to paredz būvniecības līgums.  

Jau ziņots, ja jūnija sākumā Jēkabpils pilsētas pašvaldība organizēja asfalta paraugu ņemšanu Bebru mikrorajonā un pēc pārbaužu rezultātu saņemšanas vērsās valsts policijā par iespējamu pašvaldības līdzekļu izkrāpšanu Bebru mikrorajona ielu atjaunošanas projektā.

Un vēl

Septembrī Valsts asinsdonoru centrs dosies 43 izbraukumos. Tie plānoti arī Līvānos, Jēkabpilī, Koknesē, Madonā, Aizkrauklē un Preiļos. Asinsdonoru centrs lūdz visus donorus – gan pastāvīgos, gan arī tos, kas vēl domā par iesaistīšanos asinsdonoru kustībā – būt īpaši aktīviem un atsaucīgiem, kopā varētu nodrošināt nepieciešamo pieprasījumu pēc asins komponentiem. Šobrīd ir ļoti gaidīti visu asinsgrupu donori. Lai ziedotu asinis, līdzi jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam.

Atstājiet komentāru