2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 1.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 1.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimā atliek likumprojektu par obligātu konkrētu iedzīvotāju grupu vakcināciju pret Covid-19; Jēkabpils novada skolās jaunais mācību gads sākas klātienē; un Cik daudzās ģimenēs tiek svinēta Zinību diena?

Likumprojektu par obligātu vakcināciju konkrētām iedzīvotāju grupām Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija pašlaik skatīt neturpinās. Tā pēc sarunas ar Valsts prezidentu Egilu Levitu atzina "Jaunās Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis. Frakciju vadītāji sarunā vienojušies, ka vēlamo rezultātu – plašāku vakcinācijas aptveri – var panākt ar citiem paņēmieniem, jo likumprojekts par obligātu vakcināciju konkrētām iedzīvotāju grupām esot apvīts ar baumām un puspatiesībām. Frakciju vadītāji atkal tiksies ceturtdien, 2. septembrī, lai turpinātu sarunas par pandēmijas pārvaldības uzlabošanu.

Līdz turpmākajam valdības lēmumam Covid-19 epidemioloģiskās drošības pasākumi netiks pārskatīti, lai arī sasniegts 14 dienu kumulatīvais rādītājs – 120 gadījumi uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. Ekonomikas ministrijas sagatavotie grozījumi paredz epidemioloģiskas drošības pasākumu nepārskatīšanu līdz turpmākajam Ministru kabineta lēmumam un atstāt patlaban spēkā esošos noteikumus. 

Latvijai neraksturīgie laikapstākļi šogad būtiski ietekmē graudu un kartupeļu ražu. Pieprasījums nemazinās, un tas novedis pie cenu kāpuma. Šobrīd cena kartupeļiem ir apmēram 20 centi bez PVN par kilogramu. Un tā ir vairumtirdzniecības cena. Līdzīga situācija novērojama arī graudkopībā – karstā jūlija dēļ graudi nevis nogatavojās, bet gan izkalta uz lauka. Līdz ar to šosezon samazinājusies graudu tilpuma masa. Graudu kulšana vēl turpinās, taču to kvalitāte ir tik zema, ka pārtikai tie nav paredzēti. Šogad graudiem cena ir pieaugusi par aptuveni 30%, savukārt rapsim – par 45%.

Pēdējie Amerikas Savienoto Valstu (ASV) karavīri pirmdien atstājuši Afganistānu, paziņoja Savienoto Valstu bruņotie spēki. Līdz ar to izpildīts Džo Baidena uzdevums pilnībā izvest amerikāņu spēkus no Afganistānas līdz 31. augustam un noslēgta ASV 20 gadus ilgā misija. Pēdējā ASV militārā lidmašīna – lielā transportlidmašīna C-17 – pacēlās no Kabulas lidostas pirmndien vienu minūti pirms pusnakts pēc vietējā laika. Ar šo lidmašīnu Afganistānu atstāja arī ASV vēstnieks Ross Vilsons.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada visās skolās šodien jaunais mācību gads sākas klātienē. Taču Zinības dienas svinīgie pasākumi pieejami ierobežoti. Gandrīz visās mazajās lauku skolās svinīgais Zinību dienas pasākums ārpus telpām notiek visiem skolēniem, savukārt pilsētā Zinību dienas akcents likts uz pirmo mācību stundu klasēs skolēniem kopā ar audzinātājām. Jēkabpils 2.vidusskolā Zinību dienas svinīgajā pasākumā ārā pie skolas piedalās 1. un 12.klašu skolēni, pārējie uz pirmo mācību stundu pulcējas klašu telpās. Jēkabpils 3.vidusskolā Zinību dienas pasākumi iecerēti divās daļās. Arī visos Jēkabpils bērnudārzos Zinību dienas pasākumi notiek ārā. Ar Jēkabpils novada visu skolu Zinību dienas pasākumu sarakstu var iepazīties portālā Radio1.lv.

Zinību dienas tradīcija ir neatņemama Latvijas kultūras vēstures sastāvdaļa. 1. septembris ir diena, kad skolas gads tradicionāli sākas arī Krievijā un citās bijušajās Padomju Savienības republikās. Tas ir kas tāds, ar ko mūsu skolas atšķiras no citām pasaules valstu mācību iestādēm. 1. septembris, kā allaž, visnozīmīgākais ir tiem, kas uz skolu iet pirmoreiz. Tikpat nozīmīgs tas ir tiem, kas pabeiguši pamatskolu un uzsākuši mācības kādā citā mācību iestādē – ģimnāzijā, vidusskolā, arodskolā, tehnikumā, kā arī tiem, kuri šovasar iestājušies augstskolā. Visos šajos gadījumos 1. septembris ir saistīts ar jauna un nopietna dzīves posma sākumu.

Un vēl

Šogad jaunā mācību gada sākumu plāno atzīmēt gandrīz 70% jeb divas trešdaļas ģimeņu Latvijā, noskaidrots tirdzniecības centra “Alfa” veiktajā aptaujā. Visbiežāk – 34% – 1. septembra svinības iecerējuši atzīmēt, pulcējoties mājās tuvāko radu un draugu lokā, 28% apsver publisku vietu apmeklējumu, tajā skaitā 18% plāno kopīgu maltīti restorānā vai kafejnīcā, bet 8% – kādas publiskas izklaides vai atpūtas vietas apmeklējumu. Tāpat aptaujā secināts, ka daudzas Latvijas ģimenes jauno skolas gadu uzlūko ar cerībām, un katra desmitā ģimene ir apņēmusies panākt skolēna sekmju uzlabojumu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Mācības skolās uzsāk gandrīz 220 tūkstoši skolēnu; Viesītē atjaunota Mīlestības taka; un Kad gaidāma atvasara?

Jaunajā mācību gadā 672 izglītības iestādēs skolas solos sēdīsies 218 tūkstoši  773 skolēni, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas informācija. Dati par izglītojamo skaitu gan var tikt precizēti pēc 5.septembra, kad skolas būs ievadījušas informāciju Valsts izglītības informācijas sistēmā. Jaunajā mācību gadā pašvaldībās darbu sāks apmēram 40 sākumskolas, 235 pamatskolas, 277 vidusskolas, tajā skaitā ģimnāzijas, kā arī 44 speciālās izglītības iestādes, viena vakara un neklātienes skola un trīs profesionālās pamata un vidējās izglītības iestādes. Šogad reorganizāciju piedzīvoja vismaz 33 skolas, bet vēl piecas skolas tika likvidētas. 

Bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem, no šodienas valsts turpmāk neapmaksās Covid-19 laboratorisko testēšanu pasākumu apmeklēšanai un pakalpojumu saņemšanai. Pieaugušajiem Covid-19 testi šādām vajadzībām netiek apmaksāti jau kopš 1.augusta. Savukārt Covid-19 simptomu gadījumā epidemioloģiskajai izmeklēšanai laboratorisko testēšanu tāpat kā līdz šim apmaksā no valsts budžeta līdzekļiem. Ārpus ģimenes ārsta darba laika pacienti ar Covid-19 infekcijai raksturīgiem simptomiem to var veikt bez ārsta nosūtījuma.

No šodienas friziera, manikīra, pedikīra un podologa pakalpojumu sniedzējiem, kā arī visiem skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu sniedzējiem būs obligāti jāuzrāda Covid-19 sertifikāts, kas apliecina vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikātu. Izņēmums no minētās prasības ir individuālu pakalpojumu sniegšana atsevišķā telpā, kad klients, lietojot mutes un deguna aizsegu, varēs saņemt pakalpojumu bez Covid-19 sertifikāta, pie pakalpojuma sniedzēja, kas būs vakcinējies vai pēdējā pusgada laikā pārslimojis Covid-19. 

Ministru kabinetā apstiprināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotais Noteikumu projekts, kas paredz, ka turpmāk valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centrus var veidot arī valstspilsētās, mazpilsētās, pagastos un citās apdzīvotās vietās. Kā skaidro ministrijā, klientu apkalpošanas centru darbības mērķis ir nodrošināt iespēju iedzīvotājiem vienkopus pēc iespējas tuvu dzīvesvietai iegūt informāciju un praktisku palīdzību valsts pārvaldes pakalpojumu pieteikšanā. Līdz šim klientu apkalpošanas centrus varēja veidot tikai novadu nozīmes attīstības centrā un reģionālās un nacionālās nozīmes attīstības centrā.  Taču ar jaunajiem grozījumiem, kā arī pateicoties administratīvi teritoriālās reformas īstenošanai, valsts un pašvaldību iestāžu pakalpojumi kļūs pieejami vēl tuvāk iedzīvotāju dzīvesvietām. 

Vācijā atkārtotu streiku sākuši vilcienu vadītāji. Strādājošie pieprasa palielināt darba algas un arī piemaksas par darbu Covid-19 pandēmijas apstākļos. Trešdienas, 1. septembra, rītā darbu pārtrauca kravas vilcienu vadītāji, bet ceturtdien viņiem pievienosies pasažieru vilcienu vadītāji. Streiks ilgs līdz 7. septembrim un var radīt nopietnus satiksmes traucējumus.Dzelzceļnieku arodbiedrība informēja, ka galvenā akcijas dalībnieku prasība ir algu palielinājums gan šogad, gan nākamgad. Streikojošie arī pieprasa vienreizēju 600 eiro piemaksu par darbu Covid-19 pandēmijas apstākļos.

Turpinām ziņas

Pēc ilgāka laika Vīpes amatniecības centrs “Māzers” uzsāk jaunu dalībnieku uzņemšanu kokapstrādē. Šī ir īpaša iespēja jebkura vecuma interesentiem apgūt galdniecības pamatus, neatkarīgi no iepriekšējas sagatavotības. Nodarbības Vīpes amatniecības centra kokapstrādes darbnīcā notiks katru sestdienu visas dienas garumā koka mākslinieciskās apstrādes meistara, vides dizaina speciālista un pedagoģijas maģistra Edmunda Smana vadībā. Kokapstrādes apmācības notiks šī gada rudens semestrī.


Pašvaldība īstenojusi projektu, atjaunojot Viesītē Mīlestības takas bruģa segumu no Brīvības ielas līdz Viesītes mazajam ezeriņam. Lai gājēju celiņu padarītu interesantu ģimenēm ar bērniem, skolu audzēkņiem un pilsētas viesiem, uz bruģa tapušas trīs spēles ar veiklības uzdevumiem. Taka papildināta ar soliņu un atkritumu urnu, kā arī informācijas stendu, kurā asprātīgu pantiņu veidā cilvēki tiek informēti par to, ko ieteicams darīt vai nedarīt, atrodoties dabā. Projekta kopējas izmaksas – 31 tūkstotis 655 eiro. 


Un vēl

Nedēļas nogalē laiks Latvijā kļūs krietni vēsāks, bet nākamnedēļ laiks būs sauss un temperatūra paaugstināsies, liecina jaunākās prognozes. Ceturtdien un piektdien gaidāms īslaicīgs lietus un brāzmains ziemeļrietumu, ziemeļu vējš, kas piektdien Vidzemē un Latgalē brāzmās sasniegs 15–20 metrus sekundē, un šāds vējš var nodarīt nelielus postījumus, pārsvarā nolaužot atsevišķus kokus un to zarus. Gaisa temperatūra ceturtdien un piektdien sasniegs 15..19 grādus, naktīs 7..12 grādi.

Brīvdienās līs maz, bieži uzspīdēs saule, saglabāsies mērens ziemeļu, ziemeļrietumu vējš, taču temperatūra būs krietni zemāka – dienās - 9..14 grādi, naktīs 3...8 grādi, piekrastē mazliet virs 10 grādiem, bet svētdienas agrā rītā vietām valsts austrumos līdz 0..2 grādiem.

Nākamnedēļ mūsu reģionā nostiprināsies plašs anticiklons, tādēļ laiks būs sauss, bieži saulains. Nedēļas sākums vēl būs pavēss, bet no nedēļas vidus temperatūra paaugstināsies un gaidāma atvasara.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir Latvijas bezdarba rādītāji, salīdzinot ar citām Eiropas savienības valstīm? Kāds ir sejas aizsargmasku nodrošinājums skolās? Un Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā skatāma tēviem veltīta izstāde.


Latvijā jūlijā bezdarba līmenis bija 7,6%, un tas bijis augstāks nekā Eiropas Savienībā vidēji, liecina šodien publiskotie ES statistikas biroja Eurostat dati. Pēc "Eurostat" datiem, augstāks bezdarba līmenis ES dalībvalstu vidū jūlijā bijis Grieķijā - 14,6%, Spānijā - 14,3% un Itālijā - 9,3%, kā arī Zviedrijā, Somijā un Francijā. Savukārt zemākais bezdarba līmenis jūlijā reģistrēts Čehijā - 2,8%, Nīderlandē - 3,1% un Maltā - 3,3%. Lietuvā bezdarbs veidoja 7,5%, bet Igaunijā - 6,5%.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība aicina politiķus ilgstoši nekavēties ar konkrēto profesiju obligātās vakcinēšanās jautājumu risināšanu, jo darba devēji sagaida konkrētību un skaidrību savas rīcības plānošanai. Arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga norāda, ka Saeimas deputātiem bija nepieciešams paņemt pārtraukumu no šī likumprojekta skatīšanas, jo debates par šo jautājumu bija spraigas. Tomēr nedrīkstot vilcināties ar likumprojekta noslēgšanu, jo neziņa negatīvi ietekmē darba tirgu.

Šogad Sadales tīkls  turpina elektrotīkla modernizāciju un viedā tīkla attīstību – sešos mēnešos ekspluatācijā nodoti 840 kilometri atjaunotu elektrolīniju, kas ir par 45% vairāk nekā šajā periodā pērn. Elektrotīkla pārbūvē un atjaunošanā sešos mēnešos ieguldīti 29,3 milj. eiro, bet viedā tīkla attīstībā – 3,4 milj. eiro. Šogad novērota arī augsta klientu interese par jaunu elektrības pieslēgumu ierīkošanu. Klientu pieslēgumu izbūvē gada sešos mēnešos ieguldīti 8 milj. eiro, izbūvējot apmēram 9 tūkstoši 300 elektrotīkla pieslēgumu.

Turpinām ziņas

Lai Covid-19 izplatības apstākļos epidemioloģiski droši sāktu un turpinātu klātienes izglītības procesu, 2021./2022. mācību gadā izglītības iestādēm nepieciešami vairāk nekā 3 miljoni sejas masku. Ņemot vērā pašvaldību sniegto informāciju par to rīcībā esošajām mutes un deguna aizsegu rezervēm, kā arī ievērojot valsts rezerves, kas atrodas Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkuma centrā, izglītības un Zinātnes ministrija  aprēķinājusi, ka ar esošajām rezervēm skolām pietiek līdz 18.oktobrim. Tāpēc steidzami  nepieciešams veikt mutes un deguna aizsegu iegādi. Kopējais nepieciešamais finansējums šim mērķim veido vairāk nekā 4,5 miljoni eiro.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece  informē, ka nedaudz vairāk par 1% bērnu tiks izvēlēta mājmācība, tādējādi vecāki paužot iebildumus pret testēšanu skolās. Ministre norāda, ka mājmācības var īstenot, ja vecāki ir pārliecināti, ka varēs nodrošināt kvalitatīvu izglītību, bet piebilda, ka viņa noteikti tādu variantu neizvēlētos. Jau ziņots, ka jaunajā mācību gadā 672 izglītības iestādēs skolas solos sēdīsies 218  tūkstoši 773 skolēni.


Un vēl

Godinot tētus, septembra otrajā svētdienā tiek atzīmēta Tēva diena. Mūsu kaimiņi lietuvieši Tēva dienu svin  jūnijā, Igaunijā – novembrī. Visvairāk pasaulē šo dienu svin jūnija trešajā svētdienā.  Latvijā Tēva dienu atzīmē salīdzinoši nesen, kopš 2008. gada.  Septembrī Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā skatāma zviedru fotomākslinieka Johana Bēvmana fotoizstāde par mūsdienu vīriešiem. Tās saturs adaptēts no izstādes "Swedish Dads", kur portretēti vīrieši, kas izmantojuši bērna kopšanas atvaļinājumu. Fotoizstāde pēta, kas tieši mudināja šos tēvus palikt mājās ar bērniem ilgāk nekā to dara vairums tēvu visā pasaulē, kāda bija šī pieredze un ko tā ir devusi. Izstāde apskatāma Jēkabpils galvenās bibliotēkas darba laikā.

Atstājiet komentāru