2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 31.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 31.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir jaunākie partiju reitingi? Mazaizsargāto ģimeņu bērniem piedāvā mācību piederumu komplektus; un Jēkabpilī no 1.septembra noteiktas izmaiņas vairāku pilsētas maršrutu autobusu kursēšanā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Dadzīte šķēpa mešanā izcīna bronzas medaļu Tokijas paraolimpiskajās spēlēs; No rītdienas Jēkabpilī sāks kursēt trīs jauni maršruta autobusi; un Kas jāievēro skolām datu aizsardzībā saistībā ar skolēnu testēšanu?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Ministru kabinets atsauc vakcinācijas loterijas likumprojektu; Līvānu novada pašvaldība dāvanā saņem fotokolāžu; un Top vēsturiskās Kokneses dzelzceļa stacijas makets.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir jaunākie partiju reitingi? Mazaizsargāto ģimeņu bērniem piedāvā mācību piederumu komplektus; un Jēkabpilī no 1.septembra noteiktas izmaiņas vairāku pilsētas maršrutu autobusu kursēšanā.

Partiju reitingos augusta līderis ir "Saskaņa" ar 12,6 procentiem. Otro vietu par spīti nelielam kritumam ar 7,3% saglabājusi Zaļo un Zemnieku savienība, trešā – Nacionālā apvienība ar 7,1%. Augustā lielākais kritums “Jaunajai Vienotībai” – jūlijā par to balsot bija gatavi 7,6%, bet šomēnes – 6,7%. Kritums par 0,6% punktiem arī "Attīstībai/Par" – 5% aptaujāto atbalsts. Neliels kāpums partijai "Progresīvie" - 3,6%. Latvijas Krievu savienībai – 3,3%, "Likums un kārtība" – 3,2%. Jaunajai konservatīvajai partijai 0,9% punktu kritums un augustā 3,1% aptaujāto vēlētāju atbalsts, bet Latvijas Reģionu apvienībai 2,8%.  Reitinga pastarīšiem "KPV LV" – mazāk nekā pusprocenta aptaujāto atbalsts.

Saeimas deputāts Jānis Ādamsons, pār kuru krīt aizdomu ēna par spiegošanu Krievijas labā un kurš atrodas apcietinājumā, paziņojis par izstāšanos no partijas “Saskaņa” un Saeimas frakcijas. Ādamsons nosūtījis vēstuli Saeimai, kurā norādījis, ka neesot darījis saviem vēlētājiem neko sliktu, taču viņš labi apzinoties, ka pastāv risks, ka viņam inkriminētās apsūdzības varētu tikt vērstas arī pret partiju un Saeimas frakciju. Ādamsons vēstulē arī uzsvēra, ka nenoliek Saeimas deputāta mandātu, jo to viņam piešķīrusi Latvijas tauta.

Latvijā ir iepirkti simtiem tūkstoši vakcīnu pret Covid-19, taču pieprasījums pagaidām nesasniedz piedāvājumu, tādēļ vajadzētu rast iespēju šīs vakcīnas piedāvāt arī tiem, kas vēlās iegūt trešo Covid-19 vakcīnu, pēc Sadarbības sanāksmes medijiem atklāja premjers Krišjānis Kariņš. Viņš norādīja, ka Latvija nebūtu pirmā valsts pasaulē, kur tiktu piedāvāta šāda iespēja. Politiķis norādīja, ka par šo jautājumu tuvākajā laikā tiks lemts arī Eiropas zāļu aģentūrā, kura vēlāk sniegs informāciju atbildīgajām Latvijas iestādēm.

Lai veicinātu sabiedrības vienotību hibrīdapdraudējuma apstākļos, koalīcijas politiķi neizslēdz iespēju piekrist regulējumam par nevakcinēto cilvēku strādāšanu ar negatīvu Covid-19 testu vai citiem mīkstinājumiem valdības sākotnēji virzītajā vakcinēšanas likumprojektā. Jau ziņots, ka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija iepriekš konceptuāli atbalstījusi nevakcinēto un Covid-19 neizslimojušo pakalpojuma sniedzēju strādāšanu ar pašu apmaksātu negatīvu Covid-19 testu lielākajā daļā nozaru.

Turpinām ziņas

Bērni no trūcīgām, maznodrošinātām vai krīzes situācijā esošām ģimenēm var saņemt atbalstu jaunā mācību gada uzsākšanai. Sabiedrības integrācijas fonds sadarbībā ar Eiropas Atbalsta fondu vistrūcīgākajām personām aicina pieteikties bezmaksas skolas preču komplektiem, kas paredzēti bērniem vecumā no pieciem līdz 16 gadiem. Skolas preču komplektos iekļauti kancelejas piederumi, penālis, mugursoma un citas mācībām noderīgas lietas. Kalendārajā gadā katram bērnam pienākas viens komplekts. Atbalstu var saņemt izdales punktos visā Latvijā. Jēkabpils novadā ir 27 izdales punkti, no tiem trīs atrodas Jēkabpilī. Ar to adresēm var iepazīties tīmekļa vietnē atbalstapakas.lv. 

18. septembrī gaidāmā Pasaules talka, kuras mērķis šogad ir padarīt sakoptāku un cilvēkam draudzīgāku pilsētvidi, Latvijā tiks rīkota jau ceturto gadu. Latvijā šajā dienā notiks gan apkārtnes sakopšanas darbi, gan koku stādīšanas akcija “Laimes koki”. Savu koku stādīšanas vietu Lielās talkas mājaslapā var pieteikt ikviens.

Un vēl

Atsaucoties uz iedzīvotāju priekšlikumiem, no 1.septembra noteiktas izmaiņas sabiedriskā transporta kustībā vairākos Jēkabpils pilsētas maršrutos rīta reisos. 1.maršruta autobuss turpmāk visos reisos kursēs pa Nameja ielu.

3.maršruta autobusu kustībā noteiktas izmaiņas: Atvērts reiss Stacija - Pansionāts pulksten 9.10, slēgts – pulksten 10.10. Un attiecīgi - atvērts reiss Pansionāts – Stacija pulksten 9.40, slēgts – pulksten 10.40.

8.maršruta kustībā no rītiem noteiktas šādas izmaiņas: Atvērts reiss Zīlāni –Poliklīnika pulksten 7.30, slēgts –7.35; Atvērts reiss Poliklīnika – Zīlāni pulksten 8.10, slēgts –8.15; 

Tāpat arī atvērts reiss Zīlāni – Ģimnāzija pulksten 8.45, slēgts –8.55; Atvērts reiss Poliklīnika –Zīlāni pulksten 8.10, slēgts –8.15. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Dadzīte šķēpa mešanā izcīna bronzas medaļu Tokijas paraolimpiskajās spēlēs; No rītdienas Jēkabpilī sāks kursēt trīs jauni maršruta autobusi; un Kas jāievēro skolām datu aizsardzībā saistībā ar skolēnu testēšanu?

Latvijas sportiste Diāna Dadzīte šodien šķēpa mešanā izcīnīja bronzas medaļu Tokijas paraolimpiskajās spēlēs, kur nopelnīja savu otro godalgu. Latvijas paraolimpieši Japānā iekrājuši jau piecas medaļas. Startējot F55 ieskaites grupā, Dadzīte šķēpu aizmeta 24,22 metrus. Jau ziņots, ka Dadzīte iepriekš Tokijā kļuva par sudraba medaļnieci diska mešanā. Latvijas delegācijā paraolimpiskajās spēlēs Japānā jātnieks Rihards Snikus ar zirgu ''King of the Dance'' kļuva par divkārtēju sudraba godalgas ieguvēju iejādē, bet Aigars Apinis nopelnīja bronzu diska mešanā.

Valsts drošības dienests atbilstoši savai kompetencei seko līdzi, lai situāciju uz valsts austrumu robežas iekļūšanai Latvijas teritorijā neizmantotu radikāli noskaņotas personas un Baltkrievijas un citu nedraudzīgu valstu specdienesti. Saistībā ar notikumiem uz Lietuvas-Baltkrievijas un Latvijas-Baltkrievijas robežas drošības dienests strādā intensīvā režīmā, lai identificētu un mazinātu iespējamos riskus Latvijas valsts drošībai. Jau ziņots, ka kopš 10.augusta kopumā no Latvijas - Baltkrievijas robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 770 cilvēki.

Latvijā pārsniegta saslimstības ar Covid-19 robeža, kad būtu jāievieš jauni ierobežojumi. Pagājušajā diennaktī Latvijā konstatēti 237 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi un saņemti ziņojumi par pieciem ar šo slimību saistītiem nāves gadījumiem. Saslimstības ar Covid-19 divu nedēļu kumulatīvais rādītājs diennakts laikā ir pieaudzis no 117,7 līdz 122,1 gadījumiem uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. No pēdējo 24 stundu laikā atklātajiem gadījumiem 206 cilvēki nebija vakcinēti vai nebija pabeiguši vakcinācijas kursu, bet 31 bija vakcinēts. Aģentūras LETA aprēķini liecina, ka pēdējo 14 dienu laikā kopumā inficējušies 2 tūkstoši 312 cilvēki, bet pārējie tiek uzskatīti par slimību pārslimojušiem.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", 14 dienu kumulatīvajam Covid-19 gadījumu skaitam uz 100 tūkstoši iedzīvotāju pārsniedzot 100 un sasniedzot 120, tiks ieviestas jaunas epidemioloģiskās drošības prasības. Minētie noteikumi paredz, ka gadījumā, ja konstatē saslimstības pieaugumu, SPKC oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicē attiecīgu informāciju par epidemioloģiskās drošības stāvokli, kurā nepieciešams pastiprināt epidemioloģiskās drošības pasākumus. Jauni epidemioloģiskās drošības pasākumi tiek piemēroti trešajā darbdienā pēc minētās informācijas publicēšanas. Neoficiāla informācija liecina, ka valdības līmenī varētu tikt spriests par nedaudz atšķirīgu pieeju epidemioloģiskās drošības pasākumu ieviešanā, nekā minēts spēkā esošajos noteikumos.

Turpinām ziņas

Rīt, 1.septembrī Jēkabpilī atklāj trīs jaunus autobusu kustības maršrutus, pa kuriem pasažieriem būs iespēja pārvietoties gan pa pilsētu, gan nokļūt apdzīvotās vietās ārpus pilsētas robežām. Maršruti izplānoti tā, lai skolēni varētu ērti nokļūt uz mācībām vairākās pilsētas mācību un interešu izglītības iestādēs, bet ciematu idzīvotāji – uz darbu un sabiedriskās apkalpošanas iestādēm. Maršruti izstrādāti, ņemot vērā SIA „Jēkabpils autobusu parks” pavasarī organizētās  aptaujas dalībnieku  izteiktos priekšlikumus. No 1.septembra Jēkabpilī kursēs 4.maršruts Salas KN – Jaunā iela – Bebru iela – Ābeļu pamatskola, 6.maršruta autobuss - Brodi – Viesītes iela – Palejas iela – Vārpa un 9.maršruta autobuss Mežaparks – Jaunā iela – Prižu Avēnija – Kalmītes. Plašāk par autobusu maršrutiem un kursēšanas laikiem lasiet portālā Radio1.lv.

Tuvojoties mācību gada sākumam, Autotransporta direkcija aicina vecākus pārrunāt ar bērniem potenciālās riska situācijas, dodoties uz pieturu, šķērsojot ceļu vai braucot sabiedriskajā transportā, lai, saskaroties ar sarežģījumiem, bērns zinātu, kā rīkoties. Vecāki ir aicināti pastāstīt saviem bērniem par to, kā rīkoties, ja, braucot sabiedriskajā transportā, gadās saskarties ar grūtībām. Pirmkārt, būtu vēlams pirms skolai konkrēto maršrutu izbraukt kopā ar bērnu. Otrkārt, būtu jānorāda, ka jebkurā neskaidrā jautājumā sākotnēji ir jāvēršas pie autobusa vadītāja. Treškārt, ja bērnam nav sava mobilā tālruņa, ir jāsagatavo zīmīte ar vecāku tālruņa numuru, lai vadītājs var sazināties. Ceturtkārt, nepieciešamības gadījumā jālūdz palīdzība apkārtējiem, piemēram, noskaidrojot pieturvietu, kur bērns atrodas, vai palūdzot sazināties ar vecākiem.

Un vēl

Rīt Latvijas skolās atgriezīsies audzēkņi, kuri gatavi atsākt un uzsākt mācības klātienē. Lai to nodrošinātu, tiek izmantoti gan Covid-19 testi, gan sadarbspējīgie sertifikāti. Juristi norāda, ka skolām jāizstrādā metodoloģija jeb kārtība, ievērojot datu aizsardzības noteikumus, kā rīkoties ar šo informāciju. Juristi arī skaidro, ka skolām nebūtu jāglabā iegūtie dati. Ievērojot datu drošības principus, šo informāciju nedrīkst lūgt sūtīt kopējās saziņas vietnēs, piemēram, klases vecāku "Whatsapp" grupās. Tāpat jāatceras, ka pašu sertifikātu nevajadzētu sūtīt "Whatsapp" vai citos čatos, bet gan uzrādīt klātienē. Ja tomēr sertifikāta attēls tiek sūtīts, tad tā saņēmējam vajadzētu to pēc iespējas ātrāk izdzēst.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Ministru kabinets atsauc vakcinācijas loterijas likumprojektu; Līvānu novada pašvaldība dāvanā saņem fotokolāžu; un Top vēsturiskās Kokneses dzelzceļa stacijas makets.

Valdība šodien Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes vadītāja amatā apstiprināja Mairu Rozi. Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Vilnis Vītoliņš valdības sēdē norādīja, ka Roze ir ļoti pieredzējusi un bieži pildījusi līdzšinējā pārvaldes priekšnieka pienākumus viņa prombūtnes laikā. 

Ministru kabinets šodien nolēma atsaukt Vakcinācijas loterijas likumprojektu. Jau ziņots, ka valdība 30.jūlijā atbalstīja Veselības ministrijas izstrādāto Vakcinācijas loterijas likumprojektu, kas paredzēja valstī izsludināt vakcinācijas pret Covid-19 loteriju ar balvu fondu 720 tūkstoši eiro. Tomēr ap ieceri un tās izmaksām radās ažiotāža sabiedrībā, līdz ar ko koalīcijā vairs nebija pietiekama balsu skaita likumprojekta apstiprināšanai parlamentā, tāpēc tagad valdība vienojusies šo likumprojektu atsaukt.

Covid-19 krīzē pārdot aizliegto preču saraksta veidošana bija kļūda, ko nevajadzētu atkārtot, šodien Saeimas Covid-19 parlamentārās izmeklēšanas komisijā atzina Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks tautsaimniecības jautājumos Raimonds Aleksejenko. Viņš piebilda, ka labāks risinājums par šādiem preču sarakstiem būtu bijis lemt par kādu iestāžu aizvēršanu infekcijas ierobežošanai. Kļūda ar pārdot aizliegto preču sarakstiem radusies, jo pandēmija ir jauna situācija un nebija pieredzes, kā rīkoties.

Aptuveni piektdaļa skolu vadītāju nav gatavi jaunajam mācību gadam, liecina organizācijas “Junior Achievement Latvija” veiktās direktoru aptaujas dati. Problēmas, gatavojoties mācību gadam, ir dažādas – sākot ar akūtu pedagogu trūkumu līdz jaunā satura ieviešanai un sliktam tehnoloģiskajam nodrošinājumam. Tomēr lielākās raizes skolām sagādā epidemioloģiskā drošība un klātienes mācību noturēšana. 

Igaunijas parlaments šodien aizklātā balsojumā par jauno Valsts prezidentu ievēlējis Nacionālā muzeja direktoru Alaru Karisu, kuru augstajā amatā virzīja valdošā koalīcija.  Kariss bija vienīgais Centrālās vēlēšanu komisijas reģistrētais prezidenta amata kandidāts. Igaunijā prezidentu ievēlē uz piecu gadu termiņu. Līdzšinējās prezidentes Kersti Kaljulaidas amata termiņš beigsies 10. Oktobrī. 

Turpinām ziņas

Jēkabpilī, Zīlānu ielā turpinās pārbūves darbi, kas noris Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētā projektā. Patlaban būvdarbu laikā divos ielas posmos satiksme tiek regulēta ar luksoforu palīdzību. Darbi noris atbilstoši grafikam un šogad tiks turpināti, kamēr vien ļaus laikapstākļi. Uz ziemas sezonu ielu posmi tiks sakārtoti tā, lai kustība varētu notikt pa abām ielas joslām.  Darbus plānots pabeigt nākamā gada jūlijā. Būvdarbus abos ielas posmos veic AS “Ceļu pārvalde.

Latvijas savienības “Černobiļa” biedrs no Līvāniem Vladimirs Cenkurs biedrības vārdā vakar pasniedza Līvānu novada domes priekšsēdētājam Andrim Vaivodam foto kolāžu, kurā attēlots Ukrainas pilsētas Slavutičas būvniecības process. Šogad apritēja 35 gadi kopš Černobiļas AES katastrofas un 34 gadi kopš Slavutičas dibināšanas. 1987. – 1988. gadā celtnieki no visas Latvijas, arī Līvāniem, piedalījās Ukrainas pilsētas Slavutičas būvniecībā. Tā tapa pilsētas Rīgas kvartāls, kurā uzbūvēja 36 kotedžas jeb Līvānu mājas, vairākas daudzdzīvokļu mājas, kā arī bērnudārzu ar nosaukumu “Mārīte” un veikalu “Daugava”.

Un vēl

Aizkraukles novada biedrība “Pērses krasts” iecerējusi izveidot Koknesē unikālu apskates objektu -  Daugavas ielejas pie Kokneses un Pērses gravas vēsturiskā izskata miniatūru dārzu ar zudušo ēku un dabas objektu maketiem. Kā pirmais objekts taps vēsturiskās Kokneses dzelzceļa stacijas ēkas prototipa makets, atbilstoši 20.gadsimta 30tiem gadiem, mērogā 1:25. Šādi miniatūru ēku dārzi pasaulē ir ļoti populāri gan kā tūrisma apskates objekti, gan kā kultūrvēsturisku laikmeta liecību atveidojumi. Stacijas ēku izvēlējās, jo šogad septembrī dzelzceļa līnija Rīga-Dinaburga jeb Daugavpils svin savas pastāvēšanas 160. jubileju. 

Atstājiet komentāru