2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 27.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 27.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Plānots noteikt stingrākas prasības atlaižu cenu norādīšanā; Aicina uz pikniku ar raini Tadenavā; un Iznākusi latviešu estrādes mūzikas vēstures otrā grāmata.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vieglatlēte Dadzīte Tokijā izcīna sudraba medaļu; No septembra mainīsies vairāki autobusu kursēšanas maršruti; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās un septembra sākumā?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieaug interese par veselības apdrošināšanu, kas sedz Covid-19 saslimšanas riskus; No septembra būs papildus divi vilcienu reisi maršrutā Rīga-daugavpils; un Aizkrauklē atklāj jauno skolas korpusu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Plānots noteikt stingrākas prasības atlaižu cenu norādīšanā; Aicina uz pikniku ar raini Tadenavā; un Iznākusi latviešu estrādes mūzikas vēstures otrā grāmata

Visticamāk, jau tuvākajās dienās pie veikaliem atgriezīsies garākas rindas un pulcēties drīkstēs mazāks cilvēku skaits. Saslimstības ar Covid-19 rādītāji tuvojas atzīmei, kas liks pastiprināt drošības pasākumus. To paredz jau jūnijā pieņemtie valdības lēmumi epidemioloģiskās drošības noteikumos. Veselības ministrija norādīja, ka pārsvarā prasības kļūs stingrākas tikai tiem, kam nav Covid-19 sertifikāta.

Lai nepieļautu patērētāju maldināšanu, no nākamā gada plānots noteikt stingrākas prasības atlaižu cenu norādīšanā. Mērķis ir novērst situācijas, kad veikals precei uz īsu brīdi paaugstina cenu, lai pēc tam atlaide izskatītos lielāka. Galvenā izmaiņu būtība – kā preces sākumcenu jānorāda zemākā cena, kas precei vai pakalpojumam bijusi pēdējo 30 dienu laikā. Izņēmums būs preces, kas ātri bojājas vai kurām tuvojas derīguma termiņa beigas. Pārkāpuma gadījumā varēs piemērot sodu līdz 100 tūkstoši eiro. Grozījumi noteikumos vēl jāskata valdībai. 

Pasliktinoties laikapstākļiem, arvien grūtākā situācijā nonāk migranti, kas iestrēguši uz Baltkrievijas un Polijas robežas. Eiropas Cilvēktiesību tiesa ir uzdevusi Polijai pienākumu parūpēties par cilvēkiem, taču tas nav iespējams, jo Baltkrievijas puse liedz saņemt jebkādu humāno palīdzību. Palīdzību nav varējuši sniegt arī poļu garīdznieki, kuri bija ieradušies ar somām cerībā nogādāt migrantiem ēdienu.

Vakar Afganistānas galvaspilsētā Kabulā nogranduši sprādzieni. Viens sprādziens noticis pie Kabulas lidostas ieejas vārtiem, bet otrs pie netālu esošas viesnīcas, paziņojis Pentagons. Vismaz seši cilvēki sprādzienā gājuši bojā, tajā skaitā vairākas ASV militārpersonas, un vairāk nekā 10 cietušie nogādāti slimnīcā. Savukārt ziņu aģentūra “Reuters”, atsaucoties uz grupējumu “Taliban”, vēsta, ka bojā gājuši vismaz 13 cilvēku. Kabulas galvenā slimnīca paziņojusi, ka palīdzība sniegta vairāk nekā 30 ievainotiem cilvēkiem. Tomēr precīzs bojā gājušo un ievainoto skaits vēl nav zināms. 

Turpinām ziņas

Biedrība “Sēlijas laivas’’ sadarbībā ar Raiņa muzeju “Tadenava” un Jēkabpils novadu aicina uz pasākumu “Pikniks ar Raini Tadenavā”, kas noritēs 4.septembrī Tadenavas apkārtnē, lai nosvinētu Eglonas upes sakopšanas talku noslēgumu; lai ieskandinātu rudens sākumu un lai priecātos par klātienes satikšanos. Kā Radio1 informēja pasākuma organizatori, paredzēts 10 kilometru garš pārgājiens ar laivošanas elementiem priekš pieredzējušiem gājējiem,  iekļaujot ekskursiju ar Dabas aizsardzības pārvaldes inspektoru pa Eglonas dabas taku. Pārgājiena sākums divos dienā no Raiņa muzeja "Tadenava". 

Preiļu pilsētas svētkos tika aicināti labdarības akcijas bērniem ar īpašām vajadzībām “Piepildīt sapni 8” dalībnieki – 15 bērni ar ģimenēm. Ar ziedotāju atbalstu tika savākti 2 tūkstoši 919 eiro, līdzekļi izlietoti bērnu sapņu piepildīšanai. Bērnu vēlmes bija dažādas - divritenis, šūpoles, rotaļlietas, telefons, planšete, nošu statīvs, mūzikas instruments, batuts, baseins. Vairākiem bērniem bija nepieciešama atbalsts fiziskai un emocionālai labsajūtai – tika apmaksātas silto smilšu nodarbības, matracis, aktivitāšu mājiņa. Šogad akcijā iesaistījās 40 individuālie ziedotāji, divi uzņēmumi un viena biedrība. Labdarības akcija “Piepildīt sapni” notiek jau astoto gadu. 

Un vēl

Muzikoloģe un žurnāliste Daiga Mazvērsīte uzrakstījusi jau otro grāmatu par latviešu estrādes mūzikas vēsturi “Melnbaltās dziesmas 2. Lielo orķestru ēru nomaina vokāli instrumentālie ansambļi”, kura turpina pirmo šajā sērijā iznākušo darbu “Melnbaltās dziesmas. No Alfrēda Vintera līdz Zigfrīdam Račiņam”. Grāmata vēsta, kā mūzikā ienāca Alnis Zaķis, Ivars Vīgners, Gunārs Rozenbergs, Zigurds Rezevskis, Gunārs Freidenfelds, Andrejs Lihtenbergs, Zigmunds Lorencs un citi? Grāmatu papildina bagātīgs foto materiāls.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vieglatlēte Dadzīte Tokijā izcīna sudraba medaļu; No septembra mainīsies vairāki autobusu kursēšanas maršruti; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās un septembra sākumā?

Vieglatlēte Diāna Dadzīte šodien Tokijas paralimpiskajās spēlēs diska mešanas sacensībās izcīnīja sudrabu, sagādājot Latvijai pirmo godalgu. Dadzīte, kura startēja F55 veselības grupā, sudrabu ieguva sestajā mēģinājumā, kad rīku aizmeta 25,02 metru tālumā. Iepriekšējā mēģinājumā Dadzīte disku raidīja par 97 centimetriem tuvāk, sacensību beigās sasniedzot divus personīgos rekordus pēc kārtas.

No 1. septembra, tiek mainīta kārtība, kādā valsts atbalsta trūcīgas, maznodrošinātas un daudzbērnu ģimenes, piešķirot atlaidi par patērēto elektrību. Daļai ģimeņu šī jaunā kārtība būs patīkams pārsteigums, jo tās saņems atlaidi elektrības rēķinam, savukārt daļai tā būs neizdevīga, jo par elektrību būs jāmaksā dārgāk nekā šobrīd. Līdz šim atbalsts izpaudās kā zemāka elektrības cena par 100 kilovati maznodrošinātām un trūcīgām personām. Savukārt daudzbērnu ģimenes par zemāku cenu varēja izmatot 300 kilovatu. No septembra šī kārtība tiek mainīta, piešķirot aizsargātiem noteiktu atlaides summu mēnesī: trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai - 5 eiro; ģimenei, kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti - 5 eiro; personai ar pirmās invaliditātes grupu vai tās aizgādnim - 5 eiro; bet -daudzbērnu ģimenei - 10 eiro.

Pasaules ekonomika zaudēs vismaz 2,3 triljonus dolāru vakcinēšanās kavēšanās dēļ, taču attīstītajām valstīm zaudējumi būs mazāki, ņemot vērā, ka vakcīnu sadalījums pasaulē nav vienmērīgs, paredz "Economist Intelligence Unit". Valstis, kuras līdz 2022. gada vidum nespēs vakcinēt vismaz 60% no kopējā iedzīvotāju skaita, laika periodā starp 2022. un 2025. gadu, zaudēs 2,3 triljonus dolāru. Visvairāk situācija varētu ietekmēt Āziju, kuras zaudējumi var sasniegt 1,7 triljonus dolāru jeb 1,3% no reģiona prognozētā Iekšzemes kopprodukta. 

Bijušais Eiropas Savienības "Brexit" sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē pieteicis savu kandidatūru nākamgad gaidāmajās Francijas prezidenta vēlēšanās. Viņa kampaņas galvenais sauklis būs imigrācijas ierobežošana. Pievienojoties jau tā arvien pārblīvētākajām labējo kandidātu rindām, Barnjē savu kandidēšanu pamatoja ar ilggadējo politisko pieredzi, kas cita starpā gūta "nepieredzētajās" sarunās par Lielbritānijas izstāšanos no ES.

Turpinām ziņas

Ņemot vērā, ka pēc vasaras brīvlaika skolēniem atsāksies mācības klātienē, no 1. septembra gaidāmas izmaiņas aptuveni 300 reģionālo autobusu maršrutos visā Latvijā. Daļā maršrutu tiks atklāti jauni reisi, bet daļā tie tiks slēgti; atsevišķos reisos mainīsies to izpildes dienas. Autotransporta direkcija aicina iedzīvotājus pirms brauciena atkārtoti pārbaudīt aktuālo kustības sarakstu. Izmaiņas gaidāmas arī maršrutos, kur sabiedriskā transporta pakalpojumus nodrošina SIA “Jēkabpils autobusu parks”. 

Jau ziņots, ka Jēkabpilī no 1.septembra sāks kursēt četri jauni autobusu maršruti, kas savienos pilsētu ar apkārtējiem novada ciemiem, nogādājot skolēnus uz un no mācību iestādēm, iedzīvotājus uz un no darba, kā arī būs regulārs reiss uz pilsētas aktīvās atpūtas vietu Mežaparku. Paredzēts, ka kursēs maršruti Jēkabpils-Variešu sākumskola, Salas kultūras nams- Jaunā-Bebru iela un Ābeļu pamatskola, Brodi-Jaunā, Palejas iela- kooperatīvā sabiedrība Vārpa, kas atrodas aiz Madonas ielas mikrorajona un Mežaparks-Jaunā un Bebru iela- Spuņģēni-Kalmītes.

Un vēl

Tuvākajā nedēļā Latvijā bieži līs, vietām gaidāms stiprs lietus, un septembra sākumā laiks kļūs vēsāks, liecina sinoptiķu prognozes. Līdz 1.septembrim gaisa temperatūra naktīs pārsvarā nenoslīdēs zemāk par +10..+15 grādiem. Dienas laikā gaiss iesils līdz +15..+20 grādiem, bet vietām, uzspīdot saulei, gaisa temperatūra pakāpsies pāris grādus augstāk. Nākamās nedēļas otrajā pusē gaisa temperatūra naktīs valsts lielākajā daļā noslīdēs zem +10 grādiem, saglabājoties virs nulles, un dzestrākajās dienās termometra stabiņš, iespējams, nepakāpsies augstāk par +10..+15 grādiem. 

Šīs nedēļas nogalē stiprākais lietus gaidāms piektdienas vakarā un sestdien, savukārt svētdien tikai vietām uzlīs. Dažviet veidosies migla. Vējš lēni līdz mēreni pūtīs no austrumu puses.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieaug interese par veselības apdrošināšanu, kas sedz Covid-19 saslimšanas riskus; No septembra būs papildus divi vilcienu reisi maršrutā Rīga-daugavpils; un Aizkrauklē atklāj jauno skolas korpusu

Rihards Snikus ar zirgu King of the Dance piektdien Tokijas paraolimpiskajās spēlēs iejādes sacensību pirmajā posmā izcīnīja otro vietu, nodrošinot gan sudraba medaļu, gan dalību nākamajās sacensībās, kur startēs astoņi labākie. Snikus startēja pirmais un kopā ar King of the Dance tiesnešu skatījumā nopelnīja 80,179 % novērtējumu, apliecinot, ka ir vieni no galvenajiem favorītiem.

Jau vēstīts, ka Diāna Dadzīte šodien izcīnīja sudraba medaļu diska mešanā, nopelnot Latvijai pirmo godalgu Tokijas paraolimpiskajās spēlēs. Tokijas paraolimpiskās spēles ilgs līdz 5. septembrim.

Tuvojoties jaunam Covid-19 izplatības uzliesmojumam, pieaug interese par veselības apdrošināšanu, kas segtu arī ar Covid-19 saslimšanu saistītos riskus. Tiesa, ne visiem šāds pakalpojums varētu būt pa kabatai. Apdrošinātāji norāda, ka veselības apdrošināšanas polises visbiežāk iegādājas juridiskas personas saviem darbiniekiem, un Covid-19 krīzes smagāk skartajās nozarēs darba devējiem pieaug interese par šāda veida apdrošināšanu. Taču ar to varētu rasties grūtības, jo pieaugot riskiem, pieaug arī izmaksas un ne visi krīzes skartie uzņēmumi būs spējīgi maksāt par polisēm, kas segtu arī ar Covid-19 saslimšanu saistītos riskus. 

Latvija līdz šim ir uzņēmusi divus Eiropas Civilās aizsardzības un humānās palīdzības operāciju ģenerāldirektorāta Afganistānas biroja vietējos līgumdarbiniekus un viņu ģimenes, kas kopskaitā ir 15 personas. Minētās 15 personas šobrīd uzturas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes patvēruma meklētāju centrā "Mucenieki". Vienlaikus Ārlietu ministrija ir izrādījusi gatavību uzņemt vēl trīs Eiropas Savienības struktūru darbiniekus ar ģimenēm, kā arī līdz pieciem afgāņu darbiniekiem, kas strādājuši NATO starptautiskajās struktūrās, kopā ar viņu ģimenēm.

Vairākas valstis Eiropas Savienībā noteikušas derīguma termiņu Covid-19 vakcinācijas sertifikātam. Tas nozīmē, ka noteiktā brīdī šis sertifikāts vairs nedarbosies. Gada sākumā saņēmušie poti nevarēs, piemēram, ieceļot Austrijā jau no 1. oktobra. Austrija noteikusi, ka vakcinācijas sertifikāts ir derīgs 270 dienas pēc tā izsniegšanas. Līdzīgu termiņu noteikusi arī Horvātija. Savukārt Dānijā sertifikāta derīguma termiņš ir 12 mēneši, bet Šveice noteikusi 365 dienas, kas principā ir tas pats, kas Dānijā. Arī Igaunija noteikusi derīguma termiņu - viens gads. Informācija par katras valsts noteikto sertifikāta derīguma termiņu var atrast šīs valsts ar Covid-19 saistītajās tīmekļa vietnēs.

Krievijā piemēroti naudas sodi lielajām starptautiskajām interneta kompānijām “Facebook”, “Twitter” un “WhatsApp”. Tā iemesls ir uzņēmumu nevēlēšanās glabāt datus vietējos serveros. Maskavas Taganskas rajona tiesa “Twitter” piemēroja 196 tūkstoši eiro, bet “Facebook” un “WhatsApp” attiecīgi 173 tūkstoš un 46 tūkstoš eiro naudas sodu. Kremļa kritiķi uzskata, ka valdība nepilngadīgo tiesību aizsardzību un cīņu pret ekstrēmismu izmanto par ieganstu, lai aizvāktu ar opozīciju saistītu saturu. Krievijas valdība arī cenšas pastiprināt kontroli pār vietējo tīmekļa segmentu un veido tā dēvēto suverēno internetu.

Turpinām ziņas

No nākamās trešdienas, 1. septembra, nodrošinās divus papildu vilciena reisus maršrutā Rīga-Daugavpils. Vilciens no Rīgas izbrauks pulksten 13.01, bet no Daugavpils - pulksten 13.07. No 1. septembra savienojumā starp Rīgu un Daugavpili katru dienu tiks nodrošināti astoņi vilciena reisi. Tāpat pasažieriem joprojām būs iespēja tikt līdz Daugavpilij un otrādi, braucot valsts dotētajā maršrutā Rīga–Ilūkste–Daugavpils. Šai maršrutā tiek izpildīti divi reisi: autobuss piektdienās un svētdienās no Daugavpils izbrauc pulksten 10.30, bet no Rīgas – pulksten 17.15.

Valsts ceļu tīklā būvdarbi notiek 100 ceļu posmos, un autobraucējiem jārēķinās ar satiksmes ierobežojumiem. Brīvdienās satiksmes ierobežojumi būs ieviesti arī sporta pasākumu laikā, aicina pievērst uzmanību satiksmes organizācijas izmaiņām un ievērot ceļazīmes. Svētdien, 29.augustā no plkst. 8.00 līdz 17.00 notiks Kūku MTB maratons 2021/Latvijas čempionāts MTB. Tā laikā tiks slēgts vietējās nozīmēs valsts autoceļš Sūnas – Mētriena posmā no 0.20 līdz 2.1 kilometra. Apbraucamais ceļš tiks organizēts pa citiem valsts un meža ceļiem, lūdz sekot līdzi ceļazīmēm.

Un vēl

Šodien svinīgi tika atklāta Aizkraukles novada vidusskolas jaunā piebūve Draudzības krastmalā. Uz to bija pulcējies skolas kolektīvs, Aizkraukles novada domes un celtnieku pārstāvji. Skolā vēl notiek pēdējie labiekārtošanas darbi, lai jau 1. septembrī uzņemtu skolēnus. Epidemioloģisko ierobežojumu dēļ vecāki tur pagaidām nedrīkstēs iet.  Šeit turpmāk mācīsies vidusskolas 1. – 4. klašu skolēni. Savukārt 5. – 9. klašu skolēni, kas apgūst mazākumtautības programmu un līdz šim mācījās Draudzības krastmalas ēkā, mācības turpinās Lāčplēša ielā 21.

Jau ziņots, ka Aizkraukles novada domes deputāti apstiprināja turpmākā mācību procesa organizēšanu divās ēkās līdzšinējo trīs ēku vietā no 1. septembra. 

Atstājiet komentāru