2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 26.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 26.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Plāno iegādāties medikopteri mediķu vajadzībām; Veido jaunu Latvijas augšņu karti; un Tūrisma akcija - Nākamā pietura Zemgale - norisināsies Viesītē un Aknīstē.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Komerciālos autobusu reisus sāks izmēģināt starp Rīgu un Daugavpili; Latgalē policija Zibakcijā rīkos masveida reidus; un Kāpēc bērniem nevajadzētu aizliegt darboties ar viedierīcēm?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Nozuduši patvēruma meklētāji uz Latvijas-Baltkrievijas robežas; Septembrī norisināsies Čaka jubilejai veltīts pasākums;  un Uzticības tālrunis rīko akciju «Atpakaļ uz skolu!»

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Plāno iegādāties medikopteri mediķu vajadzībām; Veido jaunu Latvijas augšņu karti; un Tūrisma akcija - Nākamā pietura Zemgale - norisināsies Viesītē un Aknīstē.

Latvijas mediķu rīcībā nekad nav bijis sava medikoptera – visus gadus talkā nāk bruņotie spēki, bet tas ir dārgi: viena lidojuma stunda maksā 4 tūkstoši 200 eiro. Saeimā tagad sākušās diskusijas par medikoptera iegādi. Reģionālo slimnīcu vadītāji pozitīvi vērtē šo ideju, taču dienesta vadība pret to pagaidām izturas atturīgi, jo speciāli aprīkots lidaparāts noderētu, taču tas ir liels un dārgs ilgtermiņa projekts. Lai lemtu par šāda helikoptera iegādi, veidos starpinstitūciju grupu.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa vakar izdevusi pagaidu noregulējumu divu nelegālo imigrantu grupu prasībās pret Poliju un Latviju, kas mēģinājuši nelegāli iekļūt Eiropas Savienībā no Baltkrievijas. Pagaidu noregulējums būs spēkā trīs nedēļas līdz 15.septembrim ieskaitot. Tiesa, neņemot vērā nekādus pienākumus, kas saskaņā ar starptautiskajām tiesībām būtu jāuzņemas Baltkrievijai, uzdevusi Polijas un Latvijas varasiestādēm visus prasītājus nodrošināt ar pārtiku, ūdeni, apģērbu, atbilstošu medicīnisko aprūpi un, ja iespējams, ar pagaidu pajumti. Tajā pašā laikā tiesa uzsvērusi, ka šis lēmums nenozīmē, ka Polijai un Latvijai prasītāji būtu jāielaiž savā teritorijā.

Pašvaldību atsaucība par iespējām sniegt izmitināšanu bēgļiem ir augsta, tomēr Latvijā trūkst kritērijiem atbilstošu ēku, lai potenciālos patvēruma meklētājus izmitinātu. Visām pašvaldībām līdz trešdienai Operatīvas vadības centrs bija jāinformē par tās rīcībā esošajām telpām, kas būtu piemērotas bēgļu izmitināšanai. Šāda informācija bija jāiesniedz arī Jēkabpils novadam. Pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis sarunā ar Radio1 sacīja, ka pašvaldības rīcībā nav lielas izvēles telpu ziņā, kur nepieciešamības gadījumā izmitināt bēgļus. Kādas telpas no Jēkabpils novada puses bēgļu izmitināšanai tika piedāvātas, pagaidām netiek atklāts. 

Krievijas iedzīvotājs no Kuriļu arhipelāga Kunaširas, kas, ģērbies hidrotērpā, uzradies Japānas Hokaido salā, Japānā pieprasījis patvērumu, vēsta vietējie mediji un amatpersonas. Vīrietis uzradies Hokaido salas Sibecu pilsētā, kas atrodas iepretim Krievijas administrētajai Kunaširai, uz ko pretenzijas ir gan Krievijai, gan Japānai. Atbilstoši paša teiktajam, viņš nopeldējis 20 kilometrus uz Hokaido, lai lūgtu patvērumu. Japānas imigrācijas dienests skaidro vai viņam piešķirama pagaidu uzturēšanās atļauja, bēgļa statuss, vai arī viņš repatriējams. 

Turpinām ziņaas

11. septembrī Jēkabpils Vēstures muzejā Krustpils pilī norisināsies meistardarbnīca “Gleznas. Saglabāšana un restaurācija”. Gleznu restaurācija ir ļoti sarežģīts un laikietilpīgs process, tāpēc jo lielāka nozīme ir gleznu pareizai uzglabāšanai un kopšanai. Restauratores Saivas Kuples vadībā meistardarbnīcas dalībnieki iepazīsies ar izplatītākajiem gleznu bojājumu rašanās iemesliem un nepieciešamajiem pasākumiem, lai pēc iespējas paildzinātu to mūžu. Tiks apskatītas un praksē demonstrētas dažādas gleznu saglabāšanas metodes un paņēmieni. Meistardarbnīcas dalībnieki varēs praktiski iemēģināt roku gleznu attīrīšanā no putekļiem un rāmja nomaiņā.   

Lai pilnveidotu Latvijas augšņu karti, daudzviet Latvijā sākta paraugu rakšana un ievākšana. Tā rezultātā taps jauna, daudz precīzāka un arī starptautiski derīga karte, kas iezīmēs, kādas Latvijā ir augsnes un kur tās atrodamas. Topošā digitālā augšņu karte būs ieguvums lauksaimniekiem, noderēs zemes vērtības noteikšanai, inženiertehnisko jautājumu risināšanai, lauku pārvaldības plānu izstrādei, meliorāciju un drenāžu ierīkošanai, kā arī augsnes degradācijas procesu pētniecībai. 

Un vēl

Zemgales iedzīvotāji un reģiona viesi aicināti piedalīties tūrisma akcijā jeb piesātinātā pasākumu ciklā “Nākamā pietura Zemgale”, kas šīs nedēļas nogalē - 28. un 29.augustā norisināsies Viesītes un Aknīstes apkārtnēi, kur varēs iepazīt šīs apkārtnes īpašo piedāvājumu.  Ar piedāvājumu var iepazīties Jēkabpils novada pašvaldības mājaslapā. Viesošanās laikā apmeklētāji aicināti ievērot epidemioloģiskās drošības prasības un atbildīgo personu norādījumus.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Komerciālos autobusu reisus sāks izmēģināt starp Rīgu un Daugavpili; Latgalē policija Zibakcijā rīkos masveida reidus; un Kāpēc bērniem nevajadzētu aizliegt darboties ar viedierīcēm?

Absolūts vairākums parlamenta Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputātu šodien konceptuāli atbalstīja obligāto vakcināciju Saeimas deputātiem. Plānots, ka arī Covid-19 pārslimojuši deputāti varēs strādāt parlamentā klātienē, tomēr testi nebūs derīgi, lai gan vēl nedēļas sākumā Saeimas frakciju pqadome lēma, ka parlamentārieši varēs strādāt arī ar negatīviem Covid-19 testiem.Pagaidām nav lemts, kā rīkoties ar tiem, kas nebūs izslimojuši vai vakcinējušies.

Vakar Valsts robežsardzes amatpersonas novērsušas 101 cilvēka mēģinājumu nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas valsts robežu. Kopš 10.augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 645 cilvēki. Par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu aizvadītajā diennaktī aizturēto cilvēku nav. Kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas humānu apsvērumu dēļ valsts robežas šķērsošana nav liegta 25 cilvēkiem, savukārt kopumā šogad aizturēti 377 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi.

No 1.septembra uz komerciāliem principiem maršrutā Rīga-Daugavpils reisus pagaidām nodrošinās SIA "Daugavpils autobusu parks". Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš uzsver, ka atļaujas konkrētā maršruta, kurā valsts pasažieru pārvadājumus ar autobusiem turpmāk vairs nedotēs, izpildei vēlāk varēs saņemt arī citi pārvadātāji. Biļetes cena komerciālajā maršrutā no Daugavpils līdz Rīgai prognozējoši būs 14-15 eiro.

Turpinām ziņas
    
Ņemot vērā to, ka pēdējā laikā ir palielinājies gadījumu skaits, kad vadītāji sēžas pie transportlīdzekļu stūres alkohola reibuma stāvoklī,  turpmāk Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Patruļpolicijas nodaļas Satiksmes uzraudzības rotas amatpersonas rīkos Zibakciju, kuras laikā, katru nedēļu būs masveida reidi un tiks veiktas īpaši pastiprinātas pārbaudes, vai transportlīdzekļu vadītāji pie stūres nav sēdušies alkohola vai citu apreibinošu vielu ietekmē. Papildus likumsargi pievērsīs uzmanību arī mazāk aizsargāto ceļu satiksmes dalībnieku veiktajiem pārkāpumiem, vienlaikus skaidrojot riskus, kas rodas, ja kājāmgājēji, velosipēdisti, motociklu un arī skrejriteņu vadītāji neievēro ceļu satiksmes noteikumus un rada apdraudējumu ceļu satiksmes drošībai.
    
Tuvojoties jaunajam mācību gadam, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina vecākus un pedagogus pārrunāt ar skolēniem jautājumus, kas saistīti ar drošību – kas jādara, lai nepieļautu ugunsnelaimi un, kā rīkoties gadījumā, ja nelaime ir notikusi un nepieciešama palīdzība. Statistika rāda, ka ugunsgrēkos iet bojā un cieš bērni. Pērn ugunsgrēkos tika izglābti 44 bērni, cieta – 15, bet gāja bojā viens bērns. Pagājušajā gadā vismaz divu ugunsgrēku iespējamais izcelšanās iemesls bija saistīts ar bērnu rotaļām ar uguni. Nezināšana un neapdomīga rīcība bieži noved pie traģiskiem gadījumiem, no kuriem varēja arī izvairīties, laikus rūpējoties par drošību.

Un vēl

Gandrīz 70% vecāku, kuru bērni lieto viedierīces, norāda, ka izmanto viedierīču lietošanu kā motivāciju vai sodu, lai panāktu, ka bērns izpilda noteiktas prasības, liecina “SKDS” veiktās aptaujas dati. Šādi biežāk rīkojas tie vecāki, kuriem pašiem bērnībā tika ierobežots TV skatīšanās laiks. Latvijas Universitātes profesore Zanda Rubene norāda, ka daudziem pietrūkst izpratnes par tehnoloģijām, un viņi nezina vai neiedziļinās tajā, ko bērni digitālajā vidē īsti dara. Attiecīgi viņiem šķiet, ka tā ir bezjēdzīga laika pavadīšana, lai gan ne vienmēr tas tā ir. Viedierīču aizliegšana, lai regulētu “kārtību” mājās vai sodītu bērnu, nedos rezultātu, jo, noņemot viedierīci, bieži vien nekas cits interesants netiek piedāvāts pretī. Turklāt atņemot viedierīci, bērns neiemācīsies to adekvāti un jēgpilni izmantot, kā arī neapgūs tās lietošanas noteikumus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Nozuduši patvēruma meklētāji uz Latvijas-Baltkrievijas robežas; Septembrī norisināsies Čaka jubilejai veltīts pasākums;  un Uzticības tālrunis 116111 rīko akciju «Atpakaļ uz skolu!»

Šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē deputāti turpināja diskusijas par vakar pieņemto konceptuālo lēmumu, ka epidemioloģiski drošā vidē strādājot, būs derīgs arī negatīva Covid-19 testa rezultāts, taču pēc gandrīz divu stundu garām diskusijām par principiem nespēja vienoties. Jau vēstīts, ka trešo dienu Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē deputāti turpina izskatīt strīdīgo Covid-19 likumprojektu.

Otrdien uz Latvijas un Baltkrievijas robežu ierodoties Apvienoto Nāciju Organizācijas Bēgļu aģentūrai, atklāts, ka no neapdzīvotās teritorijas bija nozuduši visi 83 patvēruma meklētāji, atklāja brīvprātīgās palīdzības kustības "Gribu palīdzēt bēgļiem" pārstāvis Egils Grasmanis. Viņš pauda bažas un satraukumu, kur naktī no 23.augusta uz 24.augustu varēja nozust 83 cilvēki, turklāt Valsts robežsardze to nespēja paskaidrot. Grasmanis atklāja, ka 83 patvēruma meklētājiem tika iegādāta pārtika, bet 24.augustā Valsts robežsardze ziņoja par pārtikas piegādes pārtraukšanu, jo vairs nebija, kam šo pārtiku piegādāt. Tiek skaidrots, kur pazuduši patvēruma meklētāji.

Šī gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 1,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Būvmateriālu cenas pieauga par 3,1%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,7%, bet strādnieku darba samaksa palielinājās par 0,1%. Jūlijā būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja cenu palielinājums smiltīm un dolomīta šķembām, kā arī asfaltbetonam.

Turpinām ziņas

Latvijas nacionālā opera un balets jauno 2021./2022. gada sezonu sāks ar četru jauniestudējumu pirmizrādēm. Priekškars pirmo reizi vērsies operām "Simons Bokanegra" un "Pelnrušķīte", kā arī baletiem "Drakula" un "Divi metri. Jaunā sezona tiks atklāta 10. septembrī, kad pirmizrādi piedzīvos horeogrāfa Kšištofa Pastora balets "Drakula" ar Vojceha Kilara mūziku. Iestudējums tiek pieteikts kā krāšņs, neoklasiskais balets, kas tapis pēc Brema Stokera pasaulslavenā romāna motīviem.

Sestdien, 4.septembrī, dzejnieka Aleksandra Čaka 120. jubilejas noskaņās notiks mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts. 2021.gada "Baltās nakts" tēma ir "Iedomu spoguļi", kas aizgūta no dzejnieka Aleksandra Čaka 1937.gadā publicētā tāda paša nosaukuma dzejas krājuma. Čaks bija latviešu modernās, urbānās dzejas aizsācējs, kurš turpina iedvesmot jaunradei vēl joprojām. Šajā naktī kultūras un mākslas notikumi aicinās cilvēkus iznākt ielās un ļaus ielūkoties 2021.gada laikmetīgo mākslinieku iedomu spoguļos. Par godu dzejniekam virkne pasākumu norisināsies tieši A.Čaka un Marijas ielā, Ziedoņdārzā, Rīgas vietās, kuras Čaks apdziedājis savā dzejā.

Un vēl

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 rīko ikgadējo akciju “Atpakaļ uz skolu!”. Šogad tā norisināsies no 30. augusta līdz 5. Septembrim. Akcijas laikā bērni, vecāki, pedagogi, bērnu likumiskie pārstāvji, kā arī citi interesenti ir aicināti zvanīt uz Uzticības tālruni, lai saņemtu profesionālas psiholoģiskās konsultācijas un atbalstu sev aktuālos jautājumos saistībā ar bērniem, kā arī jaunā mācību gada sākšanos.

Atstājiet komentāru