2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 24.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 24.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieaugot saslimstībai, šodien valdība plāno pārrunāt jaunus Covis-19 ierobežojumus; Policija izmeklē iespējamos pulcēšanās pārkāpumus Jēkabpils pilsētas svētkos; un Atsākti būvdarbi Krustpils pils C korpusā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties; Nosaka kārtību, kā klātienes sēdēs varēs piedalīties nevakcinētie Saeimas deputāti; Notiek mazo ielu atjaunošana bijušā Krustpils novada ciemos;un Vinila skaņuplatē pārizdots "Līvu" populārāko dziesmu albums.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimas komisijā noraida priekšlikumu par brīvprātīgās vakcinācijas principa noteikšanu likumā; Visā Latvijā notiks Nacionālo bruņoto spēku militārās mācības “Namejs 2021”; un Ar kādu programmu jauno sezonu atklās Rīgas cirks?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieaugot saslimstībai, šodien valdība plāno pārrunāt jaunus Covis-19 ierobežojumus; Policija izmeklē iespējamos pulcēšanās pārkāpumus Jēkabpils pilsētas svētkos; un Atsākti būvdarbi Krustpils pils C korpusā.

Saslimstība ar Covid-19 Latvijā turpina pieaugt, un prognozēts, ka 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 tūkstoši iedzīvotājiem varētu šonedēļ pārsniegt 100 gadījumu atzīmi, tāpēc valdība šodien pārrunās jaunus Covid-19 ierobežojumus. Saskaņā ar valdībā pieņemto tā dēvēto luksofora principu, drošības pasākumi valstī mainās, kumulatīvajam saslimstības rādītājam pārsniedzot 120 atzīmi. Vienlaikus vairāki valdības koalīcijas partiju pārstāvji uzsver nepieciešamību skolēniem mācīties klātienē un ekonomikai neapstāties.

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse Latvijas lielāko tirdzniecības centru vārdā nosūtījusi vēstuli veselības ministram Danielam Pavļutam un ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam, aicinot valdību gatavoties potenciālajam saslimstības ar Covid-19 pieaugumam rudenī. Vēstules autori rosina veidot plānu, kas neparedz veikalu un tirdzniecības centru slēgšanu, lai nozare izvairītos no atgriešanās krīzes stāvoklī un nesāktos maksātnespējas vilnis. Pretējā gadījumā tirdzniecības centri uzsver skaidras kompensāciju sistēmas nepieciešamību, kā arī apliecina gatavību atkārtoti vērsties Satversmes tiesā.

Ar Valsts valodas pamatnostādnēm nākamajiem septiņiem gadiem vēlas sekmēt valodas izpēti, valodas resursu attīstību un digitalizāciju, kā arī stiprināt katra iedzīvotāja līdzdalību un individuālo atbildību par to, kā rakstām, runājam un kādu valodu atstāsim nākamajām paaudzēm. Šodien pamatnostādnes plāno skatīt valdībā. Latviešu valodu nākamajos septiņos gados plānots stiprināt gan informatīvajā vidē, it īpaši digitālajā, gan paplašināt lietojumu Braila rakstā. 

Polija vakar paziņoja par plāniem būvēt dzeloņstiepļu žogu uz robežas ar Baltkrieviju, saskaroties ar Baltkrievijas režīma apzināti veicināto migrantu plūsmu pāri Eiropas Savienības ārējai robežai. Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks pavēstīja, ka žogs būs divarpus metrus augsts un līdzināsies tam, ko Ungārija uzbūvējusi gar Serbijas robežu. Darbs sāksies nākamnedēļ un žogs tiks būvēts 130 kilometrus garā posmā, kas ir aptuveni trešdaļa no kopējā robežas garuma.

Turpinām ziņas

Valsts policijai ir aizdomas par Covd-19 ierobežojumu pārkāpumiem Jēkabpils spilsētas vētkos. Kena parkā sestdienas bija iecerēts pasākums – gaismota pastaiga "Tik un tā augustā". Vēl pirms pasākuma sākuma parkā sāka pulcēties cilvēki, jo parks bija atvērts ikvienam apmeklētājam. Šim pasākumam nebija noteikti ierobežojumi. Kā informē viens no pasākuma dalībniekiem, aizdomas par iespējamiem pārkāpumiem radās arī policijai un tā īsi pirms norises sākuma to apturēja, tomēr cilvēki neizklīda un turpināja gaidīt, jo vēlējās redzēt gaismas šovu. Pasākuma dalībnieki tika aicināti ievērot distanci un lietot maskas, diemžēl šis aicinājums netika sadzirdēts. Pēc aptuveni trīsdesmit minūtēm gaismas šovs tika atsākts. Policija informē, ka plašākus komentārus par notikušo sniegs pēc sarunas ar pasākuma organizatoriem un Jēkabpils novada domes vadību.

Sarunā ar Radio1 pasākuma dalībnieks Arturs, kurš Kena parkā bija ieradies ar ģimeni – sievu un divām meitām, sacīja, ka, iespējams, bija kļūda apturēt gaismas šovu, jo cilvēki jau bija sanākuši un lielākais vairums notikušo uztvēra kā tehnisku kļūmi vai problēmas ar elektroenerģijas padevi, ne pasākuma apturēšanu iespējamo epidemioloģisko ierobežojumu pārkāpumu dēļ. Ja šovu apturēja, tad uzreiz vajadzēja paziņot, ka pasākums nenotiks un cilvēku pūli izklīdināt. Rezultātā cilvēki, kuru kopskaits pārsniedza apmēram tūkstoti, pusstundu stāvēja cieši līdzās bez maskām un neievērojot distanci, līdz atsākās gaismas šovs. Pēc gaismas šova noskatīšanās, skatītāju pūlis izklīda un vēlāk vakara gaitā drūzmēšanās vairs netika novērota. Ja šovs būtu sācies kā paredzēts, cilvēki pūlī nepavadītu lieku pusstundu un būtu izklīduši daudz ātrāk.

Un vēl

Pēc ilgāka pārtraukuma ir atsākušies būvdarbi Krustpils pils C daļā.  Kā informēja Jēkabpils novada domes Attīstības un investīciju nodaļa, šajā objektā būvdarbus jau no pagājušā gada 16. aprīļa veic akciju sabiedrība “BŪVUZŅĒMUMS RESTAURATORS”. Pārtraukums bija nepieciešams, lai izstrādātu Krustpils pils C daļas nesošo konstrukciju pastiprināšanas risinājumus. Jau veikti pamatu pastiprināšanas darbi, atjaunoti bojātie mūra sienu fragmenti, izbūvētas mūra konstrukciju metāla aptveres, apdares armatūras sieti, uzsākti koka pārsegumu protezēšanas un atsevišķu siju nomaiņas darbi. Būvdarbi jāpabeidz 1. decembrim. Pēc to pabeigšanas, šajā vēsturiski saimnieciskajā ēkā, plānots iekārtot Krustpils muižas virtuvi.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties; Nosaka kārtību, kā klātienes sēdēs varēs piedalīties nevakcinētie Saeimas deputāti; Notiek mazo ielu atjaunošana bijušā Krustpils novada ciemos;un Vinila skaņuplatē pārizdots "Līvu" populārāko dziesmu albums.

Vakar Valsts robežsardzes amatpersonas nav konstatējušas cilvēku mēģinājumu nelikumīgi šķērsot Latvijas–Baltkrievijas valsts robežu. Aizvadītā diennakts ir jau trešā pēc kārtas, kad uz Latvijas un Baltkrievijas robežas netika fiksēti nelikumīgi robežšķērsošanas mēģinājumi. Kopš 10. augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturētas 476 personas. 

Saeimas Prezidijs un Frakciju padome šodien vienbalsīgi vienojās, ka nevakcinēti vai Covid-19 nepārslimojuši deputāti Saeimas klātienes sēdēs varēs piedalīties ar negatīvu Covid-19 testu. Kā atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, šo risinājumu akceptējuši arī valsts tiesību eksperti un epidemiologi. Iecerēts, ka no 2. septembra Saeimas sēdes notiks klātienē.

Arvien biežāk cilvēki ziņo par blaknēm pēc vakcinēšanās pret Covid-19. Pagājušajā nedēļā par blaknēm pēc vakcinēšanās pret Covid-19 biežāk ziņojuši pacienti, liecina valdības sēdei iesniegtā Veselības ministrijas informācija. Kopumā  saņemti 37 blakusparādību ziņojumi par Covid-19 vakcīnām. No tiem 14 ziņojumi tika novērtēti kā būtiski.

Rīgas Valsts 1. ģimnāzija pirmo reizi 30 gadu laikā Ata Kronvalda fonda veidotajā skolu reitingā ir zaudējusi līdera pozīciju. 2020./2021. mācību gada skolu reitingā ir iekļautas 20 valsts ģimnāzijas, 33 "lielās" skolas un 34 "mazās" skolas. Šogad lielo skolu grupā reitinga augšgalā ir Rīgas 10.vidusskola, mazo skolu grupā reitinga augšgalā nemainīgi pirmā ir RTU Inženierzinātņu vidusskola, kurai seko Līvānu novada Rudzātu vidusskola. Valsts ģimnāziju reitingā pirmo reizi 30 gadu laikā ir mainījies līderis un pirmo vietu šogad ieņem Rīgas Valsts 2.ģimnāzija. Tradicionālais līderis - Rīgas Valsts 1.ģimnāzija - ir otrā. Jēkabpils valsts ģimnāzija nav iekļuvusi reitinga TOP20, savukārt lielo skolu grupā 21.vietā iekļuvusi Līvānu 1.vidusskola, bet 27.vietā Jēkabpils 3.vidusskola.

Sestdien, 28. augustā, atzīmējot Latvijas Nacionālās bibliotēkas 102. Gadadienu norisināsies “Atvērto durvju dzimšanas diena”. Tās laikā ikviens interesents ir aicināts apmeklēt bibliotēku, aplūkot izstādes un piedalīties ekskursijās, spēlēt spēles un risināt atjautības uzdevumus, vērot Rīgas panorāmu no 11. un 12. stāva, kā arī saņemt dāvanā grāmatas un piedalīties izlozē. Dienas gaitā būs pieejamas 30 dažādas aktivitātes visiem vecumiem, darbosies arī lasītavas.

Turpinām ziņas

Šovasar aktīvi norit būvdarbi pašvaldības investīciju projektā “Ciemu ielu seguma uzlabošana Krustpils novadā”. Investīciju projekts sastāv no vairākiem būvobjektiem tā, lai ieguvums ir katram bijušā Krustpils novada pagastam, tāpēc šobrīd norit astoņu ielu pārbūve - Lauku un Māras ielas Atašienē, Sarmas un Dārzupītes ielas Zīlānos, Līvānu ielas Spunģēnos,  Robežu ielas un atzara uz Robežu ielu Mežārē, Centra ielas Variešos un Neretas ielas Vīpē. Projekta ieviešanas rezultātā kopumā pārbūvēs pašvaldības ielas 2,6 kilometru kopgarumā, visām ielām tiks uzklāts asfaltbetona segums. Projekta kopējās izmaksas 690 tūkstoši 368 eiro.

Vīpes amatniecības centrā “Māzers” turpināsk tekstilmākslas apmācības. To laikā iespējams apgūt batikošanu, mašīnizšūšanu un apģērbu šūšanu visdažādāko prasmju līmeņu audzēkņiem. Augustā mašīnizšūšanas nodarbībās bija iespēja apgūt pieaugušo neformālās izglītības klāstā reti piedāvātas mākslas prasmes – mašīnizšūšanu, aplikāciju izšuvumus, dizaina sagatavošanu speciālajā izšūšanas programmā. Nodarbības ir bezmaksas, projektu finansē Eiropas lauksaimniecības fonds.

Un vēl

Vinila skaņuplatē pārizdots Liepājas rokgrupas "Līvi" populārāko dziesmu albums "Bailes par ziņģēm", kas 1997. gadā bija viens no visu laiku pieprasītākajiem rokmūzikas albumiem Latvijā. Albums tolaik saņēmis apbalvojumu "Platīna disks" par vairāk nekā 15 tūkstoši realizētajām ierakstu kopijām. Tas bija pirmais šāds apbalvojums Latvijas mūzikas industrijas pastāvēšanas vēsturē. Tagad šis albums pieejams vinila skaņuplates izdevumā sērijā "Latviešu rokmūzikas klasika".

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimas komisijā noraida priekšlikumu par brīvprātīgās vakcinācijas principa noteikšanu likumā; Visā Latvijā notiks Nacionālo bruņoto spēku militārās mācības “Namejs 2021”; un Ar kādu programmu jauno sezonu atklās Rīgas cirks?

Cetrālā vēlēšanu komisija lēmusi atteikt opozīcijas politiķa Alda Gobzema partijas "Likums un kārtība" rosinājumu sākt parakstu vākšanu referendumam par vakcinācijas brīvprātības noteikšanu Satversmē. Gluži tāpat kā dažādu valsts iestāžu viedoklis par konkrēto likumprojektu nebija vienots, arī komisijas locekļu domas dalījās. "Par" likumprojekta reģistrācijas atteikšanu balsoja seši CVK locekļi, savukārt divi bija "pret" to. CVK norāda, ka Satversme un starptautiskās normas pieļauj konkrētās situācijās noteikt ierobežojumus personu pamattiesībām, tāpēc konkrētais ierosinājums neatbilst tiesību normām. 

Arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti noraidīja opozīcijas pārstāves Karinas Sprūdes priekšlikumu, kas paredz Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā iestrādāt vispārējo principu par brīvprātīgo vakcināciju. Saeimas Juridiskā biroja pārstāve Līvija Millere skaidro, ka tā ir politiska izšķiršanās, vienlaikus akcentējot, ka likumā pēc būtības netiek noteikta obligāta vai piespiedu vakcinācija.

Neskatoties uz 2022.gadā gaidāmo valsts parāda pieaugumu, finanšu ministrs Jānis Reirs sociālajiem partneriem sola necelt nodokļus. Šodien notikušajā ministru un sociālo partneru veidojošajā Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomes sēdē Finanšu ministrijas pārstāvji informēja, ka nākamā gada budžetā valsts parādu plānos palielināt līdz 50,9% no iekšzemes kopprodukta.

Sporta klubi lūguši valsts atbalstu Covid-19 radīto zaudējumu dēļ. Vienošanās par valsts atbalstu sporta klubiem Covid-19 pandēmijas radīto zaudējumu segšanai nav bijusi viegla. Nozari pārraugošā asociācija skaidro – salīdzinoši apmierinoša vienošanās bijusi par atbalstu līdz martam, taču no aprīļa līdz jūnija vidum, kad klubi vēl strādāt nevarēja, atbalsta nav bijis, un arī tagad, kad klubi var atsākt strādāt, bet krietni ierobežoti, palīdzība no valsts ir nepieciešama. Tikmēr projekts, kurā varēja pieteikties palīdzībai par zaudējumiem līdz martam, tuvojas noslēgumam.

Turpinām ziņas

No 30. augusta līdz 3. oktobrim visā Latvijā norisināsies Nacionālo bruņoto spēku militāro mācības “Namejs 2020”, lai pārbaudītu un pilnveidotu vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei gan patstāvīgi, gan arī kolektīvās aizsardzības sistēmā.  Mācības norisināsies divās fāzēs – augusta nogalē un septembra pirmajā pusē tiks trenētas darbības hibrīdapdraudējuma apstākļos, savukārt septembra otrajā pusē tiks izspēlēts konvencionālā apdraudējuma scenārijs. Militāro mācību cikla aktīvā fāze norisināsies ne tikai Ādažu poligonā un reģionālajos poligonos, bet arī Rīgā un piegulošajos novados, kā arī Aizkrauklē, Jēkabpilī, Preiļos, un citās vietās Latvijā.

Vasaras noslēgumā Jēkabpils novada amatniecības centrs "Rūme" aicina uz "Ābolu tirgu" - gadatirgu 28. augusta pēcpusdienā. Tāpat, pasākuma laikā notiks labāko "Ziemas burciņu" recepšu apbalvošana. Rudeni gadatirgū iespēlēs muzikanti no Vidzemes: kapella "Ziemeļmala" un Valdis Andersons. Skanēs "ieviņas" ermoņikas, mutes harmonikas un dažādas cītaras. Bet ražas danci iegriezīs vietīe jestrākie dejotāji.

Un vēl

Rīgas cirka jaunā sezona tiks atklāta ar apvienības "Cie Bêstîa" (Francija) izrādi “Somos”. Izrāde būs skatāma 9. un 10. septembrī VEF Kultūras pilī, informēja Rīgas cirka pārstāvji. “Somos” tulkojumā no spāņu valodas nozīmē “mēs esam”. “Mēs, cilvēki, esam blakus. Mūsu ir daudz, un mēs esam atšķirīgi, bet mēs esam kopā,” vēstīts izrādes pieteikumā. Kā norādīja autori, “Somos” ir cilvēcību slavinoša izrāde, kas atrodas uz robežas starp cirku un deju. Kā ziņots, joprojām turpinās Rīgas  cirka vēsturiskās ēkas remonts, tikmēr cirka kolektīvs strādā citās telpās. 

Atstājiet komentāru