2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 18.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 18.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Rosina subsidēt jaunu elektroauto iegādi iedzīvotājiem; Investīciju projektu piektajā kārtā aizdevumu piešķir arī Jēkabpils novada projektam;  un Šodien Jēkabpils pilsētas svētki turpināsies ar Muzikālo balkoniņu un nakts orientēšanos - “Staro”.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pasākumus padara pieejamākus ģimenēm ar bērniem; Šogad čūskas sakodušas vairā nekā 40 cilvēkus; un Kāds laiks gaidāms Jēkabpils un Preiļu pilsētu svētkos?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Vērtēs iespēju palielināt minimālo algu līdz 630 eiro; Kāda varētu būt jaunā Jēkabpils novada pārvaldības struktūra? Un Nedēļas nogalē norisināsies festivāls – dziesminieku dienas Sēlijā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Rosina subsidēt jaunu elektroauto iegādi iedzīvotājiem; Investīciju projektu piektajā kārtā aizdevumu piešķir arī Jēkabpils novada projektam;  un Šodien Jēkabpils pilsētas svētki turpināsies ar Muzikālo balkoniņu un nakts orientēšanos - “Staro”.

Drīzumā divu nedēļu saslimstības ar Covid-19 rādītājs uz 100 tūkstoši iedzīvotāju varētu sasniegt 100 gadījumu robežu, kā rezultātā stāsies spēkā jauni ierobežojumi, valdības sēdē akcentēja veselības ministrs Daniels Pavļuts. Šobrīd, atbilstoši valdības iepriekšējiem lēmumiem, sasniedzot konkrētu saslimstības līmeni, piemēram, 100 gadījumus uz 100 tūkstoši iedzīvotāju divu nedēļu laikā, ierobežojumi stāsies spēkā automātiski. Šādu kārtību Ministru kabinets pieņēma 22.jūnijā.

Vispārējās izglītības iestāžu un pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieki, saskaņā ar valdības lēmumu,  varētu strādāt klātienē ar negatīvu Covid-19 testu, kura veikšanas izmaksas segtu valsts. Savukārt augstskolu mācībspēkiem klātienes studijām pēc 10. oktobra, kad būs beidzies pārejas laiks, būs nepieciešams Covid-19 pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikāts. Līdz 10. oktobrim gan studenti, gan augstskolu un koledžu darbinieki mācībās varēs piedalīties arī ar negatīvu testu, kas veikts pēdējo 48 stundu laikā. Tomēr tas būs jāapmaksā pašiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija rosina subsidēt jaunu elektroauto iegādi iedzīvotājiem. Tā teikts valdībā zināšanai pieņemtajā VARAM informatīvajā ziņojumā. Ministrijas piedāvājums paredz, ka valsts segs 4 tūkstošo 500 eiro no jauna elektroauto cenas, savukārt par lietotu elektrisko vai jaunu hibrīdauto (plug-in) subsīdija būs 2 tūkstoši 250 eiro. Vēl tūkstoš eiro klāt būs gadījumā, ja iedzīvotājs veco mašīnu norakstīs un nodos pārstrādes uzņēmumam.

Valdība konceptuāli vienojusies par to, ka valsts nacionālās aviokompānijas "airBaltic" pamatkapitālā ieguldīs līdz 90 miljoniem eiro, lai nodrošinātu kompānijas darbu un kompensētu Covid-19 pandēmijas radītos zaudējumus. Lēmums vēl jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju. Satiksmes ministrs Tālis Linkaits norāda, ka tas nebūs grants jeb dāvana. Uzņēmumam nauda būs jāatmaksā valstij, kad tiks īstenota akciju publiskā pārdošana un tās tiks pārdotas starptautiskajos tirgos

Pašvaldībām investīciju projektu īstenošanai būs pieejami vairāk nekā 8 miljoni eiro. Lielākie no projektiem pēc finansējuma apjoma – Grobiņas novada daudzfunkcionālās pašvaldības ēkas atjaunošana, centrālas ielas pārbūve Gulbenē un apjomīga ceļa segumu atjaunošana vairākās vietās Daugavpils novadā. Atbalstīti 27 projekti 14 pašvaldībās, tajā skaitā arī  Aizkraukles un Jēkabpils novadā. Ēku vai tās daļu pielāgošana pašvaldības pakalpojumu sniegšanai atbalstīti divi projekti no divām pašvaldībām – Grobiņā un Jēkabpils novadā ar kopējo aizdevumu miljons 286 tūkstoši 245 eiro, kur tiks veikta ambulances-aptiekas ēkas atjaunošana sociālā centra vajadzībām.


Un vēl

Šodien Jēkabpils pilsētas svētku svinības turpināsies  ar koncertu. Skatītājus pie Krustpils kultūras nama aicina “Muzikālais balkoniņš” – koncertēs grupa “Mūziķi no Jēkabpils” un  Ēriks Zeps. Grupa ir Jēkabpils 350 gadu jubilejai veltītas dziesmas autori, un uzstāsies, turpinot svētku tēmu. Tāpat arī šodien Jēkabpils Sporta centrs organizē vairākas aktivitātes jauniešiem, tajā skaitā “Staro” nakts orientēšanos ar uzdevumiem visai ģimenei. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pasākumus padara pieejamākus ģimenēm ar bērniem; Šogad čūskas sakodušas vairā nekā 40 cilvēkus; un Kāds laiks gaidāms Jēkabpils un Preiļu pilsētu svētkos?

Vakar Valsts robežsardzes amatpersonas novērsušas 46 personu mēģinājumu nelikumīgi šķērsot Latvijas–Baltkrievijas valsts robežu. Kopš 10. augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturētas 463 personas. Savukārt par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu aizvadītajā diennaktī aizturētas sešas personas. Humānu apsvērumu dēļ šiem cilvēkiem netika liegta valsts robežas šķērsošana. Kopumā šogad aizturēti jau 362 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi.

Valsts ieņēmumu dienests  bloķējis “Rīgas satiksmei” daļēji piederošā uzņēmuma “Rīgas karte” kontus. “Rīgas karte” apkalpo Rīgas sabiedriskā transporta biļešu sistēmu. Neminot uzņēmuma nosaukumu, VID ziņo, ka konstatēti pārkāpumi darījumos, kā rezultātā nav nomaksāti nodokļi 9,3 miljonu eiro apmērā. Uzņēmums “Rīgas karte” gatavojas lēmumu apstrīdēt, norādot, ka tas ir nesamērīgs un ietekmē uzņēmuma darbu, kā arī tuvākajā nākotnē, ja uzņēmuma darbība neatjaunosies, ietekmēs arī biļešu sistēmas tehnisko uzturēšanu.

Latvijā būs iespēja pabeigt vakcināciju pret Covid-19 ar cita ražotāja vakcīnu un iegūt sadarbspējīgu digitālo Covid-19 sertifikātu. Lēmumu par vakcinācijas pabeigšanu ar cita ražotāja vakcīnu pieņems ārsts vai ārsta palīgs sadarbībā ar pacientu. Imunizācijas valsts padome sniegusi viedokli, ka jaukta Covid-19 vakcīnu tehnoloģiju izmantošana abām devām nav sliktāka kā vienas tehnoloģijas shēmas. Digitālie sertifikāti vakcīnu jaukšanas gadījumos tiks ģenerēti pēc tādiem pašiem noteikumiem, kādi tie ir paredzēti, vakcinācijas procesu noslēdzot ar viena ražotāja vakcīnām. 

Publiski pasākumi, tai skaitā kultūras pasākumi, turpmāk būs pieejamāki ģimenēm ar bērniem, paredz valdības apstiprinātās izmaiņas pasākumu rīkošanas noteikumos.  Kā informē Kultūras ministrija, turpmāk kultūras un izklaides pasākumus tā sauktajā “zaļajā režīmā”, kurus pieaugušie drīkst apmeklēt tikai ar Covid-19 sertifikātiem,  varēs ņemt līdzi arī savus nepilngadīgos bērnus. Līdz šim tas nebija atļauts, jo pasākumos ielaida personas, neatkarīgi no vecuma, tikai ar Covid-19 sertifikātiem.

Turpinām ziņas

Šogad čūskas sakodušas vairāk nekā 40 cilvēkus. Čūsku kodumi ik gadu kļūst aktuālāki tieši ogošanas un sēņošanas sezonas laikā, taču mediķi novērojuši, ka negadījumi arvien biežāk notiek arī privātmāju pagalmos. Mediķi patlaban ik nedēļu saņem kādu izsaukumu saistībā ar čūsku kodumiem. Šogad kopš siltās sezonas sākuma kopumā bijis 41 izsaukums, kas saistīts ar zalkšu vai odžu uzbrukumiem cilvēkiem. Dienesta dati liecina, ka šovasar biežāk čūskas cilvēkus sakodušas viņu īpašumos, piemēram, pļaujot zāli, cilvēks nav pamanījis kustoni. Ir arī gadījumi, kad čūska ielīdusi smilšu kastē un sakodusi bērnu.

Lai būtiski mazinātu invazīvās sugas Sosnovska latvāņa izplatību Teiču dabas rezervātā, Dabas aizsardzības pārvalde sākusi to ierobežot ar herbicīdu maisījumu deviņu hektāru platībā. Latvāņu apkarošana ar herbicīdu maisījumu sākta Islienes upes krastos, Pulceņu pļavās un Ozolsalā. Dabas aizsardzības pārvalde norāda, ka šī latvāņu šī latvāņu iznīcināšanas metode praksē ir pierādīta kā veiksmīga un neietekmē pārējo veģetāciju, kā arī neapdraud bioloģisko daudzveidību apstrādātajā teritorijā. Kopējās projekta izmaksas ir 560 tūkstoši 390 eiro.

Un vēl

Nedēļas otrajā pusē laikapstākļi pakāpeniski uzlabosies. Vēl ceturtdien visā valstī gaidāms lietus un brāzmains dienvidrietumu vējš, bet nedēļas nogalē lietus gaidāms tikai vietām un tas būs īslaicīgs. Naktīs un no rītiem biežāk veidosies migla. Brīvdienās dienvidrietumu vēju nomainīs mērens rietumu, ziemeļrietumu vējš. Gaisa temperatūra nedēļas otrajā pusē pēcpusdienās būs +17..+22 grādu robežās, naktīs +9..+14 grādi, piekrastē līdz +16 grādiem, bet sestdienas un svētdienas agrā rītā būs vēl vēsāks, vietām valsts austrumos līdz +6..+8 grādiem. Nākamās nedēļas pirmajā pusē temperatūras režīmā lielu izmaiņu nebūs, arī lietus gaidāms vietām un īslaicīgs.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Vērtēs iespēju palielināt minimālo algu līdz 630 eiro; Kāda varētu būt jaunā Jēkabpils novada pārvaldības struktūra? Un Nedēļas nogalē norisināsies festivāls – dziesminieku dienas Sēlijā.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien atbalstīja priekšlikumu izskatīšanai parlamenta Budžeta un finanšu komisijā nodot vairāk nekā 10 tūkstoši pilsoņu parakstīto iniciatīvu par minimālās mēnešalgas palielināšanu no 500 uz 630 eiro. Kā norāda iniciatīvas autori, Latvijā vēl aizvien ir viena no zemākajām minimālajām mēnešalgām Eiropas Savienības dalībvalstu vidū, tajā skaitā, lielāka tā ir gan Lietuvā, gan Igaunijā.

Bez pasūtītāju atsaucības tik vērienīgs būvniecības kartelis nebūtu iespējams, šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sacīja Ekonomikas ministrijas Būvniecības politikas departamenta vadītāja Olga Feldmane. Viņa norāda, ka ne vienmēr tā ir bijusi ļaunprātība no pasūtītāju puses. Bieži vien tā ir bijusi nezināšana, vai arī labticīga konkurences sašaurināšana, aizstāvot savas pasūtītāja intereses. Feldmane uzsvēra, ka nepieciešams rīcības plāns Publisko iepirkumu likuma pilnveidošanai, lai novērstu šādas situācijas nākotnē.

Japānas vēstnieka Latvijā Jasuhiro Kavaguči rezidencē pirmdien norisinājās maestro Raimondam Paulam piešķirtā Uzlecošā saules ordeņa un Zelta staru ar kakla lentu pasniegšanas ceremonija. Vēstnieks Kavaguči piešķīra Paulam Uzlecošās saules ordeni un Zelta starus ar kakla lentu no Japānas imperatora. Vēstniecībā skaidroja, ka tā ir atzinība par mākslinieka ieguldījumu kultūras apmaiņā un savstarpējās sapratnes veicināšanā starp Latviju un Japānu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis, tiekoties preses konferencē ar vietējo mediju žurnālistiem, nedaudz iezīmēja jaunā novada pārvaldības struktūru, norādot, ka plašāk par to varēs informēt, kad tā būs prezentēta visiem deputātiem un saņemts atbalsts virzīšanai tālāk. Raivis Ragainis sacīja, ka domes vadība novada pārvaldību redz caur pārvaldēm, kas ir iestādes, piemēram, izglītības un kultūras pārvalde, sociālais dienests un citas. Tiks veidota jauna pārvaldība, kur departamenti pazūd, bet veidojas pārvaldes jeb mazliet atšķirīgs pārvaldības modelis. Uz jauno iestāžu vadītāju amatiem tiks rīkoti konkursi, tāpat arī paredzēts rīkot konkursu uz izpilddirektora un viņa vietnieka amatiem. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv vai šīsnedēļas laikrakstā “Ceturtdiena”.  

9. augustā no Rokišķiem atceļoja jau pagājušajā gadā tapušie lietuviešu koktēlnieku  soliņi. Sākotnēji tos bija paredzēts izgatavot pagājušajā gadā  starptautiskajā koktēlniecības plenērā Mežaparkā, bet sakarā ar COVID 19 ierobežojumiem plenērs nenotika un soliņi tika gatavoti Lietuvā. Soli būs izvietoti Jēkabpils Mežaparka ķiršu dārza teritorijā.

Un vēl

Nedēļas nogalē, 20. un 21.augustā, norisināsies latviešu dziesminieku festivāls "Dziesminieku dienas Sēlijā", aicinot uz notikumiem, kuros muzicēs Reinis Jaunais, Haralds Sīmanis, Ieva Akuratere, Ilze Grunte, Arnis Miltiņš, Anta Eņģele, Austrasbērni no Rīgas, Liepājas un Cesvaines, "Križevic band-a" un citi mūziķi. Pateicoties publikas atsaucībai un interesei, Austras biedrība un tās vadītāja Signe Sniedze sadarbībā ar vietējām pašvaldībām jau otro gadu rīko festivālu "Dziesminieku dienas Sēlijā", pulcinot dziesminiekus un viņu klausītājus vēsturiskajā Sēlijas novadā. Šogad festivāls norit divas dienas: piektdien, 20.augustā, Secē un Daudzevā un sestdien, 21.augustā, Staburagā, Sērenē, Sunākstē un Jaunjelgavā.

Atstājiet komentāru