2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 17.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 17.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība šodien lems par jauno mācību gadu; Ar koncertu laivās Jēkabpils Mežaparkā šodien turpināsies pilsētas svētki; un Nedēļas nogalē akcijā “Nākamā pietura Zemgalē” aicina apceļot Aizkraukles novadu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Kāda ir situācija latvijā ar kompensājomo medikamentu iegādi ? Jēkabpils novada pašvaldība sveic sporta veterānu 90 gadu jubilejā ; un Radio1 piedāvā raidījumu «Bez robežām». Šoreiz saruna par invalīdu asistentu darba aktuālitātēm.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Būvnieku karteļa lietas dēļ valsts zaudēs vismaz 18 miljonus eiro; Policija aicina iedzīvotājus neiesaistīties nesankcionētos mītiņos un piketos; un Vai arī šogad septembris nāks ar dzejas dienām?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība šodien lems par jauno mācību gadu; Ar koncertu laivās Jēkabpils Mežaparkā šodien turpināsies pilsētas svētki; un Nedēļas nogalē akcijā “Nākamā pietura Zemgalē” aicina apceļot Aizkraukles novadu.

Šodien Izglītības un zinātnes ministrija valdībā piedāvās algoritmu, kas paredzēs, kādā veidā no 1. septembra visās Latvijas skolās varēs atsākt mācības klātienē. Tajā skaitā paredzēta regulāra pret Covid-19 nevakcinēto skolēnu testēšana, kā arī paredzams, ka klātienes mācības saistīsies ar sejas masku valkāšanu. Valdības vadītājs  Krišjānis Kariņš atzīmē, ka katrā skolā ir savi apstākļi, tādēļ valdība neplāno pieņemt vienu algoritmu, kas jāievēro visām valsts skolām, bet gan IZM un Veselības ministrijas epidemiologu vadlīnijas, kas ļautu skolām pašām pieņemt lēmumus par mācību procesa organizēšanu.

No 1. septembra studējošie jaunieši no daudzbērnu ģimenēm varētu saņemt īpašu sociālo stipendiju – 160 eiro mēnesī. Par to vienojušās koalīcijas partijas. Lēmums par sociālās stipendijas “Studētgods” ieviešanu vēl šodien jāatbalsta valdībā. Stipendija pienāktos studentiem, kuru vecākiem ir vismaz trīs bērni. Pieteikties stipendijai varēs portālā “latvija.lv”. 

Tāpat arī partijas vienojušās līdz 140 eiro palielināt akadēmiskās stipendijas bāzi, kas pienākas par labām sekmēm. Līdz gada beigām akadēmiskajām stipendijām būs arī piemaksa – 60 eiro. Studentu stipendijas bāzi plāno palielināt no 99,6 eiro uz 140 eiro. Konkrētu lēmumu valdība pieņems šīsdienas sēdē. 

Polijas prezidents Andžejs Duda parakstījis likumu par divu Otrā pasaules kara laikā Vācijas armijas iznīcināto Varšavas piļu rekonstrukciju. Vērmahts 1944.gadā pēc Varšavas sacelšanās Polijas galvaspilsētā saspridzināja baroka stilā būvēto Brīla pili un Sakšu pili, klasicisma arhitektūras pieminekli. Atjaunotajās pilīs atradīsies parlamenta un valdības institūciju biroji.

Turpinām ziņas

Šodien pulksten septiņos vakarā īpašā koncertā Mežaparkā uzstāsies metālpūšaminstrumentu kvintets “BRASS.EDU”. Tas  ir vienīgais klasiskais BRASS kvintets Latvijā, kurš aktīvi veido dažādas koncertu programmas, kurās iekļauti dažādu skaņdarbu aranžējumi kvintetam, kā arī oriģināldarbi kvintetam un viegla džeza mūzika. Mūziķi koncerta laikā atradīsies laivās Radžu ūdenskrātuvē, savukārt apmeklētāji aicināti koncertu vērot no Mežaparka pludmales. Tas būs daļēji drošs stāvkoncerts, kas nozīmē, ka ieeja pasākumā uzrādo Covid-19 sertifikātu vai negatīvu testu.

SIA „Jēkabpils siltums” informē, ka tehnisku iemeslu dēļ no šodien no pulksten vieniem dienā līdz ceturtdienai, 19.augusta pulksten 12, netiks padota siltumenerģija ūdens uzsildīšanai sekojošām daudzdzīvokļu mājām Jēkabpilī - Jaunā ielā 31C, Kaļķu ielā 1, Nameja ielā 14; 34 A un 36 – no pirmā līdz 55 dzīvoklim, kā arī Viesītes ielā 41; 49 un 51.

Un vēl

Turpinās apceļošanas akcija “Nākamā pietura Zemgale”, un Aizkraukles novadā šajā nedēļas nogalē ceļotāji aicināti doties izzināt Jaunjelgavas, Neretas un Aizkraukles apkārtni. Jaunjelgavas Vecpilsētas parkā skatāma novada amatnieku darbu izstāde – pārdošana, bet ekociematā "Omrači" Seces pagastā varēs iepazīt savvaļas augu lietojumu tautas medicīnā. Kuģis “Baltā kaza” piedāvās ekskursijas pa Daugavu, būs iespēja apmeklēt Sunākstes vilnas namu. Aizkrauklē būs atvērta zīmola “Motīvs Dizains” apdrukas darbnīca.  Viesus gaidīs Ērberģes muiža ar atraktīvo baronu Hānu un muižas dāmām. Gricgales krogs Pilskalnes pagastā, stāstot aizraujošus stāstus, sola cienāt ar īpašajām kroga pankūkām un gardiem dzērieniem. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Kāda ir situācija latvijā ar kompensājomo medikamentu iegādi ? Jēkabpils novada pašvaldība sveic sporta veterānu 90 gadu jubilejā ; un Radio1 piedāvā raidījumu «Bez robežām». Šoreiz saruna par invalīdu asistentu darba aktuālitātēm.

Ministru kabinets šodien atbalstīja Tieslietu ministrijas priekšlikumu Satversmes tiesas tiesneša amatam virzīt Valsts prezidenta kancelejas vadītāja vietnieci, Valsts prezidenta padomnieku biroja vadītāju, Valsts prezidenta padomnieci tiesiskuma un Eiropas Savienības tiesību politikas jautājumos Irēnu Kucinu. Par Kucinas apstiprināšanu amatā vēl būs jābalso saeimai.

Lietuva un Igaunija gadiem ieguldījušas naudu kompensējamo medikamentu budžetā, bet Latvijā jautājuma risinājums iepalicis. Tādēļ pašlaik situācija Latvijā ar valsts kompensētajiem medikamentiem ir viena no sliktākajām gan Baltijas valstīs, gan arī Eiropā kopumā. Starptautisko inovatīvo farmācijas firmu asociācijas apkopotā informācija par situāciju ar kompensējamajiem medikamentiem liecina, ka Lietuvas budžets šo medikamentu iegādei ir vairāk nekā 451 miljons, savukārt, Latvijai – nedaudz virs 162,5 miljoniem. Šādos apstākļos Latviju novedis tas, ka ilgstoši nav veikti mērķtiecīgi finansiāli ieguldījumi kompensējamo medikamentu budžeta palielināšanai, kā tas darīts kaimiņvalstīs, īpaši, Lietuvā. Tas nozīmē, ka Latvija turpina zaudēt cilvēkus, kurus citās valstīs izārstē.

Ministru kabinets piešķīris 394 tūkstoši 826 eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem vēl vienam augstas gatavības kultūras infrastruktūras projektam – Dailes teātra skvēra labiekārtošanas darbiem. Par piešķirtajiem līdzekļiem paredzēts vēl šogad veikt teātra skvēra Rīgā, Brīvības ielā 75 un Šarlotes ielā 1, labiekārtošanas darbus – segt skvēra pārbūves projektēšanas izmaksas, kā arī būvdarbu un autoruzraudzības izmaksas.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis un Jēkabpils sporta centra direktors Juris Bobrovs  vakar viesojās pie izcila sportista, trenera un skolotāja Aldoņa Palkavnieka, lai sveiktu jubilāru 90 gadu jubilejā, ko viņš atzīmēja 15. augustā! Aldonis ir Latvijas senioru - vieglatlētu rekordists 85+ grupā 100, 200 un 400 metru skrējienos. Viņa raitais solis skrejceļos ir panākts ar vienkāršību un mērķtiecību, ko apliecina sporta vecmeistara stāstījums un viņa izveidotā trenažieru zāle piemājas klētiņā. Šogad sportista mērķis ir uzstādīt rekordus 90+ grupā! 

Aizkraukles novada Ērberģes muižas pagalmā, dižozola kuplo zaru paēnā, nosvinēti grāmatas “Mazzalves dižozola stāsti” atvēršanas svētki, piepildot daudzu mazzalviešu sapni par savu, sava pagasta skaistu, apjomīgu un vēsturisku izdevumu. Tā ir arī kā dāvana Mazzalves pagasta 555 gadu jubilejā, kuru plaši bija paredzēts svinēt pagājušajā gadā, taču pandēmijas dēļ svinības nenotika. Grāmata būs pieejama arī vietējā bibliotēkā.

Un vēl

Šonedēļ Radio1 ēterā izskanēja raidījums “Bez robežām'', kurā ir saruna ar Jēkabpils Bērnu un jauniešu invalīdu biedrības “Cerību sala” vadītāju Aiju Kvēpiņu un asistenti Dainu Rubeni par izmaiņām asistentu, kuri sniedz pakalpojumus cilvēkiem ar invaliditāti, darbā. Raidījumā saruna par to, kāpēc līdz 1.jūlijam kārtība bija daudzkārt labāka nekā jaunais modelis un kā rīkosies asistenti? Raidījumu varat noklausīties mājaslapā Radio1.lv.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Būvnieku karteļa lietas dēļ valsts zaudēs vismaz 18 miljonus eiro; Policija aicina iedzīvotājus neiesaistīties nesankcionētos mītiņos un piketos; un Vai arī šogad septembris nāks ar dzejas dienām?

Par būvnieku karteļa realizētajiem Eiropas Savienības līdzfinansētiem projektiem būs jāpiemēro vismaz 18 miljonu eiro finanšu korekcija vismaz 25. Par šādu projektu skaitu un finanšu korekcijas apmēru liecina Centrālās finanšu un līgumu aģentūras sākotnējās aplēses. Naudas atmaksa tiks pieprasīta no pasūtītājiem - dažādām valsts un pašvaldības iestādēm un uzņēmumiem. Tie pēc tam varēs mēģināt naudu atgūt no būvniekiem.

Jau ziņots, ka būvnieku karteļa dalībnieku objektus būvējuši vairākās Latvijas pilsētās, arī Jēkabpilī. Jaunais Jēkabpils tieslietu nams ir viens no tiem objektiem, par kuriem bijusi aizliegta vienošanās būvniecības uzņēmumu kartelī. Jēkabpils tieslietu nama būvniecība sākās 2018.gada pavasarī. To būvēja SIA “Arčers”, kas ir viens no desmit kartelī iesaistītajiem būvuzņēmumiem. SIA “Arčers” veica ne tikai ēkas būvniecību, bet arī projektēšanu un autoruzraudzību, un projekta kopējās izmaksas bija 6,8 miljoni eiro. Būves pasūtītājs bija tieslietu ministrija.

Šī  gada 2. ceturksnī bezdarba līmenis Latvijā bija 7,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes Darbaspēka apsekojuma rezultāti. Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, bezdarba līmenis ir samazinājies par0,2 procentpunktiem, bet gada laikā – par 0,7 procentpunktiem. 2.  ceturksnī Latvijā bija arī augstākais bezdarba līmenis Baltijas valstīs – Igaunijā tas bija 6,9%, bet Lietuvā – 7,4%. 

Šogad mācības skolās plānots īstenot klātienē ar Covid-19 pārslimošanas vai vakcinēšanas sertifikātu, vai katru nedēļu veicot Covid-19 testu nepotētajiem skolēniem un skolotājiem, liecina šodien valdības atbalstītais Izglītības un zinātnes ministrijas projekts. Pirmsskolas izglītības iestādes. Klātienē varēs piedalīties ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, vai ar negatīva testa rezultātu. Iecerēts, ka testi būs valsts apmaksāti. Bērnus bērnudārzoss netestēs. Tāpat bērniem nebūs jālieto maskas, bet nodarbinātie, proti, pedagogi un pedagogu palīgi maskas varēs nelietot tad, ja būs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Turpinām ziņas

Valsts policijas un citu tiesībsargājošo institūciju rīcībā esošā informācija liecina, ka rīt, 18. augustā, personas, kurām aizliegts rīkot piketu, plāno to darīt nesankcionēti. Policija aicina iedzīvotājus neļauties atsevišķu aktīvistu provokācijām, un nedoties uz šo piketu. Politiķis Aldis Gobzems, kurš aicina 18.augustā uz piketu, to nav pieteicis. Valsts policija saskata šajā nesankcionētajā pasākumā augstu vardarbības eskalācijas riska iespēju un par to brīdina iedzīvotājus. 

Par personas nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai pastiprināta atbildība, turpmāk par šādu noziegumu tiks piemērots četru gadu cietumsods. Līdz šim maksimālais cietumsods, kas Krimināllikuma 285. panta pirmajā daļā bija paredzēts par šāda veida noziegumu, bija divi gadi. Iekšlietu ministrijas ieskatā, lai atturētu cilvēkus no citu personu nelikumīgas pārvietošanas pāri valsts robežai, sodam ir jābūt pietiekami efektīvam. Grozījumi likumā pamatoti ar straujo Latvijas–Baltkrievijas robežas nelikumīgo šķērsošanas gadījumu skaita pieaugumu. 

Un vēl

No 3. līdz 12. septembrim notiks tradicionālās Dzejas dienas, pulcējot dzejniekus un dzejas cienītājus 20 dažādās norisēs Rīgā un citās Latvijas pilsētās. Šogad Dzejas dienas aizritēs ar devīzi “Dzeja dzīvo”, kas apliecina, ka dzejas nozarē arī šajos laikos ir daudz notikumu un jaunumu. Pēdējo gadu laikā jau par tradīciju kļuvis, ka festivālam ir sava vēstniecība peldošajā mākslas centrā “Noass” uz AB dambja, kur notiks vairāki pasākumi. Šogad izveidojusies arī sadarbība ar laikmetīgās mākslas festivālu “Survival Kit 12” – abiem notikumiem būs kopīga atklāšana 3. septembrī. Ar pilnu Dzejas dienu programmu var iepazīties festivāla interneta lapā dzejasdienas.com.

Atstājiet komentāru