2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 11.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 11.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība plāno, ka mācības klātienē uzsākt varēs skolēni tikai ar Covid-19 sertifikātu vai negatīvu testu; Apstiprināta Zemessardzes 30tās gadadienas svinību programma; un Aktivizējies vulkāns Etna kavē aviosatiksmi.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Plāno piedāvāt ieviest terminētu samazināto PVN atsevišķās nozarēs; Kādi ir Latvijā populārākie zēnu un meiteņu vārdi? Un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Krīzes risināšanai uz Latvijas-Baltkrievijas robežas izveido Operatīvās vadības centru; Svētku laikā Aglonas apkārtnē ieviesīs satiksmes ierobežojumus kravas transportam; un Kādai mūzikai priekšroku dod Latvijas iedzīvotāji?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība plāno, ka mācības klātienē uzsākt varēs skolēni tikai ar Covid-19 sertifikātu vai negatīvu testu; Apstiprināta Zemessardzes 30tās gadadienas svinību programma; un Aktivizējies vulkāns Etna kavē aviosatiksmi.


Septembrī mācības klātienē pamatizglītības un vidējās izglītības iestādēs varēs uzsākt tikai tie skolēni, kuri būs ieguvuši derīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, vai tie, kuri varēs uzrādīt negatīvu Covid-19 testu. Valdības lēmums vēl jāapstiprina Saeimai.
Grozījumi paredz, ka pirms jaunā mācību gada sākuma izglītojamie pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē, kuriem nav Covid-19 sertifikāta, no 23.augusta līdz 30.augustam būs jāierodas izglītības iestādē un jāveic Covid-19 testu, kuru turpmāk atkārtoti veiks atbilstoši Veselības ministrijas algoritmam. Covid-19 siekalu testus skolēniem apmaksās valsts.

Turpmāk policijai būs tiesības nošķirt varmāku bez aizsargājamās personas iesnieguma. To paredz valdības apstiprinātie Iekšlietu ministrijas iesniegtie grozījumi likumā. Gadījumos, kad pastāvēs draudi, ka persona, kas atrodas mājoklī vai tā tuvumā, var nodarīt kaitējumu aizsargājamās personas dzīvībai, brīvībai vai veselībai, policija bez rakstveida pieteikuma nodrošinās nošķiršanu. Likumprojektu vēl skatīs Saeima.

Pie Lietuvas Seima ēkas Viļņā vakar pulcējās aptuveni pieci tūkstoši cilvēku, lai protestētu pret valdības plāniem noteikt stingrus ierobežojumus cilvēkiem, kuri nav vakcinējušies pret Covid-19 vai testējušies, bet vakarpusē vairāki simti cilvēku bloķēja visas parlamenta ēkas izejas un vārtus uz iekšējo pagalmu, kur deputāti novieto savus automobiļus, tā daļai deputātu liedzot pamest ēku.  Lai nomierinātu mītiņotājus, Lietuvas policijas pret protestētājiem pielietoja asaru gāzi. Savukārt agresīvākie mītiņa dalībnieki ar nūjām uzbruka likumsargiem un apmētāja policistus ar akmeņiem. 

Protestus izraisījis Lietuvas valdības lēmums no septembra vidus noteikt stingrus ierobežojumus nevakcinētajiem un netestētajiem, kas cita starpā nozīmē, ka saslimšanas gadījumā viņi var zaudēt iespēju saņemt bezmaksas ārstēšanu.

Turpinām ziņas

Pie Saulkalnes pār Daugavu plānots būvēt apvienoto dzelzceļa un autotransporta tiltu, kura izmaksas varētu būt apmēram 200 miljonus eiro. Atbilstoši dzelzceļa projektam šajā vietā pār Daugavu plānots "Rail Baltica" pamattrases šķērsojums. Apvienotā tilta pār Daugavu būvniecība nodrošinās valsts Rīgas apvedceļa posma Baltezers-Saulkalne pārbūvi un Rīgas apvedceļa posma Salaspils-Babīte pilnvērtīgu savienojumu. Tilta projekta būvniecība ietvers ar to saistītās ceļu infrastruktūras - tilta pieejas ar divām brauktuvēm, vairāklīmeņu ceļu mezgla Rīga-Daugavpils- Krāslava un Rīgas apvedceļš (Baltezers-Saulkalne) pārbūvi, jaunu pievienojumu esošajam valsts reģionālajam autoceļam Rīgas HES-Jaunjelgava, paralēlos vietējos ceļus un nepieciešamo aprīkojumu, tajā skaitā apgaismojumu un prettrokšņa sienas.

Ministru kabinets vakar apstiprināja Zemessardzes 30.gadadienas svinību programmu, kas paredz 21.augustā Jelgavā organizēt militāro parādi, koncertuzvedumu, kā arī militārās tehnikas, ieroču un ekipējuma izstādi. Militārā parāde sāksies ar Valsts augstāko amatpersonu uzrunām Hercoga Jēkaba laukumā. Parāde no Hercoga Jēkaba laukuma virzīsies pa Lielo ielu līdz Lielupes pļavai pretī Jelgavas pilij  un tajā piedalīsies aptuveni tūkstoš 500 karavīru un zemessargu no visām četrām Zemessardzes brigādēm. Parādē piedalīsies aptuveni 100 militārās tehnikas vienības, kas tiek izmantotas Zemessardzes vienībās dažādu uzdevumu veikšanai. Muzikālo noformējumu nodrošinās Zemessardzes orķestris, Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris un Jūras spēku orķestris.

Un vēl

Eiropas augstākais aktīvais vulkāns Etna pirmdien atkal satricinājis vietējos Sicīlijas ziemeļaustrumu provinces Katānijas iedzīvotājus. Pēc spēcīga izvirduma, vulkāns Etna gaisā "izpļāva" karsto lavu. Izvirduma rezultātā ietekmēta vietējās Katānijas lidostas darbība. Lidostas pārstāvji brīdinājuši cilvēkus par iespējamu reisu kavēšanos ienākošajos un izejošajos lidojumos vulkānisko pelnu dēļ.  Etna ir aktīvs stratovulkāns Itālijā, Sicīlijas austrumos, Mesīnas un Katānijas pilsētu tuvumā. Tas ir augstākais aktīvais vulkāns Eiropā, tā augstums ir 3 tūkstoši 326 metri virs jūras līmeņa. Etna ir arī Itālijas augstākā virsotne uz dienvidiem no Alpu kalniem. Vulkāna apkārtmērs ir 140 kilometri.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Plāno piedāvāt ieviest terminētu samazināto PVN atsevišķās nozarēs; Kādi ir Latvijā populārākie zēnu un meiteņu vārdi? Un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Nākamā gada valsts budžeta veidošanas sarunu laikā Ekonomikas ministrija aktualizēs piedāvājumu ieviest terminētu samazināto pievienotās vērtības nodokli atsevišķās nozarēs. Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs intervijā Latvijas televīzijai norāda, ka samazinātu PVN piedāvās trim nozarēm, kuras Covid-19 pandēmijas radītās krīzes dēļ cietušas visvairāk – izmitināšanas pakalpojumu, ēdināšanas un iekštelpu sporta nozarēs strādājošajiem uzņēmumiem. Šīm nozarēm ekonomikas ministrija piedāvās uz diviem gadiem ieviest samazinātu PVN likmi 5% apmērā.

Šodien aprit 101 gads, kopš 1920. gada 11. augustā Latvija un krievija parakstīja miera līgumu. Vēsturnieks, Latvijas Universitātes profesors Aivars Stranga skaidro, ka šis ir bijis ļoti svarīgs vēstures notikums un šis līgums palīdzējis Latvijai attīstīties, piebilstot, ka tomēr nedrīkstam aizmirst, ka Krievija šo un vēl virkni citu līgumu līdz ar Latvijas okupāciju 20 gadus vēlāk pārkāpa. 

Nesen atklātā apjomīgā būvniecības karteļa dēļ pastāv risks, ka Latvijai var nākties atmaksāt Eiropas Savienības fondiem lielas naudas summas. Valdības vadītājs Krišjānis Kariņš šorīt intervijā TV3, atturoties tieši komentēt iemeslus, kas ļāva šādam būvnieku kartelim izveidoties un pastāvēt, izteica atzinību Konkurences padomei un tās sadarbības dienestiem par šīs lietas izmeklēšanu un novešanu līdz rezultātam. 

Pagājušajā diennaktī par Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturētas 77 personas. Savukārt aizvadītajā naktī no brīža, kad stājās spēkā rīkojums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, robežsardze novērsusi 56 personu mēģinājumus nokļūt Latvijā. 

Jau ziņots, ka Latvija no 11. augusta līdz 10. novembrim izsludinājusi ārkārtējo situāciju pierobežā ar Baltkrieviju. Līdz ar to Valsts robežsardzei ir tiesības lietot fizisku spēku un speciālos līdzekļus, lai nekavējoties atgrieztu personu valstī, no kuras tā nelikumīgi šķērsoja valsts robežu. 

Dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS), iespējams, pārtrauks 33 karavīri, kuri atteicās vakcinēties pret Covid-19, to Latvijas Radio intervijā sacīja NBS komandieris Leonīds Kalniņš. Iepriekš NBS komandieris deva pavēli vēl nevakcinētiem karavīriem līdz 1. augustam izlemt – potēties vai atstāt dienestu. NBS līdz šim pret Covid-19 vakcinēti aptuveni 97% personāla. Atlikušajos 3% ietilpst tie, kuri Covid-19 pārslimojuši, un tie 33 karavīri, kuri, iespējams, pametīs bruņotos spēkus.

Turpinām ziņas

Pēdējo gadu laikā pieci populārākie vārdi jaundzimušajiem zēniem Latvijā bijuši Roberts, Olivers, Marks, Emīls un Gustavs, informē Centrālā statistikas pārvalde.  Roberts populārāko vārdu simtnieku nekad nav pametis, un tas ir bijis iecienīts visos Latvijas reģionos. Savukārt vārds Emīls ir bijis populārs 1920. un 1930. gados Kurzemē, Zemgalē un Vidzemē. Vārda Emīls popularitāte kopš 1995. gada varētu būt saistīta ar režisora Vara Braslas mākslas filmu “Emīla nedarbi”, kas tika uzņemta 1985. gadā. Taču vārds Olivers zēnu vārdu top 100 ir ienāca tikai ap 2010. gadu un strauji kļuva populārs.

Savukārt pēdējo gadu laikā Latvijā populārākie vārdi jaundzimušajām meitenēm bijuši Sofija, Emīlija, Alise, Marta un Anna. No pēdējo gadu jaundzimušo meiteņu topa pirmā piecinieka vārds Anna ir īpašs ar to, ka tas nav pametis meiteņu vārdu top 100 kopš 1918.gada. Anna bija vispopulārākais meiteņu vārds Latvijā līdz pat Otrā pasaules kara beigām, un kopš 1990.gada Anna atkal ir topa pieciniekā. Meitenēm daudz retāk nekā zēniem dod tādus vārdus, kas bijuši iecienīti iepriekšējā paaudzē, līdz ar to ir daudz mazāk vārdu, kas būtu bijuši populāri visus 100 gadus. Tādi ir tikai trīs - Marija, Anna un Viktorija.

Un vēl

Pēc pārsvarā sausas piektdienas Latvijā brīvdienās atkal gaidāms lietus, vietām līs stipri un dārdēs pērkons. Ceturtdien lietusgāzes galvenokārt skars valsts centrālo un austrumu daļu. Piektdiena būs nedēļas sausākā diena, tikai vietām uzlīs, pūtīs lēns līdz mērens rietumu vējš un gaiss iesils līdz +20..+24 grādiem. Sestdien un svētdien brīžiem gaidāms lietus. Pērkona lietusgāzes vietām var pavadīt krusa un vētra. Valdošais būs mērens dienvidrietumu vējš. Iespējams, svētdien gaisa temperatūra vairs nepārsniegs +17..+22 grādus. Šī brīža prognozes liecina, ka arī nākamajā nedēļā bieži gaidāms lietus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Krīzes risināšanai uz Latvijas-Baltkrievijas robežas izveido Operatīvās vadības centru; Svētku laikā Aglonas apkārtnē ieviesīs satiksmes ierobežojumus kravas transportam; un Kādai mūzikai priekšroku dod Latvijas iedzīvotāji?

Lai risinātu nelēgālās robežšķērsošanas krīzi, kas radusies uz Latvijas – Baltkrievijas robežas, Iekšlietu ministrijā izveidots Operatīvās vadības centrsCentra sastāvā ir iekļauti pārstāvji no Valsts robežsardzes, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Valsts policijas, Ārlietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Aizsardzības ministrijas, Veselības ministrijas, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Valsts drošības dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī no pašvaldībām, kurās šobrīd izsludināta ārkārtējā situācija. 

Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien nolēma paturēt apcietinājumā par spiegošanu Krievijas labā aizdomās turēto Saeimas deputātu no partijas Saskaņa - Jāni Ādamsonu. Viņam ir   tiesības tiesas lēmumu pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā. Likumā teikts, ka apcietinājumu var piemērot tikai tad, ja kriminālprocesā iegūtās konkrētās ziņas par faktiem rada pamatotas aizdomas, ka persona ir izdarījusi noziegumu, par kuru likums paredz brīvības atņemšanas sodu.

Janvārī ar Barikāžu trīsdesmitgadi un Latvijas Republikas atzīšanas de iure 100. gadadienu noslēdzās Latvijas valsts simtgades programma. Apkopojot valsts simtgades programmā paveikto grāmatniecībā, Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar Ārlietu ministriju un Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroju ir sagatavojusi īpašus grāmatu dāvinājumus Latvijas vēstniecībām ārvalstīs, ārzemju augstskolām ar Baltijas un Austrumeiropas studiju programmām un nacionālajām, akadēmiskajām un publiskajām bibliotēkām. Kopumā īpašu 10 grāmatu kolekciju saņems 38 Latvijas vēstniecības un 83 ārvalstu augstskolas, nacionālās, akadēmiskās un publiskās bibliotēkas. 

Vācijā tūkstošiem cilvēku nāksies atkārtoti veikt vakcināciju pret Covid-19, jo policijas veiktā izmeklēšana atklāja, ka Sarkanā Krusta medmāsa viņiem vakcīnas vietā varētu būt injicējusi fizioloģisko šķīdumu. Sāls šķīdums cilvēka organismam ir pilnīgi nekaitīgs, taču potētie cilvēki nav ieguvuši aizsardzību pret koronavīrusu, ko nodrošina Covid-19 vakcīna. Varas iestādes ziņo, ka no šādas rīcības varētu būt cietuši aptuveni 8 tūkstoši 600 cilvēku.  

Turpinām ziņas

Lai nodrošinātu Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētku dalībnieku drošību, sākot no ceturtdienas, 12. augusta plkst. 17.00 līdz 15. augusta plkst. 18.00 tiks slēgta kravas auto tranzītsatiksme uz vairākiem valsts reģionālās un vietējās nozīmes autoceļiem Aglonas apkaimē. Ierobežojumi neattieksies uz Aglonas svētku dalībniekiem un sabiedrisko transportu. Plašāka informācija un kravas satiksmei slēto autoceļu posmu saraksts pieejams portālā radio1.lv.

Šī gada pirmajos septiņos mēnešos ir reģistrētas jau tūkstoš 44 velosipēdu zādzības, liecina Valsts policijas reģistrētā informācija. Policijas dati liecina, ka ik gadu aug velosipēdu zādzību skaits – ja 2019. gadā tika fiksētas tūkstoš 616 velosipēdu zādzības, tad 2020. gadā 2 tūkstoši 678 nozagtus velosipēdus. Daļa no zagtajiem velosipēdiem tiek realizēti Latvijas iekšējā tirgū, atkārtoti tos pārdodot. Tāpēc iegādājoties lietotu velosipēdu CSDD lapā vai mobilajā lietotnē jāpārbauda vai velosipēds nav zagts.

Un vēl

Latvijā mūziku ikdienā klausās vairāk nekā 90% aptaujāto iedzīvotāju, taču tikai neliela daļa tērē naudu tās iegādei; vispopulārākā Latvijā ir popmūzika, tai seko rokmūzika, secināts Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības un socioloģisko pētījumu aģentūras “Kantar” veiktajā aptaujā par Latvijas sabiedrības mūzikas patēriņa paradumiem. Aptauja liecina, ka popmūziku izvēlas 38% aptaujāto. Tai ar 16% seko rokmūzika, bet žanru topa pirmajā pieciniekā ir arī šlāgermūzika, kuru klausās 8%, elektroniskā mūzika ar 7% un klasiskā mūzika ar 6%. Tāpat arī noskaidrots, ka mūziku ikdienā klausās absolūtais vairākums aptaujāto – 93%, taču tikai 23% tērē naudu mūzikas iegādei.

Atstājiet komentāru