2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 5.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 5.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts turpinās nodrošināt līdzfinansējumu pašvaldību pabalstiem; Baļotes ezerā notiks Latvijas Amatieru čempionāta fīdermakšķerēšanā; un Mūziķu trio “3Live Project” nofilmē jaunu klipu tikai ar dronu palīdzību.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir jaunākie politisko partiju reitingi? Ģimenes ārstiem sola maksāt par iesaistīšanos vakcinācijā pret Covid-19, un Radio1 ēterā šodien klausieties raidījumu Latgale krustpunktos.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pirmais autobusu komerciālais maršruts būs starp Rīgu un Daugavpili; Sāk kriminālvajāšanu pret policistiem, kas kukulī pieprasīja 50 kilogramus medus; un Aicina virtuālā ekskursijā uz Nacionālo operu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts turpinās nodrošināt līdzfinansējumu pašvaldību pabalstiem; Baļotes ezerā notiks Latvijas Amatieru čempionāta fīdermakšķerēšanā; un Mūziķu trio “3Live Project” nofilmē jaunu klipu tikai ar dronu palīdzību.

Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā šogad jūnijā, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pērn, palielinājies par 5,9%, kas ir straujāks kāpums nekā Eiropas Savienībā un eirozonā vidēji, taču mazāks nekā kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā, liecina ES statistikas biroja Eurostat vakar publiskotie dati par 24 bloka dalībvalstīm. Mazumtirdzniecības apmēra kāpums jūnijā salīdzinājumā ar pagājušā gada sesto mēnesi pieaudzis visās ES valstīs, par kurām pieejami dati, izņemot Luksemburgā, kur tas sarucis par 3,2%. Tikmēr straujākais kāpums fiksēts Bulgārijā (+22,7%), Lietuvā (+15,3%), Slovēnijā (+12,8%) un Igaunijā (+12,2%).

Valsts līdz 31.decembrim turpinās finansēt līdz 75 eiro no pabalsta, ko pašvaldības izmaksā Covid-19 krīzes skartajiem iedzīvotājiem, paredz vakar Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie likuma grozījumi. Lai daļēji kompensētu pašvaldību izdevumus, valsts sedz 50% no pašvaldību piešķirtā pabalsta krīzes situācijā. Valsts līdzfinansējums šim pabalstam ir līdz 75 eiro mēnesī vienai personai. Pabalstu krīzes situācijā piešķir mājsaimniecībai vai atsevišķai personai mājsaimniecībā, kurai ievērojami samazinājušies vai ir zaudēti ienākumi saistībā ar Covid-19 izplatību izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ. Pie šī pabalsta papildus var saņemt 50 eiro par katru aprūpē esošu bērnu līdz 18 gadu vecumam.

Dzejnieka Edvarda Treimaņa-Zvārguļa 155. jubilejas gadā Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta apgādā klajā nācis viņa nepublicēto epigrammu krājums “Sarkanā paradīzē”. Pēc astoņdesmit klusēšanas gadiem dienasgaismu ieraudzījušais Edvarda Treimaņa-Zvārguļa krājums “Sarkanā paradīzē”, ko papildina dzejnieka mazmazdēla Oskara Treimaņa ievads, uzskatāms par tematisku turpinājumu Latvijas universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta apgādā izdotajam epitāfiju krājumam “150 epitafu jeb kapuzrakstu”, kas nāca klajā 2016. gadā uz dzejnieka 150. jubileju.

Polija piešķīrusi vīzu arī baltkrievijas olimpiskās izlases dalībnieces Kristīnas Cimanouskas vīram. Cimanouska pašreiz ir ceļā uz Poliju. Cimanouskas vīrs no Baltkrievijas ir aizlidojis uz Ukrainu, un ir gaidāms, ka viņi satiksies Polijā. Jau ziņots, ka Cimanousku, kurai pirmdien būtu bijis jāstartē 200 metru distancē, treneri svētdien nolēma steidzami nogādāt atpakaļ uz Minsku, bet sportiste šim lēmumam nepakļāvās.

Turpinām ziņas

Jēkabpils biedrība “Jauniešu klubs “13. pirmdiena”” aicina ģimenes uz gleznainu izbraucienu ar laivām un SUP dēļiem skaistajā Zvejnieklīcī. Aktivitāte plānota 13. augusta vakarā, pulcējoties visiem Zvejnieklīcī. Dalībniekus aicina arī padomāt par savas ģimenes noformēju, dekorējot gan laivas, gan SUPus, paredzētas arī pārsteiguma balvas. Uz šo aktivitāti aicina bērnus līdz 12 gadu vecumam, kuru dalībai nav nosacījumu, savukārt jauniešiem un pieaugušajiem nepieciešams uzrādīt  Covid-19 sertifikātu. Pasākuma apmeklētājiem jāievēro epidemioloģiskie nosacījumi.

21. un 22. augustā Baļotes ezerā notiks  šeit  vēl nebijušas sacensības – Latvijas Amatieru čempionāta fīdermakšķerēšanā A līgas 2. kārtas mači. At¬šķirībā no karpu makšķerēšanas sacensībām, kur sportisti zivis ķer vairākas diennaktis  bez pārtraukuma, fīderētāji to darīs divas dienas pa  piecām stundām. Sacensības rīko Latvijas Makšķerēšanas sporta federācija. Tajās paredzēts arī  kādas  vietējās komandas starts.

Un vēl

Jūlija pēdējās nedēļas nogalē dienasgaismu ieraudzījis atraktīvā mūziķu trio “3Live Project” jeb dīdžeja [Ex] da Bass (Mareks Dainis), perkusionista Eināra Latiševa un trompetista Normunda Pieša debijas radio singla video klips. Tas filmēts, pamatā izmantojot dažādas sarežģītības un tehnoloģiju dronus. “3Live Project” kā apvienība sāka muzicēt jau 2015. gadā. Sākotnēji tas bija stilīgs klubu, festivālu, pilsētas svētku un korporatīvo pasākumu apmeklētāju izklaides projekts, bet ar laiku trijotne sapratusi, ka ir pārspējuši iecerēto, un ir laiks pārcelties nākamajā līmenī, proti, radīt arī pašiem savu mūziku. Tā “Labo Ierakstu studijā” tapa dziesma “You”.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir jaunākie politisko partiju reitingi? Ģimenes ārstiem sola maksāt par iesaistīšanos vakcinācijā pret Covid-19, un Radio1 ēterā šodien klausieties raidījumu Latgale krustpunktos.
 
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien Saeimas deputātam Aldim Adamovičam, kas ievēlēts no partijas "Jaunā Vienotība", par transporta un dzīvojamo telpu īres kompensāciju izkrāpšanu piesprieda 6000 eiro sodu. Tāpat Adamovičam piemērots liegums uz gadu un vienu mēnesi ieņemt Saeimas deputāta amatu.
Salīdzinot partiju popularitātes reitingus ar iepriekšējo mēnesi, jūlijā samazinājusies Nacionālās apvienības un Zaļo un zemnieku savienības popularitāte, liecina SKDS aptauja, kas veikta pēc Latvijas televīzijas pasūtījuma. Atbalsts samazinājies arī partijai “Progresīvie”, savukārt lielāko kāpumu piedzīvojusi Latvijas Reģionu apvienība. Rezultāti liecina, ka populārākā partija joprojām ir opozīcijā esošā “Saskaņa”. Jūlijā par "Saskaņu" balsot bija gatavi 11,3% aptaujāto. Jūnijā par to bija gatavi balsot 12,1%.
 
Otrajā vietā ar 7,7%, kuras rezultāts jūnijā bija 9,4%, ir otrā lielākā Saeimas opozīcijas partija Zaļo un zemnieku savienība, gandrīz tāds pats rezultāts šoreiz arī "Jaunajai Vienotībai" - 7,6%, kas nedaudz apsteigusi Nacionālo apvienību par kuru jūlijā balsotu - 7,3% vēlētāju. Jūnijā par Nacionālo apvienību gatavi balsot bija 9,3% vēlētāju.
 
Tikmēr otro mēnesi pēc kārtas nemainīgs ir "Attīstībai/Par" rezultāts, kuru atbalstījuši 5,6% respondentu. Tālāk seko Jaunā konservatīvā partija ar 4% , Latvijas krievu savienība ar 3,7 % un Latvijas Reģionu apvienība ar 3,5%, kuru jūnijā bija gatavi atbalstīt 2,7% respondentu. Partiju "Likums un kārtība" atbalstītu 3,4%, bet partiju "Progresīvie" - 3%, jūnijā šo politisko spēku bija gatavi atbalstīt 4,3 % respondentu.

Vakar vakarā vairāki simti cilvēku sapulcējās pie Ministru kabineta ēkas Rīgā, paužot neapmierinātību par Saeimā konceptuāli atbalstīto ieceri atlaist darbiniekus bez Covid-19 sertifikātiem. Vairāki cilvēki pulcējās arī Liepājā. Aicinājumu pulcēties trešdien sākotnēji bija izplatījis opozīcijas deputāts Aldis Gobzems. Cilvēki sākumā ieradās pie Saeimas ēkas, tad gājienā, piestājot pie Brīvības pieminekļa, devās līdz valdības ēkai. Pats Gobzems arī bija protestā, viņš notiekošo tiešraidē iemūžināja sociālajā vietnē “Facebook”.  Valsts policija mikroblogošanas vietnē “Twitter” informēja, ka Rīgas centrā nesankcionēti sapulcējušies vairāki simti cilvēku un norāda, ka nesankcionētā pasākuma organizatora atbildība tiks izvērtēta.

Turpinām ziņas

Ģimenes ārstu praksēm, kas pacientus vakcinē pret Covid-19, varētu būt pieejami papildu līdzekļi – līdz tūkstoš 500 eiro mēnesī, intervijā Latvijas televīzijai pauda veselības ministrs Daniels Pavļuts. Piemaksu varētu piešķirt par savakcinētiem cilvēkiem, ja tādu ģimenes ārsta praksē ir vairāk nekā 50% vai 70%.

Bērnu traumatisms šī gada siltākajos mēnešos ir satraucošs. Tā ziņo mediķi, norādot, ka no maija līdz jūlijam slimnīcās nogādāja par tūkstoš bērnu vairāk nekā 2019. gadā, kad vēl nebija Covid-19 pandēmijas. Par problēmu norūpējusies ir arī vecāku organizācija, uzskatot, ka valstij būtu jārīkojas aktīvāk. Veselības ministrija problēmu atzinusi, tāpēc plāno ieviest jaunu politiku, lai samazinātu bērnu traumatismu,  pievēršoties bērnu izglītošanai, tajā skaitā arī peldētprasmes veicināšanai. Izglītojošām nodarbībām esot paredzēts Eiropas Savienības finansējums, kuru varētu saņemt 2023. gadā.

Un vēl

Kā ir mainījusies pakalpojumu pieejamība iedzīvotājiem pēc administratīvi teritoriālās reformas, proti, pēc 1.jūlija – par to šodien plkst. 16.30 Klausieties Radio1 ēterā raidījumā ,,Latgale krustpunktos’’ . Raidījums dodas uz jaunizveidoto Balvu novadu un sarunā ar Balvu novada pašvaldības domes priekšsēdētāju Sergeju Maksimovu, Valsts un pašvaldības vienotā klientu apkalpošanas centra vadītāju Balvos Skaidrīti Pilāti un Balvu Centrālās bibliotēkas direktori Rutu Cibuli vērtē, cik liela loma ir un būs turpmāk klientu apkalpošanas centriem un bibliotēkām šo pakalpojumu nodrošināšanā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pirmais autobusu komerciālais maršruts būs starp Rīgu un Daugavpili; Sāk kriminālvajāšanu pret policistiem, kas kukulī pieprasīja 50 kilogramus medus; un Aicina virtuālā ekskursijā uz Nacionālo operu.

Pasažieru pārvadātāji no šodienas var pieteikties maršruta atļaujas saņemšanai komerciālajos pasažieru pārvadājumos ar autobusiem. Pirmais maršruts, kurā no 2021. gada 1. septembra pasažieru pārvadājumi tiks nodrošināti bez valsts dotācijām, būs savienojums starp Rīgu un Daugavpili. Savukārt no 1. oktobra tiks atvērti komerciālie maršruti Rīga–Jaunķemeri, Rīga–Sloka, Rīga–Olaine un Rīga–Salaspils; Bet no 1.janvāra - Rīga–Jelgava, Rīga–Ogre un Rīga–Sigulda.

Pēc ekspertu aplēsēm, lai Latvija izpildītu visas Zaļā kursa prasības transporta sektorā, būtu nepieciešami apmēram 12 miljardi eiro. Tādu viedokli paudis satiksmes ministrs Tālis Linkaits. Viņš atzīst, ka Latvijai tādas naudas nav un tāpēc būs jāizvēlas prioritātes. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izstrādā elektroauto iegādes daļējas subsidēšanas modeli, kurā kopējā atbalsta summa būs 10 miljoni eiro, nevis miljardi eiro .Ministrs nenoliedz, ka ieceru neizpilde Latvijai var draudēt ar sodu. 

Tiesībsargs Juris Jansons, vērtējot Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniegto pieteikumu parakstu vākšanai grozījumiem Satversmē, kas paredz mainīt ģimenes definīciju, norāda - iesniegtais piedāvājums neatbilst Satversmes juridiskās tehnikas prasībai, jo piedāvātie grozījumi ir izplūduši un drīzāk atgādina ierakstu enciklopēdijā. Jansons norāda, ka Satversmei ir juridiski principi un tehnika, to nevar padarīt par instrukciju vai enciklopēdiju. Vienlaikus tiesībsargs pozitīvi vērtē, ka diskusija par ģimenes tvērumu ir sākusies un ka sabiedrības iniciatīvas grupa ir gatava iet līdz referendumam.

Turpinām ziņas

Valsts policija sākusi administratīvā pārkāpuma procesu pret Saeimas deputātu Aldis Gobzemu, kas pārstāv politisko spēku "Likums un kārtība", par nesankcionēto protesta akciju pret "obligātu vakcināciju”. Saistībā ar vakar notikušo nesankcionēto pulcēšanos Rīgas centrā policija vērtēs iesaistīto personu atbildību, patlaban ir sākts administratīvā pārkāpuma process pret šī pasākuma organizatoru. Tāpat policija vakar notikušo ir fiksējusi ar dažādiem tehniskajiem līdzekļiem. Iegūtie materiāli tiks analizēti un vērtēti, vai tajos nav saskatāmi pārkāpumi.

Iekšējās drošības birojs Zemgales tiesas apgabala prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām Valsts policijas amatpersonām, kuras no kāda transportlīdzekļa vadītāja apmaiņā pret administratīvā pārkāpuma neformēšanu par pieļautajiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem pieprasīja un pieņēma salīdzinoši netipisku kukuļa veidu - gandrīz 50 kilogramus medus. Par minēto nodarījumu prokuratūrai ir nodots kriminālprocess kriminālvajāšanas uzsākšanai par Krimināllikuma 320.panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma - kukuļa pieņemšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās - izdarīšanu.

Un vēl

Latvijas Nacionālās operas vides objekta Baltais laukums programmu papildinājusi operas vēsturnieka Mikus Čežes veidotā audioekskursija Latvijas Nacionālās operas nama vesture. Šajā aizraujošiem faktiem piepildītajā un asprātīgajā ceļojumā ap Operas ēku un vairāk nekā simt gadu senā pagātnē ikviens interesents ir aicināts doties jebkurā diennakts laikā. Ekskursija ir pieejama lietotnē un vietnē izi.travel. Pastaigas laikā klausītāji uzzinās, kam un kad radās drosmīgā doma par jauna teātra celtniecību, kā izcēlās lielais ugunsgrēks, kā tika nodalīta publika, kur atradās Alus pagrabs un kur operas kases, kādēļ skulptūru Nimfa kādā agrā rītā bija apsēdušas mušas un bites, kā arī daudz citu interesantu faktu. 

Atstājiet komentāru